FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 maart 2017

Carrť-debat: Klaver op een, Pechtold tweede, Rutte plek drie

Jesse Klaver (GroenLinks) was de beste in het verkiezingsdebat van lijsttrekkers zondagavond in theater Carré in Amsterdam. De kijkers riepen hem uit tot winnaar van het Carré-debat. Op de tweede plaats kwam Alexander Pechtold (D66), gevolgd door Mark Rutte (VVD). Pechtold stelde in het debat dat Nederland moe is van Mark Rutte als het over de EU gaat. 50PLUS-leider Henk Krol kreeg geen steun voor zijn AOW-plan.

ln totaal deden acht lijsttrekkers mee, van de regeringspartijen VVD en PvdA en van zes oppositiepartijen (SP, CDA, D66, GroenLinks, 50PLUS en Partij voor de Dieren).

PVV-voorman Geert Wilders had geen zin in het debat. Op Twitter toonde hij een foto van het tv-programma Boer Zoekt Vrouw met de opmerking "Kijken zo!!"

"Rutte-moe"
Als het over de EU gaat is Nederland "Rutte-moe". Dat heeft te maken met het gebrek aan geloofwaardigheid van de VVD-leider, zei D66-leider Alexander Pechtold.

Volgens hem heeft Rutte "de euro in de waagschaal gesteld" door in de vorige verkiezingscampagne een eurokritische koers te suggereren, terwijl hij zich later in Brussel pro-EU opstelde. Ook Emile Roemer van de SP maakte Rutte dit verwijt.

Rutte verdedigde zich door te zeggen dat Europese samenwerking onontkoombaar is, maar dat hij altijd heeft gehandeld vanuit het Nederlandse belang. "Ik heb in 6,5 jaar als premier geleerd dat perfecte oplossingen niet bestaan."

Rutte verweet Pechtold dat hij zich wel pro-Europees voordoet, maar dat hij de vluchtelingendeal met Turkije niet heeft gesteund.

Geen AOW-alternatief
De AOW-leeftijd terug naar 65 jaar? 50PLUS-lijsttrekker Henk Krol pleitte er hartstochtelijk voor: "De meerderheid van de Nederlandse bevolking is er voor." Maar hij kreeg alleen de handen op elkaar van SP en Partij voor de Dieren.

Volgens VVD-lijsttrekker Mark Rutte is er geen alternatief voor de huidige geleidelijke leeftijdsverhoging. Anders gaan de belastingen met miljarden en miljarden omhoog. Hij wees op de noodzaak van "solidariteit tussen de generaties". Overigens versprak Rutte zich een keer en had hij het over de WAO, net zoals Krol onlangs in een tv-uitzending twee keer deed.

Jesse Klaver van GroenLinks toonde zich eveneens tegenstander van verlaging van de AOW-leeftijd: "Dat kost 12 miljard euro, dat is meer dan al het basisonderwijs bij elkaar kost. Dat is een rekening die we niet kunnen doorschuiven naar volgende generaties."

CDA-voorman Sybrand Buma keurde het plan ook af als "een peperdure belofte". En Lodewijk Asscher (PvdA) noemde het voorstel "slecht voor de nieuwe generaties."

Jesse Klaver winnaar Carré-debat
Carré-debat: Klaver op een, Pechtold tweede, Rutte plek drie (Foto: ANP)

Haas roemt nieuwe Ferrari-motor

Het Formule 1-team Haas roemt de nieuwe motor waarmee Ferrari deze winter op de proppen is gekomen. De Italiaanse krachtbron is niet alleen veel beter geworden, maar ook de betrouwbaarheid is dik in orde. Mede hierdoor hoopt het Amerikaanse team een stap naar voren op de grid te kunnen zetten.

Teambaas Gunther Steiner: "De motor en versnellingsbak zijn fantastisch, we hadden met de motor vrijwel geen problemen, we hebben de hele test niet hoeven wisselen. We hadden twee keer elektronische problemen, maar dat was softwarematig. Ferrari heeft fantastisch werk geleverd. Ze kwamen hier met een compleet nieuwe motor en dat die geheel betrouwbaar is, is fantastisch. De anderen hebben problemen. Ferrari heeft een goede stap voorwaarts gezet."

Volgens Steiner zal het dit jaar dringen worden in het middenveld, hoewel veel teams hun kaarten nog niet op tafel hebben gelegd in de eerste testweek. "Wij hebben dit jaar een stap voorwaarts gezet, maar ik weet niet hoe veel dat ten opzichte van de rest is. Wij zijn tevreden, maar hebben nog veel werk aan de winkel. Wij weten alleen niet waar we staan. De tijden zaaien verwarring, want qua banden kunnen we veel zeggen, maar de hoeveelheid brandstof en de programma's die de concurrenten uitvoeren zijn lastiger in te schatten. Wij voelen dat we in het middenveld zitten, maar zitten wij aan de bovenkant of onderkant? Ik hoop dat we in ieder geval meer in het middenveld zitten dan vorig jaar."

Wereldsprong Spanovic op EK voor eigen publiek

Voorafgaand aan het Europees indoorkampioenschap in de atletiek, in het Servische Belgrado, was Ivana Spanovic de grote ster van het toernooi. De verspringster is dé heldin van de Servische sport en dat maakte ze zondag volledig waar in de finale.

Spanovic begon met een foutsprong, maar knalde er daarna 7,16 meter uit, goed voor de zevende plek op de wereldranglijst aller tijden. Daar bleef het echter niet bij, want gelijk bij de volgende poging vloog Spanovic naar 7,24 meter. Slechts twee vrouwen sprongen indoor ooit verder: de Oost-Duitse Heike Drechsler en Galina Chistyakova uit de Sovjet-Unie, beiden aan het eind van de jaren '80. 

Achter het geweld van Spanovic werd gestreden om de overige medailles, waarbij de Britse Lorraine Ugen met een nationaal record van 6,97 meter als winnares van het zilver uit de bus kwam. Meerkampster Claudia Salman-Rath pakte met 6,94 meter het brons namens Duitsland. 

Spanovic' prachtige sprong van 7,24 meter (Bron: YouTube)

Lubach: Jesse Klaver wordt het best verzorgd (door vrouwen)

Jesse Klaver is de best verzorgde Kamergotchi. Dat heeft presentator Arjen Lubach zondagavond bekendgemaakt in Zondag met Lubach. Het VPRO-programma lanceerde twee weken geleden een variant op de Tamagotchi, een virtueel huisdiertje waar de eigenaar virtueel voor moet zorgen.

Spelers van de Kamergotchi-app krijgen een ei dat ze open moeten schudden en waarin dan een van de zeventien belangrijkste lijsttrekkers zit. Zij moeten deze vervolgens eten, aandacht en kennis geven. Bij actueel nieuws krijgt de speler ook nog eens een bericht dat de politicus meer aandacht nodig heeft.

De Kamergotchi had de afgelopen twee weken meer dan 750.000 spelers. Het aantal lijsttrekkers was evenwichtig verdeeld over het aantal spelers. Zondag met Lubach heeft een peiling samengesteld op basis van zorg en aandacht die de spelers aan hun huisdiertje hebben gegeven.

Peiling
De winnaar in deze peiling is Jesse Klaver; zijn partij GroenLinks zou op basis van de uitslag van de Kamergotchi-peiling 20 zetels krijgen. De tweede partij van Nederland zou de PVV van Geert Wilders worden met 17 zetels. De derde plaats was voor Alexander Pechtold van D66, ook met 17 zetels. In de berekening is overigens een correctie toegepast voor valsspelers: spelers die onrealistisch hoge puntenaantallen behaalden in het spel werden geblokkeerd.

Vrouwen zorgden trouwens het best voor Jesse Klaver; bij mannen stond Geert Wilders boven aan de lijst. Opvallend is dat jongeren onder de 18 het beste zorgden voor Wilders; op basis van de Kamergotchi-peiling zouden tieners de PVV 48 zetels toekennen. GroenLinks zou 33 zetels krijgen en Mark Rutte kreeg er onder deze doelgroep 30. Dus op basis van het Kamergotchi-gedrag van jongeren zou er een kabinet kunnen worden gevormd van Wilders en Klaver. "Dan krijg je dus een land waarbij alle Marokkanen het land uit moeten in hybride auto's", aldus 'correspondent' Tex de Wit.

"Stem met je hart"
Overigens beklemtoont Lubach in het item over de zin en onzin van de peilingen vooral dat strategisch stemmen onzinnig is. "Stem met je hart, gewoon op de partij waarvan jij vindt dat 'ie het beste verkiezingsprogramma heeft", stelt de presentator. Hij ageert in de uitzending tegen de diverse nieuwsprogramma's en talkshows die hadden beloofd zich niet meer op peilingen te focussen maar dat de afgelopen week toch weer uitgebreid deden. Lubach benadrukt verder in zijn uitzending dat hij met ruim 750.000 deelnemers een veel grotere steekproef heeft genomen dan Maurice de Hond, die voor zijn peilingen drieduizend deelnemers gebruikt.

Het spel Kamergotchi blijft overigens nog actief tot en met 12 maart. Welke spelers het beste voor hun virtuele lijsttrekker hebben gezorgd, is volgende week bekend.


Partijen ruziŽn over eigen risico en normen

Tijdens het zogenoemde Carré-debat zondag in Amsterdam zijn de lijsttrekkers van acht partijen elkaar meteen in de haren gevlogen over de vraag of het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft. SP, PvdA, GroenLinks, 50PLUS en Partij voor de Dieren willen af van dat eigen risico. VVD, D66 en CDA houden eraan vast. Ook was er een aanvaring met het CDA over normen en waarden.

In zijn eerste debat deze verkiezingscampagne waarschuwde VVD-lijsttrekker Mark Rutte voor de gevolgen van afschaffing. Het is niet gratis, zei hij. Of de zorgverzekering wordt duurder of de belastingen moeten omhoog om het te betalen.

Lodewijk Asscher van regeringspartner PvdA verdedigde de afschaffing. "Het kan en moet. We kunnen dat nu doen juist omdat het beter gaat met Nederland." Maar daar reageerden andere partijen sceptisch op. Waarom is het deze regeerperiode dan niet gebeurd, vroegen zij zich af.

SP-lijsttrekker Emile Roemer verweet de tegenstanders van afschaffing asociaal gedrag. "Het eigen risico is een ordinaire boete op ziek zijn."

Normen en waarden
 Buma botste tijdens het debat met PvdA en GroenLinks over zijn voorstellen om de Nederlandse identiteit te bewaken en normen en waarden te herstellen. Het CDA wil een hardere aanpak van de radicale islam. Ook pleit de partij voor een sociale dienstplicht en voor het zingen van het Wilhelmus op scholen.

Lodewijk Asscher van de PvdA verweet hem hierop dat hij blijft steken in nostalgie naar het verleden. Volgens Asscher moet de regering opkomen voor de belangen van alle Nederlanders. Ook Jesse Klaver van GroenLinks bracht dit naar voren.

Buma verweet de twee linkse lijsttrekkers dat ze de zorgen van een groot deel van de bevolking negeren. Volgens hem ziet 90 procent het verval van normen en waarden als het belangrijkste maatschappelijke probleem. Hij werd bijgevallen door VVD-leider Mark Rutte, die ook zei zich zorgen te maken. Rutte vindt wel dat iedereen die de Nederlandse identiteit onderschrijft erbij hoort.

Partijen ruziën over afschaffing eigen risico
Partijen ruziën over eigen risico en normen (Foto: ANP)

'Duitsland wilde in 2015 de grenzen sluiten'

Duitsland was in 2015 dicht bij de sluiting van de grenzen. De Duitse regering had verregaande plannen voor grensbewaking met Oostenrijk om vluchtelingen te weren. Dat meldt Welt am Sonntag. De krant baseert zich op een journalistiek boek dat binnenkort verschijnt over het vluchtelingenbeleid van bondskanselier Angela Merkel.

Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis besloten Merkel en haar coalitiepartners op 12 september 2015 om duizenden agenten naar de grenzen te sturen. Maar enkele uren voordat het plan in werking trad, zagen de politici er toch van af. Er werden namelijk vraagtekens gezet bij de legaliteit van het plan. Ook werden zorgen geuit over mogelijk onpopulaire beelden van vluchtelingen die aan de grens worden tegengehouden.

Die Welt schrijft dat niet een Duitse politicus op het moment van de waarheid de verantwoordelijkheid durfde te nemen, terwijl het politieke besluit al was genomen.

'Duitsland wilde in 2015 de grenzen sluiten'
'Duitsland wilde in 2015 de grenzen sluiten' (Foto: ANP)

Van Barneveld zinspeelt weer op afscheid

Darter Raymond van Barneveld heeft weer eens op een afscheid gezinspeeld. De 49-jarige Hagenaar verloor zondag in de kwartfinales van de UK Open van Peter Wright, ondanks uitstekend spel.

Wright was echter nóg een klasse beter dan Van Barneveld, die niet lang geleden eenzelfde situatie tegenover zich kreeg. Op het WK stond Van Barneveld tegen Michael van Gerwen briljant te gooien, maar MVG was zo mogelijk nog beter en won het duel overtuigend. 

Na zijn nederlaag tegen Wright toog Barney maar weer eens richting social media, waar hij zijn fans trakteerde op een typisch stukje Van Barneveld: "Vanaf vandaag wordt het tijd om lekker te gaan leven en het darts te laten zijn voor wat het is", klonk het op Facebook. Donderdag gaf hij al aan dat het 'klaar is' nadat hij in de Premier League ten onder ging tegen Dave Chisnall. 

Of Van Barneveld daadwerkelijk gaat stoppen is natuurlijk nog niet duidelijk. Hij heeft immers wel vaker op dergelijke wijze gereageerd na een pijnlijke nederlaag, waarna hij altijd weer verder ging. 

Darters Price en Wright in finale UK Open

Darters Gerwyn Price en Peter Wright hebben zich zondag geplaatst voor de finale van de UK Open. Voor Price is het de eerste keer dat hij in een major de finale haalt, terwijl Wright voor het eerst een major kan winnen.

Welshman Price nam het op tegen de Engelsman Alan Norris, die vroeg in het duel twee legs voorsprong nam. Price kon zich terugvechten en tot 7-7 ging het gelijk op. Door een vreselijk slechte leg van Norris kon de Welshman op dat moment een voorsprong van twee legs pakken. Norris kwam toch weer terug tot 9-9, maar finishes van 100 en dubbel 10 brachten Price de 11-9 overwinning.

Wright kende weinig moeite met de Noord-Ier Daryl Gurney. Snakebite speelde wederom uitstekend en liep uit naar een 5-2 voorsprong. Gurney kwam er simpelweg niet aan te pas en hoewel hij zijn eer nog een beetje wist te redden plaatste Wright zich met 11-5 voor de finale.

De eindstrijd zal grofweg om 22.30 uur gespeeld worden en is live te zien op RTL7. 

Qualifier Barty boekt eerste toernooizege in Kuala Lumpur

Tennisster Ashleigh Barty heeft in Kuala Lumpur voor het eerst in haar carrière een WTA-toernooi gewonnen. De 20-jarige Australische, de mondiale nummer 158, rekende in de finale af met de Japanse Nao Hibino (WTA-106).

Barty brak in de eerste set al gelijk door de opslag van Hibino, wat haar uiteindelijk de setwinst opleverde. Ook in het tweede bedrijf kwam Hibino er geen moment aan te pas. Ze moest haar service twee keer inleveren en na vijf kwartier was het gedaan: 6-3, 6-2.

Barty speelde zich in Kuala Lumpur via de kwalificaties het hoofdtoernooi in en had daar over de loting niks te klagen. De beste speelsters in haar helft werden er door anderen uitgeslagen, waarna Barty optimaal profiteerde van de kans om naast haar eerste WTA-finale ook gelijk haar eerste toernooizege te boeken. De Australische zal bovendien voor het eerst in haar carrière de top-100 van de wereld betreden als maandag de nieuwe ranglijst gepubliceerd wordt. 

