FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 januari 2017

Vrouwen protesteren wereldwijd tegen Trump

Duizenden vrouwen gingen zaterdag in meerdere landen de straat op om te demonstreren tegen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Volgens de organisatie achter het protest waren wereldwijd zo'n 670 protestmarsen gepland.

Sommige betogers vrezen dat Trump weinig respect heeft voor vrouwen of seksuele minderheden. Anderen hekelen de neerbuigende opmerkingen van de president over immigranten en moslims.

De Europese marsen vonden onder meer plaats in Amsterdam, Parijs, Rome, Wenen en Genève. Ook in Afrika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland gingen duizenden vrouwen de straat op.

De nieuwe president wordt al geruime tijd achtervolgd door beschuldigingen van aanranding en vermeende vrouwonvriendelijke uitspraken. Zo lekte tijdens de verkiezingen een opname uit waarop Trump leek te zeggen dat je als beroemdheid kan wegkomen met aanranding. "Je kan ze bij de poes grijpen, je kan alles doen", zei Trump.

Madonna
In de VS gingen honderdduizenden mensen in diverse steden de straat op. Zij werden toegesproken door onder anderen enkele prominenten als popster Madonna, actrices Scarlett Johansson en Ashley Judd en regisseur Michael Moore.

Ook comédienne Amy Schumer, zangeressen Alicia Keys, Janelle Monae en singer-songwriter Maxwell woonden de demonstraties bij. Madonna vertelde in haar toespraak dat ze had overwogen het Witte Huis in Washington op te blazen. Ook zong ze een protestlied. "Ja, ik ben boos en ja ik ben verbolgen", zegt Madonna in een video op de website van TMZ. "En tegen alle opponenten die volhouden dat deze mars tot niets zal leiden, zeg ik fuck you."

Voor de protestsong had Madonna de oorspronkelijke tekst van haar nummer 'Human Nature' aangepast. "I Am not sorry" had ze veranderd in "I'm Not Your Bitch".

Vrouwen protesteren wereldwijd tegen Trump
Vrouwen protesteren wereldwijd tegen Trump (Foto: ANP)

Protest tegen Trump in de VS
Protest tegen Trump in de VS (Foto: BuzzE)

Australian Open: de laatste 16 vrouwen

Wat voor het mannentoernooi op de Australian Open geldt is voor de dames niet heel anders: van de 128 speelsters die een week geleden van start gingen zijn er nog zestien over. Bij de mannen zijn drie toptienspelers uitgeschakeld, van de tien beste vrouwen ter wereld zijn er vier niet tot de laatste zestien gekomen. 

Sectie 1: Angelique Kerber - Coco Vandeweghe
De Duitse nummer één van de wereld heeft twee pittige wedstrijden achter de rug, maar Angelique Kerber staat gewoon in de achtste finales. Vorig jaar was Melbourne het toneel van haar eerste Grand Slam-titel ooit en dit jaar hoopt ze uiteraard haar titel te verdedigen.

De 25-jarige Coco Vandeweghe lijkt al jaren een talent, maar het komt er nooit echt helemaal uit bij de Amerikaanse. Ze staat nu voor de derde keer in haar loopbaan bij de laatste zestien en wil voor de tweede keer op een Grand Slam de kwartfinales halen.

Sectie 2: Sorana Cirstea - Garbiñe Muguruza
De 26-jarige Roemeense Sorana Cirstea kent het toernooi van haar leven. De nummer 79 van de wereld overtuigt al een week en sloeg onder meer Carla Suarez-Navarro naar huis. Na tien jaar proberen staat ze voor het eerst in de achtste finales van een Grand Slam.

Garbiñe Muguruza is als nummer zeven van de wereld wat minder verrassend, maar de 23-jarige Spaanse staat wel uitstekend te spelen. Ze hoopt in Melbourne voor het eerst voorbij de vierde ronde te komen, nadat ze in 2014 en 2015 bij de laatste zestien strandde.

Sectie 3: Mona Barthel - Venus Williams
Mona Barthel sloeg in de tweede ronde olympisch kampioene Monica Puig terug naar Puerto Rico. Dat ze daarna ook thuisfavoriete Ashleigh Barty uitschakelde vonden de fans niet zo leuk, zeker niet nadat ze in ronde één al de 16-jarige Australische Destanee Aiava uit het toernooi sloeg.

Eerdergenoemde Aiava was overigens nog lang niet geboren toen Venus Williams in Melbourne al in de kwartfinales stond. In 1998 deed ze dat namelijk voor het eerst en twee jaar geleden gebeurde het vooralsnog voor het laatst. De mondiale nummer dertien staat ze weer flink te raken en heeft tegen Barthel een prima kans.

Sectie 4: Anastasia Pavlyuchenkova - Svetlana Kuznetsova
Anastastia Pavlyuchenkova heeft naast een lange naam ook al een lange tijd achter de rug waarin ze toch best wel als grote belofte werd gezien. Op drie kwartfinalesplekken na maakte ze het nog nooit helemaal waar, maar wellicht dat er dit keer verandering in kan komen.

Het wordt een Russisch onderonsje, want de ervaren Svetlana Kuznetsova staat ook in de achtste finales. Dat was wel alweer sinds 2013 geleden in Melbourne, maar ze staat prima te ballen en heeft alle kansen op de kwartfinales.

Angelique Kerber hoopt haar titel in Melbourne met succes te verdedigen en is goed onderweg (PROSHOTS/Action Images)
Angelique Kerber hoopt haar titel in Melbourne met succes te verdedigen en is goed onderweg (PROSHOTS/Action Images)

Sectie 5: Karolina Pliskova - Daria Gavrilova
Karolina Pliskova is dan wel de nummer vijf van de wereld, het is pas de tweede keer in haar loopbaan dat ze de laatste zestien van een Grand Slam-toernooi bereikt. Vorig jaar stond ze op de US Open in de finale en dat deed haar stevig stijgen op de ranglijst, vandaar de vijfde plek. Toch is ze uitstekend bezig en een kwartfinale behoort zeker tot de mogelijkheden.

Met Daria Gavrilova staat een importaustralische in de achtste finales. De geboren Russische kwam vorig jaar in Melbourne ook tot de vierde ronde, haar eerste en tot nu toe enige keer. Een knappe overwinning op Timea Bacsinszky bracht Gavrilova tot dit punt.

Sectie 6: Jennifer Brady - Mirjana Lucic-Baroni
De 21-jarige Amerikaanse Jennifer Brady overleefde het kwalificatietoernooi, maar daar bleef het niet bij. Onder meer wereldtopper Elena Vesnina ging eraan en dus kent Brady de week van haar sportieve leven. Ze zal haar stekje rond de 115e plaats sowieso inruilen voor een plek in de top-80 van de wereld, maar bij winst in de achtste finales gaat ze al richting de top-60.

Dan moet ze wel langs Mirjana Lucic-Baroni, die in de tweede ronde Agnieszka Radwanska verrassend naar huis stuurde. De 34-jarige Kroatische zou voor een prachtige prestatie kunnen zorgen. Als ze Brady verslaat staat ze voor de tweede keer in haar loopbaan in de kwartfinale van een Grand Slam, na Wimbledon....1999! Daar haalde ze zelfs de halve finale, maar in de vele jaren daarna kwam ze maar één andere keer tot een vierde ronde.

Sectie 7: Ekaterina Makarova - Johanna Konta
De Russische Ekaterina Makarova, halvefinaliste van 2015, schakelde met Dominika Cibulkova de mondiale nummer zes uit. Ze speelt uitstekend in Melbourne en zou zomaar richting de kwartfinales kunnen kijken.

Dan wacht wel eerst de Britse Johanna Konta, de mondiale nummer negen. Ze heeft nog geen set verloren en is verantwoordelijk voor de uitschakeling van Kirsten Flipkens en Caroline Wozniacki. De Australian Open was vorig jaar het hoogtepunt van haar carrière: Konta kwam er tot de halve finales.

Sectie 8: Barbora Strycova - Serena Williams
Barbora Strycova is de nummer zestien van de wereld, maar de Tsjechische heeft het nog nooit heel ver geschopt op een Grand Slam. Eén kwartfinale op Wimbledon en een keer de vierde ronde in Melbourne, vorig jaar. Na drie keer met 2-0 gewonnen te hebben zal ze nu toch enige hoop hebben.

Die hoop kan voor een deel weer de kast in, want Strycova speelt tegen Serena Williams. Ze is inmiddels niet meer zo oppermachtig als ooit, maar het is niet bepaald lekker om tegen haar te moeten spelen. Dat ondervonden Belinda Bencic, Lucie Safarova en Nicole Gibbs deze week ook al en het lijkt erop dat Williams voor de zoveelste keer richting de eindfase van een Grand Slam gaat.

Mirjana Lucic-Baroni, na 1999 eindelijk weer in de kwartfinales van een Grand Slam? (PROSHOTS/Action Images)
Mirjana Lucic-Baroni, na 1999 eindelijk weer in de kwartfinales van een Grand Slam? (PROSHOTS/Action Images) 

Australian Open: de laatste 16 mannen

De eerste week van de Australian Open zit er ongeveer op. Van de 128 spelers die in het herenenkelspel van de eerste Grand Slam-titel van 2017 droomden zijn er nog zestien over, die vanaf zondag tegen elkaar gaan strijden in de achtste finales, de kwartfinales, halve finales en de finale. Het speelschema is opgedeeld in acht secties en elke sectie kent dus nog twee spelers. Tijd voor een overzicht!

Sectie 1: Andy Murray - Mischa Zverev
Het bovenste deel van het speelschema. Hier vinden we de nummer één van de wereld en dus de plaatsingslijst, de Brit Andy Murray. Hij heeft nog geen set afgestaan en is prima bezig.

In de achtste finale treft Murray de Duitser Mischa Zverev, de mondiale nummer vijftig. Jarenlang kwam hij niet verder dan eerste ronden - en één keer een derde ronde - en in de jaren daarna kwam hij zelfs niet uit het kwalificatietoernooi. Tot nu. Zverev staat voor het eerst bij de laatste zestien op een Grand Slam en zal sowieso naar de top-40 stijgen. 

Sectie 2: Roger Federer - Kei Nishikori
Tomas Berdych was de hoogstgeplaatste speler in het bovenste deel van sectie twee, maar een ongetwijfeld niet onbekende speler troefde hem af: Roger Federer, door blessures teruggezakt naar de zeventiende stek, staat bij de laatste zestien na zeges op twee qualifiers en Berdych.

Kei Nishikori moest in de eerste ronde tegen Andrey Kuznetsov even flink aan de bak, maar daarna won de Japanse nummer vijf van de wereld twee keer met 3-0. Inmiddels is het alweer de zesde keer op rij dat Nishikori in Melbourne bij de laatste zestien staat, nu probeert hij net als in 2012, 2015 en 2016 ook de kwartfinales te bereiken.

Sectie 3: Stanislas Wawrinka - Andreas Seppi
Tegen Martin Klizan moest Wawrinka flink zweten en ook Viktor Troicki maakte het hem even lastig, maar de Zwitserse nummer vier van de wereld staat gewoon weer in de vierde ronde van het toernooi waar hij in 2014 zijn eerste Grand Slam-zege pakte.

In zijn 47e Grand Slam-toernooi op rij is Andreas Seppi er in geslaagd om voor de vijfde keer de achtste finales te halen. Verder kwam hij nog nooit, maar de Italiaan - na Zverev de tweede ongeplaatste speler in Melbourne die zo ver komt - gaat het tegen Wawrinka opnieuw proberen.

Sectie 4: Jo-Wilfried Tsonga - Daniel Evans
Jo-Wilfried Tsonga maakt zijn status als nummer twaalf van de wereld vooralsnog prima waar. Hij heeft het bij vlagen even wat lastig gehad, maar staat zeker niet voor het eerst weer in de achtste finales van het toernooi waar hij in 2008 zijn eerste Grand Slam-finale haalde.

Met Daniel Evans komen we bij de derde ongeplaatste speler bij de laatste zestien. De Brit, toch al 26 jaar, schakelde in de tweede ronde de Kroatische nummer zeven van de wereld Marin Cilic uit. Ook Bernard Tomic moest eraan geloven en na misschien wel de sterkste week uit zijn carrière zou Evans het Tsonga wel eens erg lastig kunnen maken.

Daniel Evans, de verrassing van de bovenste helft van het schema (PROSHOTS/Action Images)
Daniel Evans, de verrassing van de bovenste helft van het schema (PROSHOTS/Action Images)

Sectie 5: Gaël Monfils - Rafael Nadal
De vijfde sectie van het schema verliep voor een groot deel zoals verwacht. In het bovenste deel plaatste de mondiale nummer zes, Gaël Monfils, zich zonder grote problemen voor de laatste zestien.

Het onderste deel kende onder meer grootheden als Robin Haase, maar net als supertalent Alexander Zverev was het niet genoeg om Rafael Nadal uit de achtste finales te houden. De Spanjaard is de nummer negen van de wereld en het duel tussen hem en Monfils wordt het eerste duel op de Australian Open 2017 tussen twee toptienspelers.

Sectie 6: Roberto Bautista-Agut - Milos Raonic
De al 28-jarige Spanjaard Roberto Bautista-Agut is eigenlijk pas vrij recentelijk bezig aan een opmars. Inmiddels is hij de nummer veertien van de wereld en voor de zevende keer sinds het begin van 2014 staat hij in de achtste finales van een Grand Slam, maar verder kwam hij nog nooit.

Dat zal ook nu lastig worden, want hij moet het opnemen tegen Milos Raonic. De Canadese nummer drie van de ranglijst heeft zoals gebruikelijk wat tiebreaks moeten spelen, maar vooralsnog is hij prima op weg om net als vorig jaar de halve finales te bereiken in Melbourne.

Sectie 7: Dominic Thiem - David Goffin
De Oostenrijker Dominic Thiem was de enige toptienspeler in de zevende sectie en dat maakte hij waar. Hij heeft in alle drie wedstrijden één set in moeten leveren, maar vooralsnog is Thiem prima bezig.

Met David Goffin staat een Belg in de achtste finales en dat is niet meer dan terecht. De nummer elf van de wereld moest tegen tiener Reilly Opelka aan de bak in de eerste ronde, maar inmiddels is hij uitstekend op stoom gekomen.

Sectie 8: Grigor Dimitrov - Denis Istomin
De 25-jarige Bulgaar Grigor Dimitrov zou eindelijk zijn grote belofte eens echt waar kunnen gaan maken en om te beginnen kan hij voor het eerst sinds 2014 weer een kwartfinale op een Grand Slam bereiken.

