FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 februari 2017

Griekse minister kraakt IMF-rapport

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schetst een verkeerd beeld van de vorderingen die Griekenland heeft gemaakt bij het hervormen van zijn economie. Dat stelde de Griekse minister van Financiën Euklides Tsakalotos dinsdag in een reactie op een nieuw IMF-rapport over zijn land.

Volgens Tsakalotos geeft het fonds een oneerlijk en misleidend beeld van het economische beleid dat sinds 2015 in Griekenland is gevoerd. Daardoor zou het IMF tot de in zijn ogen "veel te pessimistische" conclusie komen dat de Griekse schuld de komende decennia weer zal exploderen, als er geen werk wordt gemaakt van schuldverlichting.

Tsakalotos noemt de conclusies van het IMF over de houdbaarheid van de Griekse schuld twijfelachtig, omdat ze geen rekening houden met de nieuwste gegevens. Ook bestrijdt hij de aanname van het fonds dat Griekenland niet in staat zal zijn de komende jaren grote overschotten op de begroting te blijven boeken.

Discussie
De opstelling van de Grieken komt overeen met die van de andere eurolanden, die ook vinden dat het IMF te somber is over de Griekse schuld. De discussie daarover is van groot belang, omdat het IMF volgens zijn eigen regels geen geld mag lenen aan een land dat geen uitzicht heeft op een houdbare schuldenlast.

Om die reden doet het IMF vooralsnog niet mee aan de nieuwe noodleningen van de eurolanden aan Griekenland. Zonder de medewerking van het fonds kunnen die hulpleningen op termijn op losse schroeven komen te staan.

Het IMF benadrukt al lange tijd dat de eurolanden te zware eisen stellen aan de Griekse begroting. Het IMF vreest dat de Griekse economie de nek wordt omgedraaid als er nog meer wordt bezuinigd en wil dat het vizier wordt gericht op de hervorming van belastingen en pensioenen, in combinatie met schuldverlichting.

Griekse minister kraakt IMF-rapport
Griekse minister kraakt IMF-rapport (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Trailer: Transformers: The Last Knight

Alsof we met John Wick 2 en The Fate of the Furious nog niet genoeg actie hadden gezien, kwam tijdens de Super Bowl afgelopen zondag ook Michael Bay nog even voorbij met zijn nieuwste Transformers-film. Transformers: The Last Knight belooft weer een actiefilm van hoog kaliber te worden, met dit keer ook Transformers-nieuwkomer Mark Wahlberg in een prominente rol.

In The Last Knight wordt er gebroken met de mythes rondom The Transformers. Schurken worden helden, helden worden schurken en er woedt een strijd tussen mens en Transformer als nooit tevoren. Bekende castleden als Anthony Hopkins, John Turturro en Stanley Tucci keren terug in The Last Knight, die vanaf 22 juni te aanschouwen is in uw lokale bioscoop.

Lijstverbinding na komende verkiezing taboe

Partijen kunnen na de komende Kamerverkiezingen waarschijnlijk geen zogeheten lijstverbindingen meer aangaan. De Tweede Kamer besloot dinsdag zo'n krachtenbundeling, die een extra Kamerzetel kan opleveren, niet langer toe te staan. De Eerste Kamer moet zich nog wel over het wetsvoorstel uitspreken.

Partijen krijgen sowieso de zetels die ze helemaal zelf in de wacht hebben gesleept. De zetels die overblijven, de zogeheten restzetels, vallen toe aan de partijen die per behaalde volle zetel de meeste 'reststemmen' overhouden. Omdat dat systeem in het voordeel van grote partijen werkt is het slim een lijstverbinding aan te gaan. Zo'n partijencombinatie maakt meer kans op een restzetel.

De VVD wilde van de mogelijkheid van lijstcombinaties af omdat een stem dan kan terechtkomen bij een andere partij dan de kiezer bedoelde.

Lijstverbinding na komende verkiezing taboe
Lijstverbinding na komende verkiezing taboe (Foto: ANP)

Banken gaan namen checken bij overboeking

Banken gaan vanaf dit jaar beter controleren of de naam die bij een overboeking wordt opgegeven klopt met het rekeningnummer waar het geld op moet worden gestort. Dat meldde Betaalvereniging Nederland dinsdagavond.

De check moeten helpen om verkeerde overboekingen en fraude tegen te gaan. Per maand zouden nu ongeveer 1300 verkeerde boekingen bij banken worden gemeld. In driekwart van de gevallen gaat het om verouderde rekeningnummers en vergissingen. Daarnaast zou gemiddeld in ruim tweehonderd gevallen per maand sprake zijn van fraude.

Bij de zogeheten IBAN-naamcheck wordt de naam van de begunstigde gecontroleerd voordat de overboeking wordt uitgevoerd. Wanneer bij de check fouten worden ontdekt, krijgt de gebruiker een waarschuwing.

Banken gaan namen checken bij overboeking
Banken gaan namen checken bij overboeking (Foto: ANP)

Veel grote namen in nieuwste Fast & Furious-film

Regisseur Gary Gray (The Italian Job, Law Abiding Citizen) heeft alles uit de kast getrokken voor de nieuwste Fast & Furious-film The Fate of the Furious. Behalve vertrouwde acteurs als Vin Diesel, Jason Statham en Dwayne Johnson zijn nu ook nieuwkomers Helen Mirren en Charlize Theron te bewonderen in de actiefilm.

In The Fate of the Furious moet hoofdrolspeler Dom (Diesel) de verleiding van een mysterieuze vrouw (Theron) zien te weerstaan. Wat volgt is een achtbaan van spektakel met een boel dure bolides en vooral explosies, heel veel explosies. The Fate of the Furious draait vanaf 13 april in de Nederlandse bioscoop.

Fakkeloptocht Groningen tegen gaswinning

Duizenden mensen zijn vanavond bijeengekomen in het centrum van Groningen. Zij lopen mee in een fakkeltocht door de stad gericht tegen de aardgaswinning in de provincie. De actie is georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie (GBB).

Eerder werd de verzamelde menigte toegesproken door Derwin Schorren van de GBB: "We weten allemaal dat de versterking van onze huizen ontzettend traag verloopt. Dit betekent dat maximaal doorpompen, zonder verstevigen, een dodelijke combinatie kan zijn.'' Ook worden er protestliederen gezongen en leuzen als "Kamp is een ramp" gescandeerd. De Groningers houden minister Henk Kamp (Economische Zaken) verantwoordelijk voor het trage dichtdraaien van de gaskraan de afgelopen jaren.

Cabaretiers en Groningers van geboorte Freek de Jonge en Bert Visscher zijn ook aanwezig. Freek de Jonge wierp zich onlangs op als actievoerder en loopt samen met de andere betogers mee in de tocht. Eerder heeft de cabaretier de problemen met aardbevingen vergeleken met een ramp, vergelijkbaar met de watersnoodramp in 1953. Bij de tocht zijn ook SP-fractievoorzitter Emile Roemer en burgemeester Peter den Oudsten van de partij. 

De demonstranten willen met dit protest duidelijk maken dat het roer in Groningen om moet. Men wil dat de gaswinning verder omlaag gaat, van 24 miljard kubieke meter naar 12, en dat de NAM niet meer betrokken is bij afhandeling van bevingsschade. Het is de derde keer dat de fakkeloptocht wordt gehouden.

Dader in brand gestoken kapper nog steeds spoorloos

De politie heeft nog geen idee wie de kapper vorige week in brand heeft gestoken in zijn kapperszaak in Enschede en waarom. Mogelijk is de man het slachtoffer geworden van een persoonsverwisseling. De politie houdt rekening met dat scenario, zo bleek dinsdag in het programma Opsporing Verzocht. De vijftigjarige kapper zat pas een paar weken in het pand. Hij lijkt overigens niet op zijn voorganger.

Het slachtoffer is inmiddels buiten levensgevaar en de politie heeft hem gehoord. Wie de dader is en wat zijn motief zou kunnen zijn, weten het slachtoffer en de politie niet.

Een man viel de kapper donderdagavond aan in zijn zaak aan de Kottendijk. De dader overgoot het slachtoffer met brandbare vloeistof en stak hem in brand.

Nog geen spoor dader in brand gestoken kapper
Nog geen spoor dader in brand gestoken kapper (Foto: ANP)

Pakistan straft kindhuwelijken zwaarder

Pakistan gaat kindhuwelijken harder aanpakken en voert zwaardere straffen in tegen diegenen die zich schuldig maken aan dit misdrijf, dat ongeveer een op de vijf Pakistaanse meisjes treft.

Onder de nieuwe wet die inmiddels door het parlement is, kunnen overtreders minimaal vijf en maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen. Bovendien kunnen zij een boete tegemoet zien van omgerekend bijna 9800 euro. Voor de wetswijziging stond er een minimumgevangenisstraf van drie jaar en een boete van 4400 euro op het sluiten van kindhuwelijken.

Pakistan straft kindhuwelijken zwaarder
Pakistan straft kindhuwelijken zwaarder (Foto: ANP)

Lķcio uit Overwatch komt healen in Heroes of the Storm

De geliefde healer Lúcio uit Overwatch komt met zijn genezende beats naar Heroes of the Storm. De support-hero uit Blizzards succesvolle team-shooter neemt zijn kernvaardigheden mee naar de MOBA, zoals Soundwave en Amp it Up.

Lúcio maakt momenteel zijn debuut in de public test realm van Heroes of the Storm. In onderstaande beelden wordt een goed beeld gegeven van Lúcio's vaardigheden, met als meest opvallende optie de Reverse Amp als heroic ability, waarmee vijanden in de nabijheid worden vertraagd of beschadigd.

Tennisser Haase is mondiale nummer 450 de baas

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het ATP-toernooi in het Bulgaarse Sofia. Hij stond daar dinsdag tegenover Dimitar Kuzmanov, voor eigen publiek aanwezig dankzij een wildcard en de nummer 450 van de wereld, een pittige opgave dus voor de Nederlander.

Toch had Haase verrassend weinig moeite met de 23-jarige Kuzmanov. De Bulgaar leverde zijn service direct in en voor de verandering deed Haase dat juist niet. Het leverde hem in krap een uur tijd nota bene een simpele overwinning op: 6-4, 6-3. In de tweede ronde staat Haase tegenover de Serviër Viktor Troicki (ATP-37) of de Turk Cem Ilkel (ATP-328), allebei hele goede jongens en dus moeilijke tegenstanders voor de Hagenaar. 

Kamer wil geld voor brede brugklassen

De regering moet geld uittrekken om de vorming van brede brugklassen met verschillende onderwijsniveaus te stimuleren. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich dinsdag achter een voorstel van GroenLinks, D66 en de SP.

Volgens de initiatiefnemers moet er meer geld naar brede klassen, zodat de scholen kleinere klassen kunnen samenstellen. Dit is nodig "vanwege de grotere complexiteit" van de gemengde groepen, stellen ze. De brede brugklassen dragen volgens de drie partijen bij aan de kansengelijkheid voor kinderen. De Inspectie voor het Onderwijs zei vorig jaar al dat het aantal brede klassen terugliep en dat dit leidde tot vroegere selectie onder leerlingen.

Of er extra geld voor moet worden uitgetrokken, of dat er in de huidige financiering met geld moet worden geschoven, laten de initiatiefnemers in het midden. Het ministerie van Onderwijs laat weten de uitspraak van de Kamer te bestuderen.

Kamer wil geld voor brede brugklassen
Kamer wil geld voor brede brugklassen (Foto: ANP)

Ouderenbond: meer managers in de zorg

Een grote zak met geld is geen oplossing voor de zorg. Investeren in goed zorgonderwijs en een beter imago van de ouderenzorg is een betere optie, zodat meer mensen in de sector willen werken. Dat stelt ANBO, belangenbehartiger van senioren, in een reactie op het plan van de VVD om 2 miljard euro te reserveren voor de ouderenzorg. Vorige week werd al duidelijk dat GroenLinks hetzelfde voornemen heeft.

"Je kunt wel meer geld voor zorg reserveren, maar de werknemers zijn er gewoon nog niet", zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. Zij vindt ook niet dat dat politici zich moeten laten verleiden tot verkiezingsretoriek. Zo zegt de VVD te willen voorkomen dat er geld gaat naar extra managementlagen. "Maar er zijn geen managementlagen meer in de zorg. Op tachtig werknemers staat één leidinggevende. Wanneer het gaat over de huishoudelijke hulp loopt het op naar één leidinggevende op 250 werknemers. Dat zie je in geen enkele andere sector", aldus de voorzitter.

Den Haan denkt dat er juist meer managers moeten terugkomen, zodat verpleegkundigen zich kunnen bezig houden met zorg in plaats van administratie.

'Zak geld voor zorg is geen oplossing'
'Zak geld voor zorg is geen oplossing' (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 6

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is thedeedster met het volgende onderschrift: "Ballotelli heeft nieuw shirt."

De opgave van deze week:

Er lijkt wat aan de hand te zijn met Peter Bosz, wat is hier gaande? (Pro Shots / Stanley Gontha)
Er lijkt wat aan de hand te zijn met Peter Bosz, wat is hier gaande? (Pro Shots / Stanley Gontha)

Nichtje van Typhoon moet vechten

Door Germaine de Randamie slechts 'het nichtje van Typhoon' te noemen, doen we haar eigenlijk veel tekort. De MMA-vechtster uit Utrecht, inderdaad het nichtje van 3FM-zanger Glenn de Randamie, neemt het zaterdagnacht namelijk op tegen voormalig UFC-kampioene Holly Holm en bij winst zal De Randamie de eerste Nederlandse kampioene bij de UFC ooit zijn.