Turkse minister naar Duitsland om 'plezier te doen'

De Turkse minister van Economie Nihat Zeybekci heeft zondag bij zijn bezoek aan een concert in Leverkusen geen politieke uitspraken gedaan. "Er waren speculaties over mijn optreden. Laat ik het zo zeggen: Ik ben gekomen om jullie een plezier te doen", zei hij als welkomstwoord.

De muzikale bijeenkomst was ter nagedachtenis van een zeventien jaar geleden overleden Turkse volkszanger en instrumentalist. Zeybekci werd door honderden mensen in de zaal met applaus ontvangen. "De minister is maanden geleden al uitgenodigd, het heeft met het actuele debat niets te maken", verklaarde een vertegenwoordiger van de organiserende culturele vereniging.

Zeybekci is van plan na het concert naar Keulen te gaan om 's avonds laat in een hotel landgenoten toe te spreken. Dan zal het wel gaan over over het belang van het referendum tot grondwetswijziging om president Recep Tayyip Erdogan meer macht te geven. Daarvoor campagne te willen voeren in Duitsland heeft tot grote spanningen geleid tussen beide landen. Ook Nederland vindt het ongewenst dat de Turkse regeringspartij AKP stemadvies komt geven.

Turkse minister komt om 'plezier te doen'
Turkse minister naar Duitsland om 'plezier te doen' (Foto: ANP)

Telegraaf Media Groep akkoord met overnamebod Mediahuis

Telegraaf Media Groep (TMG) heeft een principe-akkoord bereikt over een overname door het Belgische krantenbedrijf Mediahuis. Daarvoor hebben de commissarissen van het moederbedrijf van De Telegraaf en Privé hun eigen bestuurders aan de kant geschoven, werd zondagavond bekend.

Mediahuis trekt samen op met de investeringsmaatschappij van TMG grootaandeelhouder de familie Van Puijenbroek, VP Exploitatie,en lijkt de strijd nu definitief te hebben gewonnen van John de Mol. Die verhoogde afgelopen week via zijn investeringsmaatschappij Talpa nog zijn bod op TMG naar 6,35 euro per aandeel. TMG stemt echter in met het bod van Mediahuis/VP Exploitatie, dat zondag met 10 eurocent werd verhoogd naar 6 euro per aandeel.

Daarvoor moesten de bestuurders van TMG wijken. Dat besluit was volgens de toezichthouders "onvermijdelijk", omdat het bestuur zich onrealistisch en niet constructief zou hebben opgesteld in de onderhandelingen met Mediahuis. Daardoor ontstond volgens de commissarissen het risico dat het Belgische bedrijf eenzijdig een bod zou uitbrengen, zonder de eerder overeengekomen garanties voor TMG.

Reactie commissaris
Bestuursvoorzitter Geert Jan van der Snoek en financieel directeur Leo Epskamp lieten zaterdag aan het begin van de avond weten niet akkoord te gaan met het voorstel van Mediahuis, zei commissaris Jan Nooitgedagt in een telefonische toelichting. "Daarmee kwamen we in heel onzeker vaarwater, wat niet goed zou zijn voor TMG"', stelde hij. "De deal was zo goed, dat we vonden dat we wel moesten tekenen. Het is enorm spijtig dat we het bestuur daarvoor moesten schorsen."

In het nu gesloten akkoord is vastgelegd dat TMG zijn identiteit en Amsterdamse hoofdkantoor houdt en dat de journalistieke onafhankelijkheid binnen het bedrijf ook op lange termijn overeind blijft. Alle merken, waaronder De Telegraaf, blijven bestaan en er zou geen sprake zijn van omvangrijk banenverlies door de overname. De lopende reorganisatie wordt wel doorgezet.

Het bod van Mediahuis/VP Exploitatie heeft een totale waarde van circa 278 miljoen euro. Beide partijen verwachten de overname in het derde kwartaal af te kunnen ronden.

TMG akkoord met bod Mediahuis
Telegraaf Media Groep akkoord met overnamebod Mediahuis (Foto: ANP)

Deutsche Bank wil 10 miljard vers kapitaal

De Deutsche Bank gaat zijn kapitaaldekking versterken. Door de uitgifte van nieuwe aandelen wil de grootste financiële instelling van Duitsland ongeveer 8 miljard euro ophalen. Dat is zondag na een vergadering van de raad van commissarissen in Frankfurt bekendgemaakt.

Door een gedeeltelijke beursgang van de afdeling vermogensbeheer in de komende twee jaar en verkopen moeten er nog eens twee miljard in de kas vloeien. De extra buffer is nodig om beter bestand te zijn tegen een crisis.

Vrijdag was al duidelijk geworden dat de Deutsche Bank investeerders om vers geld wilde vragen. Na de eerste berichten over het plan tot verbetering van de balans zakte het aandeel op de beurs (Tradegate) in de avonduren naar 18,20 euro, na 's middags nog 19,59 te hebben genoteerd; een daling van ongeveer 7 procent.

Deutsche Bank wil 10 miljard vers kapitaal
Deutsche Bank wil 10 miljard vers kapitaal (Foto: ANP)

Cleveland Cavaliers kansloos zonder Kyrie en LeBron

In een NBA seizoen reizen dertig teams kriskras door de Verenigde Staten en worden in vijf maanden liefst 82 wedstrijden gespeeld. Het is niet zo vreemd dat steeds meer teams hun spelers af en toe een wedstrijd rust geven om te herstellen van de inspanningen. Voor de wedstrijd in Miami tegen de Heat besloten de Cleveland Cavaliers om LeBron James en Kyrie Irving niet op te stellen. Zonder de twee sterspelers was de NBA-kampioen kansloos. Miami won met 120-92.

In de plaats van James en Irving mochten nieuwkomers Kyle Korver en Deron Williams starten. Eén kwart lang was er sprake van een gelijk opgaande strijd. Bij rust had Miami al een 67-51 voorsprong te pakken. In de tweede helft bouwden de Heat de marge uit en de starters konden al vroeg plaatsmaken voor de reservespelers. De speelminuten in het vierde kwart, in een wedstrijd die al vroeg is beslist, worden weinig eerbiedig ‘garbage time’ genoemd. Wel, er was volop garbage time voor spelers als DeAndre Liggins en Willie Reed.

Concurrenten van de Cavaliers hoeven niet te hopen dat de ploeg opeens kwetsbaar is. De kampioen miste naast James en Irving ook de al langer geblesseerde JR Smith en Kevin Love. De verwachting is dat ze allemaal hersteld zullen zijn als de play-offs beginnen.

Topscorer bij de Heat werd Goran Dragic. De Sloveense point guard maakte 23 punten. Center Hassan Whiteside kwam tot 20 punten en 13 rebounds. Miami blijft in de race voor een play-off plaats. Mochten ze de achtste plek in de Eastern Conference halen, dan is het zeer waarschijnlijk dat ze in de eerste ronde tegen de Cavaliers zullen uitkomen.

De San Antonio Spurs plaatsten zich na de Golden State Warriors als tweede ploeg voor de play-offs. De Texanen hadden een verlenging nodig om de Minnesota Timberwolves van zich af te schudden, 97-90. Het was de tweede zege na verlenging in evenveel dagen.

De Spurs plaatsten zich voor het twintigste seizoen op rij voor de play-offs. Om in perspectief te plaatsen, de ploeg die zich na de Spurs het vaakst op rij voor de play-offs plaatsten zijn de Atlanta Hawks. Zij hopen de play-offs dit jaar voor de tiende keer op rij te halen. De grote constante bij San Antonio is coach Greg Popovich, die er al die jaren bij was.

Kawhi Leonard was uiteraard de man van de wedstrijd voor de Spurs. De meermaals tot beste verdediger verkozen forward komt dit jaar aanvallend ook uitstekend uit de verf. Leonard maakte 34 punten, waaronder zes punten in de verlenging. Leonard onderstreepte zijn verdedigde kwaliteiten door de tegenstander ook zesmaal de bal te ontfustelen.

Ricky Rubio noteerde een triple double voor de Timberwolves. De Spanjaard tekende voor 11 punten, 13 rebounds en 10 assists. Karl-Anthony Towns kwam tot 24 punten en 14 rebounds.


De top 10 plays van afgelopen nacht. Bron: YouTube.


Uitslagen

Philadelphia 76ers – Detroit Pistons 106-136
Milwaukee Bucks  – Toronto Raptors 101-94
Miami Heat – Cleveland Cavaliers 120-92
Chicago Bulls - Los Angeles Clippers 91-101
Denver Nuggets – Charlotte Hornets 102-112
Houston Rockets – Memphis Grizzlies 123-108
San Antonio Spurs – Minnesota Timberwolves 97-90 (OT)
Portland Trail Blazers – Brooklyn Nets 130-116

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 42-19
Boston Celtics 40-22
Washington Wizards 36-24
Toronto Raptors 37-26
Atlanta Hawks 34-27
Indiana Pacers 31-30
Chicago Bulls 31-31
Detroit Pistons 30-32
Miami Heat 29-34
Milwaukee Bucks 28-33
Charlotte Hornets 27-35
New York Knicks 25-37
Orlando Magic 23-39
Philadelphia 76ers 23-39
Brooklyn Nets 10-51

Western Conference

Golden State Warriors 50-11
San Antonio Spurs 48-13
Houston Rockets 44-19
Utah Jazz 38-24
Los Angeles Clippers 37-25
Memphis Grizzlies 36-27
Oklahoma City Thunder 35-27
Denver Nuggets 28-34
Portland Trail Blazers 26-35
Sacramento Kings 25-36
Dallas Mavericks 25-36
Minnesota Timberwolves 25-37
New Orleans Pelicans 24-38
Phoenix Suns 20-42
Los Angeles Lakers 19-43

Yates wint GP Industria & Artigianato

Adam Yates heeft voor de tweede keer in zijn carrière de GP Industria & Artigianato op zijn geschreven. In de sprint was de Engelsman van Orica-Scott de snelste van een kopgroep van zes renners. Richard Carapaz werd tweede voor Rigoberto Uran.

De wedstrijd werd gekleurd door een vroege vlucht met vier renners: Nils Politt (Katusha-Alpecin), Adriano Brogi (GM Europa Ovini), Davide Orrico (Sangemini-MG.Kvis) en Angelo Raffaele (d’Amico - Utensilnord). Het viertal had een maximale voorsprong van iets meer dan vijf minuten. Op veertig kilometer werden de vluchters gegrepen door het peloton.

Met nog veertien kilometer te gaan kozen Mattia Cattaneo en Egan Arely Bernal, allebei van Androni Giocattoli-Sidermec, de aanval op de laatste klim. Uran en Yates konden al snel de aansluiting maken bij het duo, later zouden ook Carapaz en Simon Clarke aansluiten bij de koplopers. 

De zes bleven vooruit en zouden gaan sprinten om de overwinning. In de sprint was Yates te snel voor Carapaz en Uran. Voor de Engelsman was het zijn eerste seizoenszege van het jaar.

Brand in azc Grave

In het het asielzoekerscentrum Grave in het Brabantse Velp is zondagavond brand uitgebroken. De brandweer is bezig de brand aan het Intendanceplantsoen te bestrijden. De hulpverlening werd opgeschaald.

Op een foto van Omroep Brabant is te zien dat het om een uitslaande brand ging. Het vuur lijkt inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerster van de politie zou er mogelijk nog iemand binnen zitten. Ooggetuigen hebben tegen de regionale zender gezegd dat een man voorwerpen uit het raam gooide.

Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn en hoe de brand is ontstaan.

Brand in azc Grave
Brand in azc Grave (Foto: ANP)

Onana: "Het was gewoon mijn fout"

Ajax is er zondag niet in geslaagd om drie punten in te lopen op Feyenoord. Mede door een fout van André Onana speelden de Amsterdammers met 1-1 gelijk tegen FC Groningen.

Onana ging opzichtig in de fout bij de openingstreffer, toen hij de bal verspeelde aan Bryan Linssen. De speler van Groningen leek hierbij een overtreding te maken, maar Bas Nijhuis keerde de treffer goed. Onana weet dat hij in de fout ging. "Het was volledig mijn fout. Volgens mij maakte hij wel een overtreding, maar dat maakt niet uit. Het was mijn fout", liet de doelman na afloop van het duel weten aan Fox Sports.

"Ik nam teveel risico. Maar dat moet ik ook doen. Wij willen voetballen van achteruit en dat begint bij mij. Als ik de beelden bekijk, werd er een overtreding gemaakt. Maar voor de scheidsrechter is het niet makkelijk. Hij heeft een moeilijke baan. Ik neem het mezelf kwalijk dat we niet gewonnen hebben", aldus Onana.

Jop geeft zich op voor Expeditie Robinson

Dit jaar kan iedereen zich aanmelden voor het programma 'Expeditie Robinson'.
Zo kwam er dit jaar ook een hele speciale aanmelding op de site van het programma. De echte die-hard-reallife-fans van FOK! kennen hem nog wel, het is Jop!
Hij deed vroeger mee aan het programma 'De Bus' op SBS 6. En hij zong dit geweldige nummer.

Jop is op zoek naar een nieuwe uitdaging en wil dit vinden in deze survivalshow. Als je op hem wilt stemmen, moet je ff hier klikken!

Canadees Harvey stunt met goud op prachtig slotstuk WK langlaufen

Langlaufer Alex Harvey heeft in het Finse Lahti het laatste onderdeel van het wereldkampioenschap gewonnen. Op de 50 kilometer in vrije stijl was de Canadees in de eindsprint iedereen de baas.

Het gros van de wedstrijd deed enigszins gezapig aan. Zo af en toe probeerde iemand er even vanonder te muizen, maar niemand kon een serieus gat slaan. In de laatste twee kilometer ontplofte de wedstrijd echter volledig, vooral nadat Martin Johnsrud Sundby de aanval opende. De grote groep werd uit elkaar getrokken en op de laatste beklimming van de Indian Hill bleef nog een handvol langlaufers over.

Het leek vervolgens een strijd te gaan worden tussen de Noor Sundby, de Canadees Harvey, de Rus Sergey Ustiugov en Matti Heikinen, die tot grote vreugde van het thuispubliek in de laatste afdaling aan kon sluiten. Harvey maakte optimaal gebruik van zijn nagenoeg perfect gewaxte ski's en kon Sundby voorbij steken, waarna hij op het laatste rechte stuk niet meer bijgehaald kon worden.

De snelle Ustiugov kwam nog in de buurt, maar won net als op de sprint het zilver - waardoor hij voor een bijzondere combinatie zorgde door op de kortste én langste afstand een medaille te pakken. Sundby zakte nog terug en het publiek ging door het dolle heen nadat bleek dat Heikkinen naar het brons sprintte, voor de zeer verrassende vierde plek van de Brit Andrew Musgrave. Sundby moest genoegen nemen met plek vijf.

Het prachtige slotakkoord van het WK langlaufen (Bron: YouTube)

Emma Watson reageert op kritiek op haar tieten

Emma Watson heeft voor het eerst in het openbaar gereageerd op de kritiek die de actrice kreeg na haar fotoshoot voor Vanity Fair. Watson poseerde halfnaakt voor het Amerikaanse blad en droeg geen beha. Op sociale media kwamen veel opmerkingen over de fotoshoot, omdat de 26-jarige actrice als ambassadeur van de Verenigde Naties opkomt voor gelijke rechten voor vrouwen.

"Het bewijst maar weer eens hoeveel misverstanden er bestaan over feminisme", vertelt Watson in een interview met persbureau Reuters. "Feminisme gaat over het geven van een keuze aan vrouwen. Het gaat over vrijheid en gelijkheid. Ik heb geen idee wat mijn borsten daar mee te maken hebben. Het is heel erg verwarrend."

De bekende fotograaf Tim Watson maakte de foto's namens Vanity Fair. Watson is zelf juist trots op het resultaat. "We hebben gekke dingen gedaan tijdens de shoot, maar het voelde ongelofelijk artistiek en de samenwerking met Tim was geweldig. Ik ben zo enthousiast over de foto's", vertelt de Beauty And The Beast-actrice.

