FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 februari 2017

Haarlemse Hells Angels langer vast

De leden van het Haarlemse chapter van de motorclub Hells Angels die vorige week werden aangehouden, blijven langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris woensdag besloten, maakte het Openbaar Ministerie bekend.

Negen mannen werden donderdagavond tijdens een politieactie in het clubhuis aan de Baljuwslaan en in woningen in Haarlem en de penitentiaire inrichting in Heerhugowaard opgepakt. Volgens de politie gaat het om alle leden van het Haarlemse chapter. Ook werd een 32-jarige vrouw gearresteerd die verbonden is aan het chapter.

De negen mannen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, stelde de politie eerder. Een aantal leden wordt ook verdacht van onder andere afpersing, bedreiging, geweld en brandstichting. De mannen, in de leeftijd van 35 tot en met 64 jaar, komen uit Haarlem, Leiden, Gouda, Alkmaar en IJmuiden. De vrouw komt uit Haarlem.

Haarlemse Hells Angels langer vast
Haarlemse Hells Angels langer vast (Foto: ANP)

Beyoncé zwanger van tweeling

Gezinsuitbreiding voor Beyoncé en Jay Z. Het sterrenkoppel is in verwachting van een tweeling. Dat heeft de zangeres woensdag bekendgemaakt via Instagram.

"We willen graag onze liefde en geluk met jullie delen", aldus Beyoncé bij een foto waarop ze poseert met een zwangere buik. "We zijn ontzettend dankbaar dat ons gezin groeit met twee, en willen jullie danken voor alle gelukswensen."

Beyoncé en Jay Z hebben al een dochter, de vijfjarige Blue Ivy. Sinds haar geboorte wordt vrijwel continu gespeculeerd over een tweede zwangerschap.

Beyoncé zwanger van tweeling
Beyoncé zwanger van tweeling (Foto: BuzzE)

Trump brengt bliksembezoek aan basis in Dover

Donald Trump heeft woensdag een onverwacht bezoek gebracht aan de luchtmachtbasis bij Dover in de staat Delaware. De Amerikaanse president deed dat om de 36-jarige commando die zondag tijdens een legeractie in het zuiden van Jemen om het leven kwam de laatste eer te bewijzen na diens repatriëring.

Elite-eenheden van Navy SEAL voerden met gevechtshelikopters een aanval uit op terroristen van al-Qaeda in Jemen. De regering-Trump had daarmee een primeur. Toen Obama nog aan de macht was werden in het gebied alleen drones ingezet.

Trump brengt bliksembezoek aan basis in Dover
Trump brengt bliksembezoek aan basis in Dover (Foto: ANP)

Anti-Trumpster op Malieveld slaat Pownews-journo

Tja, malloten. Je vindt ze overal. En de agressiefste malloten vind je doorgaans tussen voetbalhooligans én bij Trumphaters blijkbaar.

Of het nu een zwakbegaafde jongen is die enkele dagen lang gemarteld wordt, een man die uit zijn auto getrokken wordt en mishandeld wordt, iemand het waagt de anti-Trump'kunst' van Shia LeBeouf te verzieken door iets pro-Trumps te zeggen, of dat het nu een verslaggever is die een paar vragen stelt aan mensen die zelf de aandacht staan op te eisen; bij anti-Trumpdemonstranten kun je gewoon klappen verwachten.

Want iedereen telt mee telt NIET als je NIET tegen Trump bent natuurlijk.


Asomoeder mept journo met kind op haar arm

May heeft groen licht voor brexit

Premier Theresa May kan voorlopig doorgaan met de voorbereidingen op de uittreding uit de Europese Unie. Het Brits parlement gaf haar woensdag na twee dagen debatteren met grote meerderheid (498 tegen 114) het recht een beroep te doen op artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. Die paragraaf regelt de uittreding uit de EU.

Er liggen nog politieke hobbels. Pro-Europese Conservatieven stemden met frisse tegenzin in, oppositiepartij Labour ging akkoord maar kondigde voor het vervolg aanpassingen aan. Het Lagerhuis beraadslaagt op 6 februari nogmaals om de details van de procedure te regelen. Daarna buigt het Hogerhuis zich over het wetsontwerp voor brexit.

Voor 7 maart wordt groen licht verwacht. Dan kan May eind die maand de wens van de Britten in Brussel kenbaar maken en beginnen met de onderhandelingen over het vertrek uit de EU. Donderdag brengt ze een plan naar buiten.

May kan doorgaan met brexit
May kan doorgaan met brexit (Foto: ANP)

Wiebes erkent gebrek aan nuance

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes erkent dat hij "een nuance had moeten aanbrengen" in informatie die hij eerder naar de Tweede Kamer stuurde over de problemen bij de Belastingdienst. Over de organisatorische chaos bij de dienst gaat de Kamer donderdag in debat.

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) wilde vooraf van Wiebes weten of hij vindt dat hij de Kamer "correct, tijdig en volledig" heeft ingelicht over een vertrekregeling waar veel te veel animo voor bleek te zijn.

Wiebes stelde in november dat hij na een zoektocht door de officiële stukken nergens waarschuwingen had aangetroffen over miljoenen extra kosten die de reorganisatie van de dienst met zich mee zou kunnen brengen. Hij had dat genuanceerder moeten zeggen, schrijft hij nu, omdat hij wist dat de commissie die de problemen bij de Belastingdienst onderzocht "op dat moment naar meer documenten aan het kijken was". Daaruit kwamen tóch waarschuwingen naar voren.

Die commissie velde vorige week een vernietigend oordeel over de cultuur van de dienst. Die opereert te veel op eigen houtje.

Wiebes erkent gebrek aan nuance
Wiebes erkent gebrek aan nuance (Foto: ANP)

Nederlandse schaatsers grijpen weer naast medailles op mythische baan Medeo

Ook op de tweede dag van het schaatstoernooi op de Winteruniversiade in Almaty heeft de Nederlandse ploeg geen medaille kunnen veroveren. Op de legendarische openluchtbaan van Medeo stonden de 3000 meter voor vrouwen en de 500 meter bij de mannen op het programma.

Bij de dames zette Avelina Hijlkema een uitstekende race neer, hoewel ze het aan het einde moeilijk had om de rondetijden een beetje binnen de perken te houden. Ze kwam tot 4:31,53 en dat bleek uiteindelijk goed voor plek zes, want in de slotritten ging haar tijd er nog aan. Willemijn Cnossen kende juist een goed opgebouwde rit waarin ze alsmaar dichter bij de tijd van Hijlkema kwam. Drie seconden achterstand na 1000 meter maakte ze bijna goed, maar Cnossen strandde op 0,10 seconden van haar landgenote en werd zevende. Annemarie Boer kwam er met de achttiende plek niet aan te pas.

De Japanse Nana Takahashi zette in de voorlaatste rit met 4:27,68 een nieuwe snelste tijd neer, vlak voor de Russische Elena Sokhryakova. Takahashi kon echter niet juichen, want in de slotrit kwam Marina Zuyeva aan de beurt. De Wit-Russische vertrok even snel als de Japanse nummer één, maar halverwege de race werd het verschil gemaakt. Waar iedereen behoorlijk instortte kon Zuyeva goed gas blijven geven en het verval minimaal houden. Ze verpletterde de tijd van Takahashi aan de finish: 4:18,26. Daarmee kwam bovendien ineens het stokoude baanrecord in beeld, maar dat haalde ze net niet. De Duitse Gunda Kleemann reed in 1988 een tijd van 4:17,20.

De grote, oude tribunes zijn weliswaar niet bepaald goed gevuld, het aanwezige publiek liet zich goed horen en de omgeving was nog altijd even schitterend als vroeger (Foto: Almaty2017.com)
De grote, oude tribunes zijn weliswaar niet bepaald goed gevuld, het aanwezige publiek liet zich goed horen en de omgeving was nog altijd even schitterend als vroeger (Foto: Almaty2017.com)

's Middags waren de mannelijke sprintbommen aan de beurt en dat leverde vooral Aziatisch succes op. De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu snelde in de eerste omloop naar een baanrecord van 35,16 seconden en bouwde daarmee een goede voorsprong op. Nadat hij in heat twee met 35,24 wederom de snelste was kon het Koreaanse volkslied gespeeld worden. Koto Nakao uit Japan werd met 35,35 en 35,40 tweede, voor Cha's landgenoot Kim Young-jin: 35,63 en 35,49. De vierde, vijfde en zesde plek gingen naar een Japanner, Koreaan en weer een Japanner, om de vlaggen mooi af te wisselen. De Kazakhse hoop, wereldtopper Roman Krech, liet het flink afweten. In race één werd hij bij de wissel gehinderd door zijn Koreaanse opponent Yang Seung-yong en in race twee liep het totaal niet. Krech eindigde slechts als zevende. 

De Kazakh Darsil Essamambo ontpopte zich met zijn constante brede lach - uiteraard behalve op het moment van de foto - en zijn aanvallende, enthousiaste stijl tot publiekslieveling in Medeo (Foto: Almaty2017.com)
De Kazakh Darsil Essamambo ontpopte zich met zijn constante brede lach - uiteraard behalve op het moment van de foto - en zijn aanvallende, enthousiaste stijl tot publiekslieveling in Medeo (Foto: Almaty2017.com)

Interessante fan-remake van Mega Man nu gratis te downloaden

Mega Man 2.5D is een project van een team zelfbenoemd obsessieve Mega Man-liefhebbers. Het blijft in vele opzichten trouw aan de oude delen, maar heeft een aantal unieke features aan boord die trouwe fans mogelijk erg aanspreken.

Wat in 2009 begon als een semi-serieuze poging om het publiek te peilen voor interesse in een nieuw soort Mega Man, groeide als gevolg van de positieve respons uit tot een flink project. Nadat er in 2013 al een bèta-versie verscheen, werd gisteren de volledige game ter download aangeboden.

In Mega Man 2.5D zijn veel herkenbare elementen terug te vinden, maar de game onderscheidt zich met twee opmerkelijke veranderingen. Zo is er nu de mogelijkheid om missies met twee spelers te doorlopen, en is de grafische stijl nu, jawel, 2.5-dimensionaal. De camera verandert tijdens het spelen regelmatig van hoek, zodat er opeens een andere speelstijl ontstaat.

Het team achter het project maakt overduidelijk dat het niet gelieerd is aan Capcom, die het intellectuele eigendom van Mega Man momenteel in handen heeft. Voor de heren achter het project is te hopen dat Capcom niet al te moeilijk doet, want er zijn in het verleden al vaak genoeg fan-gemaakte remakes van spellen in de kiem gesmoord door de licentiehouders. Mega Man 2.5D kun je hier downloaden, zolang onze Japanse vrienden het toelaten.

Enschede heeft 25 miljoen euro over voor Twente

De gemeente Enschede heeft een bedrag van 25,4 miljoen euro over voor de verdere redding van FC Twente. Een deel van dat bedrag is een lening, een ander deel een garantstelling voor de Tukkers. Eerder nog was een bedrag van 32 miljoen euro beloofd.

FC Twente heeft geld nodig om niet alsnog failliet te gaan. De club uit Enschede heeft de meeste financiële problemen al overwonnen, maar moet in maart leningen aan ING en XXIII Capital terugbetalen. Die laatste lening kost de club veel aan rente, wat door hulp van de gemeente weg zou vallen.

Wethouder Eelco Eerenberg van Enschede: "Als wij het pakket van 25,4 miljoen effectueren en de raad gaat akkoord, dan kunnen die leningen worden afgelost en gaan de rentelasten omlaag. Twente heeft nu het geld niet om het totale bedrag te betalen, dus er is geld nodig. Wij zitten er als gemeente nog steeds met 17 miljoen euro in, als Twente in maart niet aan de eisen van ING en XXIII Capital kan voldoen, dan hebben wij ook een probleem. Dus dit is goed voor ons en voor Twente."

De gemeente hoeft voor een minder groot bedrag garant te staan dan verwacht. "Dat het pakket is aangepast heeft simpelweg te maken met het feit dat het beter gaat met FC Twente. Er is minder geld nodig."

De 25,4 miljoen euro bestaat uit de 17 miljoen euro die de gemeente al aan Twente uitgeleend heeft en de leningen aan ING en XXIII Capital. Om te voorkomen dat het kan worden gezien als staatssteun moet FC Twente zelf ook een bijdrage leveren. Naar verwachting wordt de steun later deze maand besproken in de vergadering van de gemeenteraad. 

Succesvol judocoach Van der Ham aan de slag in Vlaanderen

Judocoach Mark van de Ham gaat aan de slag in België. De trainer die tot 1 januari nog onder contract stond bij Judobond Nederland wordt de nieuwe hoofdtrainer van de Vlaamse junioren, zo laat de Vlaamse Judofederatie weten in een persbericht. 

