FOK! Wat een weer: Bewolkt, maar vrij zacht.

Stephan (Stephan5)

Maartse zon en aprilse wind,
bederven menig schoon kind.

Goeiemorgen! Na lange afwezigheid weer eens een berichtje van mijn kant. Door diverse omstandigheden sta ik al enige tijd buitenspel, en adviseer ik mijn collega's op afstand. Maar ik vind het leuk om weer eens een echt weerbericht van eigen hand te kunnen maken. Ik hoop binnenkort weer geleidelijk aan in te stromen bij Frank en Monique.

In 2013 was het een bijzonder koude maart die we meemaakten. Overdag lag het kwik vaak onder de 5 graden en stond er een snijdende oostenwind. Dit hebben we deze maand niet meegemaakt gelukkig.

Dit weekend hebben we te maken met een golvende storing. Die kwam vrijdagavond al binnen en bleef de hele zaterdag ons land bezig houden. Er viel op veel plaatsen dan ook neerslag van betekenis. Met name in het noorden en zuiden viel er plaatselijk 15 tot 20 mm, maar ook elders bleef het zeker niet droog. Hier in Haarlem stonden we gisteravond op 12 mm. Toch kwam ook de zon hier en daar nog even een knipoog geven.

Ditzelfde systeem heeft ons ook vannacht nog regen- en motregen gegeven. Vandaag komen we in de warme sector terecht tussen het warmte- en het koufront. Dit betekent voor deze zondag dat het grotendeels bewolkt blijft, en zeker in het noorden en oosten ook druilerig weer zal zijn. Ook neemt de wind flink toe uit het zuidwesten tot westen. Lastig voor Schiphol omdat de Kaagbaan nu negen weken buiten gebruik is. Het wordt ongeveer 11 graden en dat is best aangenaam. 

Kijken we even naar komende week dan zien we nog wat regen vallen op maandag en dinsdag, maar daarna neemt een hogedrukgebied het heft in handen. De neerslagkansen nemen af en de zon breekt er steeds vaker door. Het blijft in eerste instantie nog rond de 12 graden, maar er zijn modellen die volgend weekend een warme zuidelijke stroming tot ons land laten doordringen. Dat wil zeggen dat er nog meer zon komt, maar vooral een stijging van temperatuur. Op termijn zijn maxima mogelijk tussen de 15 en 20 graden. Het is nog even koffiedik kijken, maar de echte lente ligt op de loer.

Fijne dag, en tot snel!

Stephan.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:45
Zon onder: 18:50
Zonkracht: 1/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1784 De Waal breekt op twee plaatsen door de dijk bij Haalderen. Het dorp wordt bijna geheel verwoest. Circa 15 mensen verdrinken.
1944 Nadat Hongarije in het geheim besprekingen heeft aangeknoopt met de Geallieerden wordt het land bezet door Duitsland.
1945 Voor de kust van Japan wordt het Amerikaanse vliegdekschip USS Franklin geraakt door een bom. Achthonderd man personeel komen om, en het schip is zwaar beschadigd.
1945 Adolf Hitler vaardigt zijn "Nero-bevel" uit waarin staat dat alle industrieën, militaire installaties, winkels, transportfaciliteiten en communicatielijnen in Duitsland moeten worden vernietigd.
1958 Het eerste Planetarium in Londen opent zijn deuren.
2013 Inauguratie van paus Franciscus. Hij krijgt het pallium omgelegd en de vissersring aangereikt.

Een molen aan de waterkant (Foto: Disbatch)
Een molen aan de waterkant (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!