Emma Watson reageert op kritiek na fotoshoot
Emma Watson reageert op kritiek na fotoshoot (Foto: BuzzE)

Fenomenale Wright verslaat Van Barneveld op UK Open

Peter Wright heeft op de UK Open Raymond van Barneveld uitgeschakeld. In de kwartfinales speelde de Schot zoals wel vaker dit jaar briljant, hoewel ook Van Barneveld fantastisch stond te gooien.

De wedstrijd ging volkomen gelijk op en kende een vreselijk hoog niveau. Dankzij een 156-finish die Wright op 6-4 bracht werd voor het eerst een significant verschil gemaakt in het duel, maar Van Barneveld knokte zich gelijk knap terug naar 6-6. Bij een 8-7 voorsprong slaagde Barney er echter niet in om Wright definitief op de knieeën te dwingen, ondanks meerdere darts op een dubbel. Snakebite profiteerde optimaal en won het duel, dat maar liefst twintig 180's zag, met 10-8.

De overige drie kwartfinales waren eveneens zeer spannende potjes. Kim Huybrechts miste een matchdart en zag Alan Norris in de beslissende leg profiteren: 10-9 voor de Engelsman. Ian White zal bijzonder slecht gaan slapen, want de Engelsman gooide in de laatste leg op 200 een 180, maar weigerde vervolgens met drie pijlen in de hand de dubbel 10 te raken. Gerwyn Price kende geen genade en strafte het met een weergaloze 160-finish keihard af: 10-9. Ook de vierde kwartfinale ging tot het gaatje: Daryl Gurney knikkerde Simon Whitlock met 10-9 uit het toernooi.

Later op zondag worden de halve finales gespeeld. Price speelt dan tegen Norris, Wright neemt het op tegen Gurney. De avond wordt afgesloten met de finale. 

Van Emden wint Dwars door West-Vlaanderen

Jos van Emden heeft Dwars door West-Vlaanderen gewonnen. De Nederlander van LottoNL-Jumbo was in de sprint te sterk voor zijn medevluchter Silvan Dillier van BMC.

Vroeg in de koers ontstond een vlucht van 21 renners. De kopgroep kreeg niet veel ruimte van het peloton, waar Lotto Soudal werkte. De Belgische formatie had niemand mee in de kopgroep. Door het werk van Lotto Soudal werden de vluchters op negentig kilometer van de streep gegrepen door het peloton. 

Na de hergroepering ontstond er een nieuwe kopgroep van zes renners: Jasper De Buyst (Lotto Soudal), Pieter Serry (Quick-Step Floors), Silvan Dillier (BMC), Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo), Lasse Norman Hansen (Aqua Blue) en Jason van Dalen (Delta Cycling). Het peloton gaf de zes niet veel ruimte en ze werden op veertig kilometer van de streep gepakt.

In de finale ontstond wederom een kopgroep van zes man. LottoNL-Jumbo had met Jos van Emden en Twan Castelijns twee renners mee. De Nederlanders kregen gezelschap van Jens Debusschere (Lotto Soudal), Lasse Norman Hansen (Aqua Blue), Jan-Willem Van Schip (Delta Cycling), Silvan Diller (BMC) en Guillaume van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) maakten de groep compleet.

In de slotfase gingen Diller samen met Van Emden in de aanval. Hansen ging nog wel in de tegenaanval, maar de Deen van Aqua Blue kon niet meer de aansluiting maken bij het duo en werd derde.

In de laatste kilometer dwong Van Emden Dillier de kop op en kwam in de laatste meters erover. Voor de Nederlander van LottoNL-Jumbo is dit zijn eerste seizoenszege van het jaar.

Kramer soeverein naar negende wereldtitel allround

Sven Kramer heeft met groot gemak zijn negende wereldtitel allround schaatsen behaald. De Fries had in Hamar aan een goede 500 en 1500 meter genoeg om op de lange afstanden niet voluit te hoeven gaan. Patrick Roest eindigde met vier persoonlijke records als tweede, voor Jan Blokhuijsen.

Kramer had op de afsluitende tien kilometer het plan om teamgenoot Roest zes kilometer op sleeptouw te nemen om daarna de afstandzege te behalen. Dit lukte uitstekend, want de Fries won in 13.10,45 en bleef hiermee bijna drie seconden voor Blokhuijsen die zich hiermee herstelde van zijn zwakke 1500 meter van eerder vandaag. Roest eindigde in 13.21,11 op plek vijf.

Blokhuijsen stond in het klassement zes seconden voor op de Noor Sverre Lunde Pedersen en via een versnelling in deel twee van de race stelde de Nederlander het brons veilig. Het brons op de slotafstand was voor de Belg Bart Swings die in 13.20,61 eindigde.

Negende allround wereldtitel van Sven Kramer. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Negende allround wereldtitel van Sven Kramer. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Sven Kramer Ned 13:10.45
2 Jan Blokhuijsen Ned 13:13.39
3 Bart Swings Bel 13:20.61
4 Patrick Beckert Dui 13:20.84
5 Patrick Roest Ned 13:21.11
6 Sverre Lunde Pedersen Noo 13:24.57
7 Andrea Giovannini Ita 13:26.17
8 Shota Nakamura Jap 13:57.88


Eindklassement

# Schaatser Land Punten Verschil
1 Sven Kramer Ned 148.425  
2 Patrick Roest Ned 149.128 +0.71
3 Jan Blokhuijsen Ned 149.698 +1.28
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 150.539 +2.12
5 Bart Swings Bel 150.590 +2.17
6 Andrea Giovannini Ita 151.428 +3.01
7 Patrick Beckert Dui 151.730 +3.31
8 Shota Nakamura Jap 152.598 +4.18

[LIVE] Zondagavond-gamestream

De uitslag van de poll is duidelijk. Zo meteen om 19:30 beginnen we met de stream van Horizon Zero Dawn (PS4). We starten gewoon aan het begin, slaan de tussenfilmpjes zoveel mogelijk over en in alle keuzes die worden gemaakt nemen we de agressieve optie.

Zondagavond-Stream uitslag

Praat mee
FOK! heeft ook een eigen Discord-kanaal, waar we met elkaar kunnen praten. De url is: https://discord.gg/Xq53MxQ. Er kan ook geregeerd worden via YouTube, maar natuurlijk is het makkelijker als je gewoon je vragen direct stelt. 

Klassiekers
Er werden heel veel klassiekers voorgesteld als “andere game”. Blijkbaar leeft dit behoorlijk. We kunnen natuurlijk ook een klassieker-avond opzetten voor de fans. De juweeltjes die klaarstaan voor actie zijn onder andere Neverwinter Nights, Neverwinter Nights 2, Gorky 17, Ultima (1, 4 en 8), Oddworld: New 'n' Tasty! en Syndicate. Deze week zetten we ook een sessie op voor onze Pong-fans. Voor een ieder die niet kan wachten, klik hier.

Ten slotte
Blijf doorgeven wat jullie graag willen zien. Early access games, indies, oldies, MMO’s, open bèta’s, DLC’s, …,  er is heel veel mogelijk. In de tussentijd kun je altijd je even abonneren op ons FOK!-YouTube-kanaal, want we streamen vaker games. Deze week komt Mass Effect 3 dus ook sowieso voorbij en hieronder zie je het begin van The Incredible Adventures of Van Helsing: Extended Edition (PS4).

'Wie is de Mol?' breekt kijkcijferrecord

'Wie is de Mol?' trok zaterdagavond 2.631.000 kijkers en dat is een record in deze laatste fase van het populaire programma. De negende aflevering, de opmaat naar de finale, was volgens een woordvoerster van AVROTROS de meest bekeken voorlaatste aflevering ooit in de 'Wie is de Mol?'-geschiedenis.

Het zeventiende seizoen van 'Wie is de Mol?' begon dit jaar op zaterdag 7 januari. Die aflevering noteerde ook al recordcijfers. Ruim 2,9 miljoen mensen keken naar de eerste aflevering. Het was daarmee de best bekeken seizoensstart ooit.

In de op een-na-laatste aflevering van het seizoen was te zien wie de drie finalisten zijn. Jochem van Gelder, Sanne Wallis de Vries en Thomas Cammaert zijn de laatste drie overgebleven kandidaten van het spelprogramma. Aan het begin van aflevering negen viel wetenschapsjournalist Diederik Jekel af.

Vorig jaar keken 1.967.000 kijkers naar de voorlaatste aflevering van het zestiende seizoen. De best bekeken een-na-laatste aflevering tot nu toe was in 2014 toen 2.527.000 kijkers zagen hoe Susan Visser en Sofie van den Enk samen de finale haalden.

Wie is de Mol? breekt kijkcijferrecord
Wie is de Mol? breekt kijkcijferrecord (Foto: BuzzE)

Dťmare wint waaierrit, Bardet gediskwalificeerd

In de eerste etappe van Parijs-Nice heeft Arnaud Démare gewonnen. De Fransman van FDJ was op de streep te sterk voor zijn landgenoot Julian Alaphilippe. Alexander Kristoff won op negen seconden de sprint voor de derde plaats.

Sylvain Chavanel (Direct Energie), Kristijan Koren (Cannondale-Drapac), Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM) en Romain Hardy (Fortuneo-Vital Concept) waren de vluchters van de dag. Het viertal kreeg een maximale voorsprong van iets meer dan zes minuten. 

Op 90 kilometer van de streep trok FDJ en Quick-Step Floors het in waaiers. Het peloton brak in meerdere stukken. Onder meer Romain Bardet, Alberto Contador, Richie Porte en Ilnur Zakarin hadden de slag gemist en moesten in de achtervolging.

Door het hoge tempo werden de vluchters op zestig kilometer ingerekend door het eerste groep, waar FDJ, Lotto Soudal en Quick-Step Floors het best vertegenwoordigd waren. Met nog 25 kilometer te gaan had het eerste een voorsprong van anderhalve minuut op de eerste achtervolgers.

Op twintig kilometer van de streep kwam Bardet ten val in de achtervolgende groep. De renner van AG2R La Mondiale kwam met hulp van de ploegleiderswagen terug in de achtervolgende groep. Bardet zou uiteindelijk op 57 seconden eindigen van de winnaar, maar werd na de finish gediskwalificeerd door de wedstrijdjury.


De voorsprong liep in de laatste twintig kilometer snel terug. Katusha - Alpecin deed het meeste werk in de achtervolgende groep en kwamen op veertig seconden van de koplopers. Op een klimmetje op anderhalve kilometer van de finish ging Alaphilippe in de aanval. De Fransman van Quick-Step Floors kreeg Démare mee. De twee gingen sprinten voor de zege waar Démare de sterkste was voor Alaphilippe.

Kupers komt tekort voor EK-medaille op 800 meter

Hardloper Thijmen Kupers is er op het Europees indoorkampioenschap in Belgrado niet in geslaagd een medaille te veroveren. De 25-jarige Nederlander ging in de finale strijdend ten onder.

Kupers hield zich aanvankelijk goed staande in het middenveld, maar op het moment dat topfavoriet Adam Kszczot de aanval inzette schoof de Nederlander mee. Hij had zo de derde plek stevig in handen, maar in de slotronde zakte hij terug. Daar kwam Kupers in contact met de Spanjaarden Alvaro de Arriba en Daniel Andujar, waarbij de Nederlander nog nipt overeind bleef.

Even leek hij De Arriba nog te kunnen verschalken, maar dat lukte niet meer. Kszczot rende onbedreigd naar het goud, voor de Deen Andreas Bube, en De Arriba.

De finale van de 800 meter (Bron: YouTube)

Jerry Lee Lewis sleept dochter voor rechter

Rocker Jerry Lee Lewis (81) heeft een rechtszaak aangespannen tegen zijn eigen dochter en schoonzoon. In rechtbankstukken beweert de rock-'n-rollzanger dat zij hem jarenlang heeft misbruikt door hem te drogeren met een cocktail van medicijnen en hem isoleerde in een beschimmeld huis.

Phoebe Lewis was van 2000 tot 2012 de manager van haar muzikale vader en zou met haar man op zijn fortuin teren. De Great Balls of Fire-zanger beweert dat zijn dochter hem jaren in toom hield met zware psychische medicijnen, meldt TMZ.

Phoebe zou haar vader hebben gedwongen tot slopende tournees, ondanks zijn zwakke gezondheid. Als Lewis niet op tournee was, zat hij naar eigen zeggen opgesloten in een huis met zulke slechte omstandigheden dat hij binnen een zuurstofmasker moest dragen.

Schoonzoon
Lewis spande eerder deze week een rechtszaak aan tegen Phoebe's man Ezekiel Loftin die 5 miljoen dollar van Lewis zou hebben uitgegeven aan luxe auto's, onroerend goed en plastische chirurgie. Inmiddels klaagt hij ook zijn eigen dochter aan in dezelfde zaak.

Jerry Lee Lewis eist via de rechter zijn fortuin terug en verbiedt het paar nog langer zijn naam en beeltenis te gebruiken. Phoebe heeft nog niet gereageerd op de aanklacht van haar vader.

Jerry Lee Lewis sleept dochter voor rechter
Jerry Lee Lewis sleept dochter voor rechter (Foto: BuzzE)

'Bos en Dijsselbloem, welkom bij Nieuwe Wegen'

Nieuwe Wegen-lijsttrekker Jacques Monasch nodigt zijn voormalige partijgenoten Jeroen Dijsselbloem en Wouter Bos uit om zich aan te sluiten bij Nieuwe Wegen. Dijsselbloem erkende deze week het gelijk van Pim Fortuyn, terwijl Bos zaterdag in de Belgische krant De Tijd zegt dat Geert Wilders de onvrede onder kiezers feilloos aanvoelt.

Volgens oud-partijleider Bos heeft links zich te laat gerealiseerd dat het vaak verkeerd loopt met integratie en migratie. Minister Dijsselbloem, nummer 3 op de PvdA-kandidatenlijst, erkende in het EO-radioprogramma Dit Is De Dag het gelijk van Fortuyn op die thema's.

Koren op de molen van Kamerlid Jacques Monasch, die afgelopen najaar de PvdA verliet, juist uit onvrede over de partijkoers op onderwerpen als integratie, immigratie en de EU. Monasch stelde zich aanvankelijk kandidaat als lijsttrekker, maar haakte af toen bleek dat hij als eventuele winnaar geen enkele invloed meer kon uitoefenen op het PvdA-verkiezingsprogramma. Hij stapte uit de PvdA, ging als zelfstandig Kamerlid verder en richtte Nieuwe Wegen op. Met die partij doet hij op 15 maart mee aan de Tweede Kamerverkiezingen.

"Dag Jeroen, dag Wouter... meneer Dijsselbloem, meneer Bos. Wat hoor ik nou?", begint Monasch zijn Facebook-filmpje. "Wordt het misschien tijd om jullie aan te sluiten bij Nieuwe Wegen?" Hij legt uit dat Nieuwe Wegen grenzen stelt aan integratie en immigratie. "Sluit je aan, het kan nog. Ik reken op jullie steun.

Videobrief aan Jeroen Dijsselbloem en WouterBos. Een uitnodiging na hun uitspraken over Fortuyn en Wilders.

Geplaatst door NIEUWE WEGEN op vrijdag 3 maart 2017

Koster grijpt naast medailles, Britse Muir ongekend sterk

Hardloopster Maureen Koster heeft op het Europees indoorkampioenschap in Belgrado naast de medailles gegrepen. De 24-jarige Goudase eindigde op de 3000 meter als vierde, nadat ze lang op weg leek naar een medaille.