Onder leiding van Van der Ham behaalde Anicka van Emden afgelopen zomer olympisch brons in Rio de Janeiro. Dat was de enige medaille voor de Nederlandse judoploeg bij de Zomerspelen in Rio de Janeiro. Ook een jaar eerder, op het WK in 2015, wist Van der Ham met Marhinde Verkerk als enige van de Nederlandse ploeg een medaille te veroveren.

Op Facebook laat Van der Ham het volgende weten. "Na een mooie sportieve periode bij de Judobond Nederland, waarin we vanuit het Rotterdamse vele medailles hebben weten te winnen, heb ik besloten om mijn contract bij Judobond Nederland per 1 januari niet te verlengen. De afgelopen periode ben ik benaderd door de Vlaamse Judo Federatie. Na enkele gesprekken heb ik besloten om hier mijn coach carrière voort te zetten. Graag wil ik iedereen bedanken voor de mooie momenten en samenwerkingen die er toe hebben geleid dat we tot grootse resultaten hebben kunnen komen. In het bijzonder wil ik Anicka, Juul, Roy, Guusje en Marhinde bedanken!!!"

Van der Ham blijft ondanks zijn werkzaamheden voor de Vlaamse Judofederatie ook verbonden als coach bij de Rotterdamde judovereniging Budokan. De pupil van coach Chris de Korte was naast trainer van Van Emden en Verkerk ook de coach van Roy Meyer, Guusje Steenhuis en Juul Franssen.

PlayStation Plus-games februari bekend

De freebies van februari voor PlayStation Plus-leden zijn bekendgemaakt. Voor PlayStation 4 geldt dat LittleBigPlanet 3 en Not A Hero aan de Instant Game Collection kunnen worden toegevoegd.

PS3-bezitters kunnen rekenen op Starwhal, een kleurrijke local-multiplayer fighting game, en voor PS Vita kunnen old-school platformer Ninja Senki DX en de platformer-puzzelgame TorqueL gedownload worden. Bekijk hieronder een impressie van de PS Plus-titels.

BMC wint ploegentijdrit Valencia, LottoNL vijfde

De eerste etappe van de Ronde van Valencia is gewonnen door het team van BMC. De ploeg van Greg van Avermaet en Stefan Küng snelde naar de winst in de 37,9 kilometer lange ploegentijdrit in Orihuela.

De Italiaan Manuel Senni was de eerste renner die de streep passeerde en hij mag zich dan ook de leider in het algemeen klassement noemen. Wout Poels, de winnaar van vorig jaar, kende een prima begin. Met Team Sky pakte de Nederlander 41 seconden op het Movistar van kopman Nairo Quintana.

LottoNL-Jumbo staat in Valencia aan de start met onder meer Steven Kruijswijk en Jurgen van den Broeck en met tijdrijders als Stef Clement, Primoz Roglic en Jos van Emden werd stiekem op een beter resultaat gehoopt dan de vijfde plek. Daar kwam de ploeg terecht, 1:12 minuten achter BMC. Roompot-Nederlandse Loterij, met onder meer Pieter Weening, kwam tot de negentiende tijd. 

Stemmen optellen uit voorzorg handmatig

Bij de Tweede Kamerverkiezingen worden de uitslagen van de stembureaus uit voorzorg handmatig bij elkaar opgeteld. De software van de Kiesraad waar dit normaal mee gebeurt, wordt niet gebruikt bij de komende verkiezingen op 15 maart. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag bekendgemaakt.

De afgelopen dagen berichtte RTL Nieuws over mogelijke problemen met de software. De Kiesraad zou al in 2011 zijn gewaarschuwd dat hackers de uitslag zouden kunnen beïnvloeden. Omdat er op papier gestemd wordt zou de fraude overigens altijd te achterhalen en te corrigeren zijn, dus deze ingrijpende maatregel van Plasterk lijkt wat overtrokken.

Hoewel er met potlood en op papier wordt gestemd en de stembiljetten met de hand worden geteld, zou het programma dat de aangeleverde uitslagen van de individuele stembureaus bij elkaar optelt kwetsbaar zijn. Dat geldt vooral als de software is geïnstalleerd op verouderde computers.

Alle gemeenten worden woensdag nog geïnformeerd over het besluit. Er worden later deze maand bijeenkomsten voor gemeenten georganiseerd om te bespreken hoe er nu precies gewerkt moet gaan worden.

Minister Plasterk en de Kiesraad vinden dat er na de verkiezingen geen enkele twijfel mag bestaan over de uitslag. Langer wachten met het besluit zou er volgens Plasterk alleen maar toe hebben geleid dat de publicaties over de betrouwbaarheid van de software aanhouden en het vertrouwen in de uitslag mogelijk afneemt. D66-voorman Alexander Pechtold heeft in een reactie laten weten dat deze beslissing veel te laat is genomen.

Plasterk benadrukt dat het kabinet al eerder heeft gezegd dat andere landen baat kunnen hebben bij beïnvloeding van politiek en publieke opinie in Nederland, en dat zij ook de middelen hebben om dit te proberen.

Stemmen optellen uit voorzorg handmatig
Stemmen optellen uit voorzorg handmatig (Foto: ANP)

Van der Poel en Vos winnen nu wel van Belgische concurrenten

Na de grote teleurstelling van afgelopen zondag wist Mathieu van der Poel zich woensdag te herpakken en de cross in het Belgische Maldegem te winnen. Eerder op de middag deed Marianne Vos hetzelfde bij de wedstrijd voor de vrouwen.

Van der Poel ging in de eerste ronde al in de aanval en reed vervolgens de gehele wedstrijd solo naar de winst. De Belgen Michael Vanthourenhout en Tim Merlier werden tweede en derde. Wereldkampioen Wout van Aert werd vierde.

Ook Vos ging na de start al snel in de aanval. Op de finish had ze een voorsprong van ruim een minuut op wereldkampioene Sanne Cant en Sophie de Boer.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Michael Vanthourenhout (BEL)
3. Tim Merlier (BEL)
4. Wout van Aert (BEL)
5. Gianni Vermeersch (BEL)
6. Kevin Pauwels (BEL)
7. Laurens Sweeck (BEL)
8. Wietse Bosmans (BEL)
9. Corné van Kessel (NED)
10. David van der Poel (NED)

Uitslag vrouwen
1. Marianne Vos (NED)
2. Sanne Cant (BEL)
3. Sophie de Boer (NED)
4. Maud Kaptheijns (NED)
5. Ellen van Loy (BEL)
6. Loes Sels (BEL)
7. Alicia Franck (BEL)
8. Jolien Verschueren (BEL)
9. Kaitlin Antonneau (USA)
10. Veerle Goossens (NED)

Kringloopwinkel vindt bom

Zoals bekend kun je bij de kringloopwinkel van alles vinden. Toch was een bom uit de tweede wereldoorlog een nieuwe vondst  voor kringloopwinkel de Wissel in Assen. Eigenaar Andries Mulder was door het magazijn aan het snuffelen en ontdekte het explosief. “Ik trok er eens aan en dacht: wat is dit?”

Alhoewel de uitbater van de kringloopwinkel niet weet waar het springtuig vandaan komt moet het in het inboedel van een ontruimd huis hebben gezeten. "We halen heel veel huizen leeg, dus het kan overal vandaan zijn gekomen. Maar we weten zeker dat iemand het in huis had."

Mulder ontdekte ook allerlei serienummers op het projectiel. Toen had hij toch wel door dat het serieus was en waarschuwde de politie.  "Die zijn langs geweest en stuurden snel een expert. Volgens de deskundige is het inderdaad een onontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog."

De EOD is inmiddels op de hoogte gebracht en die komen het projectiel zo snel mogelijk ophalen.  ”Tenminste, dat hoop ik. Want ondertussen ligt hij hier in het kantoor. Toch wel een spannend idee”

FOK! Kiest: de betrouwbaarheid van vroege peilingen

In de aanloop naar de verkiezingen worden we iedere week geconfronteerd met peilingen: Maurice de Hond, 1Vandaag, TNS Nipo, Ipsos en nog wat anderen proberen stuk voor stuk op hun eigen wijze te voorspellen hoe de Tweede Kamer er na 15 maart uit komt te zien. Maar kan dat eigenlijk wel?

Peilingen spelen een rol in de campagne, menig lijsttrekker trekt een extra biertje open als ze er goed voor staan in de peilingen en er wordt druk gespeculeerd over hoe actuele gebeurtenissen de peilingen beïnvloeden. Het bepaalt inmiddels zelfs de samenstelling van het door RTL georganiseerde premiersdebat. Maar aan bijvoorbeeld  het Brexitreferendum en de presidentsverkiezingen in de VS hebben we kunnen zien dat peilingen en uitslagen behoorlijk kunnen verschillen.

De verkiezingen zijn over zes weken. FOK! bekeek de peiling van Maurice de Hond zes weken voor de vorige verkiezingen (september 2012) en vergeleek ze met de uitslag. Andere beschikbare peilingen uit die tijd laten overigens een vergelijkbaar beeld zien, alleen Ipsos zat wat dichter bij de uitslag. Het is trouwens goed te bedenken dat peilingen altijd een foutmarge hebben, maar dat die slechts zelden wordt vermeld. De Hond zat er op 31 plekken naast, dus ruim 20%:

Peiling zes weken TK 2012 (Foto: janneke141)
Verkiezingsuitslag TK 2012 (Foto: janneke141)

De grootste verschuivingen in de peiling hierboven kwam door het slechte optreden van Roemer in de debatten, en de strijd om het premierschap tussen Rutte en Samsom; beide zaken die zich lastig laten voorspellen. Kortom, U moet niet raar staan te kijken als na de verkiezingen blijkt dat de PvdA alsnog 34 zetels haalt, of 50Plus 1, of de PVV 53, of D66 6. Een ding is zeker: het blijft nog even spannend.

Politie tegen 'busrukker': we hebben beelden

De politie heeft een man die voor de kerst zat te masturberen in een Amersfoortse bus woensdag opgeroepen zich te melden. Om hem daartoe te bewegen, heeft de politie een stok achter de deur: terwijl hij zichzelf bevredigde is de man gefilmd door een bewakingscamera.

Op de site van opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht hint de politie erop dat de beelden kunnen worden vrijgegeven. Maar: "Eerst vraagt de politie de man zichzelf te melden."

Er is volgens de politie "gegronde reden"om aan te nemen dat de 'busrukker', zoals de regionale omroep hem heeft gedoopt, vaker heeft toegeslagen. In elk geval haalde hij op 23 december vorig jaar zijn geslachtsdeel tevoorschijn in een bus van Syntus, tot schrik van een negentienjarig meisje dat naast hem zat. Zij voelde zich bedreigd en rende naar de chauffeur. Die belde 112, maar kon niet voorkomen dat de man de benen nam. Hij is tussen de 25 en 30 jaar oud. Verder viel onder meer op dat hij een witte handtas bij zich had.

Politie tegen 'busrukker': we hebben beelden
Politie tegen 'busrukker': we hebben beelden (Foto: BuzzO)

Iers international krijgt twee jaar voorwaardelijk voor aanvallen nep-Elvis

Voetballer Anthony Stokes heeft een voorwaardelijke celstraf van twee jaar gekregen. De 28-jarige Iers international viel in juni 2013 een Elvis-imitator aan buiten een nachtclub in Dublin.

Stokes gaf afgelopen november toe dat hij Anthony Bradley een paar flinke klappen verkocht heeft. De 53-jarige nep-Elvis brak daarbij zijn neus en twee tanden en liep bovendien schade aan zijn wervelkolom op, waardoor hij nog altijd pijn heeft aan zijn nek en schouders. Stokes moet naast zijn voorwaardelijke straf ook een boete van dertigduizend euro betalen.

De aanvaller begon zijn profloopbaan bij Arsenal en speelde onder meer ook bij Sunderland en Hibernian. Hij is vooral bekend van zijn zes jaar bij Celtic, waar hij 58 keer voor scoorde. Stokes kwam voorlopig negen keer uit voor het Ierse nationale elftal. 

Van der Wiel keert terug bij Fenerbahçe-training

Dick Advocaat heeft Gregory van der Wiel weer in genade aangenomen bij Fenerbahçe, evenals diens collega Emmanuel Emenike.

Beiden waren sinds anderhalve maand uit de gratie geraakt bij de Turkse topclub, en mochten aanvankelijk vertrekken in de transferperiode van januari. Voor Van der Wiel was er belangstelling uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar uiteindelijk ging de transfer van de 28-jarige verdediger naar Al Wahda niet door.

