FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 februari 2017

Tara Palmer-Tomkinson overleden

Tara Palmer-Tomkinson is op 45-jarige leeftijd overleden. De Britse socialite werd woensdag levenloos gevonden in haar huis in het zuidwesten van Londen, meldt de BBC.

Tara is voormalig columnist van de Sunday Times, realityster en peetdochter van prins Charles, die goed bevriend is met haar vader. De doodsoorzaak is niet bekend. In januari werd bekend dat ze een niet-kwaadaardige hersentumor had.

De politie vond haar lichaam woensdag in haar appartement in Bramham Gardens. Prins Charles en zijn echtgenote Camilla laten in een reactie weten diep bedroefd te zijn. Hun gedachten gaan uit naar de familie.

Palmer-Tomkinson is de dochter van Charles en Patricia Palmer-Tomkinson. Haar vader vertegenwoordigde Groot-Brittannië bij het skiën tijdens de Olympische Winterspelen van 1964. Tara presenteerde veel programma's op de Engelse televisie, waaronder het populaire Dirty Cows en Top Gear en zat in 2002 in I'm a Celebrity...Get Me Out of Here.

Tara Palmer-Tomkinson overleden
Tara Palmer-Tomkinson overleden (Foto: BuzzE)

Roompot krijgt wildcard voor Dwars door Vlaanderen

De Nederlandse wielerformatie Roompot heeft een wildcard gekregen voor de voorjaarswedstrijd Dwars door Vlaanderen. De wedstrijd, die dit jaar voor het eerst tot de hoogste categorie van de UCI behoort, wordt over anderhalve maand gehouden en is de laatste jaren de eerste in een reeks van belangrijke Vlaamse voorjaarswedstrijden.

Naast Roompot doen nog acht andere teams uit de pro-continentale tour mee. Zo kreeg ook het Israelische wielerteam Cycling Academy een wildcard voor de wedstrijd. Roompot deed overigens de afgelopen twee jaar ook al mee aan de wedstrijd, maar kende geen succes, het team was beide keren niet in de bovenste regionen te vinden. Toch is de wedstrijd zeker niet verstokt van Nederlands succes in de recente edities: Niki Terpstra won er zowel in 2012 als in 2014.

Facebook breidt veiligheidscheck uit

Facebookgebruikers kunnen elkaar straks beter helpen bij rampen. De Safety Check, waarmee mensen anderen kunnen laten weten dat ze veilig zijn, wordt uitgebreid met een nieuw onderdeel. Dat heet Community Help. Mensen kunnen anderen helpen met voedsel, onderdak, vervoer, of wat maar nodig is in nood.

Facebook heeft de feature woensdag gepresenteerd. Gebruikers kunnen zoeken op locatie, maar ook op de hulp die nodig is, zoals voedsel, babyspullen, onderdak of water. Een Facebooker in een rampgebied kan bijvoorbeeld zien dat iemand op 2 kilometer afstand luiers en speelgoed aanbiedt.

Community Help wordt in de komende weken uitgerold in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, India en Saudi-Arabië. Daarna komt het ook in andere landen beschikbaar.

Facebook breidt veiligheidscheck uit
Facebook breidt veiligheidscheck uit (Foto: BuzzT)

Simons ligt niet wakker van schadeclaim DENK

Sylvana Simons maakt zich weinig zorgen over de schadeclaim die haar voormalige partij DENK tegen haar heeft ingediend. Dat zegt de lijsttrekker van de politieke partij Artikel 1 in een interview met Zaman Vandaag, waarvan woensdagavond een deel is verschenen.

DENK eist van Simons 30.000 euro en van voormalig campagneleider Ian van der Kooye, die samen met Simons vertrok, 40.000 euro. Door zich negatief uit te laten over DENK hebben de twee contractbreuk gepleegd, zo redeneert DENK. Maar hier ligt Simons dus niet wakker van, zegt ze nu.

"Geen rechter gaat DENK gelijk geven", stelt Simons. "Het enige wat wij niet willen, is de kiezers van DENK schofferen. Dat zijn oprechte mensen met een oprecht verlangen. Ook over de partij of organisatie zal je ons niets horen zeggen, vragen over onze persoonlijke ervaringen beantwoorden we gewoon."

Het hele interview verschijnt zaterdag.

Simons niet bezorgd over schadeclaim DENK
Simons niet bezorgd over schadeclaim DENK (Foto: ANP)

Dubbele beenbreuk skiester Puchner na val in WK-training

Voor alpineskiester Mirjam Puchner is het wereldkampioenschap al voorbij voor het goed en wel begonnen is. De 24-jarige Oostenrijkse kwam woensdag in de afdalingstraining in het Zwitserse St. Moritz hard ten val.

Puchner werd op de piste veertig minuten behandeld, waarna ze uiteindelijk met een helikopter naar het ziekenhuis van St. Moritz vervoerd werd. Daar bleek ze een dubbele beenbreuk en een hersenschudding opgelopen te hebben. 

De afdalingsspecialiste werd gezien als een mogelijke outsider op de afdaling van zondag. In de World Cup haalde ze in haar loopbaan pas één keer het podium, maar dat was wel juist op de Engiadina-piste waar zondag ook geskied wordt. Vorig jaar won Puchner er de World Cup-finale. 

Honderden extra banen door groei bol.com

De gemeente Waalwijk rekent op honderden extra banen als het nieuwe distributiecentrum van bol.com dat nu gebouwd wordt over een paar jaar alweer toe is aan uitbreiding. Het gemeentebestuur heeft dat woensdag geantwoord op raadsvragen naar aanleiding van geplande ontwikkelingen.

Bol.com opent in de tweede helft van 2017 een eigen distributiecentrum in Waalwijk. Bij de opening zal het circa 50.000 vierkante meter grondoppervlakte hebben, wat te vergelijken is met zeven voetbalvelden. Begin dit jaar werd bekend dat de webwinkel nu al plannen heeft voor een uitbreiding. Het bedrijf heeft het oog laten vallen op een perceel van vergelijkbare grootte.

Op korte termijn verwacht de gemeente Waalwijk geen grote vraag naar extra personeel omdat in het nieuwe logistiek centrum personeel komt werken dat in dienst was van Docdata dat voorheen de bestellingen voor de webwinkel afhandelde. Bovendien is in de nieuwe vestiging veel geautomatiseerd.

De vraag naar personeel neemt toe door de groei van Bol.com en zodra over enkele jaren ook de uitbreiding is gerealiseerd. "Het kan uiteindelijk gaan om een uitbreiding met honderden arbeidsplaatsen."

Honderden extra banen door groei bol.com
Honderden extra banen door groei bol.com (Foto: ANP)

Atsma maakt regiedebuut met Rotterdam-film

Barry Atsma gaat voor het eerst een film regisseren. De acteur, bekend van Michiel de Ruyter, Knielen op een bed violen en de hitserie Klem, doet een van de segmenten van het project Rotterdam I Love You dat later dit jaar wordt opgenomen.

Dat hebben de producenten woensdag bekendgemaakt. Andere filmmakers die meewerken aan het project zijn internationaal bekende regisseurs als Koen Mortier, Atom Egoyan en Paula van der Oest. "Ik mijmer er al jaren over een keer de stap naar regie te maken", vertelt Atsma, die zelf ook een filmscript aan het schrijven is. "Ik kreeg, nadat ik her en der liet vallen dat ik wel eens de regie-stoel wilde uitproberen, ook wel aanbiedingen voor een romantische komedie of een aantal afleveringen voor een tv-serie. Maar dat voelde nooit helemaal als een match. Ik had steeds het gevoel dat ik zeker bij mijn debuut iets moest doen waar ik zelf echt achter stond en niet zomaar een geinig script van een ander."

Deze uitdaging heeft Atsma gevonden met Rotterdam I Love You. "Het fijne van dit project is natuurlijk dat je als regisseur de verantwoordelijkheid hebt voor je eigen korte verhaal, maar niet gelijk de verantwoordelijkheid voor een hele speelfilm op je schouders hoeft te dragen", legt de acteur uit. "Voor mij is het een ideale manier om m'n debuut te maken. Ik mag mijn eigen team samenstellen, mijn verhaal ontwikkelen en krijg alle vrijheid en ondersteuning van het productieteam." Atsma krijgt bij het schrijven hulp van Robert Alberdingk Thijm (A'dam-Eva, Circus Waltz).

Pluspunt
Ook de klik met Rotterdam vindt Atsma een pluspunt. "Ik ben als kind opgegroeid onder de rook van Rotterdam, in Bleiswijk en heb echt wel iets met de enige echte wereldse stad van Nederland", stelt hij. "Robuust, multicultureel, energiek, zakelijk, bruisend, een echt internationaal filmfestival, met een echte skyline, harde humor, grote tegenstellingen; Rotterdam is een échte stad. Geen Anton Pieck-stadje, maar een stad met ballen. Met grote tegenstellingen en spanningen. En een echt multiculturele stad. Waar de LPF groot is geworden maar waar ook de Turkse gemeenschap massaal de straat op ging om Erdogan te steunen. En met een heel breed arsenaal aan sferen."

Rotterdam, I Love You is het eerstvolgende deel in de Cities of Love-filmserie, waarin door een keur aan filmmakers een ode wordt gebracht aan de betreffende wereldstad. Het is het vierde deel in deze reeks; eerder werden er producties gewijd aan New York, Parijs en Rio de Janeiro. In totaal bestaat Rotterdam, I Love You uit elf segmenten. De film moet in 2018 in bioscopen wereldwijd te zien zijn.

Atsma maakt regiedebuut met Rotterdam-film
Atsma maakt regiedebuut met Rotterdam-film (Foto: BuzzE)

'Screening scheelt honderden longkankerdoden'

Het regelmatig screenen van 55-plussers die vier decennialang dagelijks een pakje sigaretten hebben gerookt, kan misschien wel zo'n 1400 longkankerdoden per jaar schelen. Dat denken onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ze gaan dan uit van een onderzoek voor circa 400.000 mensen tussen de 55 en 75 per jaar.

Wetenschappers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg zochten op verzoek van Canada uit hoe een dergelijk onderzoeksregime daar zou werken. Aansluitend rekenden ze de bevindingen om naar de Nederlandse situatie. "Met een simpele vertaling van de resultaten naar de Nederlandse situatie praten we over minstens 1400 vermijdbare sterfgevallen per jaar op den duur." Behalve veel leed bespaart het ook geld.

Het onderzoek op zich zou ongeveer net zo veel kosten als het borstonderzoek, aldus een van de onderzoekers. Er moeten echter wel strenge selectiecriteria worden aangehouden om te bepalen wie er voor aanmerking komen. Zo moeten het mensen zijn die nog roken of hun verslaving pas in de laatste tien jaar de baas hebben weten te worden. Na tien jaar nemen de risico's van roken verder af.

Volgens KWF Kankerbestrijding overlijden jaarlijks bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, van wie meer dan 12.000 aan kanker.

'Screening scheelt honderden longkankerdoden'
'Screening scheelt honderden longkankerdoden' (Foto: ANP)

Madonna bevestigt adoptie en vraagt privacy

Madonna bevestigt met een foto van haar tweeling op Instagram dat ze deze week twee meisjes in Malawi heeft geadopteerd. ''Ik kan officieel bevestigen dat ik het proces heb afgerond twee zusjes uit Malawi te kunnen adopteren en ik ben dolblij dat ze ze nu deel uitmaken van mijn gezin', schrijft de Queen of pop bij een foto waarop ze met met de vierjarige meisjes aan het wandelen is.

"Ik ben iedereen erg dankbaar die me in Malawi heeft geholpen dit mogelijk te maken en ik vraag de media om onze privacy te respecteren in deze overgangsperiode. Dank ook aan mijn vrienden en familie en mijn team voor al hun steun en liefde."

De twee nieuwe adoptiekinderen van Madonna heten Esther en Stella. Het is een tweeling van vier jaar. Het is nog niet bekend hoe snel de 58-jarige popster de meisjes mee naar huis mag nemen, maar Madonna voorziet de foto op Instagram wel van vliegtuig-emoji's.

Het hooggerechtshof in de hoofdstad Lilongwe verleende Madonna dinsdag toestemming voor de adoptie van de twee kinderen. De zangeres heeft reeds twee kinderen uit Malawi. Ze adopteerde zoon David Banda in 2006, in 2009 voegde dochter Mercy James zich bij het gezin. Madonna heeft nog een biologische zoon en dochter. De twintigjarige Lourdes kreeg de zangeres met acteur Carlos Leon. Met regisseur Guy Ritchie kreeg ze Rocco, die inmiddels zestien jaar is.