Al snel werd duidelijk dat twee vrouwen in principe voor het goud en zilver gingen. De Turkse Yasemin Can en de Britse Laura Muir liepen rondenlang samen op kop, maar anderhalve ronde voor het einde sloeg de Schotse toe. Met een ongekende versnelling liep ze Can voorbij, die compleet kansloos toe moest kijken hoe Muir naar een nieuw kampioenschapsrecord van 8:35,67 minuten snelde. Muir won eerder deze week al de 1500 meter en liep vorige maand op de 3000 meter nog het Europees record uit de boeken. 

Can eindigde weliswaar op grote afstand, maar 8:43,46 bleek toch goed genoeg voor een nieuw Turks record voor de in Kenia als Vivian Jemutai geboren loopster. Koster leek achter Muir en Can hard op weg naar het brons, maar in de slotronden kwam de Britse Eilish McColgan nog voorbij. Koster kon dat tempo niet volhouden en eindigde op de vierde plek. 

De slotfase van de 3000 meter (Bron: YouTube)

Uitslagen Eredivisie 05/03/2017

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in Eredivisie. Ajax had de kans op flink in te lopen op koploper Feyenoord dat eerder vandaag verloor bij Sparta, maar slaagde daar slechts gedeeltelijk in, het werd tegen FC Groningen 1-1. FC Utrecht kwam in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen ADO Den Haag.

Amin Younes in duel met Simon Tibbling. (PRO SHOTS/Jan Kanning)
Amin Younes in duel met Simon Tibbling. (PRO SHOTS/Jan Kanning)

FC Groningen

1 - 1

AFC Ajax

 56' Linssen    82' Klaassen
 
 Gele kaart: , Younes, Veltman, (AFC Ajax)
 Rode kaart: Memisevic (87) (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 22.312
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Memisevic
Reijnen
Larsen
Davidson
Tibbling
Hiariej (v.Nieff/79)
Jenssen
Idrissi (Payne/ 89)
Linssen (Drost/75)
Mahi
  Onana
Veltman
Sánchez (v.d.Beek/ 78)
De Ligt
Sinkgraven
Klaassen
Schöne
Ziyech (Cassierra/90)
Traoré (Kluivert/ 59)
Dolberg
Younes

FC Utrecht

1 - 1

ADO Den Haag

 40' Zivkovic    16' Malone
 
 Gele kaart: Janssen, Kerk, Venema, (FC Utrecht), Kanon, Fernandez, Meijers, Ebuehi, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.712
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Troupée
Leeuwin
Janssen
v.d.Meer (Conboy/46)
Amrabat
Brama
Barazite
Ayoub
Kerk (Labyad/74)
Zivkovic (Venema/86)
  Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Malone
Bakker
Gorter
Schaken (Becker/68)
Fernandez (Havenaar/46)
Duplan (Wolters/82)

Slachtoffer parkroof Amsterdam Oost-Europeaan

De man die vrijdagavond in het Amsterdamse Oosterpark werd doodgestoken bij een beroving is een 33-jarige Oost-Europeaan uit Rotterdam. Het slachtoffer werd meerdere malen gestoken en overleed later die nacht aan zijn verwondingen. Uit welk land de man precies komt, wil de politie niet zeggen in het belang van het onderzoek.

Zijn overlijden werd bewust pas zondag bekendgemaakt, zei een woordvoerder van de politie. Vermoed wordt dat het incident een uit de hand gelopen beroving was.

De politie verspreidde foto's van het slachtoffer in de hoop op tips van het publiek. De man had vrijdag iets gekocht bij een winkel in de Kalverstraat en werd daar vastgelegd op camera. Uit die beelden blijkt dat hij een bril droeg, die hij in het Oosterpark niet op had.

Het slachtoffer werd gestoken op een plek in het park die bekendstaat als ontmoetingsplaats voor mannen.

Er zijn mogelijk vier mannen betrokken bij de overval. Er zijn tot nu toe geen verdachten aangehouden. Op het stoffelijk overschot zal autopsie verricht worden om de precieze doodsoorzaak vast te stellen.

Slachtoffer parkroof Amsterdam Oost-Europeaan
Slachtoffer parkroof Amsterdam Oost-Europeaan (Foto: ANP)

Trump wil afluisteronderzoek naar Obama

Het Witte Huis heeft het Amerikaanse Congres zondag gevraagd na te gaan of de regering-Obama haar boekje te buiten is gegaan tijdens de campagne van 2016 bij het onderzoek naar Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezing.

Dat verzoek kwam een dag nadat president Donald Trump, zonder daar bewijs voor aan te dragen, zijn voorganger ervan betichtte opdracht te hebben gegeven telefoongesprekken in de Trump Tower in New York af te luisteren. Dat was Trumps hoofdkwartier tijdens de campagne.

Witte Huis vraagt Congres afluisteronderzoek
Trump wil afluisteronderzoek naar Obama (Foto: ANP)

Erdogan: Duitsers doen aan nazi-praktijken

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Duitse verboden aan Turkse ministers om in Duitsland campagne te voeren vergeleken met nazi-praktijken.

De verboden zijn "niet anders dan die uit de nazi-periode", zei Erdogan zondag in Istanbul. Turkse ministers willen Turkse staatsburgers in Duitsland, maar ook andere landen waaronder Nederland, overhalen om op 16 april in een referendum voor grondwetswijzigingen te stemmen die de president meer macht geven.

Erdogan: campagneverboden nazi-praktijken
Erdogan: Duitsers doen aan nazi-praktijken (Foto: ANP)

WŁst pakt allroundtitel op laatste afstand

Ireen Wüst mag zich de nieuwe wereldkampioene allround schaatsen noemen. De Nederlandse moest op de slotafstand 0,95 seconde goedmaken op de Japanse Miho Takagi en slaagde hier ruimschoots in. De Tsjechische Martina Sablikova pakte het zilver, vlak voor Takagi.

Op de afsluitende vijf kilometer heerste Sablikova als vanouds. De Tsjechische stond na drie afstanden op plek vier, maar kon nog naar boven kijken. Ze zette na een bekeken race 6.54,57 op de klokken, terwijl haar tegenstandster Wüst met 7.00,86 de lat hoog legde voor Takagi.

De Japanse leek zich in de slotrit al direct te verzoenen met plek twee of drie, terwijl haar directe tegenstanders Antoinette de Jong nog mocht hopen op een podium. Daarvoor moest de Nederlandse onder de zeven minuten rijden en daar ging ze ook voor. Tot halverwege de race zat dit er nog in, maar daarna verloor ze te veel en kwam op 7.02,62. Takagi kwam uit op 7.10,14 en griste in het eindklassement het brons mee.

Ireen Wüst na drie jaar weer Europees kampioen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Ireen Wüst na drie jaar weer Europees kampioen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Uitslag

# Schaatsster Land Tijd
1 Martina Sáblíková Tsj 6:54.57
2 Ireen Wüst Ned 7:00.86
3 Antoinette de Jong Ned 7:02.62
4 Anna Yurakova Rus 7:04.15
5 Natalia Voronina Rus 7:06.48
6 Miho Takagi Jap 7:10.14
7 Olga Graf Rus 7:12.17
8 Natalia Czerwonka Pol 7:19.58


Eindklassement

# Schaatsster Land Punten Verschil
1 Ireen Wüst Ned 160.020 -
2 Martina Sáblíková Tsj 160.651 +0.64
3 Miho Takagi Jap 160.853 +0.84
4 Antoinette de Jong Ned 161.373 +1.36
5 Olga Graf Rus 163.067 +3.05
6 Natalia Voronina Rus 163.292 +3.28
7 Natalia Czerwonka Pol 164.128 +4.11
8 Anna Yurakova Rus 164.384 +4.37

Skiester Goggia slaat eindelijk toe op olympische piste

Alpineskiester Sofia Goggia heeft het weekeinde van haar leven achter de rug. De Italiaanse brak dit seizoen al door met haar eerste podium in de World Cup, en deed dat gelijk maar goed ook: ze stond voor dit weekeinde al negen keer op het podium en pakte ook nog eens WK-brons op de reuzenslalom, maar een zege zat er nog niet in. Tot men dit weekeinde op de olympische piste van Jeongseon neerstreek, waar volgend jaar om olympische glorie gestreden gaat worden.

Zaterdag stond de afdaling op het programma en die werd geopend door Lindsey Vonn. De Amerikaanse was gelijk razendsnel, maar zag Goggia 0,07 seconden onder haar tijd door duiken. Dat bleek voor de rest niet meer haalbaar en alleen kersvers wereldkampioene Ilka Stuhec kwam in de buurt. De Sloveense, dit seizoen dé te kloppen vrouw op de afdaling, gaf 0,23 seconden toe en eindigde zo op de derde plek.

Zondag kregen de dames de super-G voorgeschoteld en dit keer was het Stuhec die er een razendsnelle tijd neer kon zetten. Goggia mocht als zeventiende naar beneden en dook er een halve seconde onder, waarna Vonn aan de beurt was. De Amerikaanse bleek weer iets langzamer dan Goggia en moest 0,04 seconden toegeven, waar ze gelijk na de finish toch smakelijk om kon lachen. "Jij weer??", klonk het richting Goggia. Niemand benaderde de tijden meer en dus eindigden de dames met exact hetzelfde podium als op de afdaling. 

Uitslag: AZ - Excelsior

AZ is in een thuiswedstrijd tegen Excelsior niet verder gekomen dan 1-1. Ondanks het gelijkspel blijven de Alkmaarders op een vijfde plaats. Door de eerdere nederlaag van Roda JC in Eindhoven, stijgt Excelsior naar de 16e plaats. 

AZ begon zoekend aan de wedstrijd. De eerste kans kwam al na twee minuten nadat Faik oog in oog met doelman Krul kwam te staan, maar naast schoot. De thuisploeg kreeg daarna grip op de wedstrijd en slaagde erin om de voorsprong te pakken via Dos Santos. De vermoeidheid van de bekerwedstrijd leek er bij AZ in te sluipen. Excelsior pakte het initiatief en zorgde voor veel gevaar. Ron Vlaar kwam nog dichtbij de beslissende 2-0, maar faalde. Kort daarna was het Van Duinen namens Excelsior die de stand gelijktrok. De Rotterdammers gingen nog voor de zege spelen, maar kon geen tweede treffer forceren. Het bleef dus gelijk. 

Yuskov haalt uit op 1500 meter, Blokhuijsen valt tegen

Denis Yuskov heeft tijdens het wereldkampioenschap allround schaatsen uitgehaald op de 1500 meter. De Rus reed in Hamar een tijd van 1.44,41 waarmee hij de rest van het veld op deze afstand deklasseerde. Sven Kramer eindigde als tweede, voor Patrick Roest.

Vooraf was duidelijk dat Kramer en Roest in de slotrit zouden bepalen wie de afsluitende 10.000 meter in zou gaan als leider. Het gevecht tussen de teamgenoten van LottoNL-Jumbo zorgde in de beginfase van de race niet voor snelle tijden, maar dankzij een ijzersterk slot won Kramer van Roest (1.45,78 om 1.45,88). Hiermee reed Roest zijn derde persoonlijke record.

Roest moest ook achterom kijken, want Jan Blokhuijsen stond vlak achter hem in het klassement, maar hij zakte door het ijs met een vijftiende plaats in 1.48,27. De race werd gewonnen door Yuskov die als reserve aan het toernooi begon en zich nog een keer wilde testen. De Rus bleef uiteindelijk maar vlak boven het baanrecord van Shani Davis (1.44,27).

In het klassement heeft Kramer na drie afstanden een voorsprong van 3,4 seconden op Roest. Blokhuijsen is derde op 22,52 seconden, maar hij heeft de Noor Sverre Lunde Pedersen maar zes tellen achter zich staan. Hiertussen staat nog Yuskov, maar hij heeft zich al afgemeld voor de slotafstand. Dit zorgt ervoor dat de Noor Sindre Henriksen de tien kilometer mag rijden. Hij was anders buiten de boot gevallen, omdat Patrick Beckert zich via een uitstekende vijf kilometer al voor de slotafstand geplaatst had.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Denis Yuskov Rus 1:44.41
2 Sven Kramer Ned 1:45.78
3 Patrick Roest Ned 1:45.88
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 1:46.23
5 Haralds Silovs Let 1:46.30
6 Bart Swings Bel 1:46.34
7 Shota Nakamura Jap 1:46.41
8 Sergey Trofimov Rus 1:46.57
9 Sindre Henriksen Noo 1:46.85
10 Jan Szymanski Pol 1:47.12
15 Jan Blokhuijsen Ned 1:48.27


Klassement na 1500 meter

# Schaatser Land Punten Verschil 10.000 meter
1 Sven Kramer Ned 108.903  
2 Patrick Roest Ned 109.073 +3.40
3 Jan Blokhuijsen Ned 110.029 +22.52
4 Denis Yuskov Rus 110.286 +27.66
5 Sverre Lunde Pedersen Noo 110.311 +28.16
6 Bart Swings Bel 110.560 +33.14
7 Shota Nakamura Jap 110.704 +36.02
8 Sindre Henriksen Noo 110.773 +37.40
9 Haralds Silovs Let 111.096 +43.86
10 Andrea Giovannini Ita 111.120 +44.34
15 Patrick Beckert Dui 111.688 +55.70

Uitslag: Sparta Rotterdam - Feyenoord

Sparta Rotterdam heeft de stadsderby tegen Feyenoord met 1-0 gewonnen. De winnende treffer viel al na 47 seconde spelen. Een kopbal van Pogba was genoeg om de koploper van de Eredivisie op de knieën te krijgen. Feyenoord blijft ondanks de nederlaag koploper, maar het gat met Ajax kan hierdoor verkleind worden naar twee punten. 

Slordig balverlies zorgde ervoor dat Sparta eruit kon komen vanuit de zijkant. Een scherpe voorzet van Cabral op het hoofd van Mathias Pogba zorgde voor de erg vroege 1-0. Achterin bleef het slordig bij Feyenoord en ook in de aanval wist het geen vuist te maken. Pas in de tweede helft kwam er meer kracht bij Feyenoord wat de nodige kansen opleverde. Een opmerkelijk moment speelde zich af bij het doel van Sparta. Een zuiver doelpunt werd Feyenoord ontnomen nadat de bal over de lijn was gegaan. Het bleef dus 1-0. 

Niet alleen heeft Feyenoord punten verspeeld in Het Kasteel, maar moest het ook toezien hoe Kongolo, Elia en Basacikoglu elk een blessure opliepen. Hoe erg deze blessures zijn, is nog niet bekend. 

Sparta is de club van Rotterdam. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Sparta is de club van Rotterdam. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

SkiŽr Matt boekt eerste zege op boterzachte piste

Alpineskiër Michael Matt heeft zondag voor het eerst in zijn loopbaan een World Cup-wedstrijd gewonnen. In het Sloveense Kransjka Gora was de jongere broer van olympisch slalomkampioen Mario Matt bij temperaturen van ruim boven de nul graden de beste op de slalom.

De eerste run werd gekenmerkt door een fantastisch staaltje slalommen van de Italiaan Stefano Gross. De Südtiroler pakte een gigantische voorsprong van 1,15 seconden op Matt, terwijl Marcel Hirscher op plek drie al 1,47 tellen toe moest geven. Slechts vijf man bleven binnen een seconde van Gross en maar dertien skiërs bleven binnen twee tellen.

In run twee werd alles echter door elkaar gegooid. Door de warme omstandigheden was de sneeuw extreem zacht, waardoor de piste alsmaar moeilijker begaanbaar werd. Dat werd het best geïllustreerd door Patrick Thaler: de Italiaanse veteraan stond 28e na de eerste run en mocht daarom als derde naar beneden in de tweede manche. Dat deed hij uitstekend en vervolgens beet de een na de ander zijn tanden stuk op de tijd van Thaler.

Andre Myhrer, die met 2,23 seconden voorsprong op Thaler begon, was dan eindelijk de eerste die de Italiaan kon verslaan. De Duitser Felix Neureuther dook onder zijn tijd door en zag Hirscher achter hem terecht komen. Matt verzekerde zich met een knappe run van het podium, waarna het de beurt was aan Gross. Hij had eveneens last van de extreem zachte sneeuw en kon zijn enorme voorsprong niet vasthouden: op 0,30 seconden pakte hij de tweede plek achter Matt en voor Neureuther. 

