'Olympische Spelen 2024 en 2028 mogelijk samen toegekend'

heywoodu

Het Internationaal Olympisch Comité lijkt zich alsmaar dichter te bewegen richting een dubbele stemming voor de toewijzing van de Olympische Spelen. Het gaat dan om de Zomerspelen van 2024 en 2028, die mogelijk allebei dit jaar vergeven worden.

Op 13 september wordt in de Peruviaanse hoofdstad Lima de gaststad van de Spelen van 2024 aangewezen. Na het terugtrekken van Hamburg, Rome en Boedapest zijn alleen Parijs en Los Angeles nog in de strijd en dat heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer stemmen opgaan om de Spelen van 2028 in september óók al toe te wijzen.

"De opties liggen allemaal op tafel, waaronder het kiezen van gaststeden voor zowel 2024 als 2028", aldus IOC-president Thomas Bach bij de aankondiging van een werkgroep die het bidproces moet gaan onderzoeken. "We hebben voor die jaren twee uitstekende kandidaten uit twee grote olympische landen. Dat is een positie die je graag hebt", zegt Bach.

De werkgroep bestaat uit vier vicepresidenten van het IOC: John Coates uit Australië, Yu Zaiqing uit China, Juan Antonio Samaranch Jr uit Spanje en de Turk Ugur Erdener. In juli zullen ze in Lausanne overleggen, terwijl Los Angeles en Parijs hun plannen daar uitgebreid gaan presenteren. 

Het toewijzen van twee Spelen tijdens één sessie moet voorkomen dat de stad die in de strijd om 2024 verliest, zich ook gelijk terugtrekt voor 2028. Door Parijs en Los Angeles de twee Zomerspelen na Tokyo 2020 toe te kennen zou het IOC ruimschoots de tijd hebben om het proces dusdanig aan te passen dat steden zich minder snel terugtrekken.

Dat gebeurt nu vaak door een gebrek aan publieke steun, doordat extreem dure Spelen - zoals Sochi 2014 - mensen sceptisch hebben gemaakt wat betreft het organiseren van de Spelen. Een stad met een uitgebreide infrastructuur, zoals Parijs of Los Angeles, zou dat een stuk goedkoper moeten kunnen doen, met faciliteiten die ook voor en na de Spelen ruimschoots gebruikt worden.