FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 maart 2017

'PvdA-Kamerleden moeten over naar GroenLinks'

De negen resterende PvdA-Kamerleden na de verkiezingen moeten overstappen naar de fractie van GroenLinks. Daarvoor pleit demissionair minister Ronald Plasterk in een ingezonden brief in de Volkskrant van maandag.

Zo kan uiteindelijk een brede linkse partij ontstaan, stelt de PvdA-bewindsman volgens de krant, die een aankondiging van het opiniestuk plaatste op de voorpagina. Het liefst moet de SP zich er ook bij aansluiten, aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

Vrijdag kondigde PvdA-voorzitter Hans Spekman zijn terugtreden in oktober aan, partijleider en lijsttrekker Lodewijk Asscher mag aanblijven. Op een ledenraadpleging zaterdag werd duidelijk dat de PvdA in ieder geval niet gaat meeregeren. Plasterk keert niet meer terug in de Kamer.

'PvdA-Kamerleden moeten over naar GroenLinks'
'PvdA-Kamerleden moeten over naar GroenLinks' (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 11

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is cazzie met het volgende onderschrift: "Grab him bij his balls."

De opgave van deze week:

Sergio Parisse bekijkt zijn teamgenoten en tegenstanders tijdens de rugbywedstrijd tussen Italië en Frankrijk, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Insidefoto)
Sergio Parisse bekijkt zijn teamgenoten en tegenstanders tijdens de rugbywedstrijd tussen Italië en Frankrijk, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Insidefoto)

'Geen bewijs afluisteren Trump door Obama'

Republikeinse en Democratische parlementsleden hebben zondag verklaard geen bewijs te hebben gezien dat de Amerikaanse president Trump is afgeluisterd door zijn voorganger Obama. Daarmee is de druk op Trump opgelopen om met uitleg te komen of zijn beschuldigingen in te trekken.

Trump beschuldigde begin deze maand Obama ervan dat hij Trump had laten afluisteren in zijn verblijven in Trump Tower net voordat laatstgenoemde de verkiezingen won. Hij gaf daarbij echter geen bewijs.

De inlichtingencommissie van de Senaat verklaarde vorige week al dat er geen bewijs was gevonden. Zondag kwamen daar Republikeinse en Democratische leden van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden bij.

'Geen bewijs afluisteren Trump door Obama'
'Geen bewijs afluisteren Trump door Obama' (Foto: ANP)

Steinmeier aangetreden als Duits president

Frank-Walter Steinmeier is sinds zondag president van Duitsland. Tijdens een symbolische bijeenkomst in het presidentiële slot Bellevue kreeg de SPD'er de macht overgedragen door zijn voorganger Joachim Gauck.

Gauck en zijn echtgenote begroetten Steinmeier met zijn echtgenote zondagochtend op het bordes van het slot. Een uur later, na de koffie, thee en gebak, vertrokken de Gaucks en had de nieuwe president zijn intrek genomen.

De partijloze Gauck (77) is vijf jaar president van Duitsland geweest. Hij zag af van een tweede termijn vanwege zijn leeftijd. Woensdag volgt de officiële beëdiging van Steinmeier (61) als staatshoofd in de Bondsraad en de Bondsdag.

De Duitse president heeft vrijwel geen politieke macht, maar geniet wel veel aanzien. Hij kan wel een wet tegenhouden als hij meent dat die in strijd met de grondwet is.

Steinmeier aangetreden als Duits president
Steinmeier aangetreden als Duits president (Foto: ANP)

Tientallen vluchten uitgevallen op Schiphol

Op vliegveld Schiphol moesten zondag tientallen vluchten worden geannuleerd wegens de harde wind. Ook waren er veel vertragingen, zei een woordvoerster van Schiphol.

Door de harde wind konden er minder vliegtuigen landen en opstijgen. De vertragingen liepen op tot meer dan een uur. Vooral 's middags waaide het hard. Naar verwachting zijn de problemen maandagochtend grotendeels opgelost, aldus de woordvoerster.

KLM voorziet voor maandag nog wel problemen, onder meer door laaghangende bewolking en werkzaamheden aan de Kaagbaan. Passagiers krijgen het advies goed in de gaten te houden of hun vlucht wel vertrekt.

Tientallen vluchten uitgevallen op Schiphol
Tientallen vluchten uitgevallen op Schiphol (Foto: ANP)

Dost blijft scoren: "Hoe goed is dat!?!"

Bas Dost ligt met 24 doelpunten in dienst van Sporting CP op koers om de Gouden Schoen te winnen. Hij ziet scoren als vanzelfsprekendheid.

Door de twee doelpunten die Dost dit weekend maakte tegen Nacional, gaat hij Lionel Messi voorbij in het klassement van de Gouden Schoen. Hij staat nu op de eerste plek en hoopt daar niet meer af te komen. "Hoe goed is dat?! Het waren ook twee beste goals trouwens", zegt Dost in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Er wordt altijd van je verwacht dat je doelpunten maakt. Fijn dat het dan ook gebeurt."

De aanvaller geniet van het leven in Portugal. "Als we om tien uur trainen, loopt iedereen om vijf over tien nog op zijn sokken door de kleedkamer. In Duitsland stonden we allemaal om tien voor tien op het veld. We trainen hard, hoor, maar de mensen zijn hier gewoon meer ontspannen."

Dost vindt het normaal om te scoren tegen tegenstanders als Nacional."Dat is een wedstrijd waarin ik geacht word te scoren. Gewoon je werk doen. Het is nu wel extreem hoeveel ik scoor, maar als ik volgend seizoen weer alles speel eindig ik echt niet op twaalf goals."

Kuijt denkt aan Ajax: "Nu winnen in ArenA"

Dirk Kuijt roemde zondagmiddag na afloop de vechtlust die Feyenoord had vertoond op bezoek bij sc Heerenveen, waar uiteindelijk met 1-2 werd gewonnen.

Makkelijk ging het allemaal niet voor de Rotterdamse topclub, die kan ruiken aan de eerste landstitel sinds 1999. Een eeuwigheid geleden voor Feyenoord, maar in het nieuwe millennium mogelijk weer een realiteit in 2017.

Na afloop van het treffen met de Friezen, liet de geboren Katwijker weten dat de zege erg veel voor hem en het team betekende. “In een moeilijke wedstrijd hebben we karakter getoond. We hebben laten zien zowel fysiek als mentaal sterk te zijn.”

De teleurstelling verwerken en de zaken omdraaien, daar ging het volgens Kuijt om. “Ik denk dat we elke tegenstander kapot kunnen spelen”, stelde de aanvaller vast, die ook al uitkijkt naar Ajax-uit. “Nu winnen in de ArenA, dan zouden we echt laten zien dat we sterkste zijn. Ik weet hoe het voelt om daar te winnen.''

Selena Gomez wil patent op Selena Gomez

Selena Gomez wil de enige Selena Gomez zijn in entertainmentwereld. Dat moet iedereen weten, meldt TMZ.

De zangeres en actrice heeft haar eigen sieradenlijn. Ze wilde er zeker van zijn dat niemand de juwelen namaakt, daarom vroeg ze hier patent op aan. Maar dat is niet het enige waarvan de vriendin van The Weeknd niet wil dat het gekopieerd wordt. Zo wil ze voorkomen dat mensen in de film- en televisiewereld haar naam gebruiken. Ook muziek verkopen mag absoluut niet onder haar naam.

Ze wil verder dat social media-accounts onder haar naam worden gesloten. Fans mogen wel fanclubs oprichten, maar gewoon niet onder haar naam.

Selena Gomez wil patent op Selena Gomez
Selena Gomez wil patent op Selena Gomez (Foto: BuzzE)

Piepjonge De Ligt na uitverkiezing Oranje: "Is dit een grap?"

Matthijs de Ligt is opgeroepen door bondscoach Danny Blind en kan de jongste debutant sinds de jaren '30 worden. De Ligt is pas zeventien en speelde pas zes wedstrijden in de Eredivisie, maar toch haalde Danny Blind hem al bij het Nederlands elftal.

"Ik hoorde het vrijdagochtend aan het ontbijt", vertelt de verdediger bij Ajax TV. "De trainer kwam naar me toe en feliciteerde me. 'Gefeliciteerd?', vroeg ik me af. Hij vertelde toen dat ik bij Oranje zat. 'Is dit een grap?', zei ik. Maar Bosz had het gehoord van de bondscoach."

De uitverkiezing liet De Ligt niet ongeroerd. "Ik krijg er wel een brok in mijn keel van", aldus de jongeling. "Het is toch een droom om geselecteerd te worden voor het grote Oranje. Ik heb veel reacties gehad. Het is voor iedereen, ook voor mijzelf, heel onverwachts."

Als je zo jong bij Oranje zit, lonken er altijd records. "Dat ik op jongere leeftijd kan debuteren dan Marco van Basten, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder doet me niet zo veel. Toevallig ben ik zo jong en toevallig waren zij iets ouder. Het is niet zo dat ik dan een betere speler word dan zij. Dat zal heel lastig worden", besluit de verdediger.

Djokovic meldt zich af voor Miami Open

Na Andy Murray moet ook Novak Djokovic afzeggen voor het Masterstoernooi van Miami. De Servische nummer twee van de wereld, winnaar van de voorbije drie edities van het Miami Open, kampt met een elleboogblessure en kan zijn titel dus niet verdedigen. Eerder zei ook nummer één van de wereld Andy Murray al af.

“Ik verontschuldig me aan mijn fans en aan de mensen die al tickets kochten om me live aan het werk te zien. Jammer genoeg ben ik geblesseerd en kan ik niet deelnemen”, meldde Djokovic zondag op Twitter.

Djokovic ging verrassend onderuit in de achtste finales van het ATP-toernooi van Indian Wells, hij verloor in twee sets van de Australiër Nick Kyrgios. Murray trok zich zaterdag al terug. De nummer één van de wereld moet net als Djokovic herstellen van een elleboogblessure.