Madonna bevestigt adoptie en vraagt privacy
Madonna bevestigt adoptie en vraagt privacy (Foto: BuzzE)

Eriksson met MJP Racing in WK rallycross

Afgelopen weekend werd bekend dat voormalig DTM-kampioen Timo Scheider komend seizoen voor MJP Racing Team Austria deel gaat nemen aan het WK rallycross. Nu is bekend geworden dat Kevin Eriksson zijn teamgenoot wordt.

 

 Eriksson met spectaculaire inhaalactie (Bron: Youtube)

De 20-jarige Eriksson maakte in 2014 zijn debuut in het WK voor Supercars met een deelname aan de race in Argentinië. Bij dat optreden scoorde hij direct een derde plaats. Afgelopen jaar reed hij een volledig seizoen en werd elfde in de eindstand. Dankzij een spectaculaire inhaalactie won hij de race op het circuit van Buxtehude in Duitsland.

WK afstanden: Kramer vs Bergsma, deel 1

Donderdag gaat in het Zuid-Koreaanse Gangneun het wereldkampioenschap afstanden van start. De beste schaatsers ter wereld strijden om het goud op de baan waar over nagenoeg exact één jaar om olympisch goud gevochten gaat worden. Vier volle ochtenden schaatspret bij de NOS, de liefhebbers hoeven zich niet te vervelen. We nemen elke avond de favorieten en de Nederlanders onder de loep voor de volgende dag en zorgen dat je, met een tijdschema erbij, goed voorbereid kunt gaan kijken. Vandaag dag één: donderdag 9 februari.

09.15 uur - 3000 meter vrouwen
We beginnen het WK met de 3000 meter bij de vrouwen. Het is het domein van de Tsjechische Martina Sablikova, viervoudig en regerend wereldkampioene. Normaal gesproken kan één vrouw haar uitdagen: Ireen Wüst. De Nederlandse pakte in 2011 en 2013 de wereldtitel, won op de vorige twee WK's zilver en is dubbel en regerend olympisch kampioene. Er is een mentaal voordeel, want op het EK allround én de vorige World Cup was Wüst haar rivale de baas.

Antoinette de Jong en Yvonne Nauta doen verder namens Nederland ook mee. Beiden hebben een kans op het brons, waarbij vooral de Russische Anna Yurakova een concurrente lijkt.

Regerend kampioene
Martina Sablikova (Tsjechië)

Snelste tijd 2016/17
Martina Sablikova (Tsjechië) - 4:00,64, 15 oktober 2016, Inzell

World Cup-leidster
Martina Sablikova (Tsjechië) 

Loting

Rit Naam Land Persoonlijk record
1 Ayano Sato JPN 4:10.11
1 Yvonne Nauta NED 4:02.63
2 Stephanie Beckert GER 3:56.80
2 Jelena Peeters BEL 4:04.00
3 Nikola Zdráhalova CZE 4:10.55
3 Katarzyna Wozniak POL 4:04.82
4 Mia Manganello USA 4:01.98
4 Marina Zueva BLR 4:07.56
5 Natalia Voronina RUS 3:58.78
5 Ireen Wüst NED 3:58.01
6 Bo-Reum Kim KOR 4:04.62
6 Francesca Lollobrigida ITA 4:05.35
7 Isabelle Weidemann CAN 4:05.10
7 Olga Graf RUS 4:01.31
8 Ivanie Blondin CAN 4:02.19
8 Martina Sáblíková CZE 3:55.10
9 Anna Yurakova RUS 4:03.84
9 Antoinette de Jong NED 3:59.49
10 Bente Kraus GER 4:03.67
10 Miho Takagi JPN 4:05.34

Ireen Wüst reed eeuwige rivale Martina Sablikova tijdens het EK allround nog op een hoopje (Pro Shots/Erik Pasman)
Ireen Wüst reed eeuwige rivale Martina Sablikova tijdens het EK allround nog op een hoopje (Pro Shots/Erik Pasman)

10.35 uur - 5000 meter mannen
Zeventien keer werd een wereldkampioen gekroond op de vijf kilometer: twee keer Chad Hedrick, vijftien keer een Nederlander. Bob de Jong wurmde zich er in 2011 bij afwezigheid van Sven Kramer even tussen, maar verder heeft Kramer zeven van de laatste acht wereldtitels gepakt. Hij heeft een aantal wedstrijden overgeslagen, maar is gewoon de torenhoge favoriet op goud. Zijn voornaamste uitdager is Jorrit Bergsma, die echter vooral op de tien kilometer een goede kans op de winst lijkt te hebben. De twee kemphanen rijden wel tegen elkaar, dus dat belooft vuurwerk.

De buitenlanders - en ongetwijfeld ook wat Nederlandse fans - hebben hun hoop gevestigd op Ted-Jan Bloemen, uitkomend voor Canada, en de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Douwe de Vries doet namens Nederland ook nog mee, maar normaal gesproken zal hij met mannen als Sverre Lunde Pedersen en Bart Swings om de vijfde plek mogen strijden.

Regerend kampioen
Sven Kramer (Nederland)

Snelste tijd 2016/17
Sven Kramer (Nederland) - 6:10,58, 7 januari 2017, Heerenveen

World Cup-leider
Jorrit Bergsma (Nederland) 

Loting

Rit Naam Land Persoonlijk record
1 Dmitry Babenko KAZ 6:20.32
1 Viktor Hald Thorup DEN 6:22.37
2 Danil Sinitsyn RUS 6:14.01
2 Danila Semerikov RUS 6:24.77
3 Michele Malfatti ITA 6:26.81
3 Alexis Contin FRA 6:11.95
4 Shane Williamson JPN 6:24.81
4 Sverre Lunde Pedersen NOR 6:10.47
5 Andrea Giovannini ITA 6:21.77
5 Jordan Belchos CAN 6:17.16
6 Bart Swings BEL 6:13.37
6 Nicola Tumolero ITA 6:26.33
7 Ryosuke Tsuchiya JPN 6:23.99
7 Moritz Geisreiter GER 6:13.03
8 Douwe de Vries NED 6:14.53
8 Peter Michael NZL 6:15.19
9 Sven Kramer NED 6:03.32
9 Jorrit Bergsma NED 6:06.93
10 Patrick Beckert GER 6:13.14
10 Ted-Jan Bloemen CAN 6:11.64

Sven Kramer en Jorrit Bergsma hebben al de nodige onderlinge duels uitgevochten en donderdag is het weer zover (Pro Shots/Erik Pasman)
Sven Kramer en Jorrit Bergsma hebben al de nodige onderlinge duels uitgevochten en donderdag is het weer zover (Pro Shots/Erik Pasman)

VVD-plan voor verpleeghuiszorg onder vuur

Het plan van regeringspartij VVD om 2 miljard euro extra uit te trekken voor de verpleeghuiszorg is woensdag fel bekritiseerd in de Tweede Kamer. Onder andere de SP en GroenLinks zeiden dat de liberalen zich, na jaren van bezuinigingen, moeten schamen dat ze vlak voor de verkiezingen met dit voorstel komen.

Het voorstel werd dinsdag gedaan door premier Mark Rutte in een interview met het AD, maar het was woensdag in een debat Tweede Kamerlid Sjoerd Potters (VVD) die het moest ontgelden. Fleur Agema van de PVV noemde het voorstel "achterbaks". Volgens haar zijn ouderen voor de VVD "alleen campagnemateriaal". Ook Renske Leijten van de SP was niet bepaald onder de indruk van het VVD-plan. "Ga je schamen!", beet ze Potters toe.

Het huidige kabinet trok onlangs al 100 miljoen euro uit voor betere ouderenzorg in verpleeghuizen.

VVD-plan voor verpleeghuiszorg onder vuur
VVD-plan voor verpleeghuiszorg onder vuur (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Limburgse seksdeurwaarder liet in natura betalen

Een Limburgse deurwaarder had een wel erg aparte afbetalingsregeling. Vrouwen konden bij de man ook 'in natura' betalen. Er zijn inmiddels enkele aangiftes tegen hem van vrouwen bij wie hij deze afbetalingsregeling had aangeboden.

De politie in Limburg bevestigt dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen de man loopt en sluit niet uit dat er meer slachtoffers zijn.

Gerechtsdeurwaarder K. uit Sittard meldde afgelopen maand zelf aan de directie van het kantoor waar hij werkte dat hij over de schreef was gegaan. "Wij hebben dat gesprek beëindigd en hem onmiddellijk buiten gezet", aldus directeur Hans van Lent. "We willen niets meer met hem te maken hebben." Zijn naam is ook niet meer terug te vinden op de gevel of de website van het kantoor. K. was ooit mede-eigenaar van het kantoor, maar was dat sinds 2008 niet meer. "Hij was sindsdien formeel niet meer betrokken bij de firma. Hij werkte nog voor ons op een soort freelancebasis. Hij kreeg van ons onder meer opdrachten om exploten uit te brengen en was vaak hele dagen op pad. De afstand tussen ons kantoor en hem was al heel groot."

Hoe de man te werk ging richting vrouwelijke schuldenaren is onduidelijk. Over de aard van de gevraagde diensten kan en wil Van Lent niets zeggen. "Daar weet ik ook het fijne niet van. Ik mag er sowieso niks over zeggen zolang het politieonderzoek loopt."

De politie heeft een speciaal mailadres geopend waarop slachtoffers zich kunnen melden: deurwaarder-limburg@politie.nl

Heikkinen opnieuw teamgenoot van Ekström

Ook in 2017 is Toomas Heikkinen de teamgenoot van Mattias Ekström in het WK rallycross. De 25-jarige Fin reed afgelopen seizoen ook al voor voor het EKS team van Ekström. 

Heikkinen en Ekström in actie tijdens halve finale in Argentinië (Bron: Youtube)

Het wapen waarmee beide coureurs de strijd aangaan is opnieuw de Audi S1 Quattro. In tegenstelling tot vorig seizoen krijgt het Zweedse team dit jaar fabrieksondersteuning van Audi Sport.

Openlijke twijfels over zesjarig miljoenencontract Klopp

Liverpool heeft zich het hoofd op hol laten brengen en gehandeld uit pure emotie op het moment dat zij coach Jurgen Klopp een zesjarig contract voorschotelde. Dat is althans het oordeel van Dietmar Hamann. Volgens de voormalig middenvelder van de Reds heeft de club slechte zaken gedaan.

Hamann doet de forse contractverlenging voor zijn landgenoot in de Sunday Times af als 'gekkenwerk'. "Ik vond het merkwaardig", zo zei de Duitser in gesprek met de BBC. "Geen een coach krijgt stabiliteit van een zesjarig contract. Stabiliteit krijg je door sterk te handelen op de transfermarkt."

Hamann's commentaar volgde op de 2-0 nederlaag die Liverpool leed op bezoek bij Hull City. De club presteert moeizaam en wacht nog op de eerste competitiewinst van het nieuwe jaar.

Daar komt bij dat de ploeg van Klopp uitgeschakeld is in zowel de EFL Cup als de FA Cup, door toedoen van respectievelijk Southampton en Wolverhampton Wanderers. Laatstgenoemde club speelt een divisie lager dan Liverpool, maar wist dus te stunten tegen de Reds

Een top vier klassering in de Premier League leek halverwege het seizoen nog het minimaal haalbare, maar dat vooruitzicht lijkt met de week minder realistisch.

"Hij heeft impact gehad en daardoor een paar spelers absoluut verbeterd, maar als je puur naar de feiten kijkt doet Klopp het qua puntenaantal niet structureel beter dan de ontslagen Brendan Rodgers", aldus Hamann.

Openlijke twijfels over zesjarig miljoenencontract Klopp

Huiszoekingen Brussel in terrorismeonderzoek

De Belgische politie heeft dinsdagnacht negen woningen in en rond Brussel doorzocht in een onderzoek naar mogelijk terugkerende Syriëstrijders. Elf mensen zijn meegenomen voor verhoor. Er werden geen wapens of explosieven aangetroffen.

De huiszoekingen vonden plaats in de deelgemeenten Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Laken, Jette en Schaarbeek, liet het federaal parket weten. Ook in de gemeente Brussel zelf en Liedekerken, een plaats ten westen van Brussel, werden huizen doorzocht.

De onderzoeksrechter beslist later op de dag of de verhoren tot arrestaties leiden. Het onderzoek staat volledig los van de aanslagen in Parijs (november 2015) en Brussel (maart 2016), aldus het parket, dat verder geen details wil geven.

