FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 januari 2017

Pechtold: sluit elkaar niet uit

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold vindt dat politieke partijen zich in de verkiezingscampagne minder hard tegen elkaar moeten afzetten. Hij roept "redelijke en constructieve partijen" op elkaar niet uit te sluiten en vooral wél samen te werken.

In het AD zegt Pechtold: "Iedereen gaat over zijn eigen terminologie, maar ik wil voorkomen dat mensen de dag na de verkiezingen wakker worden en vooral weten wat hun partij niet wil en met wie niet. Dit zorgt alleen maar voor chagrijn in de toekomst."

Pechtold denkt dat kiezers hun buik vol hebben van schreeuwerige campagnes vol breekpunten. Zo hebben meerdere partijen volgens hem "in verschillende bewoordingen" de VVD uitgesloten en is ook het CDA tekeergegaan tegen premier en VVD-leider Mark Rutte.

Pechtold wijst erop dat er straks weer een coalitie nodig is. "Ik roep ertoe op dat we als politici niets zeggen wat we niet waar kunnen maken, want de kiezer heeft er zo tabak van."

Pechtold: sluit elkaar niet uit
Pechtold: sluit elkaar niet uit (Foto: ANP)

Aanpak islamitische terreur prioriteit Trump

President Donald Trump liet er geen misverstand over bestaan: de aanpak van radicale islamitische terreurgroepen is een van de prioriteiten van de nieuwe regering. In zijn toespraak na de beëdiging noemde Trump het al even kort en vlak daarna verscheen er een bericht op de website van het Witte Huis.

In de verklaring, getiteld America First Foreign Policy, schrijft de regering: "Het verslaan van IS en andere radicale islamitische terreurgroepen heeft onze hoogste prioriteit." Daartoe worden "agressieve militaire operaties" uitgevoerd. Daarnaast worden er maatregelen genomen om de financiering van dit soort groepen te bemoeilijken, worden inlichtingen gedeeld en wordt "cyberoorlogsvoering" ingezet om propaganda te voorkomen en de rekrutering van terroristen tegen te gaan.

Het is niet duidelijk in hoeverre de plannen van Trump afwijken van die van de regering onder Obama. Onder Obama werden vergelijkbare doelen nagestreefd.

Clinton
Trump zette zijn tegenstander in de presidentsverkiezingen Hillary Clinton nog even in het zonnetje. Hij deed dat vrijdag tijdens een lunch kort na zijn inhuldiging.

Trump: "Ik voel me vereerd dat het echtpaar Clinton bij deze lunch aanwezig is. Ik heb een hoop respect voor Hillary en Bill Clinton.'' Na deze woorden gaven Trump en de rest van de aanwezigen, zowel Democraten als Republikeinen, het echtpaar een staande ovatie.

Tijdens de verkiezingscampagne lagen Trump en Clinton regelmatig met elkaar in de clinch. Zo beloofde Trump meerdere malen dat hij Hillary Clinton zou laten arresteren vanwege haar affaire met het gebruik van een private e-mailserver. De FBI verklaarde Clinton kort voor de verkiezingen niet schuldig aan strafbare feiten.

Amsterdam
Onder het motto 'Stop de haat! Samen tegen Trump en Wilders' werd vrijdag in Amsterdam actie gevoerd tegen de beëdiging van Trump. De betogers liepen van de Dam naar het Amerikaans consulaat op het Museumplein.

"De sfeer zat er goed in'', zei een woordvoerster. Op het Museumplein werd het volgens haar zelfs een feestje onder gelijkgestemden. De betogers hadden spandoeken en borden bij zich met teksten als 'Weg met Wilders', 'Weg met Trump' en 'Vluchtelingen welkom'. Volgens haar waren er ongeveer duizend mensen op het protest afgekomen.

Aanpak islamitische terreur prioriteit Trump
Aanpak islamitische terreur prioriteit Trump (Foto: ANP)

Oostenrijker plande aanslag in Wenen

Een achttienjarige Oostenrijkse man is vrijdag aangehouden omdat hij een aanslag in Wenen had gepland. Minister van buitenlandse zaken Wolfgang Sobotka maakte dat vrijdag bekend. Sobotka wilde verder geen details geven, behalve dat de man een migratieachtergrond heeft.

De politie had vrijdag al meegedeeld dat het aanwijzingen had voor een geplande aanslag. Buitenlandse veiligheidsdiensten hadden de Oostenrijkse diensten getipt. Naar aanleiding van deze tip arresteerde een speciale eenheid van de politie de verdachte vrijdagmiddag.

De huidige zaak toont volgens Sobotka aan "dat Oostenrijk geen eiland van gezegenden is". Om aan de terreurdreiging het hoofd te bieden zijn volgens de minister "sterkere politie-instrumenten"nodig.

Oostenrijker plande aanslag in Wenen
Oostenrijker plande aanslag in Wenen (Foto: ANP)

Uitslag FC Twente - Heracles Almelo

Speelronde 19 in de Eredivisie is begonnen met een derby. FC Twente heeft in een levendig duel met Heracles Almelo de volle buit gepakt. In Enschede won het met 1-0. Twente stijgt naar de zevende plaats in de Eredivisie. Heracles staat elfde. 

Heracles Almelo-speler Samuel Armenteros in duel met FC Twente-speler Joachim Andersen. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Heracles Almelo-speler Samuel Armenteros in duel met FC Twente-speler Joachim Andersen. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

FC Twente

1 - 0

Heracles Almelo

 10' Andersen    
 
 Gele kaart: Andersen, (FC Twente),
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 28600
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Andersen
Thesker
v.d.Lely
Mokotjo
Celina (Bijen/ 89)
Klich
Yeboah (Jensen/46)
ünal
Seys (Trajkovski/82)
  Castro
Droste
Te Wierik
Hoogma
Gosens
Bruns (v.Ooijen/81)
Pelupessy
Duarte (Vermeij/65)
Kuwas
Armenteros
v.Mieghem (Navrátil/46)

SP wil laptops voor arme kinderen

Kinderen uit gezinnen met weinig geld moeten al vanaf groep 5 een laptop van de gemeente Amsterdam krijgen. Dat voorstel van de plaatselijke SP-afdeling vindt gehoor bij wethouder Arjan Vliegenthart. En dat treft, want dat is ook een SP'er.

"We zien dat basisschoolleerlingen op school en thuis een tablet of laptop nodig hebben om mee te kunnen doen", zegt Vliegenthart in het Parool. Hij zit samen met D66 en de VVD in het stadsbestuur. Dat heeft als prioriteit gesteld dat kinderen niet de dupe moeten worden van de misère van hun ouwe lui.

Voor middelbare scholieren was er al een dergelijke regeling, maar je kunt er natuurlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. In de hoofdstad groeit een op de vier kinderen in armoede op.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff is Slimste Mens

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff mag zich dit seizoen de 'slimste mens' noemen. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie won vrijdagavond de finale van de NPO-kennisquiz. Hij is de eerste politicus die de quiz wint.

Hij versloeg culinair journaliste Hiske Versprille in een direct duel. Cabaretier Stefano Keizers viel eerder in de aflevering al af.

Het programma wordt gepresenteerd door Philip Freriks; Maarten van Rossem is jurylid. In het programma strijden elke aflevering drie 'bekende' Nederlanders tegen elkaar.

Staatssecretaris Dijkhoff 'slimste mens'
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff is Slimste Mens (Foto: ANP)

Apple klaagt Qualcomm aan om patenten

Apple sleept chipgigant Qualcomm voor de rechter wegens misbruik van zijn machtspositie op de markt voor chips voor mobiele apparaten. De iPhone-maker wil geld zien. Het is voor het eerst dat Qualcomm rechtstreeks door een ander bedrijf verwijten over oneerlijke handelspraktijken krijgt.

De Amerikaanse chipfabrikant ligt al langer wereldwijd onder vuur wegens het monopoliseren van de chipmarkt voor smartphones en andere apparaten. Deze week beschuldigde de Amerikaanse mededingingsautoriteiten het bedrijf nog daarvoor. Eerder werd Qualcomm al beboet in Zuid-Korea, en ook in Europa loopt een onderzoek.

Qualcomm is eigenaar van een aantal patenten op essentiële technologieën op het vlak van mobiele apparaten. Andere bedrijven mogen daar tegen een vergoeding gebruik van maken, maar Qualcomm zou die bedragen met kunstgrepen op hebben gekrikt.

Apple klaagt Qualcomm aan om patenten
Apple klaagt Qualcomm aan om patenten (Foto: ANP)

Wereld reageert op speech Trump

Europese leiders hebben geschokt gereageerd op de inauguratierede van de Amerikaanse president Donald Trump. Het Europees Parlementslid Guy Verhofstadt noemde die speech vijandig. "We kunnen niet wachten en hopen op Amerikaanse steun en samenwerking. Europa moet zijn eigen lot en veiligheid in eigen handen nemen."

De Duitse minister voor economische zaken en vice-bondskanselier Sigmar Gabriel liet weten dat Europa zich op moet maken voor "een ruwe rit". Hij vindt dat de Europese landen samen hun belangen moeten verdedigen. "Als Trump een handelsoorlog met China begint, hebben Duitsland en Europa een economische strategie nodig die gericht is op China en Azië."

Ook de Franse president François Hollande haalde uit naar Trumps protectionisme. Hij noemde het een slecht idee om de grenzen te sluiten, "zoals sommigen, die vandaag hun ambtseed afleggen, ons aanraden." "We maken deel uit van een wereldwijde en open economie."

Wilders
Positieve geluiden waren er ook. Geert Wilders feliciteerde Trump op Twitter en liet weten diens voorbeeld te willen volgen. "Ook in Nederland moet de macht terug naar de mensen in het land. Het Nederlandse volk weer aan de macht!"


Felicitaties waren er ook van de Taiwanese president Tsai Ing-wen die op Twitter schreef dat democratie Taiwan en de VS bindt. "Ik kijk er naar uit om onze vriendschap en partnerschap uit te diepen." Trump en Tsai haalden zich eerder de woede van China op de hals toen Tsai Trump belde om hem te feliciteren met zijn verkiezingszege.

Indrukwekkend
De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto feliciteerde Trump ook en gaf aan de banden te willen aanhalen, maar waarschuwde meteen dat de Mexicaanse soevereiniteit, nationale belangen en bescherming van de bevolking het belangrijkst zijn. Trump zette kwaad bloed bij Mexicanen toen hij ze uitmaakte voor verkrachters en moordenaars tijdens de campagne. Daarom wil hij een muur bouwen aan de grens met het land, waar Mexico voor zou moeten betalen.

De Russische parlementariër Konstantin Kossatsjov vond Trumps speech indrukwekkend. "De nieuwe leider heeft nu alle kans een nieuwe bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis te schrijven." Ook voormalig Ukip-leider Nigel Farage was positief. De Brit noemde de rede van Trump zeer sterk. Hij kreeg bijval van VNL-Kamerlid Louis Bontes. Die noemde de toespraak "indrukwekkend, inspirerend en bevlogen."