Kasai (44) vliegt naar podium, Wellinger geeft eindzege Raw Air weg

Schansspringer Stefan Kraft heeft de eerste editie van Raw Air gewonnen: de Noorse 'tegenhanger' van de wereldberoemde Vierschansentournee. Tien dagen achter elkaar stonden wedstrijden op het programma, waarbij elke sprong, inclusief die in de kwalificatie, voor de eindstand meetelde. Het werden overigens negen wedstrijden, want in Lillehammer werd een wedstrijd geannuleerd.

Het slotstuk van Raw Air vond plaats op de vliegschans van Vikersund. De Duitser Andreas Wellinger begon de slotdag als leider, en in de eerste ronde deed hij het fantastisch. Wellinger ging aan de leiding en er leek geen vuiltje aan de lucht. Als allerlaatste mocht hij in de tweede ronde naar beneden, op weg naar de hoofdprijs van zestigduizend euro. De jonge Duitser vergooide het echter volledig: zijn sprong leek nergens naar en hij zakte weg naar de achttiende plek. In het Raw Air-klassement zakte hij naar plek drie.

De Oostenrijker Kraft stond derde na één sprong en had in ronde twee grote problemen. Toch wist hij met acrobatische toeren overeind te blijven en een prima sprong eruit te persen. Dat bleek genoeg voor plek vijf in Vikersund, maar belangrijker, hij greep er de eindzege in Raw Air mee. De dagzege in Vikersund ging naar de Pool Kamil Stoch, die Wellinger ook nog voorbij ging in het klassement en zo als tweede eindigde in de eindstand.

Een andere man die kon juichen was niemand minder dan Noriaki Kasai. De Japanse legende kende op 44-jarige leeftijd een matig seizoen, maar in Vikersund lukte het ineens toch weer. Dankzij 241,5 meter in de tweede ronde, een nieuw persoonlijk record, vloog de vedette naar de tweede plek. Dat was zijn eerste podium in een jaar tijd en zijn 62e in totaal. Ter illustratie: toen Kasai in 1992 voor het eerst op een World Cup-podium stond, waren de ouders van Stoch bezig om de vijfde verjaardag van kleine Kamil voor te bereiden. Raw Air-winnaar en dubbel wereldkampioen Kraft werd een ruim jaar later pas geboren en de moeder van uittredend World Cup-kampioen Peter Prevc zal rond die tijd ontdekt hebben dat ze zwanger was.

Uitslag AZ - ADO Den Haag

AZ heeft in de Eredivisie eindelijk weer eens een zege geboekt. De Alkmaarders kwamen in eigen huis tegen laagvlieger ADO Den Haag al snel op een 2-0 voorsprong en hadden geen kind aan de tegenstander. De uiteindelijke score van 4-0 was dan ook verdiend.

AZ

4 - 0

ADO Den Haag

7' Dos Santos
13' Dos Santos
34' Van Overeem
60' Friday
   
 
Gele kaart: Luckassen, Svensson, Van Overeem, Wuytens (AZ), Ebuehi (ADO Den Haag)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14.126
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
Svensson
Van Eijden
Luckassen (Vlaar/68)
Haps
Seuntjens
Jahanbakhsh (Til/79)
Wuytens
Van Overeem
Friday
Dos Santos (García/72)
  Zwinkels
Ebuehi
Meissner
Kanon
Meijers
Malone (El Khayati/82)
Bakker (Trybull/46)
Gorter
Schaken (Wolters/63)
Fernandez
Duplan

Gajser wint eerste manche Argentijnse Grand Prix; Nederlanders buiten top-10

Regerend wereldkampioen Tim Gajser heeft de eerste manche van het Argentijnse motocrossweekend gewonnen. Nederlanders Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff eindigden beiden net buiten de top-10.

Gajser vertrok van pole positie en kende een uitstekende start. Met teamgenoot Evgeny Bobryshev vlak achter zich wist hij meteen de leiding te pakken. Belgisch duo Jeremy van Horebeek en Clement Desalle sloot snel aan bij het Honda-tweetal. De Siciliaan Tony Cairoli stond als derde aan de start, maar kwam direct in het gedrang en moest dit bekopen met een valpartij waardoor hij als achtentwintigste verder moest.

Coldenhoff had als elfde gekwalificeerd en kwam goed uit de startblokken. Binnen één ronde had de Brabander zich opgewerkt naar de zesde positie, terwijl de 22-jarige Herlings op de twaalfde plek lag. Vijf minuten in de manche was Herlings afgezakt naar een zestiende plaats.

Al snel vormde er een kopgroep bestaande uit leider Tim Gajser, gevolgd door Van Horebeek, Bobryshev, Desalle en MXGP-debutant Max Anstie. Veel veranderingen zouden niet gaan plaatsvinden binnen dit vijftal, maar de Franse Romain Febvre stootte wel rookie Anstie van de vijfde positie, die de race eindigde als zevende.

Ondertussen werkte Cairoli zich met gemak naar voren. Na de eerste helft van de race was hij al opgeklommen van de achtentwintigste naar de twaalfde plek. De Nederlanders wisten elkaar halverwege de manche ook te treffen: Herlings reed op een veertiende positie, vlak voor Coldenhoff die aardig wat plaatsen was verloren. Het Brabantse tweetal finishte uiteindelijk als respectievelijk twaalfde en veertiende.

Met nog zo'n tien minuten op de klok barstte er een gevecht los voor de vierde plaats. Yamaha-coureur Febvre zat de Russische Bobryshev op de hielen, maar het bleek lastig voor de Fransman om voorbij te komen aan de Honda-rijder. Met Febvre strak in zijn achterwiel ging Bobryshev echter achter de Belg Desalle aan en zo belandde het drietal in een strijd om de laatste podiumplek. Pas na vijf minuten wist Febvre de Rus in te halen en hierdoor was de Belgische coureur al te ver weg. De 25-jarige racer kwam dan ook als vierde over de finish, vlak achter Desalle en Van Horebeek. Leider Tim Gajser is geen seconde in gevaar geweest en reed met gemak naar het goud. Bobryshev completeerde de top-5.

De knapste prestatie kwam misschien wel van Cairoli: hij eindigde net binnen de top-10, als negende.

'Olympische Spelen 2024 en 2028 mogelijk samen toegekend'

Het Internationaal Olympisch Comité lijkt zich alsmaar dichter te bewegen richting een dubbele stemming voor de toewijzing van de Olympische Spelen. Het gaat dan om de Zomerspelen van 2024 en 2028, die mogelijk allebei dit jaar vergeven worden.

Op 13 september wordt in de Peruviaanse hoofdstad Lima de gaststad van de Spelen van 2024 aangewezen. Na het terugtrekken van Hamburg, Rome en Boedapest zijn alleen Parijs en Los Angeles nog in de strijd en dat heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer stemmen opgaan om de Spelen van 2028 in september óók al toe te wijzen.

"De opties liggen allemaal op tafel, waaronder het kiezen van gaststeden voor zowel 2024 als 2028", aldus IOC-president Thomas Bach bij de aankondiging van een werkgroep die het bidproces moet gaan onderzoeken. "We hebben voor die jaren twee uitstekende kandidaten uit twee grote olympische landen. Dat is een positie die je graag hebt", zegt Bach.

De werkgroep bestaat uit vier vicepresidenten van het IOC: John Coates uit Australië, Yu Zaiqing uit China, Juan Antonio Samaranch Jr uit Spanje en de Turk Ugur Erdener. In juli zullen ze in Lausanne overleggen, terwijl Los Angeles en Parijs hun plannen daar uitgebreid gaan presenteren. 

Het toewijzen van twee Spelen tijdens één sessie moet voorkomen dat de stad die in de strijd om 2024 verliest, zich ook gelijk terugtrekt voor 2028. Door Parijs en Los Angeles de twee Zomerspelen na Tokyo 2020 toe te kennen zou het IOC ruimschoots de tijd hebben om het proces dusdanig aan te passen dat steden zich minder snel terugtrekken.

Dat gebeurt nu vaak door een gebrek aan publieke steun, doordat extreem dure Spelen - zoals Sochi 2014 - mensen sceptisch hebben gemaakt wat betreft het organiseren van de Spelen. Een stad met een uitgebreide infrastructuur, zoals Parijs of Los Angeles, zou dat een stuk goedkoper moeten kunnen doen, met faciliteiten die ook voor en na de Spelen ruimschoots gebruikt worden.

Honkballers VS slaan titelverdedigers uit World Baseball Classic

De Amerikaanse honkballers hebben zich geplaatst voor de halve finales van de World Baseball Classic. Er was nog één plekje over bij de laatste vier en daarvoor moesten de Amerikanen afrekenen met de titelverdedigers uit de Dominicaanse Republiek.

Een homerun van Giancarlo Stanton, met één man op de honken, hielp de VS naar een voorsprong in San Diego. Andrew McCutchen sloeg twee man binnen en droeg zo bij aan de 6-3 zege. Adam Jones liet een opmerkelijke actie zien: met een achterwaartse sprong tegen de omheining ving hij een bal van Manny Machado, in het dagelijks leven zijn teamgenoot bij de Baltimore Orioles.

De Amerikanen spelen dinsdag in de halve finale in Los Angeles tegen Japan, terwijl Nederland maandag tegen Puerto Rico speelt in de strijd om een plek in de finale. 

Kat Graham in ziekenhuis door spacecake

Kat Graham is vorige maand in het ziekenhuis beland door het eten van een brownie vol wiet. Dat meldt TMZs.

Kat bezocht een resort in Palm Springs toen het misging. De Vampire Diaries-actrice rende het restaurant van het resort uit terwijl ze riep dat ze zich niet goed voelde en naar het ziekenhuis moest. Op het gazon begon ze over te geven en viel ze uiteindelijk flauw.

Toen ze weer bij kwam was de ambulance al gearriveerd en moest ze mee naar het ziekenhuis. Volgens medewerkers van het resort was Graham extreem paranoïde en angstig en zag ze dingen die er niet waren.