Huiszoekingen Brussel in terrorismeonderzoek
Huiszoekingen Brussel in terrorismeonderzoek (Foto: ANP)

Veldrijder Van Kessel twee jaar langer bij Telenet Fidea Lions

Corné van Kessel heeft zijn contract bij Telenet Fidea Lions met twee jaar verlengd tot eind 2019. De Nederlander rijdt sinds 2009 voor de Belgische ploeg. Sinds dit seizoen rijdt ook Lars van der Haar in dienst van Telenet Fidea.

Corné van Kessel: “Ik ben heel blij met de contractverlenging. Dit is een bevestiging dat ik een goed seizoen heb gereden. Bijna op elk parcours heb ik een goed resultaat kunnen neerzetten. Daar heb ik afgelopen zomer hard voor gewerkt met mijn trainer Kris Wouters. En de ploeg gaf me dit jaar ook de kans om enkel de Wereldbeker en de DVV Verzekeringen Trofee volledig te rijden. Daardoor had ik tussendoor meer rust en trainingsmogelijkheden en kon ik altijd op niveau blijven presteren.”

Sven Nys, team manager: “Corné heeft de afgelopen winter heel constante prestaties geleverd. Maar daarnaast is Corné ook een erg aangename renner om mee te werken, hij staat altijd klaar voor het team en geeft zich elke training en elke wedstrijd voor de volle 100%. Het is fijn om met Corné samen te werken!”

Vuurwapen en munitie in cel gedetineerde

Bij een 28-jarige gedetineerde is vrijdag in zijn cel in de gevangenis Ter Peel een vuurwapen en munitie aangetroffen. De Dienst Justitiële Inrichtingen is daarnaar een intern onderzoek begonnen, meldde het Openbaar Ministerie in Den Bosch woensdag.

De man werd vrijdag aangehouden in zijn cel op verdenking drie gewapende overvallen te hebben gepleegd in Geleen, Someren en Overloon. In de auto van de verdachte werd tevens een kalasjnikov gevonden.

De verdachte was sinds oktober 2016 overgeplaatst naar een halfopen inrichting en mocht in het weekend met een enkelband om op verlof. De drie gewapende overvallen zijn gepleegd op het moment dat hij op weekendverlof was, aldus het OM.

Vuurwapen en munitie in cel gedetineerde
Vuurwapen en munitie in cel gedetineerde (Foto: ANP)

Rusland raakt WK biatlon toch kwijt door dopingschandaal

Rusland mag het wereldkampioenschap biatlon van 2021 toch niet organiseren. De wereldbiatlonbond IBU heeft woensdag tijdens een extra bijeenkomst bepaald dat Rusland de organisatie terug moet geven.

Het kampioenschap werd vorig jaar toegewezen aan Tyumen, wat destijds al tot luide protesten leidde. Het Russische staatsdopingschandaal was immers al in volle gang en het toewijzen van WK's aan Rusland kon en kan niet bepaald op veel steun rekenen. Tyumen raakte eerder al de World Cup-finale van dit seizoen kwijt, terwijl het Russische Ostrov het WK junioren van dit seizoen in moest leveren.

Op de agenda bij de IBU stonden ook een aantal punten die door vele tientallen topbiatleten uit nagenoeg alle grote landen ter sprake werden gebracht. Een van die punten was een minimale schorsing van acht jaar voor een ieder die op doping betrapt wordt, maar de IBU besloot daar niet over te stemmen: acht jaar voor een eerste overtreding gaat tegen de code van antidopingagentschap WADA in.

Landen die meerdere malen atleten een positief plasje in zien leveren komen vanaf komend seizoen vermoedelijk wel in de problemen. Er kunnen dan forse boetes opgelegd worden en het aantal startbewijzen voor grote wedstrijden kan verminderd worden. 

Leidseplein ontruimd na vondst explosief

Het Kleine Gartmanplantsoen, dat aan het Amsterdamse Leidseplein ligt, is woensdagmiddag ontruimd door de politie na de vondst van een klein explosief. Volgens omstanders gaat het om een handgranaat.

Een politiewoordvoerder bevestigt dat er een 'klein explosief' in een horecagelegenheid is aangetroffen. Er is nog niet bekend of er echt sprake is van dreiging, maar 'het zekere voor het onzekere wordt genomen', aldus de woordvoerder. De Explosieven Opruimingsdienst van defensie (EOD) onderzoekt het voorwerp.

Ooggetuigen zeggen dat er een granaat in café In the City ligt. Een van hen zegt dat de handgranaat naar binnen is gegooid. De politie kan nog niet zeggen of het explosief daadwerkelijk gegooid is. Zowel autoverkeer als het openbaar vervoer langs het plantsoen zijn verstoord door de afzetting.

Verstoppertje spelen in Little Nightmares

Bandai Namco blijft vandaag bezig met nieuws spuwen, dus ook hun aankomende platformer Little Nightmares krijgt een nieuwe gameplaytrailer.

Het spel speelt zich af op The Maw, een vreemd complex dat zich onder water voortbeweegt. Het komt naar de oppervlakte als het zin heeft. Mensen worden dan aangetrokken tot het vreemde eiland dat te zien is. Er is alleen een rokende schoorsteen te zien, maar mensen willen zien wat er voor de rest te vinden is. Je speelt Six, een heel klein meisje in een gele regenjas. Ze is gevangen genomen en wordt wakker in de slaapkamer, waar ze opgesloten is. Je bent zo klein dat zelfs een koffer veel groter is dan Six zelf. Het is aan jou om te ontdekken hoe je kunt ontsnappen.

Little Nightmares zal vanaf 28 april beschikbaar zijn voor PlayStation 4, Xbox One en pc, zowel fysiek als digitaal.

Rennen en dodgen voor je leven in Dark Souls 3-uitbreiding

Bandai Namco heeft een nieuwe gameplaytrailer uitgebracht waarin we zien wat we mogen verwachten in Dark Souls 3: The Ringed City. Wil je geen spoilers zien: klik vooral niet...

In een land op het eind van de wereld en tijd mogen we nog een keer op avontuur. We komen nieuwe vijanden en mysteries tegen als we de diepte in gaan om de Ringed City te bereiken.

Dark Souls 3: The Ringed City komt op 28 maart uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en gaat 14,99 euro kosten. Ook heeft Bandai Namco een game of the year-editie aangekondigd voor Dark Souls 3, die The Fire Fades gaat heten en uitkomt op 21 april.

Groenendijk volgt Petrovic op als hoofdtrainer ADO

Alfons Groenendijk volgt de ontslagen Zeljko Petrovic op als trainer van ADO Den Haag. Hij heeft een contract tot de zomer getekend, met een optie voor twee extra jaar. Dit meldt de Haagse club woensdag. De 52-jarige Groenendijk is 's middags gepresenteerd.

"Alfons is een goede trainer die vorig seizoen bij Excelsior heeft bewezen om met beperkte middelen de club te kunnen behouden voor de Eredivisie. Bij ons komt hij in een vergelijkbare situatie terecht en wij kunnen zijn ervaring goed gebruiken", reageert Jeffrey van As, manager voetbalzaken van ADO, op de komst van Groenendijk.

"Ik heb er vertrouwen in dat hij ons op het hoogste niveau kan houden. Dat hij deze club van haver tot gort kent, is voor Alfons een groot voordeel", aldus Van As. Volgens eerdere berichten zou Dirk Heesen aangetrokken worden als assistent-trainer, maar daar lijkt geen sprake van. Ook Robert Maaskant was in beeld om Petrovic op te volgen.

Groenendijk speelde tussen 1982 en 1987 voor ADO. Als trainer stond Groenendijk aan het roer bij Willem II, FC Den Bosch, Jong Ajax en Excelsior.

Impact Winter laat het sneeuwen in april

Bandai Namco en Mojo Bones laten weten dat Impact Winter vanaf 12 april digitaal verkrijgbaar is voor pc. De uitgever maakt bovendien bekend dat hun post-apocalyptische survival-avontuur later dit jaar digitaal verschijnt voor PlayStation 4 en Xbox One.

Een astroïde is ingeslagen op aarde, en de wereld zoals we die ooit kenden is nu niets meer dan een met sneeuw bedekte vlakte. Bijna alles en iedereen is vergaan in de genadeloze vrieskou. Maar jij niet. En je hebt een radioboodschap ontvangen die jou de wil geeft om de volgende 30 dagen te overleven. In Impact Winter dwaal jij als Jacob Solomon door een bevroren wildernis, tot je een ingesneeuwde kerk vindt die onderdak biedt aan vier andere overlevenden en hun robot, AKO-LIGHT. Jullie zullen jullie expertises moeten bundelen, en als een team moeten jagen en verzamelen om te overleven. Onder extreme weersomstandigheden en met een zinkend moraal kun je niet anders dan je concentreren op het verlagen van de Rescue Timer...

Spelers die de digitale PC-versie nu pre-orderen, ontvangen de officiële soundtrack, exclusief voor deze game gecomponeerd door Mitch Murder.

Masturberende buspassagier meldt zich

De man die zich in december bevredigde in een buslijn van Syntus heeft zich gemeld bij de politie. De 'busrukker', zoals hij in de regionale media werd genoemd, is een 26-jarige man uit Amersfoort. Hij is aangehouden.

De politie had camerabeelden van de schennispleger. Als de man zich niet zelf zou melden, zouden de beelden openbaar worden gemaakt in het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld. De man heeft daar kennelijk niet op gewacht. Dinsdag kwam hij naar het politiebureau.

Het voorval deed zich voor op vrijdagochtend 23 december in buslijn X2 van Syntus in Amersfoort. De verdachte was naast een negentienjarige Amersfoortse gaan zitten en begon tot haar grote schrik te masturberen. De vrouw rende naar de buschauffeur en zei wat er was gebeurd. Nadat de bus was gestopt, vluchtte de verdachte.

Naar het zich nu laat aanzien heeft de man meerdere schennisplegingen in lijnbussen in Amersfoort en omgeving op zijn geweten, meldt de politie.

Masturberende buspassagier meldt zich
Masturberende buspassagier meldt zich (Foto: ANP)

Buma wil hulp aan Marokko stopzetten

Volgens CDA-leider Sybrand Buma moet hulp aan Marokko worden stopgezet zolang dat land weigert uitgeprocedeerde asielzoekers terug te nemen. Dat zei hij woensdag tijdens het Noordelijke Lijsttrekkersdebat.

De afgelopen tijd zijn veel asielzoekers naar ons land gekomen die geen kans hebben op asiel zoals Algerijnen, Marokkanen, Macedoniërs, Serviërs en Albanezen. De terugkeer van deze afgewezen asielzoekers verloopt bij een aantal landen heel moeizaam.

Ook D66-voorman Alexander Pechtold vindt dat het Noord-Afrikaanse land steviger moet worden aangepakt. "We mogen hard zijn voor Marokko". Ook VVD schaarde zich achter het idee. "Valsspelers moeten we durven aanpakken", reageerde PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher.

Het eerste grote debat tussen de lijsttrekkers vindt plaats in Groningen. Mark Rutte van de VVD is er niet bij vanwege een bezoek van de Poolse premier. Geert Wilders (PVV) is niet op de uitnodiging ingegaan.

Buma wil hulp aan Marokko stopzetten
Buma wil hulp aan Marokko stopzetten (Foto: ANP)

Project Cars 2 racet eind 2017 de winkel in

Slightly Mad Studios en Bandai Namco slaan de handen weer ineen om een nieuwe Project CARS in de winkel te krijgen. Project CARS 2 is aangekondigd voor een release zo aan het einde van 2017 op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Project CARS 2 biedt een aantal nieuwe en verbeterde features ten opzichte van het eerste deel:

  • Het grootste aantal circuits ooit op console, een uitgebreide selectie van meer dan 170 gelicenseerde wagens van de meest iconische merken en ondersteuning voor VR en 12K;
  • Met een volledig vernieuwde Online Championships gamemode waardoor racers zelf competities kunnen opstarten en deelnemen aan reeds bestaande liga’s, ingebouwde Esports-functionaliteit (inclusief Competitive Racing License accreditatie), Director-/Broadcaster-integratie en streaming, en een aantal oude en nieuwe motorsportklassen zoals Rallycross, IndyCar en veel meer;
  • Met elke tarmac, modder, gravel en met-vuil-bedekte oppervlakken gebruikmakend van LiveTrack 3.0, inclusief dynamische tijd van de dag, integratie van alle seizoenen, veranderende weerscondities en een zichtbare evolutie doorheen elk raceweekend. Neem het op tegen moeder natuur dankzij de introductie van sneeuw en ga de uitdaging aan op de met-ijs-bedekte wegen waaronder de officiële Mercedes-Benz Driving Events Winter Training Ice Track in Zweden. Deze track in de game is een natuurgetrouwe kopie van een exclusieve baan die Mercedes-Benz heeft aangelegd in de buurt van Sorsele in het noorden van Zweden. De track ligt op een bevroren meer en test de coureurs rijvaardigheden op sneeuw en ijs - zowel in de game als in het echt.