De kans voor Dimitrov is zeker aanwezig, want de grote man is al uit deze sectie geknikkerd: Novak Djokovic. Dat betekent wel dat de bedwinger van Djokovic nu Dimitrov's volgende obstakel wordt. De Oezbeek Denis Istomin werd met een wildcard toegelaten tot het toernooi en stelt het vertrouwen van de organisatie niet teleur. Voor het eerst sinds 2013 staat hij in de achtste finales en Istomin hoopt nu zijn eerste kwartfinale te bereiken.  

Denis Istomin, de verrassing van de onderste helft van het schema (PROSHOTS/Action Images)
Denis Istomin, de verrassing van de onderste helft van het schema (PROSHOTS/Action Images)

Kapot pak deert Ronald Mulder niet op NK sprint

Ronald Mulder leidt het NK sprint na de eerste dag na een opmerkelijke 500 meter. De rijder van Team Plantina moest aan de start verschijnen met een kapot pak nadat zijn rits het tijdens het inrijden had begeven. Met spelden en tape werd zijn kostuum bij elkaar gehouden. Toch reed hij in Thialf naar een tijd van 34,98 seconden.

Winnaar van de 500 meter werd Mulder evenwel niet. Dat was Jan Smeekens die een mooie 34,85 seconden noteerde. Dai Dai Ntab werd in 35,08 derde, voor Michel Mulder die een tegenvallende 35,43 liet noteren. De rijders die op de kilometer goed zijn noteerden tegenvallende tijden.

Op de kilometer zegevierde Hein Otterspeer in 1.09,44 waarmee hij de in een nieuw pak gestoken Ronald Mulder (1.10,01) voorbleef. De derde tijd was voor Lucas van Alphen in 1.10,27.

Morgen verdedigt Ronald Mulder een voorsprong van 0,25 seconden op Smeekens en 0,4 seconden op Otterspeer. Dan worden wederom een 500 en een 1000 meter verreden. Inzet naast de Nederlandse titel is een ticket voor het WK sprint eind februari in Calgary. Kai Verbij en Kjeld Nuis ontbreken dit weekend, omdat zij door hun goede optreden op het EK sprint al geplaatst zijn voor het WK.

Ronald Mulder leidt NK sprint ondanks kapot pak (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)
Ronald Mulder leidt NK sprint ondanks kapot pak (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)

Uitslag 500 meter

# Schaatser Tijd
1 Jan Smeekens 34.85
2 Ronald Mulder 34.98
3 Dai Dai Ntab 35.08
4 Michel Mulder 35.43
5 Sjoerd de Vries 35.55
6 Martijn van Oosten 35.62
7 Pim Schipper 35.65
8 Hein Otterspeer 35.66
9 Jesper Hospes 35.68
10 Thomas Krol 35.82


Uitslag 1000 meter

# Schaatser Tijd
1 Hein Otterspeer 1:09.44
2 Ronald Mulder 1:10.01
3 Lucas van Alphen 1:10.15
4 Thomas Krol 1:10.27
5 Pim Schipper 1:10.29
6 Lennart Velema 1:10.37
7 Martijn van Oosten 1:10.60
8 Jan Smeekens 1:10.77
9 Gerben Jorritsma 1:11.01
10 Michel Mulder 1:11.04


Stand na eerste dag

# Schaatser Punten Verschil 500 meter
1 Ronald Mulder 69.985 -
2 Jan Smeekens 70.235 +0,25
3 Hein Otterspeer 70.380 +0,40
4 Dai Dai Ntab 70.745 +0,76
5 Pim Schipper 70.795 +0,81
6 Martijn van Oosten 70.920 +0,94
7 Michel Mulder 70.950 +0,97
8 Thomas Krol 70.955 +0,97
9 Lucas van Alphen 71.005 +1,02
10 Lennart Velema 71.295 +1,31

Soros verliest 1 miljard

George Soros, Hillary Clinton supporter en Hedgefondsbelegger, heeft na de zege van Donald Trump bij de Amerikaanse verkiezingen veel geld verloren, aldus The Wall Street Journal.

Juliet Chung en Gregory Zuckerman citeren bronnen die bekend zijn met Soros' imperium, die beweren dat Soros op zijn zachtst gezegd 'niet blij' is omdat men vermoedt dat hij daar flink wat geld mee heeft verloren. Ondanks dat heeft Soros Fund Management, Soros' grootste fonds volgens de WSJ, het afgelopen jaar 5% winst geboekt.

Als een verklaard tegenstander van Trump heeft hij miljoenen aan lobbygroepen gespendeerd om Hillary Clintons campagne te steunen. Soros' vermoeden dat de markt in zou storten verbaast niemand en zelfs analisten op Wall Street voorspelden dat het tot onzekerheid en dalende aandelenprijzen zou leiden.

Met een stijging van 10% lijkt de Dow Jones daar zich in ieder geval niets van aan te trekken en de andere aandelenindexen noteren recordstanden. Stanley Druckenmiller, een voormalig medewerker van Soros en een protegé, zag de bui al wel hangen en zette fors in op een opleving van de markt met Trumps zege, wat hem en zijn bedrijf geen windeieren legde met een winst van 10%.

Druckenmiller doneerde dan ook fors aan Republikeinse kandidaten net als Carl Icahn, een andere hedgefondsmanager die inzette op Trump. Icahn kocht op de avond van de verkiezingen voor 1 miljard aan aandelen, en met het herstel van de markt boekte ook hij flinke winst.

NBA: Warriors domineren ook tegen Rockets

Het zou een loodzware week moeten worden. In zeven dagen speelden de Golden State Warriors tegen de Orlando Magic, Cleveland Cavaliers, Oklahoma City Thunder en de Houston Rockets. Afgezien van de Magic allemaal topploegen. De week zou moeten uitwijzen of de Warriors inderdaad de topfavoriet voor de titel zijn.

De Warriors hebben de concurrentie een duidelijk antwoord gegeven. De ploeg won eerder deze week met ruime cijfers van de Magic, Cavaliers en de Thunder. Afgelopen nacht stond een uitwedstrijd tegen de Houston Rockets op het programma. Ook de goed geoliede aanvalsmachine van James Harden bleek niet opgewassen tegen de Warriors.

Zoals zo vaak kon de tegenstander van Golden State één helft goed meekomen. De ruststand was 57-62. Hierna gaf Golden State gas. In het derde kwart liep de voorsprong op naar ruim twintig punten. De zege kwam hierna niet meer in gevaar. Golden State won met 108-125.

Kevin Durant nam voor de koploper in de NBA het gros van de productie voor zijn rekening. Na weer een tamelijk foutloze avond eindigde hij met 32 punten. Stephen Curry schoot vijf driepunters raak en eindigde met 25 punten.

De Houston Rockets schoten slechts 7 van hun 35 driepunters raak. Clint Capela, net terug van een blessure, deed onder de basket de meeste schade tegen Golden State. De De Angolees-Congolese Zwitser eindigde met 22 punten en 12 rebounds.

Top 10 plays van afgelopen nacht. Bron: YouTube.

De Utah Jazz hadden een verlenging nodig om de Dallas Mavericks van zich af te schudden. De Jazz wonnen met 107-112. Rudy Gobert, de Franse center van Utah, noemde zichzelf onlangs de beste center in de NBA. Dit soort uitspraken kun je alleen onderbouwen dor het op het veld te laten zien. Tegen de Mavericks had hij waarschijnlijk de beste wedstrijd uit zijn carriere. De Stifle Tower eindigde met 27 punten en 25 rebounds. Met twee vrije worpen in de verlenging gooide hij de wedstrijd ook op slot.

De opmerkelijke opmars van de Philadephia 76ers kende een vervolg tegen de Portland Trail Blazers. De Sixers wonnen met 93-92, na vrijwel de hele wedstrijd achter te hebben gestaan. Het was Robert Covington die met twee driepunters in de laatste minuut zijn ploeg op voorsprong bracht. Nerlens Noel belemmerde in de laatste aanval Mason Plumlee om te scoren, waarna de fans in het Wells Fargo Center weer feest mochten vieren.

Het is alweer de achtste zege in de laatste tien wedstrijden voor de Philadelphia 76ers. Waarschijnlijk komt de opmars te laat om nog een gooi naar de play-offs te doen, maar na drie magere jaren zal daar in the City of Brotherly Love niemand om malen.

Twee uitslagen sprongen er afgelopen nacht uit. De Brooklyn Nets doorbraken een serie van elf nederlagen op rij en wonnen met 114-143 van de New Orleans Pelicans. De Nets schoten 58 procent van het veld. De helft van hun dertig driepuntspogingen gingen raak. Soms lukt bij een slechte ploeg gewoon opeens alles.

De Toronto Raptors kregen met 113-78 klop van de Charlotte Hornets. De  Raptors schoten 34 procent van het veld en scoorde slechts zeven van haar dertig driepunters. Soms lukt bij een sterke ploeg gewoon opeens niets.

Uitslagen

Philadelphia 76ers – Portland Trail Blazers 93-92
Charlotte Hornets – Toronto Raptors 113-78
Orlando Magic – Milwaukee Bucks 112-96
Memphis Grizzlies – Sacramento Kings 107-91
New Orleans Pelicans – Brooklyn Nets 114-143
Houston Rockets – Golden State Warriors 108-125
Atlanta Hawks – Chicago Bulls 102-93
Dallas Mavericks – Utah Jazz 107-112 (OT)
Los Angeles Lakers – Indiana Pacers 108-96

 

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 30-11
Toronto Raptors 28-15
Boston Celtics 26-16
Atlanta Hawks 25-18
Washington Wizards 23-19
Indiana Pacers 22-20
Charlotte Hornets 22-21
Chicago Bulls 21-23
Milwaukee Bucks 20-22
Detroit Pistons 20-24
New York Knicks 19-25
Orlando Magic 18-27
Philadelphia 76ers 15-26
Miami Heat 13-30
Brooklyn Nets 9-33


Western Conference

Golden State Warriors 37-6
San Antonio Spurs 32-9
Houston Rockets 33-13
Los Angeles Clippers 29-15
Utah Jazz 28-16
Memphis Grizzlies 26-19
Oklahoma City Thunder 25-19
Denver Nuggets 17-24
Portland Trail Blazers 18-27
New Orleans Pelicans 17-27
Sacramento Kings 16-26
Minnesota Timberwolves 15-28
Los Angeles Lakers 16-31
Dallas Mavericks 14-29
Phoenix Suns 13-29

 

#Trumpgate: pleegt hij plagiaat?

Het lijkt er sterk op dat Donald Trump (én Melania Trump) ondanks zijn vuilspuierij op Obama tijdens zijn inauguratiespeech, jaloers is op Obama. Stal Melania 6 maanden geleden al Michelle Obama's speech, nu is naar voren gekomen dat de cake die geserveerd werd tijdens het inauguratiebal een één-op-één kopie is van de cake die werd geserveerd tijdens de inauguratie van Barack Obama. 

Het blijkt dat de staf van Trump expliciet opdracht heeft gegeven om de cake te dupliceren.

Verder zou er volgens Buzzfeed op meer punten plagiaat gepleegd zijn. Op het verse @Potusaccount van Trump zou enige tijd de header van Obama hebben geprijkt bijvoorbeeld. Nou zou dit nog te verklaren zijn geweest omdat hij tijd nodig had om het aan te passen, maar opvallend is het wel. 

Bekijk hieronder nogmaals de beelden van de overeenkomsten tussen Melania en Michelle en oordeel zelf. Kunnen de Trumps niks origineels bedenken en jatten ze het daarom maar van hun voorgangers, of proberen ze juist om op hun successen voort te borduren door alles exact hetzelfde te doen??

Uitslagen Eredivisie 21/01/2017

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Koploper Feyenoord won met 1-0 van Willem II terwijl PEC Zwolle met 1-2 won op bezoek bij ADO Den Haag.

Feyenoord

1 - 0

Willem II

 32' Toornstra    
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden
Kongolo
Toornstra
Kuijt (Tapia/75)
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Elia (Basacikoglu/83)
  Lamprou
v.Anholt
Lachman
Peters
Tshimanga
Croux (Falkenburg/67)
Lieftink
Schuurman (Abubakar/82)
Kali
Haye (Koppers/46)
Sol

ADO Den Haag

1 - 2

PEC Zwolle

 10' Kastaneer    38' Ehizibue
 56' Brock-Madsen
 
 Gele kaart: El Mahdioui, Meissner, Duplan, (ADO Den Haag), Holla, v.d.Pavert, Marcellis, (PEC Zwolle)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 9.130
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Setkus
David
Beugelsdijk
Meissner
Ebuehi
El Mahdioui
Trybull (Duplan/84)
Bakker (Marengo/60)
Schaken
Kastaneer (v.d.Heijden/20)
Becker
  v.d.Hart
v.Polen
Marcellis
v.d.Pavert
Warmerdam
Holla (Marinus/ 70)
Thomas
Saymak (Nijland/79)
Ehizibue
Brock-Madsen
Menig (Schenkeveld/82)

Uitslag AZ - Sparta Rotterdam

Om 18.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen AZ en Sparta Rotterdam. In Alkmaar werd het door een laat doelpunt van Pogba 1-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

AZ

1 - 1

Sparta Rotterdam

 54' Luckassen    86' Pogba
 
 Gele kaart: , Breuer, v.Drongelen, Dijkstra, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.910
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson
Luckassen
S.Wuytens
Haps
M.Seuntjens
Mühren (v.Overeem/76)
Rienstra
Jahanbakhsh (Bel Hassani/90 2)
Weghorst
Tankovic (Dos Santos/79)
  Kortsmit
Dumfries
Breuer (Vriends/69)
v.Drongelen
Floranus
Sanusi (Mendes da Silva/61)
Spierings
Dijkstra
Verhaar
v.Moorsel
Calero (Pogba/79)

Wüst leidt na eerste dag NK sprint

Schaatsster Ireen Wüst leidt na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap sprint. De kopvrouw van Team Just Lease zegevierde op de 1000 meter en werd vijfde op de 500 meter, waardoor ze morgen dag twee begint met 0,2 seconden voorsprong op titelverdedigster Sanneke de Neeling.

De Neeling verraste door in Thialf de 500 meter in 38,88 seconden op haar naam te schrijven, nog voor erkende sprintsters als Floor van den Brandt (38,93) en Anice Das (38,95). Janine Smit eindigde als vierde in 39,14 voor Wüst (39,28).

Op de kilometer was Wüst met 1.15,73 een klasse apart. De Neeling greep de tweede plaats, maar moest met 1.16,92 veel toegeven. Das staat na een tijd van 1.17,22 derde na de eerste dag.