Een woordvoerder van de zangeres en actrice wilde geen commentaar geven op het incident.

Kat Graham in ziekenhuis door spacecake
Kat Graham in ziekenhuis door spacecake (Foto: BuzzE)

Lamprou: "In achterhoofd bezig met transfer"

Kostas Lamprou steekt in geweldige vorm bij Willem II. De keeper is bezig aan zijn laatste maanden in Tilburg en overdenkt dus ook zo nu en dan zijn toekomst.

Lamprou zegt interesse te genieten van een aantal clubs. "Maar op dit moment is er nog geen enkele club concreet", zei hij zaterdagavond tegen FOX Sports, na het competitieduel met FC Groningen (1-1).

Lamprou hoopt op 'een mooie club'. Jurgen Streppel, de voorgaande seizoenen zijn trainer bij Willem II, werkt tegenwoordig bij sc Heerenveen en heeft nooit onder stoelen of banken gestoken Lamprou hoog te hebben zitten. Streppel belde hem nog niet.

"Nee, ook Streppel heeft nog niet gebeld en ook niet geappt", zegt Lamprou. "Hij heeft aangegeven dat hij een fan van me is. Dat zijn fantastische woorden voor mij, zeker van een ex-trainer. In m'n achterhoofd ben ik wel bezig met een transfer. Nu wil ik gewoon Willem ll helpen om zo hoog mogelijk te eindigen." Het liefst blijft de Griek in de Eredivisie. "Ik zou niet weten welke clubs ik kan noemen. Er zijn genoeg mooie clubs in Nederland."

Erdogan verwijt nu Merkel 'nazi-methoden'

De Turkse president Erdogan heeft na Duitsland nu ook bondskanselier Angela Merkel persoonlijk het gebruik van "nazi-methoden" verweten. Hij deed dat zondag in een toespraak in Istanbul.

"Jij gebruikt ook nazi-methoden", sprak hij tot een denkbeeldige Merkel. "Bij wie? Bij mijn Turkse broers en zussen in Duitsland, bij mijn broers en zussen ministers, bij mijn broers en zussen afgevaardigden die daarheen reizen".

In de rede haalde hij ook nog eens uit naar Europa. Daar kunnen volgens Erdogan "de gaskamers en kampen" weer een thema worden. "Maar dat durven ze niet", voegde hij er aan toe. Wie hij met "ze" bedoelde is niet duidelijk.

Erdogan kreeg eerder stevige kritiek toen hij Nederland en Duitsland ervan beschuldigde "nazi-methoden"toe te passen.

Erdogan verwijt nu Merkel 'nazi-methoden'
Erdogan verwijt nu Merkel 'nazi-methoden' (Foto: ANP)

Tieners vast om viraal filmpje mishandeling

Twee jongens (Migrantenachtergrondiërs) uit Amsterdam-Noord zijn opgepakt, omdat ze een meisje met hoofddoek hadden geslagen en geschopt terwijl ze op de grond lag. Iemand had de mishandeling gefilmd en geüpload op Facebook. Het filmpje is in een paar dagen tijd 1,5 miljoen keer bekeken en 23.000 keer gedeeld.

De jongens zijn zestien en zeventien jaar oud. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging. Ze hadden zichzelf bij de politie gemeld, nadat ze waren herkend door familie en kennissen.

Tieners vast om viraal filmpje mishandeling
Tieners vast om viraal filmpje mishandeling (Foto: BuzzT)

Stegeman: "Nijhuis heeft vaker dit soort grappen"

John Stegeman van Heracles Almelo was na de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam even klaar met arbiter Bas Nijhuis. De trainer voelde zich bestolen. Nijhuis liet doorspelen bij een tackle van Spartaan Ricky van Drongelen op Samuel Armenteros.

"Dit is gewoon een doorgebroken speler neerhalen", deed Stegeman zijn beklag in gesprek met FOX Sports. "Hij heeft wel vaker van dat soort grappen. Hij wil vaker door laten spelen en daar houd ik van. Maar dit is wel een cruciale fout denk ik. In de tegenstoot maken zij 2-0."

"We moeten zelf het boetekleed aantrekken, maar het gebeurt de laatste tijd te vaak dat hij dit soort fouten maakt." Nijhuis kreeg eerder deze maand veel kritiek na FC Groningen - Ajax (1-1), waarin hij volgens velen bij een doelpunt een overtreding op Ajax-doelman André Onana over het hoofd zag en Ajax twee strafschoppen onthield.

Uitslagen Eredivisie 19/03/2017

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Ajax verspeelde twee dure punten in de strijd om de titel door bij Excelsior niet verder te komen dan een 1-1 gelijkspel. PEC Zwolle won de derby bij Go Ahead Eagles met 1-3.

Excelsior

1 - 1

AFC Ajax

 26' Tete (e.d)    32' Kluivert
 
 Gele kaart: v.Duinen, Koolwijk, Fredy, (Excelsior), Traoré, Viergever, (AFC Ajax)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop
Faik
Fredy
Koolwijk (Fortes/83)
Elbers (Hasselbaink/75)
v.Duinen
Hadouir (Vermeulen/67)
  Onana
Tete
Sánchez (Viergever/ 46)
De Ligt
Sinkgraven (Nouri/83)
Klaassen
Schöne
Ziyech
Kluivert
Traoré (Cassierra/67)
Younes

Go Ahead Eagles

1 - 3

PEC Zwolle

 3' Chirivella

   5' Menig
83' Warmerdam 
 88' v.Polen (pen)
 
 Gele kaart: Chirivella, (Go Ahead Eagles), Mokhtar, Marcellis, Menig, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.752
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Locigno
Fischer
Schenk
Groenbast (Marengo/85)
Chirivella
Crowley
Duits
Antonia (Maatsen/46)
Hendriks
Manu (De Kogel/ 79)
  v.d.Hart
v.Polen
Marcellis (Sandler/90)
Bouy
Warmerdam
Thomas
Holla
Saymak (Achahbar/90 2)
Mokhtar
Brock-Madsen
Menig (Ehizibue/82)

Zoet: "Ik reken nergens op"

Met opvallend oranje keeperstenue stond Jeroen Zoet zaterdagavond onder de lat bij PSV tegen Vitesse (1-0), maar een statement was het niet. "Nee, absoluut niet. Het was een nieuw tenue", vertelde Zoet tegen FOX Sports. "Ik vond het leuk om wel een keer wat anders aan te doen dan groen of geel."

De 26-jarige doelman mag zich maandag als enige PSV'er melden bij Oranje voor de komende twee interlands. Davy Pröpper, Bart Ramselaar en Luuk de Jong vielen af. "Of ik het raar vind dat ik de enige PSV'er in Oranje ben? Mij hoor je niet klagen. Ik heb zin om er maandag heen te gaan."

Zoet heeft concurrentie van Tottenham Hotspur-doelman Michel Vorm en FC Barcelona-goalie Jasper Cillessen. In tegenstelling tot de PSV'er zijn zij beide reserve bij hun club. "Of ik op speeltijd reken? Ik reken nergens op. Ik ga m'n best doen, verder niets."

Katy Perry deed meer dan zoenen met meisjes

'I kissed a girl and I liked it', klinkt het in Katy Perry's eerste hit. Maar voor de zangeres bleef het niet alleen bij zoenen, zo biechtte ze zaterdagavond op tijdens het gala van Human Rights Campaign in Los Angeles.

Katy mocht de National Equality Award in ontvangst nemen. "Ik ben maar een zangeres en een songwriter", zei ze in haar bedankspeech, weet E! News. "Ik zeg de waarheid en geef een beeld van mijn fantasieën in de vorm van popliedjes. Bijvoorbeeld 'I kissed a girl and i liked it'. Eerlijk gezegd heb ik meer dan dat gedaan."

Perry vervolgt: "Maar hoe moest ik dat verenigen met dat gospel zingende meisje dat opgroeide tussen jongeren die geloofden in kampen die mensen moest afhelpen van dat soort gevoelens? Ik wist wel dat ik nieuwsgierig was en zelfs toen begreep ik dat liefde niet zwart-wit was. En om eerlijk te zijn heb ik het niet altijd bij het goede eind gehad. Maar toen het nummer uitkwam in 2008 wist ik dat ik een gesprek op gang had gebracht en dat een groot gedeelte van de wereld nieuwsgierig genoeg was om mee te zingen."

Katy kreeg de prijs voor haar inzet voor de homo- en transgendergemeenschap. De LHBTQ-belangenvereniging Human Rights Campaign eerde onder andere ook actrice America Ferrera op het evenement.

Katy Perry deed meer dan zoenen met meisjes
Katy Perry deed meer dan zoenen met meisjes (Foto: BuzzE)

'Brexit-tegenstanders, kom naar Schotland'

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft Britse tegenstanders van de brexit opgeroepen naar Schotland te verhuizen. "Kom hier naartoe, om te leven, te werken, te investeren of te studeren", zei ze onder grote bijval van de toegestroomde menigte op een bijeenkomst van haar Schotse Nationale Partij in Aberdeen.

Sturgeon wil een nieuw referendum houden over Schotse onafhankelijkheid, nadat het Verenigd Koninkrijk zich had uitgesproken voor uittreding uit de Europese Unie. Een meerderheid in Schotland stemde echter tegen de brexit.

Het plan was om het referendum tussen herfst 2017 en lente 2018 te houden, in elk geval voor de daadwerkelijke brexit. Ze heeft inmiddels aangegeven het eventueel te willen uitstellen.

Schots referendum
Volgens peilingen stemt bij een nieuw Schots referendum 56 procent van de Schotten voor verblijf in het Verenigd Koninkrijk. Dat is zelfs een procent meer dan bij het referendum in 2014, toen er ook al over onafhankelijkheid werd gestemd.