"We zijn verheugd terug met Slightly Mad Studios te kunnen samenwerken aan een belangrijk project. Project CARS' succes toont aan dat er altijd ruimte zal zijn voor games die passie en expertise combineren. Deze tweede episode wordt een kans om volledig nieuwe sensaties aan de volledige fanbase en meer voor te schotelen", aldus Hervé Hoerdt, Vice President of Marketing & Digital bij BANDAI NAMCO Entertainment Europe.

"We zijn opgewonden door de significante vooruitgangen die we hebben geboekt op vlak van physics en de mechaniek van elke auto uit ons wagenperk van meer dan 170 modellen. Dat en een verbetering in het klimaat- en weersysteem op alle (meer dan 60) circuits en nieuwe gesimuleerde oppervlakken – aarde, ijs, sneeuw en modder – maken van Project CARS 2 de meest authentieke en diepgaande racing simulator die we ooit hebben gemaakt", aldus Stephen Viljoen, Game Director van Project CARS 2.

Get Even herinnert zich de releasedatum

Uitgever Bandai Namco heeft laten weten dat Get Even vanaf 26 mei 2017 verkrijgbaar is voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Ontdek als Cole Black een verlaten asiel, bewapend met niets anders dan je herinneringen. Of wiens herinneringen zijn het eigenlijk?

Als Cole wakker wordt in het asiel is zijn enige herinnnering dat hij een poging heeft gedaan een meisje met een bomgordel om te redden. Voor de rest heeft hij geheugenverlies. Het spel houdtde grens tussen singleplayer en multiplayer erg vaag. Get Even gaat om de herinneringen van de held, waardoor je zijn gedrag kunt beinvloeden. Die herinneringen kun je ook in andermans game beinvloeden, zodat die speler weer een held heeft met ander gedrag.

Robben: "Had graag met Messi gespeeld"

Arjen Robben speelde met diverse sterren samen in zijn carrière. Er ontbreekt er echter nog één: Lionel Messi. Robben stond al meermaals tegenover Messi, zowel met zijn clubs Chelsea, Real Madrid en Bayern München als met het Nederlands elftal. Samenspelen met de Argentijnse dribbelaar kwam echter nog niet voor.

Tijdens een Q&A op de Facebook-pagina van Bayern München laat Robben weten dat hij dat wel graag had gewild. "Absoluut. Messi is voor mij de beste speler ter wereld. Wat hij de afgelopen jaren heeft laten zien is geweldig. Hij is iemand van wie ik erg geniet."

Een saillant detail in dezen is dat Robben als aanvoerder van Oranje op Cristiano Ronaldo stemde bij het The Best-gala wat betreft wie de beste speler van 2016 was. Ook bondscoach Danny Blind zette de Portugees vorige maand op een.

Ook werd Robben gevraagd naar tegenstanders waar hij liever niet tegen speelt. "Die kan ik niet direct noemen", antwoordt de Oranje-international. "Het heeft ook wel met tactiek te maken. Soms kom je tegenover twee of drie tegenstanders te staan en dat is dan wel erg lastig. Maar in een een-tegen-een-situatie ben ik voor niemand bang."

Gameband: een smartwatch voor gamers

FMTwo, de makers van Gameband+ Minecraft ( review ) hebben een kickstarter gestart voor een smartwatch speciaal voor gamers. De Gameband zal 20 games bevatten wanneer je hem ontvangt.

De Gameband komt in 3 verschillende uitvoeringen; Atari-, Terraria- en de Gameband-uitvoering. De Gameband bevat een Qualcomm Snapdragon 2100 en 512MB geheugen. Daarnaast zal er een geheugenkaartlezer voor MicroSD-kaarten in zitten. Het besturingssysteem komt in de vorm van Android Marshmallow.

Middels het Pixelfurnace-platform kunnen de games ook naar de PC gestreamd worden.

De Kickstarter is vandaag begonnen, super early bird versies kosten $99 en zijn nog beschikbaar op moment van schrijven.

Van den Brom ook volgend seizoen hoofdtrainer AZ

John van den Brom staat ook volgend seizoen aan het roer bij AZ Alkmaar. De optie in zijn contract voor een extra jaar is gelicht door de Alkmaarse club.

Dit meldt AZ via de officiële kanalen. De vorige verbintenis van Van den Brom liep komende zomer af. De 50-jarige coach is 'ontzettend blij' met een langer verblijf bij AZ. "Tot op de dag van vandaag werk ik met veel plezier bij deze club. We zijn met een mooi project bezig, met de staf, de directie en de spelers."

Voor de buitenwacht was er nogal wat onduidelijkheid over de toekomst van Van den Brom bij AZ. Bij de hoofdpersoon zelf heerste er weinig twijfel. "Zowel met Max Huiberts (directeur voetbalzaken) als Robert Eenhoorn (directeur) ben ik vaak in gesprek gebleven om te kijken naar de toekomst, te kijken wat we kunnen verbeteren."

"De vele gesprekken die we gehad hebben, leidden er uiteindelijk toe dat we de optie met elkaar hebben gelicht", aldus Van den Brom.

Ook Huiberts reageert op de clubsite op het contractnieuws. De directeur voetbalzaken stelt 'heel tevreden' te zijn over de prestaties van Van den Brom. "Bij ons waren er niet veel vraagtekens, we hebben er veel geloof in om met elkaar door te gaan."

Van den Brom volgde in 2014 Marco van Basten op en is bezig aan zijn derde seizoen als hoofdtrainer van AZ. Twee seizoenen op rij kwalificeerde AZ zich direct voor Europees voetbal. Tweemaal werd de halve finale van de KNVB beker bereikt. Dit seizoen overwinterde AZ zelfs in de Europa League. In de zestiende finales wacht Olympique Lyonnais.

Van den Brom ook volgend seizoen hoofdtrainer AZ (Pro Shots / Ed van de Pol)
Van den Brom ook volgend seizoen hoofdtrainer AZ (Pro Shots / Ed van de Pol)

Rotterdamse raad kritisch over Feyenoord City

De verwezenlijking van de plannen voor de bouw van Feyenoord City is nog lang niet zeker. Een commissie van de Rotterdamse gemeenteraad heeft nog veel vragen en twijfels over de bouw van een nieuw stadion voor de eredivisionist, in combinatie met een grootschalige stedelijke vernieuwing in de buurt van De Kuip.

Dat bleek woensdag tijdens de eerste "consulterende" bespreking van het ambitieuze, circa een tot anderhalf miljard euro kostende plan waarin ook woningbouw, kantoren, winkel- en uitgaanscentra zijn opgenomen.

"Alles draait om hoe Feyenoord het de komende jaren gaat doen", zei raadslid Jos Verveen (D66). "Wat nou als de handel inzakt?" Ook de PvdA liet bij monde van raadslid Leo Bruijn weten een sterke afhankelijkheid te zien van de prestaties van de lijstaanvoerder in de eredivisie.

Betere onderbouwing

Zijn collega Luuk Wilson (Leefbaar Rotterdam) noemde het plan vooralsnog "heel dun ijs". Het CDA daarentegen is als coalitiepartij positief gestemd en meent dat het plan de stadsontwikkeling in Rotterdam-Zuid een impuls gaat geven.

Veel raadsleden willen echter een nadere en betere onderbouwing van de risico's zien, voordat in een later stadium eventueel wordt besloten in totaal 135 miljoen euro te investeren.

Renovatie en hergebruik

Zo is de VVD bevreesd dat Rotterdam straks met een lege, overbodige Kuip blijft zitten als Feyenoord het nieuwe stadion (kosten 366 miljoen euro, 63.000 toeschouwers) heeft betrokken. "Dat is een horrorscenario", aldus raadslid Jan-Willem Verheij.

De SP heeft een voorkeur voor renovatie en hergebruik van De Kuip en vindt het vreemd dat daarvoor geen alternatief plan is ontwikkeld, zodat beide plannen tegen elkaar afgewogen zouden kunnen worden.

Rotterdamse raad kritisch over Feyenoord City
Rotterdamse raad kritisch over Feyenoord City (Foto: ANP)

Maximumstraf voor serieverkrachter Utrecht

Gerard T., bekend als de Utrechtse serieverkrachter, heeft van het hof in Arnhem in hoger beroep de maximale straf van zestien jaar cel gekregen voor vier gewelddadige verkrachtingen. Die gebeurden in de jaren negentig van de vorige eeuw en in 2001. Volgens het hof moet de man langdurig uit de samenleving worden verwijderd.

Tegen de man was dezelfde straf geëist en die straf kreeg hij eerder ook al van de rechtbank in Utrecht. De straf van het hof is onvoorwaardelijk en met aftrek van voorarrest.

De serieverkrachter was woensdag niet bij de uitspraak van het Arnhemse hof. Hij is alleen naar zittingen in zijn zaak gekomen als dat verplicht was en hij hield dan steeds zijn mond dicht, wat het hof hem zeer kwalijk neemt.

Maximumstraf voor serieverkrachter Utrecht
Maximumstraf voor serieverkrachter Utrecht (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Topbiatleet voor WK: "Al twee maanden niet met verloofde gezoend"

Donderdag start in het Oostenrijkse Hochfilzen het wereldkampioenschap biatlon, het hoogtepunt van het seizoen. De atleten leven er natuurlijk naar toe en dat geldt ook voor de Noorse wereldtopper Emil Hegle Svendsen, die verregaande maatregelen heeft getroffen om niet ziek te worden.

"Het is bijna een beetje beschamend om te zeggen, maar nee, ik heb mijn verloofde al sinds begin december niet gezoend. Ik heb alles gedaan om gezond te blijven en dat is ook op het thuisfront het geval", vertelt Svendsen. Twee dagen voor Kerst vroeg hij tv-presentatrice Samantha Skogrand ten huwelijk. Ze gaf hem wel het jawoord, maar de bijpassende zoen sloegen ze over.

"Het was mijn idee, niet dat van hem", vertelt Skogrand. "Ik word bijna nooit ziek, maar je brengt toch altijd allerlei bacterieën mee naar huis en een topsporter zit op het randje van zijn gezondheid. Hij is de laatste jaren regelmatig ziek geweest, maar ik wil niet verantwoordelijk zijn voor nóg zo'n situatie", legt ze uit. "Het is wel makkelijk om te vergeten dat we even niet moeten zoenen.."

Svendsen zelf geeft eerlijk toe richting een kampioenschap als het WK bijna paranoïde te zijn. Hij schudde wel de hand met de interviewer van het Noorse NRK, maar niet zonder wat antibacteriele zeep bij zich te hebben. "Dat heb ik in mijn jaszak zitten ja, het is nooit ver weg. Het belangrijkste is om gezond te blijven op dit moment. Als ik wakker word is het eerste wat ik doe even checken of mijn keel nog goed voelt, dat doe ik soms zelfs 's nachts."

Ook in het hotel waar het Noorse team rond het WK verblijft wordt er veel aan gedaan om niet ziek te worden. Er verblijven immers ook niet-biatleten en de Noren doen er alles aan om in het restaurant pas te gaan eten als er geen andere gasten meer zijn. "Wat Emil met zijn vriendin doet, wel of niet zoenen en weet ik het wat nog meer, dat moet hij lekker zelf weten", zegt coach Egil Kristiansen. 

Google eert Aletta Jacobs met doodle

Google toont donderdag een zogenoemde doodle van feministe Aletta Jacobs ter ere van haar 163e geboortedag. Dit aangepaste logo van Google zal niet alleen in Nederland te zien zijn, maar ook in onder meer Canada, Zweden, Spanje en Australië.

Doodles zijn veranderingen in het Google-logo ter ere van feestdagen, jubilea en het leven van beroemde kunstenaars, pioniers en wetenschappers. De ideeën voor de doodles zijn afkomstig van verschillende bronnen, zoals gebruikers van Google, aldus het Amerikaanse techbedrijf .

Bij het selectieproces wordt gekeken naar interessante jubilea en gebeurtenissen die passen bij de bedrijfscultuur en de belangstelling van Google voor innovatie. In oktober werd de Nederlandse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek nog geëerd met een doodle.

Jacobs was de beroemdste Nederlandse vertegenwoordigster van de eerste feministische golf. Ze streed onder meer voor het vrouwenkiesrecht. Jacobs was ook de eerste vrouw in Nederland die een universitaire studie afrondde (medicijnen in 1877 en 1878). Ze mocht pas examen doen nadat minister Thorbecke daar persoonlijk toestemming voor gaf.