Op woensdag trainden beiden weer mee bij Fenerbahce en op basis van die beelden lijkt het erop dat de situatie genormaliseerd is. Turkse media meldden eerder dat Van der Wiel en Emenike zich onfatsoenlijk hadden gedragen, maar de tijdelijke schorsing zou nu zijn ingetrokken.

Kittel wint opnieuw in Dubai, Groenewegen weer tweede

De Duitse wielrenner Marcel Kittel heeft woensdag ook de tweede etappe van de Dubai Tour op zijn naam geschreven. De renner van Quick-Step Floors was dinsdag al de beste in de eerste etappe en ook dit keer won hij in de massasprint.

Dertien kilometer voor het einde van de 188 kilometer lange rit van Dubai naar Ras al-Khaimah werd een kopgroep teruggepakt, waarna de voorbereidingen op de sprint konden beginnen. Op de brede wegen werd flink geknokt om de sprinttreintjes in positie te krijgen, waarbij LottoNL-Jumbo prominent voorin mee aan het rijden was om Dylan Groenewegen goed af te zetten.

Kort voor de laatste kilometer raakte de trein van LottoNL ingesloten, maar een paar seconden later reden ze weer naar de kop van het peloton. Groenewegen leek er uiteindelijk niet veel aan te hebben, maar kon zich wel in het wiel van John Degenkolb van Trek-Segafredo positioneren. De Nederlands kampioen ging de sprint vrij vroeg aan en dat bleek dan ook iets te vroeg te zijn. Kittel kwam er in extremis nog overheen en pakte de zege, wederom voor Groenewegen. 

De helft van de top-10 was overigens een exacte kopie van een dag eerder: Kittel won, Groenewegen werd weer tweede, Degenkolb werd weer vierde, Sascha Modolo eindigde weer als vijfde en Adam Blythe kwam weer als tiende over de streep. 

Chaos op Schiphol door storing

De chaos op Schiphol is compleet. Door een computerstoring bij de luchtverkeersleiding zijn tientallen vluchten geannuleerd en al het andere luchtverkeer loopt uren vertragingen op. Vanmorgen viel het computersysteem waarmee vliegtuigen worden begeleid uit, waarna backup-systemen werden ingeschakeld. Hierdoor liep de capaciteit van het vliegverkeer enorm terug.

Om half vier meldde Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) dat de storing is opgelost maar dat de gevolgen nog de hele dag zullen aanhouden. "Er ontstaan nu geen vertragingen meer door onze systemen," zegt een woordvoerder. "Maar de gevolgen van het eerdere oponthoud zullen nog de rest van de dag doorwerken."

KLM zegt intussen 38 vluchten geschrapt te hebben. Maar ook allerlei andere maatschappijen hebben vluchten moeten annuleren en andere vluchten zijn vertraagd. Zo vertrok een Easyjetvlucht naar Milaan, die omstreeks half 9 had moeten vertrekken, pas om half 5. KLM heeft een incidententeam samengesteld om de problemen op te lossen. "Wij zorgen nu dat getroffen passagiers worden opgevangen en dat hen voor zover mogelijk een alternatief wordt geboden," zegt een woordvoerder. "Maar we regelen inmiddels ook slaapplekken in hotels."

Toestellen zijn nu overal in Europa gestrand en de bemanningen mogen volgens veiligheidsregels niet te lang doorwerken, waardoor de gevolgen nog lang merkbaar zullen zijn, ook nu de storing is opgelost.

De oorzaak van de storing wordt nog onderzocht.  "Het was een probleem in de hardware van ons verkeersleidingssysteem," zegt een woordvoerder van de LVNL, "waardoor een onderdeel moest worden vervangen. In dat geval moeten we naar een backup-procedure, waardoor onze capaciteit sterk daalt en vertragingen ontstaan."

Geen parlementaire enquete naar invoering Euro

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich woensdag uitgesproken tegen een parlementaire enquête naar de invoering van de euro. Het CDA en D66 en de regeringspartijen VVD en PvdA voelden niets voor het voorstel van SP, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren.

Deze vier partijen hadden zich achter het burgerinitiatief geschaard van Thierry Baudet, die met het Forum voor Democratie wil meedoen aan de verkiezingen. Baudet was in de Kamer om het burgerinitiatief voor de enquête, dat door meer dan 45.000 mensen werd ondersteund, toe te lichten.

Baudet werd tijdens zijn speech nog even vermanend toegesproken door Kamervoorzitter Khadija Arib, nadat hij had gesteld dat "het hele land mocht bloeden voor de ambities van meneer Dijsselbloem". Hij doelde op de minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem.

Geen meerderheid voor enquête naar euro
Geen meerderheid voor enquête naar euro (Foto: ANP)

Rhythm and blues-zanger Bobby Freeman overleden

De Amerikaanse soul en rhythm and blues-zanger Bobby Freeman is de afgelopen zaterdag op 76-jarige leeftijd overleden. Het overlijden werd bevestigd door een persoon die onlangs nog in contact was geweest met de muzikant. Freeman overleed in zijn huis in Anson, Texas. Verdere details over de doodsoorzaak zijn niet bekendgemaakt. Bobby Freeman was vooral bekend door zijn grote hit 'Do You Wanna dance', een liedje dat later ook zou worden opgenomen door artiesten zoals Cliff Richard, Del Shannon, The Beach Boys, The Mamas & the Papas, John Lennon, Ramones, Jan & Dean, The Queers, Raimundos, Juliana Hatfield en nog vele anderen.

 Bobby Freeman - Do You Wanna Dance

De op 13 juni 1940 in San Francisco geboren Robert Thomas Freeman was één van de eerste toonaangevende rhythm and Blues-artiesten uit die stad. Freeman begon zijn muzikale loopbaan op 14-jarige leeftijd in de groep The Romancers, waarmee hij een tweetal singles uit zou brengen. Nadat Freeman de groep had verlaten richt hij zijn eigen band The Vocaleers op. De muzikant heeft een ontmoeting met een lokale deejay die Freeman vraagt of hij ook eigen nummers heeft geschreven. Freeman liet hem daarop weten dat hij wel wat ideeën voor liedjes in zijn hoofd had en één daarvan was het rock-'n-roll liedje 'Do You Wanna Dance'.

In maart 1958 zou de single verschijnen op het kleine Josie Records. Binnen twee maanden stond de single van Bobby Freeman in de Billboard Top 100 en zou uiteindelijk de vijfde plaats halen. Het liedje 'Do You Wanna Dance' zou daarna in diverse uitvoeringen in de wereldwijde hitlijsten te vinden zijn. Bobby Freeman was te zien in het populaire Amerikaanse muziekprogramma American Bandstand en ging op tournee met artiesten zoals Fats Domino, Jackie Wilson en The Coasters. Ook scoorde de artiest kleine hitjes met singles als 'Betty Lou Got a New Pair of Shoes' en 'Need Your Love'.

In 1960 tekent Freeman een platencontract bij King Records en brengt daar hetzelfde jaar nog de succesvolle single '(I Do The) Shimmy Shimmy' uit. In 1964 neemt Freeman een aantal liedjes op met de jonge producer Sylvester Stewart. Stewart zou later een stuk bekender worden onder de naam Sly Stone. Met Stewart achter de knoppen en schuiven neemt Freeman de single 'C’mon and Swim' op waarmee hij zijn laatste top 5 hit zou scoren. Met latere singles zoals '“I’ll Never Fall in Love Again' en 'Everybody’s Got a Hang Up' zou de muzikant de top 100 niet weten te bereiken. Vanaf de vroege zeventiger jaren trok Freeman zich terug uit de muziekwereld en zou daarna nog maar sporadisch op een podium te vinden zijn.

Update 17.20 uur: Datum en locatie van overlijden toegevoegd

OpenVR maakt stap richting Mac

Dat de Mac ondanks verwoede pogingen het gat te dichten nog steeds op games-gebied achterloopt is algemeen bekend. Dit is ook het geval met virtual reality, mede omdat er weinig Macs zijn met hardware aan boord dat voldoet.

OpenVR was er dan ook nog niet voor Mac en dat gaat binnenkort veranderen. Ontwikkelaar Valve heeft de eerste mogelijkheden geopend. Ontwikkelaars kunnen met de laatste update beginnen met het testen van OpenVR op een Mac. Meer dan testen kan men niet met zekerheid doen omdat volgens de changelog toekomstige compatibiliteit niet garandeerd is.

Valve lost hiermee een belofte in die ze eerder gesteld hadden eind 2016 nog in te lossen.

Ambtenaren Zuid-Afrika met de auto naar het toilet

Zuid-Afrika kampt momenteel met een nijpend gebrek aan water. Op sommige plekken spoelt er niets meer door de leidingen. Ambtenaren van het departement van Sociale Ontwikkeling in de provincie Mpumalanga moeten een kwartier met de auto door de stad rijden om hun behoefte te doen en te kunnen doortrekken.

Op het kantoor komt er na doortrekken geen spoelwater meer. De dichtstbijzijnde openbare toiletten staan in een winkelcentrum dat 6 kilometer verderop staat. In het kantoor worden de armen van de provincie geholpen. Die moeten soms even een half uurtje wachten tot de ambtenaar met wie ze in gesprek willen, van toiletbezoek is teruggekeerd.

De management van het gebouw doet er alles aan om weer water te krijgen. Maar het departement is niet het enige instituut dat met het watertekort kampt. De droogte in de provincie veroorzaakt ook problemen in ziekenhuizen en scholen.

'Ben even weg'
'Ben even weg' (Foto: BuzzO)

Duitse minister wil enkelband als controle

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, wil mensen die mogelijk een aanslag willen plegen, een enkelband om kunnen doen. Hij heeft daar woensdag voor om medewerking van de deelstaten gevraagd.

De elektronische enkelbanden zijn niet de hele oplossing, maar wel een belangrijk instrument om het toezicht op gevaarlijke personen te vergemakkelijken, aldus de bewindsman. De Maizière is bezig de federale wet hiervoor aan te passen, maar de bewaking met elektronische enkelbanden is vooralsnog vooral een zaak van de deelstaten.

De minister ziet de enkelband niet alleen als middel voor de tenuitvoerlegging van een straf, maar ook als een methode om aanslagen te voorkomen. De band zou om de enkel moeten kunnen worden gelegd van 'Gefährder'. Dat zijn volgens De Maizière "mensen die de veiligheidsdiensten in staat achten een aanslag te plegen".

De poging van De Maizière en zijn collega van Justitie, Heiko Maas, om de enkelband voor toezicht in te zetten, is onderdeel van een serie beoogde nieuwe maatregelen tegen terrorisme.

Duitse minister wil enkelband als controle
Duitse minister wil enkelband als controle (Foto: ANP)

De Vries valt in 'gewonnen' positie tijdens Alternatieve Elfstedentocht

De Alternatieve Elfstedentocht bij de vrouwen kende woensdag een bizar einde. Na tweehonderd kilometer zwoegen werd er gesprint om de winst en het was Elma de Vries die de zege - haar tweede na 2006 - niet meer kon ontgaan.

Dat dacht althans ongeveer iedereen. De Vries sprintte zich los van de rest van de kopgroep, maar enkele meters voor de finish ging ze onderuit. Ze gleed nog wel richting finish, maar de geloste schaatsters kwamen met hoge snelheid langszij. Lisa van der Geest kon zo in extremis toch nog de zege pakken, voor Anne Tauber en Ankie Ytsma. De onfortuinlijke De Vries eindigde als vierde. Van der Geest leek eerder al op weg naar de winst, maar werd nog bijgehaald door De Vries, Tauber, Ytsma en Aggie Walsma. 

Van Poppel wint proloog Herald Sun Tour

Danny van Poppel is het wielerseizoen prima begonnen. Na een paar goede klasseringen in de sprints in de Tour Down Under schreef de Nederlander van Team Sky woensdag de proloog van de Herald Sun Tour in Australië op zijn naam.

In Melbourne was een zeer kort parcours van slechts 2,1 kilometer uitgezet en dat lag sprinter Van Poppel uitstekend. Hij legde het parcours in 2:32 minuten af en dat bleek uiteindelijk één seconde sneller dan de Australiër Brenton Jones en de Nieuw-Zeelander Alex Frame, beiden rijdend voor het Britse JLT Condor. Van Poppel's kopman Chris Froome gaf zeven seconden toe en eindigde als 26e.

De Herald Sun Tour duurt tot en met zondag en kent donderdag met de aankomst in Falls Creek gelijk een pittige etappe, waar Van Poppel zijn gele leiderstrui normaal gesproken niet vast kan houden. 