De voormalige Britse premier Gordon Brown, zelf een Schot, heeft voorgesteld dat Schotland onderdeel blijft van het Verenigd Koninkrijk, maar na de brexit aparte handelsverdragen met landen binnen de Europese Unie mag afsluiten. De vice-voorzitter van de Schotse Nationale Partij heeft aangegeven daar niets voor te voelen.

EU-immigranten
De Schotse regering heeft doorgaans anders tegen immigratie vanuit de EU aangekeken dan Londen. Op 24 juni, de dag na het referendum, prees Sturgeon de immigranten "die ons hebben vereerd door Schotland als hun nieuwe thuis te kiezen".

Immigratie was voor veel Engelse kiezers juist reden om voor uittreding uit de EU te stemmen. Het is onduidelijk of Brown's plan zou impliceren dat er andere immigratieregels voor Schotland zouden kunnen gelden dan voor de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Nationalisten
De harde kern van Schotse nationalisten in de SNP lijkt Sturgeon onder druk te zetten voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum voordat de brexit een feit is. De nieuwe peiling zet dat idee echter op de helling. Vermoedelijk willen veel Schotten eerst wel eens zien hoe die brexit nou eigenlijk precies gaat uitpakken.

De Britse premier Theresa May gaf eerder aan niets voor een tweede referendum te voelen. Mogelijk bindt ze onder dit soort peilingen echter toch in. Als de SNP namelijk opnieuw een onafhankelijkheidsrederendum verliest, lijkt het toch echt te zijn gedaan met de droom van de partij.

Sturgeon: kom naar Schotland
'Brexit-tegenstanders, kom naar Schotland' (Foto: ANP)

Uitslag sc Heerenveen - Feyenoord

Feyenoord blijft op koers voor zijn eerste landstitel sinds 1999. De Rotterdammers leken bij sc Heerenveen even de verkeerde afslag te nemen, maar wonnen na een slechte eerste helft toch met 1-2. Feyenoord blijft aan kop en houdt PSV op acht punten achterstand. De Rotterdammers hebben in ieder geval twee uur zeven punten voorsprong op Ajax. Heerenveen staat achtste in de Eredivisie. 

Dirk Kuyt (l) in duel met Joost den Aken (r). (PRO SHOTS/Cor Lasker)
Dirk Kuyt (l) in duel met Joost den Aken (r). (PRO SHOTS/Cor Lasker)

sc Heerenveen

1 - 2

Feyenoord

 18' Ghoochannejhad(pen)    56' Jörgensen
 70' Vilhena
 
 Gele kaart: Thorsby, (sc Heerenveen), Nelom,Toornstra, Berghuis, (Feyenoord)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
St.Juste
v.Aken
Bijker
Thorsby
v.Amersfoort
Kobayashi (Namli/64)
Slagveer (Zeneli/ 81)
Ghoochannejhad (Veerman/71)
Larsson
  Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden
Nelom
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Kuijt (Nieuwkoop/74)
Jörgensen (Kramer/87)
Berghuis

Verstappen: "We zijn nog niet het beste team"

Een kleine week voor de start van het Formule 1-seizoen heeft Max Verstappen nog maar eens vooruit gekeken naar het nieuwe jaar. De coureur van Red Bull Racing verwacht in elk geval nog niet dat hij en teamgenoot Daniel Ricciardo volgende week in Australië al voor de poleposition kunnen gaan.

"Het is altijd moeilijk om te zeggen wie de beste auto heeft, maar dat Ferrari sterker is dan vorig jaar kun je wel duidelijk zien", vertelt Verstappen. "Mercedes speelt altijd wat meer verstoppertje, maar zal er altijd wel vooraan bij gaan zitten. Het is moeilijk zeggen hoe het voor ons is, maar persoonlijk denk ik nog niet dat we het beste team zijn, dus het blijft afwachten."

"We zullen in Melbourne na de kwalificatie wel zien hoe het er nou echt voor zal staan allemaal, wat pure snelheid betreft. We gaan er in elk geval niet naartoe met het idee dat we de poleposition kunnen pakken", aldus de Nederlander, die zegt te hopen dat het team wel gedurende het seizoen beter in het ritme komt, net als vorig jaar. 

NBA: Warriors weer op weg omhoog

De Golden State Warriors hebben in de NBA uitstekende zaken gedaan. Na twee weken vol nederlagen en een paar moeizame overwinningen op zwakke tegenstanders, won de koploper voor de tweede maal op rij dik. De Milwaukee Bucks werden met 117-92 aan de kant geschoven. Ook zag de verliezend finalist van vorig jaar de naaste concurrent in de Western Conference verliezen. De San Antonio Spurs kwamen tekort tegen de Memphis Grizzlies: 104-96.

Door deze uitslagen hebben de Warriors opeens weer een vrij ruime voorsprong op de Spurs genomen. Golden State kende een lastige start van de wedstrijd. Halverwege het eerste kwart stond de ploeg met 9-23 achter en zag coach Kerr zich genoodzaakt een time-out te nemen. Vanaf dat moment werd het eenrichtingsverkeer. Bij rust stond het 63-44 en in de tweede helft bleef het verschil rond de 25 punten hangen.

Curry, Thompson, Iguodala en Green waren allen bijzonder goed op dreef tegen de Bucks. Het zal coach en fans vertrouwen geven dat de ploeg de komende weken zonder Kevin Durant wel kan doorstaan.

De directe concurrent, de San Antonio Spurs, ging onderuit tegen Memphis. Uitwedstrijden tegen Memphis zijn zo’n beetje de zwaarste wedstrijden die op het NBA-programma staan. De Grizzlies bewezen dit door een verdiende 104-96 zege uit het vuur te slepen.

De Spurs waren op volle sterkte. Onderzoek wees uit dat de hartkloppingen van LaMarcus Aldridge niet dusdanig zorgwekkend zijn dat hij niet kan spelen. Bij de Grizzlies is de veertigjarige Vince Carter nog steeds een dragende speler. Carter startte, speelde dertig minuten en maakte tien punten. Het meeste opzien baarde hij echter tijdens de shootaround voor de wedstrijd. Hij schoot de bal achteloos raak vanaf de middellijn, sjokte richting basket en perste er nog een 360 dunk uit.

Vince Carter, veertig jaar oud. Bron: YouTube

De Cleveland Cavaliers kregen heel hard op hun broek van de Los Angeles Clippers: 108-78. De Clippers waren na drie nederlagen op rij gebrand op een overwinning. Zij werden hierbij flink geholpen door Cleveland dat Kevin Love, Kyrie Irving en LeBron James op de bank hield.

Het eerste kwart was het aanzien niet waard. De Clippers, op volle sterkte, keken na twaalf minuten tegen een 14-16 achterstand aan. Vanaf dat moment begon het voor de Clippers te lopen en werd de tegenstander overrompeld. Chris Paul deelde niet in de weelde. De point guard miste al zijn acht schoten en bleef op vijf punten uit vrije worpen steken.

Bij de Houston Rockets bewees James Harden weer eens waarom hij een MVP kandidaat is. Voor de tweede wedstrijd op rij haalden hij een triple double met minstens veertig punten. Met 40 punten, 10 rebounds en 10 assists leidde de guard zijn team naar een 105-109 overwinning op Denver. Harden leed ook acht keer onnodig balverlies. Dit is wel een smet op zijn seizoen. Nooit eerder leed een speler zo vaak balverlies als Harden dit seizoen deed. En er zijn nog twaalf wedstrijden te gaan.

Concurrent voor Harden in de MVP race is Russell Westbrook. Hij won met de Oklahoma City Thunder eenvoudig van de Sacramento Kings: 110-94. Westbrook kwam tot 28 punten, 8 rebounds en 10 assists. Westbrook leed ook zeven keer balverlies en hij staat in deze categorie niet zo gek ver achter Harden.

De wedstrijden dit weekend krijgen niet bijzonder veel aandacht in de Verenigde Staten. Het is maart en dat betekent dat het land in de greep is van March Madness, het eindtoernooi van het college basketbalseizoen. Miljoenen Amerikanen zijn aan de buis gekluisterd om hun oude universiteit aan te moedigen, op zoek te gaan naar de nieuwe Stephen Curry of te juichen voor een underdog die een topuniversiteit verslaat.

Uitslagen

Oklahoma City Thunder – Sacramento Kings 110-94
Atlanta Hawks – Portland Trail Blazers 97-113
Charlotte Hornets – Washington Wizards 98-93
Los Angeles Clippers – Cleveland Cavaliers 108-78
Chicago Bulls – Utah Jazz 95-86
Memphis Grizzlies – San Antonio Spurs 104-96
Denver Nuggets – Houston Rockets 105-109
Golden State Warriors – Milwaukee Bucks 117-92

Eastern Conference

  1. Cleveland Cavaliers 45-23
  2. Boston Celtics 44-25
  3. Washington Wizards 42-27
  4. Toronto Raptors 40-29
  5. Atlanta Hawks 37-32
  6. Indiana Pacers 35-33
  7. Milwaukee Bucks 34-35
  8. Miami Heat 34-35
  9. Detroit Pistons 33-36
  10. Chicago Bulls 33-37
  11. Charlotte Hornets 30-39
  12. New York Knicks 27-42
  13. Philadelphia 76ers 25-43
  14. Orlando Magic 25-45
  15. Brooklyn Nets 13-55


Western Conference

  1. Golden State Warriors 55-14
  2. San Antonio Spurs 52-16
  3. Houston Rockets 48-22
  4. Utah Jazz 43-27
  5. Los Angeles Clippers 41-29
  6. Oklahoma City Thunder 40-29
  7. Memphis Grizzlies 40-30
  8. Denver Nuggets 33-36
  9. Portland Trail Blazers 31-37
  10. Dallas Mavericks 29-39
  11. Minnesota Timberwolves 28-40
  12. New Orleans Pelicans 28-41
  13. Sacramento Kings 27-42
  14. Phoenix Suns 22-47
  15. Los Angeles Lakers 20-49

Grote brand in bedrijfsgebouw Aalst

In een bedrijfspand in het Brabantse Aalst (gemeente Waalre) woedt zondag een grote brand. Het vuur slaat uit het gebouw en er komen dikke zwarte rookwolken vanaf. De brandweer heeft veel mensen en materieel opgeroepen. Volgens de eerste informatie zijn in het pand drie bedrijven gevestigd.

