Kasai (44) vliegt naar podium, Wellinger geeft eindzege Raw Air weg

Schansspringer Stefan Kraft heeft de eerste editie van Raw Air gewonnen: de Noorse 'tegenhanger' van de wereldberoemde Vierschansentournee. Tien dagen achter elkaar stonden wedstrijden op het programma, waarbij elke sprong, inclusief die in de kwalificatie, voor de eindstand meetelde. Het werden overigens negen wedstrijden, want in Lillehammer werd een wedstrijd geannuleerd.

Het slotstuk van Raw Air vond plaats op de vliegschans van Vikersund. De Duitser Andreas Wellinger begon de slotdag als leider, en in de eerste ronde deed hij het fantastisch. Wellinger ging aan de leiding en er leek geen vuiltje aan de lucht. Als allerlaatste mocht hij in de tweede ronde naar beneden, op weg naar de hoofdprijs van zestigduizend euro. De jonge Duitser vergooide het echter volledig: zijn sprong leek nergens naar en hij zakte weg naar de achttiende plek. In het Raw Air-klassement zakte hij naar plek drie.

De Oostenrijker Kraft stond derde na één sprong en had in ronde twee grote problemen. Toch wist hij met acrobatische toeren overeind te blijven en een prima sprong eruit te persen. Dat bleek genoeg voor plek vijf in Vikersund, maar belangrijker, hij greep er de eindzege in Raw Air mee. De dagzege in Vikersund ging naar de Pool Kamil Stoch, die Wellinger ook nog voorbij ging in het klassement en zo als tweede eindigde in de eindstand.

Een andere man die kon juichen was niemand minder dan Noriaki Kasai. De Japanse legende kende op 44-jarige leeftijd een matig seizoen, maar in Vikersund lukte het ineens toch weer. Dankzij 241,5 meter in de tweede ronde, een nieuw persoonlijk record, vloog de vedette naar de tweede plek. Dat was zijn eerste podium in een jaar tijd en zijn 62e in totaal. Ter illustratie: toen Kasai in 1992 voor het eerst op een World Cup-podium stond, waren de ouders van Stoch bezig om de vijfde verjaardag van kleine Kamil voor te bereiden. Raw Air-winnaar en dubbel wereldkampioen Kraft werd een ruim jaar later pas geboren en de moeder van uittredend World Cup-kampioen Peter Prevc zal rond die tijd ontdekt hebben dat ze zwanger was.