Autoverkoop ruim kwart hoger in januari

De Nederlandse autobranche is 2017 voortvarend begonnen. In januari werden 51.536 nieuwe auto's op kenteken gezet, ruim 27 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de brancheorganisaties RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

Het is voor het eerst sinds 2012 dat in de eerste maand van het jaar meer dan 50.000 nieuwe auto's werden geregistreerd. De sterke toename is mede te danken aan gewijzigde bijtellingsregels voor zakelijke rijders. Die waren ditmaal in veel gevallen goedkoper uit als hun leasebak pas in het nieuwe jaar op kenteken werd gezet. In voorgaande jaren was dat omgekeerd en piekte de verkoop juist in december.

Volkswagen wist afgelopen maand de meeste wagens aan de man te brengen: 8464 stuks. Dat is bijna een zesde van het totaal en meer dan de nummers twee en drie (Opel en Kia) bij elkaar. Ook de Franse merken Renault en Peugeot haalden de top vijf.

In heel 2017 verwacht de autobranche 415.000 nieuwe voertuigen te slijten. Dat zou een groei van 8,5 procent betekenen ten opzichte van vorig jaar, toen de autoverkoop in ons land juist met bijna 15 procent omlaag ging.

Autoverkoop ruim kwart hoger in januari
Autoverkoop ruim kwart hoger in januari (Foto: ANP)

EU en Mexico versnellen handelsgesprekken

De Europese Unie en Mexico willen snel een beter vrijhandelsakkoord en hebben daarvoor twee extra gespreksronden ingelast. De stap lijkt een reactie op het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om NAFTA, het vrijhandelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico, op te zeggen.

"We zijn getuige van een zorgwekkende toename van protectionisme in de wereld", aldus EU-handelscommissaris Cecilia Malmström en de Mexicaanse minister Ildefonso Guajardo van Economische Zaken. Zij willen de vorig jaar begonnen onderhandelingen versnellen om eerder de vruchten te kunnen plukken van een nieuw akkoord.

De extra gespreksrondes vinden plaats in april en juni. Tussendoor ontmoeten Malmström en Guajardo elkaar in Mexico City om de onderhandelaars een duwtje te geven.

De "modernisering"van het bestaande vrijhandelsverdrag FTA uit 2000 zorgt volgens het duo voor meer banen en groei. De waarde van de jaarlijkse onderlinge handel groeide tussen 2005 en 2015 van 26 miljard naar 53 miljard euro.

EU en Mexico versnellen handelsgesprekken
EU en Mexico versnellen handelsgesprekken (Foto: ANP)

Blondie in mei terug met nieuwe plaat

Blondie brengt in mei een nieuw album uit, het eerste in drie jaar tijd. Pollinator ligt op 5 mei in de winkels. Dat kondigde de band rond Debbie Harry (71) woensdag aan.

Blondie werkte twee jaar aan Pollinator, waaraan onder anderen Sia en Charli XCX meewerkten. De plaat is opgenomen in de New Yorkse studio The Magic Shop, waar ook David Bowie zijn laatste twee albums opnam. Pollinator is de laatste plaat die is opgenomen in de beroemde studio die vorig jaar voorgoed haar deuren sloot.

Fun, de eerste single van het album, was woensdag voor het eerst te horen op BBC Radio 2. Het nummer is een van de elf liedjes op Pollinator, het elfde studioalbum van Blondie.

Blondie in mei terug met nieuwe plaat
Blondie in mei terug met nieuwe plaat (Foto: BuzzE)

Denuvo reageert op gekraakte pc-versie Resident Evil 7

Het Oostenrijkse bedrijf Denuvo, dat uiterst succesvol was met de ontwikkeling van hun gelijknamige software om piraterij tegen te gaan, heeft gereageerd op een breuk in de kopieerbeveiligingstechniek. Resident Evil 7 werd namelijk binnen een week na release al gekraakt, ondanks de Denuvo-beveiliging.

Denuvo slaagde er in om nieuwe games maandenlang na release te beschermen tegen illegaal kopiëren, iets wat enkele jaren geleden voor onmogelijk werd gehouden. De notoire hackgroepering 3DM, die specialiseert in het hacken van DRM-software, voorzag door Denuvo zelfs het einde van softwarepiraterij als geheel. Het was Dragon Age: Inquisition die in 2014 een maand lang ongekraakt bleef, iets wat destijds een extreem lange periode was voor een titel om ongehackt te blijven.

Toch is het binnen een week gelukt om de Denuvo-beveiliging van Resident Evil 7 te hacken. Thomas Goebl, marketingpipo bij het Oostenrijkse bedrijf, reageerde vrij luchtig: "We hebben altijd gezegd dat onze softwareoplossingen moeilijk te kraken zijn - niet onmogelijk te kraken. Tot nu toe is er slechts één groepering in geslaagd om zo snel door de beveiliging heen te dringen. Zoals altijd blijven we onze software voortdurend verbeteren met nieuwe versies."

Of Capcom nu zijn geld terugkrijgt van Denuvo is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat Resident Evil 7 een hele vette game is die de franchise weer terug in het zadel heeft geholpen. Bekijk de launch-trailer nog even voor een mooie impressie van wat je in het nieuwste deel uit de horrorreeks kunt verwachten.

Jinek trekt recordaantal kijkers

Eva Jinek heeft dinsdagavond een recordaantal kijkers getrokken met haar talkshow. 1,06 miljoen kijkers stemden af op Jinek, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Volgens Mediacourant keken nooit eerder zo veel mensen naar de talkshow.

Het is de derde keer dat Jinek meer dan een miljoen kijkers trok. De eerste keer was in januari 2015 na de aanslag op Charlie Hebdo, de tweede keer begin vorige maand. Jinek profiteert de laatste weken van de teruglopende kijkcijfers van RTL Late Night. Die talkshow trok dinsdagavond 625.000 kijkers.

Dinsdag waren overigens Frits Wester, Wouter Kolk, Herman Brusselmans, Jetta Klijnsma en Katja Schuurman te gast. Wie benieuwd is of er daarmee ook inhoudelijk iets bijzonders in de uitzending zat, kan om 15.30 uur voor de herhaling op NPO 1 afstemmen.

Het best bekeken programma van de dinsdag was het NOS Journaal van 20.00 uur. Dat trok 2,37 miljoen kijkers. Opgelicht volgt met 1,64 miljoen kijkers op de tweede plaats, De rijdende rechter maakt met 1,61 miljoen kijkers de top drie compleet.

Jinek trekt recordaantal kijkers
Jinek trekt recordaantal kijkers (Foto: BuzzE)

Iets meer mensen wisselen van zorgverzekeraar

Bijna 1,1 miljoen verzekerden zijn dit jaar overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, blijkt uit definitieve cijfers van het informatiecentrum voor de zorg Vektis. Dat komt overeen met 6,4 procent van alle verzekerden.

Het percentage overstappers is een fractie hoger dan vorig jaar en iets lager dan in 2015. Zo wisselde in 2016 6,3 procent van de verzekerden van zorgverzekeraar. In 2015 was dit 6,8 procent.

Verzekerden kunnen elk jaar tot 1 januari hun zorgverzekering opzeggen en hebben dan tot uiterlijk 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten.

Iets meer mensen wisselen van zorgverzekeraar
Iets meer mensen wisselen van zorgverzekeraar (Foto: ANP)

Australië bezorgd over migrantendeal met VS

Het Witte Huis komt terug van de verzekering dat de VS een groep gestrande migranten van Australië overneemt. De Australische premier Malcolm Turnbull benadrukte in het weekend nog dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump heeft toegezegd de afspraken na te komen, maar Australische media meldden woensdag dat er grote obstakels zijn gerezen.

Trumps woordvoerder Sean Spicer had het plotseling over "het extreem doorlichten" van de migranten die Australië over wil dragen aan de VS. Het gaat om 1250 mensen uit voornamelijk Afghanistan, Irak en Iran.

Zij worden vastgehouden op eilanden in de Stille Oceaan en in Papoea-Nieuw-Guinea omdat de Australische wet het verbiedt dat bootvluchtelingen onder wat voor status dan ook worden opgenomen. Australië wil de vluchtelingenkampen daar sluiten.

Trump heeft het opnemen van vluchtelingen stilgelegd en een inreisverbod afgekondigd voor mensen uit een reeks overwegend islamitische landen, waaronder Irak en Iran.

Australië bezorgd over migrantendeal met VS
Australië bezorgd over migrantendeal met VS (Foto: ANP)

Geen straf voor ME'er die Feyenoord-fan sloeg

De ME'er die in de zomer van 2013 een Feyenoord-supporter op zijn hoofd sloeg na de wedstrijd tegen het Russische Kuban Krasnodar, krijgt woensdag geen straf of maatregel. De rechtbank in Rotterdam acht wel bewezen dat de agent heeft geslagen, maar legt geen straf op.

Tegen de man was 150 uur werkstraf geëist door het Openbaar Ministerie. De agent had volgens het OM "disproportioneel" geweld gebruikt tegen de 37-jarige Mike.

Geen straf voor ME'er die Feyenoord-fan sloeg
Geen straf voor ME'er die Feyenoord-fan sloeg (Foto: ANP)

Nederland loopt achter met duurzame energie

Nederland investeert te weinig in duurzame energie en dreigt daardoor zijn nationale doel in 2020 niet te halen. Ook Frankrijk en Luxemburg lopen achter.

Dat staat in het rapport dat EU-commissaris Maros Sefcovic (Energie) woensdag in Brussel presenteerde over de voortgang van Europa om het energiebeleid om te vormen. De Europese Unie als geheel gaat het doel om in 2020 20 procent van het energieverbruik uit duurzame bronnen als zon en wind te putten, gerekend vanaf 1990, volgens Brussel waarschijnlijk wel halen. Dat is nu 16 procent.

Nederland wil dat in 2020 14 procent van het totale energieverbruik duurzaam is. De Europese Commissie schat dat het percentage momenteel nog niet op de helft ligt. Volgens een functionaris zouden de drie achterblijvers gebruik moeten maken van de mogelijkheid om te investeren in duurzame energie in andere lidstaten, omdat dat meetelt voor het nationale percentage.

Nederland loopt achter met duurzame energie
Nederland loopt achter met duurzame energie (Foto: ANP)

Drietal verdacht van miljoenenfraude

Bij een grootschalig onderzoek naar faillissementsfraude en witwassen zijn dinsdag drie verdachten aangehouden. Het zijn twee mannen uit Rotterdam van 44 en 48 jaar en een 35-jarige man uit Den Haag. De FIOD schat het totale bedrag dat sinds 2012 met deze fraude is gemoeid op zeker 12,5 miljoen euro, zo maakte de fiscale opsporingsdienst woensdag bekend.

De verdachten hadden uitzendbedrijven in de steigerbouw, maar zouden geen belasting hebben afgedragen over uitbetaalde lonen. Geld uit deze ondernemingen werd vooral gebruikt voor eigen gewin. Onderzocht wordt of er met valse facturen is gewerkt om de winst te drukken en geld wit te wassen.

Voor het onderzoek werden in de omgeving van Rotterdam en Den Haag negen woningen en vijf bedrijfspanden doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op de administratie en bankrekeningen, maar ook op sieraden, acht auto's, ruim 50.000 euro contant geld en twee vuurwapens.

Drietal verdacht van miljoenenfraude
Drietal verdacht van miljoenenfraude (Foto: ANP)

Doping kost Rusland weer olympische medaille

Het is niet de eerste keer en het zou een verrassing zijn als het de laatste keer is, maar Rusland is wéér een medaille kwijt van de Olympische Spelen in Londen in 2012. Zoals bij vele van haar landgenoten werd tijdens hertesten van oude stalen ook bij atlete Antonina Krivoshapka de verboden steroïde turinabol gevonden, in de jaren '80 nog mateloos populair onder Oost-Duitse coaches, die het massaal toedienden aan zeer jonge meisjes.

Dat Krivoshapka bij hertesten positief is bevonden is ongetwijfeld balen voor haar, maar voor een aantal andere Russinnen is het ronduit zuur. De ploeg won in Londen namelijk zilver op de 4x400 meter, maar daar gaat een streep door. Jamaica zal het zilver krijgen, terwijl Oekraïne het brons in handen krijgt. Een hele prettige gedachte is dat laatste nou ook weer niet, want zowel Olha Zemlyak als Nataliya Pydya - die beiden in de finale liepen - waren van 2009 tot 2011 al eens geschorst vanwege het gebruik van anabole steroïden. 

Het is overigens de tweede zilveren olympische medaille op de 4x400 meter op rij die Rusland in moet leveren. Het in 2008 op de Spelen gewonnen zilver ging onlangs ook al naar Jamaica nadat zowel Tatyana Firova als Anastasiya Kapachinskaya aan de steroïden bleken te zitten. Beiden waren in 2012 ook weer van de partij en zijn dus twee zilveren medailles kwijt. 