Rellen
Ook waren er vrijdag in Washington rellen na de speech van Donald Trump. Actievoerders raakten slaags met agenten, die in groten getale aanwezig zijn. Twee politieagenten raakten licht gewond. Bijna honderd mensen zijn aangehouden en de politie zette traangas en flitsgranaten in om de menigte uiteen te drijven.

Al voor de ceremonie van start was gegaan was het onrustig in het politieke hart van de VS. Een groep van ongeveer vijfhonderd in het zwart geklede betogers had het voorzien op winkelruiten en auto's. Onder andere een filiaal van McDonald's en een winkel van Starbucks moesten eraan geloven. Agenten kregen flessen en stenen naar het hoofd gegooid. Ook werden er brandjes gesticht op straat. De demonstranten zouden met hamers en breekijzers bewapend zijn.

De onrust hield aan en ook na de toespraak van Trump kwam het tot rellen. In de stad hangt volgens Amerikaanse media een gespannen sfeer. De oproerpolitie heeft al charges uitgevoerd en de politie probeert de actievoerders weg te krijgen van de route waar later op de dag een parade voorbij komt. 

Mayer wint mooie super-G in KitzbŘhel

De Oostenrijkse alpineskiër Matthias Mayer heeft voor eigen publiek in Kitzbühel de super-G gewonnen. Het was Mayer's eerste zege tijdens de beroemde en beruchte Hahnenkammrennen, waar zaterdag de legendarische afdaling van de Streif gepland staat.

De Zwitser Beat Feuz was de eerste die een serieus snelle tijd neerzette. Het duurde echter niet heel lang tot Christof Innerhofer die tijd verbeterde. De Südtiroler ging spectaculair naar beneden en was onderin verrassend snel. Ook hij kon niet heel lang genieten, want olympisch afdalingskampioen Mayer maakte een einde aan Innerhofer's hoop.

De Oostenrijker was 0,09 seconden sneller en pakte zo zijn eerste zege in bijna twee jaar. Innerhofer hield de tweede plek wel vast en ook Feuz mocht het podium betreden. De Noor Kjetil Jansrud, de dominante man op de super-G dit seizoen, kwam op bijna een seconde van Mayer niet verder dan de negende plek. 

Blokhuijsen bovenaan na eerste schaatsdag Thialf

Jan Blokhuijsen gaat op voor titelprolongatie op het Nederlands kampioenschap allround schaatsen. Hij eindigde in Thialf als derde op de 500 meter en won eenvoudig de vijf kilometer. Op het spel staat een ticket voor het WK allround waar Blokhuijsen al voor geplaatst is.

Ook Sven Kramer is geplaatst voor dat toernooi in Hamar en hij ontbreekt dan ook dit weekend. Hij heeft samen met ploeggenoot Douwe de Vries een trainingskamp belegd om klaar te stomen voor de rest van het seizoen. Dit betekent voor De Vries dat hij zich moet gaan richten op de WK afstanden later dit jaar.

Koen Verweij had vooraf grote ambities om te gaan voor de titel op het NK allround, maar dan moest hij op de 500 meter wel een gat slaan. Dat lukte met 36,45 seconden niet, want het gat met concurrenten Patrick Roest (36,53 seconden) en Blokhuijsen (36,58 seconden) was maar klein.

Op de vijf kilometer bleek hoe de krachtsverhoudingen echt lagen, want Blokhuijsen was in 6.20,68 een maatje te groot voor de rest. Marcel Bosker eindigde in 6.24,76 knap als tweede, voor Roest die 6.25,54 noteerde. Verweij zakte met 6.32,76 weg in het klassement.

Het betekent voor de 1500 meter van morgen dat Blokhuisen 1,31 voorsprong op Roest opgebouwd heeft. Verweij is met een 3,24 seconden de nummer drie, maar hij heeft Bosker (3,45 seconden) in zijn nek hijgen. Zondag is de afsluitende tien kilometer.

Uitslag 500 meter

# Schaatser Tijd
1 Koen Verweij 36.45
2 Patrick Roest 36.53
3 Jan Blokhuijsen 36.58
4 Louis Hollaar 36.73
5 Thomas Geerdinck 36.81
6 Wesly Dijs 37.18
7 Marcel Bosker 37.32
8 Chris Huizinga 37.36
9 Olof Gerritsen 37.57
10 Kees Heemskerk 37.86


Uitslag 5000 meter

# Schaatser Tijd
1 Jan Blokhuijsen 6:20.68
2 Marcel Bosker 6:24.76
3 Patrick Roest 6:25.54
4 Jos de Vos 6:28.69
5 Erik Jan Kooiman 6:28.87
6 Arjan Stroetinga 6:29.70
7 Chris Huizinga 6:31.72
8 Willem Hoolwerf 6:32.21
9 Koen Verweij 6:32.76
10 Evert Hoolwerf 6:33.09


Klassement na eerste dag

# Schaatser Punten Verschil 1500 meter
1 Jan Blokhuijsen 74.648 -
2 Patrick Roest 75.084 +1,31
3 Koen Verweij 75.726 +3,24
4 Marcel Bosker 75.796 +3,45
5 Chris Huizinga 76.532 +5,66
6 Thomas Geerdinck 76.698 +6,15
7 Jos de Vos 76.979 +7,00
8 Willem Hoolwerf 77.311 +7,99
9 Lex Dijkstra 77.348 +8,10
10 Arjan Stroetinga 77.750 +9,31

'Speech Trump was strafexpeditie tegen Obama'

De toespraak die president Donald Trump hield na zijn beëdiging als 45e president van de Verenigde Staten was confronterend en hard. Dat zegt Willem Post, Amerika-deskundige van het Nederlandse instituut voor internationale betrekkingen Clingendael. "Hij veegde de vloer aan met acht jaar Obama. Zo'n toespraak moet ook samenbindend zijn, maar was dat niet."

Post volgde de ceremonie in het Haagse perscentrum Nieuwspoort waar na de toespraak vooral verslagenheid heerste. "Ik heb zelden zo'n toespraak gehoord. Het was een speech voor de vergeten Amerikaan. Het is op zich terecht dat hij daar voor opkomt, maar de toespraak was er wel erg van doortrokken. Het was een beetje een bozige Trump." Het verbaasde Post ook dat er geen bedankje voor voorganger Barack Obama vanaf kon. Hij sprak van een "inktzwart portret" van Obama. "Trump preekte echt voor zijn achterban. Het was duidelijk dat Obama zich erg ongemakkelijk voelde."

De toon van Trump was confronterend. "Hij riep letterlijk op tot protectionisme. Dat is het recept voor een internationale crisis. Als je dat zo nadrukkelijk zegt dan is dat enorm confronterend." De toespraak moet volgens Post dan ook een wake-up call zijn voor het verdeelde Europa. "Ik heb niets gehoord over Europa en de trouwe bondgenoten. Het was een toespraak in de trant van: je bent voor of tegen ons. Of je volgt ons, of niet en dan is dat pech voor jou. Als we nu nog niet begrijpen dat de Verenigde Staten, Rusland en China lak aan ons hebben, dan begrijpen we het nooit meer. Dit is een echte wake-up call."

'Speech Trump was strafexpeditie tegen Obama'
'Speech Trump was strafexpeditie tegen Obama' (Foto: ANP)

'Gambiase leider wil nu toch vertrekken'

De Gambiase leider Yahya Jammeh heeft aangeboden te vertrekken en plaats te maken voor de gekozen president Adama Barrow. Dat meldden diverse internationale media vrijdag.

Eerder vrijdag vroeg Jammeh het West-Afrikaans bondgenootschap Ecowas al de deadline wat op te schuiven die voor zijn vertrek had gesteld. Troepen van Ecowas zijn al in Gambia om op te treden tegen Jammeh en diens getrouwen.

Jammeh verloor de presidentsverkiezingen vorige maand maar weigerde te vertrekken. Barrow is donderdag tot president beëdigd in de Gambiase ambassade in buurland Senegal.

'Gambiase leider wil nu toch vertrekken'
'Gambiase leider wil nu toch vertrekken' (Foto: ANP)

Joling leidt na eerste dag NK allround

Marije Joling leidt het klassement bij de vrouwen na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap allround schaatsen. De rijdster werd in Thialf derde op de 500 meter en tweede op de drie kilometer, waardoor ze een kleine voorsprong heeft op Linda de Vries. Yvonne Nauta staat op gepaste afstand derde.

Tijdens het NK allround staat het derde en laatste ticket op het spel voor het WK allround dat in Hamar gehouden zal worden. Titelverdedigster Antoinette de Jong en meervoudig kampioene Ireen Wüst ontbreken dit weekend op het allroundtoernooi, omdat ze al voor het WK geplaatst zijn. Wüst doet wel mee aan het sprinttoernooi dat morgen begint.

Toch maakte dat het toernooi op voorhand niet minder interessant, want Jorien ter Mors wilde zich meten met de allroundsters. De nummer twee van het Europees kampioenschap sprint begon zoals verwacht de 500 meter met en zege in 38,59 seconden en bouwde een ruime voorsprong op De Vries op die in 39,68 seconden de beste van de rest was. Joling was 39,98 seconden de enige andere rijdster die onder de 40 seconden wist te blijven.

Ter Mors haakte voor de drie kilometer ziek af, waardoor de titelstrijd nu gaat tussen de pure allroundsters. De zege op de drie kilometer was voor Yvonne Nauta in 4.06,54 waarmee de nummer vier van het EK allround aan wist te haken bij Joling (4.07,78) en De Vries (4.09,79) die nog voor haar staan in het klassement. Op de drie kilometer eindigde Melissa Wijfje (4.08,37) als derde, voor Carlijn Achtereekte (4.09,02).

Morgen wordt er alleen een 1500 meter geschaatst, waarna zondag pas de afsluitende vijf kilometer afgewerkt wordt. Voor de schaatsmijl heeft Joling slechts 0,11 seconden voorsprong op De Vries, terwijl Nauta met 1,55 seconden achterstand al wat meer toe geeft.