Google eert Aletta Jacobs met doodle
Google eert Aletta Jacobs met doodle (Foto: BuzzT)

Canadese veteranen stunten op super-G tijdens WK

Het wereldkampioenschap alpineskiën heeft ook op de tweede wedstrijddag een flinke sensatie opgeleverd. Woensdag was het de beurt aan de mannen om zich op de super-G naar beneden te storten en dat werd bijzonder spannend.

De Oostenrijker Vincent Kriechmayr opende de wedstrijd, doorgaans een groot nadeel op de super-G. Men mag het parcours vooraf immers alleen verkennen, maar niet op snelheid naar beneden skiën. Toch deed hij het bijzonder goed en de ene na de andere favoriet haalde het niet. Daaronder ook de Zwitser Beat Feuz, die niet op snelheid kwam en uiteindelijk de top-10 niet eens haalde. De Duitser Andreas Sander kwam met 0,09 seconden als eerste echt in de buurt van Kriechmayr, Alexis Pinturault kwam zelfs maar 0,02 seconden tekort.

Vervolgens mocht de Noor Kjetil Jansrud naar beneden en de olympisch kampioen stelde niet teleur. Precies op tijd lijkt hij zijn topvorm van het begin van het seizoen weer gevonden te hebben en hij dook dik vier tienden onder de tijd van Kriechmayr. Zijn jonge landgenoot Aleksander Aamodt Kilde was op weg Jansrud te verslaan, maar onderin maakte hij een foutje en op 0,09 seconden eindigde hij op plek twee. 

Op dat moment was het de beurt aan Erik Guay. De 35-jarige Canadese veteraan ging als een dolle naar beneden en was niet te stoppen. Hij bleef zijn voorsprong uitbouwen en kwam maar liefst 0,45 seconden sneller dan Jansrud over de streep. Nadat ook Carlo Janka tegenviel namens de Zwitsers kon Guay het feestje zo langzamerhand beginnen. Toch moest hij de billen nog eens goed bijeen knijpen, want met startnummer 26 ging uitgerekend zijn landgenoot Manuel Osborne-Paradis ineens bloedsnel naar beneden. Hij moest onderin weliswaar wat toegeven, maar eindigde op 0,51 seconden van Guay als derde en stootte Kilde zo van het podium.

Osborne-Paradis is al vele jaren van de partij, maar kwam op een groot kampioenschap nooit verder dan één negende plek in 2007. Een beter moment voor zijn eerste echte topmedaille ooit valt ook nauwelijks te bedenken: de sympathieke Canadees viert uitgerekend woensdag zijn 33e verjaardag. Voor Guay, wereldkampioen afdaling van 2011, is het zijn eerste zege op het hoogste niveau in drie jaar. Op de super-G was hij zelfs al zes jaar niet meer de beste.

Overigens blijkt uw redacteur helaas de ballen verstand te hebben van de super-G, gezien de voorspelling in deze voorbeschouwing... 

Winnaars 100% NL Awards bekend

Gisteravond zijn de winnaars van de 100% NL Awards 2016 bekendgemaakt. Dit jaar zijn O’G3NE, Marco Borsato, Kensington, Miss Montreal, Maan en Sam Feldt, Lucas & Steve ft. Wulf door de luisteraars gekozen tot de winnaars van de 100% NL Awards. Niet eerder werd er door de luisteraars van 100% NL zo massaal gestemd. 

De artiesten namen tijdens een feestelijke uitreiking in A9Studios in Uitgeest hun 100% NL Award in ontvangst. De prijzen werden uitgereikt door o.a. Bertie Steur (winnares Expeditie Robinson), Rico Verhoeven (winnaar gevecht Rico-Badr), Buddy Vedder en Robin Martens (winnaars Dance Dance Dance). Ook waren er optredens van Diggy Dex & Paul de Munnik, Sam Feldt, O’G3NE en Nick & Simon. De uitreiking was te volgen op 100% NL en via de social media-kanalen van het radiostation.  

Winnaars
O’G3NE is voor de 100% NL luisteraar de grote favoriet voor de categorie ‘Zangeres van het Jaar’. De zusjes zijn ongekend populair en kunnen nu al rekenen op een trouwe schare fans tijdens het Songfestival. 

In de categorie ‘Zanger van het Jaar’ versloeg Marco Borsato zijn collega’s Dotan, Guus Meeuwis, Nick & Simon en Douwe Bob. Het is de zesde 100% NL Award die de ongekroonde koning van de Nederlandse Popmuziek mee naar huis mag nemen.
De 100% NL Award voor ‘Band van het Jaar’ is voor Kensington. Vorig jaar gingen zij er ook al met deze prijs vandoor.

Miss Montreal kreeg de 100% NL Award ‘Album van het Jaar’ voor haar album Don’t Wake Me Up, met onder andere de hits ‘Love You Now’ en ‘One Last Drink’.  The Voice of Holland-winnares Maan werd door maar liefst 48% van de luisteraars gekozen tot de ‘Doorbraak van het Jaar’.

De samenwerking tussen Sam Feldt, Lucas & Steve en Wulf, waar de hit ‘Summer On You’ uit voortkwam, sleept de 100% NL Award voor ‘Hit van het Jaar’ in de wacht. Deze hit was het afgelopen jaar niet van de radio weg te denken en is voor de 100% NL luisteraar de grote favoriet.

O’G3NE won al eerder dit jaarde 100% NL Award voor het ‘Muziekmoment van het Jaar’, voor hun vertolking van de Emeli Sandé-hit ‘Clown’ tijdens het televisieprogramma ‘De Beste Zangers Van Nederland’.  De 100% NL Oeuvre Award 2016 werd vorig jaar uit handen van Winston Gerschtanowitz uitgereikt aan Nick & Simon.

Winnaars 100% NL Awards bekend (Foto: 100% NL)
Winnaars 100% NL Awards bekend (Foto: 100% NL)

Pirate Bay mogelijk op zwart

De kans dat internetproviders torrentwebsite The Pirate Bay moeten gaan blokkeren, lijkt toegenomen. In een langlopende juridische strijd heeft de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie woensdag een advies gegeven dat in die richting gaat. Het hof volgt dergelijke adviezen veelal.

Auteursrechtenclub stichting BREIN wil dat de providers XS4ALL en Ziggo The Pirate Bay blokkeren omdat op de site illegaal gedownload kan worden. Een rechtbank gelastte in 2012 een blokkade, maar het gerechtshof draaide dat in hoger beroep terug.

De zaak werd vervolgens voorgelegd aan de Hoge Raad, die in 2015 advies vroeg aan het EU-hof.

Uit het advies van advocaat-generaal Szpunar valt op te maken dat de beheerders van The Pirate Bay weten dat ze gebruikers auteursrechtelijk beschermde films, series en muziek laten vinden en downloaden en daarom verantwoordelijk zijn. Als het EU-hof dat overneemt, zou de Nederlandse rechter een blokkade kunnen opleggen.

Pirate Bay mogelijk op zwart
Pirate Bay mogelijk op zwart (Foto: BuzzT)

Brand sloppenwijk maakt 15.000 mensen dakloos

Een grote brand in een sloppenwijk in de Filipijnse hoofdstad Manilla heeft in een klap 15.000 mensen dakloos gemaakt. De brandweer had tien uur nodig om de brand te blussen.

Het vuur ontstond dinsdag vermoedelijk in een stroomkabel in een van de hutten in het stadsdeel Tondo en greep razendsnel om zich heen in de dichtbebouwde wijk. Volgens lokale autoriteiten gingen 1200 bouwsels in vlammen op.

Van Gerwen: "Taylor had eerder moeten stoppen"

Darter Phil Taylor gaf onlangs aan dat dit toch echt zijn laatste jaar als prof wordt, met het WK 2018 - dat vanaf december gespeeld wordt - als zijn laatste toernooi. De 56-jarige zestienvoudig wereldkampioen is daar volgens Michael van Gerwen echter wel een beetje laat mee.

"Dit keer geloof ik hem wel", aldus de Nederlandse wereldkampioen, doelend op de talloze andere keren dat Taylor min of meer zijn afscheid aankondigde. "Hij wordt gewoon te oud en de focus om te winnen heeft hij niet meer. Twee jaar geleden zou hij al stoppen, maar dat deed hij niet. Dat had hij gewoon moeten doen", vindt MVG

De Brabander ziet wel een echte 'winnaar' in Taylor, niet onterecht getuige het feit dat hij vele jaren alles domineerde. "Een beetje als ik", klinkt het zelfverzekerd. "Ik snap dan ook dat het moeilijk is om ermee te stoppen. Ik heb ook al gezegd dat ik stop als ik veertig ben, maar je kunt de toekomst niet voorspellen...er kunnen zoveel rare dingen gebeuren. Ik wil wel eindigen met een grote overwinning, dat weet ik wel", zegt Van Gerwen. 

Records wil hij tot die tijd in elk geval nog wel breken. "Ik streef naar perfectie en daarom besef ik niet altijd dat ik met iets speciaals bezig ben. Al speel ik een spelletje Monopoly, ik wil alles winnen, dat is gewoon hoe ik ben. Records breken is ook altijd lekker, dus daar ben ik nog niet klaar mee." 

Aantal griepgevallen weer gestegen

De griepgolf in ons land is na tien weken nog altijd niet op zijn retour. Volgens onderzoeksinstituut Nivel gingen afgelopen week 137 op de 100.000 mensen met griep naar de huisarts. Een week eerder waren dat er 92.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een epidemie. Dat betekent dat veel mensen tegelijk dezelfde ziekte hebben. Dat komt omdat de griep heel besmettelijk is. Een gemiddelde griepepidemie duurt acht weken.

Huisartsen zien vooral veel jonge kinderen tot vier jaar en 65-plussers met griep binnenkomen.

Nivel houdt de griep in Nederland in de gaten via een representatieve groep van huisartsen in het hele land.

Aantal griepgevallen weer gestegen
Aantal griepgevallen weer gestegen (Foto: ANP)

Belgische politicus: 4800 euro netto te weinig

Het zijn zware tijden voor iedereen; zo blijkt ook maar weer eens uit de woorden van de Belgische politicus Louis Michel. Deze voelt zich bedreigd door een voorstel om het salaris voor Belgische parlementariërs te limiteren tot 4800 euro netto. Volgens Michel zouden enkel 'ambtenaren en leraren' nog voor een dergelijke fooi uit hun bed willen komen; 'ondernemers en advocaten' zouden daarentegen de politieke wereld compleet mijden als ze slechts een dergelijke aalmoes ervoor krijgen. Opvallend detail: voor zijn politieke carrière was Michel zelf onderwijzer.

De volledige wereldvreemdheid van Michel is niet echt verbazend te noemen; hij heeft tenslotte al sinds 1978 non-stop politieke baantjes. Van 1999 tot 2004 was hij de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, en daarna was hij nog 5 jaar Eurocommissaris. Tegenwoordig is hij Europarlementariër, een baantje dat slechts een luttele €8,484.05 bruto per maand opbrengt. Zijn zoon, Charles Michel, is de Belgische minister-president.

'België laks met belasten zwart geld' (Foto: ANP)

Jerez op kalender World Superbikes 2017

Jerez de la Frontera is toegevoegd aan de kalender van het World Superbikes-kampioenschap 2017. Dit heeft de organisatie dinsdag laten weten.

Voor lange tijd stond Aragón als enige Spaanse race op de kalender. Ondanks dat Jerez niet in het voorlopige programma was terechtgekomen, werd de plek voor de traditionele race op de kalender wel open gelaten. Nu heeft de organisatie bevestigd dat het 'Circuito Permanente de Jerez' de voorlaatste race van het dertien ronden tellende kampioenschap zal organiseren. De wedstrijd vindt plaats in het weekend van 21 en 22 oktober. 

Veel wijzigingen in de kalender ten opzichte van het programma van 2016 zijn er niet; slechts één. Sepang moest plaatsmaken voor Portimão. De seizoensopener vindt plaats in Phillip island van 24 tot 26 februari.

Kijk jij ook uit naar het WSBK-kampioenschap dat eind deze maand van start gaat? Kom gezellig meepraten en -discussiëren!

Ajax langs Juventus naar achtste finales Youth League

Ajax O19 plaatste zich dinsdagavond voor de achtste finale in de Youth League. In de eerste ronde van de 'Champions League voor jongerenteams' werd Juventus O19 met 2-0 verslagen.

