FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 februari 2017

Grivko: "Kittel spuugde mijn kant op"

Andrei Grivko werd donderdag uit de Dubai Tour gezet nadat hij Marcel Kittel een klap had verkocht, maar volgens Grivko was de Duitser zelf ook niet onschuldig. Dat verklaarde de Oekraïnse renner via social media.

"Ik fiets al sinds ik twaalf jaar oud ben en dat sprinters drie kilometer voor de finish vechten om posities is niet meer dan normaal", schrijft Grivko. "Honderd kilometer voor de finish en met zulke weersomstandigheden zorgt dat echter gewoon voor gevaarlijke situaties. We waren voor een positie aan het vechten en zoals Kittel zelf al vertelde duwde hij met zijn schouder hard tegen mijn ploeggenoot Dmitriy Gruzdev en mij", aldus de Astana-renner, die aangaf dat het behoorlijk gevaarlijk begon te worden.

"Ik reageerde met agressie op de agressie van iemand anders. Het heeft niks te maken met wielrennen, maar ik werd emotioneel en het is in zo'n situatie moeilijk om kalm te blijven. Of je nou een topsprinter of jongeling bent, we moeten elkaar respecteren. Na dat hele gedoe heeft Kittel ook nog eens meerdere keren mijn kant op gespuugd, wat volgens mij ook niet bepaald iets met wielrennen te maken heeft. Toch wil ik mijn excuses wel aanbieden aan de wedstrijdleiding, de fans en natuurlijk mijn ploeg, omdat ik hierdoor nu uitgesloten ben", sluit Grivko af. 

Wereldwijd vervolg voor Trump-filmpje Lubach

De Duitse komiek en televisiepresentator Jan Böhmermann is met het Zondag met Lubach-filmpje, waarin 'Nederland' zich introduceert bij de Amerikaanse president Donald Trump, aan de haal gegaan. In zijn eigen satireshow Neo Magazin Royale presenteerde hij donderdag een tegenhanger, waaruit zou moeten blijken dat Duitsland op de tweede plaats komt. Daar bleef het echter niet bij. De show heeft een heel platform opgezet waarop andere landen hun eigen filmpje kunnen uploaden.

"Ik zag vorige week iets op internet dat mij als Duitser heel kwaad maakte", aldus Böhmermann. "Een kleine Nederlandse talkshow, die duidelijk het programmaconcept van ons heeft gestolen, publiceerde een video voor Donald Trump. De video ging viral en werd door 74 miljoen mensen bekeken. Het is nu genoeg, Nederland! Stop. Wij willen nummer twee zijn!"

Nadat Böhmermann de Duitse variant op het Lubach-filmpje had vertoond, gaf hij toe dat het wel een beetje slap was om het idee van Zondag met Lubach te stelen. "Maar alle goede latenightshows over de hele wereld doen dit nu. We zijn met elkaar verenigd. Ieder land wil nu op de tweede plaats komen", zei hij. Böhmermann bedacht daarom om alle filmpjes te verzamelen op een gezamenlijke website: Every Second Counts, waarop in grote letters staat: Who wants to be second? Elf landen hebben zich aangesloten en er volgen meer, aldus Böhmermann. Op de site staan inmiddels filmpjes waarin behalve Nederland en Duitsland ook België, Zwitserland en Denemarken zichzelf introduceren.

Commentaar
Lubach en zijn team waren op de hoogte van het idee van Böhmermann. Hij wil echter nog geen commentaar geven. "Alles wat wij erover kunnen en willen zeggen doen we eventueel komende zondag in onze eigen uitzending", laat Lubach weten aan BuzzE.

Het is niet de eerste keer dat Böhmermann over de Duitse grenzen in het nieuws komt. Vorig jaar maakte de satiricus de Turkse president Recep Tayyip Erdogan belachelijk. Zowel Erdogan als anderen deden hierop aangifte.

Update 23.35 uur

Nu met filmpje:

Wereldwijd vervolg voor Trump-filmpje Lubach
Wereldwijd vervolg voor Trump-filmpje Lubach (Foto: BuzzE)

Bezoekje aan bar levert zilver op op Universiade

De Finse skiester Nea Luukko won eerder deze week het zilver op de super-G tijdens de Winteruniversiade in Almaty, maar het scheelde niet veel of ze had gediskwalificeerd kunnen worden.

"De dag voor de wedstrijd ging ik in het atletendorp eens naar de bar", aldus Luukko's ervaren coach Juha Tenhunen. "Daar raakte ik aan de praat met een Wit-Russische coach en het gesprek kwam uiteraard ook op het skiën terecht. Die coach vertelde mij het een en ander over de reglementen over de lengte van de ski's en na het gesprek besloot ik de ski's van Nea nog eens op te meten om te zien of ze aan de regels zouden voldoen...en dat deden ze niet!", sprak Tenhunen.

"Als ik niet naar de bar was gegaan en aan de praat was geraakt met die Wit-Rus zou ik nooit de ski's opgemeten hebben en zou Nea waarschijnlijk gediskwalificeerd worden. Het zal het lot wel geweest zijn dat we er nu op tijd bij waren en een diskwalificatie konden voorkomen, waardoor ze zilver won", lachte Tenhunen. 

Van Gerwen niet langs Anderson, Van Barneveld wint, Klaasen onderuit

Tien van de beste darters ter wereld beginnen donderdagavond aan het nieuwe seizoen van de Premier League. De tien zullen gedurende zestien donderdagavonden strijden om een plekje in de halve finales, waarbij op 18 mei in Londen gestreden wordt om de titel. Om 20.00 uur gaan we van start en zoals nagenoeg altijd kunnen we live kijken op RTL7 en discussiëren, napraten en ouwehoeren op het FOK!forum!

Eén wedstrijd springt er vanavond natuurlijk uit: Michael van Gerwen en Gary Anderson nemen het tegen elkaar op en inderdaad, dat is een herhaling van de WK-finale en dus zal Anderson op een klein beetje wraak zinnen. Met Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen komen nog twee Nederlanders in actie, de eerste keer dat drie van onze landgenoten in de Premier League van de partij zijn.

Kim Huybrechts (BEL) - James Wade (ENG) 5-7
Huybrechts opende de Premier League 2017 met een prachtige score van 21, waarna Wade via 0-2 en niet veel later een mooie 96-finish op 1-3 kwam. Toch trok Huybrechts de stand weer gelijk, maar kreeg 21 niet uit en zag Wade de break pakken. Met een uitstekende 134-finish brak de Belg The Machine weer terug, maar Wade kwam op 4-6 en dus was minimaal één punt alvast binnen. Huybrechts dwong wel een twaalfde leg af, maar daarin gaf Wade nog eens extra gas. Na negen darts stond hij op dubbel 20 en via dubbel 10 sleepte de Engelsman de partij binnen: 5-7.

Overigens begon de avond al met grote paniek, getuige onderstaande tweet van The Feather van RTL7:

Kim Huybrechts - James Wade (Bron: PDC)
Kim Huybrechts - James Wade (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld (NED) - Adrian Lewis (ENG) 7-5
Als eerste Nederlander van de avond begon Van Barneveld uitstekend, maar zes gemiste pijlen op de dubbels gaven Lewis de kans om de eerste leg te pakken. De elfde kans op een dubbel was eindelijk raak voor Barney, maar in korte tijd stond de Engelsman al met 1-4 voor. Van Barneveld kwam eindelijk op dreef, pakte twee legs terug en kwam met een 81-finish weer op gelijke hoogte: 4-4. Een 'puddingleg' van de Nederlander zorgde voor 5-5, waarna hij met een strakke 84-finish het eerste punt van de Premier League binnensleepte: 6-5. De slotleg werd nog een pareltje: Van Barneveld miste bulls-eye voor een 170-finish, maar zag Lewis drie dubbels missen. Via dubbel 8 gooide de Nederlander het tot slot alsnog uit en dus is zijn eerste zege alvast binnen: 7-5. 

Raymond van Barneveld - Adrian Lewis (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Adrian Lewis (Bron: PDC)

Phil Taylor (ENG) - Dave Chisnall (ENG) 7-3
De eerste leg leverde gelijk een hele vracht gemiste dubbels op, maar Taylor sloeg met de zesde pijl toe. Hij won ook leg twee, zag Chisnall met een elfdarter ook een leg pakken en liep vervolgens zelf in een matig potje uit naar 4-1. Geheel tegen het niveau in gooide Chizzy ineens 160 uit, waarna hij twee games later ook 134 uitgooide en op 5-3 kwam. Daar bleef het bij voor de man van St Helens en met finishes van 118 en 75 pakte Taylor de volle buit: 7-3. 

Phil Taylor - Dave Chisnall (Bron: PDC)
Phil Taylor - Dave Chisnall (Bron: PDC)

Gary Anderson (SCO) - Michael van Gerwen (NED)
Met een finish van 84 via bulls-eye begint Van Gerwen sterk en ook de tweede leg werd een prooi voor hem. Anderson pakte met een 78-finish een leg, wat hem door een zeldzaam missertje van de wereldkampioen niet veel later nog eens lukt: 2-3. Het geweld ging even wat liggen en Anderson kon bijblijven: 3-4. De Schot had het heilige vuur te pakken en met onder meer een mooie 130-finish kwam hij zelfs op voorsprong: 5-4. Bulls-eye voor minstens een gelijkspel ging mis en het groene monster profiteerde door de stand gelijk te trekken. Van Gerwen miste vervolgens zelf de bulls-eye voor 6-5 en dat strafte Anderson af via een sterke 114-finish, waardoor Van Gerwen's reeks van 45 overwinningen op rij op majors voorbij was. Hij bleef wel ongeslagen, want via dubbel 4 won de Nederlander de laatste leg en dus is het eerste gelijkspel van de Premier League 2017 een feit: 6-6.

Gary Anderson - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Gary Anderson - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Peter Wright (SCO) - Jelle Klaasen (NED)
Het laatste duel van de avond kwam maar bijzonder moeizaam op gang, waarbij een 120-finish van Wright om op 2-1 te komen een eerste lichtpuntje was. Goede finishes van 76 en 68 brachten Klaasen langszij, maar hij liet kansen liggen om uit te lopen en dus werd het 3-3. De Nederlander kon de break pakken, maar miste dubbel 12 tot twee keer toe en zag Wright op 5-4 komen. Wright speelde vervolgens niet briljant, maar doordat Klaasen weigerde om de legs af te maken kon de Schot de volle buit pakken: 7-4.

Peter Wright - Jelle Klaasen (Bron: PDC)
Peter Wright - Jelle Klaasen (Bron: PDC) 

'Kalanick (Uber) stapt uit adviesraad Trump'

Uber-oprichter Travis Kalanick stapt uit de raad die de Amerikaanse president Donald Trump adviseert over de economie. Hij heeft zijn medewerkers donderdag in een interne mail op de hoogte gebracht, meldt Recode.

Uber ligt onder vuur vanwege de houding tegenover Trump. Toen taxichauffeurs in New York staakten, zou Uber hebben geprofiteerd en de staking hebben gebroken. Dat leidde tot de campagne #DeleteUber. Gebruikers verwijderden Uber en stapten massaal over naar concurrent Lyft.

Kalanick zat in de adviesraad met ongeveer twintig belangrijke zakenmensen, onder wie Elon Musk (PayPal, Tesla en SpaceX) en Ginni Rometty (IBM).

'Kalanick (Uber) stapt uit adviesraad Trump'
'Kalanick (Uber) stapt uit adviesraad Trump' (Foto: BuzzT)

Martin soleert naar mooie ritwinst in Valencia, Quintana slaat slagje

Tony Martin heeft op mooie wijze de tweede etappe van de Ronde van Valencia gewonnen. Der Panzerwagen soleerde na 180 kilometer tussen Alicante en Denia naar zijn eerste zege voor zijn nieuwe ploeg Katusha.

De rit werd gekenmerkt door een lokale ronde aan het einde, waarin de Alto de Montgo beklommen moest worden. Een kopgroep pakte onderweg zes minuten voorsprong en de taaie Fransman Cyril Gautier hield het langst stand. Vijftien kilometer voor het einde, vlak voor de tweede beklimming, werd hij teruggepakt.

Roompot-Nederlandse Loterij begon met Pieter Weening op kop van het peloton en Pim Ligthart in zijn wiel, waarna David de la Cruz de finale opende. Onder meer LottoNL-renner Primoz Roglic en niemand minder dan Nairo Quintana konden zich losmaken van het peloton en ook Martin zat erbij. De Duitse tijdrittopper ging er in de afdaling vandoor en werd pas bij de finish teruggezien. Een aanvalletje van Quintana mocht niet baten en het was Ligthart die de tweede plek veroverde. 