Jorien ter Mors ontbreekt dit weekend. Zij reed mee met het allroundkampioenschap, maar haakte daar na de 500 meter ziek af. Marrit Leenstra geeft de voorkeur aan een trainingskamp en wil zich richten op de WK afstanden. Ter Mors is al geplaatst voor het WK sprint van eind februari in Calgary, waardoor er dit weekend in Heerenveen nog twee tickets te verdienen zijn.

Uitslag 500 meter

# Schaatsster Tijd
1 Sanneke de Neeling 38.88
2 Floor van den Brandt 38.93
3 Anice Das 38.95
4 Janine Smit 39.14
5 Ireen Wüst 39.28
6 Letitia de Jong 39.46
7 Bo van der Werff 39.56
8 Esmé Stollenga 39.59
9 Tessa Boogaard 39.93
9 Lotte van Beek 39.93


Uitslag 1000 meter

# Schaatsster Tijd
1 Ireen Wüst 1:15.73
2 Sanneke de Neeling 1:16.92
3 Anice Das 1:17.21
4 Floor van den Brandt 1:18.12
5 Lotte van Beek 1:18.17
6 Roxanne van Hemert 1:18.19
7 Janine Smit 1:18.21
8 Letitia de Jong 1:18.35
9 Leeyen Harteveld 1:18.56
10 Bo van der Werff 1:18.74


Klassement na eerste dag

# Schaatsster Punten Verschil 500 meter
1 Ireen Wüst 77.145 -
2 Sanneke de Neeling 77.340 +0,20
3 Anice Das 77.555 +0,41
4 Floor van den Brandt 77.990 +0,85
5 Janine Smit 78.245 +1,10
6 Letitia de Jong 78.635 +1,49
7 Bo van der Werff 78.930 +1,79
8 Lotte van Beek 79.015 +1,87
9 Roxanne van Hemert 79.415 +2,27
10 Leeyen Harteveld 79.420 +2,28

'May komende week op bezoek bij Trump'

De Britse premier Theresa May brengt komende week een bezoek aan de vrijdag aangetreden Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldden diverse Britse media.

May zal daarmee een van de eerste wereldleiders zijn die na Trumps inauguratie bij de president op bezoek gaat. De Britse eerste minister zal donderdag in Washington zijn om onder andere met Trump te praten over de handelsbetrekkingen na het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

'May komende week op bezoek bij Trump'
'May komende week op bezoek bij Trump' (Foto: ANP)

Jubileumdoelpunt Rooney voorkomt nederlaag Man Utd

Manchester United leek onderuit te gaan op bezoek bij Stoke City, maar een jubileumdoelpunt van Wayne Rooney bracht de ploeg in de slotfase op gelijke hoogte: 1-1.

De thuisploeg slaagde erin om het Manchester United behoorlijk lastig te maken in het Bet365 Stadium. Het elftal van José Mourinho had veel moeite met het felle spel van Stoke City, dat voor iedere meter vocht. Hierdoor zag het er al snel naar uit dat het geen makkelijke middag zou worden voor The Red Devils. Zeker toen de thuisploeg na twintig minuten spelen op voorsprong kwam. Een strakke voorzet van Erik Pieters werd bij de eerste paal aangeraakt door Juan Mata, waardoor David De Gea verrast werd en de bal uit het net moest vissen.

Na de openingstreffer bleef Manchester United klungelen. De bezoekers speelden slordig en slaagden er door het harde spel van Stoke niet in om de bal lang in bezit te houden. Na een half uur spelen had de ploeg echter op gelijke hoogte moeten komen toen Mata een opgelegde mogelijkheid kreeg en zijn fout kon herstellen, maar de Spanjaard schoot voor leeg doel over.

Tijdens de tweede helft veranderde het spelbeeld. Manchester United speelde scherper en Stoke kwam er niet meer aan te pas. De kansen stapelden zich op voor de nummer zes van de Premier League, maar het leek erop dat de gelijkmaker uit bleef. Toch kwam Manchester United nog op gelijke hoogte. In de laatste minuut kreeg de ploeg een vrije trap, waarna Wayne Rooney achter de bal ging staan. De Engelsman leek de bal voor te geven, maar mikte hem schitterend in de verre kruising.

Rooney scoorde hiermee zijn 250ste doelpunt voor Manchester United waardoor hij nu topscorer aller tijden is van de club. De treffer van Rooney bleek het laatste gevaar van Manchester United, waardoor de wedstrijd eindigde in 1-1.

Dubbelslag Roest op schaatsmijl

Patrick Roest heeft verrassend de leiding gegrepen op de tweede dag van het Nederlands kampioenschap allround schaatsen. In Thialf zegevierde de rijder van LottoNL-Jumbo op de 1500 meter met een tijd van 1.46,36 en snoepte hiermee de leiding af van Jan Blokhuijsen die in 1.47,80 wel als tweede finishte.

Roest greep de overwinning in een rechtstreeks gevecht met Blokhuijsen, waardoor hij morgen op de afsluitende tien kilometer een voorsprong van 0,88 seconden te verdedigen heeft. Koen Verweij haakte ziek af voor de tweede dag. Dit zorgde ervoor dat Marcel Bosker kon klimmen naar de derde plek in het klassement, mede dankzij de derde plek op de 1500 meter van vandaag (1.48,02).

Sven Kramer ontbreekt dit weekend. De Europees kampioen allround verkiest, net als ploeggenoot Douwe de Vries een trainingskamp boven rijden in Thialf. Kramer en Blokhuijsen zijn al geplaatst voor het WK allround dat begin maart in Hamar zal worden verreden. Roest zal zich hier hoogstwaarschijnlijk bij gaan voegen.

Uitslag 1500 meter

# Schaatser Tijd
1 Patrick Roest 1:46.36
2 Jan Blokhuijsen 1:47.80
3 Marcel Bosker 1:48.02
4 Wesly Dijs 1:49.31
5 Jos de Vos 1:49.55
6 Chris Huizinga 1:49.56
7 Willem Hoolwerf 1:50.31
8 Thomas Geerdinck 1:51.31
9 Arjan Stroetinga 1:51.46
10 Lex Dijkstra 1:51.55


Stand na 1500 meter

# Schaatser Punten Verschil 10000 meter
1 Patrick Roest 110.537 -
2 Jan Blokhuijsen 110.581 +0,88
3 Marcel Bosker 111.802 +25,30
4 Chris Huizinga 113.052 +50,30
5 Jos de Vos 113.495 +59,16
6 Thomas Geerdinck 113.801 +65,28
7 Willem Hoolwerf 114.081 +70,88
8 Wesly Dijs 114.483 +78,92
9 Lex Dijkstra 114.531 +79,88
10 Arjan Stroetinga 114.903 +87,32

Joling consolideert eerste plaats NK allround

Yvonne Nauta heeft op het Nederlands kampioenschap allround schaatsen de 1500 meter op haar naam geschreven. De rijdster van het gewest Fryslân finishte in Thialf in een tijd van 1.58,20 en liep hiermee iets in op klassementsleidster Marije Joling die met 1.58,46 op de tweede plek eindigde.

Joling had het net als gisteren op de drie kilometer lastig, maar leverde maar weinig in. Derde werd Annouk van der Weijden in 1.58,62 voor Melissa Wijfje (1.58,64) en Linda de Vries (1.58,70) die tweede staat in het klassement.

Morgen gaan Joling, De Vries en Nauta op de vijf kilometer strijden om het laatste ticket voor het WK allround dat begin maart in Hamar verreden zal worden. Ireen Wüst en Antoinette de Jong zijn al voor dit toernooi geplaatst en ontbreken dit weekend op het allroundkampioenschap.

Uitslag 1500 meter

# Schaatsster Tijd
1 Yvonne Nauta 1:58.20
2 Marije Joling 1:58.46
3 Annouk van der Weijden 1:58.62
4 Melissa Wijfje 1:58.64
5 Linda de Vries 1:58.70
6 Jorien Voorhuis 1:58.74
7 Carlijn Achtereekte 1:59.25
8 Reina Anema 2:00.16
9 Sanne van der Schaar 2:00.30
10 Ineke Dedden 2:00.59


Klassement na 1500 meter

# Schaatsster Punten Verschil 5000 meter
1 Marije Joling 120.762 -
2 Linda de Vries 120.877 +1,15
3 Yvonne Nauta 121.190 +4,28
4 Melissa Wijfje 121.491 +7,29
5 Annouk van der Weijden 121.591 +8,29
6 Carlijn Achtereekte 121.803 +10,41
7 Jorien Voorhuis 121.893 +11,31
8 Sanne van der Schaar 123.130 +23,68
9 Reina Anema 123.756 +29,94
10 Ineke Dedden 124.569 +38,07

Gambia wacht op vertrek Jammeh

De voormalige president van Gambia, Yahya Jammeh, verlaat naar verwachting zaterdag nog zijn land. Er doen tegenstrijdige verhalen de ronde over waar de gewezen leider in ballingschap gaat, zeggen bronnen rond het overleg met Jammeh.

De leiders van Mauritanië en Guinee reisden vrijdag naar Gambia om te bemiddelen. Die gesprekken draaiden onder meer om de vraag of Jammeh amnestie krijgt voor vermeende misdaden die zijn gepleegd tijdens zijn bewind. Sommige Gambianen reageerden zaterdag boos dat de voormalige leider nog de kans krijgt om daarover te onderhandelen.

Jammeh, die in 1994 aan macht kwam na een staatsgreep, kondigde in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn vertrek aan. Hij had aanvankelijk geweigerd op te stappen na een verkiezingsnederlaag, maar bedacht zich toen een regionale troepenmacht zijn land binnentrok.

Gambia wacht op vertrek Jammeh
Gambia wacht op vertrek Jammeh (Foto: ANP)

KNSB: geen ijsincidenten, wel waaghalzen

Voor zover de schaatsbond KNSB heeft kunnen nagaan, zijn er zaterdag geen vervelende ongelukken geweest met schaatsers. Wel waren er hier en daar waaghalzen die het open water opgingen. Net als vrijdag zakten er op verschillende plekken mensen door het ijs.

"Er is best veel geschaatst vandaag en op veel plekken in het hele land waren ijsbanen open. Maar ook hebben we mensen gezien die de plassen opgingen, en dat blijft gevaarlijk. Zeker als je in je eentje gaat", zegt Ramon Kuipers, coördinator natuurijs bij de KNSB.

In de nacht van zaterdag op zondag gaat het "matig tot goed" vriezen. "Maar net als vandaag zal het in de middag met het zonnetje weer warmer worden. Dus dan wordt het toch oppassen."

KNSB: geen ijsincidenten, wel waaghalzen
KNSB: geen ijsincidenten, wel waaghalzen (Foto: ANP)

Verkeerstunnel Maastricht dicht na storing

De verkeerstunnel in de A2 in Maastricht is zaterdagmiddag in zuidelijke richting gesloten, meldt Rijkswaterstaat.

In de ochtend was er een technische storing in de Koning Willem-Alexandertunnel. Het omroepsysteem deed het niet meer. Kort nadat de problemen waren verholpen reed een auto tegen de nog neergelaten slagboom.

De slagboom moet eerst worden gerepareerd voordat het verkeer weer richting Luik kan rijden. Tot die tijd worden de weggebruikers door de stad geleid.

De tunnel werd op 16 december geopend. Het is de eerste verkeerstunnel in Nederland met twee boven elkaar geplaatste tunnelbuizen.

Verkeerstunnel Maastricht dicht na storing
Verkeerstunnel Maastricht dicht na storing (Foto: ANP)

Vliegtuigbom gevonden op strand Egmond

Op het strand van Egmond aan Zee is zaterdagmiddag een projectiel gevonden. Het gaat mogelijk om een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog, liet een woordvoerster van de politie weten.

Het projectiel werd ontdekt door een man die op het strand aan het graven was. Hij belde de politie die explosievendeskundigen naar het strand liet komen. Inmiddels is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) opgeroepen om de vondst te onderzoeken.

De omgeving van de vindplaats is afgezet. Volgens de politiewoordvoerster is het zaak dat de bom zo snel mogelijk wordt opgeruimd. Zondag is de tweede dag van de Egmond Wandelmarathon, een sponsorloop op het strand ten gunste van het Reumafonds. Er worden honderden deelnemers verwacht.

In oktober 2013 werd er ook al eens een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht op het strand bij Egmond aan Zee. (Zie de onderste tweet.) 

Vliegtuigbom gevonden op strand Egmond
Vliegtuigbom gevonden op strand Egmond (Foto: ANP)

May wil Trump wijzen op belang EU

De Britse premier Theresa May wil de Amerikaanse president Donald Trump tijdens hun eerste ontmoeting oproepen de Europese eenheid niet te ondermijnen. May benadrukte zaterdag in een interview met The Financial Times waarde te hechten aan een sterke EU.

Het is opvallend dat uitgerekend May een lans wil breken voor de Europese eenheid. De Britse bevolking besloot vorig jaar in een referendum uit de EU te stappen. Dat betekent volgens de premier echter niet dat Londen geen waarde meer hecht aan Europese samenwerking.

"Ik wil dat de EU doorgaat sterk te zijn en ik wil ook in de toekomst een hecht en strategisch partnerschap met de EU", zei May tegen de zakenkrant. "Het is belangrijk voor veiligheidskwesties. Met de bedreigingen die we onder ogen moeten zien is het niet de tijd voor minder samenwerking."

De premier zei ook te verwachten dat Trump "het belang van de NAVO zal erkennen". De nieuwe president noemde het militair bondgenootschap eerder "achterhaald". Ook juichte hij het Britse besluit toe om de EU te verlaten.

May wil Trump wijzen op meerwaarde EU
May wil Trump wijzen op belang EU (Foto: ANP)

Van der Haar pakt eerste zege van het seizoen

Lars van der Haar heeft na een lange solo de veldrit in het Brabantse Rucphen gewonnen. Op plaats twee eindigde zijn ploeggenoot Jim Aernouts en op plaats drie Stan Godrie.

Na twee maanden van blessureleed maakte Van der Haar zijn rentree op Tweede kerstdag in de wereldbekerwedstrijd van Heusden-Zolder. Tot nu toe reed de Woudenberger onopvallend rond, vandaag was hij echter duidelijk de sterkste. Al na de eerste ronde ging hij solo in de aanval.

Voor Van der Haar is deze overwinning niet alleen de eerste zege van het seizoen maar ook de eerste zege in dienst van zijn nieuwe ploeg Telenet-Fidea.

Paris wint beroemde afdaling Kitzbühel

De prestigieuze afdaling tijdens de Hahnenkammrennen in Kitzbühel is gewonnen door de Italiaan Dominik Paris. De Südtiroler was in 2013 al de laatste die op de volledige Streif de zege pakte - in de drie jaren daarna moest de wedstrijd telkens ingekort worden door weersomstandigheden.

