'Brexit-tegenstanders, kom naar Schotland'

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft Britse tegenstanders van de brexit opgeroepen naar Schotland te verhuizen. "Kom hier naartoe, om te leven, te werken, te investeren of te studeren", zei ze onder grote bijval van de toegestroomde menigte op een bijeenkomst van haar Schotse Nationale Partij in Aberdeen.

Sturgeon wil een nieuw referendum houden over Schotse onafhankelijkheid, nadat het Verenigd Koninkrijk zich had uitgesproken voor uittreding uit de Europese Unie. Een meerderheid in Schotland stemde echter tegen de brexit.

Het plan was om het referendum tussen herfst 2017 en lente 2018 te houden, in elk geval voor de daadwerkelijke brexit. Ze heeft inmiddels aangegeven het eventueel te willen uitstellen.

Schots referendum
Volgens peilingen stemt bij een nieuw Schots referendum 56 procent van de Schotten voor verblijf in het Verenigd Koninkrijk. Dat is zelfs een procent meer dan bij het referendum in 2014, toen er ook al over onafhankelijkheid werd gestemd.

De voormalige Britse premier Gordon Brown, zelf een Schot, heeft voorgesteld dat Schotland onderdeel blijft van het Verenigd Koninkrijk, maar na de brexit aparte handelsverdragen met landen binnen de Europese Unie mag afsluiten. De vice-voorzitter van de Schotse Nationale Partij heeft aangegeven daar niets voor te voelen.

EU-immigranten
De Schotse regering heeft doorgaans anders tegen immigratie vanuit de EU aangekeken dan Londen. Op 24 juni, de dag na het referendum, prees Sturgeon de immigranten "die ons hebben vereerd door Schotland als hun nieuwe thuis te kiezen".

Immigratie was voor veel Engelse kiezers juist reden om voor uittreding uit de EU te stemmen. Het is onduidelijk of Brown's plan zou impliceren dat er andere immigratieregels voor Schotland zouden kunnen gelden dan voor de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Nationalisten
De harde kern van Schotse nationalisten in de SNP lijkt Sturgeon onder druk te zetten voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum voordat de brexit een feit is. De nieuwe peiling zet dat idee echter op de helling. Vermoedelijk willen veel Schotten eerst wel eens zien hoe die brexit nou eigenlijk precies gaat uitpakken.

De Britse premier Theresa May gaf eerder aan niets voor een tweede referendum te voelen. Mogelijk bindt ze onder dit soort peilingen echter toch in. Als de SNP namelijk opnieuw een onafhankelijkheidsrederendum verliest, lijkt het toch echt te zijn gedaan met de droom van de partij.

Sturgeon: kom naar Schotland
'Brexit-tegenstanders, kom naar Schotland' (Foto: ANP)