Quintana deed overigens wel uitstekende zaken in het klassement. Door mee te springen in het groepje maakte hij al zijn in de ploegentijdrit verloren tijd op onder meer Nicholas Roche en Wouter Poels weer goed. Greg van Avermaet is de nieuwe leider.

Verwijder Trump van Facebook

Ben je het gejank van je vrienden over Donald Trump zat? Of ben je het zat dat hij de hemel ingeprezen wordt door je familie? Dan is er nu de perfecte extensie voor Google Chrome voor jou! Installeer de extensie Remove Donald Trump from Facebook nu en je ziet helemaal niets meer op Facebook over de nieuwe leider van de Verenigde Staten. 

Een tevreden gebruiker vertelt "werkt perfect. Ik heb er een paar in m'n vriendenlijst die niks anders dan dat gejank over die kerel posten. Ik zie d'r niks meer van"

Let op: Als mensen een reactie onder een van je berichten plaatst waarin de naam voorkomt, zie je ook je eigen bericht niet meer. Installeren is voor eigen risico  


Remove Donald Trump from Facebook
Remove Donald Trump from Facebook

Topskiester kampte met praktisch probleem

Skiester Julia Mancuso is verrassend opgeroepen voor het wereldkampioenschap alpineskiën in Davos (6 tot en met 19 februari). De mooie Amerikaanse bereidt zich in het Zwitserse Davos voor op de titelstrijd, maar kreeg te maken met een praktisch probleem, want ze zocht iemand die de was voor haar kan doen.

De gewezen topskiester heeft na haar heupoperatie twee jaar lang niet deelgenomen aan wereldbekerwedstrijden. Nu ze in Zwitserland op de piste traint liep ze tegen het wasprobleem aan, zo liet ze op Twitter weten. "Ik moet de nodige dingen wassen, maar dat kost hier per stuk 10 Zwitserse Franken (9,30 euro, red.). Zijn er nog andere suggesties dan de badkuip?"

Inmiddels heeft zich een vrijwilliger gemeld na deze ietwat vreemde oproep.

George Clooney krijgt Franse ereprijs

George Clooney wordt tijdens de komende uitreiking van de Césars geëerd met een oeuvreprijs. Dat heeft de Académie des Arts et Techniques du Cinéma, de organisatie achter de prestigieuze Franse filmprijzen vandaag bekendgemaakt.

De academie roemt Clooneys talent, niet alleen als acteur maar ook als regisseur, scriptschrijver en producer. De 55-jarige Amerikaan is volgens de organisatie 'een van de meest charismatische acteurs van zijn generatie'. "Zijn charme, humor en persoonlijkheid vormen de basis voor een eeuwigdurende bewondering."

De César is de Franse equivalent van de Amerikaanse Oscar. Eerdere acteurs die een oeuvreprijs op mochten halen waren onder meer Michael Douglas, Sean Penn, Kate Winslet en Quentin Tarantino.

De filmprijzen worden op 24 februari in Parijs uitgereikt. Paul Verhoevens film Elle is een van de grote favorieten. De thriller is elf keer genomineerd voor onder meer beste film en beste regie. Ook de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit maakt kans op een César. Zijn film The Red Turtle is genomineerd in de categorie beste animatie.

George Clooney krijgt Franse ereprijs
George Clooney krijgt Franse ereprijs (Foto: BuzzE)

'GP2 Series wordt Formule 2'

De GP2 Series zal in de nabije toekomst hernoemd gaan worden naar de Formule 2, zo meldt Autosport. Alles hangt hierbij af van de onderhandelingen tussen Liberty Media, dat de commerciële rechten in de Formule 1 bezit en autosportfederatie FIA.

De GP2 en de GP3 Series gelden als opstapklasses richting de Formule 1 en worden sinds 2007 onder de paraplu van de commerciële rechtenhouder van de Formule 1 georganiseerd. Er liepen onderhandelingen om de GP2 om te dopen naar F2. Voormalig F1-baas Bernie Ecclestone wilde dit niet, maar onder de nieuwe eigenaar Liberty Media lijkt het spoedig te lukken.

Bronnen melden aan Autosport dat de kans vijftig procent of meer is dat het dit jaar geregeld kan zijn. Het seizoen begint half april in Bahrein, dus voor die tijd zou het voor elkaar moeten zijn. Op 9 maart is er een vergadering van de World Motor Sport Council waar het voorstel ter tafel zal komen.

Rappers SFB blijven vastzitten in Suriname

De drie rappers uit Den Haag die in Suriname terechtstaan voor ontucht en het verspreiden van een seksfilmpje, worden niet op vrije voeten gesteld. De rechtbank in Paramaribo bepaalde donderdag dat ze voorlopig vast blijven zitten.

Argumenten van de verdediging dat de mannen niet de benen zouden nemen, werden door de rechtbank afgewezen. De rechter vindt dat er ernstige bezwaren zijn om de jongens op vrije voeten te stellen.

Justitie in Suriname beschuldigt de leden van rapgroep Strictly Family Business (SFB) ervan dat ze in 2015 seks hadden met een toen vijftienjarig meisje en beelden daarvan verspreidden. De rappers werden in december in Suriname opgepakt.

Getuigen
Tijdens de zitting van donderdag heeft de rechter vijf getuigen gehoord. Dit was nodig omdat er in de politierapporten veel tegenstrijdige verklaringen stonden. Ook het meisje dat op de video te zien is - het vermeende slachtoffer - werd gehoord.

In tegenstelling tot haar eerdere verklaring bij de politie heeft ze tegenover de rechter herhaald dat ze niet verkracht is, maar dat de seks met een van de rappers vrijwillig was. Het meisje zegt wel dat de mannen op het filmpje de leden van SFB zijn. De advocaten van de rappers blijven echter bij hun standpunt dat uit het beeldmateriaal niet op te maken valt dat het de rappers zijn. De enige die goed zichtbaar is, is het meisje. Verder zijn er alleen benen te zien.

Over twee weken komt het Openbaar Ministerie met zijn strafeis in de zaak.

Rappers SFB blijven vastzitten in Suriname
Rappers SFB blijven vastzitten in Suriname (Foto: BuzzE)

Baudet en Piraten niet naar Smurfendebat NOS

De Piratenpartij, Forum voor Democratie en GeenPeil mogen niet meedoen aan het NOS-debat voor de kleine partijen, het zogenaamde Smurfendebat. Voor enkele andere nieuwe partijen is wel plek: Denk, VNL en Nieuwe Wegen mogen wel komen.

Opvallend, omdat die drie partijen op dit moment wel allemaal een gezicht hebben in de Tweede Kamer: Kuzu en Öztürk scheidden zich af van de PvdA en vormden de basis voor Denk; Jacques Monasch verliet eveneens de PvdA en richtte Nieuwe Wegen op en VNL kennen we van de oud-PVV-fractieleden Bontes en Van Klaveren. 

Het NOS-debat vindt plaats op dinsdag 14 maart, de avond voor de verkiezingen. Vroeg op de avond is het de beurt aan de kleintjes, in twee rondes: eerst debatteren Kees van der Staaij (SGP), Henk Krol (50Plus) en Alfred Oosenbrug (NW). Daarna komen Marianne Thieme (PvdD), Jan Roos (VNL) en Tunahan Kuzu (Denk) in actie.

Vanmiddag was ook de loting, inclusief koude en warme ballen, voor het 'grote' debat dat daarna is gepland. De lijsttrekkers van de grote partijen werden voor twee ronden in tweetallen gekoppeld. Zo mag VVD-leider Mark Rutte zijn beleid van de afgelopen jaren verdedigen tegenover de Don Quichotte tegen het economisme: Jesse Klaver. Alexander Pechtold en Emile Roemer zijn het eens over kleinere klassen, maar zeker niet over de toekomst van de zorg; Lodewijk Asscher heeft de eer om de tirades van Geert Wilders te pareren. Ook Sybrand Buma en Gert Jan Segers zijn uitgenodigd.

Formule 1-coureurs zien 'halo' niet zitten

De coureurs in de Formule 1 zien de invoering van de zogenaamde 'halo' in 2018 niet echt zitten. Dat blijkt uit een enquête van wereldautosportbond FIA, die door de coureurs ingevuld kon worden.

De 22 coureurs - die van vorig jaar - hadden tot woensdag de tijd om de vragenlijst in te vullen en opvallend genoeg deden slechts zestien van hen dat. Een kleine meerderheid ziet de invoering van de halo niet zitten: zeven coureurs stemden tegen, vijf coureurs stemden voor invoering en vier man kon het niet zoveel schelen. 

De beschermende 'ring' boven de cockpit zou in eerste instantie dit jaar al ingevoerd worden, maar nadat teambazen vonden dat er meer onderzoek nodig was besloot men om het systeem in 2018 in te voeren. De stem van de coureurs is niet bindend, maar het vermoeden bestaat dat de FIA het toch wel mee zal nemen in de besluiten.

Onder meer Nico Rosberg, Lewis Hamilton en Daniel Ricciardo spraken zich vorig jaar al uit voor de halo, terwijl onder anderen Nico Hülkenberg, Jolyon Palmer en Kevin Magnussen er openlijk tegenstander van waren. Meerdere teams hadden afgelopen seizoen tijdens vrije trainingen al eens een halo op de auto, wat de boel er vaak niet fraaier op maakte. 

Kontschoppen met Black Canary in Injustice 2

Niemand minder dan schreeuwlelijk Black Canary uit het DC Comics-universum heeft zich gevoegd bij de line-up van Injustice 2. Gamesite IGN had de primeur voor de eerste gameplaybeelden van de schopgrage dame, bekijk ze hieronder.

Het brengt het totaal aan vechters op achttien. Injustice 2 verschijnt op 16 mei van dit jaar op Xbox One en PlayStation 4. Ook komt er net als bij het vorige deel een mobiele variant voor iOS en Android.

Line-up tot nu toe:

 • Aquaman
 • Atrocitus
 • Bane
 • Batman
 • Black Canary
 • Blue Beetle
 • Brainiac
 • Darkseid
 • Deadshot
 • Flash
 • Gorilla Grodd
 • Green Lantern
 • Harley Quinn
 • Poison Ivy
 • Robin
 • Supergirl
 • Superman
 • Wonder Woman

Trump woedend akkoord met vluchtelingendeal

Donald Trump zal het akkoord met Australië over de opname van ruim duizend vluchtelingen respecteren maar is uitermate ongelukkig met de deal. Dat heeft het Witte Huis donderdag laten weten. "De overeenkomst die nog door de vorige regering is gesmeed, is iets dat hem buitengewoon ergert", zei woordvoerder Sean Spicer tijdens de persbriefing. "Het staat hem totaal niet aan."

Spicer vertelde dat de Amerikaanse president, die de Australische premier Malcolm Turnbull ook telefonisch op z'n Trumps te verstaan had gegeven hoe hij tegen de zaak aankeek, uit respect voor Australië en z'n premier de afspraak zal nakomen. Hij laat 1250 asielzoekers die in detentie zitten op twee eilandjes in het noorden van Australië naar de VS komen op voorwaarde dat hun levenswandel op de "strengst mogelijke manier zal worden nagetrokken".

Trump woedend akkoord met vluchtelingendeal
Trump woedend akkoord met vluchtelingendeal (Foto: ANP)

Man in brand gestoken in kapperszaak

In een kapperszaak in het centrum van Enschede is donderdagavond een man in brand gestoken. Volgens de politie gaat het om een doelbewuste actie.

Een gemaskerde dader kwam de zaak aan de Kottendijk binnen, overgoot het slachtoffer met een brandbare vloeistof en stak de man daarna in brand. Het is niet bekend wie het slachtoffer is. Hij is met brandwonden overgebracht naar een ziekenhuis. Hoe erg de man er aan toe is, weet de politie nog niet.

De dader vluchtte in een klaarstaande auto die met hoge snelheid wegreed. De politie tast in het duister over de achtergrond van het incident.

Vliegtuigje botst tegen windmolen; piloot overleden

In Duitsland is voor het eerst een vliegtuigje tegen een windmolen gevlogen. De piloot heeft het ongeluk donderdagmiddag bij Melle, in de buurt van Osnabrück, niet overleefd.

Het is de autoriteiten nog een raadsel hoe het ongeluk kon gebeuren. Het zicht was goed en de piloot keek niet tegen de zon in. "Het ongeluk kan een technische oorzaak hebben, maar ook kan de piloot onwel zijn geworden", zei de politie. Het veertigjarige slachtoffer was een ervaren sportvlieger en lid van een nabij gevestigde vliegclub.