 
Hoogtepunten De Randamie (Bron: Youtube) 

De weg naar deze titelstrijd was lang. Na jarenlang successen gevierd te hebben in het internationale kickboksen en na 46 professionele partijen ongeslagen te zijn, proefde De Randamie al in 2008 voorzichtig aan het vechten in een octagon. Deze partij ging echter al in de eerste ronde via armklem verloren. De overstap van het kickboksen naar het veel completere MMA bleek toch een lastige, maar aangezien in het kickboksen bijna geen tegenstander het nog tegen haar durfde op te nemen, moest er een plan bedacht worden om toch partijen te blijven vechten. Samen met sportclub CSA Holland uit Helmond werd een plan gemaakt om de Iron Lady naar de top van het MMA te brengen en een verblijf in de VS leek hiervoor het beste.

In 2010 won De Randamie dan haar eerste MMA-gevecht, op punten van Nikohl Johnson. Een overtuigende overwinning die haar direct een contract opleverde bij de invloedrijke organisatie Strikeforce. Bij deze organisatie vochten toendertijd alle grote Nederlandse MMA-sterren, zoals Alistair Overeem en Gegard Mousasi, maar bijvoorbeeld ook Marloes Coenen, destijds kampioene in de weltergewichtsklasse.

Na drie gevechten bij Strikeforce had De Randamie al genoeg naam gemaakt om in 2013 haar debuut te maken in de UFC. Strikeforce was inmiddels overgenomen door Zuffa, het moederbedrijf van de UFC en alle grote vechters werden overgeheveld van Strikeforce naar de UFC. Na drie jaar vechten bij de grootste MMA-organisatie ter wereld, had The Iron Lady na vier gevechten in het bantamgewicht alleen nog maar verloren van huidig kampioene Amanda Nunes. Een titelgevecht kon niet lang op zich laten wachten, mede gezien de overtuigende partij die De Randamie op 8 mei 2016 in Ahoy tijdens UFC Rotterdam vocht. Een wervelend optreden, voor duizenden enthousiaste fans, die terecht beloond werd met het predikaat Performance of the Night.

De Randamie vs Elmose tijdens UFC Rotterdam (Bron: Twitter/@UFC)

Uiteindelijk zaterdagnacht het hoogtepunt uit haar MMA-carrière: het gevecht voor de titel in het vedergewicht tegen Holm. De Amerikaanse Holm (10-2 MMA, 3-2 UFC) maakte furore in het boksen, waar ze in drie verschillende gewichtsklassen de ene wereldtitel na de ander binnensleepte. Zij was de eerste vechter die wereldtitels behaalde in het boksen en daarna ook nog eens de titel in de UFC wist te winnen. De 35-jarige dochter van een predikant was uiteindelijk de eerste die de onverslaanbaar geachte MMA-superster Ronda Rousey wist te verslaan, in een dramatische partij waarin Rousey volledig gesloopt werd. Dat epische gevecht in 2015 was ook direct haar laatste overwinning, want in 2016 verloor ze tijdens haar eerste titelverdediging de titel aan Miesha Tate en het gevecht daarna ging verloren tegen het Russisch talent Valentina Shevchenko.


De Randamie en Holm (Foto's: Getty)

De stijl van Holm is in het voordeel van De Randamie. De Amerikaanse houdt er van om voornamelijk staand te vechten. Het grondwerk is bij beide vechters enigzins onderontwikkeld, maar Holm traint bij het gerenommeerde team van Jackson Wink MMA van de briljante worsteltrainer Greg Jackson. Samen met coach Mike Winkeljohn hebben zij al vele kampioenen gemaakt, waaronder Jon Jones, B.J. Penn en Georges St. Pierre. Aangezien De Randamie met haar kickbokskwaliteiten bijna onverslaanbaar is, zou het logisch zijn wanneer Holm extra traint op het grondwerk en het op de grond halen van haar tegenstander. De Randamie traint haar grondwerk onder andere in de gym van Duane van Helvoort en bij het team van Melvin Manhoef, die op dit moment vecht bij MMA-organisatie Bellator. Zij zullen zorgen dat De Randamie op de grond ook haar mannetje zal staan.

Al met al wordt dit een historisch gevecht voor de derde Nederlander ooit die voor goud in de UFC mag gaan. De enige Nederlandse UFC-kampioen Bas Rutten en Alistair Overeem gingen haar voor. Rutten won de titel bij de zwaargewichten in 1999 en Overeem verloor vorig jaar helaas kansloos tegen regerend kampioen bij de zwaargewichten, Stipe Miocic.

UFC 208: Holm vs De Randamie wordt gehouden op zaterdag 11 februari in het Barclays Center te Brooklyn, New York. Betaalzender FOX Sports zal dit gala live uitzenden op kanaal 2. De uitzending begint op zondagochtend 4:00 uur.

Verdachten internetoplichting aangehouden

De recherche in Twente heeft vijf mensen aangehouden op verdenking van oplichting via internet, cybercrime, identiteitsfraude en witwassen. Het gaat om vier mannen in van 23, 23, 21 en negentien jaar en een jonge vrouw van zeventien, allen uit Enschede. Ze zijn maandagmiddag gearresteerd en zitten nog vast.

De aanhouding volgde op maandenlang rechercheonderzoek naar aanleiding van honderden aangiften uit heel Nederland.

De aangevers waren slachtoffer van een vorm van oplichting waarbij zogenaamde potentiële kopers op Marktplaats verkopers van goederen benaderden. Tijdens dit contact wisten de 'kopers' beveiligingscodes van bankapp's op mobiele telefoons in handen te krijgen. Ze verkregen hiermee toegang tot rekeningtegoeden. Het geld dat ze bemachtigden verdween naar andere bankrekeningen of werd gebruikt voor de aanschaf van dure goederen.

In het onderzoek is onder meer samengewerkt met het tv-programma TROS Opgelicht. Dat besteedde vaak aandacht aan bankapp-oplichting. Geef nooit je bankcodes prijs, luidt de boodschap van de politie. Ze doelt op pincodes, TAN-codes, activatie -en inlogcodes van bankrekeningen en app 's.

De schade die de slachtoffers hebben geleden wordt voorlopig geschat op ruim 200.000 euro.

Verdachten internetoplichting aangehouden
Verdachten internetoplichting aangehouden (Foto: ANP)

Derde patiŽnten Woenselse Poort aan drugs

Een derde van de patiënten in de tbs-kliniek Woenselse Poort scoort positief op drugstesten. Hoewel verdovende middelen niet zijn toegestaan, wordt hier binnen de kliniek soms soepel mee omgegaan. Dat staat in een tussenrapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie over de kliniek.

Uit gesprekken met patiënten blijkt dat zij, al dan niet met medeweten van personeel, softdrugs gebruiken. Soms is dit vastgelegd in hun zorgplan. De inspectie concludeert dat binnen de kliniek "verschillende interpretaties van het drugsbeleid" worden gehanteerd en dat controles de invoer van drugs niet voorkomen.

De inspectie stelde in september een onderzoek in naar aanleiding van mediaberichten over misstanden. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) greep in oktober in bij de Woenselse Poort, nadat de inspectie had geconcludeerd dat de kliniek niet veilig was voor voor zowel medewerkers als tbs'ers.

Derde patiënten Woenselse Poort aan drugs
Derde patiënten Woenselse Poort aan drugs (Foto: ANP)

Final Fantasy XV op releasedag al uit de kosten

In een interview met DualShockers liet director Hajime Tabata weten dat ondanks de lange ontwikkeltijd Final Fantasy XV al een tijdje uit de kosten is. Dat gebeurde vrij snel: op de release op 29 november waren ze al uit de rode cijfers.

Square Enix heeft al eerder laten weten dat er vijf miljoen exemplaren verscheept zijn, inclusief digitale verkopen. Hiermee was het al de grootste release uit de franchise. Met die vijf miljoen zijn ze dus al uit de kosten geraakt. In januari liet de uitgever weten dat het aantal naar zes miljoen exemplaren is gegroeid. Dat de titel alsnog winst maakt is dus een feit. Hopelijk hoeven we niet zo lang te wachten op een volgend deel, maar ondertussen krijgen we nog DLC voor Final Fantasy XV dit jaar.

Wawrinka moet WTT Rotterdam laten schieten door knieblessure

Het traditionele afmelden is begonnen. Stanislas Wawrinka moet zich vanwege een knieblessure terugtrekken voor het World Tennis Tournament, dat komende maandag in Rotterdam begint. De Zwitserse nummer drie van de wereld en de eerste op de plaatsingslijst moet op doktersadvies rust houden.

De afzegging van Wawrinka is een gevolg van de knieblessure die hij tijdens de Australian Open opliep. "Stan belde me vanmiddag om het slechte nieuws mee te delen. Een test vandaag wees uit dat hij door zijn knie geen wedstrijden kan spelen. Het advies kwam als een volslagen en vervelende verrassing. Niet alleen voor ons, maar ook voor hem", aldus een teleurgestelde toernooidirecteur Richard Krajicek. 

Door de afzegging van Wawrinka is Rafael Nadal nu de lijstaanvoerder in Rotterdam. Mede dankzij zijn finaleplaats op de Australian Open staat hij nu op de zesde plaats op de wereldranglijst. Hij staat voor Marin Cilic en Dominic Thiem, die ook zullen afreizen naar Rotterdam voor het ATP-500 toernooi.

Benoit Paire, nummer 43 van de wereld neemt als eerste reserve de vrijgevallen plaats van Wawrinka in. De 27-jarige Fransman, begin vorig jaar nog achttiende op de ranglijst, speelt voor de vierde keer in Rotterdam. In 2011 haalde hij de tweede ronde.

'Zweden moeten nieuwe taal leren'

Stel, je bent een middelgroot land en hebt te maken met een aantal mensen die vanwege hun manier van spreken, of doodgewoon door een taalachterstand, niet goed kunnen meekomen in de maatschappij. Wat kan je daaraan doen? Simpel: dan pas je gewoon de taal aan naar een nieuwe standaard.

In Zweden deden ze het. 72 procent van de bevolking is van mening dat de manier van spreken vaak doorslaggevend is bij het krijgen van een baan. In het Scandinavische land heeft zo ongeveer elke buurtsuper z'n eigen dialect, dan wel accent, iets dat niet altijd even handig is. Het standaard-Zweeds is gebaseerd op het dialect dat gesproken wordt in en om hoofdstad Stockholm en daarvan afwijken wil nog wel eens in het nadeel van een sollicitant werken.

Dit vonden ze bij training- en arbeidsbemiddelingsbureau Lernia belachelijk. Samen met een linguïst werd er als de sodemieter een dialect ontworpen dat beter bij de doorsnee Zweed zou passen. Nieuw Standaard Zweeds. Men maakte een mix van het Zweeds dat werd gesproken door alle sociale klassen uit alle hoeken van het land, om vervolgens wat acteurs in te huren die hier zinnen van moesten proberen uit te spreken. Hilariteit alom om de absurd klinkende zinnetjes natuurlijk, ware het niet dat Lernia het niet als grap bedoeld heeft. Dat het wat raar in het gehoor ligt maakt niet zoveel uit. Het gaat immers om een prototype. De padvinders en de medewerkers van de universitaire bieb van Stockholm proberen hiermee inmiddels onderling te communiceren.

Het grote publiek is wat minder enthousiast. Enkele noorderlingen vergelijken deze poging van het staatsbedrijf met praktijken uit de voormalige Sovjet-Unie, waarbij alle geschiedenis van voor het ontstaan van de heilstaat gewist werd. Enkelen hebben geluisterd naar de geconstrueerde taal en horen er geen uniformiteit in, maar gebrabbel dat migreert tussen verschillende dialecten. Er zouden zelfs buitenlandse accenten hoorbaar zijn.

Johanna Hallander, die het project leidde bij Lernia verwerpt de kritiek: "We willen niet beweren dat het Nieuwe Zweeds erg representatief is of dat iedereen op dezelfde manier moet spreken. Iedereen is anders, maar we willen uitlichten dat vakbekwaamheid weinig te maken heeft met de manier waarop iemand spreekt". Men hoopt dat het NIeuwe Standaard-Zweeds de huidige omgangstaal op den duur zal gaan vervangen.Schiphol test gezichtsherkenning bij boarden

Luchthaven Schiphol voert samen met de KLM een proef uit met gezichtsherkenning bij het instappen van een vliegtuig. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een apart poortje dat de passagier herkent aan het gezicht, zodat die geen paspoort of instapkaart hoeft te laten zien.

Schiphol en KLM willen met de proef gedurende minimaal drie maanden bekijken of het systeem van gezichtsherkenning betrouwbaar, snel en gebruiksvriendelijk is. De proef vindt plaats bij een geselecteerde gate op de luchthaven. Passagiers kunnen zich in het wachtgebied van die gate registreren, waarbij paspoort en instapkaart worden ingescand. Vervolgens kan de passagier gebruikmaken van het zogeheten biometrische boarden.

De gegevens van de passagiers worden volgens Schiphol na het instappen automatisch uit de systemen verwijderd.