Vrouw in Axel mishandeld vanwege hondje

Op de Trumanlaan in Axel is zaterdagmorgen een vrouw mishandeld bij het uitlaten van haar hond. Een nog onbekende man sloeg en stompte de vrouw in haar gezicht omdat haar hondje tegen hem was opgesprongen.

Het slachtoffer raakte gewond aan een oog en haar hand. Dit gebeurde rond 5 uur bij de eendenvijver en de basisschool bij het park.

De verdachte is een blanke man van 40 a 50 jaar die een zwarte jas met veel zakken droeg en met een Zeeuws accent sprak. De politie zoekt getuigen.

Minister: risico op rel met Turkije

De Nederlandse kritiek op een geplande campagne van Turkse ministers in Nederland is desnoods een diplomatieke rel waard. Dat stelde vicepremier Lodewijk Asscher zondag: "Uiteindelijk gaat het erover dat je opkomt voor de waarden van dit land."

De bewindsman benadrukte dat het kabinet kijkt naar de mogelijkheden om dergelijke optredens van Turkse ministers te verbieden. Zij willen campagne voeren voor een referendum. Het belangrijkste argument zal zijn dat de openbare orde verstoord kan worden als een minister van een ander land "op deze manier campagne kan voeren", aldus Asscher in het tv-programma Buitenhof.

Hij zegt te willen opkomen voor de vrijheid van Nederlanders met een Turkse achtergrond om een eigen leven te leiden. De minister wijst op eerdere boodschappen van de Turkse regering aan Turken in het buitenland over hoe ze zich moeten gedragen.

Minister: risico op rel met Turkije
Minister: risico op rel met Turkije (Foto: ANP)

WŁst wint 1500 meter, maar Takagi blijft leiden in klassement

Ireen Wüst heeft zaterdag op de 1500 meter bij het WK allround in Hamar iets van haar achterstand op Miho Takagi goedgemaakt, maar de Japanse gaat wel als klassementsleidster de afluitende vijf kilometer in.

Wüst was na een spannende strijd net te snel voor Takagi op de 1500 meter: 1.55,49 om 1.55,81. Dat waren de beste tijden van de dag. De Brabantse moet later op zondag op de 5000 meter 0,95 seconde goedmaken op Takagi.

Martina Sábliková rekende in een rechtstreeks duel af met Antoinette de Jong (1.56,17 om 1.56,77), waardoor de Tsjechische haar achterstand in het klassement op de Nederlandse bijna goedmaakte. Wil Sábliková nog de derde titel op een rij gaan halen, dan moet ze bijna respectievelijk 13,55 en 12,7 seconden goedmaken op Tagaki en Wüst. 

Marije Joling werd met 1.57,14 zesde, maar staat in het klassement nu negende. Daarmee mist ze nu de afsluitende 5000 meter. De slotafstand bij het WK allround voor vrouwen start om 15.30 uur.

WK Allround - Uitslag 1500 meter vrouwen

# Tijd Land Tijd Verschil
1 Ireen  Wüst Ned 1:55.49  
2 Miho  Takagi Jap 1:55.81 0.32
3 Martina  Sáblíková Tsj 1:56.15 0.66
4 Olga  Graf Rus 1:56.43 0.94
5 Antoinette  de Jong Ned 1:56.77 1.28
6 Marije  Joling Ned 1:57.14 1.65
7 Natalia  Czerwonka Pol 1:57.21 1.72
8 Ida  Njåtun Noo 1:57.72 2.23
9 Nana  Takagi Jap 1:58.13 2.64
10 Ayano  Sato Jap 1:58.25 2.76

Klassement na drie afstanden 

# Tijd Land Punten Tijd
1 Miho Takagi Jap 117.839  
2 Ireen Wüst Ned 117.934 +0.95
3 Antoinette de Jong Ned 119.111 +12.72
4 Martina Sáblíková Tsj 119.194 +13.55
5 Olga Graf Rus 119.850 +20.11
6 Natalia Czerwonka Pol 120.170 +23.31
7 Ida Njåtun Noo 120.255 +24.16
8 Ayano Sato Jap 120.492 +26.53
9 Marije Joling Ned 120.594 +27.55
10 Natalia Voronina Rus 120.644 +28.05

Hamilton: "Bottas is beste teamgenoot ooit"

Lewis Hamilton is nu al uiterst tevreden met zijn nieuwe teamgenoot in de Formule 1. Na het vertrek van wereldkampioen Nico Rosberg, die zijn stuurtje aan de wilgen hing, nam Valtteri Bottas het stoeltje over en dat lijkt een goede keuze van Mercedes.

"We hebben nu al een betere werkrelatie dan ik ooit met een andere teamgenoot heb gehad', zegt Hamilton, die in de Formule 1 onder meer naast Fernando Alonso, Jenson Button en Rosberg reed. Vooral met Rosberg was de spanning vaak te snijden: neutrale fans hoopten dat de twee in elk geval niet samen op het podium zouden staan, aangezien de sfeer dan meer weg had van een begrafenis dan een Formule 1-podium. 

"Hij zit nu in zijn eerste jaar bij het team en wil zijn uiterste best doen. Ik zit hier natuurlijk al langer en wil hem van zoveel mogelijk informatie voorzien om hem verder te helpen", klinkt het, enkele weken nadat Hamilton opriep om minder data te delen met teamgenoten. "Buiten de baan zorgt hij voor zijn eigen vermaak. Hij heeft een soort slimme, leuke humor, wat je niet altijd verwacht van een Fin", lacht de Brit. "Er is volledige transparantie tussen ons en dat vind ik erg prettig." 

Hotel met uitzicht op IsraŽls muur geopend door Banksy

De Britse straatkunstenaar Banksy heeft in Bethlehem het zogeheten Walled Off Hotel geopend. Het gaat volgens hem om het hotel met het slechtste uitzicht ter wereld: op de betonnen muur die Israëlisch van Palestijns gebied scheidt.

Alle door Banksy gedecoreerde kamers kijken uit op de betonblokken. Binnen zijn muurschilderingen van de straatartiest te zien, waaronder van een Israëlische soldaat en een Palestijn die een kussengevecht houden. Ook staan er bedden in kitscherig rood en goud, en een fontein van een met kogels doorzeefde watertank.

De naam is afgeleid van het beroemde New Yorkse Waldorf Hotel. De mysterieuze kunstenaar wil met 'the Walled Off' de aandacht vestigen op de slechte situatie, zowel politiek als economisch, in de Palestijnse gebieden, en er toeristen naartoe trekken.

Kamers in het hotel zijn vanaf 20 maart te boeken. De prijzen beginnen bij circa dertig euro.

Tiener geeft ouders aan om drugsgebruik

Een veertienjarige Duitse jongen heeft zaterdag zijn vader en moeder aangegeven bij de politie. Hij was het drugsgebruik van zijn ouders zat.

Het incident gebeurde in het Beierse Passau, vlakbij de grens met Oostenrijk. De jongen ontvluchtte het huis toen zijn ouders weer drugs gebruikten. De politie doorzocht de woning en nam de cannabis in beslag. De tiener is ondergebracht in een tehuis.

Of er naast cannabis ook nog andere soorten drugs in het spel waren is onbekend.

Tiener geeft ouders aan voor drugsgebruik
Tiener geeft ouders aan om drugsgebruik (Foto: BuzzO)

Bomen monument MH17 binnenkort de grond in

Over een kleine twee weken worden in Vijfhuizen de bomen geplant voor het herinneringsbos dat deel uitmaakt van het Nationaal Monument MH17. Dat hebben de initiatiefnemers zondag gemeld. Afgelopen december is op het terrein de eerste spade de grond ingegaan om de aanleg voor te bereiden.

Nabestaanden zullen op zaterdag 18 maart 298 bomen planten voor de passagiers die drie jaar geleden omkwamen bij de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne. De bomen voor de vijftien omgekomen bemanningsleden worden geplant door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), de ambassadeur van Maleisië en de topman van Malaysia Airlines.

Het Nationaal Monument MH17 wordt op 17 juli onthuld, precies drie jaar na de ramp. Het herinneringsbos, dat in het midden een gedenkteken krijgt, grenst aan Schiphol.

Bomen monument MH17 binnenkort de grond in
Bomen monument MH17 binnenkort de grond in (Foto: ANP)

Langlaufer Dahl wint Vasaloppet na prachtige finish

Heb je zo vroeg op de zondagochtend nog niks te doen, omdat er nog geen fatsoenlijke sport uitgezonden wordt? Niet getreurd! In Zweden is om 08.00 uur de jaarlijkse Vasaloppet van start gegaan, de beroemdste en grootste langlaufwedstrijd op aarde.

De race is geïnspireerd door de reis die een Zweedse koning een half millenium geleden maakte en sinds 1922 wordt de negentig kilometer tussen Sälen en Mora in wedstrijdvorm afgelegd. De Vasaloppet is onderdeel van de Worldloppet, de serie marathonwedstrijden, en is daarin met afstand de langste wedstrijd. Ook is het aantal deelnemers hoger dan waar dan ook ter wereld: bijna zestienduizend mensen verschenen zondagochtend aan de start.

Helaas is het dit keer niet live op Ziggo Sport, maar we kunnen wel een ochtendje genieten van de gratis en officiële livestream hieronder. Pak je ontbijtje erbij, zet nog eens een goede kop koffie en gooi de beentjes omhoog voor dit schouwspel

Update 13.05
Het werd een prachtige wedstrijd. De Noor Petter Eliassen hield het tempo kilometerslang hoog, maar vooral in de slotfase probeerde de Zweed Markus Ottosson keer op keer weg te springen. Telkens kreeg hij de 44-jarige oud-winnaar Anders Aukland achter zich aan, net als diens Noorse landgenoot Stian Hoelgaard.

In de laatste kilometers zakte Eliassen ver weg, terwijl Tord Asle Gjerdalen met zijn kale kop naar voren kwam zetten. De Rus Ilya Chernousov, dit seizoen overgestapt naar de marathons, opende de sprint, maar haalde het niet. In de laatste honderd meter was er geen touw aan vast te knopen, maar plotseling kwam tweevoudig winnaar John Kristian Dahl vanaf de zesde plek naar voren schieten. In de laatste meter ging hij Hoelgaard voorbij, waardoor Dahl zijn titel verdedigde.

Een speciale vermelding is er voor de Canadees Brian McKeever. De halfblinde veelvoudig paralympisch kampioen eindigde op een zeer knappe twintigste plek. 

Livestream van de Vasaloppet (Bron: YouTube)

'We laten ons niet chanteren door Turkije'

Nederland laat zich niet chanteren door Turkije in de kwestie van de Turkse referendumcampagne in ons land. Dat zei VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) in het tv-programma WNL op Zondag. Turkse dreigementen om de vluchtelingendeal op te blazen zijn "puur voor de bühne. Tot nu toe zijn de afspraken daarover gewoon uitgevoerd, ik ga ervan uit dat dat zo blijft", aldus Dijkhoff.

Hij herhaalde wat eerder al is gezegd, dat het kabinet bekijkt of het juridisch mogelijk is een eventuele campagne van Turkse bewindspersonen in Nederland tegen te houden.

De regering in Ankara wil via een referendum de grondwet aanpassen om een systeem te creëren waarin de president veel meer macht krijgt. Hiervoor wil ze ook campagne voeren onder Turken in het buitenland. De Turkse minister Mevlüt Çavusoglu zei zaterdag dat Nederland hem niet kan beletten hier campagne te voeren. "Wij gaan waarheen wij willen en praten met onze staatsburgers", zei Çavusoglu. Nederland vindt dat onwenselijk.

'We laten ons niet chanteren door Turkije'
'We laten ons niet chanteren door Turkije' (Foto: ANP)

Uitverkoop Belgische H&M loopt uit de hand

Een vestiging van H&M in het Belgische Charleroi werd zaterdagmiddag door de politie vroegtijdig gesloten omdat een uitverkoop uit de hand was gelopen. De winkel werd overspoeld door honderden koopjesjagers. Door het gedrang sneuvelde een toegangsdeur.

Beveiligingspersoneel van de winkel belde de politie toen de situatie uit hand dreigde te lopen. Die kwam met vijf teams ter plaatse om de menigte uit elkaar te drijven. De kledingwinkel bleef voor de rest van de dag gesloten.

De H&M-winkel aan de Rue de Montagne verhuist binnenkort naar een ander pand en hield daarom opruiming.

Uitverkoop Belgische H&M loopt uit de hand
Uitverkoop Belgische H&M loopt uit de hand (Foto: BuzzO)

45.000 mensen gevlucht uit West-Mosul

De gevechten om de terreurgroep Islamitische Staat uit het westelijke deel van de Iraakse stad Mosul te verdrijven hebben meer dan 45.000 burgers op de vlucht gejaagd. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) registreerde volgens eigen zeggen 7619 gevluchte gezinnen, in totaal 45.714 mensen.

De strijd om de woonwijken ten westen van de rivier de Tigris ontbrandde op 25 februari. Voor het gehele stedelijke gebied, waaronder ook het in januari op IS veroverde oostelijke deel, gaat de IOM uit van meer dan 206.000 vluchtelingen.

Mosul is het laatste grote IS-bolwerk in Irak. In het westen wonen naar schatting van de Verenigde Naties 800.000 mensen. Door de Verenigde Staten ondersteunde Iraakse troepen hervatten zondag de aanval op West-Mosul. Het offensief was de afgelopen twee dagen opgehouden in verband met de weersomstandigheden.

45.000 mensen gevlucht uit West-Mosul
45.000 mensen gevlucht uit West-Mosul (Foto: ANP)

Drie aanhoudingen na dodelijke schietpartij Oostburgs cafť

De politie heeft drie mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij een schietpartij in een café in Oostburg (Zeeland) waarbij vrijdag een 24-jarige man uit die plaats om het leven kwam.

Het gaat om een 20-jarige man uit Zoetermeer en een 19-jarige man uit Breskens. De derde verdachte, een 27-jarige man uit Breskens, meldde zich zaterdagavond zelf op het politiebureau.

De drie zitten vast in Middelburg en worden zondag verhoord. De politie sluit niet uit dat er nog meer betrokkenen zijn.

Drie aanhoudingen voor dodelijke schietpartij
Drie aanhoudingen na dodelijke schietpartij Oostburgs café (Foto: ANP)

Vier voetballers vast na vechtpartij op veld

De politie heeft zaterdag vier amateurvoetballers uit Tilburg aangehouden die zich zouden hebben misdragen bij een vechtpartij, waarbij de teams van SVG uit TIlburg en SCO uit Oosterhout betrokken waren.

De vechtpartij ontstond nadat de scheidsrechter een gele kaart had uitgedeeld aan een speler van SVG. Bij het handgemeen liep een 19-jarige speler van het thuisspelende SCO een gebroken neus op. De politie moest de vechtende partijen uit elkaar halen.

Nadat de gemoederen tot bedaren werden gebracht werden er vier spelers van SVG in de leeftijd van 18 tot 20 jaar aangehouden. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Vier voetballers vast na vechtpartij op veld
Vier voetballers vast na vechtpartij op veld (Foto: ANP)

Verstappen ziet Mercedes als te kloppen team

Formule 1-coureur Max Verstappen gaat er drie weken voor de start van het nieuwe seizoen van uit dat Mercedes nog altijd het te kloppen team is. De regerend constructeurskampioen was in de eerste testweek in Barcelona weer sterk onderweg: ze waren snel en reden veel meer ronden dan wie dan ook.

De afgelopen jaren moest Red Bull het vooral op motorvermogen afleggen, want met het chassis zat het vaak wel goed. "Wat vermogen betreft heeft Mercedes nog steeds een voordeel ten opzichte van ons", vertelde Verstappen na afloop. "Ik denk echter wel dat we tijdens het seizoen het verschil kunnen verkleinen en het Mercedes in het tweede deel zelfs moeilijk kunnen maken."