Een woordvoerder van de federale onderzoeksdienst voor vliegtuigongevallen in Braunschweig zei dat het voor het eerst is dat een vliegtuig in Duitsland tegen een windmolen is gevlogen. In de omgeving van het vliegveld Melle-Grönegau staan er twee.

Vliegtuigje botst tegen windmolen
Vliegtuigje botst tegen windmolen (Foto: ANP)

Sneller geld terug van ov-chipkaart

Reizigers krijgen in de toekomst sneller en eenvoudiger hun geld terug van een ov-chipkaart. Die afspraak heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) donderdag gemaakt met de vervoerders en Translink, de uitgever van de kaart.

Er staat nog 5 miljoen euro op verlopen, vaak anonieme ov-chipkaarten. Dat bedrag moet volgens Dijksma gebruikt worden om het systeem te versimpelen waardoor reizigers het geld makkelijker kunnen terugkrijgen. Verder zal het straks ook niets meer kosten om geld van een actieve ov-chipkaart terug te krijgen. Wanneer dit allemaal is doorgevoerd, is nog niet meegedeeld.

Sneller geld terug van ov-chipkaart
Sneller geld terug van ov-chipkaart (Foto: ANP)

Dertien jongeren vast na massale vechtpartij

De politie in Amsterdam heeft dertien jongeren tussen dertien en vijftien jaar oud opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij een massale vechtpartij.

Ongeveer zeventig jongeren gingen donderdagmiddag met elkaar op de vuist in de omgeving van het Gerbrandypark en Burgemeester de Vlugtlaan in Amsterdam-West. Wat de oorzaak was van de vechtpartij, weet de politie nog niet.

De politie greep in toen de jongeren massaal agenten begonnen te beledigen met grove taal, zegt een woordvoerder. Ook koelden enkele jongeren hun woede op een politiewagen.

Een agent raakte licht gewond toen hij probeerde de gemoederen te sussen. Hij moest voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Schwarzenegger wil ruilen met Trump

Arnold Schwarzenegger begint de kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump op The Apprentice een beetje zat te worden. Wat de acteur betreft ruilen ze binnenkort van baan, zegt hij in een video op Twitter.

Schwarzenegger presenteert sinds kort de realityshow waarvan Trump jarenlang het gezicht was. De voormalig gouverneur van Californië kan echter op weinig support rekenen. Zo noemde Trump de kijkcijfers 'een totale ramp' en vroeg hij zich smalend af of zo'n grote filmster niet betere scores zou moeten trekken. Donderdag riep Trump zelfs op om voor Schwarzenegger te bidden.

"Hey Donald, ik heb een geweldig idee", reageert Schwarzenegger. "Waarom ruilen we niet van baan? Jij bent immers zo'n expert in kijkcijfers. Dan neem ik jouw baan over en kunnen de mensen eindelijk weer rustig slapen."

Mond snoeren
Schwarzenegger probeerde Trump al eerder de mond te snoeren. "Ik wens je alle goeds en ik hoop dat je je net zo veel zal inzetten voor ALLE Amerikanen als de agressieve manier waarop je bezig was met je kijkcijfers. Er is niets belangrijker dan het werk voor de mensen", aldus de acteur.

In The Apprentice strijden kandidaten om de titel van beste ondernemer. Trump was presentator en juryvoorzitter van de eerste veertien seizoenen van de realityserie.

Schwarzenegger wil ruilen met Trump
Schwarzenegger wil ruilen met Trump (Foto: BuzzE)

Biologen vinden dolfijn met maag vol plastic

Onderzoekers van de universiteit van Bergen in Noorwegen hebben tot hun afgrijzen in de maag van een spitssnuitdolfijn dertig plastic zakken aangetroffen en nog een flinke hoeveelheid ander onverteerbaar materiaal. Het zoogdier, dat normaal gesproken niet in noordelijke wateren terechtkomt, werd uit zijn lijden verlost omdat het in de buurt van het eiland Sotra steeds naar het land bleef zwemmen. Bij de autopsie is de oorzaak van de desoriëntatie vastgesteld.

"Deze zogenoemde dolfijn van Cuvier was ziek en had pijn", zei zeebioloog Terje Lislevand donderdag. "Er zat niets anders op dan hem te doden". Het twee ton zware kadaver werd voor onderzoek en preparatie overgebracht naar het natuurhistorisch museum van Bergen. "De maag zat vol met plastic zakken en verpakkingsmateriaal met onder meer Deense en Engelse opschriften". De speklaag van de dolfijn was erg dun en zijn darmen leeg. Dat duidt erop dat het dier door de grote prop plastic in het spijsverteringskanaal de hongerdood nabij was.

De laatste jaren spoelen steeds vaker walvisachtigen en vogels aan op de Noordzeekusten, waaronder Nederland, die door plasticvervuiling aan hun einde zijn gekomen.

Biologen vinden dolfijn met maag vol plastic
Biologen vinden dolfijn met maag vol plastic (Foto: ANP)

Storing bij Telegram opgelost

De chatapp Telegram is donderdag een paar uur uit de lucht geweest in Europa en het Midden-Oosten. De oorzaak daarvan is niet bekend. Aan het eind van de middag waren alle gebruikers weer bereikbaar.

Telegram is de belangrijkste concurrent van WhatsApp. De dienst heeft ongeveer 100 miljoen gebruikers wereldwijd. De app is opgezet door twee Russische broers. Zij runden eerder het sociale netwerk VKontakte. Dat was een broedplaats van de Russische oppositie. Daarom greep het Kremlin een paar jaar geleden in en werden de broers aan de kant geschoven. Ze leven nu in ballingschap.

Storing bij Telegram
Storing bij Telegram (Foto: BuzzT)

3 jaar en tbs voor poging doodslag op ex

Een 56-jarige Amsterdammer is donderdag door de rechtbank in de hoofdstad tot drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging veroordeeld wegens poging tot doodslag op zijn voormalige partner.

Tegen de man was vijf jaar geëist wegens poging tot moord, maar volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs om te bepalen dat verdachte tevoren daadwerkelijk het plan had opgevat om de vrouw van het leven te beroven.

De man stak zijn ex-partner op 2 december 2015 in de Borgerstraat in Amsterdam vijf keer met een vleesmes haar rug. Dat incident gebeurde onder de ogen van hun vierjarige kind. Dat heeft voor moeder en kind traumatische gevolgen gehad. Bovendien ondervindt de vrouw ernstige lichamelijk gevolgen, zoals littekens en noodzakelijke operaties.

De vrouw raakte ernstig gewond aan haar maag, milt, lever en haar linkerlong. De twee waren verwikkeld in een vechtscheiding en hadden ruzie over de omgang met hun kind.

Volgens de rechtbank moet de man gedwongen worden behandeld. Deskundigen achten het gevaar op herhaling op het ogenblik groot.

3 jaar en tbs voor poging doodslag op ex
3 jaar en tbs voor poging doodslag op ex (Foto: ANP)

Grivko geeft Kittel klap in gezicht en moet Dubai Tour verlaten

Wielrenner Andrei Grivko is donderdag door de organisatie van de Dubai Tour uit de koers gezet. De Oekraïner van Astana zou klassementsleider Marcel Kittel een klap in zijn gezicht gegeven hebben.

Met nog ruim honderd kilometer te gaan waren beelden te zien van een bloedende Kittel. Uit verklaringen van hem en zijn ploegbaas bij Quick-Step Floors, Patrick Lefevere, bleek later dat Grivko tijdens het vormen van waaiers in het peloton een klap uitgedeeld zou hebben. "Waaiervorming is een gevecht, maar je houdt je handen aan het stuur", liet Lefevere optekenen. 

De organisatie had na afloop niet lang nodig om te bepalen dat Grivko uit de wedstrijd gegooid zou worden. Kittel zelf, die er in de massasprint niet meer aan te pas kwam, liet in het interview na afloop weten dat hij de Oekraïner ook graag zes maanden geschorst ziet worden. 

Kristoff wint in waaierrit

Alexander Kristoff heeft de tweede etappe in de Ster van Bessèges gewonnen. De 29-jarige Noor van Katusha won de sprint van een uitgedund peloton van 23 renners. Dankzij de bonificatieseconden neemt Kristoff de leiding in het algemeen klassement over van Démare, die derde werd.

In Zuid-Frankrijk stond er genoeg wind om waaiers te maken. Onder leiding van Katusha brak het peloton in tweeën op zestig kilometer van de streep. In de eerste groep, die 23 man sterk was de ploeg van Kristoff het best vertegenwoordigd met zeven renners. 


Kristoff maakte het werk van zijn ploeg ook knap af en won de sprint voor Rudy Barbier (AG2R La Mondiale) en Arnaud Démare (FDJ) die de eerste etappe had gewonnen. Door de bonificaties neemt de Noor de rode leiderstrui over van Demare.


FlatOut 4: Total Insanity lanceert in maart

FlatOut 4: Total Insanity lanceert in maart voor PlayStation 4 en Xbox One.

FlatOut 4 wordt ontwikkeld door Kylotonn Games, dat zich de laatste jaren vooral heeft beziggehouden met de WRC-serie. De game bevat 27 verschillende auto's die gebruikt kunnen worden op 20 verschillende banen, variërend van arena's tot derby races. Verder is het wat je van FlatOut mag verwachten: veel explosies, actie en objecten die je om de oren vliegen.

Lampard (38) zet punt achter prachtige carrière

Frank Lampard heeft donderdag zijn afscheid aangekondigd. Na een profcarrière van 21 jaar vindt de Chelsea-legende het mooi geweest.

Lampard bracht het nieuws via social media naar buiten. "Ik heb besloten dat dit het juiste moment is om mijn carrière als profvoetballer te beëindigen. Hoewel ik uit binnen- en buitenland een paar interessante aanbiedingen kreeg om nog door te gaan, is het voor m'n gevoel nu tijd voor het volgende hoofdstuk in mijn leven", schrijft de Engelsman op Facebook.

"Ik ben ontzettend trots op alle prijzen die ik heb gewonnen, dat ik meer dan honderd keer voor mijn land mocht uitkomen en dat ik tijdens mijn loopbaan meer dan driehonderd goals heb gemaakt." De middenvelder bedankt vervolgens familie, vrienden en alle clubs waar hij heeft gespeeld.

Frank Lampard groeide op bij West Ham United, waar hij de eerste jaren van zijn profcarrière verbleef. Bij Chelsea groeide hij vervolgens uit tot een clubicoon en mede dankzij Lampard wonnen The Blues onder meer drie landstitels, vier FA Cups, de Europa League en de Champions League.

In totaal speelde Lampard 648 officiële wedstrijden voor Chelsea (211 goals) en in de zomer van 2014 vertrok hij naar New York City FC. De club uit de MLS verhuurde hem eerst aan Manchester City. De routinier speelde 106 interlands voor Engeland, waarin hij 29 keer scoorde.

Van Barneveld, Taylor en Wade vertellen hoe Van Gerwen te verslaan is

Het begint in de dartswereld inmiddels een behoorlijk 'dingetje' te worden: hoe kun je als zichzelf respecterende darter in hemelsnaam van Michael van Gerwen winnen? Op de dag dat het nieuwe Premier League-seizoen van start gaat leggen drie wereldtoppers het uit, of proberen ze het in elk geval.

Raymond van Barneveld slaagde er op het WK van 2016 voor het laatst in om Van Gerwen te verslaan: in de achtste finales was het de ervaren rot die zegevierde, maar op het afgelopen WK ging hij ondanks een weergaloos goede partij kansloos ten onder tegen het Brabantse fenomeen. "Hoe je Van Gerwen moet verslaan? Gooi met vier of vijf darts per beurt, misschien lukt het dan. Op het WK gooide ik 109 gemiddeld, 68 procent op de dubbels en nog ging ik er met 2-6 af. Het is simpelweg onwerkelijk wat hij op het moment staat te doen. Het draait allemaal om de voorbereiding, maar hoe langer de wedstrijd wordt, hoe moeilijker hij te verslaan is. Je kunt een fantastisch gemiddelde gooien, uitstekend finishen, maar uiteindelijk telt het resultaat", zegt de Hagenaar.

Phil Taylor won vorig jaar vijf keer van Van Gerwen, hoewel dat niet op de allergrootste toernooien gebeurde. Toch weet hij hoe het is om de Nederlander te verslaan en volgens hem is het recept vrij simpel. "Er is geen geheim. Je moet beter scoren dan hem en dan je dubbels raken", klinkt het logisch. "Het is een echte 'killer', hij lijkt altijd op het juiste moment het juiste vlak te raken. Je moet gigantisch scoren en je dubbels raken en meer kun je tegen hem niet doen. Veel meer kan ik er niet over zeggen, maar hij heeft nog wel een lange weg te gaan om al mijn records te breken", aldus de zestienvoudig wereldkampioen.