Uitslag 500 meter

# Schaatsster Tijd
1 Jorien ter Mors 38.59
2 Linda de Vries 39.68
3 Marije Joling 39.98
4 Annouk van der Weijden 40.11
5 Sanne van der Schaar 40.14
6 Jorien Voorhuis 40.43
7 Carlijn Achtereekte 40.55
8 Melissa Wijfje 40.55
9 Yvonne Nauta 40.70
10 Aveline Hijlkema 40.95


Uitslag 3000 meter

# Schaatsster Tijd
1 Yvonne Nauta 4:06.54
2 Marije Joling 4:07.78
3 Melissa Wijfje 4:08.37
4 Carlijn Achtereekte 4:09.02
5 Linda de Vries 4:09.79
6 Reina Anema 4:10.40
7 Jorien Voorhuis 4:11.30
8 Annouk van der Weijden 4:11.65
9 Esmee Visser 4:12.42
10 Ineke Dedden 4:15.02


Klassement na eerste dag

# Schaatsster Punten Verschil 1500 meter
1 Marije Joling 81.276 -
2 Linda de Vries 81.311 +0,11
3 Yvonne Nauta 81.790 +1,55
4 Melissa Wijfje 81.945 +2,01
5 Annouk van der Weijden 82.051 +2,33
6 Carlijn Achtereekte 82.053 +2,34
7 Jorien Voorhuis 82.313 +3,12
8 Sanne van der Schaar 83.030 +5,27
9 Reina Anema 83.703 +7,29
10 Femke Markus 84.300 +9,08

Meer indies op Switch

Twee populaire indiegames komen naar de Nintendo Switch. Uitgever Nicalis plaatste een tweet waar een Switch zichtbaar was met daarop Cave Story en 1001 Spikes. De tweet is alweer verwijderd, maar onze collega’s van Eurogamer heben de afbeelding snel opgeslagen.

Nintendo Switch - Verwijderde tweet

Nicalis is ook de uitgever van The Binding of Isaac die reeds is aangekondigd voor Nintendo Switch. Bij de tweet stond: “Isaac was eenzaam dus we brachten een paar vrienden mee om hem gezelschap te houden”. Beide games zijn retro-platformers voor pixel-liefhebbers. Niet oogstrelend, maar wel zeer uitdagend. We mogen aannemen dat er speciaal voor de Switch wat extra’s worden toegevoegd aan de game. Het spreekt voor zich dat uitgever Nicalis doet alsof zijn neus bloedt. Na het uitlekken van deze indies kunnen we meteen gaan gissen welke indies nog meer voor de Switch uitkomen.

De Frank en vrijdagshow vanuit onderzeeboot

Frank Dane presenteerde vrijdag zijn 538-radioprogramma De Frank en vrijdagshow op 300 meter diepte vanuit een varende onderzeeër. En dat was een primeur op de Nederlandse radio.

"Je voelt wat in je buik, je voelt wat druk en daarna gaat het schuin en maak je een duik", beschrijft Dane zijn ervaring in de onderzeeër. "Het is het ultieme dieptepunt dat we ooit hebben bereikt", grapt Frank nog.

Sunnery James en Ryan Marciano sloten het programma af met een dj-set. "We vinden het super vet dat we dankzij 538 en Frank de kans krijgen om op zo'n unieke locatie te mogen draaien!", aldus het duo. Sunnery biecht wel op dat hij het moeilijk vond om aan boord te komen, aangezien de doorgang zo smal was.

De commandant van de onderzeeboot vond het ook een bijzondere ervaring. "Wij zijn gewend om in het diepste geheim te opereren en zijn meestal onzichtbaar, ook voor het Nederlandse volk. We vinden het daarom erg leuk en ook belangrijk om op deze manier de luisteraars van Radio 538 eens mee te nemen in onze wereld", aldus luitenant ter zee Berend van de Kraats.

De Frank en vrijdagshow vanuit onderzeeboot
De Frank en vrijdagshow vanuit onderzeeboot (Foto: BuzzE)

El Chapo zeventien keer aangeklaagd

NEW YORK (ANP/RTR) - De Mexicaanse drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Gúzman, die door Mexico is uitgeleverd aan de VS, zal in zeventien zaken in staat van beschuldiging worden gesteld. Dat heeft de Amerikaanse justitie vrijdag laten weten.

Guzman riskeert een levenslange gevangenisstraf wegens onder andere het geven van leiding aan een criminele organisatie en drugssmokkel. "Vandaag is een mijlpaal in de vervolging van Chapo Gúzman", aldus justitie in New York.

Mexico maakte donderdag bekend dat Guzmán was uitgeleverd aan de VS. Amerika probeerde al tijden de drugsbaron in handen te krijgen. De VS beschuldigen Guzmán van moord, drugshandel, georganiseerde misdaad en het witwassen van geld. De advocaten van de drugbaron probeerden tevergeefs uitlevering te voorkomen.

El Chapo zeventien keer aangeklaagd
El Chapo zeventien keer aangeklaagd (Foto: ANP)

Kabinet: stoffelijke resten MH17 prioriteit

Voor het kabinet is en blijft het een prioriteit dat nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 persoonlijke eigendommen en stoffelijke resten van hun geliefden terugkrijgen. Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) vrijdag aan de Tweede Kamer.

De minister reageert daarmee op de vondst van een stukje bot van een van de passagiers van de rampvlucht en de verontrusting hierover bij nabestaanden. Van der Steur zegt dat politie en OM nog onderzoeken waar en wanneer de vondst door de Nederlander Michel Spekkers is gedaan.

Op basis van de uitkomst van dit onderzoek zal een inschatting worden gemaakt van de kans dat er meer stoffelijke resten gevonden kunnen worden, aldus Van der Steur.

Kabinet: stoffelijke resten MH17 prioriteit
Kabinet: stoffelijke resten MH17 prioriteit (Foto: ANP)

BioWare heeft werknemersprijzen

Het is belangrijk om je personeel gemotiveerd te houden. Daarom komt BioWare met de BioWare Service Awards. Voor iedere vijf jaar dat je werkzaam bent bij de ontwikkelaar van series als Mass Effect en Dragon Age krijg je een beeldje.

BioWare beeld - Varric 

BioWare beeld - Varric (zoom)

Als je vijf jaar in dienst bent, mag je de dwerg Varric (Dragon Age) op de schoorsteenmantel zetten. Een goed begin.

BioWare beeld - Wrex

BioWare beeld - Wrex (zoom)

Voor personeel dat reeds tien jaar rondloopt bij BioWare is er de krogan Wrex (Mass Effect).

BioWare beeld - FemShep

BioWare beeld - FemShep (zoom)

Mensen die al vijftien jaar gebruik maken van de personeelskantine mogen staren naar FemShep, oftewel de vrouwelijke variant van Commander Shepard (Mass Effect).

BioWare beeld - High Dragon

BioWare beeld - High Dragon (zoom)

Veteranen die reeds twintig jaar rondbanjeren bij BioWare mogen genieten van een High Dragon (Dragon Age). Bioware bestaat 21 jaar, dus er zijn niet al te veel mensen die hiervoor in aanmerking komen.

Natuurlijk is een beeldje niet genoeg om een lucratief aanbod van een rivaliserende studio te evenaren, maar het toont wel waardering voor je loyaliteit. Er zijn geen afmetingen of materialen bekend, maar zoals gezegd: het gaat om het gebaar. Mocht je willen solliciteren bij Bioware, dan kan dat hier.

Luiten haalt net het weekend

Golfer Joost Luiten heeft vrijdag met een ronde van zeventig slagen, twee onder par, een vroege uitschakeling bij het Abu Dhabi HSBC Championship weten te voorkomen. De nummer 59 van de wereld kwam uit op een totaal van een 142 slagen, goed voor de gedeelde 62e plek.

Alle spelers met een score van 143 of hoger moesten het toernooi op de Europese Tour na twee dagen verlaten.

De Duitser Martin Kaymer, al drie keer winnaar in Abu Dhabi (2008, '10 en '11), nam de leiding over van Henrik Stenson. De nummer 53 van de wereld maakte net als op donderdag een ronde van 66 en gaat met -12 alleen aan de leiding. Rafa Cabrera Bello volgt op één slag.

Donald Trump beŰdigd als 45e president VS

Donald Trump heeft vrijdag de eed afgelegd en is daarmee de 45e president van de Verenigde Staten. De eed werd afgenomen door John G. Roberts, de opperrechter van het Hooggerechtshof. Kort daarvoor legde Mike Pence, de nieuwe vicepresident, al de eed af. Scheidend president Barack Obama feliciteerde Pence en Trump.

Na de aflegging van de eed hield Trump een toespraak. Hij zei dat deze dag een bijzondere dag is, "omdat niet alleen de macht wordt overgedragen van de ene regering aan de andere, maar omdat de macht van Washington DC wordt overgedragen aan het volk". "Al te lang heeft een kleine groepje de macht in handen, terwijl het volk de lasten draagt. Washington bloeide, maar het volk kon er niet van meegenieten."

"Dat gaat vanaf nu allemaal anders. Dit moment is jullie moment. Dit is jullie dag, dit is jullie viering. En de Verenigde Staten: dat is jullie land." Deze vrijdag zal volgens president Trump worden herinnerd als de dag waarop het volk de leider van het land werd. "De vergeten mannen en vrouwen in dit land, worden niet langer vergeten."


Donald Trump beëdigd als 45e president VS
Donald Trump beëdigd als 45e president VS (Foto: ANP)

Wakker wordende krachten in Berserk

Koei Tecmo onthult vandaag een nieuwe feature in Berserk and the Band of the Hawk, de hack & slash van ontwikkelaar Omega Force, bekend van heel veel andere Warrior-games.

In Berserk and the Band of the Hawk hebben speelbare personages tijdelijke krachtige superaanvallen die 'awakened' moeten worden. Eenmaal ontwaakt dan zijn de hordes demonen nog lomper en sneller in de pan te hakken. Voorbeelden van krachten zijn de Berserker Armor van Guts, Griffith in zijn demonische vorm Femto en demoon Zodd die in zijn Apostle-vorm makkelijk vijanden verslaat.

Door de vele vijanden zoals geesten, ogres, kelpies, golems, trollen en demonische ridders verzamel je materialen waarmee je jouw helden kunt upgraden met meer kracht en betere combo's. Dat heb je dan weer nodig voor de grotere bazen.

Berserk and the Band of the Hawk komt 24 februari uit voor PlayStation 4, PlayStation Vita en pc via Steam. Onze preview van de game kun je hier lezen.

Berserk and the Band of the Hawk (Foto: Koei Tecmpo)

Berserk and the Band of the Hawk (Foto: Koei Tecmpo)

Berserk and the Band of the Hawk (Foto: Koei Tecmpo)

Berserk and the Band of the Hawk (Foto: Koei Tecmpo)

Rellend tuig gooit ruiten Washington in

ln het zwart gekleed anti-Trumptuig heeft vrijdag de ruiten ingegooid van een filiaal van de Bank of America in Washington. Dat heeft een ooggetuige gezegd. De vandalen namen deel aan een protestmars tegen Donald Trump.

Ook wordt gemeld dat een van de relschoppers een restaurant van McDonald's heeft aangevallen. De politie greep in en zette pepperspray in.

Actievoerders gooien ruiten Washington in
Rellend tuig gooit ruiten Washington in (Foto: ANP)

The Division-film wordt geschreven en geregisseerd door Stephen Gaghan

Ubisoft Motion Pictures, de film- en televisiestudio van Ubisoft, kondigt aan dat Academy Award-winnaar Stephen Gaghan de film gebaseerd op de game The Division schrijft en regisseert.

Gaghan won een Academy Award voor het schrijven van Traffic en was genomineerd voor Syriana, de film die hij schreef en regisseerde. Zijn nieuwste regisseerwerk Gold verschijnt later deze maand. Hij werkt aan het project van de filmversie van The Division samen met andere Academy Award genomineerden Jessica Chastain en Jake Gyllenhaal.

