Vader van op Orly neergeschoten man weer vrij

De vader van de man die zaterdag op het Parijse vliegveld Orly werd doodgeschoten, is vrijgelaten. Maar een broer en een neef worden zondag nog steeds ondervraagd. De vader van Ziyed Ben Belgacem heeft tegen Franse media gezegd dat zijn zoon beslist geen terrorist was.

Belgacem viel in de zuidelijke terminal van Orly zaterdagmorgen een vrouwelijke militair aan. Hij probeerde haar automatisch wapen te grijpen. Hij is toen door twee andere militairen doodgeschoten. De 39-jarige Belgacem riep voor Allah te sterven.

Belgacem was al jarenlang een bekende van de politie door een reeks overvallen en door drugscriminaliteit. Hij werd daarnaast verdacht van radicalisme, omdat hij tijdens een van zijn celstraffen in de jaren 2011-2012 tekenen van religieus extremisme leek te vertonen. Maar volgens de vader bad zijn zoon nooit en gebruikte hij drugs en alcohol.

Verkeerscontrole
Voordat Belgacem naar Orly toog, schoot hij bij een verkeerscontrole in het noorden van de regio Parijs met een licht wapen op agenten. Volgens de vader heeft hij toen naar huis gebeld met een verward verhaal over rotzooi met gendarmes. Hij vroeg om vergeving. De vader is bezorgd naar de politie gegaan, later gevolgd door een broer en een neef van Belgacem.

In 2015 is onderzoek gedaan naar de radicalisering van Belgacem, maar dat heeft volgens Franse media niks opgeleverd. In het onderzoek naar zijn aanval op Orly wordt er rekening mee gehouden dat Belgacem onder de invloed van drugs of alcohol verkeerde. De lijkschouwing zou dat kunnen uitwijzen.

Vader van op Orly neergeschoten man weer vrij
Vader van op Orly neergeschoten man weer vrij (Foto: ANP)