Schansspringer Kraft vliegt naar 'dubieus' wereldrecord

Schansspringer Stefan Kraft heeft het wereldrecord skivliegen op zijn naam gezet. Tijdens de World Cup in het Noorse Vikersund vloog de Oostenrijker naar een afstand van 253,5 meter, anderhalve meter verder dan Robert Johansson een half uurtje eerder deed.

Johansson sprong tijdens de landenwedstrijd in Vikersund eerder naar 252 meter, wat gezien werd als zeer verrassend. Johansson is al een tijdje een prima schansspringer die ook aardig overweg kan op de grote vliegschansen, maar echt iets bijzonders liet hij nog nooit zien. 

Al snel moest Johansson zijn plekje in de geschiedenisboeken weer inleveren, want Kraft, onlangs gekroond tot dubbel wereldkampioen, vloog nog anderhalve meter verder. De Oostenrijker kwam bij de landing echter met zijn achterwerk in aanraking met de sneeuw, zo leek het toch echt. Dat wordt doorgaans geteld als 'val' en dan gaat het record niet officieel de boeken in. Zo sprong de Rus Dimitriy Vassiliev ooit 254 meter, maar hij ging onderuit. Toch heeft Kraft het wereldrecord toegewezen gekregen.

Overigens wonnen de Noren de landenwedstrijd, voor Polen en Oostenrijk. 

Het (voormalig) wereldrecord van Johansson (Bron: YouTube)

Het wereldrecord van Kraft (Bron: YouTube)