"De brand is vermoedelijk begonnen in een bedrijf dat in magneten handelt", vertelde een woordvoerder van de brandweer. Over de gevolgen voor de omgeving kon hij nog geen duidelijkheid geven.

Grote brand in bedrijfsgebouw Aalst
Grote brand in bedrijfsgebouw Aalst (Foto: ANP)

Vier mensen doodgeschoten op Curaçao

Bij een schietpartij op Curaçao zijn zaterdagavond vier mensen om het leven gekomen. Er werd geschoten vanuit een auto, de vier slachtoffers stonden voor een winkeltje. Volgens lokale media was één slachtoffer ter plekke dood. De andere drie slachtoffers overleden op weg naar het ziekenhuis en in het ziekenhuis.

In 2013 werden voor hetzelfde winkeltje op kerstavond drie mensen neergeschoten.

Vier mensen doodgeschoten op Curaçao
Vier mensen doodgeschoten op Curaçao (Foto: ANP)

Toestel met problemen wijkt uit naar Schiphol

Een Boeing 767 heeft zondagmorgen een voorzorgslanding gemaakt op Schiphol. Het toestel van het Britse Titan Airways had een probleem met de druk in de cabine. Uit voorzorg werden de hulpdiensten gealarmeerd. Het vliegtuig is veilig geland, liet de veiligheidsregio weten.

Het vliegtuig was volgens een woordvoerder op weg tussen Londen en Polen. Wat er precies misging aan boord is nog onbekend.

Toestel met problemen wijkt uit naar Schiphol
Toestel met problemen wijkt uit naar Schiphol (Foto: ANP)

Vader van op Orly neergeschoten man weer vrij

De vader van de man die zaterdag op het Parijse vliegveld Orly werd doodgeschoten, is vrijgelaten. Maar een broer en een neef worden zondag nog steeds ondervraagd. De vader van Ziyed Ben Belgacem heeft tegen Franse media gezegd dat zijn zoon beslist geen terrorist was.

Belgacem viel in de zuidelijke terminal van Orly zaterdagmorgen een vrouwelijke militair aan. Hij probeerde haar automatisch wapen te grijpen. Hij is toen door twee andere militairen doodgeschoten. De 39-jarige Belgacem riep voor Allah te sterven.

Belgacem was al jarenlang een bekende van de politie door een reeks overvallen en door drugscriminaliteit. Hij werd daarnaast verdacht van radicalisme, omdat hij tijdens een van zijn celstraffen in de jaren 2011-2012 tekenen van religieus extremisme leek te vertonen. Maar volgens de vader bad zijn zoon nooit en gebruikte hij drugs en alcohol.

Verkeerscontrole
Voordat Belgacem naar Orly toog, schoot hij bij een verkeerscontrole in het noorden van de regio Parijs met een licht wapen op agenten. Volgens de vader heeft hij toen naar huis gebeld met een verward verhaal over rotzooi met gendarmes. Hij vroeg om vergeving. De vader is bezorgd naar de politie gegaan, later gevolgd door een broer en een neef van Belgacem.

In 2015 is onderzoek gedaan naar de radicalisering van Belgacem, maar dat heeft volgens Franse media niks opgeleverd. In het onderzoek naar zijn aanval op Orly wordt er rekening mee gehouden dat Belgacem onder de invloed van drugs of alcohol verkeerde. De lijkschouwing zou dat kunnen uitwijzen.

Vader van op Orly neergeschoten man weer vrij
Vader van op Orly neergeschoten man weer vrij (Foto: ANP)

Tiener beschoten na ruzie Rotterdam

Een 17-jarige jongen is zaterdagavond in Rotterdam beschoten. Hij bleef daarbij ongedeerd. De schutter is nog spoorloos.

De jongen werd aan het begin van de avond onder vuur genomen door een onbekende man. Aanleiding was vermoedelijk een ruzie, aldus de politie.

Er werd meerdere keren geschoten. Op straat zijn twee hulzen gevonden en een kogel. Een van de kogels doorboorde een auto. De tweede kogel is nog niet gevonden.

De politie zoekt getuigen van de schietpartij op de Martinus Steijnstraat in de Afrikaanderwijk.

Tiener beschoten na ruzie Rotterdam
Tiener beschoten na ruzie Rotterdam (Foto: ANP)

Snelweg Amsterdam deze zomer dicht

Rijkswaterstaat voert deze zomer zes weken lang groot onderhoud uit op de A10 West bij Amsterdam. Weggebruikers krijgen te maken met afsluitingen en omleidingen.

De weg is eerst drie weken afgesloten in zuidelijke richting. Daarna is de weg de andere kant op drie weken dicht. Na de werkzaamheden kan de snelweg er weer tien jaar tegenaan.

De werkzaamheden stonden eigenlijk gepland voor 2018, maar Rijkswaterstaat voert het onderhoud een jaar eerder uit. Zo is de dienst er zeker van dat de veelgebruikte route in topconditie is als de werkzaamheden starten aan de provinciale weg N200 en voor de verbreding van de A10 Zuid (Zuidasdok).

Snelweg Amsterdam deze zomer dicht
Snelweg Amsterdam deze zomer dicht (Foto: ANP)

Ankara rept van nieuwe campagne in Duitsland

Het is mogelijk dat Turkse ministers opnieuw naar Duitsland gaan voor bijeenkomsten over het Turkse referendum in april. Dit zei een woordvoerder van president Erdogan zondag tegen de Turkse tak van CNN. De spanningen tussen beide landen zijn al op de spits gedreven door eerdere bezoeken. Duitsland en Nederland hebben deze maand Turkse bewindslieden belet campagne te voeren voor het referendum. Dat heeft in Ankara tot tirades tegen de beide landen geleid.

In Duitsland wonen naar schatting 1,4 miljoen Europeanen van Turkse komaf die stemrecht in Turkije hebben. In Nederland circa 245.000.

Erdogan wil de macht naar zich toetrekken door het huidige politieke bestel af te schaffen. Het referendum van 16 april gaat over de invoering van een presidentieel stelsel. Erdogan leidt het land al sinds 2003, maar is sinds 2014 geen premier meer maar president. Dat is volgens de wet een ceremoniële functie. Erdogan wil dat de president straks ook formeel de grote leider wordt. Het premierschap vervalt dan.

Ankara rept van nieuwe campagne in Duitsland
Ankara rept van nieuwe campagne in Duitsland (Foto: ANP)

Vijfduizend pelgrims herdenken wonder in Amsterdam

Stappers en toeristen in het centrum Amsterdam hadden in de nacht van zaterdag op zondag gezelschap van zo'n vijfduizend pelgrims. Ze trokken in stilte door de straten om het zogeheten Mirakel van Amsterdam te herdenken en hun geloof te beleven in een "stille tocht van gebed en meditatie", zoals voorzitter Piet Hein Hupsch van het Gezelschap van de Stille Omgang het omschrijft.

"Het is een prachtige tocht geweest met mensen van nabij en van ver", vertelt Hupsch. Voor sommige deelnemers van het jaarlijkse religieuze evenement vormde de ronde door Amsterdam de afsluiting van een langere pelgrimstocht. Onder meer vanuit Utrecht, Volendam en Heerhugowaard waren mensen te voet naar de hoofdstad gekomen. "Stoere katholieken" noemt Hupsch ze, want ze trotseerden behoorlijk slecht weer.

Voor het eerst in vijftien jaar trokken de deelnemers weer eens langs de Mirakelkolom. Die herdenkingszuil op het Rokin werd weggehaald vanwege de aanleg van de Noord-Zuidlijn, maar is na jaren in de opslag onlangs terug op zijn plaats gezet.

Het mirakel waarop de tocht is geïnspireerd gebeurde volgens de overlevering op 15 maart 1345. Een stervende man braakte toen een hostie uit in een woning aan de Kalverstraat. Die werd in het haardvuur gegooid, maar bleef vreemd genoeg ongeschonden. Nadat de hostie vervolgens tot drie keer toe op onverklaarbare wijze was teruggekeerd naar hetzelfde huis, oordeelde de kerk dat sprake moest zijn van een wonder.

Vijfduizend stille pelgrims herdenken wonder
Vijfduizend pelgrims herdenken wonder in Amsterdam (Foto: ANP)

Schansspringer Kraft vliegt naar 'dubieus' wereldrecord

Schansspringer Stefan Kraft heeft het wereldrecord skivliegen op zijn naam gezet. Tijdens de World Cup in het Noorse Vikersund vloog de Oostenrijker naar een afstand van 253,5 meter, anderhalve meter verder dan Robert Johansson een half uurtje eerder deed.

Johansson sprong tijdens de landenwedstrijd in Vikersund eerder naar 252 meter, wat gezien werd als zeer verrassend. Johansson is al een tijdje een prima schansspringer die ook aardig overweg kan op de grote vliegschansen, maar echt iets bijzonders liet hij nog nooit zien. 

Al snel moest Johansson zijn plekje in de geschiedenisboeken weer inleveren, want Kraft, onlangs gekroond tot dubbel wereldkampioen, vloog nog anderhalve meter verder. De Oostenrijker kwam bij de landing echter met zijn achterwerk in aanraking met de sneeuw, zo leek het toch echt. Dat wordt doorgaans geteld als 'val' en dan gaat het record niet officieel de boeken in. Zo sprong de Rus Dimitriy Vassiliev ooit 254 meter, maar hij ging onderuit. Toch heeft Kraft het wereldrecord toegewezen gekregen.

Overigens wonnen de Noren de landenwedstrijd, voor Polen en Oostenrijk. 