James Wade won vorig jaar op dag één van de Premier League verrassend met 7-4 van Van Gerwen, maar daar bleef het bij. "Om hem te verslaan moet je doen wat 99 procent niet doet: je moet er niet een groot 'iets' van maken. Dat deden ze tegen Phil en nu tegen Michael en als je dat doet ben je voor de eerste pijl al verslagen. Ik doe dat juist niet, want ik weet dat ik gewoon heel erg goed moet spelen en dan is het juist leuk om tegenover hem te staan. Je weet vooraf dat het een topwedstrijd wordt en dat je buitengewoon goed moet gooien. Ik weet hoe goed ik zelf ben, maar dat niveau haal ik de laatste tijd niet meer en dat is ontzettend frustrerend", spreekt The Machine.

Kamerdebat Belastingdienst: geen schuldige aanwijzen

De Tweede Kamer gaat zich in een speciaal debat buigen over mogelijke misstanden bij de Belastingdienst rond de beveiliging van gegevens. Volgende week wordt verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) over de kwestie aan de tand gevoeld.

Wiebes zei eerder donderdag dat hij gaat uitzoeken of er door de Belastingdienst fouten zijn gemaakt met de beveiliging van financiële en persoonlijke gegevens van belastingbetalers. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, begon al een onderzoek.

Volgens het tv-programma ZEMBLA heeft de Belastingdienst de financiële en persoonlijke gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven onvoldoende beveiligd in de periode van 2013 tot 2016.

Het debat van vandaag ging niet alleen over problemen met de beveiliging, maar ook (weer) over de organisatorische problemen en de mislukte vertrekregeling. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) kwam op voor medewerkers van de Belastingdienst die gebruik hebben gemaakt van de uit de hand gelopen vertrekregeling van de organisatie. Volgens Wiebes was de regeling ongelukkig, maar maken de vertrekkers alleen maar gebruik van een 'legitiem recht' dat hen is geboden. 

Het is volgens hem niet de schuld of het probleem van vertrekkers. Hij riep op de loyaliteit van die medewerkers niet in twijfel te trekken. De vertrekregeling pakte tientallen miljoenen euro's duurder uit dan gepland en bovendien liepen de verkeerde mensen weg. Wiebes was niet op de hoogte.

Geen schuldigen zoeken
Staatssecretaris Eric Wiebes is 'onder geen beding' bereid om naar schuldigen te gaan zoeken voor de organisatorische chaos bij de Belastingdienst. Hij wil niet dat er in het ambtelijk apparaat mensen worden aangewezen die verantwoordelijk zouden zijn voor de 'woekerende cultuur' waaruit een compleet uit de hand gelopen vertrekregeling is voortgekomen, waar Wiebes zelf niets van wist.

Wiebes is ervan overtuigd dat er 'geen kwade genius' is en hij wil daarom ook niemand 'ophangen'. De staatssecretaris benadrukt dat hij politiek verantwoordelijk is. "Hoe hard u mij de schuld wilt geven" moeten de Tweede Kamerleden volgens hem zelf weten, zei hij in het debat.

D66, CDA en PVV zijn niet overtuigd en willen toch verdere opheldering. Wiebes ziet niets in een nieuw onderzoek. Tweede Kamerlid Tony van Dijck van de PVV vroeg zich af of vertrekkers gevraagd kan worden de Belastingdienst nog niet in de steek te laten.

Tweede Kamer: debat over Belastingdienst
Tweede Kamer: debat over Belastingdienst (Foto: ANP)

Politieke reclame mag, als niemand het verbiedt

Politieke partijen mogen in aanloop naar de verkiezingen zoveel reclame maken als ze willen. Landelijke regels zijn er niet, aldus de Kiesraad, alleen op gemeentelijk niveau zijn er voorschriften. Zo mogen in veel gemeenten verkiezingsposters alleen op de daarvoor bestemde borden worden geplakt.

Bedrijven kunnen ervoor kiezen geen drager van politieke reclame te zijn. Veel ov-bedrijven doen dat ook. Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET weigerde afgelopen week bijvoorbeeld een PVV-slogan op de trams te plaatsen. Geert Wilders plaatste donderdag een gemanipuleerde foto op Twitter waarop de slogan op de tram was te zien. Maar de RET weigert politieke uitingen altijd, zei een woordvoerster donderdag. "We krijgen met enige regelmaat verzoeken binnen, maar we zijn politiek neutraal, dus we doen het nooit."


Inhoudelijk zou de Reclame Code Commissie kunnen optreden tegen reclame van politieke partijen. Maar dat gebeurt alleen als iemand erover klaagt, bijvoorbeeld omdat het als ongevraagd drukwerk op de mat valt, of als iemand het inhoudelijk oneens is met de reclame. "Het gebeurt niet heel veel maar af en toe", laat de commissie weten.

Zo kreeg de PvdA 2012 een klacht om de oren over een tv-spotje van toenmalig PvdA-partijleider Diederik Samsom, waarin die samen met onder anderen zijn gehandicapte dochter was te zien. In strijd met de goede smaak en het fatsoen, was de klacht, maar de commissie wees die af.

Politieke reclame mag, als niemand het verbiedt
Politieke reclame mag, als niemand het verbiedt (Foto: ANP)

Merkel dringt bij Erdogan aan op persvrijheid

Bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag in een onderhoud met president Recep Tayyip Erdogan in Ankara aangedrongen op handhaving van een aantal fundamentele rechten in Turkije, waaronder de vrijheid van meningsuiting.

Ze vindt het in de beslissende fase van de verwerking van de mislukte staatsgreep in juli belangrijk dat verschillende meningen kunnen worden geuit en dat de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht gescheiden blijven in Turkije. "Oppositie hoort bij democratie", zei Merkel, die tweeënhalf uur sprak met Erdogan, onder meer over de toestand in Syrië en Irak.

De Turkse leider draaide de voorbije maanden onder meer de kritische pers de duimschroeven aan of schakelde die geheel uit. Woensdag werd bekend dat de mediaraad live uitzendingen na terroristische aanslagen aan banden heeft gelegd.

Merkel dringt bij Erdogan aan op persvrijheid
Merkel dringt bij Erdogan aan op persvrijheid (Foto: ANP)

5 jaar cel voor moordpoging na Facebookbericht

Een 72-jarige man uit Nieuwegein is donderdag wegens poging tot moord tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Die poging deed hij na ergernis over de inhoud van een Facebookbericht.

De rechtbank in Arnhem vindt dat de man een poging heeft gedaan om zijn even oude ex-vriendin met een mes van het leven te beroven. De officier van justitie had eerder zes jaar cel geëist.

Een bericht van zijn ex op Facebook had de man tot razernij gedreven. Na een doorwaakte nacht reed hij gewapend met een mes naar de woning van zijn ex-partner, ging haar slaapkamer in en maakte direct stekende bewegingen naar de vrouw, die in bed lag. Dankzij hevig verweer liep het slachtoffer alleen lichte snijwonden op.

Naast de poging tot moord vond de rechtbank ook mishandeling en het binnendringen in de woning bewezen. De man heeft per direct een contact- en een locatieverbod opgelegd gekregen. Verder moet hij zijn ex-partner een schadevergoeding betalen.

5 jaar cel voor moordpoging na Facebookbericht
5 jaar cel voor moordpoging na Facebookbericht (Foto: ANP)

Britse regering publiceert brexitdocument

De Britse brexitminister David Davis heeft donderdag het lang verwachte document over de afscheiding van Groot-Brittannië geopenbaard. Tijdens zijn inleidende toespraak in het Lagerhuis presenteerde hij geen nieuwe maatregelen.

Kei Starmer van oppositiepartij Labour vatte het aldus teleurgesteld samen: "Deze verklaring zegt helemaal niets." Twee weken geleden suggereerde premier May nog iets anders. Zij repte van een "harde brexit", waarbij ze het land niet alleen uit de Europese Unie zou leiden, maar tevens nieuwe handelsafspraken zou maken. Maar in het document van 77 bladzijden met twaalf hoofdpunten van donderdag staat weinig nieuws.

Het parlement gaf May woensdag na twee dagen praten formeel het recht om artikel 50 van het Verdrag van Lissabon toe te passen, hetgeen uittreding regelt. Het Lagerhuis praat volgende week nog één keer over de te volgen procedure, waarna het woord aan het Hogerhuis is.

Britse regering publiceert brexitdocument
Britse regering publiceert brexitdocument (Foto: ANP)

Howson soleert naar zege in koninginnenrit Australië

Damien Howson heeft in Australië de eerste etappe van de Herald Sun Tour gewonnen. De 24-jarige Australiër van Orica-Scott soleerde naar de zege in de koninginnenrit met een slotklim naar Falls Creek. 

Een achttal sprong vroeg weg uit het peloton, met onder meer de Nederlander Sjoerd van Ginniken van Roompot-Nederlandse Loterij. De groep kreeg zo'n acht minuten, maar Team Sky begon het gat langzaam maar zeker te dichten. Met nog dertig kilometer te gaan en aan de voet van de slotklim was het peloton genaderd tot op twee minuten.

Howson ging er halverwege de beklimming vandoor en kreeg de Fransman Kenny Elissonde van Sky met zich mee, waarna de twee al snel een mooie voorsprong pakten. De pas 20-jarige Jai Hindley van de Australische nationale selectie ging er achteraan, maar op het moment dat hij in de buurt kwam ging Howson er vandoor en soleerde hij naar de zege. Hindley ging nog wel over Elissonde heen en eindigde op een dikke halve minuut als tweede.

Favorieten Chris Froome en Johan Esteban Chaves hielden zich koest en lieten ploeggenoten Elissonde en Howson het uitvechten. De twee eindigden als zesde en vijfde op ruim een minuut. Danny van Poppel, woensdag de winnaar van de proloog, moest zijn leiderstrui zoals verwacht weer inleveren: de Nederlander eindigde op een half uur. 

West-Brabant wil kerncentrale Doel laten sluiten

De kerncentrale in Doel moet dicht, althans als het aan de burgemeesters in West-Brabant ligt. Ze sluiten zich aan bij de suggestie van minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) om de Belgische energiefabriek tijdelijk op slot te doen. Ze maken zich zorgen over de veiligheid (want bij een grote BOEM! is Brabant weggevaagd) en willen dat tijdens een sluiting onderzoek kan worden gedaan naar eventuele verbeteringen.

In het afgelopen jaar kwamen regelmatig berichten naar buiten over haarscheurtjes in de kernreactoren, stil gezette reactoren en vermeende terroristische plannen. Volgens de Brabantse burgemeesters hebben de incidenten maatschappelijke onrust aangewakkerd.

De burgemeesters hebben donderdag gezamenlijk afgesproken dat ze hun zorgen nogmaals en expliciet onder de aandacht brengen bij de minister. Ze willen dat zij zich gaat inspannen om meer duidelijkheid te krijgen over de veiligheidssituatie in Doel.

West-Brabant wil sluiting kerncentrale Doel
De kerncentrale in Doel (Foto: ANP)

Wilders in slotdebat tegen Asscher en Segers

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher en ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers nemen het in het laatste televisiedebat van de verkiezingscampagne op tegen PVV-leider Geert Wilders. Premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte debatteert ook met Segers en kruist verder de degens met Jesse Klaver (GroenLinks).

Het zogenoemde slotdebat wordt georganiseerd en uitgezonden door de NOS op de avond voor de verkiezingen van 15 maart. De lijsttrekkers van de acht grootste partijen nemen het in korte duels tegen elkaar op. Ze mogen om beurten de stelling voorleggen waarom het tweegevecht draait.

SP-leider Emile Roemer debatteert 14 maart met Asscher en D66-voorman Alexander Pechtold. CDA-lijsttrekker Sybrand Buma staat tegenover Pechtold en Klaver.

Wilders in slotdebat tegen Asscher en Segers
Wilders in slotdebat tegen Asscher en Segers (Foto: ANP)

Degenkolb sprint naar zege in Dubai

De derde etappe van de Dubai Tour is donderdag gewonnen door John Degenkolb. De Duitser won de massasprint na een rit over 200 kilometer van Dubai naar Al Aqah. 

De renners kregen wederom een vlakke rit voor de kiezen, waarbij ze een mooie tocht door de woestijn maakten. Onderweg ontstond de nodige chaos in het peloton, met name doordat de wind de boel uit elkaar sloeg en er diverse waaiers ontstonden. Uiteindelijk kwam iedereen gewoon weer netjes bij elkaar en met drie kilometer voor de boeg werden de laatste leden van de kopgroep bijgehaald.

