Hirscher slalomt met prachtige inhaalrace naar zege, Brit schrijft historie

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft de slalom op de 'heilige sneeuw' van Kitzbühel gewonnen. In Kitzbühel werd 51 jaar geleden het plan opgesteld voor de World Cup, waar een jaar later mee gestart werd. Dit seizoen wordt dat jubileum uitgebreid gevierd.

De eerste run verliep voor Hirscher niet bepaald lekker, maar met een negende plek deed hij het beter dan een aantal concurrenten. Met name Henrik Kristoffersen kon het totaal niet waarmaken en de Noor haalde de finish niet. De leiding kwam in handen van de Brit Dave Ryding, die nog nooit op het podium van een World Cup-wedstrijd stond.

In run twee maakte vooral Erik Read grote indruk. De Canadees rukte zoals wel vaker ver op naar voren en kwam van de 22e plek naar de zevende stek. Hirscher stortte zich als een malle naar beneden en dat betaalde zich volledig uit. Niemand kwam bij zijn tijd in de buurt, tot het tijd was voor Ryding. De Brit leek bij de start strak te staan van de zenuwen, maar hield die prima onder controle. Tegen Hirscher kon ook hij niks uitvoeren, maar met een tweede plek haalde hij wel veruit het grootste succes van zijn carrière binnen. De Rus Alexander Khoroshilov werd derde.

Het is pas de vijfde keer ooit dat een Britse skiër - man of vrouw - het podium van een World Cup-wedstrijd kon betreden. De laatste keer was ook al even geleden: in 1981 eindigde Konrad Bartelski als tweede in de afdaling van Val Gardena. Na zo'n 36 jaar stond er dus eindelijk weer een Brit op het podium. 

De prachtige tweede run van Hirscher (Bron: YouTube)