Het (voormalig) wereldrecord van Johansson (Bron: YouTube)

Het wereldrecord van Kraft (Bron: YouTube)

Oud-Tourwinnaar Pingeon (76) overleden

Oud-wielrenner Roger Pingeon is afgelopen nacht overleden. De organisatie van de Tour de France heeft dat via Twitter bekendgemaakt. Pingeon won de Tour in 1967, het jaar waarin Tom Simpson op de Mont Ventoux overleed. De Fransman werd 76 jaar oud.

"De Tour betuigt eer aan Roger Pingeon, winnaar van de Tour van 1967 en de Vuelta van 1969, die op 76-jarige leeftijd is overleden", schreef de Tour-organisatie. Na Ferdi Kübler (97, winnaar in 1950) en Roger Walkowiak (89, winnaar in 1956) is Pingeon de derde voormalig winnaar van de Tour die deze winter is overleden. Er zijn nu nog 23 winnaars in leven, waarvan de Spaanse legende Federico Bahamontes met 88 jaar de oudste is. Hij won in 1959.

Pingeon debuteerde in 1965 in de Tour en won twee jaar later met bijna vier minuten voorsprong op Julio Jimenez. Jan Janssen werd in dat jaar vijfde, en een jaar later werden de rollen omgedraaid: Janssen won als eerste Nederlander de Tour, Pingeon werd vijfde. Weer een jaar later werd de Fransman op meer dan zeventien minuten van Eddy Merckx tweede, terwijl hij Luis Ocaña en Rini Wagtmans versloeg in de Vuelta. 

Verslag UFC London: Manuwa en Diakiese zijn snel klaar

Jimi Manuwa heeft zaterdag weer een indrukwekkende indruk achergelaten na zijn tweede achtereenvolgende KO-overwinning in de UFC. Al na drie minuten in de eerste ronde raakte Manuwa zijn tegenstander Corey Anderson met een mooie linkse hoek die de Amerikaan tegen het canvas deed belanden.

Deze overwinning voor een uitzinnige menigte in de O2-Arena in London, betekende alweer de zeventiende overwinning voor de KO-specialist en het zelfvertrouwen bij de Brit is dan ook groot. "Nu wil ik tegen de winnaar van DC vs Rumble, het wordt tijd voor een titelgevecht", zei Manuwa na zijn gevecht. Daniel 'DC' Cormier verdedigt begin april tijdens UFC 210 zijn titel tegen uitdager Anthony 'Rumble' Johnson.

Manuwa, voor dit gevecht de nummer vier op de ranglijst in de lichtzwaargewichtklasse, wachtte geduldig zijn kans af en op het juiste moment raakte hij Overtime met een harde stoot. Zelfverzekerd als Manuwa is, liep hij direct na het ineenstorten van zijn tegenstander triomfantelijk naar zijn hoek, nog voordat de scheidsrechter het gevecht officieel kon beëindigen. Van zijn laatste zes overwinningen wist Manuwa er vijf via KO te winnen. Met deze flitsende stoot won hij ook nog een KO of the Night-bonus van 50.000 dollar en uitzicht op een titelgevecht.

Nelson vs Jouban
Gunnar Nelson liet in zijn partij tegen Alan Jouban geen twijfel wie de betere van de twee was. Aan het begin van de tweede ronde wist de IJslander zijn tegenstander met een verwurging - een guillotine choke - tot overgave te dwingen. Nelson was vanaf het begin van de wedstrijd dominanter dan Jouban. De 28-jarige Gunni wist het spel van Jouban snel te ontregelen door Brahma in de eerste ronde snel naar de grond te werken en zo de snelle en gevaarlijke stoten van Jouban te ontwijken.

Aan het begin van de tweede ronde kwam een furieuze Jouban direct in problemen nadat Nelson hem hard raakte met een rechtste directe. Nelson voelde dat de zwalkende Jouban in problemen was en na een harde trap bracht Nelson Jouban vakkundig naar de grond, waar hij het gevecht met de verwurging snel afmaakte. "Ik wil gevechten voortijdig beëindigen, ik wil niet op punten winnen. Na dit gevecht gaan we weer evalueren en dan leer ik weer nieuwe dingen voor mijn spel. Zo gaan we verder", aldus een blije Nelson, die van zijn zestien overwinningen slechts één keer won op punten, drie keer via KO en een indrukwekkende twaalfmaal door opgave van de tegenstander.

Met dit indrukwekkende optreden won Nelson de bonus Performance of the Night en mocht hij een extra 50.000 dollar in ontvangst nemen.

Pickett vs Vera
Het laatste hoofdstuk in de carrière van Brad Pickett leek op een sprookjesachtig einde af te stevenen. Na het winnen van de eerste twee ronden leek Pickett, tijdens zijn laatste MMA-gevecht, op een onbedreigde overwinning af te stevenen. Totdat het misging en Marlon Vera de Brit met een vernietigende trap op het hoofd raakte. Scheidsrechter Grant Waterman kon niets anders doen dat het laatste gevecht van Pickett in mineur voor One Punch te beëindigen.


Hoogtepunten Pickett vs Vera (Bron: Youtube/Sports Fight)

Pickett domineerde de eerste twee ronden met zijn zware stoten en wist in de tweede ronde Vera op de grond te brengen, waarna Pickett met harde slagen Vera tot overgave probeerde te dwingen. Vera verdedigde goed en wist zich goed aan zijn eigen tactiek te houden. Met trappen van afstand wist de jonge Ecuadoriaan goed door te komen en punten te scoren. Niet genoeg punten voor de winst, tot hij zo'n zeventig seconden voor het einde van de wedstrijd Pickett raakte en hij het einde inluidde van de 14-jarige MMA-carrière van de 38-jarige Pickett.

"Ik ben zo blij dat de UFC mij de mogelijkheid heeft gegeven tot het vertonen van mijn kunsten en ik wil alle fans bedanken, ik hou stuk voor stuk van jullie", zei een geëmotioneerde Pickett nadat hij weer bijgekomen was. "Nu is de tijd gekomen dat ik eindelijk bij mijn familie kan zijn."

Allen vs Amirkhani
Arnold Allen moest hard zijn best doen om een overwinning op de Fin Makwan Amirkhani veilig te stellen. De in de UFC al drie gevechten ongeslagen Brit moest zich hard verdedigen tegen de vele pogingen van Amirkhani om hem naar de grond te krijgen. Zodra Amirkhani daarin slaagde wist Allen de worstelspecialist echter te overrompelen met harde stoten en ellebogen, terwijl hij tegelijkertijd de verwurgingen van de Fin probeerde te ontwijken.


Overzicht Allen vs Amirkhani (Foto's: Getty)

Allen wist Amirkhani een paar keer goed te raken en ook in het grondgevecht leek de Brit de dominante partij te zijn. Uiteindelijk vonden twee van de drie juryleden dat Allan alle ronden had gewonnen. Het derde jurylid vond dat Amirkhani één ronde had gewonnen.

Overige uitslagen
Joseph Duffy verslaat Reza Madadi na jurybesluit (30-27, 30-27, 30-27)
Francimar Barroso verslaat Darren Stewart na jurybesluit (29-28, 29-28, 29-28)
Timothy Johnson verslaat Daniel Omielańczuk na jurybesluit (28-29, 30-27, 29-28)
Leon Edwards verslaat Vicente Luque na jurybesluit (29-28, 29-28, 29-28)
Marc Diakiese verslaat Teemu Packalén door knock-out (stoten) in ronde 1, 0:30
Brad Scott verslaat Scott Askham na jurybesluit (28-29, 29-28, 29-28)
Lina Länsberg verslaat Lucie Pudilová na jurybesluit (29-28, 29-28, 29-28) 

Als laatste nog de mooie knock-out van Marc Diakiese. 

Honkballers onderuit tegen Diamondbacks in oefenduel

De Nederlandse honkbalploeg gaat met een nederlaag richting de halve finales van de World Baseball Classic, maandagavond tegen Puerto Rico. In Phoenix werd in een oefenduel met ruime cijfers verloren van de Arizona Diamondbacks, een in de Major League Baseball uitkomende ploeg.

De Diamondbacks zijn volop in voorbereiding voor het nieuwe MLB-seizoen, terwijl Hensley Meulens niet met zijn allersterkste ploeg speelde. Met een homerun en in de laatste slagbeurt nog twee punten deed eigenlijk alleen Kalian Sams het echt naar behoren. 

Oranje reist verder naar Los Angeles. Daar wordt maandagavond de halve finale tegen Puerto Rico gespeeld, met toppitcher Kenley Jansen die zich dan bij de ploeg aansluit. In het stadion van de LA Dodgers, waar Jansen voor speelt, wordt ook de finale gehouden. 

Cocu: "Eerste helft echt ondermaats"

Phillip Cocu was niet tevreden met wat hij zaterdagavond zag van zijn PSV in de eerste helft tegen Vitesse. De Eindhovenaren wonnen wel (1-0). "Zwaarbevochten, maar uiteindelijk wel verdiend", vertelde Cocu tegen FOX Sports. "De eerste helft vond ik echt ondermaats, dat heb ik ook heel duidelijk aangegeven in de rust."

"Je kunt soms wedstrijden spelen waarin het niet optimaal loopt, maar ik verwacht dan wel een bepaalde inzet en agressiviteit. Je moet een signaal afgeven in eigen huis, dat heb ik voor rust totaal niet gezien. In de tweede helft gelukkig wel, maar dat contrast was wel te groot."

De 1-0 van Siem de Jong, wat de winnende treffer bleek te zijn, was een ingestuurde corner met Andrés Guardado. "We hebben erop getraind. Dus dat is mooi, als je ergens aandacht aan besteedt en het lukt ook nog. Na de winterstop scoren we heel veel uit corners en vrije trappen en ook dit is weer een voorbeeld van een wedstrijd die beslist wordt door zo'n goal."

De Jong is de laatste weken in topvorm, het was alweer zijn vierde treffer in de laatste drie competitiewedstrijden. "Hij heeft heel veel kwaliteiten, daarom waren we ook heel blij dat hij naar PSV kwam", is Cocu lovend over de middenvelder. "Hij heeft wat ongemakken gehad en had tijd nodig. Dat is niet raar als je er zolang uit geweest bent. De laatste weken zie je hem steeds sterker worden."