Het Internationaal Olympisch Comité kondigde woensdag eveneens aan dat de resultaten van discuswerpster Vera Ganeeva uit Rusland en de Turkse bokser Adem Kilicci uit de resultaten van de Spelen van 2012 geschrapt worden door dopinggebruik. Ganeeva haalde de finale niet in Londen, Kilicci werd in zijn gewichtsklasse vijfde. 

E-sporter Smit weg bij ADO, want fan van Ajax

ADO Den Haag moet het na vijf dagen al zonder e-sporter Andries Smit doen. Smit zou ADO gaan vertegenwoordigen in de 'E-Divisie', waarin het computerspelletje FIFA17 gebruikt wordt om een club tot virtuele kampioen uit te roepen. Alle achttien eredivisieclubs worden door een gamer vertegenwoordigd.

Volgens bronnen rond ADO stapte Smit zelf op nadat hij bedreigingen ontving. Op social media zou nog ergens een door hem geschreven bericht staan waaruit bleek dat hij fan is van Ajax, iets wat fans van de Haagse club vermoedelijk niet zo leuk vonden. De supporters van de twee clubs kunnen het immers vaak niet zo goed met elkaar vinden en dus vonden een aantal mensen het - als het daadwerkelijk zo gegaan is - een goed idee om Smit dan maar te bedreigen. 

Mitchel Denkers is aangewezen als de nieuwe vertegenwoordiger van ADO in de E-Divisie, die komende maandag van start gaat. 

Officieren Rusland en manager Kaspersky beschuldigd van verraad

Twee hoge officieren van de cyberafdeling van de Russische inlichtingendienst FSB en een werknemer van beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab worden ervan beschuldigd voor de Verenigde Staten te hebben gewerkt.

De verdachten zouden zich zo schuldig hebben gemaakt aan hoogverraad, zei een advocaat van een van de verdachten tegen persbureau Interfax. Roeslan Stojanov leidde de afdeling cybercrime van Kaspersky en werkte eerder voor het ministerie van Binnenlandse Zaken van Rusland. Hij en de twee anderen zouden de Amerikaanse inlichtingendienst op het spoor van een serververhuurder hebben gezet. Dat bedrijf zou zijn gebruikt door de hackers die vorig jaar de Amerikaanse Democratische partij aanvielen.

President Vladimir Poetin is op de hoogte gesteld, zei diens woordvoerder woensdag.

Officieren Rusland beschuldigd van verraad
Officieren Rusland beschuldigd van verraad (Foto: ANP)

Brussel waarschuwt Roemenië over corruptie

De Europese Commissie wil dat Roemenië de strijd tegen corruptie niet afzwakt, maar juist opvoert. De commissie heeft dan ook grote zorgen over de jongste ontwikkelingen in het EU-land,

De Roemeense regering wil namelijk dat ambtsmisbruik voortaan niet meer wordt bestraft als de schade lager is dan omgerekend ongeveer 50.000 euro. Zondag gingen duizenden Roemenen al de straat op om daartegen te protesteren. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en zijn rechterhand Frans Timmermans lieten woensdag in een verklaring weten het Roemeense voornemen grondig te onderzoeken.

Vorige week had de commissie in een rapport nog de vooruitgang bij de Roemeense rechterlijke macht geprezen in de aanpak van corruptie bij hooggeplaatste functionarissen. Juncker en Timmermans waarschuwen dat dat niet mag worden teruggedraaid. Afzwakking van de strijd tegen corruptie zou gevolgen hebben voor toekomstige beoordelingen, schrijft het duo.

Brussel waarschuwt Roemenië over corruptie
Brussel waarschuwt Roemenië over corruptie (Foto: ANP)

Verdachte bijna 17 jaar na aanslag gepakt

Bijna zeventien jaar na een aanslag in het Duitse Düsseldorf met tien gewonden, heeft de politie een verdachte aangehouden. Het gaat om een inmiddels vijftigjarige rechtsextremist, aldus justitie woensdag.

Op 27 juli 2000 ontplofte bij het treinstation Wehrhahn in Düsseldorf een pijpbom gevuld met de springstof TNT. Onder de gewonden was een zwangere vrouw die haar vrucht verloor en zelf enige tijd in levensgevaar verkeerde. De slachtoffers waren overwegend Joodse Oost-Europeanen die voor taallessen in Duitsland waren.

De huidige verdachte was destijds ook al gearresteerd maar moest wegens gebrek aan bewijs worden vrijgelaten. Het onderzoek werd in 2015 opnieuw geopend en dankzij nieuwe technieken kwam nieuw bewijs op tafel. Justitie wilde niet kwijt welk nieuw bewijs dat is.

Verdachte bijna 17 jaar na aanslag gepakt
Verdachte bijna 17 jaar na aanslag gepakt (Foto: ANP)

'Google passeert Apple als waardevolste merk'

Google heeft Apple van de troon gestoten als meest waardevolle merk ter wereld, althans volgens een woensdag gepubliceerde ranglijst van het Britse merkwaarderingsbureau Brand Finance. Waar Apple moeite heeft met het handhaven van zijn technologische voorsprong ten opzichte van concurrerende smartphonemakers, kent Google als zoekmachine nagenoeg geen serieuze rivalen meer.

De merkwaarde van Google, dat een belangrijk deel van zijn inkomsten haalt uit reclame bij het zoeken op internet, is in 2016 met bijna een kwart gestegen tot een kleine 110 miljard dollar. Die van Apple daalde van bijna 146 miljard naar dik 107 miljard dollar.

Apple eindigde de voorgaande vijf jaar nog als waardevolste merk. Google bekleedde die positie voor het laatst in 2011. Het hoogst genoteerde Nederlandse bedrijf op de lijst van Brand Finance is dit jaar wederom Shell, gevolgd door ING, Philips, Rabobank en Heineken.

'Google passeert Apple als waardevolste merk'
'Google passeert Apple als waardevolste merk' (Foto: BuzzT)

PvdA: recht om onbereikbaar te zijn na werk

Werknemers moeten het recht krijgen om onbereikbaar te zijn na werktijd. Daarvoor pleit PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher woensdag. De partij bevestigt berichtgeving bij RTL Nieuws hierover.

"Mailtjes, sms'jes of appen met collega's tot laat in de avond of in het weekend leiden tot een steeds vagere grens tussen werk en privésfeer. Dit kan uiteindelijk resulteren in een te grote werklast, burn-out en verstoorde relaties in het gezin", aldus de PvdA.

Asscher wil dat bedrijven met vijftig mensen of meer hierover gaan overleggen met vakbonden en ondernemingsraden. Hij wil geen verbod op 's avonds of in het weekend werken, maar "de keuze is aan de werknemer".

Het idee is niet nieuw. In Frankrijk kunnen werknemers al e-mails en telefoontjes van de baas buiten werktijd negeren. Ook bij sommige bedrijven in Duitsland zoals BMW is al een dergelijke regeling van kracht.

PvdA: recht om onbereikbaar te zijn na werk
PvdA: recht om onbereikbaar te zijn na werk (Foto: ANP)

EU-parlement kort Marine Le Pen met 8500 euro

Marine Le Pen moet minimaal 8500 euro per maand aan salaris en onkostenvergoedingen inleveren omdat ze weigert 298.392 euro te betalen aan het Europees Parlement. De voorzitster van de Franse nationalistische partij Front National (FN) had tot 1 februari de tijd gekregen het loon van een medewerkster terug te storten nadat bleek dat die vrouw de betreffende vijf jaar niet in het EU-parlement maar op het FN-bureau in Frankrijk werkte.

Nu de deadline is verstreken, houdt het parlement voorlopig de helft van haar bruto maandsalaris (8484 euro) in, de volledige maandvergoeding voor kantoor (4320 euro) en de helft van haar dagvergoedingen. Dat is 306 euro voor elke dag dat ze in het parlement aanwezig is. Volgens bronnen in het parlement heeft de accountant haar woensdagmorgen schriftelijk van de 'administratieve maatregel' op de hoogte gesteld.

EU-parlement kort Marine Le Pen met 8500 euro
EU-parlement kort Marine Le Pen met 8500 euro (Foto: ANP)

Israël begint met ontruiming Amona

Israëlische veiligheidstroepen zijn woensdag begonnen met de ontruiming van de nederzetting Amona in Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever. In de nacht van dinsdag op woensdag verliep een ultimatum dat het leger de ongeveer 280 inwoners van de nederzetting had gegeven om de plek te verlaten.

De inwoners lieten zich woensdag niet zonder slag of stoot verdrijven. Toen honderden veiligheidstroepen richting de nederzetting liepen, werden zij door jongeren bekogeld met stenen en werden de straten naar de nederzetting gebarricadeerd met brandende autobanden.

Honderden sympathisanten hebben zich samen met de inwoners verschanst in de huizen van Amona.

De hoogste rechter in Israël heeft bepaald dat de nederzetting voor 8 februari ontruimd moet zijn. De grond waarop Amona illegaal is gebouwd is namelijk privébezit van Palestijnen.

Israël begint met ontruiming Amona
Israël begint met ontruiming Amona (Foto: ANP)

Vier op tien organisaties melden datalek niet

Vier van de tien organisaties in Nederland geven datalekken niet door een de Autoriteit Persoonsgegevens, ook al is dat in principe wel verplicht. Ze zijn bang voor hun imago of voor straf, weten niet hoe groot de gevolgen van het lek zijn en willen verder misbruik voorkomen. Vooral het midden- en kleinbedrijf zwijgt, daar is nog geen kwart open over lekken. Dat blijkt uit een onderzoek van beveiliger Kaspersky.

Het doorgeven van grote datalekken is sinds 1 januari vorig jaar verplicht. De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg in 2016 bijna 5500 meldingen. Maar volgens de onderzoekers zouden er 24.000 meldingen moeten zijn gekomen. Kaspersky zegt dat cybercrime alleen te bestrijden is als bedrijven open zijn.

Het onderzoek is in november en december uitgevoerd onder 310 bedrijven en instanties. Meer dan de helft daarvan heeft vorig jaar te maken gehad met een of meer datalekken.

Vier op tien organisaties melden datalek niet
Vier op tien organisaties melden datalek niet (Foto: BuzzT)

LB: Geraldine: op internet eigenlijk geen relatie

Lekker belangrijk; nieuws dat je niet wil missen!

Geraldine Kemper houdt haar vriend Paul zo veel mogelijk uit de schijnwerpers. "Hij heeft daar nooit voor gekozen, dus ik zeg: prima, dan doe je het niet", zegt de presentatrice in Grazia.

"Op Instagram staan ook geen foto's van ons samen", gaat Geraldine verder. "Eigenlijk heb ik, als je op het internet kijkt, geen relatie." Samen naar premières doen de twee af en toe. "Maar dan ga ik over de rode loper en gaat hij via de andere kant naar binnen."

Aanvankelijk hield Geraldine haar mond over Paul, maar daar is ze klaar mee. "We zijn inmiddels twee jaar samen, maar hebben onze relatie heel lang uit de pers gehouden. In het begin wist ik natuurlijk nog niet hoe het ging lopen, toen wilde ik het niet meteen aan iedereen vertellen", legt de 27-jarige presentatrice uit. "Maar dan kom er een punt dat je zo verliefd bent, ik had geen zin om daarover te liegen in interviews."

Geraldine denkt oud te worden met Paul. "We kunnen heel lekker ginnegappen met elkaar en ik vind hem ontzettend knap, maar er is gewoon een vonk. Ik ben zo blij met hem dat ik me kan voorstellen dat we een leven lang samenblijven."

Geraldine: op internet eigenlijk geen relatie
Geraldine: op internet eigenlijk geen relatie (Foto: BuzzE)

Zuid-Korea gaat voor top-4 op eigen Olympische Winterspelen

Het Zuid-Koreaanse Ministerie van Sport en het Nationaal Olympisch Comité hebben een hoge doelstelling gesteld voor de Olympische Winterspelen van volgend jaar in het eigen Pyeongchang. Het land wil de Spelen afsluiten met een plekje bij de beste vier op de medaillespiegel, één plaats hoger dan het record: in 2010 werd het land vijfde in de medaillespiegel in Vancouver.

Zuid-Korea slingert flink met zakken geld in de rondte en de waarschijnlijk ongeveer 130 atleten zullen voor een stevige prestatie moeten zorgen. Vier jaar geleden werd het land nog slechts dertiende in de medaillespiegel in Sochi en dat moet beter. Men gaat voor minimaal twintig medailles, waaronder minstens negen keer goud. Dat is ruimschoots meer dan de acht medailles - waaronder drie keer goud - die in Sochi gewonnen werden.