"We kijken er erg naar uit om Stephens unieke kijk op de game in een film te verwerken die over de hele wereld te zien is", aldus Gerard Guillemot, Chief Executive Officer bij Ubisoft Motion Pictures.

"We kunnen niet wachten om Stephens ongekende passie en talent in de verbazingwekkende wereld van The Division te gebruiken", voegde Matt Phelps, Vice President en Head of Development bij Ubisoft Motion Pictures eraan toe.

"Ik verheug me erop samen te werken met Ubisoft Motion Pictures en het team van Massive Entertainment om The Division naar het witte doek te brengen. Het team beschikt over ongekende creativiteit en is bereid om risico’s te nemen", aldus schrijver en regisseur Stephen Gaghan. "De game is een enorm succes. Dat is voor een groot deel te danken aan het visuele landschap dat ze gecreëerd hebben: hun visie van een apocalyptisch Manhattan. Het is meeslepend, vreemd doch herkenbaar en vol met mogelijkheden. Het is een eer om zo vroeg in het proces al samen te mogen werken met Jessica Chastain en Jake Gyllenhaal. Het verhaal dat Ubisoft gecreëerd heeft, voelt realistischer dan ooit."

Wanneer de film in de bioscoop verschijnt is nog niet bekend.

Stephen Gaghan (Foto: Ubisoft)

Regerend kampioen Ekstr÷m opnieuw met eigen team in WK rallycross

Mattias Ekström neemt opnieuw deel aan het FIA World Rallycross Championship met zijn eigen EKS team. Voor de Zweed zal dit het vierde seizoen worden met de vierwielaangedreven Audi S1.

De afgelopen jaren had het team van de wereldkampioen al ondersteuning van leveranciers en partners van Audi Sport, maar nu krijgt men ook directe technische ondersteuning van de motorsportafdeling bij de ontwikkeling van de auto.

Dieter Gass, Audi Sport: "We realiseren ons dat het steeds moeilijker wordt voor EKS om te strijden tegen de fabrieksteams, daarom kiezen we er voor om onze betrokkenheid in het WK te vergroten."

Ekström: "Bij het opzetten van EKS droomden we van het winnen van de WK-titel en we slaagden daar binnen drie jaar in. We droomden ook van het krijgen van ondersteuning van Audi zodat we aan de top kunnen blijven en strijden voor meer kampioenschappen. Ook daarin zijn we nu geslaagd. Het feit dat EKS nu fabrieksondersteuning krijgt maakt me ontzettend blij. Ik ben er van overtuigd dat rallycross een grote toekomst heeft."

Wie de tweede Audi S1 van het team gaat besturen is nog niet bekend. Naast het WK rallycross zal Ekström ook deelnemen aan het DTM.

Eindelijk roodharige emoji

Mensen met rood haar krijgen misschien eindelijk hun eigen emoji. Die variant ontbreekt nu namelijk nog tussen alle haar- en huidskleuren die mensen kunnen kiezen. Het rode haar wordt volgende week besproken op een vergadering van het Unicode Consortium, het samenwerkingsverband van grote techbedrijven.

Volgens Emojipedia en Mashable is het nog niet duidelijk of er één roodharige man en één roodharige vrouw komt, of dat elke mannelijke en vrouwelijke emoji een roodharige variant krijgt. Tussen de 1 en 2 procent van de wereldbevolking heeft rood haar. De vraag is of een aparte emoji voor hen de moeite waard is.

Als Unicode instemt met het toevoegen van rood haar, zou dat in 2018 kunnen worden ingevoerd.

Eindelijk roodharige emoji
Eindelijk roodharige emoji (Foto: BuzzT)

Ontwikkelaar van Inside en Limbo teaset volgend project

Playdead, ontwikkelaar van Limbo en onze nummer 10 van afgelopen jaar, Inside, heeft niet stilgezeten.

In een tweet laat de ontwikkelaar een afbeelding zien van hun nieuwste project, dat vooral de stijl van Inside overgenomen lijkt te hebben. Afgaande op het ruimtepak van het karakter op de screenshot en de meteoriet op de achtergrond, lijkt de kans groot dat het avontuur zich niet op Aarde afspeelt.

Het is de eerste keer dat Playdead zich uitlaat over het nieuwste project, een titel van de game is dan ook nog niet bekend.

Walvissen gesignaleerd voor kust Egmond aan zee

Vrijdagmiddag is voor de kust van Egmond aan Zee een grote walvis gesignaleerd. Waarschijnlijk gaat het om een bultrug. Dit meldt het Noordhollands dagblad op haar website. 

Bultruggen komen van nature voor in de Atlantische en Grote Oceaan en in de Noordelijke IJszee. Het is niet voor het eerst dat er een bultrug in Nederland is gezien. In 2012 spoelde er nog een bultrug aan op het onbewoonde eiland Razende Bol (tussen Texel en Den Helder). 

Update 16:55 uur:
Het gaat om twee walvissen. Dit werd bevestigd door SOS Dolfijn. De stichting maakt zich vooralsnog geen zorgen om de bultruggen: "Bultruggen zijn niet snel geneigd om dichterbij de kust te komen, dus de kans dat ze aanspoelen zoals potvissen, is klein. Maar we blijven wel op ze letten."

OM in beroep tegen straffen Willem II-fans

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt de straffen voor vier supporters van de Tilburgse eredivisieclub Willem II wegens mishandeling van Feyenoordaanhangers "bijzonder laag". Daarom heeft het OM vrijdag beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank in Breda eerder deze maand.

Volgens het OM waren veel zwaardere straffen op hun plaats geweest voor de supporters, die op 2 oktober vorig jaar twee Feyenoord-fans mishandelden en er één over de balustrade gooiden bij de wedstrijd Willem II - Feyenoord.

De verdachten werden veroordeeld tot taak- en celstraffen. De hoofdverdachte kreeg een gevangenisstraf van drie maanden opgelegd. De officier van justitie had tegen hem acht maanden geëist. Het viertal heeft ook stadionverboden gekregen.

Volgens een woordvoerster van het OM is het verschil tussen strafeis en vonnis te groot "en is die straf niet het signaal dat we willen afgeven naar de samenleving".

OM in beroep tegen straffen Willem II-fans
OM in beroep tegen straffen Willem II-fans (Foto: ANP)

Van Aert vanwege blessure niet van start in Hoogerheide

Vanwege een ontsteking in de knie start Wout van Aert komende zondag niet in de wereldbeker veldrijden in Hoogerheide. Ook Lars Boom zal niet aan de start staan.

De wereldkampioen heeft sinds de cross in het Belgische Otegem last van een ontsteking in de knie. Op advies van orthopedisch chirurg Toon Claes moet Van Aert rust houden. Vanwege zijn zege in het Italiaanse Fiuggi van vorige week is hij al zeker van de eindzege in de wereldbeker. Het WK van volgende week zondag komt voorlopig niet in gevaar.

Lotto-Jumbo-renner Boom start zondag ook niet in Hoogerheide. Met het oog op het wegseizoen geeft de Brabander de voorkeur aan een trainingsstage in Spanje. Boom wil wel deelnemen aan het WK in het Luxemburgse Bieles, hiervoor is hij echter afhankelijk van bondscoach Gerben de Knegt omdat hij niet voldaan heeft aan de kwalificatie-eisen van twee plaatsen bij de eerste zestien in een wereldbekerwedstrijd.

Nog 25 vermisten na instorten flat Teheran

 In de Iraanse hoofdstad Teheran worden nog 25 mensen vermist na het instorten van een zeventien verdieping tellende torenflat donderdag. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie. Zeker twintig brandweerlieden kwamen daarbij om het leven.

"De politie heeft meldingen ontvangen over 25 vermiste personen. We dringen er bij iedereen op aan te melden als ze nog iemand missen die werkzaam was in het Plasco gebouw", aldus een politiefunctionaris tegen de zender.

De oudste torenflat van de Iraanse hoofdstad stortte donderdag in nadat brand was uitgebroken. Naast de vele doden, vielen er ongeveer zeventig gewonden.

De autoriteiten denken dat de brand is veroorzaakt door kortsluiting en dat er geen sprake is van kwade opzet. Het pand heette het Plasco gebouw en was genoemd naar het bedrijf van de opdrachtgever, een Joods-Iraanse plasticfabrikant. Het was bij de opening in 1962 het hoogste pand van de stad en had winkels en kantoren.

Nog 25 vermisten na instorten flat Teheran
Nog 25 vermisten na instorten flat Teheran (Foto: ANP)

[eSports] Audi sponsort CS:GO-team voor 700.000 euro

Astralis, de grootste Counter-Strike: Global Offensive-organisatie van Denemarken, heeft een sponsordeal getekend met autofabrikant Audi voor 750.000 dollar. Astralis is een van de favorieten bij het aankomende eSports-evenement ELEAGUE Major dat overmorgen van start gaat.

Het bedrag komt grofweg overeen met de sponsordeal die sterrenteam SK Gaming recent sloot met financiële dienstverlener VISA. Het toont maar weer aan dat eSports nog altijd bezig is aan een behoorlijke opmars.

De deal met Audi is opvallend omdat het doorgaans hard- en softwarebedrijven zijn die eSports-teams en evenementen sponsoren. Toch is Audi geen vreemde op het gebied van sponsoring met betrekking tot games, zo bleek wel uit de custom-made Audi R8 'Star of Lucis' die de autoboer ontwikkelde in het kader van Final Fantasy XV.


Grote update voor de Ford Mustang 2018

Ford heeft aangekondigd de Mustang een facelift te geven, samen met technische verbeteringen … echter het strakke V6 motorblok, wat speciaal voor de Europese markt is, zal verdwijnen helaas.

Technologie
Dit zal technisch de meest hoogstaande Mustang ooit worden, met een 12" lcd in het dashboard. Je zult zelf alle metertjes en gegevens kunnen instellen met dit scherm, terwijl je ook voor opties kunt kiezen zoals 'normaal', 'sport' en 'track' modi. Ook verschillende aspecten van je auto kun je hiermee configureren, denk hieraan bij bijvoorbeeld het gedrag van je stuur, schokbrekers en meer; dat je nu kunt opslaan onder verschillende profielen.

Je kunt zelfs zo ver gaan dat je de motor anders kunt laten brommen, zodat je precies het geluid kunt horen wat je wilt (alleen een beetje jammer dat het blok geen V6 meer is dan!). Natuurlijk is ook Ford’s software inbegrepen, zoals waarschuwingen dat je je rijbaan aan het verlaten bent, afstanden tussen jou en andere weggebruikers niet groot genoeg zijn en ook wanneer er voetgangers voor je Mustang lopen.

Design
De buitenkant van de Mustang is redelijk scherper gemaakt. Het lijkt nu minder op een steen en meer op een sportauto. Hij is lager, de grill is veranderd en de motorkap ziet er ook anders uit. Voor het eerst is een Mustang, vanuit de fabriek welteverstaan, uitgerust met ledverlichting.

