De schaal is klein op Rotterdamse Comic Con

Bij het reizen naar een Comic Con hoort onherroepelijk dat je, terwijl de afstand tussen het beursgebouw en je eigen positie steeds kleiner wordt, de tekenen van een nabije popcultuurconventie steeds groter worden. In Rotterdam viel dat zaterdag echter wel mee.

Het is goed te zien wanneer je in de trolley, een soort van middenweg tussen tram en metro, in San Diego zit, ergens halverwege juli. De wagons zitten stampvol met mensen die ofwel een leuk nerdy t-shirt dagen ("Han shot first"), ofwel volledig in kostuum zijn (hoe kom je met dat gewei eigenlijk het voertuig weer uit?). De inzittenden zijn op weg naar Comic-Con International, de oorsprong van de nu wereldwijd populaire conventiecultuur. Ook in Utrecht kon je zoiets merken toen twee jaar geleden de eerste Dutch Comic Con plaatsvond; op het Centraal Station liepen de Daeneryssen, Links en Stormtroopers al rond en hoe dichterbij de jaarbeurs, hoe groter de concentratie cosplayers.

Het was de eerste 'comic con' in Nederland, toen in Utrecht. Die beurs organiseert dit jaar (25/26 maart) de derde editie en heeft intussen ook spin-offs georganiseerd. Intussen is Comic Con Europe, een samenwerking van het Britse Showmasters met een Duitse organisator, bezig Amsterdam en Rotterdam te veroveren. De eerste Comic Con Amsterdam vond in augustus plaats en leek, vergeleken met Utrecht, een stap vooruit: de organisatie had een blik acteurs opengetrokken en in de beurshal in de RAI waren ook lokale media aanwezig: FOX was, hoe kan het ook anders, The Walking Dead aan het promoten en Netflix adverteerde op een grote stand met hun Marvelseries. Hoewel de beursvloer helemaal niet zo groot was, was er wel aardig wat te zien en viel er redelijk wat rond te snuffelen in de koopwaar.

In Amsterdam viel het met de aanloop van cosplayers wel mee: het treinstation RAI deed niet vermoeden dat er een conventie nabij was, maar de lange rij voor de deur van het beursgebouw, kort voor openingstijd, liet wel zien dat menig geek zich weer vrolijk had uitgedost.

Cosplayers tijdens een Marvel vs DC evenement op Amsterdam Comic Con (Foto: Yuen Li)
Cosplayers tijdens een Marvel vs DC evenement op Amsterdam Comic Con (Foto: Yuen Li)

Bij de wandeling van het Rotterdamse Zuidplein naar beursgebouw Ahoy, een afstand van een paar honderd meter, viel zaterdagmiddag, halverwege de eerste beursdag van Comic Con Rotterdam, toch wel iets op: waar zijn de cosplayers? Het moest tot vlak voor de deur van Ahoy duren voordat er welgeteld één kleurrijke figuur kon worden gespot. Oh nee, daar helemaal links op het terrein liep nog iemand. Het bleek een voorbode voor de bescheidenheid waarmee de eerste Comic Con in Rotterdam was georganiseerd: binnen geen Netflix, FOX of filmstudio. Wel een stand van bioscoopketen Vue, die liet weten binnenkort onder andere Wonder Woman te zullen vertonen. Aan een tafel zat Sylvester McCoy, ooit The Doctor en later een gelijke van Gandalf in The Hobbit, te wachten tot iemand hem om een handtekening kwam vragen. In Amsterdam zat hij tenminste nog in kostuum bij een TARDIS voor een fotogelegenheid.

Terwijl het publiek zich rondom het (enige) podium verzamelde voor het eerstvolgende evenement (een cosplaywedstrijd) kon de beursvloer eenvoudig worden verkend. In Rotterdam geen San Diego-achtige taferelen waarbij je zelfs nog in de rij moet staan om in de rij te mogen staan voor een stand; net als in Amsterdam kun je overal gewoon bij. De stands hadden onderling weinig concurrentie; waar grotere beurzen, met name in het buitenland, nog wel eens meer aanbieders van hetzelfde hebben, was de selectie hier beperkter. Sowieso was het aantal vierkante meters in Ahoy duidelijk kleiner dan in de RAI of de Jaarbeurs; een teken dat ons land misschien iets te klein is om veel verschillende cons te organiseren. Waar in Utrecht een dagje de vloer verkennen nog wel mogelijk was, wordt dat in Amsterdam en nu ook Rotterdam toch wat lastig zonder vijf keer langere tijd bij dezelfde stands stil te staan, of geduldig te wachten bij het podium tot er weer eens iets gebeurt.

De bescheidenheid van de Rotterdamse Comic Con doet vermoeden dat het voor het conventiebezoekend publiek wellicht goed zijn de conventies geconcentreerder te maken: meer aanbieders, bekende personen én bezoekers op één plek maakt het voor alle betrokkenen aantrekkelijker om erbij te zijn. Een Netflix komt niet naar een achterafbeursje in Rotterdam en San Diego-achtige panels met échte sterren (oftewel acteurs die op dit moment (herkenbaar) in populaire tv-series spelen, die kunnen praten over actuele ontwikkelingen in hun series) hoeven we daar helemaal niet te verwachten, maar de popcultuurliefhebber verdient beter dan wat Rotterdammers op dit moment aangeboden krijgen.

Comic Con Rotterdam is vandaag nog open in Rotterdam Ahoy, te bereiken via metrostation Zuidplein. Een ticket kost 13,50 euro. Handtekeningen en foto's van/met bekendheden kosten extra.