Shorttrack is traditioneel een goudmijn voor de Koreanen. Als alles in Pyeonchang een beetje de goede kant op valt zouden ze er prima zes van de acht gouden medailles kunnen pakken, terwijl ook op de langebaan goede kansen liggen. Verder wordt al jaren hoog ingezet op het skeleton en bobsleeën en dat betaalt zich al goed uit. Skeletonner Yun Sung-bin vestigde zich afgelopen seizoen definitief bij de absolute wereldtop en bobsleeërs Won Yun-jong en Seo Young-woo vormden vorig seizoen een dusdanig sterk duo dat ze het World Cup-klassement wonnen. 

In een aantal andere sporten wordt weer op een alternatieve manier geïnvesteerd. Zo is er de Duitse rodelaarster Aileen Frisch, die bij de junioren tot de wereldtop hoorde, maar die er voor aanvang van vorig seizoen de brui aan gaf omdat de overstap naar het Duitse World Cup-team niet lukte. Zij zal binnen afzienbare tijd voor Zuid-Korea uit gaan komen. Ook in het biatlon wordt een dergelijke truc uitgehaald. Zuid-Korea bakt er zelf weinig van en dus zijn een aantal Russen genaturaliseerd. Alexander Starodubets lukt het bij de mannen nog niet helemaal, maar Anna Frolina - jaren geleden voor Rusland een topper in de World Cup - komt steeds beter in haar ritme en is een goede hoop voor de Koreanen. 

Nader onderzoek naar beëindiging treinkaping

De rechtbank Den Haag heeft in een tussenvonnis woensdag een nader onderzoek gelast naar de dood van twee kapers bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977.

De rechtbank zegt op dit moment onvoldoende gegevens te hebben om een oordeel te vellen over de vraag of twee treinkapers opzettelijk zijn gedood door mariniers. Daarvoor moeten onder meer betrokken mariniers worden gehoord, aldus de rechtbank.

Het beroep van de staat op verjaring noemt de rechtbank "onaanvaardbaar".

Obstakel voor gratis roaming weggeruimd

De laatste hindernis voor het afschaffen van de roamingtarieven in de EU vanaf 15 juni is genomen. Zoals beloofd worden de kosten voor sms'en, bellen en mobiel internetten in andere EU-landen gelijk aan die in eigen land.

Het Europees Parlement en tijdelijk EU-voorzitter Malta bereikten dinsdagnacht een akkoord over de prijzen die telecombedrijven elkaar in rekening mogen brengen. De groothandelstarieven worden geleidelijk met zo'n 90 procent verlaagd. De afspraken moeten voorkomen dat providers de prijzen van hun nationale pakketten na 15 juni verhogen.

"Roaming zoals thuis is nu een realiteit", zei de Maltese minister Emmanuel Mallia (Digitale Economie). Onderhandelaar voor het parlement, de Finse Miapetra Kumpula-Natri sprak van "een grote overwinning voor de Europese consument". Zij stelt dat met het akkoord telecombedrijven hun kosten kunnen dekken én goed kunnen blijven concurreren.

Het akkooord moet nog formeel worden bekrachtigd door de lidstaten en het parlement.

Obstakel voor gratis roaming weggeruimd
Obstakel voor gratis roaming weggeruimd (Foto: BuzzT)

NBA: San Antonio Spurs verslaan Oklahoma City Thunder

Vannacht stonden in de NBA twee rivalen uit de Western Conference tegenover elkaar. De afgelopen jaren stonden wedstrijden tussen de San Antonio Spurs en de Oklahoma City Thunder steevast garant voor spektakel. San Antonio speelt nog steeds op hetzelfde hoge niveau als de laatste tien jaar. Oklahoma City is na het vertrek van Kevin Durant echter geen absolute topploeg meer. Toch wisten de ploegen de fans weer een interessante wedstrijd voor te schotelen. Een wedstrijd met twee gezichten.

Oklahoma City leunt bijna volledig op haar beste speler Russell Westbrook. Als Westbrook op het veld staat is de ploeg in staat om elke tegenstander te verslaan. In de minuten dat de guard op de bank zit zijn de Thunder echter erg kwetsbaar. Dit werd tegen de San Antonio Spurs weer pijnlijk duidelijk.

Westbrook verliet het veld met een 20-15 achterstand in het eerste kwart. Bij zijn terugkeer vroeg in het tweede kwart was de achterstand opgelopen tot 34-19. In de tweede helft gebeurde min of meer hetzelfde. Oklahoma had een 70-71 voorsprong toen Westbrook weer een paar minuten rust kreeg. In een mum van tijd stond het 88-77 in het voordeel van San Antonio.

In het slotkwart konden de Thunder de achterstand niet meer goed maken. Westbrook leed twee keer balverlies en miste al zijn vier schoten. Kawhi Leonard was in die periode namens San Antonio wel goed voor twaalf punten, waarmee de 108-94 overwinning binnen werd gesleept.

Kawhi Leonard kwam tot 36 punten, 8 rebounds en 4 assists. Zijn teamgenoot LaMarcus Aldridge voegde 25 punten toe. Westbrook eindigde met 27 punten, 6 rebounds en 14 assists.

Het was de tweede nederlaag op rij voor Oklahoma City, die Enes Kanter een paar weken moeten missen met een gebroken arm. San Antonio blijft stevig op de tweede plaats in de Western Conference staan.

Highlights Spurs tegen Thunder. Bron: YouTube.

De nummer drie in het oosten, de Toronto Raptors, boekten een moeizame overwinning op de New Orleans Pelicans. Pas na verlenging stond een 108-106 eindstand op het bord. De Raptors misten hun topscorer DeMar DeRozan die nog niet hersteld bleek van een enkelblessure.

Zonder DeRozan was het aan Kyle Lowry om voor de punten te zorgen. De point guard was goed voor 33 punten en 10 assists. Ook scoorde hij van ruime afstand, terwijl hij strak werd verdedigd, de beslissende basket in de verlenging.

Het was een zeer welkome overwinning voor de Raptors die zes van de laatste zeven wedstrijden verloren en de tweede plaats in het oosten moesten afstaan aan de Boston Celtics.

Anthony Davis noteerde 18 punten, 17 rebounds en 3 blocks voor de New Oreans Pelicans. De Unibrow miste echter veertien van zijn achttien schoten en hij faalde ook twee keer van de vrijeworplijn in de verlenging. Jrue Holiday werd met 30 punten topscorer voor de Pelicans.

De Washington Wizards boekten de vijftiende thuiszege op rij. De New York Knicks gingen met 117-101 over de knie. New York miste Kristaps Porzingis, Derrick Rose en Lance Thomas. Bij Washington haalden alle starters en reserve point guard Kelly Oubre de dubbele cijfers. Bradley Beal kwam tot 28 punten, Markieff Morris voegde 24 punten toe.

Uitslagen

Washington Wizards – New York Knicks 117-101
Toronto Raptors – New Orleans Pelicans 108-106 (OT)
Houston Rockets – Sacramento Kings 105-83
San Antonio Spurs – Oklahoma City Thunder 108-94
Portland Trail Blazers – Charlotte Hornets 115-98
Los Angeles Lakers – Denver Nuggets 120-116

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 32-15
Boston Celtics 30-18
Toronto Raptors 30-19
Atlanta Hawks 28-20
Washington Wizards 28-20
Indiana Pacers 25-22
Chicago Bulls 24-25
Charlotte Hornets 23-26
Milwaukee Bucks 21-26
Detroit Pistons 21-27
New York Knicks 21-29
Miami Heat 19-30
Philadelphia 76ers 18-29
Orlando Magic 19-31
Brooklyn Nets 9-39


Western Conference

Golden State Warriors 41-7
San Antonio Spurs 37-11
Houston Rockets 36-16
Los Angeles Clippers 30-18
Utah Jazz 30-19
Memphis Grizzlies 29-21
Oklahoma City Thunder 28-21
Denver Nuggets 21-26
Portland Trail Blazers 22-28
New Orleans Pelicans 19-30
Sacramento Kings 19-30
Minnesota Timberwolves 19-29
Dallas Mavericks 18-30
Los Angeles Lakers 17-34
Phoenix Suns 15-33

Zilver voor skiër Meiners op Universiade

Alpineskiër Maarten Meiners heeft op de Winteruniversiade in Almaty een bijzonder knappe prestatie afgeleverd. De voor de Universiteit van Amsterdam uitkomende Nederlander - die volgende week zijn 25e verjaardag viert - pakte woensdag het zilver op de supercombinatie. 

Slalomspecialist Meiners begon 's ochtends vroeg al uitstekend met een tiende plek op de super-G, waardoor er volop kansen lagen om in de middag naar voren te schuiven. Dat deed hij dan ook uitstekend: een ijzersterk eerste deel van zijn slalomrun bracht hem een groot voordeel, wat hij in deel twee nipt vast kon houden ten opzichte van de Slowaak Matej Falat.

De een na de ander kwam niet in de buurt van de tijd van Meiners, aangezien het vooral snelheidsspecialisten waren die na de super-G hoog geklasseerd stonden. Dat gold niet voor de zeer verrassende leider: de Let Kristaps Zvejnieks, slalomspecialist pur sang. Hij leverde nagenoeg zijn hele voorsprong in het eerste deel in op Meiners, maar onderin liet de Let zijn klasse zien en dook hij onder de tijd van de Nederlander.

Het is de eerste Nederlandse medaille ooit in het alpineskiën op de Winteruniversiade. De enige andere keer dat een Nederlander in de buurt van het podium kwam was in 2013 in Trentino. Dezelfde Meiners werd destijds vierde op de reuzenslalom - op 0,05 seconden van het zilver - en vijfde op de super-G. 

Kittel verslaat Groenewegen in Dubai, Cavendish op 'leegloper' derde

Marcel Kittel heeft de eerste etappe van de Dubai Tour gewonnen. De Duitser was in de eindsprint oppermachtig en zag Nederlands kampioen Dylan Groenewegen niet meer langszij komen.

Tien kilometer voor de finish van de 181 kilometer lange etappe werd een groepje van vijf vluchters bijgehaald. Met nog dik twee kilometer te gaan ging onder meer Sonny Colbrelli onderuit en ontstond een gat in het peloton, maar de meeste topsprinters zaten er nog bij.

Quick-Step Floors bracht sprinter Kittel met uitstekend voorbereidingswerk in stelling en de Duitser kon het met overmacht afmaken. Daarachter sprintte Groenewegen zich namens LottoNL-Jumbo naar een knappe tweede plek, voor Mark Cavendish. De Brit had wel een handicap: hij reed op een leeglopende band, zo verklaarde hij na de wedstrijd. 

Mooie bonus voor judoka Polling

Judoka Kim Polling heeft van de internationale judobond IJF een mooie financiële bonus gekregen. De nummers één van de wereld in alle gewichtsklassen mochten 50.000 dollar bijschrijven op de rekening, zo'n 46.000 euro.

Polling kende een uitstekend jaar, maar het hoogtepunt liep uit op een drama: de Olympische Spelen. Van alle mogelijke tegenstanders lootte ze in de eerste ronde uitgerekend de Japanse Haruka Tachimoto, de enige die niemand wilde loten. Tachimoto maakte gehakt van alle concurrentie - inclusief Polling - en veroverde olympisch goud in Rio. 

Toch hield de Nederlandse de eerste plek op de wereldranglijst wel vast. Polling is inmiddels vertrokken naar Italië, waar ze zich bij de trainingsgroep van haar vriend Andrea Regis aangesloten heeft. 

Taylor ziet waardig opvolger in Van Gerwen

Jarenlang hadden veel darters de hoop dat wanneer Phil Taylor eindelijk zou stoppen, de weg naar grote titels eindelijk wat meer open zou liggen. Niks is echter minder waar: de zestienvoudig wereldkampioen stopt - zo zegt hij in elk geval zelf - na het WK van komende winter, maar met Michael van Gerwen is een nóg meer dominante darter nu aan de macht.

Taylor ziet in de Nederlander in elk geval een waardig opvolger, zo zegt hij. "Zelf heb ik dertig jaar aan de top gestaan. Die rol gaat Michael overnemen en hij zal de nieuwe ambassadeur van het darten worden", sprak Taylor in Newcastle. Daar begint donderdag de Premier League, waarin hij het opneemt tegen Dave Chisnall. 

Ondertussen heeft hij nog wel zin in zijn laatste tien maanden als topdarter, waarin hij vermoedelijk niet al te veel toernooien zal spelen. "Ik ga er lekker van genieten", klonk het duidelijk. Welke toernooien hij nog precies wil gaan spelen is nog niet helemaal duidelijk, maar het WK 2018 - dat in december van dit jaar begint - wordt in principe het laatste toernooi. 

