Erdogan roept kiezers buitenland op te stemmen

De Turkse president Erdogan heeft zaterdag stemgerechtigden in het buitenland opgeroepen zondag naar de stembus te komen voor het referendum over het politieke stelsel in het land. "Ik roep het het buitenland vanuit Istanbul toe: onderschat het niet, ga zonder aarzelen naar de stembus en stem."

In het buitenland wonende mensen met stemrecht in Turkije hebben vooral in West-Europa op verschillende plaatsen de gelegenheid te stemmen. Maar zondag is de laatste dag voor die groep kiezers. In Turkije zelf is het referendum 16 april. In Nederland zijn drie stembureaus en het was er zaterdag druk. In Nederland hebben circa 250.000 mensen stemrecht in Turkije, in België 138.000, Frankrijk 325.000 en in Duitsland 1,4 miljoen.

Erdogan is volgens de huidige grondwet een ceremoniële president zonder veel macht. De macht ligt bij de premier als regeringsleider en het parlement als wetgever. In het presidentiële stelsel dat Erdogan voorlegt, verdwijnt de premier en wordt de macht van het parlement minder. De president wordt erg machtig, onder meer omdat hij zelf per decreet wetten kan afkondigen.

Drukte
Zoals verwacht was het zaterdag op de stemlocaties in Amsterdam, Den Haag en Deventer waar in Nederland wonende Turken kunnen stemmen voor het Turks referendum een drukte van belang. Op alle drie de plekken was de opkomst hoog en verliep de voorlaatste stemdag gemoedelijk.

De drie stemlokalen openden woensdagochtend. Tot zondagavond kunnen Turken en Turkse Nederlanders zich uitspreken voor of tegen een ingrijpende Turkse grondwetswijziging, die onder de meer de president meer macht geeft.

De RAI in Amsterdam rekende zaterdag op ongeveer 15.000 kiezers. Volgens een woordvoerder van het congrescentrum was het de drukste dag tot nu toe. "Alles is in goede orde gegaan. Heel gemoedelijk en ontspannen." Zondag worden 18.000 stemmers op de stemlocatie in Amsterdam verwacht.

Ook in het GIA Exhibition Center in Den Haag was het zaterdag de hele dag druk. Vooraf was al gewaarschuwd voor verkeersdrukte richting het stembureau. In Deventer leidde de opkomst tot weinig oponthoud in het verkeer. Stemmers maakten daar zaterdag volgens een gemeentewoordvoerder voornamelijk gebruik van de busdienst vanaf het transferium naar de stemlocatie in Sport- en Belevingscentrum De Scheg.

Erdogan roept kiezers buitenland op te stemmen
Erdogan roept kiezers buitenland op te stemmen (Foto: ANP)