Schiphol test gezichtsherkenning bij boarden
Schiphol test gezichtsherkenning bij boarden (Foto: BuzzT)

Bewaren

Bewaren

Kelly viert zeventien jaar zichzelf

Kelly van der Veer heeft dinsdag een bijzondere mijlpaal behaald. De blondine is officieel langer een vrouw dan dat ze een jongen is geweest, zo laat ze weten op Facebook.

"Ik was 16 toen ik besloot om mijn geluk te volgen, om mijn droom achterna te gaan. Ook al was ik bang voor wat er zou gaan gebeuren en voor de operaties en reacties van mensen om mij heen. Ik ben nu 17 jaar mezelf. En ik heb nergens spijt van", schrijft Kelly, die in 2001 bekendheid vergaarde dankzij haar deelname aan het derde seizoen van Big Brother.

Kelly zegt blij te zijn met haar familie en vrienden die haar altijd hebben gesteund. Ook is ze dankbaar 'dat ik in mezelf heb geloofd en op deze manier een hoop soortgenoten heb mogen helpen zichzelf te herkennen'. "Ik vier dat ik 17 jaar het lichaam heb dat bij mijn diepste ziel hoort. Het moment dat ik echt tot leven kwam op deze voor mij bijzondere dag", besluit ze.

Kelly viert zeventien jaar zichzelf
Kelly viert zeventien jaar zichzelf (Foto: BuzzE)

FIFA-game voor Nintendo Switch inderdaad FIFA 18

Electronic Arts heeft bevestigd dat de FIFA-game die eerder al langs kwam als uit te komen titel voor Nintendo Switch inderdaad FIFA 18 betreft. Het gaat om een speciaal gemaakte Switch-versie, maar niet gebaseerd op een PS3- of Xbox 360-build zoals door sommigen werd gesuggereerd.

"We bouwen een 'custom' versie van FIFA speciaal voor de Nintendo Switch. Deze gaat gewoon FIFA 18 heten en komt later dit jaar uit, tegelijk met andere versies [van FIFA 18]", aldus EA's Peter Moore in een reactie tegenover website Gamereactor.

Onlangs meldde EA-topman Andrew Wilson dat FIFA 18 voortborduurt op de nieuwe verhaalmodus genaamd The Journey, die in deel 18 een tweede seizoen krijgt, met nieuwe personages en verhaallijnen. De meningen over de nieuwe draai die met The Journey aan de FIFA-reeks werd gegeven lopen erg uiteen.

Switch krijgt 'eigen versie' FIFA 18 (Afbeelding: FIFA 17)

WWE 2K17 nu ook op pc verkrijgbaar

Vanaf vandaag is WWE 2K17 in de Benelux beschikbaar op Steam voor pc. De pc-versie zal alle in-game content bevatten die ook in de versies voor PlayStation 4 en Xbox One zitten. Er is te kiezen tussen de WWE 2K17 Standard Edition (€49.99) en de WWE 2K17 Deluxe Edition (€74.99) evenals de aankoop van de WWE 2K17 Season Pass (€29.99).

Daarnaast is alle WWE 2K17 DLC dat tot op heden voor de PlayStation 4, zal Xbox One, PlayStation 3 en Xbox 360 is uitgebracht meteen beschikbaar op de pc bij de lancering. Eventuele toekomstige DLC uitgebracht na de PC lancering van 7 januari zal beschikbaar zijn op een later tijdstip.

Eigen huis en tuin in The Elder Scrolls Online

Vandaag ontvangen pc/Mac-spelers van The Elder Scrolls Online in de eerste grote DLC van 2017 – Homestead­ – een gratis update die hen toelaat om appartementen, huizen, kastelen – en zelfs een eiland – te kopen in Tamriel.

Homestead heeft bijna 40 huizen om uit te kiezen, elk in de stijl van één van de 10 speelbare rassen. Iedereen die graag z’n eigen stekje heeft in Tamriel, kan het eerste huis gratis krijgen via een tutorial quest. Eenmaal de introductie doorlopen, kunnen spelers verder met meerdere huizen van verschillende groottes die kunnen gedeeld worden met al hun in-game personages.

Spelers kunnen hun nieuwe woning aankleden met allerlei items. Er zijn meer dan 2000 items te kiezen en te plaatsen met de nieuwe Housing Editor. Meubelen en andere decoratie zijn beschikbaar via in-game verkopers en de Crown Store, maar spelers kunnen ook zelf gaan ontwerpen met hun bestaande crafting skills. Beschikbare decoratie bestaat zowel uit voorwerpen als tafels, stoelen, kisten, bedden, bars, banken als uit decoratievoorwerpen zoals boeken, voeding, tonnen, schilderijen, lampen, planten, bomen en meer. Op zoek naar meer praktische voorwerpen? Spelers kunnen in hun huis ook items plaatsen zoals gevechtspoppen, werktafels en hulpjes.

De DLC Homestead wordt op 21 februari gelanceerd voor de Xbox One- en PlayStation 4-versies van The Elder Scrolls Online.

In 2026 wint Feyenoord de CL en wordt Oranje wereldkampioen

In 2026 zal Feyenoord de Champions League winnen en het Nederlands elftal zal wereldkampioen worden, dat ziet Telstar voorzitter Pieter de Waard helemaal voor zich. De bijzondere voetbalbestuurder denkt dat het nog steeds mogelijk is dat een Nederlands voetbalclub voor de prijzen meespeelt in Europa en ook zal ons nationale voetbalteam weer internationaal furore gaan maken! Hoe gaan ze dat dan voor elkaar krijgen zou je denken.

In de rubriek 'de optimist' van Radio EénVandaag deed De Waard zijn visie uit de doeken. De opmerkelijke voorman van Telstar, die nooit te beroerd is om van zich te doen spreken, legt op geheel eigen wijze uit hoe Nederland weer aan de top van het internationale voetbal zal komen. We hopen van ganse harte dat hij gelijk krijgt.

De Waard legt het uit:

Feesten op Ibiza in Rainbow Six Siege

Operation Velvet Shell, de eerste gratis update van Year 2 van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, is nu beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Spelers met een Year 2 Season Pass ontvangen direct twee nieuwe Operators van de Spaanse Counter Terrorist Unit en vier nieuwe wapenskins. Alle andere spelers kunnen deze Operators vanaf 14 februari aanschaffen met Roem of R6-credits.

In Operation Velvet Shell maken spelers kennis met het bruisende nachtleven van Ibiza in de map Coastline. Als twee Spaanse Operators van Grupo Especial de Operaciones, pakt het Rainbow team weer de macht over de kustlijn. Dat allemaal dankzij de tactische expertise van:

  • Mira is sterk, heeft veel uithoudingsvermogen, maar bezit vooral veel mechanische kennis. Ze is gespecialiseerd in kogelbepantsering en is uitgerust met de Vector 45 ACP en ITA12L als primaire wapens.
  • Jackal is gespecialiseerd in het opsporen van high-value targets en drugsladingen. Hij is uitgerust met de C7E en PDW9 als zijn primaire wapens. Jackal neemt zijn omgeving snel in zich op, waardoor hij onregelmatigheden direct herkent.

Om de ervaring van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege te blijven verbeteren, start Year 2 met de introductie van een nieuwe, dynamische menustructuur. Uitdagingen, nieuws en boosters zijn nu allemaal op dezelfde plek te vinden.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Portal via Microsofts HoloLens ziet er erg vermakelijk uit

Portal (2) is zo'n game die bijna altijd wel terugkomt in toplijstjes. De briljante titel van Valve werd uitgebracht als een soort extra'tje in de befaamde Orange Box die in 2007 uitkwam en staat bekend om de unieke en innovatieve gameplay. Een hobbyist-developer heeft het spel nu werkend gekregen via de HoloLens, de augmented reality headset van Microsoft, en dat ziet er best wel heel tof uit.

Voor oningewijden: in Portal-games staat de portal gun (of: Aperture Science Handheld Portal Device) centraal, een wapen waarmee twee poorten geopend kunnen worden op vrijwel alle platte oppervlakten. Via deze poorten kan de speler zichzelf of objecten naar onbereikbare locaties transporteren. Dit leverde in de Portal-spellen al zeer interessante gameplay op met af en toe behoorlijk pittige puzzels. Ontwikkelaar Kenny Wang heeft nu een versie van Portal werkend gekregen voor de HoloLens, zodat hij met de poorten en bijbehorende objecten kan rondklooien in zijn eigen woonkamer. Het resultaat mag er zijn.

De 'developer edition' van Microsofts HoloLens is al een tijdje uit en is niet bedoeld voor de gewone consument. Het apparaat is ook nog altijd erg duur, met een prijskaartje beginnend bij drieduizend dollar.

Valentijn in Gears of War 4

De februari-update van Gears of War 4 voegt een week lang Valentijn-activiteiten toe. Maar er zijn meer updates, waaronder nieuwe Gear Packs om te verzamelen en twee nieuwe maps.

Op 10 februari begint een lange week vol Valentijn-activiteiten, met nieuwe Gear Packs om te verdienen, dagelijkse prijzen met een Valentijnthema, een ander craftable character om te verzamelen, en de terugkeer van de Torque Bow Tag, maar dan met een Cupido-stijl twist.

Er zijn ook nieuwe maps tpegevoegd in de patch. Allereerst is de map 'Impact Dark', een geremixte versie van Impact, nu beschikbaar. De nieuwe nachtelijke setting voor Impact leidt niet alleen tot een nieuwe sfeer. Het zicht wordt permanent verminderd door rook die is neergedaald over het slagveld. Elk ruilwapen is gewijzigd om de voortgang van de map te veranderen: snipers zijn nu vervangen door Boltoks, Dropshot vervangt Torque / Embar en de Overkill zit nu waar Incendiaries worden gebruikt.

De klassieke map War Machine is terug met een drastische nieuwe kijk op de setting. Afgestapt van het oude verlaten lokale treinstation is War Machine nu gevestigd in een nieuw COG Settlement. Beide maps zijn vanaf vandaag beschikbaar om te spelen in de Developer Playlist voor Season Pass bezitters. Deze maps zijn te spelen in de multiplayermodi TDM, Guardian en King of the Hill met dubbele ervaringspunten en 20 procent bonus-tegoed. Tevens zijn er vernieuwingen aan de Guardians-modus. Er is onder andere een nieuw spawn-systeem uitgebracht met de naam 'Leader Spawns'.

De makers laten ook weten wat ze in de toekomst van plan zijn met het spel. Core en Competitive lobbies zullen volgende maand beschikbaar zijn in de update van maart. Vanaf volgende maand komen er ook meer Legacy Characters terug in Gears of War 4.

De komende zomer is er nog meer, waaronder:

  • Nieuwe “Inconceivable” Difficulty (Campaign & Horde)
  • IronMan Mode (Campaign & Horde)
  • Level 6 skills voor alle klassen skills
  • Meer skills voor bestaande klassen
  • Nieuwe Achievements

Gears of War 4 is uit op Xbox One en pc.

Marvels laatste Defender arriveert in trailer voor Iron Fist

Ouders overleden, lang getraind in een ver buitenland, en in je thuisstad, waar je van plan bent de misdaad te gaan bestrijden, staat er een bedrijf met jouw naam erop. Wie ben je? Batman? Fout! Je bent Danny Rand, oftewel de Iron Fist.

Wat dat precies betekent is Claire Temple (Rosario Dawson, opnieuw te zien na verschijningen in Daredevil, Jessica Jones en Luke Cage) ook niet helemaal duidelijk, maar de nieuwe trailer voor Iron Fist toont ieder geval actie, een bovennatuurlijk tintje en bekende gezichten.

Miljardair Danny Rand (Finn Jones, Game of Thrones) duikt na jaren vermist te zijn geweest weer op in New York om zijn geboorterecht en familiebedrijf op te eisen. Als er een oude vijand opduikt moet Danny, een levend wapen met perfecte beheersing van kung-fu en het vermogen om de immense kracht van de Iron Fist op te roepen, vechten tegen de criminele krachten in zijn stad.

Iron Fist is de laatste serie uit het oorspronkelijke Netflix/Marvel-viertal (dat sindsdien is uitgebreid met een serie over de Punisher, die later zal verschijnen) dat de opmaat vormde naar de miniserie The Defenders, die later dit jaar te zien zal zijn. De dertien afleveringen van het eerste seizoen verschijnen op St. Patrick's Day op Netflix.

Trailer: A Cure for Wellness

Het is niet helemaal pluis in de Alpen. Dat is de indruk die wordt gewekt in de nieuwste trailer voor A Cure for Wellness, van regisseur Gore Verbinski (Pirates of the Carribbean).

Een ambitieuze jonge werknemer krijgt de opdracht zijn directeur van het bedrijf waar hij werkt op te halen uit een idyllisch maar mysterieus kuuroord. Het oord ligt op een afgelegen locatie in de Zwitserse Alpen. Hij vermoedt al snel dat de wonderbaarlijke behandelingen van de spa niet zijn wat ze lijken. Wanneer hij angstaanjagende geheimen begint te ontdekken, wordt zijn geestelijke gezondheid op de proef gesteld. Hij wordt zelf gediagnosticeerd met dezelfde merkwaardige ziekte die alle gasten in het kuuroord laat verlangen naar genezing.

Castleden in A Cure for Wellness zijn Dane DeHaan, (Hello to) Jason Isaacs, Mia Goth, Harry Groener en anderen. De film is vanaf volgende week in de bioscopen te zien.