Tijdens de testweek kende Red Bull een paar problemen, met name op dag één, maar Verstappen verwacht niet dat de verhoudingen bovenin veel zullen veranderen. "Ik heb in die eerste week eigenlijk geen schokkende dingen gezien", zo zegt hij. Daar is dan ook wel een logische verklaring voor: "We kijken zo vroeg nog niet naar andere teams. We hebben ons gewoon op ons eigen programma gericht en hoe sterk de rest is moeten we nog zien." 

35 mensen klagen 158.000 keer over Schiphol

Stel dat je in Hoofddorp, Vijfhuizen of Spaarndam woont, dan weet je dat er wel eens een vliegtuig over komt. Nu zijn er geluidsnormen voor overvliegende vliegtuigen, en als die worden overschreden heb je in Nederland (gelukkig) het recht om daarover je beklag te doen. Een handjevol mensen neemt dat klagen echter wel erg serieus.

Bijna driekwart van de in totaal 217.000 klachten over geluidsoverlast rond Schiphol werden vorig jaar namelijk ingediend door 35 mensen, de zogenaamde veelklagers. Deze 35 omwonenden dienden samen 158.000 klachten in (gemiddeld 432 per dag, dus). Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS). Zo'n 5900 omwonenden verzorgden de overige 59.000 klachten.

Het totaal aantal mensen dat vorig jaar klaagde over geluidsoverlast rond de luchthaven is met 8,5 procent toegenomen. Er wordt het meest geklaagd over de ruim 25 jaar oude Boeing 747-400-toestellen. Ook de nieuwere 747-800 en de Airbus A380 stonden hoog op de klachtenlijst. De meeste klachten gaan over vliegbewegingen in de late avond, nacht en vroege ochtend.

35 mensen klagen 158.000 keer over Schiphol
35 mensen klagen 158.000 keer over Schiphol (Foto: ANP)

Van Barneveld in kwartfinales 'FA Cup van het darten'

Zondag wordt de nieuwe kampioen van de UK Open gekroond. De 'FA Cup van het darten', zo genoemd door de open loting na elke ronde, is inmiddels bij de kwartfinales aanbeland en met Raymond van Barneveld zit er nog één Nederlander in het toernooi.

Zaterdag traden 32 darters aan voor de vierde ronde, met maar liefst zeven Nederlanders. Benito van de Pas ging met 5-10 onderuit tegen Alan Norris, terwijl Vincent van der Voort in een Nederlands onderonsje met 10-9 te sterk was voor Jelle Klaasen. Een tweede Nederlands duel zag Raymond van Barneveld zegevieren tegen Ron Meulenkamp, waarna Dirk van Duijvenbode met 6-10 onderuit ging tegen Simon Whitlock. Jermaine Wattimena deed het goed, maar kwam met 8-10 tekort tegen Michael Smith.

De vijfde ronde werd het eindstation voor Van der Voort, die met 5-10 klop kreeg van Daryl Gurney. Van Barneveld schakelde Alan Tabern met 10-7 uit en plaatste zich voor de kwartfinales. Daarin staat hij tegenover de in topvorm verkerende Peter Wright, die wellicht zijn beste kans tot nu toe heeft om een major te winnen: Michael van Gerwen doet niet mee en onder meer Gary Anderson, Adrian Lewis en James Wade zijn al uitgeschakeld.

Om 13.45 uur beginnen de kwartfinales met de Belg Kim Huybrechts die het opneemt tegen Norris. Ian White staat vervolgens tegenover Gerwyn Price en Whitlock speelt tegen Gurney. Wright en Van Barneveld sluiten de kwartfinales dan af. 

Tweede manche IndonesiŽ afgelast wegens te modderige baan

De tweede MXGP-manche in Indonesië is afgelast wegens te slechte baancondities. Tijdens de eerste race vanochtend kwamen er al veel rijders vast te zitten in de blubber. Ondanks de zware omstandigheden wist Nederlander Glenn Coldenhoff toen toch het zilver binnen te slepen.

De tweede ronde van de Grand Prix van Indonesië is uitgelopen op een anticlimax; er vond namelijk geen wedstrijd plaats. Het was voor het eerst sinds 1997 dat er weer een motocrossrace in het Aziatische land op de kalender stond. Helaas hebben de fans dus van slechts één manche mogen genieten. Zaterdag werd ook al de kwalificatieronde afgelast door de hevige regenval van de nacht ervoor.

Doordat de uitslag van de eerste race op het Pangkalpinang-motocrosscircuit van vanochtend nu geldt als eindklassering, werden Shaun Simpson, Brabander Coldenhoff en Clement Desalle alsnog gehuldigd. De Siciliaan Antonio Cairoli mocht de rode nummerplaat in ontvangst nemen. Dit gekleurde bordje wordt altijd gegeven aan de lijstaanvoerder in MXGP-klasse.

De volgende datum op de kalender van het kampioenschap is 19 maart. De mannen en vrouwen uit het WK motocross strijken dan neer op het circuit van Argentinië.

De huldiging van de MXGP in Indonesië: Coldenhoff, Simpson en Desalle (Bron: NOS)
De huldiging van de MXGP in Indonesië: Coldenhoff, Simpson en Desalle (Bron: NOS)

Bewaren

Bewaren

De schaal is klein op Rotterdamse Comic Con

Bij het reizen naar een Comic Con hoort onherroepelijk dat je, terwijl de afstand tussen het beursgebouw en je eigen positie steeds kleiner wordt, de tekenen van een nabije popcultuurconventie steeds groter worden. In Rotterdam viel dat zaterdag echter wel mee.

Het is goed te zien wanneer je in de trolley, een soort van middenweg tussen tram en metro, in San Diego zit, ergens halverwege juli. De wagons zitten stampvol met mensen die ofwel een leuk nerdy t-shirt dagen ("Han shot first"), ofwel volledig in kostuum zijn (hoe kom je met dat gewei eigenlijk het voertuig weer uit?). De inzittenden zijn op weg naar Comic-Con International, de oorsprong van de nu wereldwijd populaire conventiecultuur. Ook in Utrecht kon je zoiets merken toen twee jaar geleden de eerste Dutch Comic Con plaatsvond; op het Centraal Station liepen de Daeneryssen, Links en Stormtroopers al rond en hoe dichterbij de jaarbeurs, hoe groter de concentratie cosplayers.

Het was de eerste 'comic con' in Nederland, toen in Utrecht. Die beurs organiseert dit jaar (25/26 maart) de derde editie en heeft intussen ook spin-offs georganiseerd. Intussen is Comic Con Europe, een samenwerking van het Britse Showmasters met een Duitse organisator, bezig Amsterdam en Rotterdam te veroveren. De eerste Comic Con Amsterdam vond in augustus plaats en leek, vergeleken met Utrecht, een stap vooruit: de organisatie had een blik acteurs opengetrokken en in de beurshal in de RAI waren ook lokale media aanwezig: FOX was, hoe kan het ook anders, The Walking Dead aan het promoten en Netflix adverteerde op een grote stand met hun Marvelseries. Hoewel de beursvloer helemaal niet zo groot was, was er wel aardig wat te zien en viel er redelijk wat rond te snuffelen in de koopwaar.

In Amsterdam viel het met de aanloop van cosplayers wel mee: het treinstation RAI deed niet vermoeden dat er een conventie nabij was, maar de lange rij voor de deur van het beursgebouw, kort voor openingstijd, liet wel zien dat menig geek zich weer vrolijk had uitgedost.

Cosplayers tijdens een Marvel vs DC evenement op Amsterdam Comic Con (Foto: Yuen Li)
Cosplayers tijdens een Marvel vs DC evenement op Amsterdam Comic Con (Foto: Yuen Li)

Bij de wandeling van het Rotterdamse Zuidplein naar beursgebouw Ahoy, een afstand van een paar honderd meter, viel zaterdagmiddag, halverwege de eerste beursdag van Comic Con Rotterdam, toch wel iets op: waar zijn de cosplayers? Het moest tot vlak voor de deur van Ahoy duren voordat er welgeteld één kleurrijke figuur kon worden gespot. Oh nee, daar helemaal links op het terrein liep nog iemand. Het bleek een voorbode voor de bescheidenheid waarmee de eerste Comic Con in Rotterdam was georganiseerd: binnen geen Netflix, FOX of filmstudio. Wel een stand van bioscoopketen Vue, die liet weten binnenkort onder andere Wonder Woman te zullen vertonen. Aan een tafel zat Sylvester McCoy, ooit The Doctor en later een gelijke van Gandalf in The Hobbit, te wachten tot iemand hem om een handtekening kwam vragen. In Amsterdam zat hij tenminste nog in kostuum bij een TARDIS voor een fotogelegenheid.

Terwijl het publiek zich rondom het (enige) podium verzamelde voor het eerstvolgende evenement (een cosplaywedstrijd) kon de beursvloer eenvoudig worden verkend. In Rotterdam geen San Diego-achtige taferelen waarbij je zelfs nog in de rij moet staan om in de rij te mogen staan voor een stand; net als in Amsterdam kun je overal gewoon bij. De stands hadden onderling weinig concurrentie; waar grotere beurzen, met name in het buitenland, nog wel eens meer aanbieders van hetzelfde hebben, was de selectie hier beperkter. Sowieso was het aantal vierkante meters in Ahoy duidelijk kleiner dan in de RAI of de Jaarbeurs; een teken dat ons land misschien iets te klein is om veel verschillende cons te organiseren. Waar in Utrecht een dagje de vloer verkennen nog wel mogelijk was, wordt dat in Amsterdam en nu ook Rotterdam toch wat lastig zonder vijf keer langere tijd bij dezelfde stands stil te staan, of geduldig te wachten bij het podium tot er weer eens iets gebeurt.

De bescheidenheid van de Rotterdamse Comic Con doet vermoeden dat het voor het conventiebezoekend publiek wellicht goed zijn de conventies geconcentreerder te maken: meer aanbieders, bekende personen én bezoekers op één plek maakt het voor alle betrokkenen aantrekkelijker om erbij te zijn. Een Netflix komt niet naar een achterafbeursje in Rotterdam en San Diego-achtige panels met échte sterren (oftewel acteurs die op dit moment (herkenbaar) in populaire tv-series spelen, die kunnen praten over actuele ontwikkelingen in hun series) hoeven we daar helemaal niet te verwachten, maar de popcultuurliefhebber verdient beter dan wat Rotterdammers op dit moment aangeboden krijgen.

Comic Con Rotterdam is vandaag nog open in Rotterdam Ahoy, te bereiken via metrostation Zuidplein. Een ticket kost 13,50 euro. Handtekeningen en foto's van/met bekendheden kosten extra.

Tsurenko wint WTA-toernooi Acapulco

Tennisster Lesia Tsurenko heeft enigszins verrassend het WTA-toernooi in Acapulco gewonnen. In de Mexicaanse badplaats was de 27-jarige Oekraïnse te sterk voor de Française Kristina Mladenovic, als tweede geplaatst.

Tsurenko speelde de hele week ijzersterk, maar had ook de nodige mazzel: in de achtste finales gaf Julia Görges vroeg in de tweede set op, weliswaar bij een flinke achterstand, terwijl Mirjana Lucic-Baroni het in de halve finales bij een 0-5 achterstand in set één voor gezien hield. In de finale was Tsurenko ruimschoots te sterk voor Mladenovic, die vooral in set één overlopen werd: 6-1, 7-5.

Het was de derde WTA-finale voor Tsurenko en ook haar derde overwinning. Ze heeft nu al drie jaar op rij één toernooi gewonnen. Mladenovic boekte een maand geleden in Sint Petersburg nog haar eerste eindzege in een WTA-toernooi. 

Verslag UFC 209: voedselvergiftiging stopt Overeem niet

Alistair Overeem liet zaterdagnacht tijdens MMA-gala UFC 209 weer eens zien waar hij zo gevreesd voor is. In zijn gevecht tegen Mark Hunt vuurde de Nederlander de ene knie na de andere af tegen het lichaam van de Nieuw-Zeelander. In de derde ronde werd het Hunt teveel en na een harde knie tegen de kaak, ging Super Samoan knock-out.

Het leek Overeem makkelijk af te gaan in zijn gevecht in de T-Mobile Arena in Paradise, Nevada. Overeem lag de dag voor het gevecht nog met voedselvergiftiging in het ziekenhuis, maar besloot na een uitgebreide behandeling om tóch door te zetten. En met succes. De kleinere Hunt werd goed op afstand gehouden met trappen naar de benen en lichaam van Hunt. Hunt probeerde de afstand te overbruggen door met trappen op de benen Overeem te raken. Overeem, met een schat aan kickbokservaring, wist in de eerste ronde met de knie een trap van Hunt te stoppen, met een gapend gat in het scheenbeen van Hunt als gevolg. Uiteindelijk bleek dit scheenbeen gebroken te zijn, maar Hunt wist nog twee ronden door te vechten.


Gebroken scheenbeen voor Hunt (Foto: Getty)

In zowel de tweede als de derde ronde wist Hunt Overeem zelfs nog goed te raken met een elleboog die Overeem deed wankelen. De Nederlander staat niet bekend om zijn grote incasseringsvermogen zodra hij op zijn kaak geslagen wordt en ook deze ellebogen misten hun effect niet. Overeem wist zich goed te herstellen en na een dominante tweede ronde voor Overeem, werd Hunt in de derde ronde tegen het hek van de octagon aangedrukt en vakkundig met de knieën knock-out geslagen.

Met deze overwinning zet Overeem zich weer op de kaart bij de UFC en kan de als derde geplaatste zwaargewicht weer uitkijken naar een toekomstig titelgevecht. "We zijn nog niet klaar," aldus een blije Overeem in een interview vlak na zijn gevecht. "We staan weer waar we horen! Ik weet niet wat we nu gaan doen. Waarschijnlijk even een tijdje rust, maar niet te lang. Er staan een aantal nieuwe goede jongens te trappelen en dan is er natuurlijk de kampioen Stipe Miocic die tegen Junior Dos Santos gaat vechten. JDS heeft van mij verloren, dus misschien wil hij wel op herhaling tegen mij. Verder natuurlijk Ngannou, de sterke Fransman. Ik sta absoluut voor hem open."


Interview met Overeem (Bron: Youtube)

Vannata vs Teymur
Wat een topgevecht, niet voor niets Fight of the Night en Performance of the Night voor David Teymur! Twee technisch zeer goed ontwikkelde vechters die er een staande show van maakten. Lando Vannata met zijn heerlijke spinning-kicks en Teymur met een ietwat verdedigende, maar enorm effectieve stotenarsenaal. Elke ronde stond bol van technische hoogstandjes en de drie ronden van vijf minuten was eigenlijk veel tekort voor deze heren.

Uiteindelijk waren de juryleden het unaniem met elkaar eens dat Teymur alle drie de ronden had gewonnen, tot grote teleurstelling van Vannata die nu twee van zijn drie gevechten in de UFC verloren heeft. Teymur blijft na drie gevechten nog ongeslagen.

Woodley vs Thompson
Het hoofdprogramma, het titelgevecht in het weltergewicht tussen kampioen Tyron Woodley en Stephen Thompson, was een tactisch en misschien enigszins saai gevecht gedurende de volle vijf ronden van vijf minuten. Uiteindelijk wist Woodley de jury het meest te overtuigen (48-47, 47-47, 48-47) en mocht hij voor de derde keer in zeven maanden de kampioensgordel weer omdoen.

"Er waren geen verrassingen voor mij dit gevecht," zei de zelfverzekerde kampioen. "Ik verwachtte het gevecht voortijdig te beslissen, maar uiteindelijk heb ik dan toch de overwinning." Woodley wist Thompson voornamelijk in de laatste ronde in problemen te brengen, een ronde die waarschijnlijk genoeg was voor het kampioenschap.

