Schaatser Van Oosten pakt zilver op Universiade

Op de Winteruniversiade - de Olympische Spelen voor studenten - heeft Nederland de tweede medaille binnen. Na het zilver van skiër Maarten Meiners was het donderdag de beurt aan Martijn van Oosten om de eerste Nederlandse schaatsmedaille te pakken.

Op de mythische baan van Medeo stonden de heren aan de start voor de 1500 meter. Van Oosten snelde daar naar 1:49,53, waarmee de nummer zeven van het NK sprint de snelste tijd pakte. Alleen Kiriil Golubev dook er nog nipt onder: de Rus liet 1:49,30 noteren. Van Oosten bleef een meute Japanners net voor, waarbij Junya Miwa het brons veroverde. Bart Vreugdenhil (19e), Joep Kalverdijk (27e) en Ronald Ligtenberg (29e) kwamen er niet aan te pas.

Bij de vrouwen was het de beurt aan de sprinters op de 500 meter en dat leverde goud op voor de Zuid-Koreaanse Kim Hyun-yung, de nummer twee van het nationaal sprintkampioenschap. Met 38,80 en 39,03 was ze in beide omlopen de snelste. Arisa Tsujimoto uit Japan pakte met 39,13 en 39,39 het zilver, voor Aleksandra Kachurkina uit Rusland (39,44 en 39,26). De Kazakhse thuisfavoriete Yekaterina Aidova kwam een dikke tiende tekort voor het brons. Met een achtste plek was Dione Voskamp de beste Nederlandse, ver voor Avelina Hijlkema (18e), Sanne Westerveld (19e) en Ariane Smit, die na een val in race één 37e werd.