Langlaufer Dahl wint Vasaloppet na prachtige finish

Heb je zo vroeg op de zondagochtend nog niks te doen, omdat er nog geen fatsoenlijke sport uitgezonden wordt? Niet getreurd! In Zweden is om 08.00 uur de jaarlijkse Vasaloppet van start gegaan, de beroemdste en grootste langlaufwedstrijd op aarde.

De race is geïnspireerd door de reis die een Zweedse koning een half millenium geleden maakte en sinds 1922 wordt de negentig kilometer tussen Sälen en Mora in wedstrijdvorm afgelegd. De Vasaloppet is onderdeel van de Worldloppet, de serie marathonwedstrijden, en is daarin met afstand de langste wedstrijd. Ook is het aantal deelnemers hoger dan waar dan ook ter wereld: bijna zestienduizend mensen verschenen zondagochtend aan de start.

Helaas is het dit keer niet live op Ziggo Sport, maar we kunnen wel een ochtendje genieten van de gratis en officiële livestream hieronder. Pak je ontbijtje erbij, zet nog eens een goede kop koffie en gooi de beentjes omhoog voor dit schouwspel

Update 13.05
Het werd een prachtige wedstrijd. De Noor Petter Eliassen hield het tempo kilometerslang hoog, maar vooral in de slotfase probeerde de Zweed Markus Ottosson keer op keer weg te springen. Telkens kreeg hij de 44-jarige oud-winnaar Anders Aukland achter zich aan, net als diens Noorse landgenoot Stian Hoelgaard.

In de laatste kilometers zakte Eliassen ver weg, terwijl Tord Asle Gjerdalen met zijn kale kop naar voren kwam zetten. De Rus Ilya Chernousov, dit seizoen overgestapt naar de marathons, opende de sprint, maar haalde het niet. In de laatste honderd meter was er geen touw aan vast te knopen, maar plotseling kwam tweevoudig winnaar John Kristian Dahl vanaf de zesde plek naar voren schieten. In de laatste meter ging hij Hoelgaard voorbij, waardoor Dahl zijn titel verdedigde.

Een speciale vermelding is er voor de Canadees Brian McKeever. De halfblinde veelvoudig paralympisch kampioen eindigde op een zeer knappe twintigste plek. 

Livestream van de Vasaloppet (Bron: YouTube)