Paris mocht als negende naar beneden en dook 0,40 seconden onder de tijd van zijn Südtiroler-'landgenoot' Peter Fill. Hannes Reichelt leek een serieuze kandidaat om de tijd aan te vallen, maar de Oostenrijker maakte bovenin een grote fout die hem zeker een seconde koste. Het werd extra zuur voor Reichelt, die een fantastische afdaling liet zien en uiteindelijk slechts 0,82 seconden tekort kwam voor de zege.

Ook zijn landgenoot Max Franz zat het niet mee: hij begon snel, maar maakte een fout waardoor de binding van zijn ski opende. Zijn ski ging er vandoor en de race van Franz zat erop. Vervolgens was het de beurt aan Beat Feuz en nu liep het Paris dan echt dun door de broek. De Zwitser was bloedsnel onderweg, had driekwart seconde voorsprong....maar ging bij de beruchte Hausbergkante iets te diep de bocht in en crashte in de netten. Gelukkig kwam hij er wel goed vanaf.

Feuz duikt hard de netten in, in plaats van de snelste tijd neer te zetten (Bron: YouTube)

Nadat ook Matthias Mayer het niet haalde en Christof Innerhofer een volledig Südtiroler podium niet waar kon maken konden Paris en Fill aan het feest, zo leek het. Dat was echter buiten een stel Fransen gerekend. Als eerste kwam de 36-jarige veteraan Johan Clarey zeer dicht in de buurt. Op het onderste stuk was Paris niet te pakken, maar hij nestelde zich wel op de tweede plek. Die moest hij zelfs nog inleveren, want Valentin Giraud Moine liet de afdaling van zijn leven zien en greep met 0,21 seconden achterstand de tweede plek, zijn beste resultaat ooit. Daar bleef het bij en dus kon Paris alsnog feestvieren. 

'AH is Satan, want Heineken is 666 cent'

Jehova's Getuigen en ander gristelijk gespuis hebben weer eens wat gevonden om huilie huilie over te doen. En ditmaal wordt Albert Heijn de zwarte piet toegespeeld. Reden: Heineken 'bier' is er nu in de aanbieding voor 666 cent.

"Beste Christenen, de lokale supermarkt verkoopt bier met merkteken van de duivel erop", klaagt een Jehova in onze submit. "Het bier heet Heineken en kost Euro 6,66. Hierbij roep ik alle Christenen op om te gaan bidden voor Heineken dat ze tot inkeer komen en zich niet meer door de Satan laten verleiden."

In een reactie laat een woordvoerster van 's lands grootste grootgrutter weten dat 'het bier nu eenmaal spotgoedkoop is en dat er nu veel mensen op af komen. Het bier is nu 'DUIVELS LEKKER!'. "Daarom Christenen, kom bidden om de Satan af te weren, drink Grolsch en geen Heineken! Help nu, bid dat den Satan u voorbijgaat. SGP alswel Jehova dienen nu samen te bidden voor deze mensen van Heineken, ze gebruiken het merkteken van Satan doelbewust", klaagt de FOK!ker verder.

"De kerk van Satan op kerkvansatan.nl gebruikt het als merkteken voor hun terratorium. Heineken is een zeer ernstige belediging tegenover meer dan 2 miljard Christenen wereldwijd. Help ons, kom bidden. Neem contact op met uw kerk als er Heineken binnen uw familie wordt gedronken."

De beste man heeft overigens wel een punt. Heineken is namelijk niet te zuipen. Zuip dus christelijk bier, neem een goede trappist!

Heineken

Veel aanrijdingen met pollers

In Nederland zijn vanaf 2010 minstens 2539 aanrijdingen met pollers geweest. De bewegende paaltjes die gemeenten gebruiken om binnensteden verkeersluw te houden of sluiproutes te blokkeren, zorgen voor letsel en miljoenen euro's schade.

Het tv-programma Kassa vroeg aan gemeenten met pollers hoeveel aanrijdingen er waren. 32 gemeenten konden cijfers leveren. Het daadwerkelijke aantal ongelukken ligt vermoedelijk hoger dan de 2539, omdat gemeenten alleen de ongevallen registreren waarbij schade ontstaat.

De schade aan pollers bedroeg 7,7 miljoen euro. Maar onduidelijk is hoe groot de schade is door letsel en beschadigde voertuigen. Kassa besteedt zaterdagavond aandacht aan een vrouw uit Zwolle die met haar snorfiets werd gelanceerd door zo'n paal en onder meer een schedelbasisfractuur opliep.

Er zijn enkele gemeenten die (willen) overstappen op camera's met kentekenherkenning omdat dit veiliger is. Met dit systeem lopen mensen alleen een boete op en geen letsel, aldus Kassa.

Veel aanrijdingen met pollers
Veel aanrijdingen met pollers (Foto: ANP)

Lokale afdelingen dreigen met boycot PvdA-campagne

De lokale afdelingen van de Partij van de Arbeid in Borger-Odoorn, Stadskanaal en Aa en Hunze (in het grensgebied van Drenthe en Groningen) dreigen met een boycot van de landelijke verkiezingscampagne van hun partij. Ze doen dit als gevolg van een conflict over wind- en zonneparken in het gebied.

PvdA-kamerlid Albert de Vries is de gebeten hond nadat hij eerder deze week betoogde dat er voor een zonnepark, als alternatief voor een omstreden park met windturbines, al een plan klaar had moeten liggen. Hij verweet de regio in het Dagblad van het Noorden een gebrek aan daadkracht, en dat schiet de afdelingen aldaar in het verkeerde keelgat.

Volgens Jan Feiken, campagneleider voor de PvdA in Borger-Odoorn, is de Vries onvoldoende op de hoogte van het solarplan van de Stichting Zonkoloniën, dat dinsdag wordt gepresenteerd. Het is een gevoelige kwestie in de regio, aangezien men bevreesd is voor schaduw- en geluidsoverlast van de groene energievoorziening. De houding van de PvdA in de kwestie wordt door de bewoners van de streek gezien als veel te passief. Feiken: "Mensen pikken het niet. Als we aanbellen in het gebied mogen we blij zijn als we geen schot hagel in de kont krijgen."

De vergunning voor het windpark met 45 windmolens is echter al afgegeven, en minister van Milieu Henk Kamp noemde een afgelopen week aangenomen kamermotie om een bezinningsperiode in te lassen 'onuitvoerbaar', mede omdat het de geloofwaardigheid van de overheid aan zou tasten. Hoe de regio aan zijn groene energie komt, is dus nog even afwachten. De bestuurders van de genoemde PvdA-afdelingen zijn in ieder geval niet van plan om op 28 januari op het partij-hoofdkantoor de 'spiegeltjes en kraaltjes' op te halen voor de landelijke campagne.

'Omwonenden windparken niet serieus genomen' (Foto: ANP)
Groene energie komt met overlast, ook voor PvdA'ers (Foto: ANP)

'Trump vond Kanye niet Amerikaans genoeg'

Vrijdagavond waren er diverse officiële festiviteiten rondom de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Een aantal grote artiesten onder wie Elton John, Kiss en Moby waren gevraagd maar weigerden op te treden. Kanye West, die bewondering heeft voor Trump, werd echter niet gevraagd.

Voorzitter Tom Barrack van het organiserend comité gaf daarvoor een opvallende verklaring, schrijft Vox. De sfeer zou traditioneel Amerikaans zijn, en daar paste West niet tussen.

De Ierse site Daily Edge suggereerde daarop dat het dan merkwaardig is dat de Ierse dansers van Lord of the Dance wel optraden. Ook kunnen vraagtekens worden geplaatst bij de elektronische dance van Moby en de rock van Kiss.

Bovendien is Elton John een Brit, en waren tevens de Canadese Celine Dion en de Italiaan Andrea Bocelli uitgenodigd. Die lieten het ook afweten. Wel traden onder meer 3 Doors Down, The Piano Guys, Jackie Evancho en Sam Moore op.

Maar je kunt de organisatie er niet van betichten dat het probleem was dat West zwart is. Moore, bekend van de 60s-hit 'Soul Man', is immers ook zwart. Dus misschien was men wel bang dat Kanye, in plaats van te rappen, een minutenlange rammelpreek af zou steken. Of dat hij zou gaan zingen.

Baby is vijfde slachtoffer Melbourne

De aanslag van een automobilist op tientallen voetgangers in de Australische stad Melbourne heeft zaterdag nog een vijfde leven geëist. Een drie maanden oude baby overleed volgens Australische media in het ziekenhuis. De politie meldde zaterdag dat in totaal 37 gewonden in ziekenhuizen zijn behandeld.

Een 26-jarige man reed vrijdag opzettelijk in op voetgangers in het centrum van Melbourne. De verdachte, die in zijn arm werd geschoten door de politie, heeft een geschiedenis van drugsgebruik, geweldpleging en psychische problemen. Volgens de politie had hij geen terroristisch motief.

Volgens getuigen aarzelde de automobilist geen moment toen hij de voetgangers schepte. Mensen vlogen daarbij "als skittles" door de lucht, terwijl omstanders renden voor hun leven. De man heeft nog geen verklaring afgelegd. De politie liet weten hem pas te verhoren als hij is geopereerd.

De moeder van de verdachte reageerde geschokt op de vermoedelijke betrokkenheid van haar zoon. "Ik schaam me dat ik zijn moeder ben", zei de vrouw tegen journalisten.

Ook baby overleden na aanrijding Melbourne
Ook baby overleden na aanrijding Melbourne (Foto: ANP)

Jonge kannibaal opgepakt in India

Een zestienjarige jongen uit de Indiase stad Ludhiana is opgepakt na een lugubere moord. De tiener zou volgens The Times of India een negenjarige jongen hebben omgebracht en het vlees van zijn slachtoffer hebben gegeten.

Het jonge slachtoffer verdween afgelopen maandag. Zijn onthoofde lichaam werd een dag later teruggevonden. De politie kwam de zestienjarige verdachte snel op het spoor, omdat hij met de vermoorde jongen was gefilmd door bewakingscamera's.

De verdachte zou de moord inmiddels hebben bekend. "Dit is een geval van kannibalisme omdat de jongen verlangt naar mensenvlees", zei de lokale ondercommissaris van de politie. "Hij vertelde ons dat hij vaak rauwe kip wilde eten. Op sommige momenten wilde hij zelfs zijn eigen ledematen opeten."

De tiener zou zijn slachtoffer hebben gewurgd en later in stukken hebben gesneden met tuingereedschap. Ook dronk hij het bloed van de jongen. De dader liet het hart van zijn slachtoffer achter bij zijn school, naar eigen zeggen omdat hij een hekel had aan zijn leraren en de instelling een slechte naam wilde geven.

Auto met gezin tegen winkelpui Breda

Een 30-jarige automobilist die volgens de politie onder invloed was heeft vrijdagavond in Breda een winkelpui geramd. De vrouw en twee jonge kinderen van de man zaten eveneens in de auto.

Volgens getuigen ramde de auto de pui nadat de bestuurder een ruk aan het stuur had gegeven. De automobilist stapte uit met een van de kinderen op zijn arm, reageerde agressief en wilde geen hulp. Politiemensen hielden hem aan. Vrouw en kinderen zijn in het ziekenhuis nagekeken en mochten daarna naar huis. De bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren, aldus de politie zaterdag. Uitgezocht wordt of hij alcohol of drugs had gebruikt.

 

Moskou wil VS toch op Syrië-conferentie

Moskou wil toch graag dat de Verenigde Staten zijn vertegenwoordigd op een Syrië-bijeenkomst in Kazachstan. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov benadrukte op de Russische televisie dat het onmogelijk is om zonder Amerikaanse betrokkenheid tot een "constructieve oplossing" te komen voor het slepende conflict.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei eerder dat de VS zijn uitgenodigd voor de conferentie in Astana, waar ook functionarissen uit Iran, Rusland en Turkije aanwezig zullen zijn. Dat was tegen het zere been van de Iraniërs, die niet zitten te wachten op een delegatie uit Washington.

"We hebben de Amerikanen niet uitgenodigd en we zijn tegen hun aanwezigheid in Astana", zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif deze week. Voor de Russen was dat geen reden om de uitnodiging aan de VS in te trekken. Volgens Peskov is het vredesproces "een te complexe gelegenheid om volledige harmonie te hebben".

Moskou wil VS toch op Syrië-conferentie
Moskou wil VS toch op Syrië-conferentie (Foto: ANP)

Biatlete Horchler stunt met World Cup-zege na late toevoeging aan startlijst

In het leven heb je soms een beetje geluk nodig om tot grootse dingen te komen. Dat bleek ook zo te zijn voor biatlete Nadine Horchler, zaterdag in het Italiaanse Antholz. Daar stond de massastart voor de dames op het World Cup-programma, maar daar mag niet iedereen aan meedoen: de top-25 van de World Cup krijgt een plekje, aangevuld met de vijf beste niet-top-25-atletes van de betreffende World Cup-week. 

De 30-jarige Nadine Horchler viel daar niet onder: tijdens de individuele wedstrijd van donderdag werd ze negentiende en was ze de zesde atlete van buiten de top-25. Plots was daar echter het nieuws dat de Russische Olga Podchufarova niet aan de start zou verschijnen - ze spaart zich voor de estafette van zondag - en ineens mocht Horchler zich toch op gaan maken voor de massastart, als deelneemster nummer dertig.

Dat liet ze zich uiteraard geen tweede keer zeggen en ze begon prima aan de wedstrijd, met twee foutloze schietbeurten achter elkaar. Op de ski's is ze niet zo rap vergeleken met de rest en dus deed ze nog niet helemaal voorin mee, maar dat veranderde na de derde schietbeurt. Vrijwel iedereen liet minstens één misser noteren, maar niet Horchler. Met twintig seconden achterstand op de ongenaakbare Duitse Laura Dahlmeier dook ze de voorlaatste ronde in, met de eveneens verrassende Zweedse Anna Magnusson tien seconden achter zich.

Met name de Finse Kaisa Mäkäräinen en de Tsjechische Gabriela Koukalova waren bloedsnel onderweg en dus was voor Horchler duidelijk wat ze moest doen: ook bij de vierde schietbeurt foutloos blijven. Dahlmeier miste er twee keer en viel terug, maar Horchler schoot foutloos en kon samen met Koukalova aan kop aan de slotronde beginnen. De Tsjechische is in principe aanzienlijk sneller op de ski's, maar Horchler beet zich vast in haar opponente en gaf niet op. Ondertussen kwam Dahlmeier - die vijftien seconden acherstand had na de vierde schietbeurt - in rap tempo naar voren en ze begon het leidende duo zelfs te bedreigen.