'Betekenis Oekraďne-besluit nog te vaag'

De juridische betekenis van de 'bindende verklaring' over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne is nog te vaag. Dat staat in een advies van de Raad van State (RvS), het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

Volgens de RvS is de toelichting bij het wetsvoorstel niet duidelijk genoeg over wat het in juridische zin nou wel en niet betekent. Ook de betekenis voor Oekraïne, dat niet heeft getekend voor de verklaring, is niet voldoende helder gemaakt.

In december stemden 28 EU-leiders in met de toevoeging op het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Dat gebeurde op verzoek van ons land, om zorgen bij Nederlandse nee-stemmers in het referendum over het Oekraïne-verdrag weg te nemen. Het Nederlandse parlement moet er nog mee instemmen.

Een belangrijk element is dat het verdrag Oekraïne geen recht geeft op (kandidaat-)lidmaatschap van de EU. Ook staat in het besluit dat het verdrag EU-lidstaten niet verplicht tot extra veiligheidsgaranties of financiële verplichtingen.

Aan de tekst van de associatieovereenkomst zelf is niets veranderd.

'Betekenis Oekraïne-besluit nog te vaag'
'Nou ja zeg, heb ik dáár zo mijn best voor gedaan' (Foto: ANP)

For Honor open bčta aangekondigd

Heb je vorige week niet de closed beta van For Honor kunnen proberen? Niet getreurd! Vlak voor de launch op 14 februari organiseert Ubisoft een open beta, die dus voor iedereen beschikbaar gaat zijn, met flink wat content.

De open beta vindt plaats tijdens het weekend van 9 tot en met 12 februari en bevat vier modi (Elimination, Dominion, Brawl en Duel) en komt met negen heroes. De complete game kent bij launch twaalf heroes en vijf modi, dus de open beta gaat een redelijk complete indruk van de complete game geven.

De open beta wordt beschikbaar voor alle platforms, namelijk pc, PlayStation 4 en Xbox One.

EA heeft grote plannen voor het nieuwe fiscale jaar

In een meeting voor aandeelhouders heeft EA een aantal van de plannen genoemd voor het nieuwe fiscale jaar, dat loopt tot en met maart 2018. Zo moet Mass Effect: Andromeda, net als deel 3, zes miljoen exemplaren verkopen en zijn er een aantal nieuwe games gepland.

De eerste is de nieuwe IP van Bioware. EA teaset al langer het project van Bioware, wat het Action-genre op de schop moet gooien. Deze titel moet nog dit fiscale jaar uitkomen, waarschijnlijk in 2018, dus daar gaan we dit jaar flink wat informatie over krijgen. De tweede is een nieuwe Need for Speed. De nieuwste installatie in de langlopende serie heeft een langere ontwikkelingstijd gekregen om ruimte te maken voor innovatie.

Daarnaast heeft EA bekende titels als FIFA 18, Madden 18 en een nieuwe Star Wars Battlefront in de maak, die in 2017 nog beschikbaar komen. De rest, onder andere de focus op mobiele titels, eSports en de financiële resultaten kun je lezen in de bron.

Need for Speed 2015 (EA)

Kelly: Dubbel paspoort wél welkom bij inreisverbod

Ingezetenen van onder meer Syrië, Irak en Iran met een dubbele nationaliteit zullen wel worden toegelaten tot de Verenigde Staten op vertoon van hun paspoort van een land waarvoor geen restricties gelden. Dat heeft de minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly dinsdag laten weten. Australië en Zwitserland hadden dat eerder op de dag al bekendgemaakt.

Kelly zei ook dat een aantal van de zeven moslimlanden die getroffen zijn door het inreisverbod dat president Trump oplegde mogelijk niet snel van de lijst zal verdwijnen. 

Trump stelde het tijdelijke inreisverbod in om de inlichtingendiensten de tijd te geven een nieuwe aanpak te vinden om inreizende terroristen uit die landen, zoals dat nu in Europa gebeurt, tegen te gaan. In 2011 nam Barack Obama een vergelijkbaar besluit. Toen werden gedurende zes maanden geen vluchtelingen uit Irak toegelaten.

Kelly: moslimlanden niet snel van de lijst
Kelly: moslimlanden niet snel van de lijst (Foto: ANP)

Gamecriticus TotalBiscuit geneest mogelijk van kanker

John Bain, onder gamers beter bekend als TotalBiscuit of The Cynical Brit, heeft op Twitter aangekondigd dat bij zijn meest recente controle is geconstateerd dat de tumoren vernietigd of geslonken zijn en dat er geen uitzaaiingen zijn gevonden. Bain lijdt sinds 2014 aan darmkanker, waarbij eind 2015 de prognose grimmig was: toen werd hij ongeneeslijk ziek verklaard.

"Het doel van de behandeling is verschoven van 'uitstellen van het onvermijdelijke' naar genezing", legt de cynische Brit uit in een reactie op Twitter, die al op twintigduizend likes kon rekenen. Wanneer de volgende operatie gepland staat is niet bekend, maar dat zal Bain waarschijnlijk wereldkundig maken, dus houdt zijn twitter in de gaten als je op de hoogte wil blijven.

In het begin van 2015 leek het aanvankelijk ook de goede kant op te gaan, maar tegen het einde van dat jaar bleek de kanker te zijn uitgezaaid naar zijn lever, waarna werd geconstateerd dat de ziekte ongeneeslijk was. Een nieuwe reeks behandelingen bleek tegen verwachtingen echter zeer goed aan te slaan.

Grote anti-terreuractie Duitsland

De Duitse politie heeft woensdagochtend op 54 plaatsen in de deelstaat Hessen huiszoeking gedaan in verband met een onderzoek naar terreur. De actie was volgens justitie in Frankfurt gericht tegen zestien verdachten tussen de 16 en 46 jaar.

Een 36-jarige Tunesiër werd gearresteerd. Hij zou als ronselaar voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS) actief zijn geweest en een terreurnetwerk hebben willen stichten om een aanslag te plegen. Van een concreet doel was nog geen sprake, aldus justitie.

Samsung lanceert tablet op 26 februari

Samsung zal op 26 februari, op het Mobile World Congress in Barcelona, een nieuwe tablet onthullen. Het wordt volgens TechCrunch waarschijnlijk de Galaxy Tab S3. De Zuid-Koreaanse gigant heeft woensdag een uitnodiging voor de presentatie verstuurd, maar daar staan nog geen details in.

Volgens de eerste geruchten krijgt de tablet een display van 9,6 inches. Onder de motorkap zit een Qualcomm Snapdragon 820 met 4 gigabyte aan RAM-geheugen. Het moet de opvolger van de Tab S2 uit 2015 worden.

Samsung presenteert in Barcelona meestal de nieuwste smartphone, maar die komt nu een maand later, op 29 maart. Dat toestel, de Galaxy S8, moet het drama met de Note 7 van vorig jaar doen vergeten.

Samsung lanceert tablet op 26 februari
Samsung lanceert tablet op 26 februari (Foto: BuzzT)

Integratie vluchtelingen geen thema

Politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma's veel te weinig aandacht voor het vraagstuk van integratie van vluchtelingen. Dat zegt VluchtelingenWerk Nederland na analyse van de programma's. De organisatie maakt zich zorgen om het ontbreken van concrete integratieplannen bij de meeste partijen.

"In de samenleving wordt volop gesproken over integratie. Maar in de verkiezingsprogramma's zie je hier helaas weinig van terug. Dat baart ons zorgen", zegt Dorine Manson, algemeen directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

Slechts twee partijen, GroenLinks en SP, willen echt werk maken van integratie, aldus VluchtelingenWerk. De organisatie pleit ervoor dat vluchtelingen vanaf dag één de kans krijgen om te participeren door het leren van onze taal.

De verkiezingsprogramma's zijn beoordeeld aan de hand van zes vragen. Het blijkt dat alle partijen het thema 'vluchtelingen' benoemen, maar bij het merendeel ontbreekt het aan concrete voorstellen voor integratie, opvang en veilige routes.

'Integratie vluchtelingen geen thema'
'Integratie vluchtelingen geen thema' (Foto: ANP)

Film.nl belooft: álle films en series legaal vindbaar

"Vind alle films en series veilig en snel" lezen we op film.nl. De site is opgezet door aanbieders, mediabedrijven en de entertainmentsector om piraterij tegen te gaan.

Dat klinkt fantastisch! Illegaal downloaden is niet meer nodig. Álles is legaal verkrijgbaar en dus is er - zo luidt de boodschap - geen reden meer om illegaal te downloaden. Het addertje is echter dat de content wel in Nederland beschikbaar moet zijn. En tja, dat is nu juist het probleem.

Een serie als Game of Thrones pas na een dag kijken maakt dat je op social media allang bent gespoilerd. Laat staan als je weken moet wachten op de nieuwste aflevering van je serie, of als een serie zelfs helemaal niet wordt uitgezonden in Nederland.

Daarnaast houdt film.nl geen rekening met het feit dat veel mensen geen fysieke dragers meer hebben of willen en lang niet alles is legaal te streamen en zijn er veel mensen die juist downloaden omdat ze de film of serie in kwestie al (meermaals) gekocht hebben.

Mocht je toch geïnteresseerd zijn, op film.nl kun je zoeken naar je favoriete film of serie. En laat even weten of je gevonden hebt wat je zocht in de comments!

film.nl - kun jij alles legaal vinden?
film.nl - kun jij alles legaal vinden?

Zembla: Belastingdienst had beveiligingslek

De Belastingdienst heeft de financiële en persoonlijke gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven in de periode van 2013 tot 2016 onvoldoende beveiligd. Diefstal en verlies kunnen niet worden uitgesloten. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten van de Belastingdienst in bezit van het programma ZEMBLA.

Uit de stukken blijkt dat de leiding van de Belastingdienst al in maart 2015 is gewaarschuwd dat er een beveiligingslek was. Er werd herhaaldelijk op gewezen dat de leiding maatregelen moest nemen om aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens te voldoen, zo laat een bron in Zembla weten.

Een jaar later, in maart 2016, concludeerde ook de Auditdienst Rijk (ADR) in een rapport dat beveiligingsmaatregelen "niet geëffectueerd zijn", meldt het programma verder.

Zembla: Belastingdienst had beveiligingslek
Zembla: Belastingdienst had beveiligingslek (Foto: BuzzT)

Malieveld toneel anti-Trump-demonstratie

Op het Malieveld in Den Haag wordt woensdagmiddag vanaf 16.00 uur gedemonstreerd tegen de reisbeperkingen die president Trump heeft opgelegd. De organisatie houdt rekening met een grote opkomst van een paar duizend mensen. Politici en maatschappelijke organisaties doen ook mee.

Aanvankelijk zou de bijeenkomst, georganiseerd door een groep boze jongeren, bij de Amerikaanse ambassade op het Lange Voorhout zijn. Maar omdat het aantal meldingen en steunbetuigingen opliep, is in overleg met de politie besloten uit te wijken naar het Malieveld, meldde de organisatie van Holland Against Hate eerder deze week.

Malieveld toneel anti-Trump-demonstratie
Malieveld toneel anti-Trump-demonstratie (Foto: ANP)

Wijnaldum bezorgt Liverpool punt tegen Chelsea

Liverpool heeft de schade tegen koploper Chelsea beperkt kunnen houden. Georginio Wijnaldum zorgde met het hoofd voor de gelijkmaker. Het werd 1-1. 

Liverpool had drie thuiswedstrijden op rij verloren en begon met veel balbezit, terwijl Chelsea inzakte tot achter de middellijn. Toch kon de thuisploeg in de eerste helft niet tot veel kansen komen. De enige mogelijkheid voor The Reds was een schot van Wijnaldum in de tiende minuut. Courtois kon de harde poging pareren.

In de 24e minuut kreeg Chelsea een vrije trap na een overtreding van Lallana op Hazard. Willian ging achter de bal staan, terwijl Mignolet nog bezig was met de muur. Daar profiteerde David Luiz van. De verdediger nam de bal snel en zette Chelsea op 0-1. Daarmee luisterde de Braziliaan zijn honderdste wedstrijd in de Premier League wat verder op.

Liverpool was aangeslagen na de tegengoal en het werd stil op Anfield. De ploeg van Klopp werd steeds slordiger en moest tot de tweede helft wachten op een nieuwe kans. Die kreeg Firmino, en niet zomaar eentje. In vrijstaande positie schoot hij hoog over bij Courtois.

Aan de andere kant raakte Moses de paal na een hakje van Costa, maar de goal viel aan de andere kant uit het niets. Wijnaldum was in de 57e minuut attent door binnen te koppen toen de bal voor de goal kwam, 1-1. Het was de derde competitiegoal van de Nederlander dit seizoen.