Vanaf het begin nam de ploeg van Aron Winter de wedstrijd in eigen handen. Tot veel kansen leidde dat niet, tot balbezit wel. Carel Eiting maakt veelal zijn minuten in Jong Ajax, maar stond in de basis. De 18-jarige 'nummer 6', die nu al overkomt als een vedette, was belangrijk in de opbouw en de passing. Zo had de aanvoerder vaak het inzicht om de bal vanuit een drukke situatie te verleggen naar de andere kant van het veld.

Diezelfde Eiting schoot vlak voor rust de openingstreffer binnen. Met zijn verkeerde been poeierde hij de bal langs Juve-goalie Audero, die net niet ver genoeg richting de kruising wist te duiken. Al snel na rust werd de score verdubbeld. Ajax-spits Kaj Sierhuis schoof een voorzet van Anderson Lopez binnen en besliste daarmee de wedstrijd. De druk was van de ketel en veel kansen creëerden de Italianen niet meer.

Hoewel Ajax grote delen van de wedstrijd domineerde, was het ook een beetje de wedstrijd van Juventus-spits Moise Kean. Het 16-jarige supertalent uit Vercelli maakte de defensie van Ajax bij vlagen helemaal gek. Centrale verdedigers Darren Sidoel en Boy Kemper wisten het hem op bepaalde momenten vrij pittig te maken, maar de spits die zelfs al Champions League-minuten maakte, glipte er vaak op excentrieke wijze langs. Kean maakte zijn status als toptalent waar met een aantal prachtige acties.

Daishawn Redan mocht de hele tweede helft meedoen en maakte daarmee zijn debuut in de Youth League. Redan is vorige week 16 jaar oud geworden, wat betekent dat hij snel zijn eerste profcontract zal gaan tekenen. Het is afwachten of Ajax de talentvolle aanvaller weet te behouden, want er zijn kapers op de kust. Manchester United liet vorig jaar al weten dat ze interesse in hem hadden.

Zuid-Nederland stinkt

Er hangt een vreemde geur in Zuid-Nederland. De hulp en milieudiensten hebben vele meldingen gekregen over de onverklaarbare stank. Waar het vandaan komt, is niet duidelijk. Wel is dus duidelijk dat dit zaakje stinkt.

De een vind de geur het best matchen met aangebrande knakworstjes, weer een ander met kattenvoer. Maar lekker? Nee, niet bepaald. Volgens een woordvoerder van de brandweer is de geur afkomstig uit Duitsland. "We hebben metingen verricht en onderzoek gedaan, maar de oorzaak is nog niet gevonden", zegt de woordvoerder van de brandweer tegen Omroep Brabant.

Bij DCMR Milieudienst Rijnmond zijn inmiddels meer dan 400 klachten binnen gekomen over een chemische lucht, schrijft het AD. Omdat de milieudienst platgebeld wordt, is het advies het contactformulier te gebruiken. Ook op social media is de stank niet onopgemerkt gebleven.

Verstandelijk beperkte wil hulp in stemhokje

De politiek moet mensen met een lichte verstandelijke beperking het recht geven om iemand mee te nemen in het stemhokje. Daarvoor pleiten de zorgorganisaties Ieder(in), Mee NL en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) woensdag in aanloop naar de verkiezingen volgende maand.

Volgens de organisaties is het stemmen voor mensen met een beperking vaak te ingewikkeld. Een vertrouwenspersoon kan hiervoor een oplossing bieden. "Mensen met een lichte verstandelijke beperking willen graag stemmen, maar verkiezingsprogramma's worden als te lang en te moeilijk ervaren, het stembiljet als ontoegankelijk en de informatievoorziening als onvoldoende", aldus de belangenbehartigers.

Alleen mensen die door een fysieke beperking niet zelf hun stem kunnen uitbrengen, mogen hulp krijgen in het stemhokje. Kiezers met een verstandelijke beperking mogen dat niet.

Verstandelijk beperkte wil hulp in stemhokje
Verstandelijk beperkte wil hulp in stemhokje (Foto: ANP)

Leerling botst met dronken rijleraar

Een 17-jarige leerling van een autorijschool is in Duitsland tegen een de muur van een huis gebotst terwijl zijn 57-jarige rijleraar dronken naast hem zat. Volgens Duitse media bleven de twee ongedeerd.

Het incident was dinsdag in de plaats Drensteinfurt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Volgens de politie verloor de leerling in een bocht de macht over het stuur. De benevelde leraar zag geen kans dit te corrigeren waarna de auto tegen het huis botste.

Een alcoholtest door de politie wees uit dat de leraar onder invloed was waarna deze zijn rijbewijs en zijn lesbevoegdheid moest inleveren.

Leerling botst met dronken rijleraar
Leerling botst met dronken rijleraar (Foto: BuzzO)

Basketballer scoort 92 punten

LaMelo Ball, een vijftienjarige basketballer van de Chino Hills high school in Californie, heeft voor een opmerkelijke prestatie gezorgd. In een 146-123 overwinning op Los Osos, was de jonge Ball goed voor 92 punten. In het vierde kwart wist Ball liefst 41 punten te maken.

Normaal gesproken haalt high school basketbal het landelijke nieuws niet, maar Chino Hills wordt al een paar jaar goed in de gaten gehouden door scouts, media en basketbalfans. Chino Hills is de high school waar drie broers Ball furore maken en maakten. Lonzo, LiAngelo en LaMelo Ball worden allen gezien als toekomstige NBA spelers.

De oudste broer, Lonzo Ball, is inmiddels negentien jaar en heeft de school vorig jaar verlaten. Hij speelt nu op universiteitsniveau in UCLA en is één van de beste spelers op dit niveau in de Verenigde Staten. Hij zal zich deze zomer beschikbaar stellen voor de jaarlijkse NBA draft, waarbij alle NBA teams om beurten een nieuwe speler mogen selecteren. De verwachting is dat Lonzo Ball als één van de eerste spelers zal worden gekozen.

De middelste broer, LiAngelo Ball is achttien en speelt zijn laatste jaar bij Chino Hills. Hij is topscorer van zijn team en kwam eerder dit jaar al eens tot 72 punten. De wedstrijd tegen Los Osos miste hij wegens een blessure. LiAngelo zal volgend jaar de overstap naar het universiteitsteam van UCLA maken. Ook van hem wordt verwacht dat hij na één jaar de overstap naar de NBA zal maken. Wel wordt hij door scouts minder hoog aangeschreven dan zijn broer Lonzo.

En dan is er de jongste telg, LaMelo. Eerder dit seizen baarde hij opzien door zijn tegenstander te vertellen dat hij vanaf de middellijn zou scoren en dit vervolgens ook te doen.

 

Met dit schot leerde Amerika LaMelo Ball kennen. Bron: YouTube.

Niet iedereen is even gecharmeerd van de acties van LaMelo. Dave Smith, coach van het verliezende Los Osos team, vond dat voor individueel succes gaan tegen de geest van de sport indruist. De komende twee jaar zal LaMelo als enige van de broers nog voor Chino Hills spelen. Waarschijnlijk zal hij een heleboel punten gaan maken voor zijn team.

Chef de mission: "Het worden prachtige Winterspelen"

De nieuwe chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg, Jeroen Bijl, heeft hoge verwachtingen van de Olympische Winterspelen in Peyongchang, die woensdag over precies een jaar van start gaan. 

"Het worden prachtige Spelen. Er zijn eigenlijk maar twee knelpunten, maar daar wordt al aan gewerkt. De Aziaten zijn heel precies, ze regelen alles", klinkt het lovend. "Kwesties zoals gedoe rond mensenrechten, het Zika-virus of smog zijn er hier niet, zoals je in Sochi, Rio en Beijing wel had", legt Bijl uit, waardoor Nederland zich op meer praktische zaken kan richten: welke appartementen zijn het beste? En, niet onbelangrijk voor een stel Hollanders, kan men overal met de fiets naar binnen? "Ze gaan serieus kijken naar alles wat je aangeeft, de organisatie staat al echt goed."

Over een aantal medailles wil Bijl zich niet uitlaten. De prestaties van Sochi evenaren wordt natuurlijk ook een lastige opgave, aangezien Nederland het schaatser er op zelden geziene wijze domineerde en bijna tweederde van alle medailles won. Voor schaatsliefhebbers is te hopen dat dat niet nog een keer gaat gebeuren, maar er lijkt genoeg concurrentie te zijn. "Qua shorttrack staan we er in vergelijking met Sochi beter voor", zegt Bijl. "In het snowboarden, skeleton, curling en bobslee kunnen we ook nog Nederlanders hebben die zich plaatsen."

Nederland heeft in het snowboarden inderdaad prima kansen, met onder meer Michelle Dekker die zich op de parallelreuzenslalom steeds beter ontwikkelt en freestyler Cheryl Maas die nog altijd met de subtop meedraait. Over het bobsleeën moeten we Bijl helaas toch een beetje uit de droom helpen: Nederland was vooral bij de vrouwen wereldtop tot en met de vorige Olympische Spelen, maar nadat NOC*NSF besloot om er geen cent meer in te stoppen - daar was plek vier op de Spelen immers niet goed genoeg voor - is het uiteen gevallen. 'We' hebben nog welgeteld één slee in de achterhoede van de World Cup en één juniorenslee, meer niet.

Curling wordt eveneens bijzonder moeilijk, maar skeleton moet absoluut lukken: Kimberley Bos vestigt zich in haar debuutseizoen in de World Cup steeds meer bij de beste tien ter wereld en zou, als ze zich zo kan blijven ontwikkelen, zelfs een outsider voor een medaille kunnen zijn.

'Beelden Patricia Paay gefotoshopt'

Maandag werd al bekend dat Patricia Paay naar de politie stapt nadat er seksueel getinte foto's en video's van haar waren opgedoken. Nu laat Paay's advocaat Johan Langelaar weten dat de beelden waarin de 67-jarige zou figureren niet echt zouden zijn.

"Het is wat ons betreft dus zeker dat de beelden 'gefotoshopt' werden of op andere, technische wijze tot stand gekomen zijn", aldus Langelaar in De Telegraaf. Wel bevestigt hij dat het 'om filmpjes en/of foto's gaat'. "U kunt zich voorstellen wat voor effect dit heeft op iemands privéleven. Dit zijn echt verschrikkelijke dingen", voegt hij eraan toe.

In de beelden zou Patries te zien zijn met een bedpartner, maar het zou een derde persoon zijn die de film en/of plaatjes in handen heeft en nu probeert te verspreiden. Paay beweert vanwege een zakelijk conflict te worden gechanteerd en deed na het verschijnen van de tape aangifte.

Als dit nieuws waar blijkt te zijn, is dat enkel positief nieuws voor FOK!kers. Op moment van schrijven geeft iets meer dan de helft (55,1%) van onze bezoekers aan niet benieuwd te zijn naar de beelden, en noemen de maker hiervan 'ziek in zijn hoofd'. Teleurstelling alom voor de kleine 40% van de FOK!kers die al wel klaar zitten met de broek op enkels.

Bewaren

Bewaren

Kijkcijfers maken Peter Jan Rens niets uit

Het huwelijk van Peter Jan Rens en Virginia van Eck heeft dinsdagavond weinig mensen geboeid. De laatste aflevering van de realityserie Doen ze 't of doen ze 't niet trok 286.000 kijkers, blijkt woensdag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO). In de aflevering was te zien hoe Johan Vlemmix de twee op Tenerife in de echt verbond.

De beslommeringen van het koppel trokken in aanloop naar de bruiloft ook al niet veel kijkers. Slechts eenmaal steeg het aantal belangstellenden tot boven de 400.000. Peter Jan kon er niet mee zitten. "Ondanks alle commentaar hoop ik dat jullie hebben genoten", schreef de voormalig presentator op Twitter. 'Voor de haters' voegde hij daar nog een emoji van een middelvinger bij.

De meeste kijkers waren dinsdagavond weer voor NPO 1. De gehele kijkcijfer top 5 is gevuld door NPO 1-programma's met Opgelicht en De rijdende rechter (beide 1,6 miljoen) en het NOS Journaal van 20.00 uur (2,3 miljoen) als grote winnaars.

Weinig kijkers voor trouwerij Peter Jan Rens
Weinig kijkers voor trouwerij Peter Jan Rens (Foto: BuzzE)

'VS en Turkije strijden samen in Syrië'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft met zijn Turkse ambtsgenoot Tayyip Erdogan afgesproken dat de landen samen optrekken om de Syrische steden Raqqa en al-Bab te bevrijden van Islamitische Staat. De twee spraken elkaar in de nacht van dinsdag op woensdag telefonisch, zo lieten bronnen rond Erdogan woensdag weten.

In het gesprek vroeg Erdogan de VS om de steun aan de Koerdische milities van de YPG te staken. De nieuwe directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA Mike Pompeo brengt donderdag een bezoek aan Turkije om onder andere over de YPG te praten.