De 'normale' Mustang, met een Ecoboost blok, zal een dubbele uiteinde als uitlaat laten zien, terwijl het zwaardere broertje met de V8 een dubbele uiteinde aan beide kanten zal hebben.

Verder zullen er kleine veranderingen aan de buitenkant en binnenkant worden gemaakt om alles er nog mooier uit te laten zien, en minder 'plastic en goedkoop' zoals we van Ford en Mustang gewend zijn. Zelfs een verwarmd stuur is optioneel!

Techniek
Prestatie is een van de belangrijkste kerndelen van Mustang DNA. Bochten, acceleratie en plezier staan voorop. Daarom is de vering op de schop gegaan met geheel nieuwe systemen en heeft de auto ook verdere verstevigingen gekregen om bochten nog beter door te komen.

De nieuwe MagneRide technologie is ook als een optie verkrijgbaar in de 'Mustang Performance Package', wat de vering nog beter zou moeten maken om de bochten nog rapper door te komen.

Zoals vermeld zal het V6 blok, wat als doel de Europese markt had, niet terugkeren. In plaats van dit blok zal er een 2,3 liter EcoBoost blok komen. Deze viercilinder heeft zich al bewezen in diverse andere Ford modellen en zal beter en efficiënter werken dan de 3,7 liter V6 –en waarschijnlijk ook zuiniger!

Voor de echte liefhebber van puur kracht en Amerikaans geluid zal de 5,0 liter V8 terugkeren. Deze is helemaal opnieuw gebouwd en zijn er aanpassingen gemaakt om hem nog beter te laten lopen. Nieuw is de dubbele koppeling en een nieuw ‘dual mass’ vliegwiel, wat echt alle kracht uit dit grote blok zal persen.

Voor de liefhebbers van automatische versnellingen, beide varianten zullen nu ook een 10-versnellingenbak hebben. Vergeleken met de oude zes-versnellingsbak zal deze nog sneller reageren en nog efficiënter werken om te zorgen voor een betere acceleratie.

Dit jaar nog, in de herfst, zal de nieuwe Mustang op de Amerikaanse markten moeten komen. Ergens later zal dit model ook in Europa beschikbaar moeten zijn.

Geen straf voor schieten op Bandidos-leden

De 57-jarige man uit Kerkrade die bijna twee jaar geleden op leden van motorclub Bandidos schoot, is vrijgesproken van alle rechtsvervolging. Hij handelde uit noodweer, oordeelde de rechtbank Limburg vrijdag.

De man, uitbater van café Dug Out in Sittard, schoot vanuit het raam op Bandidos-leden die op 7 mei 2015 voor zijn kroeg aan het vechten waren. Drie mensen werden buiten ernstig mishandeld door de leden van de motorbende, zag de kroegeigenaar. Hij pakte een geladen pistool en schoot vervolgens richting de knokpartij.

De rechtbank oordeelde dat de man daardoor een groot risico nam, hij had mensen kunnen raken. "Schieten op een mensenmenigte is niet geoorloofd en had mensenlevens kunnen kosten." Echter: "De rechtbank acht aannemelijk dat de verdachte door heftige emoties was bevangen en dat hij daarom niet op een juiste wijze een waarschuwingsschot heeft gelost. Dat betekent dat de verdachte in dit geval niet kan worden verweten dat hij niet juist heeft gehandeld. Daarom ontslaat de rechtbank de verdachte van alle rechtsvervolging."

Geen straf voor schieten op Bandidos-leden
Geen straf voor schieten op Bandidos-leden (Foto: ANP)

Trump begint 'presidentsdag' met kerkdienst

Donald Trump is de dag van zijn inauguratie als president van de VS vrijdag begonnen met een kerkdienst. Hij kwam even voor 15.00 uur Nederlandse tijd samen met zijn familie aan bij de St. John-kerk in Washington.

Na de dienst gaat hij op de koffie bij zijn voorganger Barack Obama en zijn echtgenote Michelle in het Witte Huis. Om 18.00 uur (12.00 uur Amerikaanse tijd) volgt zijn inauguratie als 45e president van Amerika.

Trump begint 'presidentsdag' met kerkdienst
Trump begint 'presidentsdag' met kerkdienst (Foto: ANP)

Auteur Robert Anker overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is vrijdag schrijver en dichter Robert Anker overleden, meldt zijn uitgeverij Querido. Hij was zeventig jaar.

Zijn poëzie is bekroond met de Jan Campert-prijs en de Herman Gorterprijs en werd ook twee keer genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Met zijn roman Een soort Engeland (2001), die zich grotendeels afspeelt in de toneelwereld, won hij de Libris Literatuur Prijs.

Zijn nieuwste boek, de historische roman In de wereld, zou aanstaande woensdag worden gepresenteerd.

Auteur Robert Anker overleden
Auteur Robert Anker overleden (Foto: ANP)

Huff verwisselt Honda voor CitroŰn in WTCC

Rob Huff verlaat het Honda fabrieksteam en bestuurt komend seizoen een Citroën C-Elysée van Münnich Motorsport in het World Touring Car Championship.

In dienst van Honda won de kampioen van 2012 afgelopen seizoen één race en werd hij zesde in de eindstand. De Brit reed in 2013 al een seizoen voor het Duitse team. Zijn nieuwe auto werd vorig seizoen ingezet door het fabrieksteam van Citroën.

Rob Huff: "Ik ben superblij dat ik in 2017 terug ben bij mijn vrienden van Münnich Motorsport. Met dat team had ik een succesvol seizoen in 2013 en ik ben enthousiast om terug te keren in een sterkere positie vanwege meer ervaring en natuurlijk de ultra competitieve Citroën. Het idee van René Münnich voor een aanval van Huff-Citroën-Münnich Motorsport op de WK-titel kon ik gewoon niet negeren. In 2017 is het niet onmogelijk voor een privéteam om officieel TC1 wereldkampioen te worden, en dat laatste is dan ook ons doel."

Historisch resultaat skeletonster Bos in World Cup

Skeletonster Kimberley Bos heeft zich tijdens de World Cup-wedstrijd in St. Moritz weer eens van haar sterkste kant laten zien. De jonge Nederlandse sleede naar de vijfde plek, het beste resultaat ooit voor een Nederlander in de sport. Landgenote Joska le Conté, eveneens van de partij in St. Moritz, kwam eerder in de afgelopen paar jaar tot twee zevende plekken.

Bos maakte op de prachtige baan van St. Moritz al indruk met een achtste plek in de eerste run. Ze was daarmee iets sneller dan Le Conté en olympisch kampioene Lizzy Yarnold, maar in de tweede afdaling ging het nog veel beter. Vooral op het onderste deel was Bos bloedsnel en wereldtoppers als Laura Deas, Jacqueline Lölling en Tina Hermann moesten hun plekje opgeven aan de Edese. Het werd uiteindelijk een vijfde plaats voor Bos en dus een nieuwe beste prestatie ooit voor Nederland.

De zege ging naar Mirela Rahneva, die van een andere planeet leek te komen. De World Cup-debutante uit Canada maakte op zelden geziene wijze gehakt van de concurrentie en was maar liefst 1,83 seconden sneller dan Kendall Wesenberg - een wereld van verschil in de sport. Rahneva pakte zo haar eerste zege ooit, terwijl de Amerikaanse Wesenberg ook kon juichen om haar eerste podiumplek. Janine Flock uit Oostenrijk pakte de derde plaats. 

Politie stopt 'Unidentified Driving Object'

De Duitse politie heeft op de openbare weg in Winsen, een plaats bij Hamburg, een volslagen onbekend voertuig aangehouden. De politiewoordvoerder sprak dan ook van een soort ufo. Het gevaarte bestond onder meer uit een hoverboard, een stoel, stalen stangen en een wieltje dat doorgaans onder meubels zit.

De berijder was niet buitenaards, maar een 26-jarige man van wie de politie heeft kunnen vaststellen dat zijn rijbewijs eerder is ingetrokken. Er is een onderzoek gestart naar de man en zijn voertuig. Hij wordt ervan verdacht zonder rijbewijs een motorvoertuig te hebben gereden, omdat in de hoverboard een elektrische motor zit. De politie vermoedt ook dat dit onbekende motorvoertuig niet op de openbare weg mag.

Politie stopt 'Unidentified Driving Object'
Politie stopt 'Unidentified Driving Object' (Foto: BuzzO)

Man heeft piemel van halve meter

FOK!kers die opscheppen over hun dertig centimeter, kunnen vanaf nu in een hoekje zitten janken. De enige eckte piemelbaas is namelijk Roberto Esquivel Cabrera. De Mexicaan heeft een batsbajonet van ruim 48 centimeter. In slappe toestand, welteverstaan.

De beste man werd in 2015 ineens wereldnieuws toen hij de maat van zijn geslacht openbaarde. Dankzij de halve meter Mexicaanse broekworst trekt hij een lange neus naar Jonah Falcon. De Amerikaanse pornoacteur heeft namelijk slechts 23 cm in de broek hangen.

De 54-jarige Cabrera uit Saltillo is nu weer in het nieuws omdat hij het dringende advies heeft gekregen een penisverkleining te ondergaan. De paarsgepunte lans is namelijk zo groot, dat deze in slappe toestand letterlijk op zijn knieën hangt. De Mexicaan weigert echter een stuk van zijn spermaspeer af te hakken.

"Ik ben wereldberoemd omdat ik 's werelds grootste piemel heb", verklaart de beste man. "Ik ben er zeer blij mee. Bovendien wil ik ermee in het Guinness Book of Records komen. Maar helaas erkennen ze dit record niet."

Helaas zit tussen de lakens worstelen met een schone latina er niet in voor Cabrera. De genotsknots is namelijk te groot. Hij heeft tweemaal geprobeerd met een vrouwtje aan te pappen, maar deze sloegen gelijk op de vlucht toen ze zijn enorme fallus zagen. Bovendien zijn er geen condooms in zijn maat beschikbaar.

Overigens beschouwt de beste man zijn enorme piemel als een handicap. Hij is er namelijk arbeidsongeschikt door geraakt. Hij hoopt het nu te maken in de pornoindustrie.

Van der Steur: lastig om websites af te dekken

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) denkt dat het moeilijk wordt om alle domeinnamen op internet die ooit door de politie zijn gebruikt af te dekken. Dat zei hij vrijdag in reactie op het nieuws dat politiegeheimen op straat zijn komen te liggen omdat de politie de registratie van oude websites had laten verlopen.

Een hacker met goede bedoelingen registreerde een aantal van deze websitenamen en ontving op die manier e-mails die naar die domeinen waren verstuurd. Hij kreeg onder meer arrestatiebevelen en het beveiligingsplan van de kerstmarkt in Dordrecht onder ogen. De hacker droeg de informatie over aan radiozender BNR, die er donderdag over berichtte.