Op dat moment viel te verwachten dat Koukalova zich los zou werken van Horchler, die ongetwijfeld teveel had gegeven. Niks bleek echter minder waar: het was Horchler die bloed rook en Koukalova liet staan. Ze sloeg een gat en bijna zes jaar na haar World Cup-debuut - waar ze vaak in de schaduw van de echte toppers stond - kwam een uitbundige Horchler als eerste over de finish, goed voor haar eerste podium en zelfs haar eerste zege ooit. Dahlmeier greep de machteloze Koukalova nog en maakte er een geheel Duits feestje van in Süd-Tirol. 

De prachtige finish van de massastart in het even zo prachtige Antholz (Bron: YouTube)

Geri Halliwell bevallen van zoon

Geri Halliwell is zaterdagochtend bevallen van een zoon. Het is het eerste kindje van de 44-jarige voormalig Spice Girl en haar man Christian Horner. Geri heeft al een dochter, Bluebell Madonna, van tien jaar uit een eerdere relatie.

"Christian en ik zijn verheugd dat we kunnen melden dat onze zoon vanochtend is geboren", bericht de zangeres op Twitter. Halliwell en de baas van F1-team Red Bull Racing lieten eerder al weten een jongetje te verwachten. Hoe het jochie heet, is nog niet bekend. De twee trouwden in 2015 met elkaar. Horner heeft een dochtertje van drie jaar met zijn ex-vrouw.

Enkele uren voordat de Britse ster het nieuws wereldkundig maakte, stuurde ze via Twitter nog een felicitatie naar jarige Spice Girl-collega Emma Bunton.

Geri Halliwell bevallen van zoon
Geri Halliwell bevallen van zoon (Foto: BuzzE)

Turkije jaagt weer op gebruikers chatapp

Turkse aanklagers hebben de aanhouding gelast van meer dan vierhonderd mensen in 48 provincies. Het gaat volgens televisiezender Habertürk onder meer om 123 militairen uit de marine en 187 veiligheidsfunctionarissen. Inmiddels zouden al twaalf personen zijn opgepakt.

De verdachten worden gezocht omdat ze gebruik zouden maken van de gecodeerde smartphone-app Bylock. Volgens de Turkse regering gebruikt het netwerk van Fethullah Gülen de app om te communiceren. De geestelijke zit volgens Turkije achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar. Gülen ontkent dat.

De Turkse autoriteiten arresteerden na de couppoging ongeveer 40.000 mensen. Ook werden vele duizenden Turken geschorst of ontslagen. Eerder dit jaar werden ook al honderden arrestatiebevelen afgegeven voor militairen die Bylock zouden hebben gebruikt.

Turkije jaagt weer op gebruikers chatapp
Turkije jaagt weer op gebruikers chatapp (Foto: ANP)

Wilders ziet 'patriottische lente' in Europa

Het wordt een "patriottische lente" in Europa waarbij populistische partijen de macht overnemen tijdens een "democratische en geweldloze politieke revolutie in Europa". Dat zei PVV-leider Geert Wilders zaterdag op een bijeenkomst in het Duitse Koblenz van Europese populistische partijen.

De verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump was slechts het begin, aldus Wilders. Er zijn dit jaar verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. "De mensen zullen dan het juk van de politieke correctheid afwerpen", aldus de PVV-voorman.

Hij keerde zich net als andere sprekers tegen de Europese Unie en massa-immigratie. Op de bijeenkomst spreken onder anderen ook Marine Le Pen van het Franse Front National en Frauke Petry van de Duitse Alternative für Deutschland.

Wilders ziet 'patriottische lente' in Europa
Wilders ziet 'patriottische lente' in Europa (Foto: ANP)

Binnenkort: bier van de maan

Met het oog op de toekomstige kolonisatie van andere planeten, dat waarschijnlijk een noodzaak is omdat we hier op moedertje aarde er druk mee bezig zijn er een puinhoop van te maken, is er een belangrijke vraag die je moet meenemen in je overwegingen: kunnen we nog steeds kacheltje lam zuipen, wanneer we voet zetten op plekken waar hooguit de Enterprise eerder is geweest? Een team van Californische studenten gaat dat uitzoeken.

De heren (en misschien wel dames) wedijveren om een plek op een ruimteschip van de Indiase nieuwkomer TeamIndus. Een project dat een miljoen dollar heeft ontvangen van Google na deelname aan de Lunar XPRIZE Competition. De studenten willen graag testen of gist in de ruimte kan overleven om uiteindelijk bier te fermenteren op onze naaste buur, de maan.

Het voorgestelde experiment begint met wort (een noodzakelijk tussenproduct van bier), mout en water, gezellig door elkaar heen gemixt. Deze basis wordt veilig klaargemaakt op moedertje aarde. Daarna neemt men een vat, dat is onderverdeeld in drie compartimenten. De bovenste laag wordt gevuld met het ongefermenteerde bier, in het vakje daaronder bevindt zich het gist.

Wanneer de maanlander, huh... landt... op de...maan... dan kan het experiment beginnen. Tussen de bovenste en middelste laag opent er zich een klep, zodat het gist zijn werk kan gaan doen. Wanneer zijn taak erop zit gaat er een tweede klep open, zodat de gist naar de bodem zakt, en het wordt gescheiden van het (nu) gefermenteerde bier.

Nu heb je natuurlijk wel het probleem dat je voor dit soort dingen wel een beetje een 'stoere' gist nodig hebt. Net zoals veel Fok!kers zijn dit eencellige schimmels. En die kunnen natuurlijk gewoon doodgaan, zonder dat ze de mensheid verrijkt hebben met het edele vocht.

Men is dus op zoek gegaan naar stammen die wel wat kunnen hebben op het gebied van extreme temperatuurschommelingen. Gelukkig bestaan die gewoon. Matt Simpson, oprichter van de Beer Sommeliers LLC, ziet geen enkele reden waarom het experiment zou moeten mislukken. "De zwaarte kracht, of het gebrek daarvan, is het enige dat een substantiële invloed kan hebben op het fermentatieproces". Volgens Matt zou een typische Ale-gist, bijvoorbeeld de Saccharomyces cerevisia moeten kunnen gedijen. Het gist krijgt trouwens wel een klein beetje zuurstof mee om de reis te kunnen overleven, zichzelf te reproduceren en zijn taak te volbrengen.

TeamIndus is van plan om op 28 december de ruimte in te gaan. Het 'bierteam' (zelf noemen ze zichzelf Team Original Gravity) strijdt met 24 anderen voor een plekje op het ruimtevaartuig.

Kremlin maakt zich geen illusies over Trump

Rusland gaat er niet van uit dat de betrekkingen met de Verenigde Staten door het aantreden van Donald Trump plotsklaps verbeteren. "Het zou een grote fout zijn om ons hierover illusies te maken", zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zaterdag volgens Russische media.

De relatie met Washington zal ook in de toekomst "niet vrij van tegenstellingen en meningsverschillen zijn", zei Peskov. President Vladimir Poetin wil in de komende dagen met Trump telefoneren om hem met zijn ambtsaanvaarding geluk te wensen, maar er zullen weken, zo niet maanden voorbereidingen aan een eventuele ontmoeting vooraf gaan.

Trump heeft voor zijn ambtsaanvaarding gezegd de betrekkingen met onder andere Moskou te willen verbeteren. De relatie was sinds de Koude Oorlog niet meer zo koel. De VS beschuldigden Moskou er onder meer van de verkiezingen te hebben beïnvloed via cyberaanvallen.

Peskov bestreed dat Moskou Trump op enigerlei wijze heeft ondersteund. "Hij is niet onze man, hij is Amerikaan."

Kremlin maakt zich geen illusies over Trump
Kremlin maakt zich geen illusies over Trump (Foto: ANP)

Wat EA Access de komende maanden in petto heeft voor leden

Er zijn inmiddels weer twee titels toegevoegd aan de EA Access-Vault, kort nadat ze aangekondigd werden voor backward compatibility voor Xbox One.

De twee titels zijn Battlefield 3 en Battlefield: Bad Company 2. Het zijn de eerste toevoegingen van dit jaar, maar EA belooft meer titels voor de komende drie maanden. Zo komen backward compatibility-titels Dead Space: Ignition, Skate 3 en Zuma's Revenge naar de service, ook Madden NFL 17 zal worden toegevoegd aan de Vault voor de komst van mei.

Verder was al eerder bekend dat Xbox One-spelers met een EA Access-account de eersten zullen zijn die Mass Effect: Andromeda zullen kunnen spelen. Nu zijn daar ook meer details over bekend, waar de volledige game uit zal komen op 23 maart, krijgen EA Access-leden een 'gratis' trial van 10 uur. Deze trial zal al vanaf 16 maart speelbaar zijn.

Bekijk hieronder de 40 games waar EA Access-leden onbeperkt gebruik van kunnen maken.

# Titel Toegevoegd aan Vault
1 Battlefield 4  29 juli 2014
2 FIFA 14  29 juli 2014
3 Madden NFL 25  29 juli 2014
4 Peggle 2  29 juli 2014
5 Need for Speed Rivals  2 september 2014
6 Plants vs. Zombies: Garden Warfare  15 oktober 2014
7 EA Sports UFC  12 december 2014
8 NBA Live 15  25 februari 2015
9 Madden NFL 15  5 maart 2015
10 NHL 15  9 april 2015
11 FIFA 15  8 mei 2015
12 Titanfall  15 juni 2015
13 Dragon Age: Inquisition  4 augustus 2015
14 Battlefield: Hardline  14 oktober 2015
15 Madden NFL 16  2 februari 2016
16 Plants vs. Zombies  29 februari 2016
17 NHL 16  29 maart 2016
18 Dead Space  31 maart 2016
19 FIFA 16  19 april 2016
20 Rory McIlroy PGA Tour  10 mei 2016
21 NBA Live 16  25 mei 2016
22 Need for Speed  12 juli 2016
23 Unravel  12 juli 2016
24 SSX  9 augustus 2016
25 Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2  30 augustus 2016
26 Bejeweled 2 Deluxe  6 oktober 2016
27 Zuma Deluxe  6 oktober 2016
28 Feeding Frenzy  6 oktober 2016
29 Heavy Weapon  6 oktober 2016
30 Feeding Frenzy 2: Shipwreck Showdown  6 oktober 2016
31 Bejeweled 3  6 oktober 2016
32 Mass Effect
 7 november 2016
33 Mass Effect 2
 7 november 2016
34 Mass Effect 3
 7 november 2016
35 Mirror's Edge
 9 november 2016
36 Mirror's Edge Catalyst  9 november 2016
37 EA Sports UFC 2  10 november 2016
38 Star Wars Battlefront

 13 december 2016

39 Battlefield: Bad Company 2

 20 januari 2017

40 Battlefield 3  20 januari 2017

Auto met beslagen ruit rijdt tegen agente

Een vrouwelijke politieagent is in de nacht van vrijdag op zaterdag in Hilversum op de fiets aangereden door een auto met een beslagen of bevroren voorruit. De agente, die letsel opliep aan haar been en kneuzingen had, werd naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder is een 23-jarige man uit Hilversum. Hij had te veel gedronken.

De politievrouw en een collega wilden de automobilist aanspreken op de toestand van zijn ruit toen hij kwam aangereden op de Langestraat. Mogelijk zag de bestuurder dit niet en een aanrijding was het gevolg, meldde de politie. De Hilversummer moest mee naar het bureau en krijgt een proces-verbaal. Hij is weer op vrije voeten. De agente is inmiddels weer thuis.

Auto met beslagen ruit rijdt tegen agente
Auto met beslagen ruit rijdt tegen agente (Foto: ANP)

Rook ook eens een joint van 2000 dollar

De Diaz-broertjes doen dat dus. De broers uit Stockton weten waar ze hun zuurverdiende geld voortaan kunnen uitgeven. In de coffeeshop c.q. medicijnwinkel met de welluidende naam California Herbal Remedies Shop in Los Angeles, rookten de MMA-vechters een joint in de vorm van een MMA-handschoen, belegd met goudfolie.


Fanmeeting met de broers Diaz (Bron: Youtube)

Zowel Nick als Nate Diaz staan bekend om hun voorliefde voor het roken van cannabis en Nick is onder andere in 2015 na zijn gevecht met Anderson Silva bestraft voor het gebruik van deze drug. Een excessieve schorsing van achttien maanden met bijbehorende exorbitante boete van 100.000 dollar volgde. Anderson Silva werd echter na datzelfde gevecht ook betrapt en wel op het gebruik van dronastolon. Silva gaf aan dat dit kwam door gebruik van erectiebevorderende middelen. Een jaar schorsing, teruggave van zijn 200.000 dollar winstbonus en nog eens een boete van datzelfde bedrag was zijn deel.

Inmiddels is de Nevada Athletic Commission (NAC) aan het onderzoeken of cannabis ondertussen niet eens geschrapt kan worden van de lijst met prestatiebevorderende middelen. De NAC is verantwoordelijk voor de regelgeving rond sportevenementen die in de staat Nevada gehouden worden en laat dat nou net de thuisbasis van de UFC zijn. Helaas is de World Anti-Doping Agency (WADA) het hier nog niet mee eens en als het erop aankomt, zal de UFC toch naar de WADA moeten luisteren. De WADA verzorgt de dopingcontroles bij de UFC, dus voorlopig zal de actie van de NAC nog weinig gevolgen hebben voor de vechters.


Nate (links) en Nick (rechts) in nuchtere tijden samen met Scott Coker (Foto: Getty)

"Wij zijn de gouden standaard hier in Nevada", aldus het hoofd van de NAC Anthony Marnell. "Wij lopen hiermee vooruit en ik begin hier liever nu al mee, dan dat we nog langer moeten wachten." Inmiddels is het gebruik van cannabis in de staat Nevada al legaal voor personen boven de 21 jaar. Een ander lid van de NAC, oogarts J.D. Carpenter, is zelf tegen het gebruik van cannabis, maar vindt cannabis geen prestatiebevorderend middel. Vandaar ook zijn goedkeuring voor deze regelaanpassing.

Inmiddels wordt de nieuwe regelgeving rond cannabis wel alvast ingebed in de nieuwe algemene regels van de NAC, de zogenaamde Unified Rules of MMA die zo rond april van kracht worden.

Nadal met moeite langs tiener, Belg in achtste finales Australian Open

Rafael Nadal heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de achtste finales van de Australian Open. De Spanjaard, negende op de wereldranglijst, had het moeilijk met het grote Duitse talent Alexander Zverev (ATP-24).

