Inauguratieopkomstfoto was van 11:43 's morgens

Zie de update onderaan dit bericht!

De foto waarin de opkomst van de inauguratie van Donald Trump wordt vergeleken met die van Barack Obama acht jaar geleden blijkt afkomstig van ongeveer 8:43 's morgens. Uren vóór de daadwerkelijke inauguratie.

Media over de hele wereld verspreidden onderstaande foto en vergeleken de opkomst van beide presidenten met elkaar. Dit 'nepnieuws' verspreidde zich als een lopend vuurtje, maar nu blijkt er dus mogelijk weinig van het beeld te kloppen.

Wat wel vast staat is dat de opkomst ruim lager was dan bij Obama het geval was, maar het verschil in de afbeelding hieronder is niet erg realistisch.

De bewuste 'foto'. Links Obama om 11:30, een half uur voor de inauguratie. Rechts Trump, 8:43, ruim 3 uur voor de inauguratie
De bewuste 'foto'. Links Obama om 11:30, een half uur voor de inauguratie. Rechts Trump, nog vóór 8:43, ruim 3 uur voor de inauguratie 

Onderstaand screenshot van de live-uitzending van CNN geeft rechtsonderaan echter het precieze tijdstip aan. 8:43 's morgens. Drie uur en 17 minuten voordat de inauguratie plaats zou vinden. Bovenstaande foto is, gezien het feit er hieronder meer mensen te zien zijn, zelfs van nog iets vroeger.

8:43 AM E.T., oftewel 8:43 's morgens, lokale tijd
8:43 AM E.T., oftewel 8:43 's morgens, lokale tijd

Kijk gerust zelf nog eens naar de speech, vanachter Trump gefilmd in 4k VR. Sleep je muis om rond te kijken:

Over de relevantie van de opkomst valt te discussiëren natuurlijk. Trump is voorlopig de nieuwe president van de VS en zal dat waarschijnlijk de komende vier jaar blijven. Een lage opkomst verandert daar niets aan.

Update:

Speurende FOK!kers hebben ontdekt dat op CNN de E.T. en P.T. (Eastern Time en Pacific Time) elkaar afwisselen. Uit het screenshot valt af te leiden dat het gaat om het tijdstip 8:43 AM P.T.  Dat is de tijd aan de westkust van de Verenigde Staten en derhalve 11:43 AM E.T.

Dat houdt in dat het tijdstip overeen zou komen met de eerdere berichten.

Over de totale aantallen bezoekers wordt nog slechts gespeculeerd. Schattingen daarin lopen uiteen van 165.000 tot 900.000 (en 1,5 miljoen door Trump zelf). Wel waren er door de organisatie zelf 250.000 mensen binnengehaald die vooraan in 'de bubbel' zaten. Dat zou betekenen dat er minimaal 250.000 personen aanwezig waren, plus de heel en deels gevulde vakken achter de voorste bubble.

Welke schatting correct is zullen we nooit weten omdat de officiële tellingen en schattingen na controverse in 1995 niet meer worden gegeven.