Chaotische ontknoping World Superbikes Assen, Van der Mark onderuit

Jonathan Rea heeft op het TT Circuit in Assen de eerste race van het World Superbikes-weekeinde in Nederland gewonnen. Na een sensationale slotfase zegevierde de Noord-Ier die het hele seizoen al domineert. Michael van der Mark kende een dramatische race en kon na een ronde of drie al douchen.

Rea moest zijn poleposition inleveren doordat hij in de kwalificatie Chaz Davies gehinderd had. Rea vertrok zo vanaf plek vier en teamgenoot Tom Sykes vanaf de pole, maar het was Davies die vanaf plek twee de leiding nam. Sykes en Rea doken er gelijk achteraan, gevolgd door Marco Melandri. Van der Mark kende een redelijke start, maar ging in de eerste bocht al buiten de baan en viel terug naar plek twintig.

De openingsronden werden gekenmerkt door felle gevechten tussen Davies en de Kawasaki's van Rea en Sykes, die onderling ook stevig aan het knokken sloegen. Van der Mark kwam na één ronde al door als veertiende, maar ging niet veel later bij het insturen van de Strubbe onderuit en zag zijn kansen in rook opgaan - een herhaling van race één van vorig jaar, toen hij in duel om een historische zege onderuit ging. Ondertussen namen Davies en Rea, nog gevolgd door Sykes, langzaam maar zeker afstand van Melandri, die de vierde plaats stevig in handen had.

De drie bleven lang bij elkaar, maar met vijf ronden te gaan moest Sykes zo langzamerhand toch afhaken. Davies en Rea gingen het duel om de zege aan, waarbij regerend kampioen Rea een paar eerste speldenprikjes uitdeelde. Twee keer was het beeld hetzelfde: Rea ging er in Hoge Heide en Ramshoek voorbij, waarna Davies de leiding in de Geert Timmer-bocht terugpakte bij het opgaan van het rechte stuk.

Twee ronden voor het einde opende Rea de aanval eerder en ging hij er op Ossebroeken al voorbij. Davies deed alles om eraan te blijven en probeerde in de GT-bocht nog één keer de leiding terug te pakken, maar daar ging het fout. De Welshman schoot rechtdoor en plotseling stopte zijn Ducati er bij het ingaan van de slotronde helemaal mee. Rea kon zo makkelijk naar de zege rijden en Sykes maakte het Kawasaki-feestje compleet. Melandri kwam door het uitvallen van zijn teamgenoot ineens toch nog op het podium, voor Fores, Savadori en de als zestiende vertrokken Stefan Bradl.