PSV'er niet tevreden met plek bij beloften: "Wil meer brengen"

Oleksandr Zinchenko was in de eerste seizoenshelft nog één van de smaakmakers bij PSV, maar heeft in 2017 nog geen wedstrijd in het eerste gespeeld.

De 20-jarige Zinchenko wordt dit seizoen gehuurd van Manchester City en PSV-trainer Phillip Cocu deed in de eerste seizoenshelft meermaals een beroep op de Oekraïner. Maar sinds de komst van Marco van Ginkel naar Eindhoven maakte hij geen minuten meer in de hoofdmacht.

En dus stond Zinchenko maandagavond in de basis bij Jong PSV, dat verrassend won van koploper VVV-Venlo (2-1). Tevreden over zijn optreden was de jongeling niet. "Het resultaat staat ook bij mij altijd voorop, maar ik had ook een keer moeten scoren bijvoorbeeld en in het algemeen gewoon meer willen brengen", laat hij weten aan Algemeen Dablad.

Zinchenko weet dat hij zijn vorm van voor de winterstop nog niet te pakken heeft en dat hij er daarom terecht naast staat bij het eerste. "Ik zal de trainer moeten overtuigen en het zelf moeten laten zien. Daarom wilde ik er vanavond ook staan in deze wedstrijd en had ik wat mezelf betreft op meer gehoopt."

RTL Z-presentator haalt Trump en Donald Duck door elkaar

Het moet gezegd ze worden, ze kwaken er beide nogal op los maar toch is de verspreking van RTL Z-presentator Ronald Koopman nogal opmerkelijk. Koopman noemde de nieuwbakken president van de Verenigde Staten Donald Trump in een gesprek met een correspondent namelijk Donald Duck. Hij zag gelukkig zelf de humor van zijn blunder wel in.

Schrijf je in voor de F1 2017-bŤta

Codemasters heeft een website online gezet waarin mensen zich kunnen aanmelden voor de bèta van een toekomstige F1 game. Volgens Codemasters is het ontwikkelteam al een tijdje bezig en kunnen ze niet wachten om de game aan de wereld te tonen.

De bèta kan in Europa alleen op PlayStation 4 gespeeld worden. De verwachting is dat deze van start gaat als ook het nieuwe F1-seizoen begint. Dat is eind maart. Inschrijven kan hier.

codemasters

Rosberg had liever Alonso als vervanger gezien

Valtteri Bottas zal dit jaar voor het eerst bij een echt topteam in de Formule 1 rijden. De Fin verving Nico Rosberg bij Mercedes, nadat de Duitser enkele dagen na zijn wereldtitel zijn afscheid aankondigde. Rosberg had echter het liefst iemand anders in 'zijn' stoeltje zien zitten.

"Ik ben nu Formule 1-fan en geen Formule 1-coureur meer en dus wordt het makkelijker om op bepaalde vragen antwoord te geven", zegt hij in gesprek met het Spaanse Marca"Iedereen riep om Alonso naar Mercedes te halen en dat wilde ik ook. Alonso naast Lewis Hamilton zou behoorlijk vuurwerk opleveren", voorspelt de Duitser.

"Als fan zou dat prachtig zijn, maar voor het team zou het natuurlijk totaal niet werken. Wat ze nu hebben is een veel betere oplossing. Ik heb al laten zien dat Hamilton te verslaan is en Bottas is ook snel. Sterker nog, ik denk dat hij in Australië op poleposition staat", doet Rosberg een gewaagde voorspelling. 

Hamilton en Alonso waren in 2007, het debuutjaar van de Brit, al teamgenoten bij McLaren. Echt lekker ging het onderling nooit, ze botsten onderling vaak en na het seizoen vertrok Alonso om weer voor Renault te gaan rijden.  

'Tweede dode tijdens Winteruniversiade Kazakhstan'

Tijdens de Winteruniversiade in en rond Almaty in Kazakhstan zou een tweede dode zijn gevallen. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Afgelopen week kwam een vrijwilliger bij het schansspringer te overlijden door een hartaanval, dit keer zou het om een Russische scheidsrechter gaan.

Rond de skipistes van het Shymbulak-gebied, waar het alpineskiën gehouden werd, vond dinsdag een lawine plaats. Volgens de Kazakhse minister van noodsituaties, Ruslan Imanlukov, is een Russische scheidsrechter daarbij om het leven gekomen. "We hebben kunnen bevestigen dat een Russische staatsburger is overleden na de lawine", aldus Imanlukov, die eraan toevoegde dat het vermoedelijk om een scheidsrechter gaat. 

De Universiade duurt nog één dag. Woensdag worden de 'Olympische Spelen voor studenten' afgesloten met de ijshockeyfinale bij de mannen, de 30 kilometer langlaufen bij de mannen en 's avonds de sluitingsceremonie. 

GeenPeil uit StemWijzer

GeenPeil is uit de StemWijzer gestapt. De partij, die haar standpunten na de verkiezingen wil laten bepalen door de achterban, werd het niet eens met de makers van de website. Op de site kun je zien welke partij het meest overeenkomt met je eigen opvattingen.

ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer, wilde die niet aanpassen aan de wensen van GeenPeil. De partij van lijsttrekker Jan Dijkgraaf wilde dat gebruikers van de StemWijzer bij stellingen ook zouden kunnen antwoorden dat ze daarover later een stem uitbrengen. Ook voor andere aanpassingen die GeenPeil voorstelde voelde ProDemos niets.

GeenPeil bouwde uit protest een eigen StemWijzer, die sprekend leek op de echte, maar slechts GeenPeil aanraadde. De partij heeft die inmiddels verwijderd, onder dreiging van juridische stappen van ProDemos.

GeenPeil uit StemWijzer
GeenPeil uit StemWijzer (Foto: ANP)

Bedrijf moet verplicht kinderarbeid uitbannen

Bedrijven kunnen in de toekomst een boete krijgen als ze te weinig hebben gedaan tegen kinderarbeid binnen hun muren. Een bestuurder van een onderneming kan uiteindelijk zelfs vervolgd worden als hij herhaaldelijk de fout in gaat.

Dat is het gevolg van een initiatiefwetsvoorstel van PvdA'er Roelof van Laar. De Tweede Kamer ging er dinsdag mee akkoord. Daarmee komt er een zorgplicht voor ondernemers om kinderarbeid te voorkomen. Van Laar denkt trouwens dat de kans dat het tot boetes of veroordelingen komt klein is.

De wet zal niet voor 2020 in werking treden en een latere datum is niet uitgesloten. Het is volgens Van Laar een duidelijke deadline voor bedrijven om hun zaakjes vroegtijdig op orde te krijgen. Ook buitenlandse bedrijven gaan onder de wet vallen. Ongeveer 168 miljoen kinderen werken wereldwijd onder meer in textiel en mijnen.

Bedrijf moet verplicht kinderarbeid uitbannen
Bedrijf moet verplicht kinderarbeid uitbannen (Foto: ANP)

Deventer bedrijf sluit miljoenendeal met Real Madrid

Het Nederlandse bedrijf State of Football heeft een miljoenendeal gesloten met Real Madrid, om de komende vijf jaar merchandise te leveren voor De Koninklijke.

State of Football sloot eerder al overeenkomsten met FC Barcelona en Paris Saint-Germain en met Real Madrid heeft het bedrijf uit Deventer nu een derde voetbalgrootmacht in het klantenbestand.

De komende vijf jaar gaat het bedrijf vierhonderdduizend à vijfhonderdduizend Real Madrid-voetballen leveren, die bestemd zijn voor de gehele Europese markt. Dit aantal is de verwachting van directeur Roel Bakker, zo laat hij weten aan De Stentor.

De ballen vertegenwoordigen een consumentenwaarde van tussen de 7,5 en 8 miljoen euro, terwijl State of Football ook de distributie gaat verzorgen van de volledige merchandisecollectie. De artikelen worden voornamelijk in China geproduceerd, maar in Deventer ontwikkeld.

"Een prachtige klus en een enorme waardering voor de manier waarop State of Football werkt", zegt Bakker tegen de krant. Over de omzet die deze deal gaat opleveren laat de bestuurder zich niet uit.

Franse agenten aangeklaagd om verkrachting en mishandeling arrestant

In Frankrijk worden vier agenten aangeklaagd; ze zouden een 22-jarige man met een wapenstok hebben verkracht. Een van de agenten staat terecht voor de verkrachting, de andere drie voor geweldpleging.

Het voorval vond vorige week plaats in Aulnay-sous-Bois, een stad op zo'n 20 kilometer van Parijs. De man werd aangehouden nadat een identiteitscontrole uit de hand liep. Omstanders hebben de arrestatie gefilmd en op de beelden is te zien hoe de man hardhandig wordt aangepakt. “Je ziet zijn bloed nog op de muur zitten, het is echt smerig”, aldus een getuige.

Aan de zender BFM TV vertelde de man hoe hij bevolen werd tegen een muur te staan. "Ik zag hem met zijn wapenstok. Hij ramde hem in mijn anus met opzet. Ik viel op mijn buik, ik had geen kracht meer." Uit medisch onderzoek bleek later dat de man inwendige anale bloedingen had en met spoed moest worden geopereerd. Volgens zijn advocaat ligt hij nog in het ziekenhuis en heeft de dokter hem twee maanden werkonbekwaam verklaard.

De betreffende agenten zijn geschorst en aangeklaagd. Een agent wordt beschuldigd van verkrachting, zijn drie collega's van opzettelijke geweldpleging. Aan zender Europe 1 vertelt de advocaat van een van de agenten dat het "nooit de bedoeling van zijn cliënt is geweest om het slachtoffer te verwonden. De slag gebeurde volledig onvrijwillig, zonder dat hij zich bewust was van een letsel." Volgens bronnen bij het politieonderzoek was er sprake van 'een horizontale slag met een uitschuifbare wapenstok' waarbij de broek van de man 'per ongeluk is doorboord'.

Rellen

De zaak doet veel stof opwaaien in de Franse wijk. Aanvankelijk werden de agenten aangeklaagd voor verkrachting, maar later werd dit omgezet naar geweldigpleging. Nu wordt er één agent beschuldigd van verkrachting en de drie anderen voor geweldpleging. De wisselende lezing van justitie zorgt voor veel woede en frustratie; inwoners hebben het gevoel dat de zaak in de doofpot wordt gestopt. Honderden mensen zijn de straat opgegaan en ook braken er relletjes uit: het politiebureau werd aangevallen, een wagen werd in brand gestoken en bushokjes zijn vernield. "We doen ons uiterste best om de openbare orde te handhaven", aldus een politiewoordvoerder.

Bruno Beschizza, de burgemeester van dit stadsdeel, heeft opgeroepen tot een transparant en eerlijk proces voor alle betrokkenen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Oud-presentatrice Letty Kosterman overleden

Voormalig VARA-presentatrice Letty Kosterman is overleden. Ze stierf zondag op 81-jarige leeftijd in het verzorgingshuis waar ze woonde in Bilthoven, liet een woordvoerder namens de familie weten.

De in Utrecht geboren Aletta Kosterman maakte haar televisiedebuut bij de AVRO, met het programma Nieuwe Oogst in 1960. In 1962 ging ze bij de VARA voor de radio werken, waar ze bekend werd met programma's als Dit is uw leven, Voor wie niet kijken wil, Z.O. en Vroege Vogels met Ivo de Wijs.

Kosterman presenteerde verder televisieprogramma's voor de VARA, zoals Opmaat, Lichtkrant en ze deed jarenlang samen met Wim Bosboom het consumentenprogramma Koning Klant.

Boegbeeld
Verder werkte ze eind jaren tachtig mee aan Kinderen voor Kinderen (VARA). Ze schreef samen met componist Jules de Corte liedjes als Mijn boom, Miepie en Goochelaar.

Bij haar afscheid op 58-jarige leeftijd in 1993 noemde De Wijs haar 'het boegbeeld en geluid van de VARA'.

Oud-presentatrice Letty Kosterman overleden
Oud-presentatrice Letty Kosterman overleden (Foto: BuzzE)

Juridische stappen DENK tegen NRC

DENK-voorzitter en Kamerlid Selçuk Öztürk daagt NRC Handelsblad voor de rechter, vanwege berichtgeving door NRC Handelsblad over hem. Dat heeft de politieke partij DENK dinsdag aangekondigd.

In juni berichtte de krant dat twee zorginstellingen Öztürk ervan zouden verdenken laakbaar te hebben gehandeld bij zakelijke transacties, in de tijd dat hij nog geen Kamerlid was. Öztürk noemt de berichtgeving onwaar en wijst erop dat uit onderzoeken niet is gebleken dat hij verkeerd heeft gehandeld.

"We kunnen als samenleving niet accepteren dat er geprobeerd wordt om gekozen volksvertegenwoordigers monddood te maken met valse berichten. Ik ben nu genoodzaakt om via de juridische weg mijn recht te halen", aldus het Kamerlid. Hij heeft ook een procedure aangespannen bij de Raad voor de Journalistiek.

Vertrouwen
Adjunct-hoofdredacteur Egbert Kalse van NRC Handelsblad liet in december weten dat de krant achter de verhalen blijft staan. "We wachten de stappen af en zien de uitkomst met vertrouwen tegemoet", aldus Kalse. Dat was toen Öztürk zei zich op juridische stappen te beraden.

