Démare wint waaierrit, Bardet gediskwalificeerd

H.Vviv

In de eerste etappe van Parijs-Nice heeft Arnaud Démare gewonnen. De Fransman van FDJ was op de streep te sterk voor zijn landgenoot Julian Alaphilippe. Alexander Kristoff won op negen seconden de sprint voor de derde plaats.

Sylvain Chavanel (Direct Energie), Kristijan Koren (Cannondale-Drapac), Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM) en Romain Hardy (Fortuneo-Vital Concept) waren de vluchters van de dag. Het viertal kreeg een maximale voorsprong van iets meer dan zes minuten. 

Op 90 kilometer van de streep trok FDJ en Quick-Step Floors het in waaiers. Het peloton brak in meerdere stukken. Onder meer Romain Bardet, Alberto Contador, Richie Porte en Ilnur Zakarin hadden de slag gemist en moesten in de achtervolging.

Door het hoge tempo werden de vluchters op zestig kilometer ingerekend door het eerste groep, waar FDJ, Lotto Soudal en Quick-Step Floors het best vertegenwoordigd waren. Met nog 25 kilometer te gaan had het eerste een voorsprong van anderhalve minuut op de eerste achtervolgers.

Op twintig kilometer van de streep kwam Bardet ten val in de achtervolgende groep. De renner van AG2R La Mondiale kwam met hulp van de ploegleiderswagen terug in de achtervolgende groep. Bardet zou uiteindelijk op 57 seconden eindigen van de winnaar, maar werd na de finish gediskwalificeerd door de wedstrijdjury.


De voorsprong liep in de laatste twintig kilometer snel terug. Katusha - Alpecin deed het meeste werk in de achtervolgende groep en kwamen op veertig seconden van de koplopers. Op een klimmetje op anderhalve kilometer van de finish ging Alaphilippe in de aanval. De Fransman van Quick-Step Floors kreeg Démare mee. De twee gingen sprinten voor de zege waar Démare de sterkste was voor Alaphilippe.