Overige uitslagen UFC 209
Daniel Kelly verslaat Rashad Evans na jurybeslissing (29-28, 28-29, 29-28)
Cynthia Calvillo verslaat Amanda Bobby Cooper na opgave (rear-naked choke) in ronde 1, 3:19
Marcin Tybura verslaat Luis Henrique door TKO (stoten) in ronde 3, 3:46
Darren Elkins verslaat Mirsad Bektic door TKO (stoten) in ronde 3, 3:19
Iuri Alcantara verslaat Luke Sanders na opgave (kneebar) in ronde 2, 3:13
Mark Godbeer verslaat Daniel Spitz na jurybeslissing (30-27 x3)
Tyson Pedro verslaat Paul Craig door TKO (ellebogen) in ronde 1, 4:10
Albert Morales verslaat Andre Soukhamthath na jurybeslissing (29-28, 28-29, 29-28) 

Fun met Funda #50: Ronde hoerenkeet in Rotterdam

In Rotterdam is voor 439.000 euro een appartement te koop uit 1856 dat in 1994 geheel gerenoveerd is in de "Modern Barok stijl". De makelaar, die niet bepaald een Neerlandicus is, heeft een briljante fotograaf uitgenodigd waardoor alle foto's enorm rond zijn en ze er voor de rest ook niet uitzien.

En altijd leuk: de inrichting is over te nemen. Eerlijk gezegd, ik zou afdingen als ze het laten staan...

Peiling De Hond: PVV omlaag, CDA omhoog

Een dikke week voor de verkiezingen begint er eindelijk wat beweging te komen in de peilingen. De debatten zijn begonnen, er duiken steeds meer politici op in talkshows en op straat en bij bijna alle partijen schuift er nu toch wel iets in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. 

Beginnen we bij de winnaars ten opzichte van de vorige peiling: de winnaars van het RTL-debat, Pechtold en Buma, winnen beiden drie zetels in een week tijd, waardoor het CDA en D66 op respectievelijk 21 en 17 zetels komen (nu in de Kamer: 13 en 12). Meer vreugde op links, want de SP wint 2 zetels en de Partij voor de Dieren 1. GroenLinks verliest een zetel ten opzichte van de vorige peiling, maar ligt natuurlijk nog steeds op koers voor een zeer goede uitslag (van 4 zetels nu naar 17 in de peiling).

Blijkbaar zijn er wat PvdA-stemmers overgelopen naar Roemer en Thieme, want die partij verliest (weer) 2 zetels. Maar de grootste verliezer van de week is de (bij de debatten afwezige) Geert Wilders, die in een week 4 zetels verliest en nu 25 stoelen peilt. De hoogste peilingen voor de PVV kwamen rond de 38 zetels uit. Ook voor Henk Krol is de gifbeker nog niet leeg, want 50Plus verliest opnieuw een zetel. De VVD gaat van 25 naar 24, en moet dus nog wel de PVV voor zich dulden.

Driepartijencoalities zijn er uit deze peiling niet te smeden, want de 3 grootsten (VVD+PVV+CDA) komen tot 70. VVD+CDA+D66+GL lijkt realistischer, en komt tot 79.

We besluiten met de standaard disclaimer bij peilingen: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De enige peiling die er echt toe doet, is op 15 maart.

Querrey verrast Nadal en wint toernooi Acapulco

Tennisser Sam Querrey heeft zijn grootste toernooioverwinning in lange tijd geboekt. In het Mexicaanse Acapulco was de 29-jarige Amerikaan niemand minder dan Rafael Nadal de baas in de finale.

Met zijn voornaamste wapens - een ijzersterke service en een krachtige forehand - was Querrey simpelweg te sterk voor Nadal, die het toernooi in 2005 en 2013 won toen het nog op gravel in plaats van hardcourt gespeeld werd. De nummer veertig van de wereld was met 6-3, 7-6 (3) te sterk voor Nadal.

Het is al de negende ATP-titel voor Querrey, maar na Memphis 2010 pas zijn tweede ATP 500-toernooi. Op weg naar de titel versloeg hij naast Nadal onder meer ook David Goffin, Dominic Thiem en Nick Kyrgios. Nadal speelde zijn 103e ATP-finale, maar heeft inmiddels al ruim drie jaar geen toernooi op hardcourt gewonnen. 

Brits bewind dreigt in Noord-Ierland

Na de verkiezingen in Noord-Ierland dreigt de vredesovereenkomst uit 1998 te worden opgeschort. Er is een grote kans dat de twee grootste partijen het niet eens zullen worden over het vormen van een regering. Daarmee krijgt Londen automatisch zeggenschap over het territorium.

Noord-Ierland wordt volgens het Goede Vrijdagakkoord geregeerd door de grootste unionistische (pro-Britse) en de grootste republikeinse (pro-Ierse) partij. Dat zijn respectievelijk de DUP en Sinn Féin. Laatstgenoemde had vroeger banden met de IRA, het zogeheten Ierse Republikeinse Leger, dat in de tweede helft van de vorige eeuw aanslagen pleegde.

Voormalig IRA-lid en Sinn Féin-leider Martin McGuinness stapte begin dit jaar op als vicepremier na een honderden miljoenen kostend milieusubsidie-schandaal waarvan zijn collega-vicepremier en DUP-voorvrouw Arlene Foster de schuld krijgt. Daardoor werden verkiezingen onvermijdelijk.

Evenwicht
Sinn Féin boekte donderdag een historische verkiezingswinst en haalde slechts één zetel minder dan de DUP. Dat waren er eerder tien. Voor het eerst zijn unionistische en republikeinse partijen in evenwicht in het parlement.

Sinn Féin weigert echter met de DUP in een regering te stappen zolang Foster de scepter zwaait, maar zij piekert er vooralsnog niet over om op te stappen. Als er binnen drie weken geen overeenkomst is, dan krijgen de Britten het voor het zeggen.

Boze tongen beweren dat Foster het vooruitzicht van Brits bewind misbruikt om Sinn Féin onder druk te zetten. Voor de republikeinen is regeren door Londen immers een veel slechter vooruitzicht dan voor de pro-Britse unionisten. Maar Sinn Féin zal waarschijnlijk niet toegeven.

Krokodil
Het helpt ook niet dat Foster weigert plannen te steunen om de Ierse taal officiële status te verlenen. Zij stelt dat dit dan net zo goed Pools zou kunnen zijn, dat meer wordt gesproken. "Als je een krokodil voert komen ze altijd terug voor meer", zei ze bovendien.

Sinn Féin maakte overigens dankbaar gebruik van deze uitspraak om de campagne kracht bij te zetten: leden kwamen tot grote hilariteit verkleed als krokodil naar de stembus.

Brexit
De verkiezingen waren vanwege de uitslag van het Brexit-referendum van extra groot belang. Londen zou er dan ook niet op zitten te wachten om de touwtjes in handen te krijgen: vanwege die referendumuitslag zijn de spanningen toch al toegenomen.

In tegenstelling het Verenigd Koninkrijk als geheel stemde Noord-Ierland tegen uittreding uit de Europese Unie. Waarschijnlijk is dat vanwege weerstand tegen een nieuwe zwaarbewaakte grens tussen het noorden en zuiden. Fosters partij steunt de Brexit echter.

Het Goede Vrijdagakkoord voorziet evenwel in een referendum om Noord-Ierland te herenigen met de Ierse Republiek. Daarmee zou een EU-buitengrens tussen noord en zuid worden voorkomen. Sinn Féin wil dit uiteraard, en wordt gesteund door de Ierse partij Fine Gael van premier Enda Kenny.

Turken vinden Syrische piloot

Turkse reddingstroepen hebben na een zoektocht van negen uur een Syrische piloot gevonden die met zijn MiG-straaljager was neergestort in het grensgebied van Syrië en Turkije. Hij had zich met zijn parachute in veiligheid kunnen brengen en werd met uitputtingsverschijnselen naar een Turks ziekenhuis overgebracht, zei de gouverneur van de provincie Hatay tegen het persbureau Anadolu.

Onduidelijk is nog waardoor de straaljager is neergestort. De islamistische rebellengroep Ahrar al-Sham beweerde het toestel te hebben neergehaald, maar volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten is daarvoor geen bewijs.

Turken vinden Syrische piloot
Turken vinden Syrische piloot (Foto: ANP)

Rusland overweegt verbod op Disneyfilm

De Russische overheid gaat mogelijk Disneys nieuwe film Beauty and the Beast verbieden. Dat meldt de BBC. In de film is voor het eerst een homoseksueel personage te zien en dat zint minister van Cultuur Vladimir Medinsky maar niets.

De Disneyfilm zou een controversiële Russische wet uit 2013 overtreden die 'homoseksuele propaganda' onder jongeren verbiedt. Een parlementslid van president Poetins partij Verenigd Rusland dringt erop aan dat Medinsky de film eerst bekijkt om te controleren of de bewuste scènes aan de wet voldoen. Zo niet, dan moeten er volgens hem maatregelen genomen worden om Beauty and the Beast 'volledig te verbieden.'

Het eerste homoseksuele karakter in een Disneyfilm ooit is LeFou, het maatje van Belle's bewonderaar Gaston. LeFou is nog niet helemaal zeker van zijn gevoelens voor zijn vriend. "Hij is behoorlijk in de war over wat hij nu eigenlijk wil. Het is iemand die er pas net achter komt dat hij dit soort gevoelens heeft", zei regisseur Bill Condon hier eerder over.

Volgens de planning moet Beauty and the Beast op 16 maart in de Russische bioscopen verschijnen. Emma Watson kruipt in de huid van Belle, Beest wordt gespeeld door Dan Stevens en Luke Evans vertolkt de rol van Gaston. In Nederland kun je vanaf 29 maart de film zien.

Rusland overweegt verbod op Disneyfilm
Rusland overweegt verbod op Disneyfilm (Foto: BuzzE)

Toro Rosso: "Voorin het middenveld"

Het Formule 1-team van Toro Rosso heeft geen fantastische eerste testweek achter de rug, maar toch heeft men goede hoop op een goed seizoen. In Barcelona werd het team vooral in de laatste twee dagen geteisterd door problemen met de Renault-motor, met exact één rondje van Daniil Kvyat op donderdag als dieptepunt.

Teambaas Franz Tost heeft echter nog genoeg vertrouwen, mits de betrouwbaarheid op orde gebracht wordt. "Het is lastig om in te schatten hoeveel brandstof iedereen in de auto's had in de afgelopen week, maar we denken dat we voorin het middenveld mee kunnen draaien", zegt Tost. "Er zijn problemen, maar ondanks dat ben ik tevreden met hoe we ervoor staan. De auto ziet er snel en goed uit en de coureurs geven goede feedback."

Technisch directeur James Key verwacht een spannende strijd in het middenveld. "Wat Williams en Force India kunnen doen weet ik niet, maar Haas en Renault zien er sterk uit. Vooral Haas lijkt een goede stap gezet te hebben, we zullen in Melbourne zien wat ze echt kunnen. De auto van Renault lijkt een stuk beter in balans te zijn dit jaar, dus daar moeten we zeker ook rekening mee houden." 

Slachtoffer overval Oosterpark overleden

Een man die vrijdagavond in het Amsterdamse Oosterpark werd beroofd en meerdere malen werd gestoken, is die nacht in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend, aldus een woordvoerder van de politie zondag.

De politie heeft foto's van het slachtoffer verspreid, in eerste instantie alleen in Amsterdam, en hoopt op tips van het publiek die leiden tot het vaststellen van de identiteit.

Er zijn mogelijk vier mannen betrokken bij de overval. Geen van hen is al aangehouden. Vermoed wordt dat het incident een uit de hand gelopen beroving is. Op het stoffelijk overschot zal autopsie verricht worden om de doodsoorzaak vast te stellen.

Slachtoffer overval Oosterpark overleden
Slachtoffer overval Oosterpark overleden (Foto: ANP)

Meerderheid wil direct gekozen premier

Een meerderheid van de Nederlanders zou het liefst rechtstreeks de premier van Nederland kiezen. Een meerderheid van 56 procent is hiervoor, 39 procent ziet dit niet zitten en 5 procent van de ondervraagden heeft er geen mening over. Dit blijkt uit onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond.

Met name PVV-stemmers (83 procent), 50PLUS-stemmers (73 procent) en SP-stemmers (71 procent) zijn voor de direct gekozen premier.

Meerderheid wil direct gekozen premier
Want dan zou deze galbak nooit premier zijn geworden... (Foto: ANP)

Dennenbos van 13.000 jaar oud ontdekt

Bij graafwerkzaamheden op het landgoed Den Treek-Henschoten bij Leusden zijn de resten gevonden van een heel oud dennenbos. De bosresten zijn ongeveer 13.000 jaar oud en stammen uit een relatief warme periode tegen het einde van de laatste ijstijd, zo is zondag bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels.

Volgens onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het om een unieke vondst die ook internationaal van grote wetenschappelijke betekenis is.

Op een oppervlakte van een kwart hectare zijn de resten van 160 omgewaaide bomen gevonden. De resten zijn goed bewaard gebleven doordat ze in een veenlaag ingebed zijn geraakt en in korte tijd door verstuivend zand zijn afgedekt.

Coldenhoff tweede in extreem zware eerste manche IndonesiŽ

Motocrosser Glenn Coldenhoff heeft de eerste manche van de Grand Prix van Indonesië als tweede afgesloten. De race op het circuit van Pangkal Pinang werd een ware slijtageslag, want regen had de baan ongekend zwaar gemaakt.

Op diverse plekken was de blubber zo diep dat men, vooral later in de race, grote moeite had om er überhaupt doorheen te komen. Op één punt stonden diverse toppers, waaronder Jeffrey Herlings, zelfs helemaal stil en moesten ze uitgegraven worden.

De Britse leider Shaun Simpson werd daar in de laatste ronde ook bijna het slachtoffer van, maar hij kwam precies op tijd weer op gang om Coldenhoff - met wie hij eerder een prachtig duel om de leiding uitvocht - van zich af te houden. 

Herlings begon uitstekend aan de race en deed mee bij de voorste zes, maar zakte verder terug en kwam ook even stil te staan in de modder. Uiteindelijk eindigde de wereldkampioen in de MX2 als zeventiende, twee ronden achter Simpson.

De tweede manche begint om 10.00 uur Nederlandse tijd en zal live te zien zijn op Nos.nl en in de NOS-app. 

Wereldstoot jonge Pool Bukowiecki, historisch goud AlbaniŽr

De jonge Poolse kogelstoter Konrad Bukowiecki heeft op het Europees indoorkampioenschap grote indruk gemaakt. In Belgrado greep de pas 19-jarige Pool, die jarenlang de junioren domineerde, zijn eerste titel bij de senioren.

Bukowiecki stootte de kogel in zijn tweede poging al naar een briljante 21,97 meter. Daarmee staat hij op de tiende plek op de wereldranglijst aller tijden (indoor), terwijl outdoor ook slechts 25 mannen het ooit beter deden dan de tiener. "Ik weet niet wat ik moet zeggen, ik ben in shock! Bel me morgen maar, misschien komt er dan meer uit", stamelde de jonge Pool na afloop.

Niemand kwam meer in de buurt bij Bukowiecki's afstand en Tomas Stanek was met 21,43 meter in zijn laatste poging de enige die nog bijna binnen een halve meter bleef. De Tsjech pakte zilver door in de laatste poging David Storl voorbij te gaan (21,30m). 

Ook bij het verspringen werd weer een stukje atletiekgeschiedenis geschreven. De Albaniër Izmir Smajlaj sprong in zijn allerlaatste poging naar 8,08 meter, een nationaal record en net zo ver als leider Michel Torneus. Smajlaj had echter ook al 8,02 meter gesprongen, en dat was vier centimeter beter dan Torneus' op één na beste sprong. Smajlaj pakte zo de eerste Albaanse medaille ooit op het EK indoor en gelijk was het goud. Serhiy Nykyforov uit Oekraïne hield het eveneens zeer spannend, maar met 8,07m kwam hij één centimeter te kort voor zowel zilver als goud.