Van der Steur benadrukte dat het probleem al langer bekend is. "Dit speelde al in 2015. Toen zijn 3500 domeinnamen opnieuw door de politie geregistreerd. Maar het is duidelijk dat het nog niet helemaal is opgelost", aldus de bewindsman.

Minister: lastig om websites af te dekken
Minister: lastig om websites af te dekken (Foto: ANP)

Federer simpel voorbij Berdych, Evans slaat Tomic naar huis

Roger Federer heeft zich zonder grote problemen geplaatst voor de achtste finales van de Australian Open. De Zwitserse tennisser leek in de derde ronde een pittig duel voor de kiezen te krijgen, maar de Tsjech Tomas Berdych gaf niet thuis.

Berdych staat met de tiende plek op de wereldranglijst zeven plekken hoger dan Federer, maar het was de Zwitser - die vooral door blessureleed teruggezakt is - die domineerde. In de eerste set brak hij vanaf 2-2 twee keer op rij, wat hem de set opleverde. In het tweede bedrijf nam hij de service van Berdych al in game één over en een herhaling daarvan in de derde set tekende het vonnis voor de Tsjech: 6-2, 6-4, 6-4 en na krap anderhalf uur kon Federer tevreden douchen. 

De mondiale nummer twaalf, Jo-Wilfried Tsonga, had aanzienlijk meer tijd nodig dan Federer. De Fransman stond tegenover de Amerikaan Jack Sock, die hem lange tijd tot het uiterste dwong. Tsonga sloeg in de eerste set toe in de tiebreak en kon Sock pas diep in set twee voor het eerst breken. De Amerikaan won de tiebreak in de derde set, maar Tsonga plaatste in het vierde bedrijf een vroege break en kon het zo afmaken: 7-6 (4), 7-5, 6-7 (8), 6-3. 

Tsonga staat in de achtste finales tegenover de Brit Daniel Evans. De nummer 51 van de wereld stuurde thuisfavoriet Bernard Tomic naar huis. De sets gingen gelijk op, maar op de beslissende momenten was Evans simpelweg de betere die het meeste initiatief nam en dat werd beloond: 7-5, 7-6 (2), 7-6 (3).

LB: Simon vindt buik zwangere Annemarie nog strak

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

De zwangerschap van Annemarie Keizer verloopt voorspoedig. Dit vertelde Simon Keizer vrijdag in de ochtendshow van Radio 10. Simon merkt vooralsnog niets van haar zwangerschap, vertelde de Volendammer aan Lex Gaarthuis.

Simon: "Nou, het is dat ik zeker weet dat er iets in die buik zit anders zou ik niet zeggen dat ze zwanger is. Het is nog allemaal strak, weinig van te zien en ook qua zwangerschapskwaaltjes merken we nog niets. Gelukkig maar. Dus ik kan wel zeggen dat het heel goed gaat. Voorspoedig".

De zanger maakte ruim een maand geleden in Ahoy bekend dat zijn vrouw zwanger is van hun eerste kindje.

Simon vindt buik zwangere Annemarie nog strak
Simon vindt buik zwangere Annemarie nog strak (Foto: BuzzE)

Hoofdredacteur VPRO TV Karen de Bok pleegt zelfmoord

Onverwachts is de hoofdredacteur van de VPRO TV, Karen de Bok, overleden. Dat heeft haar man Emile Fallaux vrijdag bekendgemaakt. De Bok was 55 jaar oud.

Ze werd in 2008 hoofdredacteur televisie bij de omroep. Onder haar leiding ontstonden succesvolle reisseries als Van Dis in Afrika, Van Moskou tot Magadan en Langs de oevers van de Yangtze, waarmee de VPRO naam maakte. In de jaren 2008-2016 won de VPRO tot vier keer toe de Zilveren Nipkowschijf voor het beste tv-programma.

Voor haar hoofdredacteurschap werkte De Bok 24 jaar voor de VPRO als programmamaker en eindredacteur, eerst bij radio en vanaf 1997 ook bij tv. Ze was onder meer eindredacteur van het programma Zomergasten met Adriaan van Dis als presentator.

Update 13.45 uur
Op de site van de VPRO staat inmiddels een in memoriam. Daaruit blijkt dat De Bok zelfmoord heeft gepleegd als uitweg uit een zware depressie.

Hoofdredacteur VPRO TV Karen de Bok overleden
Hoofdredacteur VPRO TV Karen de Bok overleden (Foto: ANP)

In 6 minuten de Nordschleife rond - zonder ledematen

Bijna iedere serieuze racefan wil wel een rondje rijden op de Nordschleife, één van de meest gevaarlijke permanente racebanen op de wereld. Voor ons Nederlanders is het niet zo ver rijden en redelijk makkelijk te realiseren, maar als je niet uit Europa komt wordt het al snel lastig en is de beste optie een racesimulator kopen. Maar wat als je ook geen ledematen hebt?

Mike, ook wel bekend als 'Handi' (snap je hem?) kampt met dat probleem. Mike is geboren met een aangeboren afwijking waardoor zijn ledematen nooit ontwikkeld zijn. Toch kan hij prima overweg met racesimulator Assetto Corsa, uiteraard niet met een racestuur of controller, maar met een computermuis. 

Mike waagde een rondje over 'The Green Hell' in de Pagani Zonda R en deed dat niet zonder succes. In een sublieme, maar helaas geen foutloze ronde komt hij met 6 minuten en 17 seconden weer over de streep. Let wel, het gaat hier om de toeristenversie van het circuit, dat een groot gedeelte van het rechte stuk overslaat, de tijd is dus niet te vergelijken met officiële records.

Ter vergelijking, ondergetekende kwam (met tien vingers) niet verder dan een 6:36.

Murray, Wawrinka en Nishikori 'simpel' naar achtste finales

Andy Murray heeft zich vrijdag overtuigend geplaatst voor de achtste finales van de Australian Open. De Britse nummer één van de tenniswereld rekende zonder noemenswaardige problemen af met de Amerikaan Sam Querrey, die ruim dertig plekken lager staat.

Dankzij een lange game en een break op 4-4 pakte Murray de eerste set, waarna hij in set twee de opslag van de Amerikaan twee keer brak. In het derde bedrijf moest hij één opslagbeurt inleveren, maar hij had zelf al een break gepakt en deed dat later nog een keer, waarna hij het op zijn tweede matchpoint afmaakte: 6-4, 6-2, 6-4. Murray staat in de achtste finale tegenover de verrassende Duitse nummer vijftig van de wereld, Mischa Zverev. Die stuurde Malek Jaziri in vier sets terug naar Tunesië: 6-1, 4-6, 6-3, 6-0.

Ook de Japanner Kei Nishikori (ATP-5) had niet al te veel problemen om zich bij de laatste zestien te voegen. Hij had vier minuten langer nodig dan Murray om de Slowaak Lukas Lacko van zich af te houden: 6-4, 6-4, 6-4. De nummer vier van de plaatsingslijst, Stanislas Wawrinka, moest iets harder voor zijn geld knokken. De Zwitser verloor de eerste set van de Serviër Viktor Troicki door drie ingeleverde servicegames achter elkaar, maar won de volgende twee sets vrij simpel. Via een tiebreak sleepte hij vervolgens de vierde set en dus de zege binnen: 3-6, 6-2, 6-2, 7-6 (7).

Wawrinka mag het in de achtste finale opnemen tegen Andreas Seppi. De Italiaan plaatste zich voor de vijfde keer in zijn al vrij lange loopbaan voor de vierde ronde van een Grand Slam door de Belg Steve Darcis te verslaan. De eerste twee sets gingen gelijk op en dat gold ook voor sets drie en vier, maar daarin was Darcis in de tiebreak telkens een ruime maat te klein voor Seppi: 4-6, 6-4, 7-6 (1), 7-6 (2).

Prachtige ontknoping World Cup skeleton op unieke baan St. Moritz

De World Cup skeleton strijkt vrijdag neer in het Zwitserse kuuroord St. Moritz, de geboortegrond van de sport waarbij men liggend op een sleetje head first naar beneden raast. De baan in St. Moritz is de enige niet-permanente baan ter wereld: elke winter wordt met man en macht gewerkt om de boel opnieuw op te bouwen, wat een lange en bovenal prachtige baan oplevert.

Vrijdagochtend stonden de mannen aan de start en dat leverde een prachtige strijd op. De Zuid-Koreaan Yun Sung-bin stond na de eerste run aan de leiding en had met 0,22 seconden een mooie voorsprong op Martins Dukurs. De twee werden gevolgd door een Russisch duo: Nikita Tregybov (+0,32) en olympisch kampioen Alexander Tretiakov (+0,34). 

In run twee hielden de Russen hun plek vast, waarna het de beurt was aan Dukurs. De Letse veelvoudig World Cup-kampioen liet weer eens een fantastische run zien en breidde zijn voorsprong op de Russen met grofweg een halve seconde uit. Yun kende vervolgens een minder sterk begin en leverde veel van zijn voorsprong in, tot hij nog 0,02 seconden over had. Iron Man kreeg de snelheid te pakken en bouwde zijn voorsprong uit naar 0,04 tellen op het laatste tussenpunt. Toch was het niet genoeg, want op de finish had hij weer een paar honderdsten ingeleverd: Dukurs won met 0,03 seconden verschil.

Om 13.00 uur gaan in St. Moritz de dames naar beneden voor de eerste run. Joska le Conté en Kimberley Bos zullen daar namens Nederland een gooi doen naar een topklassering. De eerste run is via onderstaande video live te zien.

Livestream eerste run dames (Bron: YouTube)

Breath of the Wild laatste Wii U-game

Nintendo heeft bevestigd dat The Legend of Zelda: Breath of the Wild de laatste game is die wordt gemaakt voor Nintendo Wii U. Breath of the Wild komt op drie maart uit op zowel Wii U als Nintendo Switch.

In in een interview met website Polygon heeft Nintendo-protegé Reggie Fils-Aime gezegd dat de nieuwe Zelda-game inderdaad de laatste Wii U-titel is die gemaakt wordt. "Vanaf een first-party-standpunt is er geen nieuwe ontwikkeling gepland voor Wii U na de release van Breath of the Wild. We zijn echt aan het einde gekomen van de Wii U-levenscyclus", aldus Fils-Aime tegenover Polygon.

Voor wat betreft ondersteuning van bestaande games hoeven Wii U-gebruikers zich voorlopig geen zorgen te maken. "De doorlopende activiteit van online-spelers bij Mario Kart en Splatoon is nog steeds aanzienlijk en dat zullen we blijven supporten", zegt Fils-Aime.

In november vorig jaar maakte Nintendo al officieel bekend dat de productie van de Wii U gestopt werd.

Breath of the Wild laatste Wii U-game

Nieuwe Yaris een Fiesta ST Killer?