De 19-jarige Duitser brak Nadal al in de eerste game van de wedstrijd en trok zo de eerste set naar zich toe. De Spanjaard won de tweede set, maar via een tiebreak kwam Zverev toch weer op voorsprong: 2-1. Een vroege break in set vier leverde Nadal een gelijke stand op en in set vijf bleek hij net iets sterker. Zverev wilde van geen wijken weten, maar twee zeer lange servicegames achter elkaar moest hij toch inleveren, wat hem de wedstrijd koste. Nadal won met 4-6, 6-3, 6-7 (5), 6-3, 6-2. 

Ook de nummer drie van de wereld, Milos Raonic, is nog altijd prima op weg naar de finale in Melbourne. De Canadees moest door twee breaks de derde set afstaan aan Gilles Simon, maar verder was Raonic een maatje te groot voor de Fransman: 6-2, 7-6 (5), 3-6, 6-3. De Belg David Goffin maakt zijn status als mondiale nummer elf vooralsnog prima waar. Hij had zaterdag niet meer dan anderhalf uur nodig om Ivo Karlovic naar huis te slaan: 6-3, 6-2, 6-4. 

Dominic Thiem (ATP-8) had weliswaar een klein uurtje langer nodig, maar toch kwam zijn zege tegen Benoît Paire nooit echt in gevaar. Met 6-1, 4-6, 6-4, 6-4 maakte de Oostenrijker het gedegen af. David Ferrer moest in Australië het onderspit delven tegen zijn landgenoot Roberto Bautista-Agut, die alsmaar dichter in de buurt van de mondiale top-10 komt. Het werd een ware marathonpartij, maar na ruim vier uur vechten was Bautista-Agut de winnaar: 7-5, 6-7 (6), 7-6 (3), 6-4. 

Gedoe over muziek bij inauguratie bal

Nadat veel artiesten al weigerden op te treden tijdens de inauguratie van Donald Trump, heeft een aantal muzikanten zich nu ook gekeerd tegen het gebruik van hun muziek tijdens het daaropvolgende inauguratiebal. Zo laat countryster Rachel Platten via Twitter weten dat ze nooit toestemming heeft gegeven voor het gebruik van haar nummer Fight Song.

Tijdens een van de feesten, die vrijdagavond werden georganiseerd om het kersverse presidentschap van Trump te vieren, trad onder meer het kwartet The Piano Guys op. Zij speelden een medley van een aantal bekende nummers, waaronder Fight Song van Platten. "Hoewel ik de functie van de president en de vreedzame overdracht van macht respecteer, wil ik benadrukken dat The Piano Guys op geen enkel moment toestemming hebben gevraagd voor het gebruik van mijn nummer. Ik wist dit niet, ik keur het niet goed en ik onderschrijf hun keuze om Fight Song vanavond te spelen niet", aldus de zangeres op Twitter.

Ook Savan Kotecha, liedschrijver van onder meer One Direction, was boos nadat hij een van zijn nummers voorbij hoorde komen. "Ik heb absoluut geen toestemming gegeven om mijn nummer te spelen tijdens het inauguratiebal", schrijft Kotecha bij de mededeling dat hij onmiddellijk gaat uitzoeken wat hij daartegen kan doen. Een uur later twittert hij dat er kennelijk niets tegen te beginnen is, maar dat hij het hartverscheurend vond te zien hoe een nummer dat hij schreef uit liefde voor zijn vrouw "werd gebruikt om een man te eren die verdeeldheid zaait".

Het nieuwe presidentiële paar Donald en Melania opende het bal met een dans op Frank Sinatra's My Way. Eerder leek het erop dat Nancy Sinatra het gebruik van haar vader's hit afkeurde, maar later kwam zij daar op terug en feliciteerde Trump publiekelijk via social media met zijn nieuwe baan.

Gedoe over muziek bij inauguratie bal
Gedoe over muziek bij inauguratie bal (Foto: BuzzE)

PDC Q-School dag 2: tourkaart voor cultheld, Groen vrijwel zeker

Ook op de tweede dag van de PDC Q-School hebben de Nederlandse darters officieel nog geen tourkaart kunnen bemachtigen. Voor Sven Groen is de kaart echter zo goed als binnen: net als op dag één kwam hij erg ver en dat leverde hem veel punten op.

Zes Nederlanders gingen vrijdag in de eerste ronde al onderuit, waarna de tweede ronde voor negen man het eindstation betekende. Vier Nederlanders gingen in ronde drie onderuit, waaronder Jimmy en Jerry Hendriks. Mareno Michels werd in de vierde ronde uitgeschakeld door de bekende BDO-speler Madars Razma, die in ronde vijf Colin Roelofs uit het toernooi speelde. Ook voor Willy van de Wiel eindigde de dag daar en dus was Groen wederom de beste Nederlander van de dag. Hij verloor in de achtste finales van José Sousa. 

Richard North en Ritchie Edhouse leverden Engeland twee van de vier beschikbare tourkaarten op. De 44-jarige Oostenrijker Maik Langendorf veroverde het derde ticket van de dag en de laatste kaart ging naar een heuse cultheld: Ting Chi Royden Lam uit Hong Kong. Hij maakte in 2014 furore op het WK door het Wes Newton - destijds nog een goede darter - even moeilijk te maken, met zijn in het oog springende bril. In de World Cup van 2015 deed hij het eveneens erg goed. 

Zevental vast voor grote diamantroof uit 2005

De marechaussee heeft zeven verdachten aangehouden in verband met een diamantroof uit 2005 op Schiphol. De aanhoudingen vonden vrijdag en zaterdag plaats in Amsterdam en Valencia (Spanje).

Alle verdachten, vijf mannen en twee vrouwen, komen uit Nederland. Dat heeft de Koninklijke Marechaussee zaterdag bekendgemaakt.

Bij de diamantroof op Schiphol werd voor ruim 72 miljoen euro aan diamanten gestolen. Direct na de diefstal werd een groot deel van de buit teruggevonden in een vluchtauto. De rest van de gestolen diamanten (waarde 43 miljoen euro) wordt nog steeds vermist.

Zevental vast voor grote diamantroof uit 2005
Zevental vast voor grote diamantroof uit 2005 (Foto: ANP)

Raketaanvallen op autoriteiten in Istanbul

De Turkse politie en een lokaal hoofdkwartier van de regerende AK-partij zijn de afgelopen 24 uur met raketten beschoten in Istanbul. Ook opende een man in het district Esenyurt het vuur op een politiewagen. Volgens Turkse media raakte niemand gewond.

De aanvallers gebruikten steeds zware wapens bij de beschietingen. Zo werd vrijdag een raket afgevuurd op het hoofdkwartier van de politie in de metropool. Het provinciale hoofdkwartier van de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan zou later ook met een projectiel zijn bestookt.

Volgens het regionale hoofd van de partij, Selim Temurci, doorboorde een raket de muur van het gebouw. Het projectiel zou vervolgens niet zijn ontploft. Temurci zei te vermoeden dat het extreemlinkse Revolutionaire Volksbevrijdingsleger (DHKP-C) betrokken is bij de aanval.

De politie kwam volgens persbureau DHA ook onder vuur te liggen in Esenyurt. Daar schoot een onbekende zaterdag op een politievoertuig. De aanvaller sloeg daarop op de vlucht en liet daarbij onder meer een handgranaat achter.

Raketaanvallen op autoriteiten in Istanbul
Raketaanvallen op autoriteiten in Istanbul (Foto: ANP)

Marine Le Pen ziet 'einde van een wereld'

Marine Le Pen, de presidentskandidate van het Franse Front National, ziet de opkomst van rechtse partijen in Europa als het antwoord van de burgers op het dictaat van de liberale elite. Na de brexit-stemming in Groot-Brittannië en de overwinning van Donald Trump in de presidentsverkiezingen in de VS wordt 2017 "het jaar van het ontwaken van de volkeren van Midden-Europa".

De fase waarin nationalisten in Europa tot de randgroepen behoorden is voorbij, zei Le Pen zaterdag op een congres van rechtse Europese populistische bewegingen in Koblenz. "Wij beleven het einde van een wereld en de geboorte van een nieuwe", zei zij. In het komende verkiezingsjaar in Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland gaat het erom de meerderheid te behalen, aldus Le Pen.

Het was voor het eerst dat Le Pen sprak in Duitsland. Volgens peilingen in Frankrijk zal zij zeker de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in haar land halen. Op de bijeenkomst in Koblenz spreken ook Geert Wilders van de PVV, Matteo Salvini van de Italiaanse partij Lega Nord en de leider van de rechtspopulistische partij Alternative für Deutschland (AfD), Frauke Petty.

Marine Le Pen ziet 'einde van een wereld'
Marine Le Pen ziet 'einde van een wereld' (Foto: ANP)

Bobsleester Meyers Taylor verslaat concurrente met 0,01 seconde

Bobsleester Elana Meyers Taylor heeft tijdens de World Cup in St. Moritz haar tweede opeenvolgende zege gepakt. De Amerikaanse moest er samen met remster Briauna Jones wel stevig voor vechten.

Na de eerste run ging de Canadese Kaillie Humphries met remster Melissa Lotholz nog aan de leiding, maar de verschillen waren klein. Jamie Greubel Poser en remster Lauren Gibbs stonden op slechts 0,03 seconden, Meyers Taylor volgde op 0,06 tellen en de Duitse Mariama Jamanka gaf met Annika Drazek maar 0,14 seconden toe.

Jamanka kwam er niet aan te pas en eindigde als vierde na de tweede run, vlak voor Christina Hengster uit Oostenrijk en haar Nederlandse remster Sanne Dekker. Meyers Taylor liet vervolgens een prachtige run zien, waar landgenote Greubel Poser niet aan kwam. Vervolgens was het de beurt aan Humphries en de Canadese leek op weg naar de zege. In de slotbochten gaf ze echter net iets teveel toe en met een minimale achterstand van één honderdste van een seconde eindigde ze op de tweede plek. 

'We zijn gemaakt van sterrenstof'

"De oppervlakte van de aarde is een strand van de kosmologische oceaan", zo sprak duizendpoot Carl Sagan in de TV-serie 'Cosmos: A Personal Voyage' op mooie maar melo-dramatische wijze. "Een deel van ons wezen weet waar het vandaan komt en waar het thuis hoort. De kosmos zit in ons. We zijn gemaakt van sterrenstof. Wij zijn zelf een manier voor de kosmos om zichzelf te leren kennen". De astronoom, schrijver, astrofysicus en wat hij allemaal nog meer was, sloeg de spijker op de kop.

Voortbordurend op die gedachtegang ging Jennifer Johnson, een astronoom van de Ohio State University, aan de slag. Zij wilde wel eens weten over welk sterrenstof Sagan het had en in welke mate dit aanwezig is. Hiervoor maakte zij gebruik van een soort periodiek systeem.

De vers in elkaar geknutselde tabel laat zien dat ons lichaam uit alle uithoeken van het heelal afkomstig is. Zo zijn zuurstof, fosfor en zwavel afkomstig van supernova's. 'Supernova gaan' is de manier waarop zware sterren aan hun eind komen: zij exploderen, waarbij er een lichtkracht geproduceerd wordt van honderden miljoenen, of zelfs miljarden zonnen. Koolstofvezel en stikstof zijn afkomstig van sterren die lijken op onze zon en eerder het loodje gelegd hebben. Waterstof, het sleutelcomponent van water, is afkomstig van de oerknal zelf.

Gezien het feit dat je voor bepaalde elementen eerst een supernova, dan wel andere stervende sterren nodig hebt, kan het sinds de oerknal een tijdje geduurd hebben voordat er leven omstond, dan wel mogelijk was. Zo heb je voor bijvoorbeeld rotsvorming magnesium, silicium en ijzer nodig. De vorming van deze elementen duurt echter miljarden en miljarden jaren, volgens Jennifer. Star Wars kan dus niet al te lang geleden gebeurd zijn ('a long time ago in a galaxy far, far away').

De wetenschap dat we gemaakt zijn van elementen die zich lang geleden hebben gevormd op een plek hier ver vandaag is niet nieuw. Wel is het nieuw dat iemand hier een overzichtelijk tabelletje van gemaakt heeft. Een handig sheetje dat elke zolderkamernerd tussen de posters van Star Trek (Marina Sirtis) en 'The Truth is Out There (X-files) kan hangen. De verschillende kleuren van de tabel laten zien waar de specifieke atomen vandaan komen. Hierbij gaat het om de oerknal, Neutron-sterren die een huwelijk aangaan, kosmische straling en drie types van sterren die exploderen. De hoeveelheid van elke kleur geeft aan in welke mate dit element in ons lichaam aanwezig is.

Er is ook een versie beschikbaar voor mensen die kleurenblind zijn. 

Weer brand in Roemeense nachtclub

Na een brand in een nachtclub in de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn ruim veertig mensen in het ziekenhuis beland. Sommigen hadden botbreuken, vermoedelijk omdat ze van een terras waren gesprongen om aan de vlammen en rook te ontkomen, maar de meesten hadden rookvergiftigingsverschijnselen of waren onderkoeld geraakt.

De nachtclub Bamboo brandde tot de grond toe af. De oorzaak van de brand, die rond 03.30 uur uitbrak, wordt onderzocht. Volgens de nooddiensten had de club geen veiligheidsvergunning en was de uitgaansgelegenheid sinds 2015 meermalen beboet. In 2005 brandde de Bamboo ook al eens af.

Anderhalf jaar geleden kwamen bij een brand in een andere nachtclub in Boekarest 64 mensen om het leven en raakten meer dan honderd mensen gewond. Die brand ontstond doordat niet brandbestendig gemaakt isolatiemateriaal vlam vatte toen vuurwerk werd afgestoken tijdens een concert. Mensen vertrapten elkaar op weg naar de uitgang; in de zaal waren geen nooduitgangen. Hoewel de veiligheid niet in orde was, hadden de gemeentelijke autoriteiten de club toch een vergunning gegeven.

Weer brand in Roemeense nachtclub
Weer brand in Roemeense nachtclub (Foto: ANP)

Skiester Vonn doet het weer: zege na comeback

Alpineskiester Lindsey Vonn heeft voor de zoveelste keer in haar carrière een huzarenstukje afgeleverd: na vele maanden blessureleed maakte de Amerikaanse vorige week in Altenmarkt-Zauchensee haar comeback in de World Cup en haar eerste zege is nu al weer binnen - zoals bijna te doen gebruikelijk is na een zware blessure van de snelheidsspecialiste.

In Altenmarkt kwam Vonn nog niet verder dan de dertiende plek, maar in race twee na haar comeback stond ze er zaterdag weer helemaal. In Garmisch-Partenkirchen stortte Vonn zich als zeventiende van de Kandaharpiste en dat deed ze bijzonder snel. In het onderste stuk moest ze een klein beetje tijd inleveren op leidster Lara Gut, maar aan de finish was Vonn 0,15 seconden sneller dan de Zwitserse. 

