Turkije verbiedt live beelden bij aanslagen

De Turkse waakhond voor radio en tv (RTÜK) heeft maatregelen genomen om live uitzendingen na terroristische aanslagen te beperken. Volgens de site van Hürriyet mogen de televisiestations voortaan alleen nog verklaringen van officiële instanties uitzenden en actuele nieuwsberichten onderaan het scherm laten meelopen zonder de kreet "breaking" te gebruiken

Video's en foto's van explosies en terreurdaden zijn, tenzij beschikbaar gesteld door de autoriteiten, uit den boze. Ook beelden van de paniek, chaos en activiteiten na een aanslag zijn door RTÜK in de ban gedaan, met een beroep op de noodtoestand die na de mislukte staatsgreep werd afgekondigd. Het is verslaggevers en correspondenten ter plaatse niet langer toegestaan "gezwollen taal te bezigen die kan leiden tot onrust". Kritiek en commentaar worden ook niet geduld.

De raad van toezicht heeft de vertegenwoordigers van de zendgemachtigden woensdag op de hoogte gebracht van het nieuwe beleid en van de sancties bij overtreding van de regels. Zenders die zich er niet aan houden gaan tijdelijk op zwart.

Turkije verbiedt live beelden bij aanslagen
Turkije verbiedt live beelden bij aanslagen (Foto: ANP)