In 1999 heeft Toyota voor het laatst meegedaan met de wereldkampioenschappen rally (WRC), maar gelukkig zijn zij dit jaar weer terug. Helaas niet met de mooie en legendarische Corolla, maar met de ietwat saaiere Yaris. Om het erger te maken: er hangt 'maar' een 1,6 L blokje in deze wagen – maar wel eentje dat toch wel 300pk trekt.

Genoeg over de terugkomst van Toyota. Wat interessanter is, is juist wat rally zo speciaal maakt: het gaat om auto’s die jij en ik zouden kunnen kopen en rijden. Ford (M-Sport) heeft de zeer mooie Fiesta (ST) natuurlijk, Hyundai de i20 en Citroën is aan het racen met hun C3. En Toyota? Die komt aanzetten met een Yaris, zo eentje die we al een tijdje in het straatbeeld kunnen vinden.

Deze Yaris is echter niet altijd even fijn ontvangen bij petrol heads. Hij is compact en er zit wel iets wat pit in maar weinig karakter. Het is geen Fiesta ST of iets dergelijks inderdaad. Maar Toyota heeft nu wel een antwoord op de ST, een Yaris die de connectie tussen rally en het gewone leven maakt: de nieuwe high-performance Yaris.

Deze Yaris zal officieel aan het publiek worden getoond op de Geneva motorshow (die van 9 t/m 19 maart is) en zal plaatsnemen op de stand naast zijn beestachtige broer: Yaris WRC.

Hij is gebaseerd op de driedeursuitvoering die we al kennen van het straatbeeld, maar het motortje dat erin zit, levert wel een hoge 210 pk, wat niet slecht is voor een autootje dat niet veel weegt. De Fiesta ST brengt maar 197pk op, dus er is potentie om de koppositie van 'Hot Small Haches' te pakken. Het ziet er in ieder geval naar uit dat deze Yaris petrol heads aan zal spreken.

Helaas is er nog niet veel meer bekend over deze auto en zullen we nog even tot en met maart moeten wachten. Maar we hebben in ieder geval wel iets om naar uit te kijken. En natuurlijk de twee foto's, die heel wat beloven.

Tegelijkertijd zal de hele Yaris-linie een kleine facelift zien. Er zullen diverse aanpassingen worden gedaan aan het uiterlijk en het interieur; tevens zullen er aanpassingen gedaan worden om het comfort te bevorderen en de handling van de auto’s te verbeteren. Al met al ziet het ernaar uit dat Toyota grootse plannen heeft met de Yaris en ik kijk in ieder geval uit naar maart, want ik wil meer weten over de nieuwe uitvoering van de Yaris!

Tienermeisje verkracht jongen van 19

Lestina Marie Smith uit Saginaw Township, in de Amerikaanse staat Michigan, draait mogelijk levenslang de bak in. Het zeventienjarige meisje heeft namelijk een negentienjarige jongen verkracht.

Lestina pakte op 11 januari een mes om het slachtoffer mee te bedreigen. De arme drommel moest haar seksueel bevredigen. Als hij hieraan niet wilde meewerken, zou ze hem neersteken.

Schoorvoetend ging de jongeman akkoord om vervolgens naar de politie te stappen. Lestina, die op zijn zachtst gezegd geen fotomodel is, is direct in de boeien geslagen.

Op 3 februari moet de dame in kwestie voor de rechter verschijnen. Indien zij schuldig wordt bevonden, moet de verkrachtster voor de rest van haar leven op water en brood leven.

verkrachtsterDe vieze verkrachtster in kwestie, not nice (foto: Saginaw County Sheriff's Office)

Gepiel in de ruimte: Dump Trump

De fipo in onze Trumppoll vroeg al vertwijfeld hoeveel Trumpdraadjes er vandaag wel niet op FOK! komen. Er kan er hoe dan ook vast wel eentje bij, van een kleurrijke funkbassist.

MonoNeon is links. Ook qua handen. Maar hij speelt op een rechtshandige basgitaar, met de snaren ondersteboven.

Hieronder twee voor deze dag toepasselijke videootjes van de beste man. Bij de eerste heeft-ie een nogal luidruchtig protest van een eenzame vrouw tegen Trump op muziek gezet. De tweede begeleidt de close harmony van de Hamiltones over Trumps vrouwvriendelijkheid.

Hitman krijgt HDR-support deze maand

De nieuwe Hitman-game verschijnt eind deze maand in retail-hoedanigheid en ontwikkelaar IO-interactive heeft nu bekendgemaakt dat de game HDR-ondersteuning krijgt via een gratis update. Het nieuwste deel van onze favoriete huurmoordenaar werd aanvankelijk in verschillende episodes uitgebracht, maar op 31 januari verschijnt een bundel met alle episodes als fysiek exemplaar.

De toevoeging van HDR werkt vanzelfsprekend alleen als je televisie ook HDR ondersteunt. Ter herinnering: HDR(-video) is een techniek waarmee televisies een veel breder scala aan rijkere kleuren in hoger contrast kunnen weergeven, zoals veel lichter wit, betere zwartwaarden en alles daartussen. De HDR-patch komt uit voor PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Xbox One S en PC.

Voor Hitman geldt dat de voordelen van HDR zich uiten op verschillende manieren, vertelt programmeur Anders Wang Kristensen: "Als je in een donkere kamer staat met een raam dat fel licht doorlaat, zou je zonder HDR nauwelijks iets buiten kunnen zien. Met de toevoeging van HDR is het mogelijk om zowel details in de kamer als buiten door het raam heen te zien. Een ander voorbeeld is de zon, zonder HDR kunnen we de zon niet feller laten lijken dan een wit stuk papier, dus moeten we allerlei kunsten uithalen om te zorgen dat de zon een verblindend effect krijgt. Met HDR kunnen we de felheid van de zon véél hoger maken, zodat het daadwerkelijk bijna verblindend wordt op een veel realistischere/natuurlijkere wijze".

Alleen de gewone Xbox One moet het doen zonder HDR omdat die machine de techniek niet ondersteunt. De gewone PlayStation 4 doet dat wel, zo werd kort na de aankondiging van de PS4 Pro bekendgemaakt. De game inclusief alle content verschijnt op 31 januari op pc, Xbox One en PlayStation 4.

Bekele ging voor wereldrecord marathon, valt in eerste meters

In Dubai is de eerste grote stadsmarathon van 2017 gehouden. De Ethiopiër Kenenisa Bekele was er de grote favoriet en de wereldrecordhouder op de 5 en 10 kilometer op de baan zei vooraf voor een wereldrecord te gaan.

Dat was uiteraard een lastige opgave, maar men kon redelijkerwijs toch wel verwachten dat Bekele iets langer om het record kon vechten dan hij vrijdag uiteindelijk deed. Al bij de start ging de hardloopgrootheid namelijk onderuit, waardoor hij achterin het veld terecht kwam en nagenoeg kansloos was. Na 23 kilometer stapte hij gedesillusioneerd uit met kramp in zijn kuit.

"Ik kwam naar Dubai om iets speciaals te laten zien, maar dat is niet gelukt. Bij de start viel ik en deed ik mijzelf pijn, waarna ik nog wel probeerde te rennen, maar dat ging niet goed. Ik hoop dat ik ooit terug kan komen en kan laten zien wat ik echt kan", aldus een teleurgestelde Bekele. 

De overgebleven toplopers gingen razendsnel van start en halverwege liep men zelfs 45 seconden onder het schema van het wereldrecord. Dat tempo werd aan het einde weer wat getemperd, terwijl Bekele's landgenoot Tamirat Tola er vandoor ging. Hij kwam geen moment meer in gevaar en na 2:04.11 uur kwam hij, ruim twee minuten voor de nummer twee, als winnaar over de streep. Het was een ruim persoonlijk record en een parcoursrecord voor Tola. 

Worknesh Defega debuteerde bij de vrouwen op de marathon en pakte gelijk de zege. De Ethiopische liep in de afgelopen jaren telkens een stevige handvol halve marathons en besloot nu de stap naar de volledige afstand te zetten. Met 2:22.36 uur als eindtijd kan ze terugkijken op een uitstekend debuut - het was de vierde tijd ooit in Dubai bij de vrouwen. 

Man rijdt in op mensen in Melbourne

Een mafkees met een personenauto is vannacht ingereden op een groep voetgangers in het centrum van de Australische stad Melbourne. Bij de aanrijding zouden minstens drie doden en zo'n twintig gewonden zijn gevallen. Hoe de gewonden er aan toe zijn is nog niet duidelijk.

Volgens de politie van Victoria zou het geen terroristische aanslag betreffen maar had de aanrijding te maken met een steekpartij eerder op de dag. De politie wist de man met gepast vuurwapengeweld aan te houden. Over het motief van de dader is nog niets bekend gemaakt.

Volgens ooggetuigen zou de man vanuit zijn auto naar voorbijgangers in de straat hebben geschreeuwd. Na een aantal burnouts te hebben gemaakt reed de man rond 13.30 uur plaatselijke tijd op de voetgangers in. Onder de gewonden zouden zich meerdere kinderen bevinden.

Update 06.46 uur:
Een baby die in zijn kinderwagen door de maniak werd aangereden is aan de gevolgen daarvan overleden. Hiermee komt het aantal slachtoffers van deze aanrijding op vier.

Update 11:35
De dader, James Gargasoulas, is kort voor het bloedbad op beelden te zien wanneer hij roekeloos door de stad rijdt en naar een verslaggeefster en een cameraman zwaait. Gargasoulas kon uiteindelijk door de politie, die schoten loste, worden gestopt en gearresteerd.

De man was afgelopen weekeinde op borgtocht vrijgelaten na te zijn aangehouden wegens onder meer geweldpleging en autodiefstal. Voor hij vrijdag op pad ging, zou hij zijn broer met een mes hebben gestoken.

James Gargasoulas

Delen van de stad, waar momenteel de Australian Open wordt gehouden, werden afgezet. Het tennistoernooi ondervond geen hinder van het drama, weet ANP te melden ( )

Gargasoulos zou de afgelopen tijd vreemder gedrag zijn gaan vertonen. Woensdag kwam hij bij een medebewoner van het complex waar hij woonde binnen, verbrandde een bijbel en smeet die in het gelaat van de 76-jarige man. Hierna verkocht hij hem nog een paar klappen.

Ook zou hij recent berichten op Facebook hebben geplaatst waarin hij stelt dat hij 'God's wetten' weer zou implementeren.

Man rijdt voetgangers dood in Melbourne

 Man rijdt voetgangers dood in Melbourne (Foto: ANP)

'Vader die dochters doodde vrij door vormfout'

Philippe Rouffaer, die wordt verdacht van brandstichting en dubbele moord op zijn twee dochtertjes van 8 en 11 in Soumagne (Luik, Belgie), mag door een procedurefout zijn berechting in vrijheid afwachten.

Rouffaer probeerde na zijn daad zelfmoord te plegen door zijn polsen door te snijden, maar dat mislukte. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij nog altijd verblijft. Hij werd op 1 januari verhoord, op 2 januari moest hij voor de onderzoeksrechter voorkomen die een aanhoudingsbevel zou tekenen.