De aankomst kende een lichte stijging en dus waren de ogen al gericht op Degenkolb, gespecialiseerd in moeilijke sprints. Reinardt Janse van Rensburg van Dimension-Data kwam vroeg op kop en voor de Zuid-Afrikaan bleek dat te vroeg. Trek-renner Degenkolb stoof er in de laatste meters voorbij en pakte de zege, voor Janse van Rensburg en de Italiaan Sonny Colbrelli. Marcel Kittel, winnaar van de eerste twee sprints, kwam er geen moment aan te pas. Dylan Groenewegen kwam tot de achtste plaats.

Formule 1 te duur voor Ford

Ford keert voorlopig niet terug in de Formule 1, zo laat het aan Autosport weten. De Amerikaanse autofabrikant vindt de sport te duur geworden en daarom concentreert het bedrijf zich op de 24 uur van Le Mans met de Ford GT. Ook is het via M-Sport actief in het World Rally Championship en rijden er Fords mee in de rallycross.

Nu Liberty Media de Formule 1 overgenomen heeft is er de hoop dat in de toekomst naast Ferrari, Mercedes, Renault en Honda meer fabrikanten in de sport actief zullen worden. De huidige motorformule met de 1,6 liter V6 turbo zal in ieder geval tot en met eind 2020 gebruikt worden, maar autosportfederatie FIA wil dat ook andere fabrikanten zich gaan mengen in de discussie welke kant het op zal moeten met de krachtbronnen.

Ford zal zich in ieder geval voorlopig niet melden, ondanks dat het bedrijf in het verleden met partner Cosworth met dertien kampioenschappen zeer succesvol was. Dave Pericak, directeur van Ford Performance: "Wij houden ons niet met F1 bezig en ik zie ons niet snel terugkeren. De Formule 1 is verschrikkelijk duur. Als je kijkt naar de series waarin wij nu actief zijn dan is er relevantie met alle doelen en doelstellingen. Wij willen dat was wij leren in straatauto's toegepast kan worden. Elke serie waarin wij actief zijn draagt daar aan bij."

'Viesdikke keeper kan Arsenal stoppen in FA Cup'

Op het FOK!forum wordt het woordje veel gebruikt voor sporters die wat aan de ruime kant zijn, zoals een vadsige darter maar ook een wielrenner met een winterbuikje: 'viesdik'. Dat gaat toch zeker wel op voor de Engelse keeper Wayne Shaw, uitkomend voor vijfdedivisionist Sutton United.

De 45-jarige Shaw weegt zo'n honderdvijftig kilo, maar is letterlijk en figuurlijk de grote ster van zijn club. Dat is hij overigens wel zonder veel in actie te komen, want in de jaren dat hij bij Sutton onder contract speelt kwam hij slechts bij een handvol officiële wedstrijden het veld op. 

Op 20 februari staat Sutton in de achtste finales van de FA Cup in eigen stadion tegenover Arsenal en fans hopen dat Shaw het doel mag gaan verdedigen. Of hij dan wél van de bank af mag - of kan - komen is de vraag en lijkt niet heel waarschijnlijk, maar hoop doet leven.

Jeroen Verhoeven lijkt een anorexiapatiënt vergeleken bij de gestalte van Wayne Shaw (Bron: YouTube)

'Contant betalen moet mogelijk blijven'

Contant betalen moet mogelijk blijven. Ook nu het gebruik van munt- en papiergeld steeds verder afneemt, moeten mensen kunnen kiezen hoe zij aan de kassa afrekenen. Daarvoor pleiten De Nederlandsche Bank (DNB) en brancheorganisaties als Detailhandel Nederland en Koninklijke Horeca Nederland.

Er zijn nog altijd mensen die (tijdelijk) geen betaalpas hebben of om andere redenen liever met munten en briefjes betalen, stelden de organisaties donderdag. Onderzoek van DNB wijst daarbij uit dat 71 procent van de Nederlanders liever zelf wil blijven kiezen of ze pinnen of met cash afrekenen.

Het gaat om een aanbeveling, de organisaties zijn voorstander van een aanpak die steunt op vrijwillig naleven. Ook zijn uitzonderingssituaties denkbaar, bijvoorbeeld ten aanzien van de veiligheid.

Het wordt de laatste jaren steeds meer gemeengoed om aan de kassa een pasje te trekken. Waar in 2010 nog 65 procent van de betalingen contant werd afgehandeld, was dat in 2015 al teruggelopen tot 49 procent. Als de trend zich doorzet dan ligt het aandeel contante betalingen in 2018 rond de 40 procent.

'Contant betalen moet mogelijk blijven'
'Contant betalen moet mogelijk blijven' (Foto: ANP)

Brussel onderzoekt prijsgedrag Philips

Philips heeft mogelijk EU-prijsregels overtreden door online-aanbieders van consumentenelektronica als notebooks en hifi-apparatuur restricties op te leggen bij hun prijsbeleid. De Europese Commissie is een onderzoek naar deze praktijk gestart, maakt zij donderdag in Brussel bekend. Ook Asus, Denon & Marantz en Pioneer worden daarin betrokken.

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) neemt in nog twee onderzoeken ook de online-verkoop van videogames en hotelaccommodatie onder de loep.

Vestager wil "nagaan of bepaalde praktijken in de onlineverkoop consumenten beletten om te profiteren van een grensoverschrijdend aanbod en om consumentenelektronica, videogames en hotelaccommodatie tegen concurrerende prijzen te kopen."

Brussel onderzoekt prijsgedrag Philips
Brussel onderzoekt prijsgedrag Philips (Foto: BuzzT)

Nederlander overleden op vlucht naar Phuket

Een Nederlandse man is overleden aan boord van een vliegtuig van Qatar Airways, dat onderweg was van de Qatarese hoofdstad Doha naar Phuket (Thailand). Dat hebben verschillende Thaise media donderdag gemeld. Het zou gaan om een 89-jarige Nederlandse toerist.

De man werd woensdag tijdens de vlucht onwel. Hij werd in bewusteloze toestand gevonden op de wc. Bij aankomst in Phuket is de man naar het ziekenhuis gebracht, maar waarschijnlijk was hij in het vliegtuig al overleden.

Volgens de Thaise politie is de Nederlander overleden aan een ouderdomskwaal.

Nederlander overleden op vlucht naar Phuket
Nederlander overleden op vlucht naar Phuket (Foto: ANP)

Turkije verbiedt live beelden bij aanslagen

De Turkse waakhond voor radio en tv (RTÜK) heeft maatregelen genomen om live uitzendingen na terroristische aanslagen te beperken. Volgens de site van Hürriyet mogen de televisiestations voortaan alleen nog verklaringen van officiële instanties uitzenden en actuele nieuwsberichten onderaan het scherm laten meelopen zonder de kreet "breaking" te gebruiken

Video's en foto's van explosies en terreurdaden zijn, tenzij beschikbaar gesteld door de autoriteiten, uit den boze. Ook beelden van de paniek, chaos en activiteiten na een aanslag zijn door RTÜK in de ban gedaan, met een beroep op de noodtoestand die na de mislukte staatsgreep werd afgekondigd. Het is verslaggevers en correspondenten ter plaatse niet langer toegestaan "gezwollen taal te bezigen die kan leiden tot onrust". Kritiek en commentaar worden ook niet geduld.

De raad van toezicht heeft de vertegenwoordigers van de zendgemachtigden woensdag op de hoogte gebracht van het nieuwe beleid en van de sancties bij overtreding van de regels. Zenders die zich er niet aan houden gaan tijdelijk op zwart.

Turkije verbiedt live beelden bij aanslagen
Turkije verbiedt live beelden bij aanslagen (Foto: ANP)

Schaatser Van Oosten pakt zilver op Universiade

Op de Winteruniversiade - de Olympische Spelen voor studenten - heeft Nederland de tweede medaille binnen. Na het zilver van skiër Maarten Meiners was het donderdag de beurt aan Martijn van Oosten om de eerste Nederlandse schaatsmedaille te pakken.

Op de mythische baan van Medeo stonden de heren aan de start voor de 1500 meter. Van Oosten snelde daar naar 1:49,53, waarmee de nummer zeven van het NK sprint de snelste tijd pakte. Alleen Kiriil Golubev dook er nog nipt onder: de Rus liet 1:49,30 noteren. Van Oosten bleef een meute Japanners net voor, waarbij Junya Miwa het brons veroverde. Bart Vreugdenhil (19e), Joep Kalverdijk (27e) en Ronald Ligtenberg (29e) kwamen er niet aan te pas.

Bij de vrouwen was het de beurt aan de sprinters op de 500 meter en dat leverde goud op voor de Zuid-Koreaanse Kim Hyun-yung, de nummer twee van het nationaal sprintkampioenschap. Met 38,80 en 39,03 was ze in beide omlopen de snelste. Arisa Tsujimoto uit Japan pakte met 39,13 en 39,39 het zilver, voor Aleksandra Kachurkina uit Rusland (39,44 en 39,26). De Kazakhse thuisfavoriete Yekaterina Aidova kwam een dikke tiende tekort voor het brons. Met een achtste plek was Dione Voskamp de beste Nederlandse, ver voor Avelina Hijlkema (18e), Sanne Westerveld (19e) en Ariane Smit, die na een val in race één 37e werd. 

EK 2016 levert 641 clubs geld op, half miljoen voor Ajax

In totaal 641 Europese clubs krijgen geld van de UEFA naar aanleiding van het EK 2016 en de daarvoor gespeelde kwalificatiewedstrijden. In 2012 sloten de European Club Associaton en de UEFA een overeenkomst dat in totaal honderdvijftig miljoen euro van de inkomsten uit Euro 2016 beschikbaar zou worden gesteld voor clubs die een bijdrage hebben geleverd aan het toernooi en internationaal voetbal in het algemeen.

Van de beschikbare honderdvijftig miljoen werd vijftig miljoen gereserveerd voor clubs die spelers hebben vrijgeven voor de kwalificatiewedstrijden tijdens de seizoenen 2014/15 en 2015/16 en de resterende honderd miljoen werd verdeeld onder de clubs die de spelers voor de eindronde hebben vrijgegeven.

De betrokken clubs hebben een bedrag gekregen per speler voor elke kwalificatiewedstrijd en een vast bedrag per speler voor elke dag dat hij aanwezig was op het eindtoernooi in Frankrijk.

Juventus is de club die het meeste geld ontvangen heeft: €3.484.875,38. Verder komen Liverpool, Tottenham Hotspur, Manchester United, Bayern München, Real Madrid, Arsenal, FC Barcelona, AS Roma en Southampton in de top-10 voor.

In Nederland ontving Ajax het hoogste bedrag, in totaal €523.572,43. Verder kregen Almere City, AZ, FC Emmen, FC Den Bosch, FC Twente, Feyenoord, NAC, NEC, PEC Zwolle, PSV, SC Cambuur, sc Heerenveen, Vitesse, VVV en Willem II een bedrag op de rekening gestort.

Voor het EK van 2020 is ook al een overeenkomst gesloten: na dat toernooi wordt in totaal tweehonderd miljoen euro verdeeld. 

Activision Blizzard krijgt nieuwe divisie voor consumentenproducten

Activision Blizzard heeft aangekondigd dat het een speciale divisie voor consumentenproducten krijgt. Tim Kilpin is CEO van de nieuwe divisie. Kiplin is afkomstig van speelgoedfabrikant Mattel en heeft ook bij Disney gewerkt.

Er wordt gespeculeerd dat de nieuwe divisie zich vooral gaat richten op speelgoed. Wat de nieuwe divisie voor invloed gaat krijgen op bestaande speelgoed van onder andere Overwatch, Diablo, Call of Duty en het eerdergenoemde Skylanders.

NBA: Koplopers boeken ruime zege

De koplopers in de Eastern en Western Conference in de NBA speelden afgelopen nacht beiden een thuiswedstrijd. De Cleveland Cavaliers hadden geen enkel probleem met de Minnesota Timberwolves, 125-97. De Golden State Warriors boekten een even eenvoudige zege op de Charlotte Hornets, 126-111.

De Golden State Warriors gaven in de eigen Oracle Arena een galavoorstelling weg. Binnen drie minuten had de ploeg vijf driepunters gescoord en stond de ploeg met 15-5 voor. Aan het eind van het eerste kwart stond het 41-21. Curry was op dat moment al goed voor 18 punten, allemaal uit driepunters.