In juli werd bekend dat de Utrechtse zorginstelling Reinaerde geen aanleiding zag voor nader onderzoek naar de gunning van een opdracht in 2007. In december bleek dat ook bij de verkoop van een pand door de instelling Daelzicht aan Öztürk geen verwijten worden gemaakt.

Juridische stappen DENK tegen NRC
Juridische stappen DENK tegen NRC (Foto: ANP)

Eerste Kamer achter intrekken pas jihadist

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een voorstel om zonder veroordeling het Nederlanderschap in te kunnen trekken van mensen die in het buitenland meevechten bij een terroristische organisatie. Het wetsvoorstel is bedoeld om jihadisten te weren die bij terugkeer in Nederland een gevaar kunnen vormen.

Tot het laatste moment was niet duidelijk of het voorstel het zou halen. Een nipte meerderheid van VVD, CDA, PVV, SGP en 50PLUS stemde voor. Maar onder andere PvdA, GroenLinks, SP en D66 waren tegen. Het voorstel geldt voor mensen die behalve de Nederlandse ook nog een andere nationaliteit hebben. De Tweede Kamer was eveneens verdeeld over het voorstel, maar stemde uiteindelijk ook voor.

De Eerste Kamer stemde dinsdag ook in met twee andere terreurmaatregelen. Daardoor wordt het mogelijk om iemands paspoort of identiteitskaart te laten vervallen als diegene een uitreisverbod heeft gekregen. Ook wordt het mogelijk om een meldplicht, contactverbod of gebiedsverbod op te leggen aan mensen die zich willen aansluiten bij terroristische organisaties.

Eerste Kamer achter intrekken pas jihadist
Eerste Kamer achter intrekken pas jihadist (Foto: ANP)

'Turken achter DDoS-aanval parlement Wenen'

Het parlement van Oostenrijk is afgelopen weekeinde getroffen door een DDoS-aanval. De website was daardoor kort onbereikbaar. Het parlement zei dinsdag dat de aanval het werk was van de Turkse ultranationalistische hackersgroep Aslan Neferler Tim, oftewel de Leeuwensoldaten.

Het collectief heeft een screenshot van de parlementssite gepubliceerd, met de mededeling: "onze reactie op dit racisme van Oostenrijk tegen de moslims zal stevig zijn". Oostenrijk is binnen Europa een uitgesproken tegenstander van het kandidaat-EU-lidmaatschap van Turkije.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Wenen zegt dat de aanvallers geen gegevens hebben gestolen.

'Turken achter DDoS-aanval parlement Wenen'
'Turken achter DDoS-aanval parlement Wenen' (Foto: BuzzT)

Nichtje Britney Spears in levensgevaar

Maddie Aldrige, de 8-jarige dochter van Britney Spears' jongere zusje Jamie Lynn, ligt in 'kritieke maar stabiele' toestand in het ziekenhuis. Afgelopen zondag raakte het nichtje van The Princess of Pop betrokken bij een ongeluk.

Volgens TMZ reed Maddie in een quad maar 'overcorrigeerde' ze om een greppel te ontwijken, waardoor ze over de kop sloeg en in een sloot terecht kwam. De quad zonk met Maddie er nog in direct naar de bodem. Naar verluidt snelden Jamie Lynn en haar man Jamie Watson naar de plek van het ongeluk en probeerden zij het meisje uit het water te krijgen, maar werd dit bemoeiijkt door de veiligheidsgordel. Pas na enkele minuten wist het inmiddels gearriveerde ambulancepersoneel Jamie Lynns enige dochter te bevrijden.

Maddie is direct per helikopter naar een ziekenhuis in New Orleans vervoerd. De familie Spears roept op de privacy van de familie te respecteren, aldus een woordvoerder.

Amerikaanse jeugdatleten door terreurdreiging niet naar WK

De Amerikaanse atleten tot 18 jaar zullen later dit jaar niet afreizen naar Kenia voor het wereldkampioenschap bij de jeugd. De Amerikaanse atletiekbond heeft aan alle jeugdcoaches in het land een brief gestuurd waarin dit te lezen valt.

Kenia is door de Amerikaanse overheid aangewezen als 'kritisch' op de lijst met gevaarlijke landen en men is bang voor terroristische aanslagen op de Amerikaanse delegatie tijdens het toernooi in Nairobi. De VS is niet het eerste land dat zich van het toernooi terug zegt te trekken. Eerder gaven ook Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en Zwitserland al aan geen team naar Kenia te zullen sturen.

Op het vorige WK bij de jeugd, in 2015 in het Colombiaanse Cali, pakte Team USA nog de eerste plek op de medaillespiegel. Het toernooi in Kenia zal het laatste jeugd-WK worden, nadat wereldwijde atletiekbaas Sebastian Coe aankondigde dat vanaf 2017 alleen nog regionale en continentale toernooien gehouden worden voor de jeugd. 

usatf by Johanna Gretschel on Scribd

Madonna mag Malawiaanse kinderen adopteren

Madonna heeft toestemming gekregen om twee kinderen uit Malawi te adopteren. Dat heeft het hooggerechtshof in het Afrikaanse land besloten, zegt een woordvoerder tegen Reuters. De Queen of Pop was bij de uitspraak aanwezig.

Al langer gaan geruchten de ronde dat Madonna weer in Malawi is om kinderen te adopteren, maar de zangeres sprak dat eerder tegen. Zelf zei Madonna dat ze wilde kijken hoe het met het kinderziekenhuis in Blantyre gaat. Met haar stichting Raising Malawi doet ze veel liefdadigheidswerk in het Afrikaanse land.

Madonna zou eind januari een verzoek tot adoptie hebben ingediend bij de rechtbank. De BBC meldde destijds dat ze minimaal een week zou moeten wachten op een reactie.

De zangeres heeft twee kinderen uit Malawi. Ze adopteerde zoon David Banda in 2006, in 2009 voegde dochter Mercy James zich bij het gezin. Madonna heeft nog een biologische zoon en dochter. De twintigjarige Lourdes kreeg de zangeres met acteur Carlos Leon. Met regisseur Guy Ritchie kreeg ze Rocco, die inmiddels zestien jaar is.

Madonna mag Malawiaanse kinderen adopteren
Madonna mag Malawiaanse kinderen adopteren (Foto: BuzzE)

Rechter: taxiverbod Schiphol terecht

De gemeente Haarlemmermeer mag taxironselaars op Schiphol weren. Volgens de voorzieningenrechter van de rechtbank in Haarlem is het verbod op het aanbieden van taxidiensten in en rond de terminal terecht. Dat is de uitkomst van een kort geding dat een groep van 61 chauffeurs had aangespannen tegen de gemeente, zo bevestigde hun advocaat dinsdag.

De taxichauffeurs waren het niet eens met het besluit van Haarlemmermeer om de Algemene Plaatselijke Verordening aan te passen. Wie zich schuldig maakt aan het aanbieden van taxidiensten buiten de daarvoor beschikbaar gestelde taxibaan, kan rekenen op boetes die kunnen oplopen tot 1500 euro. Het verbod zou eigenlijk al vorige week maandag ingaan, maar werd vanwege het kort geding nog even uitgesteld.

Volgens de raadsman gaat het om een uitgebreid vonnis, dat zijns inziens al vooruit loopt op de bodemprocedure die nog volgt. "De rechter stelt de belangen van Schiphol en Haarlemmermeer voorop."

Na een uitspraak van het gerechtshof in 2015, dat oordeelde dat chauffeurs met een vergunning op alle openbare wegen klanten mogen oppikken, nam het aantal taxi's flink toe op Schiphol. De luchthaven wordt gezien als een goede bron van inkomsten. De groei heeft volgens de gemeente en de luchthaven echter tot veel overlast geleid. Ze krijgen voortdurend klachten van reizigers en beveiligers over de ronselaars die zich schuldig zouden maken aan intimidatie, oplichting, belediging en bedreiging. De aankomst op Schiphol wordt ook wel vergeleken met een derdewereldland, aldus de advocaat van de luchthaven tijdens de zitting.

Rechter: taxiverbod Schiphol terecht
Rechter: taxiverbod Schiphol terecht (Foto: ANP)

WoW Tokens nu ook bruikbaar in andere games

In World of Warcraft kunnen spelers al een tijdje WoW Tokens kopen of verkopen. De Tokens zijn te koop in winkels of online en deze kun je vervolgens verkopen voor in-game gold of game-time. Tot nu toe was de token alleen in World of Warcraft te gebruiken.

Blizzard heeft nu echter een wijzingen doorgevoerd in dit beleid. Vanaf nu kun je ze ook inruilen voor Battle.net credits. De credits zijn te gebruiken in de andere games van Blizzard zoals StarCraft II, Diablo III, Heroes of the Storm, Hearthstone en Overwatch.

ADO ontslaat trainer Petrovic

Zeljko Petrovic is niet langer de trainer van ADO Den Haag. De club en oefenmeester zijn 'in goed overleg' uit elkaar gegaan, zo heeft de club laten weten. ADO staat momenteel zestiende in de Eredivisie en denkt met een andere trainer het team in de Eredivisie te kunnen houden. Assistent-trainer Ekrem Kahya neemt voorlopig de taken van Petrovic over.

Onder Petrovic kende ADO een flitsende start van het seizoen. De Hagenzen pakten tien punten uit de eerste vier duels, maar in de volgende zeventien wedstrijden werden slechts zeven punten behaald, waardoor de club afzakte naar plek zestien op de ranglijst. Hierop is besloten de Montenegrijn op straat te zetten als eerste Eredivisietrainer dit seizoen.

Algemeen Directeur Mattijs Manders: "Het was een moeilijke beslissing. Zeljko heeft een tijd lang met een smalle selectie moeten werken en heeft veel pech gehad met blessures. Daarbij was het ook te vaak onrustig rondom de club, maar geloof mij dat Petrovic iedere dag zijn ziel en zaligheid heeft ingezet voor onze club, maar soms werkt het gewoon niet meer."

Manager voetbalzaken Jeffrey van As: "De spelersgroep is inmiddels uitgebreid en Petrovic heeft er keihard aan gewerkt en er alles aan gedaan, maar wij hebben het idee dat de groep iets anders nodig heeft. In ons gesprek werd duidelijk dat onze trainer het in grote lijnen met ons eens was. Dus hebben wij gekeken naar het belang van ADO Den Haag, en in die lijn een beslissing moeten nemen. Een lastige beslissing, omdat Zeljko een prachtig mens is die het vuur uit de schenen heeft gelopen voor ADO Den Haag en ook in moeilijke tijden een rots in de branding is geweest."

ADO ontslaat trainer Petrovic (Pro Shots / Joep Leenen)
ADO ontslaat trainer Petrovic (Pro Shots / Joep Leenen)

Zorgen over nek F1-coureur Wehrlein

Het Formule 1-team Sauber heeft ontkend dat coureur Pascal Wehrlein vanwege een nekblessure mogelijk de wintertests zou moeten gaan missen. De Duitse coureur crashte in januari tijdens de Race of Champions en moet voor hij in actie komt eerst enkele medische tests ondergaan.

Wehrlein sloeg in Miami over de kop nadat hij in zijn heat vlak na de streep de auto van Felipe Massa raakte. Zowel de Duitser als zijn passagier konden snel uit de bolide gehaald worden, maar voor de coureur was het evenement wel voorbij. Wehrlein kon als toeschouwer zien dat landgenoot Sebastian Vettel als enige vertegenwoordiger van Duitsland afrekende met alle andere landen en zo de Nations Cup greep.

Het voedde de geruchten dat Wehrlein een nekblessure opgelopen zou hebben en omdat nieuws over de coureur uitbleef leek het erop dat hij hierdoor de F1-testsessies mogelijk zou moeten gaan missen. Sauber ontkent dit. "De medische onderzoeken zijn nog steeds gaande. De berichten zijn dan ook pure speculatie. Te zijner tijd zullen we meer informatie geven."

Het eerste moment dat de coureurs na hun winterslaap weer in actie moeten komen is op 27 februari in Barcelona. Sauber maakt op 22 februari bij een filmdag al de eerste meters met de nieuwe bolide.


De crash van Wehrlein in Miami (Bron: YouTube)

Badr Hari moet celstraf uitzitten

De Amsterdamse kickbokser (32) Badr Hari moet alsnog het restant van zijn celstraf uitzitten. De Hoge Raad bevestigde dinsdag in een arrest zijn veroordeling door het gerechtshof in oktober 2015.

Destijds werd hem wegens een serie mishandelingen en pogingen daartoe twee jaar gevangenisstraf opgelegd, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Daarvan moet hij na aftrek van voorarrest nog circa een half jaar uitzitten.

De klachten in cassatie beperkten zich volgens de Hoge Raad tot de zware mishandeling van de inmiddels overleden zakenman Koen Everink in de skybox van Amsterdam Arena, alsmede een poging tot zware mishandeling met een kapotgeslagen glas van een bezoekers aan de club Jimmy Woo in Amsterdam.

Onbegrijpelijk

Het bewijs hiervoor zou volgens de advocaat van Badr Hari 'onvoldoende en onbegrijpelijk zijn gemotiveerd', stelt de Hoge Raad.