Gut mocht nog wel het podium betreden, want naast Vonn kwam niemand meer aan haar uitstekende tijd. Op 0,48 seconden van de eerste plek ging de derde en laatste plaats op het podium naar de Duitse Viktoria Rebensburg, die Ramona Siebenhofer zo van het podium hield. 

'LG aast op toegang tot Googles Assistant'

LG is volgens BusinessKorea met Google in gesprek om de techniek achter de slimme assistent 'Assistant' te mogen gebruiken in toekomstige smartphones. Naast Google heeft LG ook Amazon op het oog als partner. De Amerikaanse retailer heeft met Alexa vergelijkbare techniek in huis.

Of de gesprekken met Google ergens toe zullen leiden, is twijfelachtig. Momenteel heeft alleen Googles eigen Pixel-smartphone onbegrensde toegang tot de functionaliteiten van Assistant. Door anderen toegang tot de service te geven zou Google mogelijk de eigen glazen ingooien.

Met Amazon is het waarschijnlijk makkelijker schakelen. LG heeft al een deal met Amazon voor het gebruik van Alexa in slimme koelkasten. Die samenwerking uitbreiden naar gebruik in smartphones lijkt niet zo'n hele grote stap.

'LG aast op toegang tot Googles Assistant'
'LG aast op toegang tot Googles Assistant' (Foto: BuzzT)

OM bekijkt nieuwe melding Mijdrechter

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt een nieuwe melding over een man uit Mijdrecht. De destijds 49-jarige man is begin januari veroordeeld tot 3,5 jaar cel plus tbs met dwangverpleging voor het seksueel misbruiken van drie pupillen van de basketbalvereniging waar hij coach was en aanranding van een minderjarige.

Ook heeft hij tussen 2014 en 2016 twaalf minderjarige jongens aangezet tot seksuele handelingen voor de webcam door zich voor te doen als jong meisje.

Een woordvoerder van het OM geeft zaterdag na een bericht hierover van De Telegraaf aan dat de binnengekomen melding gaat "over het gedrag"van de man, zonder verder details te geven. De melding houdt geen verband met de activiteiten van de man als basketbalcoach.

OM bekijkt nieuwe melding Mijdrechter
OM bekijkt nieuwe melding Mijdrechter (Foto: ANP)

Kijktip: legendarische Hahnenkamm-afdaling in Kitzbühel

Vraag liefhebbers van het alpineskiën naar een handvol wedstrijden die je écht gezien moeten hebben en het lijstje zal vaak een aantal vaste wedstrijden bevatten: de slalom op de stijle Chuenisbärgli in het Zwitserse Adelboden, de afdaling van de Lauberhorn in het even verderop gelegen Wengen en de afdaling tijdens de 'Hahnenkammrennen' in het Oostenrijkse Kitzbühel. 

De wedstrijd op de Lauberhorn ging vorige week door de weersomstandigheden helaas niet door, maar zaterdag is het tijd voor die andere afdalingsklassieker. Vanaf 11.30 uur storten de World Cup-skiërs zich met duizelingwekkende snelheden van de legendarische Streif. Al sinds het allereerste World Cup-seizoen, 1966/67, staan de wedstrijden in Kitzbühel onafgebroken op het programma, waarbij een overdaad aan sneeuwval alleen in 1988 en 1993 zorgde voor afgelasting. Sinds 1931 worden de Hahnenkammrennen echter al geskied, dus het mag met recht een historische wedstrijd genoemd worden.

De legendes

Met negen zeges - twee op de afdaling, drie op de slalom, vier op de combinatie, een ruime halve eeuw geleden - is Andreas Molterer uit Kitzbühel de recordhouder op de Streif. Als we alleen naar de afdaling kijken voert een meer recente naam de boventoon: de Zwitserse grootheid Didier Cuche won maar liefst vijf keer een afdaling op de prachtige piste. De legendarische Oostenrijkse afdaler Franz Klammer won er vier maal. Zaterdag precies 33 jaar geleden pakte hij zin vierde overwinning op de Streif, wat tevens zijn allerlaatste zege ooit zou blijken, zo'n zes jaar na zijn 'gouden periode'. 

Franz Klammer stort zich in 1984 naar beneden op de Streif en pakt zijn laatste World Cup-zege ooit (Bron: YouTube)

Ook andere grootheden uit het skiën zegevierden op de spectaculaire afdaling, zoals Kristian Ghedina, Didier Défago, Stephan Eberharter, Pirmin Zurbriggen, Kjetil Jansrud en natuurlijk Hermann Maier. Vorig jaar ging de zege naar de Italiaan Peter Fill, terwijl Aksel Lund Svindal zich met een zware val en daarop volgende blessure bij de lange lijst slachtoffers van de Streif voegde. Ook Hannes Reichelt en Georg Streitberger gingen hard onderuit en na dertig skiërs werd de wedstrijd afgelast. Reichelt zette Kitzbühel in 2014 overigens nog in vuur en vlam door eindelijk weer eens voor een Oostenrijkse zege te zorgen.

Svindal raakt zwaar geblesseerd - alweer - na een val in Kitzbühel (Bron: YouTube)

De piste

De piste is inmiddels wereldberoemd en dat geldt, zeker in de wereld van het skiën, ook voor veel van de namen en bochten op het parcours. Bijna gelijk na de start duiken we de vreselijk steile Mausefalle in, een sprong van dik tachtig meter, gevolgd door de Karussel, een lange doordraaier. In de technische Steilhang moet je als skiër veel snelheid ontwikkelen, want in de Brückenschuss en de Gschöss moet je het vervolgens van je glijvaardigheid en dus je snelle en goed gewaxte ski's hebben.

Na het stukje ontspannen volgt een sprongetje de Alte Schneise op, waar de snelheid weer de hoogte in gaat. Dat is maar goed ook, want de Seidlalmsprung wacht binnen een paar seconden. Deze sprong maakt sinds 1994 deel uit van het parcours en het is een lastige, want je ziet totaal niet waar je naartoe gaat. Een bochtje volgt en we gaan op weg naar de Lärchenschuss en de ingang van de Oberhausberg, waar de snelheid weer toeneemt. 

Inmiddels voelen de bovenbenen alsof ze aan alle kanten in brand staan en een ernstig moeilijke chicane helpt daar niet bij. Die voert ons naar misschien wel het meest kenmerkende deel van de piste: de Hausbergkante, waar men een grote sprong maakt - en waar Svindal vorig jaar zwaar geblesseerd raakte. Dit punt is voor de leek het makkelijkst te herkennen: zie je een grote Red Bull-boog bij een sprong? Dan kijk je naar de Hausbergkante.

Na de sprong volgt de vreselijk moeilijke Querfahrt. We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. De Zielschuss, het laatste stuk inclusief de sprong, heeft al voor veel spektakel gezorgd. Ghedina deed de wereld versteld staan door zijn benen te spreiden in de lucht, Patrick Ortlieb moest zijn carrière er na een val beëindigen. Het is te hopen dat het zover niet gaat komen vandaag, maar het wordt weer een prachtige wedstrijd.

Hans Knauss neemt ons mee over de Streif (Bron: YouTube)

De favorieten

Als zelfs de wedkantoren niet echt één of twee favorieten aan kunnen duiden weet je genoeg: dit wordt spannend. Door het afgelasten van de wedstrijden in Noord-Amerika en Wengen hebben we nog maar twee afdalingen gehad dit seizoen. Kjetil Jansrud won in december in Val d'Isère, Max Franz was twee weken later in Val Gardena de beste. We noemen Jansrud als een van de favorieten, omdat hij dit seizoen op de snelle onderdelen fantastisch in vorm is. Vrijdag was de Noor op de super-G echter minder goed bezig en winnaar Matthias Mayer staat zaterdag ook zeker op ons lijstje. 

Met Beat Feuz en Carlo Janka hebben de Zwitsers twee ijzers in het vuur, terwijl Steven Nyman namens de VS doorgaans weinig indruk maakt, maar op de grote momenten wel eens hard uit kan halen. Naast Mayer hoopt Franz het Oostenrijkse publiek reden tot juichen te geven, net als oud-winnaar Hannes Reichelt. Kitzbühel ligt in Tirol en dus zal men ook juichen voor het Südtiroler duo Peter Fill en Dominik Paris, die beiden weten hoe het voelt om de Streif te bedwingen. 

Uw redacteur heeft zijn zinnen overigens gezet op Klaus Kröll. De Oostenrijker draait al vele jaren mee in de World Cup, heeft al meer dan vijftien jaar geen enkele afdaling gemist - een ongelooflijke prestatie in het zeer sterke Oostenrijkse team - en zal niet veel kansen meer krijgen om dé afdaling van de skiwereld op zijn naam te schrijven. Namens ons: Auf geht's, Bulle von Öblarn!


Waar en wanneer kan ik kijken?

Mocht je op deze mooie zaterdag niks te doen hebben en eens een echt mooie wedstrijd willen zien: de afdaling van de Streif is vanaf 11.30 uur live te zien op Eurosport en het Duitse ZDF. Veel kijkplezier! 

Even de beentjes uit elkaar voor Ghedina....met 140 kilometer per uur (Bron: YouTube)

Chad Fleischer maakt een klein foutje en komt loeihard op zijn rug terecht (Bron: YouTube)

Ook Todd Brooker heeft wel eens 'een momentje' gehad op de Streif... (Bron: YouTube)

Parlement steunt uitbreiding macht Erdogan

Het Turkse parlement is zaterdagochtend vroeg akkoord gegaan met een grondwetswijziging die de macht van president Recep Tayyip Erdogan aanzienlijk uitbreidt. Wel was de uitslag, 339 voor en 142 tegen, niet genoeg om het wetsvoorstel direct tot wet te maken. Eerst zal het volk zich per referendum moeten uitspreken over het voorstel.

Door de hervorming, die tot 2019 stapsgewijs zou worden ingevoerd, krijgt de president de mogelijkheid per decreet te gaan regeren. Ook krijgt hij meer invloed op de rechterlijke macht en wordt de functie van premier afgeschaft. Het aantal termijnen blijft op twee, maar de telling zou in 2019 opnieuw beginnen. In theorie zou Erdogan daardoor tot 2034 president kunnen blijven.

In de afgelopen twee weken leidde het onderwerp geregeld tot verhitte discussies en zelfs vechtpartijen in het parlement. Erdogan stelt dat het presidentiële stelsel stabiliteit brengt en nodig is om groeiende uitdagingen op het gebied van de economie en veiligheid het hoofd te bieden. Tegenstanders zijn echter bang dat een president die bezig is met het aanpakken van politieke opponenten, activisten, academici en journalisten nog meer macht krijgt.

In het Turkse parlementaire bestel is voor een directe grondwetswijziging een meerderheid van minstens 367 van de in totaal 550 parlementsleden nodig. Wetsvoorstellen die de steun krijgen van tussen de 330 en 367 afgevaardigden worden per referendum aan de kiezers voorgelegd. De volksstemming vindt waarschijnlijk plaats in april, zo berichtten leden van Erdogan partij AKP.

Erdogan heeft nu twee weken de tijd om het wetsvoorstel te ondertekenen, waarna het referendum kan worden georganiseerd. Als een meerderheid van de kiezers voor het wetsvoorstel stemt, wordt het definitief aangenomen. De meeste hervormingen zullen pas worden doorgevoerd als president Erdogan en zijn AKP de volgende presidents- en parlementsverkiezingen winnen. Die staan voor 3 november 2019 gepland.

Parlement steunt uitbreiding macht Erdogan
Parlement steunt uitbreiding macht Erdogan (Foto: ANP)

'Meer vrouwen economisch zelfstandig'

Meer vrouwen zijn economisch zelfstandig geworden en hoewel mannen gemiddeld nog steeds meer verdienen dan vrouwen, worden de verschillen in salaris kleiner, schrijft minister Jet Bussemaker (Emancipatie) zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vrouwen werken nog steeds vooral parttime, maar die deeltijdbaan wordt wel groter. 73 procent van de werkende vrouwen heeft een deeltijdbaan. Ging in 2007 nog 46 procent van de vrouwen minder werken na de geboorte van een kind, in 2015 was dat nog 36 procent. De helft van de mannen die net vader zijn geworden, levert een halve of hele dag in om voor de kleine te zorgen.

In het bedrijfsleven daalde het salarisverschil tussen mannen en vrouwen van 22 procent in 2008 tot 20 procent in 2014. Bij de overheid verdienen jonge vrouwen nu soms meer dan hun mannelijke collega's, aldus Bussemaker, die vindt dat er nog genoeg te doen is. "Deze beweging naar meer gelijkheid stemt voorzichtig positief, maar de percentages zijn duidelijk, we zijn er nog niet."

'Meer vrouwen economisch zelfstandig'
'Meer vrouwen economisch zelfstandig' (Foto: ANP)

LB: Lieke van Lexmond 'moet' voetbal leuk vinden

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

Lieke van Lexmond moet er toch echt aan geloven: voetbal. De 34-jarige presentatrice en actrice is in verwachting van haar tweede zoon en denkt dat ze straks met drie mannen in huis niet aan de sport kan ontkomen. "Ik moet voetbal leuk gaan vinden, daar kom ik niet onderuit met jongens", zegt ze in het AD.

Lieke heeft straks niet alleen een mannenhuishouden, maar een hele mannenfamilie. "Mijn zus heeft twee zoons, mijn broer heeft een zoontje, ik straks twee jongens. We maken alleen maar jongens. Ik geniet ervan, het zijn net allemaal broers." De presentatrice fantaseert al over de toekomst. "We kunnen straks stoere, ondernemende vakanties kiezen met z'n allen."

Hoe Liekes nabije toekomst eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. Wanneer de presentatrice, die begin april moet bevallen, na de komst van haar tweede spruit weer aan het werk gaat, is bijvoorbeeld nog onduidelijk. "In mijn vak is zwangerschapsverlof niet een vaststaand iets."

Lieke laat het van haar 'gevoel en hoe het met de kleine gaat' afhangen wanneer ze weer aan de slag gaat. "Vik was heel makkelijk, daar had ik mazzel mee", zegt ze over haar in september 2014 geboren zoon. "Maar ik denk dat het met twee kindjes thuis wat pittiger is en ik echt even mijn draai moet vinden. Ik kijk gewoon hoe het loopt."

Lieke van Lexmond 'moet' voetbal leuk vinden
Lieke van Lexmond 'moet' voetbal leuk vinden (Foto: BuzzE)

Programma CU in braille en gebarentaal

De ChristenUnie komt zaterdag tijdens de start van de eigen verkiezingscampagne in Den Haag met verkiezingsprogramma's in braille, gebarentaal en eenvoudig Nederlands. De partij wil de Nederlandse gebarentaal in de grondwet als erkende taal en diende daarvoor in september al een initiatief-wetsvoorstel in samen met de PvdA.