De eenzijdige wedstrijd ging door tot eind derde kwart. Met een stand van 108-83 vond coach Steve Kerr het wel genoeg en mocht Curry op de bank plaatsnemen. De tweevoudig MVP eindigde met 39 punten. Curry schoot 11 van zijn 15 driepuntspogingen raak. Het was na een eerdere demonstratiewedstrijd tegen de Los Angeles Clippers de tweede keer op rij dat Curry als vanouds wist te domineren. De rest van de NBA zal de huidige vorm van Curry met lichte wanhoop aanschouwen.

Highlights van de grote Curry show

De Cleveland Cavaliers zijn 2017 bijzonder slecht begonnen. De ploeg verloor acht van de vijftien wedstrijden die het speelde. LeBron James uitte publiekelijk kritiek op de samenstelling van het team en viel ook tv-analist en basketballegende Charles Barkley aan in de media.

De Cavaliers hebben echter naar LeBron James geluisterd en zijn nu volop bezig met het aantrekken van een nieuwe speler om een vrij plek in hun selectie op te vullen. Onder andere Mario Chalmers, Kirk Hinrich en Lance Stephenson mochten bij de Cavs komen trainen.

Tegen de Timberwolves hadden de Cavaliers geen versterkingen nodig. Bij rust stond het nog 63-60, maar in de tweede helft nam Cleveland al snel een ruime voorsprong. Terwijl de Cavs vrolijk door bleven scoren kwam Minnesota niet verder dan 37 punten in de tweede helft.

LeBron James eindigde met 27 punten, 8 rebounds en 12 assists. Kyrie Irving wierp zich voor de verandering op als spelverdeler. Irving staat bekend als een guard die altijd voor eigen succes gaat, maar afgelopen nacht deelde hij veertien assists uit naar teamgenoten. Kyle Korver werd eerder dit seizoen door de Cavaliers aangetrokken als schutter. Tegen de Timberwolves liet hij zien wat hij zijn team moet brengen, vier driepunters en twintig punten.

In Boston stonden de nummers twee en drie van de Eastern Conference tegenover elkaar, de Celtics en de Toronto Raptors. Het begint bijna eentonig worden, maar het was weer Isaiah Thomas die zijn beste spel bewaarde voor het vierde kwart. Thomas was hierin goed voor 19 van zijn 44 punten en de Celtics bogen een 77-85 achterstand om in een 109-104 overwinning.

Toronto speelt nog altijd zonder DeMar DeRozan. In zijn afwezigheid werd Kyle Lowry met 32 punten topscorer.

Aan de zegereeks van de Miami Heat komt vooralsnog geen einde. Ook de Atlanta Hawks werden aan de kant geschoven voor de negende overwinning op rij. In Miami werd het 116-93. Dion Waiters, Goran Dragic en Hassan Whiteside speelden de grootste rol in de overwinning.

Uitslagen

Orlando Magic – Indiana Pacers 88-98
Cleveland Cavaliers – Minnesota Timberwolves 125-98
Boston Celtics – Toronto Raptors 109-103
Brooklyn Nets – New York Knicks 90-95
Miami Heat – Atlanta Hawks 116-93
Detroit Pistons – New Orleans Pelicans 118-98
Dallas Mavericks – Philadelphia 76ers 113-95
Denver Nuggets – Memphis Grizzlies 99-119
Utah Jazz – Milwaukee Bucks 104-88
Phoenix Suns – Los Angeles Clippers 114-124
Oklahoma City Thunder – Chicago Bulls 100-128
Golden State Warriors – Charlotte Hornets 126-111

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 33-15
Boston Celtics 31-18
Toronto Raptors 30-20
Washington Wizards 28-20
Atlanta Hawks 28-21
Indiana Pacers 26-22
Chicago Bulls 25-25
Charlotte Hornets 23-27
Detroit Pistons 22-27
Milwaukee Bucks 21-27
New York Knicks 22-29
Miami Heat 20-30
Philadelphia 76ers 18-30
Orlando Magic 19-32
Brooklyn Nets 9-40


Western Conference

Golden State Warriors 42-7
San Antonio Spurs 37-11
Houston Rockets 36-16
Los Angeles Clippers 31-18
Utah Jazz 31-19
Memphis Grizzlies 30-21
Oklahoma City Thunder 28-22
Portland Trail Blazers 22-28
Denver Nuggets 21-27
Sacramento Kings 19-30
Minnesota Timberwolves 19-30
Dallas Mavericks 19-30
New Orleans Pelicans 19-31
Los Angeles Lakers 17-34
Phoenix Suns 15-34

Wraakvader blijft in cel

De 51-jarige vader uit Helmond die het heft in eigen hand nam door de belager van zijn dochtertje op te zoeken en te mishandelen, blijft in de gevangenis. De rechtbank in Den Bosch verlengde zijn voorarrest donderdag met nog eens twee maanden.

Mario H. was met oproepen op internet en in de regionale pers op zoek gegaan naar de voormalig tbs'er die zijn dochter online had lastiggevallen. En terwijl de man ook gezocht werd door de politie, wist de Helmonder hem donderdag als eerste te vinden in Eindhoven. Hij alarmeerde de politie nog maar wachtte de komst van agenten niet af. Hij sloeg zijn opponent met een metalen schep, zelfs toen hij al op de grond lag. De man werd met letsel aan zijn hoofd en armen opgenomen in het ziekenhuis. De aanklager verdenkt Mario H. van poging tot moord.

Wraakvader blijft in cel
Wraakvader blijft in cel (Foto: ANP)

Vader van Stephen Curry kan het ook

In de NBA kregen de Golden State Warriors afgelopen nacht de Charlotte Hornets op bezoek. Bij de Golden State Warriors speelt de beste schutter ter wereld, Stephen Curry. Zijn vader, Dell Curry, is oud-speler van de Hornets. Tegenwoordig is hij als commentator voor die ploeg werkzaam. Tijdens het inschieten voor de wedstrijd daagde Steph zijn vader uit om vanaf de middellijn te scoren.

Dell Curry, zelf één van de beste schutters in de NBA in de jaren negentig, twijfelde niet en legde aan. Vanaf ruim tien meter, in pak en stropdas, schoot hij de bal feilloos binnen.

Zo vader, zo zoon.

Dell Curry kan het nog steeds. Bron: YouTube.

'Taboe op doggybag neemt af'

Bezoekers van restaurants schamen zich er steeds minder voor om een doggybag voor het overgebleven eten te vragen. In 2014 schaamde 52 procent zich hier nog voor. In 2015 liep dit al terug naar 47 procent, vorig jaar zakte het verder naar 38 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu onder 750 ondervraagden.

Sinds de milieuorganisatie in 2014 een doggybag-campagne startte, zijn er 415.000 doggybags bij restaurants terechtgekomen. In totaal 100.000 daarvan deelde Natuur & Milieu gratis uit. Daarnaast werden er via de horeca-groothandels 315.000 doggybags verkocht aan restaurants.

Het afgelopen jaar kregen 1,3 miljoen Nederlanders (8 procent) vaker een doggybag aangeboden dan de jaren ervoor. ,,We pleiten ervoor dat de doggybag volledig ingeburgerd raakt in Nederland. Het past bij onze cultuur: 77 procent van Nederland heeft een hekel aan voedselverspilling. Daarnaast vinden we het als zuinige Hollanders zonde van het geld om voedsel weg te gooien", aldus een woordvoerder van Natuur & Milieu.

'Taboe op doggybag neemt af'
'Taboe op doggybag neemt af' (Foto: ANP)

Freek Vonk gebeten door haai

De populaire bioloog Freek Vonk is gebeten door een haai tijdens tv-opnames op de Bahama's. "Ik heb flink pech gehad'', meldt Freek na een drie uur durende operatie in Miami.

"Samen met collega biologen van het Sharklab waren we Caribische rifhaaien aan het onderzoeken bij het eilandje Bimini. Deze vriendelijke haaien zijn, net als eigenlijk alle haaien, ongevaarlijk voor mensen. Toch ging het mis. Een van de haaien heeft een vergissing gemaakt en nam een grote hap uit mijn rechterbovenarm. Ik wist direct: dit is foute boel."

Freek is met een traumahelikopter naar het Jackson Memorial Hospital gebracht, waar hij werd geopereerd. "Na een 3 uur durende operatie, waarbij ik volledig onder narcose ben gebracht, en meer dan 100 hechtingen, kan ik nu weer mijn duim omhoog doen. Van de chirurg weet ik inmiddels dat er is niks vitaals is geraakt, de pezen en spieren in mijn rechter bovenarm zijn grotendeels in orde. Ik kan mijn hand, vingers, en mijn arm normaal bewegen."

Freek Vonk peinst er niet over te stoppen met zijn gevaarlijke werk. "Graag wil ik benadrukken dat dit een ongelukkige samenloop van omstandigheden is, waarbij noch Sharklab, mijn ploeg, ikzelf óf de haai er iets aan kan doen. Ik heb gewoon ontzettend pech gehad. Velen hebben op deze locatie met deze haaien gedoken. In de 27 jaar dat het Sharklab hier onderzoek doet, is dit nooit eerder gebeurd. Ik was juist met deze biologen, op deze bijzondere plek in Bimini om onderzoek te doen naar deze haaien."

"Het is jammer dat ik deze mooie reis vroegtijdig heb moeten onderbreken, maar ik kan niet wachten totdat ik weer kan gaan duiken met deze prachtige dieren waar ik zo veel van hou."


Freek Vonk gebeten door haai
Freek Vonk gebeten door haai (Foto: BuzzE)

'Vernieuwing maakt zorg goedkoper'

Met behulp van nieuwe technologieën en slimmer organiseren kan de zorg in Nederland veel goedkoper. Dat concluderen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De twee organisaties hebben een zorgvisie gemaakt voor het nieuwe kabinet, waarmee minimaal 1,5 miljard per jaar kan worden bespaard.

Volgens het VNO-NCW en MKB-Nederland kunnen veel handelingen die nu in het ziekenhuis plaatsvinden vaker thuis bij de patiënt in de eigen vertrouwde omgeving worden gedaan. Door te investeren in digitale zorg dichtbij de patiënt wordt de zorg mensgerichter, beter en leuker om in te werken. Bovendien lopen de zorgpremies voor iedereen minder hard op, aldus de organisaties.

De visie wordt donderdag aangeboden aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

'Vernieuwing maakt zorg goedkoper'
'Vernieuwing maakt zorg goedkoper' (Foto: ANP)

SimBin is terug en komt met GTR 3

Enkele maanden terug kwam al het nieuws dat de SimBin-naam terug van weggeweest is, en nu weten we waar de nieuwe studio mee bezig is: het vervolg op de racesimulator uit 2006: GTR 2.

SimBin was verantwoordelijk voor populaire racesimulators, naast de GTR-serie kwam ook de RACE-serie uit het Zweedse SimBin. Later werd de studio opgesplitst in Sector3 en Blimey! Games. Sector3 is nu vooral bezig met Race Room Experience, Blimey! heet nu Slightly Mad Studios en is vooral bekend van Project Cars, waarvan we onlangs ook het vervolg kort hebben kunnen zien. Het nieuwe SimBin zal nu fungeren als een zusterstudio van Sector3 Studios.

De nieuwe studio zal werken vanuit het Verenigd Koninkrijk en komt onder leiding van Allan Speed, ex-medewerker van Bizarre Creations. Speed heeft daardoor onder andere gewerkt aan de Project Gotham Racing-serie. Over de nieuwe game zegt Speed dat het zowel hardcore als casual gamers moet kunnen bekoren. "Een voorbeeld van een game-serie die dat goed doet is de F1-serie van Codemasters", volgens Speed.

GTR 3 zal verschillende dynamische weersomstandigheden en nachtracen bevatten. Een fatsoenlijk schademodel zal uiteraard ook niet ontbreken. Om dat op beeld te brengen zal er gebruik gemaakt worden van Unreal Engine 4. Omdat er al banden zijn tussen SimBin UK en Sector3 Studios, zal GTR 3 enkele elementen lenen van Race Room Experience, zoals bijvoorbeeld motorgeluiden.

Wellicht het meest opvallende aan de terugkeer van de GTR-serie is dat de games altijd gebaseerd waren en officiële licenties hadden van het FIA GT World Championship. Klein detail: dat kampioenschap werd opgeheven in 2009. Wat voor auto's we kunnen verwachten in GTR 3 is voorlopig dus nog even gissen, hoewel SimBin ons verzekert dat er meerdere onderhandelingen over licenties al bezig zijn.

GTR 3 staat gepland voor ergens in 2018 en komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Gijzeling in gevangenis Delaware

Gedetineerden in een gevangenis in de Amerikaanse staat Delaware hebben bewakers en medegevangenen gegijzeld. Ze hebben volgens plaatselijke media eisen gesteld over de verbetering van de omstandigheden van hun gevangenhouding.

