EK 2016 levert 641 clubs geld op, half miljoen voor Ajax

In totaal 641 Europese clubs krijgen geld van de UEFA naar aanleiding van het EK 2016 en de daarvoor gespeelde kwalificatiewedstrijden. In 2012 sloten de European Club Associaton en de UEFA een overeenkomst dat in totaal honderdvijftig miljoen euro van de inkomsten uit Euro 2016 beschikbaar zou worden gesteld voor clubs die een bijdrage hebben geleverd aan het toernooi en internationaal voetbal in het algemeen.

Van de beschikbare honderdvijftig miljoen werd vijftig miljoen gereserveerd voor clubs die spelers hebben vrijgeven voor de kwalificatiewedstrijden tijdens de seizoenen 2014/15 en 2015/16 en de resterende honderd miljoen werd verdeeld onder de clubs die de spelers voor de eindronde hebben vrijgegeven.

De betrokken clubs hebben een bedrag gekregen per speler voor elke kwalificatiewedstrijd en een vast bedrag per speler voor elke dag dat hij aanwezig was op het eindtoernooi in Frankrijk.

Juventus is de club die het meeste geld ontvangen heeft: €3.484.875,38. Verder komen Liverpool, Tottenham Hotspur, Manchester United, Bayern München, Real Madrid, Arsenal, FC Barcelona, AS Roma en Southampton in de top-10 voor.

In Nederland ontving Ajax het hoogste bedrag, in totaal €523.572,43. Verder kregen Almere City, AZ, FC Emmen, FC Den Bosch, FC Twente, Feyenoord, NAC, NEC, PEC Zwolle, PSV, SC Cambuur, sc Heerenveen, Vitesse, VVV en Willem II een bedrag op de rekening gestort.

Voor het EK van 2020 is ook al een overeenkomst gesloten: na dat toernooi wordt in totaal tweehonderd miljoen euro verdeeld.