"Eén van de belangrijkste boodschappen die wij deze verkiezingscampagne hebben is dat iedereen volwaardig mee moet kunnen doen", aldus ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

De programma's zullen worden verspreid via organisaties voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en laaggeletterden. De programma's in gebarentaal (filmpjes) en in eenvoudig Nederlands zijn ook online te vinden. De ChristenUnie is hierin trouwens niet helemaal uniek: programma's in eenvoudige taal zijn er bij meer partijen (onder andere bij D66) en de Partij voor de Dieren heeft een ingesproken programma op de site staan.

Programma CU in braille en gebarentaal
Programma CU in braille en gebarentaal (Foto: ANP)

Scholieren omgekomen bij busongeval Italië

Bij een ongeval met een bus in de omgeving van Verona in Italië zijn zestien inzittenden om het leven gekomen. Nog eens 39 zijn gewond geraakt. Dat heeft de Italiaanse brandweer gemeld via Twitter.

De bus vervoerde scholieren die van een bezoek aan Frankrijk op doorreis waren naar Oost-Europa. Bij Verona botste de bus tegen de pijler van een viaduct, waarna het voertuig in brand vloog, berichtte de Corriera della Sera.

Update 9:15 uur:
In de bus zaten leerlingen van een gymnasium in Boedapest, heeft het Hongaarse ministerie van buitenlandse zaken bekend gemaakt. Ook waren er 2 chauffeurs en enkele volwassen begeleiders aan boord van de bus. De slachtoffers zijn allemaal tussen de 14 en 17 jaar oud. De bus was op weg naar Hongarije. De gewonden zijn naar ziekenhuizen in de buurt van Verona gebracht.

Scholieren omgekomen bij busongeval Italië
Scholieren omgekomen bij busongeval Italië (Foto: ANP)

Ducati presenteert MotoGP-machine 2017

Het MotoGP-fabrieksteam van Ducati heeft de Desmosedici GP17 onthuld, de machine waarop Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso dit jaar om de podiumplekken zullen strijden. In het hoofdkwartier in Bologna toonde Ducati de eerste machine sinds 2014 die de zogenaamde winglets - de kleine vleugeltjes - niet meer heeft.

Lorenzo maakte na negen jaar bij Yamaha, waar hij drie wereldtitels won, de overstap naar Ducati. Zijn contract bij zijn oude team bleef tot het einde van het kalenderjaar geldig en dus kon de Spanjaard eerder nog niet meedoen aan een privétest van Ducati. Daags na de laatste grand prix van 2016 reed hij al wel op een Ducati rond tijdens tests in Valencia, maar dat was nog zonder zichtbare Ducati-sponsoring. Op 30 januari zal hij voor het eerst in volledige Ducati-outfit gaan testen.

Stille tocht voor Bertus de Man

Gisteravond hebben zo'n 200 mensen in Amersfoort een stille tocht gelopen voor Bertus de Man. Daaronder leden van motorclub No Surrender.

De 30-jarige man was zondag opgepakt in Amersfoort. In een cellencomplex in Houten werd hij onwel en overleed op weg naar het ziekenhuis. De famlie gelooft niet dat de Nijkerker is gestorven aan een cocaïne-vergiftiging, wat volgens het OM de oorzaak is.

De tocht eindigde op de Langestraat, waar Bertus de Man werd opgepakt. Daar werd luide muziek gedraaid en rode fakkels afgestoken. Ook werden 2 witte duiven losgelaten. "Bertus mag nooit vergeten worden", riep een van de familieleden.

De tocht eindigde omstreeks 19.00 uur en verliep rustig.

Doden bij aanslag op markt Pakistan

Bij een bomexplosie op een groentemarkt in Parachinar in het noordwesten van Pakistan zijn zaterdag minstens twintig mensen om het leven gekomen. Nog eens vijftig raakten gewond, zei een woordvoerder van het centrale ziekenhuis in het district Kurram.

Vijftien gewonden die er slecht aan toe waren zijn overgebracht naar Peshawar, de hoofdstad van de provincie Khyber Pakhtunkhwa.

De regio, die veel stammen bergt, grenst aan Afghanistan. In het gebied blijven moslims-extremisten actief, ondanks verschillende grote operaties van het Pakistaanse leger. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Doden bij aanslag op markt Pakistan
Doden bij aanslag op markt Pakistan (Foto: ANP)

Ex-president Gambia kondigt vertrek aan

De voormalige president van Gambia, Yahya Jammeh, heeft op de staatstelevisie zijn vertrek aangekondigd. Hij deed dit in de nacht van vrijdag op zaterdag, na langdurige onderhandelingen met West-Afrikaanse bemiddelaars.

Adama Barrow was donderdag al tot president beëdigd in de Gambiase ambassade in buurland Senegal. Mai Ahmad Fatty, speciaal adviseur van Barrow, zei tegen persbureau Reuters dat de oud-president in ballingschap wil gaan. "Ik kan jullie verzekeren dat hij akkoord gaat met zijn vertrek." Hij kon niet zeggen waar Jammeh in ballingschap zou gaan.

De druk op Jammeh om op te stappen was hoog, zeker nadat soldaten van de regionale troepenmacht van Ecowas (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten) donderdag Gambia waren binnengetrokken. Gambia's legerleider generaal Ousman Badjie, die Jammeh lang bleef steunen, heeft Barrow inmiddels als opperbevelhebber erkend en zei de regionale troepen welkom te heten: "We verwelkomen hen met bloemen en maken een kop thee voor ze."

Barrow, die de verkiezingen van 1 december met een kleine meerderheid won, vroeg na zijn beëdiging om regionale en internationale steun. Kort daarna maakten Ecowas-troepen bekend dat zij Gambia waren binnengetrokken, dat vrijwel volledig is omringd door Senegal. Later die dag werd de operatie tijdelijk stopgezet om bemiddeling een kans te geven. Vrijdag vonden onderhandelingen plaats tussen Jammeh en de bemiddelaars, onder wie president van Guinee Alpha Condé en Mohammed Ould Abdelaziz, president van Mauritanië,.

"De heerschappij van de angst is voorgoed uit Gambia verbannen", sprak Barrow vrijdag tegen een menigte in een hotel in Dakar. "Iedereen die door politieke omstandigheden werd gedwongen ons land te verlaten, heeft nu de vrijheid terug te keren."

Ex-president Gambia kondigt vertrek aan
Ex-president Gambia kondigt vertrek aan (Foto: ANP)

'Deserteur' Bergdahl vreest oneerlijk proces

De wegens desertie aangeklaagde Amerikaanse militair Bowe Bergdahl wil dat zijn zaak wordt geseponeerd. Omdat president Donald Trump Bergdahl tijdens de verkiezingscampagne geregeld een landverrader heeft genoemd, is een eerlijk proces niet meer mogelijk, beweren zijn advocaten in een vrijdag ingediende motie.

Tegelijk met de motie dienden de advocaten een video van 28 minuten in waarin Trump Bergdahl herhaaldelijk een verrader noemt. Ook suggereerde de nieuwe president dat Bergdahl zou moeten worden neergeschoten of boven Afghanistan uit een vliegtuig zou moeten worden gegooid. "President Trump heeft het onmogelijk gemaakt voor sergeant Bergdahl om een eerlijk proces te krijgen. Door zijn uitspraken niet te herroepen, neemt president Trump ze mee het Witte Huis in", staat in de motie.

Sergeant Bergdahl zat vijf jaar bij de taliban in Afghanistan vast nadat hij zijn post had verlaten en gevangen was genomen. Hij werd in mei 2014 geruild tegen vijf talibanleiders die vast zaten in de Verenigde Staten.

'Deserteur' Bergdahl vreest oneerlijk proces
'Deserteur' Bergdahl vreest oneerlijk proces (Foto: ANP)

VS vraagt om arrestatie broer Ban Ki-moon

De Verenigde Staten hebben Zuid-Korea verzocht de broer van voormalig secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon te arresteren en uit te leveren. Dat meldde de Amerikaans openbare aanklager Daniel Noble vrijdag (lokale tijd).

Ban Ki-sang (69) en zijn zoon, Joo Hyun-bahn (38), bijgenaamd Dennis, worden beschuldigd van poging tot omkoping. Ban Ki-sang liet als adviseur het Zuid-Koreaans aannemingsbedrijf Keangnam zijn zoon als makelaar inhuren om de verkoop te regelen van een gebouwencomplex in Hanoi.

Vader en zoon betaalden vervolgens 500.000 dollar aan de zelfbenoemde kunst- en modeconsultant Malcolm Harris (52). Die zou als tussenpersoon een functionaris uit het Midden-Oosten omkopen en zo de verkoop regelen van het Vietnamese vastgoed aan een investeringsfonds van een koninklijke familie uit het Midden-Oosten. Harris gaf het geld echter uit aan vliegreizen, hotelovernachtingen, diners en de huur voor appartementen in Manhattan en Brooklyn.

Harris en Joo Hyun-bahn, die beiden vastzitten in New York, ontkennen schuldig te zijn.

De zaak komt op een ongelegen moment voor de recent bij de VN vertrokken Ban Ki-moon, die zich kandidaat wil stellen bij de komende presidentsverkiezingen in zijn land.

VS vraagt om arrestatie broer Ban Ki-moon
VS vraagt om arrestatie broer Ban Ki-moon (Foto: ANP)

Asscher: samenwerken met SP en GroenLinks

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil samen met de SP en GroenLinks een progressief verbond aangaan over de arbeidsmarkt. SP-voorman Emile Roemer heeft al ingestemd, Jesse Klaver van GroenLinks houdt de boot nog af. Dat zegt Asscher in een interview met het AD.

"De onzekerheid over werk is heel groot. De VVD wil minder ontslagbescherming, eindeloos veel contracten en stoppen met de cao. Ik denk dat de 5 miljoen mensen met een vast contract dan slechter af zijn. Daarom moeten we als progressieve partijen voor de verkiezingen laten zien dat het ook anders kan."

Over de opstelling van Klaver zegt de minister van Sociale Zaken: "Op dit onderwerp is GroenLinks een aantal keer van koers veranderd, zo waren ze in het verleden voor een kortere ww. Het is in het belang van heel links als er nu duidelijkheid komt."

Asscher ontkent dat hij uit strategisch oogpunt samenwerking op links zoekt, nu zijn partij in de peilingen de kleinste linkse partij is. De drie partijen kunnen volgens peilingen rekenen op 35 zetels, evenveel als de PvdA-fractie nu in de Kamer heeft. "Dat is een gigantisch gezamenlijk probleem."

Mocht de PvdA toch weer groot worden, dan zal Asscher ook gaan samenwerken op links: "Er moeten weer goede tijden aanbreken voor links."

Asscher: samenwerken met SP en GroenLinks
Asscher: samenwerken met SP en GroenLinks (Foto: ANP)

Politie schiet op auto bij achtervolging

De politie heeft in Heerenveen op een auto met Brits kenteken geschoten die op agenten inreed. Op Twitter meldt de politie dat de auto in Sint Nicolaasga een stopteken had genegeerd, waarna agenten de achtervolging inzetten.

In Heerenveen reed de bestuurder op agenten in. Hierop schoot de politie op het voertuig, dat daarop weer wegreed. De achtervolging eindigde bij een McDonald's, waar een politieauto tegen het voertuig van de verdachten reed.

Twee verdachten, een man en een vrouw, zijn aangehouden. Hun identiteit is nog niet bekend. De politie verklaarde wel dat de man onder invloed was. Tijdens de achtervolging raakten meerdere politieauto's beschadigd. De politie onderzoekt de zaak.

FOK! Wat een weer: droog en koud

Geeft januari een sneeuwtapijt,
dan zijn we gauw de winter kwijt.

Goedemorgen!

Het was gisteren weer een fraaie dag! Weinig bewolking en droog. Alleen in het uiterste noorden kan mischien een spatje motregen gevallen zijn, maar de kans dat daar gladheid door ontstaan is, is klein.

Vandaag kunnen er in het noorden weer wat wolkenvelden ontstaan waaruit wederom een spatje motregen kan vallen. In de rest van het land is het vrij zonnig en blijft het droog. De thermometer loopt op tot zo'n 4 graden. De wind komt uit het oosten en is zwak.

De komende dagen blijft het weer vrijwel hetzelfde. Maandag en dinsdag wat minder zonnig, maar neerslag krijgen we de komende dagen niet. Temperatuur overdag net boven het vriespunt en 's nachts net eronder.

Fijn weekend!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:33
Zon onder: 17:07
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1643 Abel Tasman ontdekt Tonga.
1793 Lodewijk XVI van Frankrijk wordt geëxecuteerd door middel van guillotine.
1941 De Britten vallen Tobroek in Libië aan.
1970 Eerste commerciële vlucht Boeing 747-100.
2011 Grootste studentenprotest (meer dan 20.000 studenten) sinds 1992 op het Malieveld in Den Haag tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs.
2016  De 91-jarige Charles Aznavour geeft één van zijn laatste concerten van zijn leven. De Heineken Music Hall is uitverkocht.

De spoorbrug in Nijmegen met een mooie blauwe lucht (Foto: qltel)
De spoorbrug in Nijmegen met een mooie blauwe lucht (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!


Depay blijft koel: "Voel geen extra druk bij Lyon"

Memphis Depay werd naar eigen zeggen overgehaald om naar Olympique Lyon te vertrekken, toen trainer Bruno Génésio hem persoonlijk contacteerde. Op vrijdag tekende de Oranje-international officieel zijn contract bij de Franse topclub, waardoor hij aan een nieuw hoofdstuk van zijn loopbaan kon beginnen. Het totaalplaatje wat Lyon schetste sprak Depay aan.

"Ik raakte overtuigd toen ik met de coach heb gesproken over zijn interesse. Het is een project wat me aanspreekt, met een interessante staf. Ik had het idee dat ik hier naartoe moest gaan", vertelde Depay die overkwam van Manchester United op de persconferentie. "De wederzijdse interesse was beslissend. Lyon is een geweldige club, met een geweldige historie. Dat speelde ook mee."

De Champions League-herinneringen aan Olympique Lyon waren eveneens debet aan het besluit. "Ze verloren van PSV in de kwartfinales een aantal jaren terug. En ik weet dat OL zevenmaal achter elkaar kampioen is geweest. Ze spelen vaak in de Champions League. Ik volg de grote landen en kende het team wel."

Ondanks de lange onderhandelingen, voelt Depay geen extra druk. "Er is veel gebeurd achter de schermen. Dat zorgt niet voor extra druk. Ik ben hier om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het is een eer om te mogen spelen bij zo’n grote club."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.