Op de 60 meter verdedigde de Brit Richard Kilty zijn Europese indoortitel. Met 6,54 seconden bleef hij de verrassende Slowaak Jan Volko (6,58) voor, terwijl de Zweden Austin Hamilton en Odain Rose beiden na 6,63 over de finish kwamen. Na bestudering van de finishfoto was het brons voor Hamilton. 

Canada verscherpt grensbewaking niet

Canada is vooralsnog niet van plan de grensbewaking te verscherpen om illegale migranten uit de Verenigde Staten te weren. De aantallen die tot dusver zijn binnengekomen als reactie op het door de Amerikaanse president Trump aangekondigde beleid zijn niet alarmerend.

Minister van Veiligheid Ralph Goodale zei zaterdag dat het probleem nog niet van dien aard is dat de dagelijkse stroom van goederen en mensen over de langste open grens ter wereld er hinder van ondervindt. Sinds Trump bekendmaakte immigranten zonder verblijfsvergunning te gaan uitzetten, hebben honderden asielzoekers, vooral uit Afrika en het Midden-Oosten, de winterse omstandigheden getrotseerd en zijn de grens met Canada overgestoken.

Dat in een betrekkelijk korte periode zoveel migranten hun heil hebben gezocht in Canada is ongebruikelijk. Het vormt wel een politiek risico voor premier Justin Trudeau, die druk kan verwachten van twee kanten. Het linkse blok is voorstander van meer mensen binnenlaten, rechts is zeer terughoudend uit angst grotere onveiligheid binnen te halen.

"We zijn ermee bezig en zullen op de juiste manier omgaan met de extra honderden die illegaal de grens passeren", zei Goodale tijdens een persconferentie in Emerson, Manitoba. "Maar per dag gaat het totale grensverkeer, in beide richtingen, over 400.000 mensen en goederen met een handelswaarde van 2,5 miljard Canadese dollar." Dat is 1,75 miljard euro. "Het is van cruciaal belang ervoor te zorgen dat het scherp en veilig verloopt en tegelijkertijd efficiënt en snel."

Canada verscherpt grensbewaking niet
Canada verscherpt grensbewaking niet (Foto: ANP)

Historische wereldtitel Poolse schansspringers

De Poolse schansspringploeg heeft hun topseizoen bekroond met de wereldtitel in de landenwedstrijd. In het Finse Lahti schreven Maciej Kot, Piotr Zyla, Dawid Kubacki en Kamil Stoch geschiedenis, want nooit eerder won een Pools team de wereldtitel.

Na de eerste ronde had Polen al een grote voorsprong in handen. Kot, Zyla en Kubacki sprongen allemaal verder dan de concurrenten in hun groep en Stoch moest alleen dubbel wereldkampioen Stefan Kraft uit Oostenrijk voor zich dulden. Kraft's supersprong bracht Oostenrijk naar de tweede plek, vlak voor Duitsland, terwijl ook Noorwegen nog een kans had op de medailles.

Polen bleek in de finaleronde onaantastbaar, maar daarachter lieten alle andere kanshebbers de nodige uitglijders zien. Michael Hayböck, Gregor Schlierenzauer en Manuel Fettner vielen tegen voor Oostenrijk, waar Noorwegen van profiteerde. Anders Fannemel begon de finaleronde weliswaar met een zeer matige sprong, Johann André Forfang, Daniel André Tande en Andreas Stjernen maakten dat weer goed. Het grootste drama was er voor de Duitser Stephan Leyhe: een compleet mislukte sprong leverde een onoverbrugbare achterstand op, waardoor de Duitsers als vierde eindigden. 

22.000 Mercedessen in Nederland teruggeroepen

In Nederland krijgen 22.000 eigenaren van een Mercedes-Benz een brief om met hun auto ter controle bij de dealer langs te gaan. Er is mogelijk iets mis met de generator van de start-stop-installatie van hun auto. Die kan bij overmatig gebruik oververhit raken.

Volgens een woordvoerder van Mercedes-Benz Nederland wordt het probleem - indien dat nodig blijkt - kosteloos verholpen.

Het betreft een wereldwijde terugroepactie van fabrikant Daimler. Daarbij zou het om een miljoen auto's gaan van de bouwjaren 2014 tot 2017. De meeste zijn in de Verenigde Staten en Duitsland verkocht.

Voorzorgsmaatregel
De woordvoerder van Mercedes in Nederland spreekt van een voorzorgsmaatregel. "In ons land zijn geen problemen bekend die door het euvel zijn ontstaan." De start-stop-installatie laat de motor automatisch af- en aanslaan als bijvoorbeeld bij een verkeerslicht wordt gestopt.

Volgens persbureau Reuters zijn wereldwijd door oververhitting 51 branden gemeld, waarvan dertig in de VS. Niemand raakte gewond.

22.000 Mercedessen in Nederland teruggeroepen
22.000 Mercedessen in Nederland teruggeroepen (Foto: ANP)

Trump: Schwarzenegger is ontslagen

Arnold Schwarzenegger stopt volgens Donald Trump niet vrijwillig als presentator van de realityshow The Celebrity Apprentice. Volgens Trump is zijn opvolger Schwarzenegger de laan uitgestuurd. "Hij is ontslagen door zijn slechte (zielige) kijkcijfers, niet door mij. Triest einde aan een geweldige show", twitterde Trump zaterdag.

Arnold Schwarzenegger presenteerde de tv-show slechts één seizoen. De voormalig bodybuilder, acteur in actiefilms en Republikeins politicus gaf Donald Trump als producer op de achtergrond de schuld van de tegenvallende kijkcijfers, vier à vijf miljoen mensen.

Schwarzenegger heeft op Twitter ook al gereageerd op de beschuldiging van Trump. "Je moet overwegen een nieuwe komiek en factchecker in te huren", twitterde Arnold terug.

Laatdunkend over Schwarzenegger
De Amerikaanse president, die voor zijn politieke carrière dit tv-programma populair maakte als gastheer, liet zich eerder via Twitter laatdunkend uit over de prestaties van Schwarzenegger als zijn opvolger.

Trumps 'Apprentices' trokken in het debuutjaar geregeld twintig miljoen kijkers, maar dat viel in het veertiende en zijn laatste seizoen in 2015 terug tot rond de zes miljoen. Hij zou ook nu nog betrokken zijn bij de show en er geld aan verdienen.

Trump claimt dat Schwarzenegger is ontslagen
Trump: Schwarzenegger is ontslagen (Foto: BuzzE)

Langlaufster BjÝrgen sluit WK af met vierde goud

Langlaufster Marit Bjørgen heeft het wereldkampioenschap in het Finse Lahti op gepaste wijze afgesloten. De Noorse grootheid schreef na de skiatlon, tien kilometer klassiek en de estafette ook de dertig kilometer massastart in vrije stijl op haar naam. 

Tegen de verwachtingen in bleef de kopgroep lang relatief groot. Met nog een handvol kilometers te gaan zaten er nog altijd tien dames bij elkaar, waaronder alle vier Noorse vrouwen: naast Bjørgen ook Heidi Weng, Astrid Jacobsen en Ragnhild Haga. De Zwitserse Natalie von Siebenthal was de eerste die een serieuze aanval probeerde te plaatsen, maar Bjørgen haalde haar snel weer bij. Ook de Zweedse Charlotte Kalla leek ijzersterk, maar voor haar sloeg het noodlot op de voorlaatste klim toe: een van haar stokken brak, waardoor ze juist het klimmetje met maar één stok moest doen op het moment dat de Noorse armada massaal ten aanval trok.

Kalla was daardoor kansloos en niemand zonder Noors pak kon nog volgen. Bjørgen maakte zich al snel los van haar teamgenotes en ging naar een soevereine vierde gouden medaille, terwijl Weng en Jacobsen om het zilver streden. Na het bekijken van de finishfoto ging dat naar Weng.

Zondag wordt het WK afgesloten met de vijftig kilometer vrije stijl bij de mannen, die om 13.30 uur van start gaat. 

Lichaamsdelen onthoofde Duitser gevonden

Filipijnse soldaten hebben de lichaamsresten gevonden van de zeventigjarige Duitse gijzelaar Jürgen Kantner. Hij werd in februari onthoofd door de terroristische groep Abu Sayyaf. Zowel zijn hoofd als zijn romp zijn gevonden, aldus het Filipijnse leger.

De stoffelijke resten zijn in de afgelegen zuidelijke provincie Sulu gevonden en naar het mortuarium van een ziekenhuis gebracht. Zodra alle formaliteiten zijn afgehandeld, wordt het lichaam naar Duitsland gevlogen.

De terroristen doodden Kantner omdat het gevraagde losgeld van omgerekend circa 575.000 euro niet op tijd was overgemaakt. Abu Sayyaf plaatste een video van de onthoofding op internet.

Zeilen
Kantner was in november 2016 aan het zeilen met zijn vrouw Sabine Merz, toen hij in wateren circa 1500 kilometer ten zuiden van Manilla werd aangevallen en ontvoerd. Zijn vrouw werd daarbij gedood.

Abu Sayyaf houdt tientallen gijzelaars vast, inclusief de Nederlander Ewold Horn die in februari 2012 door de groep in het zuiden van de Filipijnen werd ontvoerd. Abu Sayyaf claimt onderdeel van Islamitische Staat te zijn.

Lichaamsdelen onthoofde Duitser gevonden
Lichaamsdelen onthoofde Duitser gevonden (Foto: ANP)

3000 Syrische gewonden in IsraŽlisch hospitaal

Israël heeft sinds de start van de oorlog in Syrië ongeveer drieduizend gewonden geholpen. Een internationale hulporganisatie brengt de gekwetsten naar de grens tussen Israël en Syrië.

Daar neemt het Israëlische leger het over en worden de gewonden naar verschillende ziekenhuizen in Noord-Israël gebracht, aldus een woordvoerder van het Israëlische leger. Veel slachtoffers worden maandenlang behandeld en keren daarna naar Syrië terug.

De oorlog in Syrië begon in 2011.

3000 Syrische gewonden in Israëlisch hospitaal
3000 Syrische gewonden in Israëlisch hospitaal (Foto: ANP)

Jongen (15) vast voor overval tankstation

De politie heeft zaterdag een vijftienjarige jongen aangehouden die gewapend met een mes een overval wilde plegen op een tankstation aan de Vaanweg in Rotterdam.

Een medewerkster was in het winkelgedeelte bezig toen er opeens een gemaskerd persoon met een steekwapen voor haar stond. Hij eiste geld. Ze zei dat ze het ging halen, waarna ze naar het beveiligde gedeelte rond de kassa ging en snel de deur vergrendelde. Toen ze de politie belde, ging de jonge overvaller er vandoor. Hij werd even later gearresteerd.

FOK! Wat een weer: buiig

Maart guur geeft een volle schuur.

Goedemorgen!

In het oosten was het gisteren en heel aardige dag terwijl het in het noorden en westen regende. Die regen is vannacht naar het noordoosten weggetrokken, er volgden opklaringen en de temperatuur daalde tot zo'n 6 graden.

Vanmorgen wordt het meest droog, alhoewel er nog een enkele bui kan vallen. De zon zou ook nog kunnen schijnen. Vanuit het zuidwesten komt er echter een regenfront aanzetten dat vanmiddag van zuidwest naar noordoost over het land trekt. Later in de middag wordt het dan weer droog, waarbij de kans op een bui toch wel aanwezig blijft. De maximumtemperatuur wordt zo'n 9 graden.

De komende week blijft het wisselvallig met soms buien of regen.

Een fijne zondag gewenst!

 Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:15
Zon onder: 18:27
Zonkracht: 2/ 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
 1836  Samuel Colt maakt de eerste revolver voor massaproductie (.34-kaliber).
1940  Jozef Stalin ondertekent het bevel om duizenden Poolse krijgsgevangenen om te brengen 
 1946  Winston Churchill noemt het IJzeren Gordijn in zijn speech in het Westminster College in Fulton, Missouri. Dit wordt gezien als het begin van de Koude Oorlog.
1966  Een BOAC Boeing 707 jet stort neer op de berg Fuji, Japan, 124 mensen komen om.
2003 16 personen, waaronder de dader, vinden de dood bij een zelfmoordaanslag op een autobus in Haifa.
1979  Ruimtesonde Voyager 1 passeert de planeet Jupiter en zendt foto's van deze planeet naar de aarde.

Sneeuw in de buurt van Heerlen (Foto: Luuntje)
Sneeuw in de buurt van Heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Finalisten Wie is de mol? 2017 bekend

De fans moesten er een week op wachten. Maar inmiddels weten we wie de drie finalisten zijn van Wie is de mol? 2017. Jochem van Gelder, Sanne Wallis de Vries en Thomas Cammaert zijn de laatste drie overgebleven kandidaten van het spelprogramma. Aan het begin van aflevering negen viel wetenschapsjournalist Diederik Jekel af.

Aan het begin van het seizoen dachten veel kijkers nog dat Diederik dit jaar de mol was. Gedurende het verloop van de serie kregen de meeste fans door dat de 32-jarige wetenschapper de boel niet belazerde. Slechts veertien procent van WIDM-app gebruikers stemden afgelopen week op Diederik. Daarmee was hij de minst verdachte kandidaat op de app van het programma.

Volgende week wordt tijdens de live finale in Amsterdam duidelijk wie dit jaar de mol is. Het zeventiende seizoen van Wie is de mol begon dit jaar op zaterdag 7 januari. Het programma is te zien op NPO 1. Naast de al eerder genoemde kandidaten deden ook Imanuelle Grives, Jeroen Kijk in de Vegte, Sigrid ten Napel, Roos Schlikker, Yvonne Coldeweijer en Vincent Vianen mee. De spelshow speelde zich deze keer af in de Amerikaanse staat Oregon.

Finalisten Wie is de mol? 2017 bekend
Finalisten Wie is de mol? 2017 bekend (Foto: BuzzE)

Politie bevrijdt gegijzelde computerbestanden

Politie en ICT-beveiligingsbedrijven hebben in het afgelopen half jaar al ruim 75.000 slachtoffers kunnen helpen met het vrij krijgen van hun door criminelen geblokkeerde computerbestanden. Dat is een belangrijke opsteker in de strijd tegen cybercriminelen, stelt Petra Haandrikman van de Nationale Politie zaterdagavond in het televisieprogramma Kassa.

Ransomware is een snel toenemende vorm van cybercriminaliteit waarbij computerbestanden via virussen worden versleuteld (gecodeerd) en alleen vrij kunnen komen na het betalen van losgeld.

De politie weet niet precies hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van cybercriminelen. "Vaak melden slachtoffers zich niet, omdat ze zich schamen of ze kopen een nieuwe computer", aldus een woordvoerder van de politie. "Maar we denken dat het om een grote verborgen groep gaat."

Niet klikken en niet betalen
Hij raadt aan om niet te klikken op documenten die er onbetrouwbaar uitzien en niet te betalen als je onverhoopt toch slachtoffer wordt. "Betaal niet, want zo hou je het verdienmodel van de criminelen in stand en dat moet je juist doorbreken."

De politie zette vorig jaar augustus het project Nomoreransom.org op om cybercriminaliteit tegen te gaan. Hoewel de eerste resultaten bemoedigend zijn, is de strijd tegen ransomware volgens de politie nog lang niet gestreden. Er zijn ransomware-varianten waarvoor nog geen sleutel is gevonden en er komen steeds nieuwe bij.

Inmiddels hebben politiediensten uit 25 landen zich bij het project aangesloten.

Politie bevrijdt gegijzelde computerbestanden
Politie bevrijdt gegijzelde computerbestanden (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #119 Genoeg ruimte in Egmond a/d Hoef
review
Blu-ray: The Gringo
review
The World Ends With You: Final Remix
review
CD: Deicide - Overtures Of Blasphemy
special
Sam J'taime: 'Ik ben als een universele afstandsbediening'
review
FIFA 19
©FOK.nl e.a.