Volgens de Hoge Raad bestaat in cassatie geen ruimte voor een nieuwe selectie of waardering van het bewijs. Die selectie en waardering is bij uitstek de taak van de rechtbank en het hof. De Hoge Raad zegt alleen in te grijpen als het bewijs ontbreekt of als de onderbouwing van het hof met betrekking tot het bewijs onbegrijpelijk is. Dat is in de zaak van de kickbokser niet het geval.

De Hoge Raad en de advocaat-generaal, die een advies uitbracht, zien dan ook geen reden voor vernietiging van de beslissing van het hof.

Badr Hari moet celstraf uitzitten
Badr Hari moet celstraf uitzitten (Foto: BuzzE)

Daverende stunt skiester Schmidhofer op WK

Skiester Nicole Schmidhofer heeft op het wereldkampioenschap alpineskiën voor een enorme sensatie gezorgd. De 27-jarige Oostenrijkse pakte de eerste gouden medaille van het kampioenschap in St. Moritz door de super-G zeer verrassend te winnen.

Nadat Elena Curtoni het toernooi geopend had was het Sofia Goggia die als eerste echte favoriete naar beneden mocht. De Italiaanse leek de druk van haar topseizoen niet aan te kunnen en het lukte haar niet om haar zo kenmerkende, agressieve stijl te laten zien. Het leverde haar uiteindelijk slechts de tiende plek op.

Vervolgens mocht Tina Weirather zich van de piste af storten en de Liechstensteinse deed dat bijzonder goed. Ze dook ruim onder de tijd van Goggia en nam de leiding over, maar topfavoriete Lara Gut stond nog boven. De Zwitserse leek echter wat terughoudend te skiën en dat kwam haar duur te staan: bij de finish kwam ze 0,03 seconden tekort om Weirather te verslaan. 

Het wachten was op de volgende favorieten, waar de gelijk na Gut startende Schmidhofer toch niet bij genoemd werd. De Oostenrijkse begon redelijk, maar op deel twee van de piste haalde ze plotseling hard uit. Met 0,33 seconden voorsprong nam ze tegen alle verwachtingen in de leiding over van Weirather en daar kwam niemand meer aan. 

Lindsey Vonn was snel onderweg, maar de Amerikaanse maakte een fout en haalde de finish niet. Dat gold ook voor de van een blessure teruggekeerde uittredend kampioene Anna Veith, terwijl Viktoria Rebensburg razendsnel onderweg was, maar een grote fout maakte en op 0,53 seconden als vierde eindigde. 

Voor Schmidhofer is het veruit het grootste succes uit haar loopbaan. In de World Cup pakte ze in 2013 en 2014 een keer een tweede en derde plek, maar voor de wereldkampioene junioren van 2007 bleef het toch vooral bij een hele reeks klasseringen tussen de vierde en tiende plek. Tot dinsdag: met haar eerste zege op het hoogste niveau ooit pakte ze gelijk de wereldtitel. 

Woensdag om 12.00 uur gaan de mannen van start op de super-G. Ben je van plan om te kijken en benieuwd wie de favorieten zijn? Dan hebben we deze voorbeschouwing voor je klaar gezet.

Jongen sterft na straf vanwege bedplassen

In Aire-sur-la-Lys (in het noorden van Frankrijk) is een jongetje van 5 onder verdachte omstandigheden gestorven. Waarschijnlijk is hij overleden omdat zijn stiefvader hem had gestraft omdat hij in zijn bed had geplast.

Hulpverleners kregen in de nacht van zondag op maandag een telefoontje van de stiefvader en moeder van het kind. Toen ze ter plaatse kwamen, troffen ze het kind in kritieke toestand aan bij een schuur. Kort nadat ze hem gevonden hadden stierf hij.

Het kind zou in zijn bed geplast hebben. Zijn stiefvader zou hem als straf buiten rondjes hebben laten lopen. Na een tijdje zou de jongen in elkaar gezakt zijn, maar op zijn lichaam zouden ook sporen van slagen te vinden zijn.

De 31-jarige stiefvader en 23-jarige moeder zijn aangehouden.

'Gat' in code StemWijzer gedicht

Het gat dat in de code van de StemWijzer werd ontdekt, is inmiddels gedicht. "Iedereen kan de StemWijzer invullen. Het is betrouwbaar", aldus een woordvoerster van de maker ProDemos dinsdag na een bericht op NU.nl.

Toen de StemWijzer maandag voor het eerst online ging, ontdekte beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze een 'gat' in de code, waardoor hij kon zien hoe vaak mensen het advies kregen op een bepaalde partij te stemmen. Als bewijs plaatste hij op zijn site een screenshot waarop te zien was dat de PVV op dat moment leidde, voor de PvdA en de VVD.

In de code ontdekte Kloeze ook de tekst 'SijmenRuwhofiseenlul'. Volgens de woordvoerster is dit zinnetje weggehaald. Ruwhof is de ethische hacker die ontdekte dat het Nederlandse systeem om de stemmen te tellen, kwetsbaar is. Daarom besloot het kabinet de stemmen dit jaar met de hand te tellen.

'Gat' in code StemWijzer gedicht
'Gat' in code StemWijzer gedicht (Foto: ANP)

De Hef in Rotterdam is weer compleet

De historische spoorbrug De Hef in Rotterdam is na twee jaar van renovatie en groot onderhoud weer compleet. Dinsdag wordt het beweegbare middendeel (het val) teruggeplaatst in De Hef.

Rond 8.00 uur wordt het val gereed gelegd om tussen de torens te kunnen worden geschoven. Een uur later wordt het 55 meter lange en 9 meter brede brugdeel teruggeplaatst. Wethouder Joost Eerdmans (buitenruimte) bezegelt rond 9.00 uur de terugkeer met een ceremonie.

Met het terugplaatsen heeft de monumentale brug in de Koningshaven, die Rotterdam-Zuid met het Noordereiland verbindt, zijn betekenis als stedelijk icoon terug. De Koningshavenbrug, zoals de hefbrug officieel heet, is een Rijksmonument.

Het afgelopen jaar zijn de oude verflagen verwijderd. Aansluitend heeft de brug drie nieuwe verflagen gekregen in de oorspronkelijke mosgroene kleur NS 116, zoals door de Rotterdamse gemeenteraad is besloten.

De Hef is gebouwd tussen 1925 en 1927. Tot 1993 reden er treinen over deze brug. Sinds de opening van de Willemsspoortunnel doet de brug geen dienst meer voor het treinverkeer.

Update 12:30 uur:
Hte beweegbare brugdeel "Het Val" is teruggeplaatst. De Hef kan er nu weer jaren tegen. De komende dagen wordt het nog spannend. Alle kabels in de Hef worden dan vastgemaakt en dan zal ook blijken of Het Val weer kan bewegen. Bij storm moet het beweegbare deel namelijk omlaag kunnen uit veiligheidsoverwegingen.

Update 11:30 uur:
Onder grote publieke belangstelling is het Val vanuit de Merwehaven terug gevaren naar de plek waar hij hoort. Het lijkt erop dat het 600 ton wegende brugdeel alweer bijna op z'n plek zit maar hij hangt nog steeds in de takels. Fotograaf Paul Martens maakt er prachtige beelden van en zend die rechtsreeks uit via internet. Ook TV Rijnmond heeft een stream waarop het live te volgen is.

 

De Hef in Rotterdam weer compleet
De Hef in Rotterdam weer compleet (Foto: ANP)

Voorwaardelijke celstraf voor Dennis Rodman

Dennis Rodman is door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar voor het veroorzaken van een verkeersongeluk. Ook heeft hij taakstraf van 30 uur opgelegd gekregen en moet de voormalig basketballer 500 dollar overmaken aan een fonds voor verkeersslachtoffers, melden Amerikaanse media.

Rodman belandde vorig jaar juli op een snelweg in Californië op de verkeerde weghelft, waarna een automobilist moest uitwijken en crashte. Het slachtoffer kwam er heelhuids van af, Rodman sloeg na het ongeluk op de vlucht.

De voormalig sporter riskeerde een celstraf van twee jaar. Rodman kwam de laatste jaren al vaker negatief in het nieuws. Zo werd hij al twee keer veroordeeld voor rijden onder invloed en bracht hij veelvuldig vergeefse bezoekjes aan afkickklinieken. Ook bracht hij een omstreden bezoek aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Voorwaardelijke celstraf voor Dennis Rodman
Voorwaardelijke celstraf voor Dennis Rodman (Foto: BuzzE)

Ancelotti kritisch: "Ook Robben moet samenwerken!"

Carlo Ancelotti zag zijn Bayern München afgelopen zaterdag met 1-1 gelijkspelen tegen Schalke 04. De Italiaan wist wel waar het puntenverlies aan te wijten was.

Bayern kwam in de eigen Allianz Arena niet verder dan 1-1 tegen Die Königsblauen, zodat niet optimaal geprofiteerd werd van de nederlaag van achtervolger RB Leipzig bij Borussia Dortmund.

Een domper, meent trainer Carlo Ancelotti, die zag waar het aan lag bij Der Rekordmeister. "Mijn spelers weten dat ze zeer compact moeten staan. Onder (voorganger, red.) Pep Guardiola stond het elftal altijd zeer compact. Nu gebeurt dat ook vaak, zoals tegen Leipzig. Tegen Schalke was dat niet het geval", aldus de coach op een persconferentie

Ancelotti schroomt niet om namen te noemen. "Bij verdedigen gaat het om rennen, opofferen en over samenwerken. Ook Arjen Robben, Douglas Costa en de verdedigers moeten dat doen!"

Bayern neemt het dinsdagavond in de DFB Pokal al weer op tegen VfL Wolfsburg. "Deze ploeg staat net als Schalke niet hoog op de ranglijst, maar ze hebben heel goede spelers. Daar moeten we voor opassen."

Trump: media verzwijgen aanslagen Europa

Donald Trump heeft media beschuldigd van het verzwijgen van aanslagen door radicale moslims in Europa. De Amerikaanse president deed zijn uitspraken tijdens een bezoek aan MacDill Air Force Base in Florida. "In Europa gebeuren overal aanslagen, maar de oneerlijke media berichtten er niet meer over."

Trump zei dat de media "hun redenen hebben niet meer over de aanslagen te schrijven." De president vertelde niet welke redenen dat waren. Later lichtte het Witte Huis zelf de uitspraken van Trump nader toe. "Nieuwszenders reageren niet meer op hetzelfde niveau als vroeger op aanslagen. Het kan niet zo zijn dat dat het nieuwe normaal wordt."

Ook gaf het Witte Huis een lijst vrij van 78 aanslagen die in de wereld zijn gepleegd tussen september 2014 en december 2016.

The Poynter Institute, een zeer gerenommeerde universiteit op het gebied van journalistiek, doet de stelling van Trump af als onzin.

Trump: media verzwijgen aanslagen Europa
Trump: media verzwijgen aanslagen Europa (Foto: ANP)

'Gat in code van Stemwijzer'

Beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze heeft een gat in de code van de Stemwijzer ontdekt. Hij kreeg per partij te zien hoe vaak mensen het advies kregen op die partij te stemmen. Gewone gebruikers zien die data niet en er is wat technische kennis voor nodig, maar Kloeze benadrukt dinsdag op zijn site dat hij niets heeft gehackt.

Kloeze kwam bij de stand door naar de DevTools binnen Chrome te gaan. Ondertussen vulde hij de Stemwijzer in. Zo zag hij uiteindelijk de 'count' per partij. Kloeze plaatste als bewijs een screenshot waarop te zien is dat de PVV op dat moment leidde, voor de PvdA en de VVD.

In de code is ook de tekst 'SijmenRuwhofiseenlul' te vinden. Ruwhof is de ethische hacker die ontdekte dat het Nederlandse systeem om de stemmen te tellen, kwetsbaar is. Daarom besloot het kabinet de stemmen dit jaar met de hand te tellen. Het is niet bekend of de tekst is achtergelaten door een maker of door iemand die is binnengedrongen in het systeem.

'Gat in code van Stemwijzer'
'Gat in code van Stemwijzer' (Foto: BuzzT)

Verveelde piloot maakt vrije val

Een piloot van de Britse luchtmacht RAF heeft de 187 inzittenden van zijn vliegtuig de schrik van hun leven bezorgd doordat zijn toestel tijdens het maken van wat privéfoto's in een vrije val richting de Zwarte Zee terechtkwam. Het duurde bijna anderhalve kilometer voor de piloot de controle over zijn Airbus A330 herwon.

De 49-jarige flight-lieutenant Andrew Townshend had de pech dat zijn fototoestel de 'joystick' voor vliegcontrole in de cockpit blokkeerde. Zijn copiloot was even thee halen, zo bleek voor een militaire rechtbank in Bulford. Die wist terug te kruipen en hangend aan het plafond zijn piloot te helpen.

De 187 militairen aan boord hingen een lange halve minuut aan het plafond tijdens de val die de Airbus maakte en dachten dat hun laatste uur had geslagen, aldus Britse media. Sommigen liepen verwondingen op door de onverwachte wending. Het toestel was van Engeland op weg naar Camp Bastion, de belangrijkste Britse militaire basis in Afghanistan.

De zaak wordt later voortgezet.

Verveelde piloot maakt vrije val
Verveelde piloot maakt vrije val (Foto: BuzzO)

Briatore ziet jonge Senna in Verstappen: "Hij wordt wereldkampioen"

Flavio Briatore heeft zich weer eens lovend uitgelaten over Max Verstappen. De oud-teambaas van onder meer Michael Schumacher (Benetton) en Fernando Alonso (Renault) vergeleek Verstappen met een vrij illustere voorganger.