PSV blijft dankzij de goede reeks in het spoor nummer twee Ajax, het verschil is één punt, en koploper Feyenoord heeft vijf punten meer. Zondag komen beide ploegen nog in actie. "Die clubs presteren ook meer dan uitstekend. We zullen dat stapje dichterbij moeten komen. Dat kan alleen door onze eigen wedstrijden te winnen, dus we hebben gedaan wat we moesten doen. En nu is het hopen."

Dumoulin over MSR: 'Gegokt en verloren'

Tom Dumoulin zag zaterdag tot zijn teleurstelling dat de tactiek van Team Sunweb in Milaan-San Remo, de koers die werd gewonnen door Michal Kwiatkowski, uiteindelijk niet zo uitpakte zoals gehoopt. Michael Matthews kon het uiteindelijk niet afmaken. 

Vanaf de voet van de Poggio tot 6,5 kilometer van de streep reed Dumoulin indrukwekkend op kop van de groep. Toen hij zich liet afzakken kwam de aanval van Peter Sagan. Alleen Julian Alaphilippe en Michal Kwiatkowski konden nog tot op het wiel van de wereldkampioen komen. Matthews kon niet aanhaken.

"Jammer", concludeerde Dumoulin. "Maar dat is ook koers. We gokten om de koers hard te maken en hoopten dat Michael op de Poggio mee kon wanneer mannen als Sagan en Van Avermaet zouden aangaan. Je moet een plan hebben. We hadden ook kunnen gokken om met z’n allen rustig over de Poggio te rijden en dan met veertig man en alle rappe mannen te sprinten in Sanremo. De kans dat er dan iets misloopt in de sprint is groot. Daarbij is Matthews normaal een van de best klimmende sprinters. We hebben gespeeld, maar verloren."

Volgens Matthews zelf kon hij er weinig aan doen dat hij uiteindelijk niet mee zat. "Ik zat net een paar seconden ingesloten. Ik had wel de benen om mee te gaan, maar niet de ruimte. Dit is uitermate frustrerend."


De Jong: "Hij was ingestudeerd"

Met zijn vierde treffer in drie competitiewedstrijden hielp Siem de Jong PSV zaterdagavond aan de zege tegen Vitesse. Een doelpunt dat niet uit de lucht kwam vallen.

Na een korte corner van Andrés Guardado schoot de huurling van Newcastle United de bal in de kruising. "Hij was ingestudeerd", vertelde De Jong tegen FOX Sports. "We hadden het van tevoren zo besproken en hij kwam goed uit. Ik raakte hem goed met de binnenkant van mijn voet en hij ging er goed in. Vandaag was die corner heel belangrijk, want op een andere manier kwamen we niet tot scoren."

De Jong kreeg de voorkeur boven Bart Ramselaar, die van Phillip Cocu op de bank plaats moest nemen. "Ik ben blij dat ik mocht blijven staan. Je dwingt het ook wel af. Ik heb hard getraind en natuurlijk moet je een beetje geluk hebben. Ik ben blij dat ik zo belangrijk kan zijn. Ik voel dat mijn lichaam het nu negentig minuten aan kan."

Slagharen zet achtbaan te koop

Het is de droom van elk kind: Een eigen achtbaan in de tuin. Het kost wel wat ruimte, maar die droom kan zomaar werkelijkheid worden. Attractiepark Slagharen verkoopt zijn achtbaan "Thunder Loop".

Begin oktober reed Looping Star haar laatste rondje in het Overijsselse pretpark, na 40 jaar dienst gedaan te hebben. De achtbaan is te duur om te onderhouden voor slagharen en werd verkocht aan een bedrijf in Schotland. Daar kreeg de baan een ander kleurtje. De constructie die bruin was, werd blauw en wit. Ook de karretjes hebben een ander uiterlijk gekregen.

De vernieuwde Looping Star wordt nu aangeboden op een website voor tweedehands attracties. Hoe diep je in de buidel moet tasten voor de achtbaan is niet duidelijk. Mocht je niet genoeg hebben om de achtbaan te kopen, kan je natuurlijk virueel nog een ritje maken in de Looping Star.

Zwitserse finale in Indian Wells: Federer - Wawrinka

Tennissers Roger Federer en Stanislas Wawrinka hebben zich geplaatst voor de finale van het masterstoernooi in Indian Wells. Zondag zal een Zwitsers onderonsje in de Californische woestijn beslissen wie de titel pakt.

Wawrinka rekende relatief simpel af met de Spanjaard Pablo Carreno-Busta. In de eerste set was één break genoeg, en in set twee dwong hij de Spanjaard na een lange game ook tot het inleveren van diens opslag. Wawrinka brak hem nog een keer, waarna hij het met een lovegame afmaakte: 6-3, 6-2.

Federer stond tegenover thuisfavoriet Jack Sock en die gaf vooral in de eerste set bijzonder weinig partij. Na twintig minuten had Federer die al binnen, waarna Sock in set twee beter bij kon blijven. Beiden serveerden goed en een tiebreak moest uitkomst bieden. Daarin was Federer net wat beter en met 6-1, 7-6 (4) boekte ook hij zijn ticket voor de finale.

Noord-Korea test nieuwe raketmotor

Noord-Korea heeft een nieuwe raketmotor getest. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemde de proef een 'wedergeboorte' van de raketindustrie in zijn land, meldden staatsmedia zondag.

De motor kan volgens staatspersbureau KCNA worden gebruikt om satellieten in een baan om de aarde te brengen. Dat wijst erop dat het vermoedelijk gaat om een aandrijving voor langeafstandsraketten.

Het stalinistische land zorgt met dergelijke testen regelmatig voor spanning in de internationale gemeenschap. Vooral buurlanden zijn bezorgd over het nucleaire - en raketprogramma van het onvoorspelbare regime in Pyongyang.

Noord-Korea werkt volgens experts waarschijnlijk aan de ontwikkeling een kernraket die de Verenigde Staten kan bereiken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei vrijdag tijdens zijn eerste reis naar Azië dat hij militaire actie tegen het land niet uitsluit.

Noord-Korea test nieuwe raketmotor
Noord-Korea test nieuwe raketmotor (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Fors meer Mexicanen opgepakt bij grens Canada

Canadese grensbewakers hebben sinds het begin van het jaar meer Mexicaanse migranten aangehouden dan in heel 2016. Dat blijkt volgens de Canadese omroep CBC uit nieuwe overheidscijfers.

Grenswachten hebben tussen begin januari en 9 maart 444 Mexicanen vastgezet, tegenover 410 Mexicaanse migranten in 2016.

De Canadese regering besloot eind vorig jaar dat Mexicaanse burgers voortaan geen visum meer nodig hebben om het land te bezoeken. Toch kunnen ze aan de grens worden aangehouden, bijvoorbeeld als hun identiteit onduidelijk is of ze mogelijk een gevaar vormen.

Mexicanen die hun heil willen zoeken in Noord-Amerika, overwegen volgens CBC steeds vaker naar Canada te trekken. De Verenigde Staten zouden een minder aantrekkelijke bestemming zijn omdat president Donald Trump een harde lijn tegenover illegalen voorstaat.

Fors meer Mexicanen opgepakt bij grens Canada
Fors meer Mexicanen opgepakt bij grens Canada (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Epileptische journalist belaagd via Twitter

De Amerikaanse autoriteiten hebben een man opgepakt die Twitter zou hebben gebruikt om een epileptische aanval uit te lokken bij een journalist. Het slachtoffer kreeg eind vorig jaar via de berichtendienst een knipperende afbeelding toegestuurd, berichtten Amerikaanse media zaterdag.

Journalist Kurt Eichenwald opende het bericht in december en zag de boodschap "je verdient een epileptische aanval vanwege je berichten" en een fel flitslicht. De tweet miste zijn uitwerking niet. Eichenwald kreeg volgens The Washington Post inderdaad een aanval.

Experts verklaarden in de krant dat het gaat om een nieuw soort misdrijf, dat qua ernst vergelijkbaar is met het versturen van een bombrief of het bewust teweeg brengen van een gevaarlijke allergische reactie.

De opgepakte verdachte, een 29-jarige man uit Salisbury, wordt verdacht van cyberstalking. Voor Eichenwald is de nachtmerrie nog niet achter de rug. Hij stelde dat meer dan veertig mensen hem inmiddels vergelijkbare afbeeldingen hebben gestuurd. "Stop daarmee", schreef hij op Twitter.

Epileptische journalist belaagd via Twitter
Epileptische journalist belaagd via Twitter (Foto: ANP)

'Saddam' eist naamswijziging

Een Indiase man is naar de rechter gestapt om definitief af te komen van zijn geboortenaam: Saddam Hussain. Volgens de Indiër durven bedrijven hem niet in dienst te nemen vanwege de gelijkenis tussen zijn oorspronkelijke naam en die van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein.

Hussain ging zijn naam volgens de Hindustan Times als een probleem zien nadat hij tientallen keren was afgewezen voor banen. Toen hij navraag deed, ontdekte de twintiger dat internationaal opererende bedrijven niet zaten te wachten op een medewerker met een 'verdachte' naam.

De Indiër liet daarop zijn naam veranderen, maar liep al snel tegen een tweede probleem aan: zijn oude naam bleef gewoon staan op de onderwijscertificaten waar bedrijven hun sollicitanten om vragen. Verzoeken de naamswijziging ook daar door te voeren, liepen op niets uit.

De wanhopige man stapte daarom naar de rechter. Het is volgens de krant nog allerminst zeker of hij daar zijn zin zal krijgen. De rechtbank zou terughoudend hebben gereageerd, omdat mensen vaak misbruik van het systeem maken door steeds hun naam te veranderen.