De gijzelnemers overmeesterden woensdagmiddag een deel van het Vaughn Correctional Center in Smyrna, ongeveer 120 kilometer ten noordoosten van Washington. In het complex zitten naar schatting 2500 mensen vast, onder wie enkelen die de doodstraf hebben gekregen. Twee gegijzelde bewakers zijn inmiddels vrijgelaten, maar de gijzeling duurt donderdag voort.

Sommige media suggereren dat de onrust mede is ontstaan door het aantreden van de nieuwe president Donald Trump. Gevangenen vrezen dat onder deze populistische Republikein de toestand in gevangenissen nog veel slechter wordt.

'Ook biologie meewegen bij jonge crimineel'

Kennis van neurowetenschappelijke (biologische) factoren als hormoonhuishouding en de werking van het brein, kan helpen bij de aanpak van jeugdcriminaliteit. Dat staat in een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Op dit moment wordt crimineel gedrag van jongeren alleen verklaard door sociale en psychologische factoren, zoals verkeerde vrienden hebben, drugs gebruiken of problemen op school hebben.

Om te zien wat de neurowetenschap kan bijdragen, lopen er intussen enkele pilotprojecten. Een ervan richt zich op het signaleren van oplopende agressie door het meten van de hartslag. Ook wordt gekeken of het slikken van voedingssupplementen zoals omega-3-vetzuren helpt bij voorkomen van verhoogde stressniveaus.

Staatsscretaris Klaas Dijkhoff heeft het rapport donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

'Ook biologie meewegen bij jonge crimineel'
'Ook biologie meewegen bij jonge crimineel' (Foto: ANP)

Fire Emblem Heroes nu te downloaden

De derde mobiele game uit de stallen van Nintendo is sinds vandaag te downloaden voor Android en iOS. Fire Emblem Heroes is gratis om te spelen, uiteraard met optionele in-game transacties, en biedt dezelfde gameplay als die we gewend zijn van de serie op andere consoles.

Gevechten vinden plaats in een grid van 6 x 8 vakjes, om zo op elk smartdevice goed te kunnen functioneren. Met orbs kun je nieuwe heroes oproepen om met je te vechten, er zijn quests om te voltooien en ook de interacties met jouw personages zijn aanwezig. Momenteel is er een event bezig om de lancering van de game te vieren, waarin je bonusorbs en unieke heroes kunt oproepen, dus het kan geen kwaad om de app bij interesse vandaag te downloaden.

Fire Emblem Heroes is na Miitomo en Super Mario Run de derde game voor smartdevices van Nintendo. Het bedrijf probeert twee tot drie mobiele titels per jaar uit te brengen, waarvan we weten dat Animal Crossing nog in aantocht is.

Doping teamgenoten kost Russische olympisch goud en dubbel zilver

'Van je teamgenoten moet je het hebben', zal Yuliya Gushchina woensdag gedacht hebben. De Russische atlete hoorde dat Antonina Krivoshapka bij hertesten van tijdens de Olympische Spelen in 2012 afgenomen stalen positief bevonden werd op het gebruik van steroïden en dat kost ook Gushchina een medaille.

De positieve test van Krivoshapka betekent namelijk dat Rusland het op de 4x400 meter gewonnen olympisch zilver van 2012 in moet leveren. Gushchina maakte ook deel uit van die ploeg en is haar medaille dus ook kwijt en dat is niet voor het eerst. In 2008 maakte Gushchina in Beijing ook al deel uit van de zilveren ploeg op de 4x400 meter, maar ook die medaille raakte ze in de afgelopen maanden kwijt, dit keer door een positieve test van teamgenote Tatyana Firova.

Tot overmaat van ramp zat Gushchina ook in de Russische ploeg die goud won op de 4x100 meter in Beijing en, je raadt het al, ook die medaille is ze kwijt. In dit geval was het Yuliya Chermoshanskaya die bij hertesten twee verboden middelen gebruikt bleek te hebben. Het betekende dat het goud van Rusland geschrapt werd en dat België afgelopen najaar uitgeroepen werd tot olympisch kampioen. 

Guschina zelf is overigens geenszins van plan haar medaille van de 4x400 meter in Londen terug te geven. "Die medaille geef ik niet terug! Ik heb er niet eens serieus over nagedacht. Ik ben in verwachting van mijn tweede kind en ben met heel andere zaken in het leven bezig. Met de zaken op juridisch gebied heb ik me niet bemoeid en ik heb geen idee wat de andere meiden gaan beslissen over het teruggeven van de medailles, maar ik hoop dat alles nog goed gaat komen", sprak ze in Russische media. 

Guschina heeft zelf nog nooit een positief plasje ingeleverd, wat gezien de omstandigheden in de Russische atletiek uiteraard niet betekent dat ze wél schoon was. 

Drama dode tieners Beieren door aggregaat

De dood van zes tieners in de leeftijd van achttien en negentien jaar bij het Beierse dorp Arnstein is waarschijnlijk veroorzaakt door koolmonoxide uitgestoten door een stroomaggregaat. Dit hebben de autoriteiten donderdag in Würzburg bekendgemaakt.

Het door benzine aangedreven apparaat in het buitenhuisje op het platteland had niet binnen mogen staan. Als gevolg van de uitstoot van het reukloze giftige gas stierven zaterdagavond of de daaropvolgende nacht de jongeren die naar het huisje waren gegaan om een feestje te houden. Een bezorgde vader vond de lichamen van zijn twee kinderen en de vier anderen op zondagmorgen. De doodsoorzaak was enkele dagen raadselachtig met media die speculeerden dat het mogelijk te maken had met een houtkachel of drugsgebruik.

Drama dode tieners Beieren door aggregaat
Drama dode tieners Beieren door aggregaat (Foto: ANP)

Supermarkten roepen kipspiesjes terug

Verschillende supermarktketens roepen kipspiesjes terug, die bij alle winkels onder het eigen merk zijn verkocht. Tijdens het productieproces zijn de kipspiesjes onvoldoende verhit en daardoor ontstaat mogelijk een gezondheidsrisico als ze worden gegeten, laten de supermarkten donderdag weten.

De ketens in kwestie zijn Plus, Coop, Boon's Markt, Vomar en MCD. Het betreft de volgende producten

 • PLUS Milde saté kipspiesjes in verpakkingen van 140 gram en met streepjescode 8710624690281, en alle houdbaarheidsdata.
 • COOP Kipspiesjes met streepjescode 5413848582990
 • Boon’s Markt milde kipspiesjes (tapas) met streepjescode 541384852839
 • Vomar milde kipspiesjes met EAN-code 8718204078689
 • MCD milde kipspiesjes (tapas) met streepjescode 5413848582839


Klanten krijgen het advies de spiesjes niet te eten maar ze terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag dan terug.

Meer info:

 • PLUS: telefonisch via 0800 – 222 44 43 (gratis).
 • COOP: per e-mail via communicatie@coop.nl of via de lokale supermarkt
 • Boon’s Markt: telefonisch via 0184 – 48 10 63
 • Vomar: telefonisch via 072 – 750 25 55
 • MCD: telefonisch via 0184 – 41 85 00

Lafste aanval ooit blijft niet onbestraft

De laffe hond die eerder deze week een medescholier die nietsvermoedend met zijn handen in zijn zakken voorbijliep een enorme stomp in zijn gezicht gaf (video onderaan) zal niet onbestraft blijven. Dat laat de betreffende school weten. Ook de omstanders die toekeken zullen niet vrijuit gaan.

De politie weet inmiddels wie de dader is en heeft een zaak gemaakt van de mishandeling van de jongen in Hoogezand afgelopen vrijdag. Het Openbaar Ministerie moet nog wel bepalen of de zaak voor de rechter komt. In het bewuste filmpje is te zien hoe een jongen over het plein van het Dr. Aletta Jacobs College loopt. Ineens krijgt hij een flinke klap in het gezicht. Hij valt op de grond, terwijl de jongeren die er omheen staan lachen.

Ook de school laat het er niet bij zitten en zegt "passende maatregelen te nemen tegen de betrokkenen. Deze maatregelen gelden voor zowel de dader als de omstanders", aldus directeur Ineke de Roo tegenover RTV Noord. "Het toekijken, filmen en verspreiden is even kwalijk en verwerpelijk. Zo gaan wij niet met elkaar om."

Wat de maatregelen zijn wil de directeur niet zeggen. "Vanwege de privacy van de betrokken doe ik daar geen uitspraken over", zegt De Roo. "Het wordt de komende tijd in elk geval goed besproken op school en in de klassen."

Agenten hebben inmiddels met beide tieners en hun ouders gesproken. Naar de maker van het filmpje wordt nog gezocht.

Burkina Faso en Traoré missen finale Afrika Cup na strafschoppen

Burkina Faso en Bertrand Traoré liggen uit de Afrika Cup. De Ajacied miste de beslissende strafschop in de halve finale tegen Egypte.

In de eerste minuten waren het De Hengsten die de Noord-Afrikanen ver terug drongen. Egypte loerde op de counteraanval, met sterspeler Mohamed Salah als beoogd eindstation.

Burkina Faso werd voornamelijk gevaarlijk via Aristide Bancé. Zo probeerde hij het in de zestiende minuut van afstand, terwijl hij het tien minuten daarna probeerde met een omhaal.

Traoré leek niet in het spel voor te komen, en dat had ook alles te maken met de manier van spelen van Egypte. De Farao’s gaven weinig ruimte weg, waardoor het in de eerste helft een gezapig schouwspel bleef.

Roma-ster Salah bezorgde zijn land in de 65e minuut de voorsprong door op aangeven van Kahraba raak te schieten. Acht minuten later antwoordde Burkina Faso, door via Bancé de gelijkmaker aan te tekenen.

Omdat er in de reguliere speeltijd niet meer werd gescoord, werd er verlengd in Stade d'Angondjé in het Gabonese Libreville. Burkina Faso was sterker in de verlengingen, maar vergat de trekker over te halen.

Omdat uitgerekend Traoré de laatste strafschop miste voor zijn land, verloor Burkina Faso na penalty's van Egypte.

PSV weigert mee te werken aan 'opstuwen transferprijzen'

PSV zag vorige maand twee aanvallers vertrekken, maar een vervanger werd niet gehaald. De club weigerde mee te doen aan het 'opstuwen' van de transferprijzen.

Die term gebruikt algemeen directeur Toon Gerbrands in De Telegraaf. "Je ziet dat de prijzen enorm worden opgestuwd door de ontwikkelingen in Engeland en China." PSV liet Florian Jozefzoon en Luciano Narsingh weggaan en de club had interesse in toptalent Hirving Lozano. Zijn club Pachuca vroeg een te hoge transfersom.

"Waar je vroeger in landen als Mexico zaken kon doen voor vier à vijf miljoen euro zijn de prijzen nu richting tien à twaalf miljoen aan het gaan. Daar beginnen wij niet aan", aldus Gerbrands. "Dat is niet ons businessmodel. Wij kopen spelers aan voor bedragen tussen de vier tot zeven miljoen euro en hopen ze verder te ontwikkelen en voor een hoger bedrag te verkopen. Hoger kunnen we niet gaan."

PSV hoopt in de toekomst meer winst te boeken door het verkopen van eigen jeugdspelers. Want er zitten twee kanten aan het verhaal, zo zegt de directeur. "Door de ontwikkelingen in de markt wordt het duurder om spelers aan te trekken, maar je kunt zelf je spelers ook voor een hoger bedrag verkopen."

For Honor

Tijdens Gamescom 2016 werd For Honor gekozen als beste pc-game. Daarom begon ik enigszins gespannen aan de bèta. Hoe goed een game is, is vaak een kwestie van smaak en te hoog gespannen verwachtingen kunnen een degelijke game ook kapotmaken. Om de bèta te kunnen spelen op mijn PlayStation 4 moet ik ook inloggen bij Ubisoft. Verrassend, maar niet onoverkomelijk. Vervolgens komen de bekende boodschappen in beeld, dat het een bèta is en dus niet alles perfect werkt. Dan komt het introfilmpje. Prachtig stukje cinematiek, maar ik had deze reeds op FOK! gezien.

Onlinedramaserie over LHBTQ+ gemeenschap

BNN gaat een nieuwe onlinedramaserie maken over de LHBTQ+ gemeenschap. Daarin spelen zogenaamde queers de hoofdrol, meldt de omroep woensdag.

De negendelige serie, die de naam Queer Amsterdam heeft gekregen, gaat over Sam (Stephanie van Leers) die besluit als man door het leven te gaan. Dan ontmoet ze een lesbisch meisje dat op haar valt als meisje.