"Verstappen gaat de wereldtitel winnen", zegt de flamboyante Italiaan stellig. "Op basis van zijn manier van rijden en vooral wat ik tijdens de Grand Prix van Brazilië vorig jaar heb gezien durf ik te zeggen dat je hem een middelmatige auto kunt geven en dat hij dan nog steeds wereldkampioen wordt. Iets als Verstappen heb ik sinds de beginjaren van de jonge Ayrton Senna niet meer op een circuit gezien", aldus Briatore. "Iets veel beters dan Verstappen heeft de Formule 1 simpelweg niet te bieden op het moment."

Over de Nederlandse Red Bull-tiener is hij lovend, over de Formule 1 in het algemeen is hij dat zeker niet. "Het moet weer om de rijders gaan draaien. Wat kan het de fans nou schelen welke peperdure motor er in een auto ligt? We moeten gewoon meer auto's hebben die grofweg even snel zijn en dan komen de echte toppers vanzelf wel bovendrijven. Budgetten van honderden miljoenen euro's zijn veel te hoog en ontwerpers hebben het veel te veel voor het zeggen. Laten we om te beginnen dat DRS maar eens afschaffen", foetert Briatore. 

Een juichende Max Verstappen, volgens Briatore gaan we het nog veel vaker zien (Pro Shots/Action Images)
Een juichende Max Verstappen, volgens Briatore gaan we het nog veel vaker zien (Pro Shots/Action Images)

Inspectie: burgerschapsonderwijs moet beter

Scholen in Nederland moeten hun burgerschapsonderwijs sterk verbeteren. Volgens de Inspectie van het Onderwijs gaat het al langere tijd niet goed met de pogingen om scholieren bij te spijkeren over typisch Nederlandse normen en waarden.

Scholen zijn verplicht aandacht te geven aan burgerschap, maar doen dat weinig doelgericht, stelt de inspectie.

Zo vertonen de activiteiten weinig verband, is er geen planmatige aanpak en formuleren scholen niet wat ze leerlingen willen leren. De inspectie pleit voor maatregelen. In de onderwijswetten staat dat scholen aandacht moeten besteden aan actief burgerschap en sociale integratie en diversiteit.

Kernwaarden

De inspectie concludeert dat scholen van goede wil zijn maar er niet goed in slagen burgerschapsonderwijs vorm te geven omdat de wettelijke opdracht vaag is.

Staatssecretaris Sander Dekker wil dat scholen meer houvast krijgen bij het geven van dergelijk onderwijs. "Scholen worstelen met dit soort onderwijs. Ze hebben behoefte aan meer houvast en duidelijkheid. Daarom gaan we in de wet vastleggen dat leraren in de klas aandacht moeten geven aan onze kernwaarden."

Volgens Dekker is het vanwege toenemende tegenstellingen in de maatschappij belangrijker dan ooit om ,,glashelder te zijn" over wat Nederlandse kernwaarden zijn. "Wat de norm is en waarom vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid zo'n centrale plaats innemen in onze samenleving. Waarden die ons als Nederlanders met elkaar verbinden."

Inspectie: burgerschapsonderwijs moet beter
Inspectie: burgerschapsonderwijs moet beter (Foto: ANP)

Atleet minimaal drie jaar de cel in voor dopinggebruik

Ethiopische sporters die betrapt worden op het gebruik van verboden middelen kunnen meer dan alleen een schorsing uit de sport tegemoet gaan zien. De nieuwe atletiekbaas van het land, hardlooplegende Haile Gebrselassie, liet weten dat de regering een plan goed gaat keuren om gevangenisstraffen uit te delen aan dopingzondaars.

"Volgende maand zal de regering het plan goedkeuren", vertelt Gebrselassie aan The Independent. "We moeten gewoon streng zijn. De situatie rond Rusland heeft ons wakker geschud en doen inzien dat er zware straffen nodig zijn. Als wij dit doen, zou de rest van de wereld ook sterk moeten zijn in de strijd tegen doping", verklaart hij.

"We willen mensen die dit kwaad in zich hebben niet langer steunen. Na lange gesprekken met de atletiekbond besloten we dat er geen andere keuze was dan ook levenslange schorsingen uit te delen aan iedereen die betrapt wordt. Daarnaast hebben we dankzij de overheid gevangenisstraffen tot onze beschikking als straf. Atleten die aan de doping gaan doen niks anders dan direct geld stelen uit de zakken van eerlijke atleten", klinkt het boos.

Girmay Birahun, een 22-jarige marathonloper, krijgt de dubieuze eer om als eerste de gevangenis in te gaan voor het gebruik van doping. In de eerste dagen van Gebrselassie's regime werd hij betrapt op het gebruik van meldonium, waar in 2016 veel over te doen was. Tientallen vooral Oost-Europese sporters werden betrapt op het hartmedicijn, waaronder tennisster Maria Sharapova. Het gros kwam ermee weg doordat wereldantidopingautoriteit WADA bijzonder slecht onderzoek had verricht, maar Sharapova kreeg wel een schorsing.

"Ik ben op een bepaalde manier bang en verdrietig voor deze atleet, voor wat hij in de gevangenis tegenover zich zal krijgen. Minimaal drie jaar in de cel, dat is een ernstige straf. Hij wordt de eerste die voor dopinggebruik de cel in zal gaan en hij is sindsdien non-stop aan het huilen. Ik moet echter aan het beschermen van de meerderheid denken, niet aan een individu. Een aantal van mijn atleten geven mij hier de schuld van, maar het is de overheid die de gevangenisstraffen mogelijk gemaakt heeft en ik ben niet degene die de urine van de atleten test", sluit hij af. 

Guzman loopt weg, publiek krijgt geld terug

Veertig minuten duurde een try-out van de nieuwe voorstelling van Javier Guzman zaterdag in het Agoratheater in Druten. Toen de cabaretier plotseling het toneel verliet, dachten de bezoekers eerst nog aan een grap. Maar Guzman bleef weg, zonder uitleg.

Een try-out van Guzman gaat wel eens vaker de mist in, zegt zijn manager Dries Floris in het AD. Hij erkent dat Javier beter terug had kunnen komen om op het podium zijn excuses te maken. Het teleurgestelde publiek krijgt wel zijn geld terug.

Guzman loopt weg, publiek krijgt geld terug
Guzman loopt weg, publiek krijgt geld terug (Foto: BuzzE)

Monnik blijkt handelaar in amfetamine

De politie in Myanmar keek verbaasd op toen ze bij een controle in de auto van een boeddhistische monnik in de stad Maungdaw 400.000 methamfetaminepillen vond. Toen de politiemensen een kijkje namen in het klooster waar de man vandaan kwam, vonden ze daar nog eens 4,2 miljoen pillen.

Myanmar staat bekend als een grote producent van narcotica. Er worden onder meer grote hoeveelheden amfetamine, opium en cannabis geproduceerd. Vorig jaar wist de politie de hand te leggen op liefst 98 miljoen pillen, een verdubbeling van het aantal dat in 2015 werd gevonden. De overheid vervolgt producenten en handelaren zo veel mogelijk.

De harddrug methamfetamine, ook wel bekend onder de Engelse aanduidingen meth of crystal meth, geldt als een sterk verslavende amfetamine. Het wordt in de medische wereld onder meer gebruikt voor aandoeningen als ADHD en obesitas.

Monnik blijkt handelaar in amfetamine
Monnik blijkt handelaar in amfetamine (Foto: BuzzO)

Ajax: "Voorzien geen problemen met papierwerk Neres"

Het aantrekken van David Neres bij Ajax heeft nogal wat voeten in de aarde. Met de komst van de vleugelaanvaller van São Paulo moet het nodige papierwerk geregeld worden.

"We voorzien geen problemen om het papierwerk in orde te krijgen, maar hebben de hele procedure wel te respecteren", vertelde Ajax-woordvoerder Miel Brinkhuis tegen De Telegraaf. "We doen er alles aan om de werkvergunning zo spoedig mogelijk te regelen, maar per geval is het verschillend.”

Neres is momenteel nog actief met Brazilië op het Zuid-Amerikaans kampioenschap onder 20 en dat geeft de Amsterdammer de tijd om het papierwerk in orde te maken. Zo moet de jongeling onder andere speelrechtigd worden.

Op zijn vroegst is Neres in de derde week van februari in Nederland, maar wanneer de Braziliaan voor het eerst te bewonderen is, is nog de vraag. "Ajax geeft hem de tijd. Dat liet Marc Overmars eerder ook al weten, dus pin me er niet op vast wanneer zijn eerste training bij Ajax is, laat staan wanneer hij in een wedstrijd te bewonderen zal zijn."

Kampioene Veith-Fenninger start zonder verwachting op WK alpineskiŽn

Alpineskiester Anna Veith-Fenninger gaat dinsdag zonder verwachtingen van start op het wereldkampioenschap in het Zwitserse St. Moritz. Daar staat dinsdag het eerste onderdeel van het WK op het programma: de super-G bij de dames.

Veith, zoals ze zich na haar huwelijk noemt, is op de super-G regerend olympisch- en wereldkampioene, maar raakte na het seizoen 2015/16 zwaar geblesseerd en kwam onlangs pas weer terug. Het topniveau is er nog niet helemaal bij de Oostenrijkse. "Ik heb geen verwachtingen van het WK", zegt de 27-jarige Veith tegen Duitse media. 

Toch stond ze eind januari bij haar laatste wedstrijd voor het WK met plek drie eindelijk weer op het podium tijdens de super-G in Cortina d'Ampezzo en dus is er een stijgende lijn te zien. "Het is voor mij al een succes dat ik dusdanig gegroeid en hersteld ben dat ik hier aanwezig kan zijn en, wie weet, misschien wel mee kan doen om de prijzen. Maar ook als dat niet lukt is het in orde, ik ben wereldkampioene, olympisch kampioene, heb twee keer de algemene World Cup gewonnen...ik heb alles al bereikt, alles wat nog komt is een hele mooie bonus", legt ze uit. 

De super-G start dinsdag om 12.00 uur en is live te zien op Eurosport. De liefhebber kan uiteraard eerst even onze voorbeschouwing doornemen om te weten op wie gelet moet worden. 

Dekker: lessen in waarden en normen invoeren

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs (VVD) wil dat scholen meer aandacht besteden aan de democratische rechtsstaat en gelijkheidsbeginselen, zoals de vrijheid van meningsuiting. De staatssecretaris wil dat scholieren zich bewuster worden van alle vrijheden en plichten, die in onze grondwet staan. "Als leerlingen dat niet meekrijgen, moeten we niet gek staan te kijken dat extreme ideeën zich nestelen."

Dekker doet zijn uitlatingen in De Telegraaf van dinsdag. Hij reageert op een kritisch rapport van de Inspectie van het Onderwijs dat dinsdag verschijnt. Daarin staat dat eerdere pogingen om scholieren bij te spijkeren over typisch Nederlandse normen en waarden zijn gestrand.

Het ministerie van Onderwijs werkt aan een lespakket. "Het moet de komende twee jaar zijn beslag krijgen. Het is nieuwe lesstof dus daar gaat wat tijd overheen."

Dekker bewijst hiermee dat je als staatssecretaris van Onderwijs geen flauw idee hoeft te hebben wat er in het klaslokaal gebeurt. Deze onderwerpen komen namelijk al lang naar voren in lessen Nederlands of geschiedenis, nog los van het belang dat docenten er zelf aan hechten. Afgelopen week kwam in het nieuws dat er op (middelbare) scholen nogal wat taboes liggen op gevoelige onderwerpen. Blijkbaar wil Sander Dekker dat oplossen door het bespreken ervan doodleuk te verplichten. 

"Laat ik een aantal voorbeelden geven. Ik sprak laatst met een homoseksuele leraar op een basisschool in Rotterdam. Hij vertelde dat hij er bewust voor had gekozen om niet tegen ouders en collega's te vertellen dat hij homo is, omdat hij bang was voor de reacties. Daar schrik ik van."

"Kijk we hebben heel veel verschillende kinderen met verschillende culturele achtergronden. Ik wil dat bij leerlingen doordringt wat het betekent om Nederlander te zijn, om in dit land te wonen en daar trots op te zijn. Dat dit een land is waar je kunt zeggen wat je wilt. Dat je verliefd kunt worden op wie je wilt. Dat je zelf bepaalt hoe je eruit ziet. Dat je een hoofddoek kunt dragen, maar die ook kunt afdoen."


Dekker: lessen in waarden en normen invoeren

Dekker: lessen in waarden en normen invoeren (Foto: ANP)

13.000 mensen opgehangen in gevangenis SyriŽ

Tussen 2011 en 2015 vonden er in de Saydnaya-gevangenis bij de Syrische hoofdstad Damascus iedere week massa-executies plaats. Daarbij zijn ongeveer 13.000 mensen opgehangen, concludeert Amnesty International in een dinsdag verschenen rapport.

Niet een van de gevangenen die worden opgehangen in de Saydnaya-gevangenis ontvangt deze gruwelijke straf na iets wat ook maar in de verste verte lijkt op een eerlijk proces, stelt Amnesty. "Een zogenaamde militaire rechtbank veroordeelt een gevangene in een procedure die spot met alle rechtsnormen en niet meer dan twee minuten in beslag neemt."

