Nichtje van Typhoon moet vechten

Door Germaine de Randamie slechts 'het nichtje van Typhoon' te noemen, doen we haar eigenlijk veel tekort. De MMA-vechtster uit Utrecht, inderdaad het nichtje van 3FM-zanger Glenn de Randamie, neemt het zaterdagnacht namelijk op tegen voormalig UFC-kampioene Holly Holm en bij winst zal De Randamie de eerste Nederlandse kampioene bij de UFC ooit zijn.

 
Hoogtepunten De Randamie (Bron: Youtube) 

De weg naar deze titelstrijd was lang. Na jarenlang successen gevierd te hebben in het internationale kickboksen en na 46 professionele partijen ongeslagen te zijn, proefde De Randamie al in 2008 voorzichtig aan het vechten in een octagon. Deze partij ging echter al in de eerste ronde via armklem verloren. De overstap van het kickboksen naar het veel completere MMA bleek toch een lastige, maar aangezien in het kickboksen bijna geen tegenstander het nog tegen haar durfde op te nemen, moest er een plan bedacht worden om toch partijen te blijven vechten. Samen met sportclub CSA Holland uit Helmond werd een plan gemaakt om de Iron Lady naar de top van het MMA te brengen en een verblijf in de VS leek hiervoor het beste.

In 2010 won De Randamie dan haar eerste MMA-gevecht, op punten van Nikohl Johnson. Een overtuigende overwinning die haar direct een contract opleverde bij de invloedrijke organisatie Strikeforce. Bij deze organisatie vochten toendertijd alle grote Nederlandse MMA-sterren, zoals Alistair Overeem en Gegard Mousasi, maar bijvoorbeeld ook Marloes Coenen, destijds kampioene in de weltergewichtsklasse.

Na drie gevechten bij Strikeforce had De Randamie al genoeg naam gemaakt om in 2013 haar debuut te maken in de UFC. Strikeforce was inmiddels overgenomen door Zuffa, het moederbedrijf van de UFC en alle grote vechters werden overgeheveld van Strikeforce naar de UFC. Na drie jaar vechten bij de grootste MMA-organisatie ter wereld, had The Iron Lady na vier gevechten in het bantamgewicht alleen nog maar verloren van huidig kampioene Amanda Nunes. Een titelgevecht kon niet lang op zich laten wachten, mede gezien de overtuigende partij die De Randamie op 8 mei 2016 in Ahoy tijdens UFC Rotterdam vocht. Een wervelend optreden, voor duizenden enthousiaste fans, die terecht beloond werd met het predikaat Performance of the Night.

De Randamie vs Elmose tijdens UFC Rotterdam (Bron: Twitter/@UFC)

Uiteindelijk zaterdagnacht het hoogtepunt uit haar MMA-carrière: het gevecht voor de titel in het vedergewicht tegen Holm. De Amerikaanse Holm (10-2 MMA, 3-2 UFC) maakte furore in het boksen, waar ze in drie verschillende gewichtsklassen de ene wereldtitel na de ander binnensleepte. Zij was de eerste vechter die wereldtitels behaalde in het boksen en daarna ook nog eens de titel in de UFC wist te winnen. De 35-jarige dochter van een predikant was uiteindelijk de eerste die de onverslaanbaar geachte MMA-superster Ronda Rousey wist te verslaan, in een dramatische partij waarin Rousey volledig gesloopt werd. Dat epische gevecht in 2015 was ook direct haar laatste overwinning, want in 2016 verloor ze tijdens haar eerste titelverdediging de titel aan Miesha Tate en het gevecht daarna ging verloren tegen het Russisch talent Valentina Shevchenko.


De Randamie en Holm (Foto's: Getty)

De stijl van Holm is in het voordeel van De Randamie. De Amerikaanse houdt er van om voornamelijk staand te vechten. Het grondwerk is bij beide vechters enigzins onderontwikkeld, maar Holm traint bij het gerenommeerde team van Jackson Wink MMA van de briljante worsteltrainer Greg Jackson. Samen met coach Mike Winkeljohn hebben zij al vele kampioenen gemaakt, waaronder Jon Jones, B.J. Penn en Georges St. Pierre. Aangezien De Randamie met haar kickbokskwaliteiten bijna onverslaanbaar is, zou het logisch zijn wanneer Holm extra traint op het grondwerk en het op de grond halen van haar tegenstander. De Randamie traint haar grondwerk onder andere in de gym van Duane van Helvoort en bij het team van Melvin Manhoef, die op dit moment vecht bij MMA-organisatie Bellator. Zij zullen zorgen dat De Randamie op de grond ook haar mannetje zal staan.

Al met al wordt dit een historisch gevecht voor de derde Nederlander ooit die voor goud in de UFC mag gaan. De enige Nederlandse UFC-kampioen Bas Rutten en Alistair Overeem gingen haar voor. Rutten won de titel bij de zwaargewichten in 1999 en Overeem verloor vorig jaar helaas kansloos tegen regerend kampioen bij de zwaargewichten, Stipe Miocic.

UFC 208: Holm vs De Randamie wordt gehouden op zaterdag 11 februari in het Barclays Center te Brooklyn, New York. Betaalzender FOX Sports zal dit gala live uitzenden op kanaal 2. De uitzending begint op zondagochtend 4:00 uur.