Chelsea leek alsnog te gaan winnen toen Costa een penalty kreeg na een overtreding van Matip. De spits ging zelf achter de bal staan, maar zag Mignolet richting de goede hoek duiken. Daardoor werd het een puntendeling. Daarmee loopt Chelsea nog verder weg aan kop van de Premier League, omdat ook Arsenal verloor en Tottenham Hotspur gelijkspeelde.

FOK! Wat een weer: altijd maar dat weer

Een veel te vroege lente
geeft brood zonder krenten.

Goedemorgen! De week is weer doormidden. Vandaag hebben we helaas te kampen met flink wat bewolking. In de middag en avond kan het gaan regenen. Over de temperatuur hoeven we niet te klagen, die ligt in de middag rond de 9 graden in het zuiden van het land. Het noordoosten blijft iets koeler met slechts vijf graden op de teller. 

Waait de wind aan het begin van de dag nog uit het zuidoosten, draait hij aan het eind van de dag richting het zuiden. Het waait niet hard, het KNMI geeft het de stempel matig mee. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:20
Zon onder: 17:26
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1933 Eerste toespraak van Hitler via de zenders van de Duitse omroep.
1953 Watersnoodramp van 1953 Nederlandse, Belgische en Engelse zeedijken breken door bij een stormvloed: 1835 doden.
1965 Koningin Juliana opent de Van Brienenoordbrug over de Nieuwe Maas.
1995 Een televisie-actie in Nederland voor slachtoffers van de wateroverlast in Limburg levert 20 miljoen gulden op.
1996  De commissie Van Traa publiceert kritische conclusies naar aanleiding van de IRT-affaire.
2015 De 20-jarige Nederlandse wielrenner Mathieu van der Poel wordt, amper een week na zijn debuut bij de professionals, wereldkampioen veldrijden.

Paard, op de foto gezet door ToT (Foto: ToT)
Paard, op de foto gezet door ToT (Foto: ToT)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Politie start proef met stroomstootwapens

De politie start deze maand een proef met stroomstootwapens. Ruim driehonderd politiemensen leren de komende weken hoe en wanneer ze het wapen mogen inzetten. Het gaat onder meer om agenten in Zwolle en Amersfoort.

Uit de proef, waarvoor enkele tientallen stroomstootwapens zijn aangeschaft, moet onder meer blijken of agenten dankzij het wapen minder vaak in gevecht hoeven met verdachten. Politiemensen hebben aangegeven dat de korte wapenstok en pepperspray soms niet effectief zijn, bijvoorbeeld omdat mensen door drank- of drugsgebruik minder gevoelig zijn voor pijnprikkels.

Bij het gebruik van stroomstootwapens speelt dat probleem niet. Mensen die worden geraakt door het wapen, verliezen tijdelijk de controle over hun spieren. "De getroffen persoon zakt hierdoor in elkaar en is enkele seconden niet in staat verzet te bieden", aldus de politie. De kans op ernstig letsel door het gebruik van de stroomstootwapens, zou 'zeer gering' zijn.

Politie start proef met stroomstootwapens
Politie start proef met stroomstootwapens (Foto: ANP)

Meer taboes op scholen grote steden

In een op de zeven basisscholen (14 procent) in de vier grote steden kunnen bepaalde onderwerpen niet meer met de kinderen worden besproken als gevolg van mislukte integratie. Landelijk is dat bij een op de twintig basisscholen (5 procent) het geval, blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek.

Onderwerpen die in dat verband door schoolleiders en leerkrachten worden genoemd zijn seksuele voorlichting of homoseksualiteit. Ook over zaken betreffende religie of geloof en in het bijzonder over islamisering of IS kan niet gesproken worden. Op aanslagen, terrorisme, slavernij rust eveneens een taboe.

In het voortgezet onderwijs liggen de percentages op respectievelijk 13 in de grote steden en 11 procent landelijk. De onderwerpen die vermeden worden zijn dezelfde als op lagere scholen maar ook over politieke situatie in landen als Turkije en Rusland kan niet worden gesproken.

Voor het onderzoek werden in totaal 2203 mensen ondervraagd: 590 leerkrachten en 628 schoolleiders uit het basisonderwijs, en 738 docenten en 247 schoolleiders uit het voortgezet onderwijs.

Meer taboes op scholen grote steden
Meer taboes op scholen grote steden (Foto: ANP)

Dode door schietpartij Amsterdam

Een schietpartij aan de Professor R. Casimirstraat in Amsterdam Osdorp rond 22.45 uur heeft een persoon het leven gekost. Volgens de politie is er een man op straat doodgeschoten. Agenten hebben de omgeving afgezet. Rechercheurs en forensische specialisten doen onderzoek.

Buurtbewoners zeiden tegen de lokale zender AT5 meerdere schoten te hebben gehoord. Ook zou een politiehelikopter zijn ingezet.

Update 05.10 uur:
Bij de schietpartij in de Prof. R. Casimirstraat waren volgens getuigen twee daders betrokken. Deze zouden er vandoor zijn gegaan in de richting van het Dijkwegpad. Getuigen spreken over meerdere salvo's uit een automatisch vuurwapen. De politie doet momenteel nog onderzoek met een TGO-team (Team Grootschalige Opsporing) op de plaats delict.

Trump nomineert Gorsuch (49) voor hooggerechtshof

President Donald Trump heeft dinsdag (lokale tijd) Neil Gorsuch genomineerd voor de vacante rechterspost in het Amerikaanse hooggerechtshof. De benoeming moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat.

Het hof telt sinds het overlijden van rechter Antonin Scalia vorig jaar februari maar acht leden. De voorganger van Trump, president Barack Obama, deed eerder een vergeefse poging een eigen kandidaat op de invloedrijke post te krijgen. Trump maakte zijn voornemen een conservatieve rechter te nomineren vervolgens tot speerpunt van zijn campagne.

De relatief jonge 49-jarige Gorsuch is geliefd in conservatieve en behoudend christelijke kringen. Hij is tot grote vreugde van Trump en veel rechtse Amerikanen ook een jurist die zich keert tegen federale bureaucratie.

Gorsuch werkt momenteel als federaal rechter voor het Hof van Beroep in Denver. Hij is de jongste kandidaat voor een plek in het hooggerechtshof sinds 1991, toen de 43-jarige Clarence Thomas werd aangewezen door toenmalig president George H.W. Bush.

De nominatie van een relatief jonge rechter is van belang omdat het om een benoeming voor het leven gaat.

Trump wil Gorsuch in hooggerechtshof
Trump nomineert Gorsuch (49) voor hooggerechtshof (Foto: ANP)

Populaire iPhone stuwt omzet Apple naar record

Apple heeft vorig kwartaal een recordomzet van 78,4 miljard dollar geboekt door de aanhoudende populariteit van de iPhone. Daarvan werden er in de laatste drie maanden van 2016 aanzienlijk meer verkocht dan analisten hadden voorspeld, waardoor ook de winst van het techbedrijf de verwachtingen wist te overtreffen.

Apple bracht in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 78,3 miljoen iPhones aan de man, voor een gemiddelde prijs van 691 dollar per stuk. Daarmee werden 5 procent meer smartphones verkocht dan een jaar eerder. De verkoop van iPads nam met een vijfde af, terwijl die van de Mac min of meer stabiliseerde.

Apple profiteerde afgelopen maanden van de kerstperiode en de introductie van de iPhone7 vorig najaar. Daarbij namen de verkopen van de smartphone in de VS, Canada, West-Europa, Japan en Australië stevig toe. In China zakte de verkoop echter met 12 procent in.

Nettowinst
De totale omzet van Apple lag vorig kwartaal 3 procent hoger dan in de laatste drie maanden van 2015. De nettowinst slonk daarbij met 2,5 procent naar 17,9 miljard dollar.

Voor dit kwartaal wordt een omzet voorzien tussen 51,5 en 53,5 miljard dollar. Die prognose viel analisten wat tegen, zij tekenden in doorsnee 54 miljard dollar aan opbrengsten in voor de huidige periode.

In een toelichting gaf financieel directeur Luca Maestri aan dat de aantrekkende dollar een klein probleem vormt voor Apple, dat bijna twee derde van zijn inkomsten buiten de VS realiseert. Tegelijkertijd is de vraag naar de iPhone wereldwijd zo groot, dat het bedrijf de afgelopen maanden vaak niet genoeg smartphones kon maken. "We hadden er meer kunnen verkopen", concludeerde Maestri.

Populaire iPhone stuwt omzet Apple naar record
Populaire iPhone stuwt omzet Apple naar record (Foto: ANP)

Den Bosch weert motorclubs uit horeca

Den Bosch gaat als eerste gemeente in Nederland bijeenkomsten van motorclubs zoals No Surrender of Satudarah in de lokale horeca verbieden. De gemeenteraad heeft daarmee dinsdagavond ingestemd.

Den Bosch heeft op dit moment weinig problemen met leden van zogenoemde Outlaw Motorcycle Gangs. Maar omdat clubhuizen regelmatig worden gesloten vreest de gemeente dat motorclubs op zoek gaan naar alternatieven. Den Bosch wil voorkomen dat ze de horeca gaan gebruiken als verzamelplek.

Het verbod moet exploitanten mogelijkheden bieden om motorclubs buiten de deur te houden. Het idee komt uit Turnhout waar de maatregel al succesvol is toegepast.

Den Bosch weert motorclubs uit horeca
Den Bosch weert motorclubs uit horeca (Foto: ANP)

Drie terreurverdachten in Berlijn opgepakt

De Duitse politie heeft dinsdag in Berlijn drie terreurverdachten opgepakt. Het trio wordt in verband gebracht met de islam. De politie doorzocht tevens enkele woningen.

Het Openbaar Ministerie in de Duitse hoofdstad deelde mee dat was ingegrepen omdat er aanwijzingen waren voor de voorbereiding van "een zware en staatsgevaarlijke geweldsdaad". De drie mannen die zijn opgepakt hebben volgens Duitse media banden met de terreurorganisatie Islamitische Staat in Syrië en Irak. Justitie bevestigde die band niet.

Behalve woningen doorzocht de politie ook de Fussilet-moskee in Berlijn. De aangehouden mannen zouden daar zijn geweest. Anis Amri, de Tunesische dader van de aanslag op 19 december op de kerstmarkt in Berlijn, was daar ook geweest.

Drie terreurverdachten in Berlijn opgepakt
Drie terreurverdachten in Berlijn opgepakt (Foto: ANP)

Eerste flakka-dealer opgepakt in Nederland

Voor het eerst is in Nederland een dealer opgepakt die handelde in de 'zombiedrug' flakka. De 'primeur' ging dinsdag naar de politie in Nijmegen-Zuid, meldde de politie op Facebook.

De politie was getipt door Alberto Stegeman van het programma Undercover in Nederland. Hij gaf door dat een drugsdeal zou plaatsvinden, waarna agenten de vermeende dealer in de boeien konden slaan.

Artsen sloegen vorig jaar nog alarm over de harddrug. Flakka-gebruikers raken volledig buiten zichzelf en wanen zich onkwetsbaar. Op internet zijn filmpjes te vinden van drugsgebruikers die door ruiten duiken of voor rijdende auto's springen.

Eerste flakka-dealer opgepakt in Nederland
Eerste flakka-dealer opgepakt in Nederland (Foto: ANP)

Ajax rondt komst Neres af

Ajax heeft zich versterkt met de Braziliaan David Neres Campos. De 19-jarige rechtsbuiten komt over van São Paulo. De Amsterdammers laten via de officiële clubsite weten dat er een akkoord is bereikt met zowel David Neres als diens werkgever over een transfer van de 19-jarige Braziliaan. Hij zal een contract tekenen van 4,5 seizoenen.

Wie is Ajax-aanwinst David Neres?

"Ajax betaalt een transfersom van 12 miljoen euro, die op basis van variabelen kan oplopen tot maximaal 15 miljoen euro", zo laat Ajax weten op het digitale thuis.

Directeur spelersbeleid Marc Overmars geeft een eerste reactie op de transfer. "Neres is een speler die we al een tijdje willen hebben. Hij is één van de grootste talenten van Zuid-Amerika, het is mooi dat hij voor Ajax heeft gekozen. Hij is een rechtsbuiten die ook op de linkerflank kan spelen, dat is wat we nodig hebben."

Overmars, vroeger zelf vleugelspeler in Amsterdam, heeft hoge verwachtingen. "Hij is nog maar 19 jaar en hij zal hier moeten wennen, maar ik ga ervan uit dat we dit seizoen al plezier aan hem gaan beleven. "Het is bekend dat we niet ruim in de buitenspelers zitten en we hebben nog veel belangrijke wedstrijden voor de boeg. Daarom ben ik blij dat hij binnenkort al hier in Amsterdam is en niet pas in de zomer."

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.