De serie is vanaf volgende week woensdag te zien op het YouTube-kanaal van BNN. Alle afleveringen duren zo'n zes minuten. Of alle 60+ genders aan bod komen of dat er een aantal worden buitengesloten zal nog moeten blijken.

Onlinedramaserie over LHBTQ-gemeenschap
Onlinedramaserie over LHBTQ-gemeenschap (Foto: BuzzE)

Matthew McConaughey: geef Trump een kans

De Amerikaanse acteur Matthew McConaughey vindt het tijd dat Hollywood zich neerlegt bij de verkiezingsuitslag en president Trump een eerlijke kans geeft. Dat meldt Entertainment Weekly.

"Trump is nu onze president. Het is tijd dat we dat accepteren als een feit, het omarmen en ons constructief naar hem opstellen", aldus de Oscarwinnaar. "En al ben je het nog zo met hem oneens om wat hij vindt of doet, het is tijd om te bedenken hoe je een constructieve bijdrage kan leveren want hij is onze president. Voor tenminste vier jaar", vervolgt McConaughey.

Veel Hollywoodsterren hebben zich bijzonder kritisch uitgesproken tegen het beleid van Donald Trump. Met name het inreisverbod voor inwoners uit zeven moslimlanden en zijn uitspraken over vrouwen kreeg felle kritiek van sterren zoals Meryl Streep en Scarlett Johansson. Andere beroemdheden zoals filmregisseur Michael Moore en acteur Mark Ruffalo demonstreerden tegen het inreisverbod en riepen mensen op in verzet te komen tegen Trump.

Matthew McConaughey: geef Trump een kans
Matthew McConaughey: geef Trump een kans (Foto: BuzzE)

Gewelddadig anti-Trumpprotest bij Universiteit California

De campus van de universiteit van Californië in Berkeley is woensdagavond (lokale tijd) vergrendeld na gewelddadige protesten tegen een gepland optreden van een rechtse spreker. Duizenden studenten waren op de been om te protesteren tegen de komst van de spreker en tegen president Donald Trump.

Autoriteiten van de universiteit melden op Twitter dat de toespraak van de rechtse journalist van Breibart News en Trump-aanhanger Milo Yiannopoulos vanwege de agressieve demonstraties is geannuleerd. De campus is afgesloten.

De politie beval demonstranten van de universiteit zich te verspreiden. Niet veel later ontstond er minstens één brand, blijkt uit beelden van CNN. Demonstranten gooiden vuurwerk en stenen, ruiten gingen aan diggelen.

Universiteit Californië vergrendeld
Universiteit Californië vergrendeld (Foto: ANP)

'Hotelprijzen rijzen de pan uit'

Een nachtje slapen in een hotel in Nederland wordt in rap tempo duurder. Vorig jaar ging de prijs van een overnachting al zo'n 8 procent omhoog en het economisch bureau van ABN AMRO voorziet dat de prijzen dit jaar verder oplopen.

In de afgelopen twintig jaar is de prijs voor een overnachting volgens de bank niet eerder zo hard gestegen als vorig jaar. Een hotelkamer kostte gemiddeld zo'n 104 euro per nacht, variërend van een slordige 88 euro voor een 3-sterrenhotel tot 208 euro voor een 5-sterrenaccommodatie. Daarbij is wel sprake van grote regionale verschillen. In Amsterdam is een hotelgast aanzienlijk meer kwijt dan bijvoorbeeld in Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht.

Dat de hotelprijzen de pan uit rijzen heeft te maken met het toenemende toerisme. In 2012 waren er 21 miljoen hotelgasten in Nederland, in 2016 waren dit er al bijna een kwart meer: een kleine 26 miljoen. Vooral het aantal bezoekers van Amsterdam is hard gegroeid, maar ook Rotterdam wordt steeds populairder.

Gunstig
Mede door de gunstige economische omstandigheden zit het aantal toeristen dit jaar waarschijnlijk verder in de lift. Dat betekent naar verwachting een verdere omzetgroei van circa 3 procent voor de hotelbranche. De sector zag zijn opbrengsten in de afgelopen zeven jaar al met bijna 30 procent toenemen, aldus ABN AMRO.

Het aanbod van hotelkamers is de laatste jaren niet zo hard gegroeid, waardoor hotels tegenwoordig voller zitten dan voorheen. Er zijn daarom ook veel bouwplannen. ABN AMRO signaleert daarbij vooral een sterke interesse van grote hotelketens en investeerders uit Duitsland en het Midden-Oosten om hun positie op de Nederlandse hotelmarkt uit te breiden.

'Hotelprijzen rijzen de pan uit'
'Hotelprijzen rijzen de pan uit' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: droog en wellicht zon

Lichtmis (da's vandaag) donker maakt de boer tot jonker.

Gisteravond/nacht trok er een regengebied langzaam van zuidwest naar noordoost over het land. Deze regen krijgen we vandaag gelukkig niet. Het wordt een heel aardige dag met temperaturen van 9 graden in het zuidwesten tot wel 13 graden in het noordoosten. Hierbij kunnen we regelmatig de zon te zien krijgen. Helaas lopen we in de avond weer kans op regen.

Ook morgen zou het een warme (voor de tijd van het jaar) dag kunnen worden. Het kwik loopt dan nog op tot 10 à 11 graden. De dagen daarna loopt de temperatuur weer wat terug en als de weerkaarten me niet bedriegen lopen we dit weekend een goede kans op regen.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:16
Zon onder: 17:30
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1709 De Brit Alexander Selkirk wordt gered na een schipbreuk en een jarenlang verblijf op een onbewoond eiland. Zijn verhaal is de inspiratie voor het boek Robinson Crusoe van Daniel Defoe.
1943 Een Britse Pathfinder Stirling stort neer bij Hardinxveld-Giessendam (Rotterdam) in Nederland waarna de Duitsers de overblijfselen van een H2S cm-radar vonden. Het gevonden Rotterdam Gerät was de aanleiding om een wedren tegen de tijd te starten om de Britten bij te benen in de ontwikkeling van de cm-radar.
1947 Edwin Land geeft de eerste demonstratie van de polaroidcamera.
1982 De show 'Late Night with David Letterman' komt voor het eerst op de Amerikaanse televisie.
2002 Huwelijk van de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta.
2003 De dertienjarige Sedar Soares wordt doodgeschoten als hij sneeuwballen gooit op een parkeerdek in Rotterdam.

Een Spaanse Galgo in Den Helder (Foto: DJ Koelkast)
Een Spaanse Galgo in Den Helder (Foto: DJ Koelkast)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Fatale aanrijding tijdens wandeling met hond

Een vrouw is woensdagavond om het leven gekomen door een aanrijding in het Brabantse Zundert. Ze was langs de Bredaseweg haar hond aan het uitlaten. Een automobiliste zag haar vermoedelijk over het hoofd en kon haar niet meer ontwijken. De vrouw overleed ter plaatse, meldde de politie.

Ook de hond werd geraakt. Medewerkers van de dierenambulance ontfermden zich over het gewonde dier.

Volgens een woordvoerster van de politie was de vrouw die achter het stuur zat "volledig in shock". Ze is meegenomen naar het politiebureau. Voor enkele getuigen die het fatale ongeluk zagen gebeuren is slachtofferhulp georganiseerd.

'Melania Trump eind dit schooljaar naar Witte Huis'

Melania en haar zoon Barron Trump verhuizen eind dit jaar wel degelijk naar het Witte Huis. Bronnen binnen de Amerikaanse regering verwijzen berichtgeving dat de First Lady in de Trump Tower in New York zou blijven wonen, naar het rijk der fabelen.

Volgens Us Weekly zou Donald Trump zijn vrouw liever niet bij hem in de buurt hebben en willen dat Melania voor hun zoon zorgt. De 11-jarige Barron Trump zit in New York op school.

"Dat bericht is niet waar. De First Lady en Barron verhuizen aan het einde van het schooljaar naar Washington", aldus een functionaris.

'Melania Trump eind dit jaar naar Witte Huis'
'Melania Trump eind dit jaar naar Witte Huis' (Foto: BuzzE)

Artsen willen uitzondering inreisverbod

De American Medical Association (AMA) heeft president Donald Trump dringend verzocht een uitzondering te maken voor internationale artsen en ernstig zieken op het inreisverbod voor zeven moslimlanden.

In een brief aan de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, John Kelly, waarschuwde de beroepsgroep voor artsen dat het ingestelde verbod voor belemmeringen gaat zorgen voor de gezondheidszorg. Het presidentiële besluit heeft ervoor gezorgd dat internationale medici niet meer terug het land in kunnen of visa krijgen. Daarnaast staat in de brief dat het verbod niet zou moeten gelden voor patiënten die acute medische zorg in de VS nodig hebben.

"De AMA is bezorgd dat dit besluit een negatieve impact heeft op de toegankelijkheid van zorg voor patiënten en het creëert ongewenste consequenties voor onze nationale gezondheidssysteem", zo is te lezen op de website van de groep. "Het is van vitaal belang dat patiënten die direct medische behandelingen nodig hebben, deze ook krijgen."

Artsen willen uitzondering inreisverbod
Artsen willen uitzondering inreisverbod (Foto: ANP)

'Superparasiet bedreigt malariabestrijding'

Superparasieten die resistent zijn tegen meerdere malariamedicijnen zijn opgedoken in delen van Thailand, Laos en Cambodja. Wetenschappers waarschuwen dat deze parasieten de bestrijding tegen malaria bedreigen.

De superparasieten zijn malariaparasieten die immuun zijn voor de huidige beste behandelingen tegen de ziekte, artemisinine en piperaquine. De parasieten zijn wijdverspreid over Cambodja en een nog resistentere parasiet is actief in het zuiden van Laos en noordoosten van Thailand.

"We verliezen een gevaarlijke race om artemisinine-resistente parasieten te elimineren. De gevolgen van de verspreiding van resistente malariaparasieten dieper in India en Afrika kunnen ernstig zijn als we niet snel actie ondernemen vanuit een globale wereldgezondheidspositie", stelt een professor van de universiteit van Oxford en Mahidol in Thailand die onderzoek heeft gedaan naar de superparasieten.

'Superparasiet bedreigt malariabestrijding'
'Superparasiet bedreigt malariabestrijding' (Foto: ANP)

Zenimax (ID Software) VS Facebook (Oculus): $500.000.000 boete

De jury heeft in de zaak Zenimax VS Facebook een uitspraak gedaan. Facebook krijgt een boete van in totaal $500.000.000 opgelegd en gaat tegen de uitspraak in beroep.

Palmer Luckey, een van de oprichters van Oculus heeft de geheimhoudingsovereenkomst geschonden volgens de jury maar Oculus zou geen handelsgeheimen misbruikt hebben. Wel heeft Oculus inbreuk gemaakt op het auteursrecht van Zenimax en heeft John Carmack documenten en programmacode (van het spel Rage) voor eigen winst gebruikt.

De jury acht Oculus, Luckey Palmer, Brendan Iribe (andere oprichter Oculus) en John Carmack schuldig aan auteursrechtschending, echter legt de jury geen boete voor op aan de personen. De inbreuk door Oculus als geheel krijgt een boete van $50 miljoen opgelegd.

Voor het schenden van de geheimhoudingsovereenkomst wordt een boete van $200 miljoen opgelegd.

Het voor eigen winst gebruiken van de documenten en programmacode door John Carmack heeft volgens de jury geleid tot onjuiste verwijzingen van merkrechten van Zenimax door Oculus Luckey Palmer en Brendan Iribe. Zij krijgen hiervoor respectievelijk een boete van $50 miljoen, $50 miljoen en $150 miljoen opgelegd.

Terwijl Facebook aankondigt in hoger beroep te gaan, heeft Zenimax aangekondigd de mogelijkheden voor een gerechtelijk bevel te onderzoeken om Facebook te stoppen nog verder gebruik te maken van de programmacode die Zenimax' auteursrecht schendt. Dit kan dus mogelijk leiden tot een (tijdelijke) stop in de verkoop van Oculus Rift sets.

Mijn net niet ingedaalde teelbal

Het blijft een mooi vak. Columnist. Je mening over ieder willekeurig onderwerp spuien en dat verpakken in een leuk stukje tekst. Ik kan het hebben over mijn net niet ingedaalde teelbal. Over de onkunde van vrouwen om mijn overweldigende charme op waarde in te schatten. Of over de zoveelste mondscheet van Sander Dekker. Als ik het een beetje leuk inpak – en fatsoenlijk Nederlands schrijf - kan ik het gewoon publiceren. Wat de lezer er van denkt? Dat kan me eigenlijk geen reet schelen.

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.