'Saddam' eist naamswijziging
'Saddam' eist naamswijziging (Foto: ANP)

'Automobilist dreigt met bom bij Witte Huis'

Een automobilist die beweerde een bom in zijn voertuig te hebben, is zaterdagavond laat (lokale tijd) opgepakt bij het Witte Huis. Het is nog onduidelijk of zich daadwerkelijk een explosief bevindt in het voertuig, zeggen bronnen tegen CNN.

De bestuurder stopte bij een controlepost buiten het gebouw in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Vanwege zijn alarmerende mededeling werd direct groot alarm geslagen. Meerdere straten in de omgeving zijn afgesloten en het voertuig wordt gecontroleerd. Over de identiteit van de verdachte is nog niets bekendgemaakt.

'Automobilist dreigt met bom bij Witte Huis'
'Automobilist dreigt met bom bij Witte Huis' (Foto: ANP)

Grensbrug geopend tussen EU en Zuid-Amerika

Automobilisten kunnen sinds zaterdag (lokale tijd) voor het eerst via een brug vanuit Zuid-Amerika de Europese Unie binnenrijden. Er is een 378 meter lange grensbrug geopend tussen Brazilië en Frans-Guyana, dat onderdeel is van Frankrijk en daarmee van de EU.

De komst van de verbinding tussen de landen heeft de nodige voeten in de aarde gehad. De bijna 21 miljoen euro kostende brug over de rivier Oiapoque was al in 2011 afgebouwd, maar door allerlei bureaucratische en praktische obstakels liet de opening nog jaren op zich wachten.

De plannen voor de bouw van brug kwamen zo'n twintig jaar geleden tot stand onder de toenmalige Franse president Jacques Chirac en zijn Braziliaanse collega Fernando Henrique Cardoso. Zij zagen kansen voor bedrijven uit beide landen.

Het gesteggel over het openen van de brug leidde de afgelopen jaren echter vooral tot hoon. The New York Times concludeerde in 2015 dat de brug, bedoeld als symbool van internationale samenwerking, vooral een symbool was geworden van het onvermogen van de twee landen om samen te werken.

Grensbrug geopend tussen EU en Zuid-Amerika
Grensbrug geopend tussen EU en Zuid-Amerika (Foto: ANP)

Waarschuwingsschoten bij aanhoudingen Almelo

Agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag waarschuwingsschoten gelost bij aanhoudingen in Almelo. Dat gebeurde nadat een automobilist op de vlucht was geslagen om te ontkomen aan een controle.

De daaropvolgende achtervolging ging volgens een politiewoordvoerster "kriskras door de wijk" en eindigde met een aanrijding in de Deldensestraat. Daarbij liepen volgens de politie vijf geparkeerde voertuigen schade op. Ook de vluchtauto en een politiewagen raakten beschadigd.

Agenten konden na het lossen van de waarschuwingsschoten drie inzittenden van de auto aanhouden. Zij zouden niet gewond zijn geraakt. De politiemensen troffen naderhand een "forse hoeveelheid drugs"aan in de auto van de verdachten. Bij de bestuurder wordt een bloedproef afgenomen.

Waarschuwingsschoten bij aanhoudingen Almelo
Waarschuwingsschoten bij aanhoudingen Almelo (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Bewolkt, maar vrij zacht.

Maartse zon en aprilse wind,
bederven menig schoon kind.

Goeiemorgen! Na lange afwezigheid weer eens een berichtje van mijn kant. Door diverse omstandigheden sta ik al enige tijd buitenspel, en adviseer ik mijn collega's op afstand. Maar ik vind het leuk om weer eens een echt weerbericht van eigen hand te kunnen maken. Ik hoop binnenkort weer geleidelijk aan in te stromen bij Frank en Monique.

In 2013 was het een bijzonder koude maart die we meemaakten. Overdag lag het kwik vaak onder de 5 graden en stond er een snijdende oostenwind. Dit hebben we deze maand niet meegemaakt gelukkig.

Dit weekend hebben we te maken met een golvende storing. Die kwam vrijdagavond al binnen en bleef de hele zaterdag ons land bezig houden. Er viel op veel plaatsen dan ook neerslag van betekenis. Met name in het noorden en zuiden viel er plaatselijk 15 tot 20 mm, maar ook elders bleef het zeker niet droog. Hier in Haarlem stonden we gisteravond op 12 mm. Toch kwam ook de zon hier en daar nog even een knipoog geven.

Ditzelfde systeem heeft ons ook vannacht nog regen- en motregen gegeven. Vandaag komen we in de warme sector terecht tussen het warmte- en het koufront. Dit betekent voor deze zondag dat het grotendeels bewolkt blijft, en zeker in het noorden en oosten ook druilerig weer zal zijn. Ook neemt de wind flink toe uit het zuidwesten tot westen. Lastig voor Schiphol omdat de Kaagbaan nu negen weken buiten gebruik is. Het wordt ongeveer 11 graden en dat is best aangenaam. 

Kijken we even naar komende week dan zien we nog wat regen vallen op maandag en dinsdag, maar daarna neemt een hogedrukgebied het heft in handen. De neerslagkansen nemen af en de zon breekt er steeds vaker door. Het blijft in eerste instantie nog rond de 12 graden, maar er zijn modellen die volgend weekend een warme zuidelijke stroming tot ons land laten doordringen. Dat wil zeggen dat er nog meer zon komt, maar vooral een stijging van temperatuur. Op termijn zijn maxima mogelijk tussen de 15 en 20 graden. Het is nog even koffiedik kijken, maar de echte lente ligt op de loer.

Fijne dag, en tot snel!

Stephan.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:45
Zon onder: 18:50
Zonkracht: 1/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1784 De Waal breekt op twee plaatsen door de dijk bij Haalderen. Het dorp wordt bijna geheel verwoest. Circa 15 mensen verdrinken.
1944 Nadat Hongarije in het geheim besprekingen heeft aangeknoopt met de Geallieerden wordt het land bezet door Duitsland.
1945 Voor de kust van Japan wordt het Amerikaanse vliegdekschip USS Franklin geraakt door een bom. Achthonderd man personeel komen om, en het schip is zwaar beschadigd.
1945 Adolf Hitler vaardigt zijn "Nero-bevel" uit waarin staat dat alle industrieën, militaire installaties, winkels, transportfaciliteiten en communicatielijnen in Duitsland moeten worden vernietigd.
1958 Het eerste Planetarium in Londen opent zijn deuren.
2013 Inauguratie van paus Franciscus. Hij krijgt het pallium omgelegd en de vissersring aangereikt.

Een molen aan de waterkant (Foto: Disbatch)
Een molen aan de waterkant (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Biatlete Laukkanen wint 1 dag na overlijden coach: "Hij zou trots zijn"

Voor biatlete Mari Laukkanen is het laatste weekeinde van het World Cup-seizoen, gehouden in Oslo, er één van bijzonder gemengde gevoelens. Vrijdag won de 29-jarige Finse na tien jaar en meer dan tweehonderd World Cup-wedstrijden eindelijk voor het eerst een wedstrijd.

De vreugde was echter van korte duur, want nog diezelfde avond werd het Finse biatlonteam getroffen door vreselijk nieuws: Asko Nuutinen, de schietcoach van de Finnen, was op 60-jarige leeftijd overleden. Nuutinen werd tijdens de vorige World Cup, in het Finse Kontiolahti, ernstig ziek opgenomen in het ziekenhuis en overleed vrijdagavond. 

Met een zwarte rouwband om haar arm vertrok Laukkanen een halve dag na het overlijden van haar coach als eerste tijdens de achtervolgingswedstrijd. De Finse staat bekend als een instabiele schutter, die vaak veel missers laat noteren en haar winst van vrijdag, waarop ze tien keer raak schoot, was dan ook een bijzonder resultaat. 

Op de achtervolging moet twintig keer geschoten worden en de keren dat Laukkanen dat met slechts één misser afrondde zijn met gemak op één hand te tellen - twintig keer raak deed ze zelfs nog nooit. Toch was ze uitgerekend dit keer soeverein bezig op de schietbaan: de eerste twee schietbeurten, in liggende positie, leverden moeiteloos tien treffers op. De eerste staande schietbeurt ging eveneens probleemloos en hoewel de laatste schietbeurt één missertje opleverde, zette Laukkanen juist nu haar beste schietresultaat ooit neer, wat leidde tot haar tweede zege op rij.

De Finse kwam geëmotioneerd over de streep, wijzend naar de lucht. Tijdens de interviews na afloop van de wedstrijd kon ze haar tranen niet meer bedwingen. "Ik heb de hele wedstrijd aan Asko gedacht. Toen ik meer dan tien jaar geleden bij het nationale team kwam was hij de schietcoach al. Tussen die tijd en nu heeft hij voor andere teams gewerkt, maar ook als hij niet bij ons werkte was hij altijd de eerste die ik belde als ik een 'noodgeval' met het schieten had. Hij heeft mijn hele carrière altijd voor me klaar gestaan en ik weet dat hij zo ontzettend trots zou zijn geweest na deze wedstrijd. Ik hoop dat hij het op een of andere manier heeft kunnen zien", huilde Laukkanen, die Gabriela Koukalova en Justine Braisaz achter zich hield.

De achtervolging in Oslo, met de finish van Laukkanen vanaf ongeveer 30:00 (Bron: YouTube)

Laukkanen kan na afloop haar tranen niet meer bedwingen (Bron: YouTube)

Rock & roll-legende Chuck Berry overleden

De Amerikaanse rock & roll-legende Chuck Berry is zaterdag op 90-jarige leeftijd overleden. Diverse Amerikaanse media melden dat. De muzikant werd door hulpverleners na een telefoontje in een huis in St.Charles (Missouri) gevonden. Reanimatie baatte niet.

Charles Edward Anderson Berry was een van de beroemdste muzikanten uit het rock & roll-tijdperk. Hij had onder andere hits als Johnny B. Goode, Maybellene en Roll over Beethoven.

Rock & roll-legende Chuck Berry overleden
Rock & roll-legende Chuck Berry overleden (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.