Ook zal dan de Turkse geestelijke Fethullah Gülen onderwerp van gesprek zijn. Die zat volgens Erdogan achter de mislukte coup vorig jaar en verblijft in de VS.

'VS en Turkije strijden samen in Syrië'
'VS en Turkije strijden samen in Syrië' (Foto: ANP)

LB: Roy Donders is sneller volwassen geworden

Lekker belangrijk: Nieuws dat je absoluut niet wil missn!

Roy Donders is ondanks alle aandacht heel gewoon gebleven. Hoewel hij wel een tijdje nodig had om alles 'een plekje' te geven, is hij niet gaan zweven. "Daar ben ik helemaal het type niet voor", zegt de realityster woensdag in De Telegraaf.

"Ik sta nog steeds zeker twee dagen per week in mijn kledingwinkel, doe de inkoop en treed op. Ik werk me kapot en hou niet van premières of andere zaken die bij het sterrenleven horen. Ik ben nog steeds dezelfde Roy", vindt hij. "Ja, ik ben volwassen geworden, maar dat was anders ook wel gebeurd. Het is nu misschien iets sneller gegaan."

Vooral in zijn eigen omgeving merkt de Tilburger naar eigen zeggen niets aan het feit dat hij een bekende Nederlander is geworden. "Ik ben hier geboren en getogen, ze kennen me al vanaf dat ik een klein menneke was en voor velen ben ik nog steeds 'Royke'. Ik heb niet het gevoel dat mensen me opeens anders zien of benaderen."

Roy Donders is sneller volwassen geworden
Roy Donders is sneller volwassen geworden (Foto: BuzzE)

Krol: AOW naar 65 jaar een breekpunt

50PLUS zal na de verkiezingen alleen in een kabinet plaatsnemen als de AOW-leeftijd teruggaat naar 65 jaar. Dat heeft lijsttrekker Henk Krol woensdag bekendgemaakt.

De PVV en de SP pleiten ook voor het verlagen van de AOW-leeftijd, maar volgens Krol is zijn partij de enige waarop ouderen echt kunnen rekenen. De PVV heeft eerder meegewerkt aan verhoging van de AOW-leeftijd en wordt door veel partijen bij voorbaat uitgesloten, en de SP wil niet met de VVD regeren, zo redeneert Krol. "Dan blijft automatisch 50PLUS als enige partij aan de onderhandelingstafel over. 50PLUS zal dit punt keihard spelen en na 15 maart niet loslaten. Dit is voor ons een breekpunt", aldus Krol.

Krol zal het breekpunt nog eens benadrukken in het zogenoemde Noordelijk Lijsttrekkersdebat, waar de meeste kopstukken woensdag aan meedoen. PVV-leider Geert Wilders laat verstek gaan. Namens de VVD doet niet premier en lijsttrekker Mark Rutte, maar fractieleider Halbe Zijlstra mee.

Krol: AOW naar 65 jaar een breekpunt
Krol: AOW naar 65 jaar een breekpunt (Foto: ANP)

As Sugar Lee Hooper in Spanje uitgestrooid

De as van zangeres Sugar Lee Hooper is uitgestrooid op het strand van Carihuela. "Ik heb daarmee echt haar liefste wens vervuld", zegt haar weduwe Andrea woensdag in De Telegraaf.

Sugar Lee Hooper, de artiestennaam van Marja van der Toorn, overleed in april 2010 na een operatie aan haar heup. Die had ze gebroken bij een ongeluk met haar scootmobiel in Scheveningen. Bij de operatie waren fouten gemaakt bij de verdoving waardoor de zangeres een hartstilstand kreeg.

As Sugar Lee Hooper in Spanje uitgestrooid
As Sugar Lee Hooper in Spanje uitgestrooid (Foto: BuzzE)

Japanse tv-reclames voor Nintendo Switch

In Japan is Nintendo druk begonnen met de marketing van hun nieuwste platform, de Nintendo Switch. We zien de console zelf, maar ook enkele games voorbij komen, met natuurlijk het langverwachte The Legend of Zelda: Breath of the Wild daarbij.

Is je Japans wat roestig? Dat maakt niet uit, de beelden laten genoeg zien wat we mogen verwachten van de console. The Legend of Zelda, Mario Kart 8 Deluxe, Splatoon 2 en 1-2-Switch worden hieronder ook getoond.

Nintendo Switch komt  3 maart uit.

Zelda:

Mario Kart:

Splatoon:

1-2 Switch:

'Michael Jackson was zo goed als bankroet'

Michael Jackson stond vlak voor zijn dood op 25 juni 2009 op de rand van de financiële afgrond. Dat verklaarde David Dunn, de bankier van de popster, dinsdag tegenover de rechtbank in Los Angeles.

De zaak waarin Dunn getuigt draait om een belastingschuld van 1 miljard dollar (935 miljoen euro) die Jackson zou hebben bij de Amerikaanse fiscus. Dunn werd in 2007 ingehuurd door Jackson om zijn boekhouding op orde te brengen en de vele schulden van de zanger te herfinancieren. "Hij zat in een uitermate lastige situatie", aldus de bankier die vertelde dat de schulden van Jackson in 2008 waren opgelopen tot 300 miljoen dollar (281 miljoen euro).

Volgens Daily News gaf de popster veel geld uit en leidde hij een rijkelijk leven op zijn ranch Neverland. "Zo kocht hij twee flesjes parfum van 100.000 dollar per stuk", vertelde Dunn de rechters. De bankier verklaarde dat hij maandelijks telefonisch contact had met de popster over zijn financiën en hem adviseerde beter op zijn uitgaven te letten. Maar Jackson luisterde niet en tekende ongunstige contracten met bedrijven die hem contante voorschotten in het verschiet stelden.

Na de dood van Jackson in juni 2009 stroomt het geld ineens binnen dankzij de verkoop van zijn platen in de weken en maanden na zijn overlijden. Ook de muziekfilm This Is It en speciale concerten ter ere van de artiest brengen veel geld in het laatje. De erven van Jackson weten de schulden af te betalen.

Belastingdienst
Maar met de Amerikaanse belastingdienst had niemand rekening gehouden. Volgens de fiscus heeft Jackson de waarde van zijn bezittingen jarenlang opzettelijk laag ingeschat om zo minder belasting te betalen en zijn de erfgenamen de belastingdienst 1 miljard dollar aan achterstallige inkomsten- en vermogensbelasting schuldig.

De advocaten van de erfgenamen van Jackson, waaronder zijn drie kinderen, beweren dat de vele beschuldigingen over seksueel misbruik met kinderen de reputatie van de zanger ernstig hadden beschadigd. En dat de waarde van zijn bezittingen op het moment van overlijden logischerwijs laag was.

'Michael Jackson was zo goed als bankroet'
'Michael Jackson was zo goed als bankroet' (Foto: BuzzE)

Meer huishoudens langdurig onder armoedegrens

Het aantal huishoudens dat langdurig in armoede verkeert is toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moesten 221.000 gezinnen in 2015 al vier jaar of langer rondkomen van een salaris onder de zogeheten lage-inkomensgrens. Dat is ruim 3 procent meer dan een jaar eerder.

Het statistiekbureau hanteert bij het in kaart brengen van het risico op armoede een scheidslijn van circa 1030 euro per maand voor een alleenstaande. Bij een echtpaar met twee kinderen ligt de grens op 1930 euro aan maandinkomsten.

Van de ruim 7 miljoen huishoudens in 2015 moesten er 626.000 rondkomen met minder dan die bedragen. Dit is ongeveer net zoveel als in 2014. Inkomensgegevens van 2016 zijn nog niet bekend.

Vooral eenoudergezinnen met minderjarige kinderen blijken vaak te maken te hebben met risico op armoede. Dit speelde bij ruim een kwart van die groep. In totaal groeiden in 2015 ruim 320.000 kinderen op in een huishouden met een extreem laag inkomen. Voor 125.000 van hen was dit het vierde jaar achtereen, oftewel 8000 meer dan in 2014.

2015 was ook het jaar dat de bestedingen voor het eerst sinds het begin van de economische crisis in 2008 weer toenamen. Huishoudens gaven gemiddeld 34.000 euro uit. Vooral de hogere-inkomensgroepen spendeerden meer. De groepen met de laagste inkomens gaven in 2015 nog altijd minder uit dan in 2013.

Meer huishoudens langdurig onder armoedegrens
Meer huishoudens langdurig onder armoedegrens (Foto: ANP)

Kloof tussen arm en rijk iets afgenomen

De ongelijkheid in vermogen in Nederland is in 2015 voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis licht afgenomen. Dat is vooral te danken aan de aantrekkende woningmarkt, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

De dalende huizenprijzen zorgden er eerder nog mede voor dat de verschillen tussen arm en rijk steeds groter werden. Rijkere mensen hadden er relatief minder last van dat de waarde van hun huis terugliep, omdat zij bijvoorbeeld ook nog over veel spaartegoeden of aandelen beschikten.

Maar sinds de huizenprijzen weer in de lift zitten, zien steeds meer Nederlanders hun vermogen weer wat op peil komen. Het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens is in 2015 met 9 procent gestegen tot 17.300 euro. Dit is meteen ook de eerste toename sinds 2008.

Gemiddeld is de eigen woning goed voor meer dan de helft van het vermogen van huishoudens. Bijna drie op de vijf gezinnen beschikten in 2015 over een eigen huis. De hypotheekschuld is verder ook de grootste schuldenpost van huishoudens. Hier had ongeveer de helft van de gezinnen mee te maken. De hypotheekschuld bedroeg in doorsnee zo'n 162.000 euro.

Uit de statistieken blijkt verder dat er steeds meer huishoudens zijn met een studieschuld. Dit was in 2015 bijna 900.000 keer het geval, wat er 226.000 meer zijn dan in 2011. De gemiddelde studieschuld, met een waarde van net geen 8000 euro, bleef wel min of meer stabiel.

Het CBS kijkt ook naar de inkomensongelijkheid. Deze bleef in 2015 gelijk en is afgezien van kleine stijgingen in 2007 en 2014 al sinds 2001 nagenoeg onveranderd.

Gegevens over 2016 heeft het CBS nog niet verstrekt.

Kloof tussen arm en rijk iets afgenomen
Kloof tussen arm en rijk iets afgenomen (Foto: ANP)

Grote brand verwoest restaurant Grashoek

Een uitslaande brand heeft een restaurant in het Limburgse Grashoek in de as gelegd. De brand brak tegen middernacht uit in het woongedeelte op de eerste verdieping. De brandweer rukte uit met vier bluswagens. Toch konden zij niet verhinderen dat het restaurant volledig afbrandde.

Twee bewoners hadden last van de rook, een van hen is ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Er zijn verder geen gewonden gevallen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Grote brand verwoest restaurant Grashoek
Grote brand verwoest restaurant Grashoek (Foto: ANP)

Céline Dion getuige van huwelijksaanzoek

Céline Dion zingt vaak over de liefde, maar het gebeurt haar niet vaak dat het recht voor haar ogen zich voordoet. De 48-jarige zangeres was dinsdag in Las Vegas voor een meet-and-greet met fans en was plots getuige van een huwelijksaanzoek.

Nick Janevski besloot van de meet-up met Dion, die hij samen met zijn vriendin en fan Austin McMillian bezocht, gebruik te maken door McMillian ten huwelijk te vragen. Recht voor de neus van de zangeres, die verrast reageerde met de vraag: "Ga je ja zeggen?". Het antwoord van McMillian was bevestigend.

Dion was zichtbaar blij voor de twee kersverse verloofden. "Ze was ongelofelijk lief en wenste ons een lang en gelukkig huwelijk, zoals ze dat zelf ook had met haar man", vertelt McMillian die eraan toevoegde dat de zangeres zichzelf ook meteen uitnodigde voor de trouwerij.

Céline Dion verloor in januari 2016 haar echtgenoot René Angélil, die op 73-jarige leeftijd stierf aan de gevolgen van keelkanker. De twee waren sinds 1994 met elkaar getrouwd en kregen drie kinderen samen.

Céline Dion getuige van huwelijksaanzoek
Céline Dion getuige van huwelijksaanzoek (Foto: BuzzE)

Utrechtse serieverkrachter hoort straf

Het hof in Arnhem bepaalt woensdag welke straf Gerard T., de Utrechtse serieverkrachter, moet krijgen. Tegen T. is de maximaal mogelijke straf geëist voor vier gewelddadige verkrachtingen, namelijk zestien jaar cel. Dat is dezelfde straf als de rechtbank in Utrecht hem in eerste aanleg oplegde.