Het rapport Human slaughterhouse: Mass hangings and extermination at Saydnaya prison, toont volgens Amnesty aan dat de Syrische overheid in de gevangenis bewust onmenselijke omstandigheden creëert door middel van marteling en het systematisch onthouden van eten, drinken, medicijnen en medische zorg.

De ophangingen in de Saydnaya-gevangenis vonden een of twee keer per week plaats, meestal op maandag en woensdag, midden in de nacht. Per keer werden tot 50 gevangenen geëxecuteerd.

"De Syrische autoriteiten geven tot op het hoogste niveau hun goedkeuring aan de executies en wantoestanden in de gevangenis, die gekwalificeerd kunnen worden als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid", schrijft Amnesty.

Het onderzoek is mede gebaseerd op 84 getuigenissen van onder meer voormalige bewakers en leidinggevenden in de Saydnaya-gevangenis.

FOK! Wat een weer: regenachtig of (natte) sneeuw

Een koude februari geeft een goed roggejaar.

Goedemorgen.

De afgelopen nacht was het bewolkt en momenteel valt er in Zeeland plaatselijk regen. De regen breidt zich vandaag gestaag uit, het zou alleen kunnen dat het in het noordoosten droog blijft. In de middag gaat die regen in het oosten over in (natte) sneeuw en lokaal zou het zelfs even wit kunnen worden. De temperatuur loopt op tot 1 graad in het noorden tot 6 graden in het zuiden.

De komende dagen is het zonnig en droog met koude nachten en overdag iets boven 0.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:08
Zon onder: 17:39
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1901 Koningin Wilhelmina trouwt met Prins Hendrik. De Gouden Koets wordt daarbij voor het eerst gebruikt.
1947 Bij het dorp Qumran worden de Dode Zee-rollen gevonden. Ze bevatten onder meer fragmenten van bijna alle boeken van het Oude Testament.
1958 De Nederlandse autofabriek Daf introduceert de personenauto met 'het pientere pookje'.
1970 Shocking Blue heeft de eerste Nederlandse nummer 1 hit in de VS met Venus.
1992 Eerste aflevering van Bassie en Adriaans serie De Geheimzinnige Opdracht.
2003 In de Colombiaanse hoofdstad Bogota kost een autobom in Club Nogal 36 levens. De aanslag wordt niet opgeëist.
2005 Het "monsterproces" tegen de Hofstadgroep begint.

Een fraaie sneeuwfoto (Foto: Disbatch)
Een fraaie sneeuwfoto (Foto: Disbatch)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Advies: zekerheid nodig voor zzp'ers

Mensen die via een tijdelijk contract of als zzp'er aan het werk zijn, moeten ook de nodige zekerheden krijgen. Met zekerheid durven mensen en bedrijven meer risico's te nemen, stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dinsdag.

Nederland is volgens de WRR Europees koploper zzp-schap en tijdelijke contracten. Bijna een derde van de werkenden heeft een tijdelijk contract of is zelfstandige zonder personeel (zzp'er). Maar teveel flexibilisering kan nadelen hebben voor de Nederlandse economie als daardoor minder scholing en innovatie plaatsvinden, aldus de WRR.

De raad wijst er ook op dat dit ervoor kan zorgen dat er nieuwe kwetsbare groepen komen met veel onzekerheid over hun inkomen en sociale zekerheid. "Te veel flexibilisering kan leiden tot psychologische onzekerheid zoals stress en gebrek aan erkenning en levenslooponzekerheid", stelt de WRR, "waar vooral jonge mensen tegen aanlopen als ze een huis willen kopen of een gezin willen stichten."

Advies: zekerheid nodig voor zzp'ers
Advies: zekerheid nodig voor zzp'ers (Foto: ANP)

Hoorzitting over inreisverbod VS

De rechtbank in San Francisco houdt dinsdag om drie uur lokale tijd een hoorzitting over de rechtmatigheid van het inreisverbod. Advocaten van de staten Washington en Minnesota moeten dan uitleggen waarom het inreisverbod opgeschort moet blijven.

Een federale rechter in de staat Washington bepaalde vrijdag dat het inreisverbod niet kan gelden zo lang er juridisch geen duidelijkheid over is. Een Amerikaans federaal hof van beroep wees dit weekend ook nog eens het verzoek af van het Amerikaanse ministerie van Justitie om het omstreden inreisverbod te handhaven gedurende de juridische strijd over die maatregel.

Bijna honderd Amerikaanse techbedrijven hebben zich gevoegd in de rechtszaak over het inreisverbod voor burgers uit zeven islamitische landen. Onder de bedrijven zijn bekende namen als Apple, Microsoft, Google, Uber, Airbnb, eBay en Mozilla.

Hoorzitting over inreisverbod VS
Hoorzitting over inreisverbod VS (Foto: ANP)

Koningspaar begint vijfde Duitslandbezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen dinsdagmiddag aan hun vijfde werkbezoek aan Duitsland sinds de troonswisseling in 2013. De komende dagen worden Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt bezocht. Deze week reist ook een handelsmissie onder leiding van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) naar de oostelijke deelstaten om onder meer op het gebied van chemie en hightechsystemen en -materialen zaken nieuwe contacten te leggen en de samenwerking uit te breiden.

Het koningspaar gaat eerst naar Eisenach, waar op de Wartburg aandacht wordt besteed aan de reformatie die dit jaar precies vijfhonderd jaar geleden werd begonnen door Maarten Luther. In dit hoog boven het stadje gelegen kasteel vertaalde Luther het Nieuwe Testament naar het Duits. Koning en koningin, die ook op de Wartburg logeren, krijgen een rondleiding en wonen een themadiner bij waarin de reformatie centraal staat. Ook later in de week is er aandacht voor de kerkhervorming bij een bezoek aan Wittenberg, waar Luther in 1517 zijn 95 stellingen poneerde.

Het werkbezoek wordt woensdag voortgezet in onder meer Erfurt en Weimar. Ook wordt die dag voormalig concentratiekamp Buchenwald bezocht.

Koningspaar begint vijfde Duitslandbezoek
Koningspaar begint vijfde Duitslandbezoek (Foto: ANP)

VVD: 2 miljard voor verpleeghuizen

De VVD wil twee miljard euro beschikbaar stellen voor beter zorg in verpleeghuizen. Dat zegt premier Rutte in een interview met het AD. Twee miljard is ook het bedrag waarvoor Hugo Borst en Carin Gaemers pleitten in hun manifest Scherp op Ouderenzorg.

Verpleeghuizen moeten aangeven waaraan ze het willen besteden. Voor ieder verpleeghuis zal dat anders zijn, zegt Rutte . ,,Dat geld moet natuurlijk niet naar een lease-auto voor de directeur."

Het huidige kabinet heeft al 100 miljoen uitgetrokken voor betere ouderenzorg in verpleeghuizen. Alle partijen in de Kamer schaarden zich eind vorig jaar achter een voorstel van de PVV, die wil dat staatssecretaris Martin van Rijn alle punten in het manifest volgt.

VVD: 2 miljard voor verpleeghuizen
VVD: 2 miljard voor verpleeghuizen (Foto: ANP)

Hoge Raad oordeelt over Badr Hari

Vechtsporter Badr Hari hoort dinsdag of de Hoge Raad zijn veroordeling wegens een aantal mishandelingen en pogingen daartoe in stand houdt.

De Amsterdamse kickbokser (32) werd in oktober 2015 in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Ook werd hem betaling van schadevergoedingen van ruim 45.000 euro opgedragen.

Volgens het gerechtshof in Amsterdam is bewezen dat Hari zich schuldig heeft gemaakt aan een serie mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven, waaronder die van de inmiddels om het leven gebrachte zakenman Koen Everink in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation White 2012.

Tegen die straf ging hij in cassatie. Het vonnis wordt onherroepelijk als Hari zijn beroepszaak bij de Hoge Raad verliest. Hari moet in dat geval na aftrek van een eerder uitgezeten voorarrest nog circa een half jaar de cel in.

Hoge Raad oordeelt over vonnis Badr Hari
Hoge Raad oordeelt over vonnis Badr Hari (Foto: ANP)

Uitslagen Jupiler League - Almere na rust voorbij Emmen

Na elke speelronde komt FOK!sport met een overzicht van de gespeelde wedstrijden en de 'westrijd van de week'. Na een korte rust is dat deze ronde Almere City FC tegen FC Emmen. Deze subtopper is 26 keer gespeeld waarin de verhoudingen dicht bij elkaar liggen: Almere City FC won elf maal, FC Emmen won negen keer. zes keer kwam er geen winnaar uit de bus.

Voor aanvang van de wedstrijd zei coach Jack de Gier van Almere City FC dat de verschillen naar de top vijf klein zijn, "De achterstand op de nummer vijf bedraagt slechts drie punten. De komende duels zijn dus heel belangrijk." FC Emmen is in 2017 nog ongeslagen, zij hopen deze reeks te kunnen voortzetten. Bij winst kan Almere City FC in de top vijf komen maar die kans is vrij klein. Het zou moeten winnen met zes goals verschil, waar de nummers negen tot en met vijf moeten verliezen. FC Emmen zou een plaatsje kunnen stijgen op de ranglijst bij winst.

Almere begon vrij sterk aan de wedstrijd, Overtoom knalde de bal tegen de vuisten van de keeper van FC Emmen, Telgenkamp. Aan corners geen gebrek, maar er werd geen resultaat uit behaald. FC Emmen voerde de druk op, waar Almere City niet echt uit kwam. Toch kwam Almere terug in de wedstrijd en gevaarlijk maar het was FC Emmen dat de openingstreffer maakte, Bos maakte een indivuele actie in het strafschopgebied en scoorde de 0-1. Almere had nog wel een flinke kans maar wist deze niet te benutten. Met een 0-1 ruststand gingen de spelers de kleedkamer in.

Na rust begon Almere met een wissel, Ten voorde kwam voor Valpoort. Ook in de tweede helft bleven de corners niet ongezien. In de 55e minuut kwam de gelijkmaker, Salasiwa nam het doel onder vuur waardoor Bakker de bal in eigen goal tikte. Nog geen twee minuten later scheelde het weinig of de voorsprong was er voor Almere City. In het laatste kwart van de wedstrijd gebeurde dit wel uit een vrije trap van Ahannach. Met een dubbele wissel probeerde FC Emmen nog het tij te keren, maar dit zou niet gebeuren. In de slotminuut scoort van der Water de 3-1. Dit zou ook de eindstand zijn van deze wedstrijd.

Emmen-speler Aslan in duel met Almere verdediger Nieuwpoort (Pro Shots/Remko Kool)
Emmen-speler Aslan in duel met Almere verdediger Nieuwpoort (Pro Shots/Remko Kool) 

Overige uitslagen speelronde 24 
NAC Breda 1 - 0 FC Dordrecht 
RKC Waalwijk  1 - 2 Jong FC Utrecht 
FC Volendam  2 - 1 FC Den Bosch 
Fortuna Sittard  5 - 2 Jong Ajax 
Helmond Sport  3 - 4 Telstar 
De Graafschap  3 - 0 SC Cambuur 
FC Oss  0 - 3 MVV Maastricht 
Achilles'29  4 - 3 FC Eindhoven 
Jong PSV  2 - 1 VVV-Venlo 
Almere City FC  3 - 1 FC Emmen 

Jupiler League Stand ronde 24 (Foto: FOK.nl)
Jupiler League Stand ronde 24 (NOS/Teletekst)

Van As: "Vertrouwen in Petrovic blijft"

De baan van Zeljko Petrovic lijkt in Den Haag niet in gevaar te zijn. Ondanks de tegenvallende prestaties van ADO Den Haag blijft de clubleiding achter de Montenegrijnse coach staan. Volgens manager voetbalzaken Jeffrey van As is het geduld van de club niet eindig, maar ze houden voorlopig vertrouwen in Petrovic. Zolang nacompetitievoetbal wordt afgewend lijkt er geen probleem.

De ADO-aanhang was afgelopen weekend minder tevreden. 150 ontevreden Haagse supporters kwamen verhaal halen en eisten het ontslag van Petrovic na alweer een nederlaag. De club is inmiddels afgegleden naar de 16e plaats, dat terwijl ze de eerste 3 wedstrijden nog wisten te winnen. Sindsdien hebben ze verreweg het minste punten in de eredivisie gehaald.

Van As: 'Of hij de tijd krijgt? Wat mij betreft wel. Ik ben niet in paniek. Er zijn meer clubs waar wat aan de hand is', doelde van As wellicht op de zuiderburen van Sparta Rotterdam, die al acht wedstrijden niet meer wisten te winnen in de Eredivisie en ondanks de halve finale in de beker ook in de twee recente wedstrijden in dat toernooi het zeer lastig had. Desalniettemin zal ADO niet tevreden kunnen zijn over de prestaties en is het noodzakelijk dat de punten gepakt worden. Tegen hekkensluiter Go Ahead lijkt dat komend weekend de uitgelezen kans, maar het gevaar is ook groot: Bij verlies zou ADO zichzelf al in het beste geval op de zeventiende plaats vinden.

Laatste reviews en specials
preview
WWE 2K19
special
Fun met Funda #118 - Prachtig verbouwde kerk in Opmeer
review
CD: Baest - Danse Macabre
review
Two Point Hospital
preview
For The King
preview
Battlefield V
©FOK.nl e.a.