Volgens de advocaat-generaal is T. een man die alleen aan zichzelf en zijn eigen lusten denkt. Hij is "vernederend, respectloos en dreigend" omgegaan met zijn slachtoffers. De man trok de vrouwen op een donkere plek in de buurt van De Uithof in Utrecht van de fiets, bedreigde ze met een mes en nam ze mee in de bosjes. Daar verkrachtte hij hen. De politie zocht sinds 1995 intensief naar de verdachte, maar hij liep pas tegen de lamp toen hij in 2014 in een andere zaak DNA moest afstaan.

T. heeft tijdens het proces, zowel eerst aanleg als in hoger beroep, zijn kaken nagenoeg de hele tijd op elkaar gehouden. Als hij al kwam opdagen, want bijna altijd bleef hij weg.

Het OM noemde het "onverteerbaar" dat hij nooit iets heeft gezegd. Maar zijn advocaten meenden echter dat hij daar goede redenen voor heeft: "Een opgebouwd, diep wantrouwen tegen politie, justitie, rechtbank en hof. Omdat er nooit rekening is gehouden met zijn belangen."

Utrechtse serieverkrachter hoort straf
Utrechtse serieverkrachter hoort straf (Foto: ANP)

GroenLinks wil lage lonen premievrij

GroenLinks wil een ingrijpende belastinghervorming tot de kern van een nieuw regeerakkoord maken. Daarmee moet in totaal 27 miljard euro aan lasten verschoven worden door hogere milieuheffingen en lagere werkgeverspremies. Dat zegt lijsttrekker Jesse Klaver in interviews met het FD en de NOS.

GroenLinks wil onder meer een einde maken aan de werkgeverspremie voor werknemers met de allerlaagste inkomens. Volgens de partij levert dat banen op, omdat het goedkoper wordt voor bedrijven om mensen in dienst te nemen. Het is een van de punten uit het GroenLinks-plan voor een ander belastingstelsel, dat Klaver woensdagavond in Groningen presenteert.

"Wij gaan Nederland veranderen. En als je dat wilt doen, moet je beginnen bij de belastingen. Dingen die we niet willen, maken we duurder en wat we wel willen, banen, maken we goedkoper."

Tegen het FD zegt Klaver dat GroenLinks ook de vennootschapsbelasting wil verhogen. Ook denkt de partij aan een gedifferentieerde kilometerheffing, afschaffing van milieuonvriendelijke vrijstellingen en een heffing op verpakkingen.

GroenLinks wil lage lonen premievrij
GroenLinks wil lage lonen premievrij (Foto: ANP)

Robbens Bayern verslaat Wolfsburg van Bazoer in DFB Pokal

Bayern München heeft zich dinsdagavond verzekerd van de kwartfinale in de DFB Pokal. Het betekende een verlies van Riechedly Bazoer tijdens zijn debuut voor Wolfsburg. Het werd 1-0. 

Binnen twintig minuten nam Der Rekordmeister een voorsprong in de eigen Allianz-Arena. Thiago Alcântara vond met zijn pass op gelukkige wijze Douglas Costa, die vervolgens Wolfsburg-doelman Koen Casteels kansloos liet met diens inzet: 1-0.

Het duel in München betekende ook het debuut voor Bazoer. De oud-Ajax middenvelder kende niet zijn gelukkigste wedstrijd in zijn loopbaan. Zijn spel was matig, en een slordig weggewerkte bal in de 25e minuut zorgde voor gevaar van Bayern. Omdat Bazoer het foutje met een blok zelf herstelde, bleef de schade beperkt.

Arjen Robben onderscheidde zich met zijn agressieve spel tegen Die Wölfe. De buitenspeler veroverde de bal van Gerhardt vlak voor rust, om vervolgens David Alaba te vinden, maar deze had geen goede voortzetting. Dankzij sluitpost Casteels bleef de schade in de tweede helft beperkt tot die ene treffer uit de eerste helft. Het bleek genoeg voor Bayern om de kwartfinale van de DFB Pokal te bereiken.

EU heft grenzen streamingdiensten op

Gebruikers van streamingdiensten als Netflix en Spotify kunnen vanaf 2018 in de hele EU hun eigen aanbod zien of horen. Nu is een Nederlands Netflixabonnement in Frankrijk of Spanje maar beperkt te gebruiken doordat de rechten van series en films veelal per land zijn geregeld. De Europese Unie verwijdert begin 2018 deze barrières per land.

Nu nog is een Nederlandse serie bijvoorbeeld wel in Nederland te zien, maar zodra je op vakantie gaat naar een ander land, gaat het scherm op zwart. Straks krijg je in heel Europa het aanbod te zien wat je thuis ook hebt.

Het Europees Parlement, de Europese lidstaten en de Europese Commissie hebben dinsdag een overeenkomst bereikt over het verwijderen van deze belemmeringen voor online media-abonnementen. Daarmee is één digitale Europese markt een stap dichterbij.

EU heft grenzen streamingdiensten op
EU heft grenzen streamingdiensten op (Foto: BuzzT)

Cillessen met Barça naar finale Copa del Rey

FC Barcelona heeft vanavond de finale bereikt van de Copa del Rey. Nadat het vorige week al uit bij Atlético Madrid had gewonnen met 2-1, werd het in het eigen Camp Nou 1-1.

In de wetenschap dat de Blaugranas een voorsprong verdedigden in eigen huis, wist Atléti dat er iets moest gebeuren in Camp Nou. Binnen zeven minuten moest Cillessen dan ook reddend optreden op een poging van Yannick Carrasco. De oud-Ajacied wist met een reflex het snoeiharde schot van de Belg te pareren.

De Madrilenen probeerden gegroepeerd met pressie Barcelona vast te zetten. Met name de afwezigheid van Sergio Busquets liet zich gelden als sleutelfiguur op het middenveld. Ivan Rakitic en André Gomes hadden moeite het tempo bij te benen, en voor omschakeling te zorgen.

Pas in de veertigste minuut creëerde de thuisploeg haar eerste mogelijkheid. Een steekbal kon Jordi Alba bijna gebruiken om te scoren, maar zag Moya redding brengen. Een doelpunt van Luis Suárez in de 43 e minuut brak alsnog de ban. Atlético Madrid bleef geloven in een resultaat. Dat fanatisme sloeg soms wat door; Carrasco werd naar aanleiding van zijn tweede geel in de 69 e minuut van het veld gestuurd. Toch weerhield het Diego Simeone zijn elftal er niet van te blijven vechten.

Gerard Piqué veroorzaakte tien minuten voor het einde een strafschop. Kevin Gameiro mocht vervolgens de buitenkans proberen te verzilveren, maar schoot zijn inzet naast het doel van de Catalanen.

Gameiro vond een paar minuten later wél het net toen Antoine Griezmann de bal op hem teruglegde: 1-1. Omdat doelpuntenmaker Suárez met zijn tweede gele prent ook van het veld moest, was het billen knijpen geblazen voor Barça. Met hangen en wurgen – blessuretijd was vijf minuten - werd alsnog de finale van de Copa del Rey bereikt door Barcelona.

FOK! Wat een weer: code geel wegens gladheid

Als de boeren niet meer klagen,
de pastoors niet meer vragen,
zijn we aan het eind der dagen.

Mogguh, uitgeslapen allemaal? De dag begint bewolkt en in het zuiden en het midden van het land kan nog wat winterse neerslag vallen. In de middag komt de zon vanuit het noordoosten af en toe tevoorschijn. De kans op gladheid, waar het KNMI code geel voor af heeft gegeven, verdwijnt pas aan het eind van de ochtend. 

De temperaturen liggen tussen de -1 in het noordoosten en +3 in het zuidwesten van het land. Door de wind kan het met name in het noorden een stuk kouder aanvoelen! De oost- tot noordoostenwind is matig, in de noordelijke kustgebieden en op het IJsselmeer vrij krachtig. In het zuidoosten is de wind zwak en variabel. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:09
Zon onder: 17:40
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1600 Giordano Bruno wordt tot de brandstapel veroordeeld door de Katholieke Kerk.
1924 In Carson City in de Amerikaanse staat Nevada wordt voor het eerst een doodvonnis voltrokken met behulp van een gaskamer.
1936 Jean-Antoine Jacques vraagt een octrooi aan voor de reep chocolade.
1947 Jan van der Hoorn wint de negende Elfstedentocht.
2016 Door stormachtig weer gaan diverse carnavalsoptochten niet door.

Roterdam by night (Foto: Disbatch)
Roterdam by night (Foto: Disbatch)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Onbekende Beatles-opnames ontdekt in Canada

Bij een zoektocht in een Canadese la is een 8mm film opgedoken met nooit eerder geziene opnames van The Beatles in Canada. De dik 52 jaar oude filmbeelden worden binnenkort op een veiling worden verkocht en zullen naar verwachting zo'n kleine 12000 euro op moeten brengen.

Op de nooit eerder vertoonde filmbeelden zien we opnames van de allereerste Noord-Amerikaanse tournee van The Beatles. De filmopnames werden gemaakt bij een concert van The Beatles in Montreal in september 1964. Ook zien we een enorme politiemacht omdat Ringo Starr destijds met de dood werd bedreigd.

Ook is de legendarische band uit Liverpool backstage te zien in de zeldzame kleurenbeelden. Het tien minuten durende filmpje werd gemaakt door een vader van één van de bandleden van The Four Frenchmen, die destijds optraden als voorprogramma van The Beatles. De 8mm film met Beatles-opnames werd teruggevonden door Ron Notarangelo, de kleinzoon van de recentelijk overleden filmmaker.

Een voorproefje van de unieke filmbeelden is hier te zien.

Rutte: tweet Wilders 'totaal smakeloos'

Dat PVV-leider Geert Wilders een nepfoto heeft verspreid waarop zijn D66-collega Alexander Pechtold als terrorist wordt afgebeeld, is volgens premier Mark Rutte "totaal smakeloos". De premier en VVD-leider zei dat dinsdagavond in het tv-programma Jinek. Rutte noemde de actie van Wilders ook "totaal niet normaal".

Wilders verstuurde maandag via Twitter een gemonteerde foto waarop Pechtold meeloopt in een demonstratie van Hamas-terroristen. Dit zorgde voor veel verontwaardiging. Rutte verwerpt de tweet van Wilders, maar heeft de PVV-leider er niet op aangesproken. Hij heeft Wilders als sinds 2014 niet meer uitgebreid gesproken, zei hij.

Pechtold was eerst van plan een aanklacht tegen Wilders in te dienen na diens tweet, maar ziet daarvan af. "Fatsoen dwing je niet af bij de rechter."

Rutte: tweet Wilders 'totaal smakeloos'
Rutte: tweet Wilders 'totaal smakeloos' (Foto: ANP)

Battlestar Gallactica-acteur Richard Hatch overleden

De Amerikaanse acteur Richard Hatch is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden. De acteur, die vooral bekend werd met zijn rol van kapitein Apollo in de science fiction-serie Battlestar Gallactica, overleed na een lange strijd met alvleesklierkanker.

Hatch begon zijn loopbaan in 1970 met een rol in de soapserie All My Children, waarin hij zo'n twee jaar te zien was als Philip Brent. De acteur had daarna diverse gastrollen in populaire series zoals Cannon, Hawaii Five-O en The Waltons. Vanaf 1976 kreeg Hatch een vaste rol in de serie The Streets of San Francisco als inspecteur Dan Robbins, de opvolger van inspecteur Steve Keller (Michael Douglas) die de serie had verlaten.

Nadat Hatch in 1978 de rol van Jan Berry had vertolkt in de tv-film Deadman's Curve kreeg hij een rol aangeboden in de science fiction-serie Battlestar Gallactica. De serie werd na slechts één seizoen al gecanceld maar zou later een stevige cultstatus krijgen. Vanaf de jaren tachtig had Hatch gastrollen in series zoals Hotel, Murder, She Wrote, The Love Boat, Fantasy Island, Dynasty, Jake and the Fatman en Baywatch. Zijn volgende echt grote rol zou pas in 2004 volgen als de acteur te zien is als het personage Tom Zarek in de remake van Battlestar Gallactica.

Op het witte doek was Hatch te zien in films als Best Friends (1975), Charlie Chan and the Curse of the Dragon Queen (1981), Prisoners of the Lost Universe (1983), Party Line (1988) en InAlienable (2008). Ook had hij rollen in Star Trek fanfilms zoals Star Trek: Prelude To Anaxar (2014) en Star Trek: Anaxar (2015), waarin hij te zien was als Klingon Supreme Commander Kharn.

Laatste reviews en specials
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
review
Doctor Sleep
review
Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020
review
Call of Duty: Modern Warfare
©FOK.nl e.a.