Dit gebeurde echter drie kwartier na het verstrijken van de wettelijke termijn van 24 uur. De advocaat van de vader geeft aan dat deze procedurefout niet zal leiden tot automatische vrijspraak. Hij mag alleen zijn proces in vrijheid afwachten. De veertigjarige wordt beschuldigd van dubbele moord en brandstichting in een bewoond pand. Zelf ontkent hij betrokken te zijn bij de moorden. 

Hans Breukhoven overleden

In zijn woonplaats Londen is Hans Breukhoven overleden op zeventigjarige leeftijd. Dat heeft zijn vriend en voormalige zakenpartner Juan da Silva vrijdag bevestigd na een bericht in De Telegraaf. Breukhoven was oprichter van de Free Record Shop in 1971. De winkelketen ging in 2014 failliet.

Breukhoven was al lange tijd ziek. Hij leed aan kanker.

Hans Breukhoven (70) overleden
Hans Breukhoven (70) overleden (Foto: ANP)

Striptekenaar Jan Kruis (83) overleden

Striptekenaar Jan Kruis is donderdag in zijn woonplaats Mantinge (Drenthe) overleden. De maker van de bekende strip Jan Jans en de Kinderen was al lange tijd ziek en stierf op 83-jarige leeftijd. Dat heeft een goede vriend van de familie laten weten.

De eerste Jan, Jans en de Kinderen, een strip met autobiografische elementen, verscheen op 12 december 1970 in het tijdschrift Libelle. Kruis tekende de wekelijkse strip bijna dertig jaar lang. In 1999 ging hij met pensioen en droeg hij zijn werk over aan een groep tekenaars die onder de naam Studio Jan Kruis werken.

De in Rotterdam geboren tekenaar kwam op zijn elfde in contact met Wim Meuldijk, die hem les gaf in tekenen voor 2,50 gulden per uur. In 1950 begon hij op de tekenacademie en zijn eerste gepubliceerde strip was Prins Freddie, in De Havenloods. In de jaren zestig werkte hij als illustrator en deed hij onder meer reclamewerk voor Shell. Daar maakte hij ook strips voor Shells jeugdblad en voor de Taptoe. In 1969 en 1970 maakte hij twee stripverhalen van Sjors en Sjimmie.

Sint Pannekoek

Kruis is ook de geestelijk vader van het Sint Pannekoek-feest, dat hij halverwege de jaren tachtig introduceerde in Jan, Jans en de Kinderen. Omdat Catootje zin had in pannenkoeken, stelde opa dat het een oude Rotterdamse traditie is om op 29 november dit gerecht te eten. Het hele gezin wacht de vader des huizes dan 's avonds op met een pannenkoek op het hoofd. Het evenement werd het afgelopen decennium steeds populairder, steeds meer mensen aten pannenkoeken op deze dag.

Kruis werd in 1996 benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. In 2009 won hij de Marten Toonderprijs.

Striptekenaar Jan Kruis (83) overleden
Striptekenaar Jan Kruis (83) overleden (Foto: ANP)

Ex-manager Schumacher: "Familie moet waarheid vertellen"

Volgens Michael Schumacher's oud-manager Willi Weber is het de hoogste tijd dat de familie van de Duitser de waarheid vertelt over de situatie van de Formule 1-legende. Schumacher kwam eind 2013 bij het skiën hard ten val en sindsdien is onduidelijk hoe hij er aan toe is. De familie laat niks los, waardoor speculaties uiteenlopen van 'hij is een kasplantje' tot 'hij kan voorzichtig lopen'. 

"Ik heb al een tijd gezegd dat de familie van Schumacher niet de hele waarheid vertelt", aldus Weber tegenover het Duitse Bunte"Het is tijd om eens wat echte duidelijkheid te geven richting zijn miljoenen fans. Het is echter tegen dovemansoren gericht, want mijn advies wordt al lang niet meer in acht genomen", klaagt hij.

Weber zegt nog altijd hoopvol te zijn dat hij de stem van zijn oude vriend ooit weer kan horen. "Als ik alleen thuis ben en de telefoon gaat heb ik vaak het gevoel dat het Michael is die vraagt 'Willi, hoe gaat het?'. Ik geef de hoop niet op", stelt hij. 

'IS vernielt weer deel antieke stad Palmyra'

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft in de eeuwenoude ruïnestad Palmyra in het oosten van Syrië meerdere antieke gebouwen verwoest. Volgens de Syrische staatstelevisie zou onder meer een deel van het Romeinse theater zijn opgeblazen.

IS veroverde Palmyra in december voor de tweede keer op het Syrische regeringsleger, dat zich toen concentreerde op de herovering van Aleppo in het noorden van Syrië.

Eerder verwoeste IS al verschillende gebouwen in de oude stad, waaronder de Tempel van Baal-Shamin, gebouwd in de eerste eeuw na Christus. In de afgelopen jaren kwam het al vaker voor dat IS cultureel erfgoed in Syrië en Irak vernielde. De VN-organisatie UNESCO noemt dat een oorlogsmisdaad.

Donderdag executeerde IS in het theater nog een aantal gevangenen.

'IS vernielt weer deel antieke stad Palmyra'
'IS vernielt weer deel antieke stad Palmyra' (Foto: ANP)

CNN droomt over aanslag op Trump

Bizar item op CNN: als Trump en zijn hele aanhang bij de inauguratie om zeep worden geholpen zou een lid van het Obama-kabinet president worden.

In een uitgebreid item bekijkt CNN wie de Designated Survivor zou zijn als Trump vanmiddag samen met de vice-president en nog wat hooggeplaatsten zouden worden vermoord.

Deze smakeloze video lijkt Trumps' eerdere statement over CNN, dat zij nepnieuws verspreiden, weleens gerechtvaardigd kunnen maken. Oordeel zelf.

Waterzuivering ontregeld door drugsafval

De rioolwaterzuivering in Baarle-Nassau is de hele week ontregeld geweest omdat de toevoer was vervuild door drugsafval. Het spoor leidde donderdag naar een groot amfetaminelaboratorium in Baarle waar chemicaliën hoogstwaarschijnlijk direct op het riool zijn geloosd, meldde de politie vrijdag.

Het drugslab was gevestigd in een schuur die tot de nok vol stond met drugsgrondstoffen. De 42-jarige eigenaar van de schuur is donderdag aangehouden en zit nog vast. Hij zegt dat hij de loods verhuurde.

De vervuiling bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie werd maandag ontdekt. Door het zuur in het water werden bacteriën gedood en functioneerde de zuivering niet. De installatie werd stilgelegd en het rioolwater werd sindsdien met tankwagens afgevoerd naar de zuivering in Rijen. De riolering functioneerde daarom wel normaal waardoor inwoners van Baarle-Nassau en Ulicoten gewoon hun douche en toilet konden gebruiken.

Vreemde lucht
Onderzoek naar de herkomst van de vervuiling leidde donderdag naar het drugslaboratorium aan het Gorpeind in het buitengebied Baarle. De politie onthulde vrijdag dat er al in december signalen waren over de aanwezigheid van drugsproductie op die plek. Zij kreeg een anonieme tip en omwonenden klaagden over een vreemde lucht.

Het Waterschap Brabantse Delta kon vrijdag nog niks zeggen over de schadepost maar gaf als indicatie een identieke situatie in april. Destijds lag de zuiveringsinstallatie in Baarle-Nassau ook een paar dagen stil omdat er sporen van amfetamine in het water werden gevonden. Het waterschap kwam toen uit op 80.000 euro extra kosten.

Verband
In april werd de veroorzaker niet gevonden. De politie onderzoekt of er een verband is met het lab dat donderdag werd opgerold. Het waterschap zal deze keer proberen om de schade te verhalen op de veroorzaker, kondigde een woordvoerster aan.

Waterzuivering ontregeld door drugsafval
Waterzuivering ontregeld door drugsafval (Foto: ANP)

NBA: Westbrook start niet in All Star Game

De NBA heeft bekend gemaakt welke spelers mogen starten in de jaarlijkse All Star Game. De wedstrijd, die op 19 februari in New Orleans wordt gehouden, is het hoogtepunt in een weekend vol basketbalfestiviteiten. De beste spelers van de Eastern Conference komen uit tegen de beste spelers in de Western Conference. Opvallendste afwezige is Russell Westbrook, die niet genoeg stemmen kregen van de fans.

De afgelopen weken mochten fans op social media kiezen welke spelers ze in de wedstrijd wilden zien. Om te voorkomen dat het soort mensen dat via een online poll een onderzoekschip ‘Boaty McBoatface’ noemt’ ook vreemde All Star starters gaan benoemen hebben spelers en media dit jaar ook een keuze in welke twaalf spelers mogen spelen.

Het selectieproces heeft ertoe geleid dat namens het oosten de volgende spelers mogen starten: Kyrie Irving (Cavaliers), DeMar DeRozan (Raptors), Giannis Antetokounmpo (Bucks), Jimmy Butler (Bulls) en LeBron James (Cavaliers). Voor LeBron is dit de dertiende keer dat hij als All Star is gekozen. Voor Butler en DeRozan is het de eerste keer dat zij mogen starten, terwijl het voor Giannis Antetokounmpo zijn debuut in de wedstrijd zal zijn.

Voor het westen mogen starten: James Harden (Rockets), Stephen Curry (Warriors), Kevin Durant (Warriors), Kawhi Leonard (Spurs) en Anthony Davis (Pelicans). Ergens in Oklahoma City zit Russell Westbrook zich heel erg op te winden dat hij niet als starter is geselecteerd. Spelers en media kozen voor Westbrook als starter boven Curry, maar de stem van de fans gaf de doorslag.

Op een later moment zal de NBA de zeven bankspelers van de twee teams bekend maken.

Nederlandse glorie in de All Star Game. Rik Smits brengt het publiek op de banken in 1998. Bron: YouTube.

Er werd natuurlijk ook nog gewoon gespeeld afgelopen nacht. De Cleveland Cavaliers wonnen vrij eenvoudig van de Phoenix Suns, 118-103. Bij de Cavaliers ontbrak Kevin Love vanwege rugklachten. Het was weer aan LeBron James om zijn team op sleeptouw te nemen. James speelde 39 minuten, meer dan hem lief is waarschijnlijk, en kwam daarin tot 29 punten, 9 rebounds en 15 assists. Kyrie Irving, Iman Shumpert, Channing Frye en James Jones haalden ook de dubbele cijfers in punten.

In het vierde kwart kreeg LeBron James het publiek op de banken met een dunk die tijden de dunk contest in het All Star weekend niet zou misstaan.

De San Antonio Spurs hadden ook weinig moeite met hun tegenstander. De Texaanse ploeg versloeg de Denver Nuggets met 118-104. Met het vertrek van Tim Duncan is de rol van leider van de Spurs overgedragen aan Kawhi Leonard en hij vervult zijn taak met verve. Leonard eindigde met 34 punten. Het is al de vijfde wedstrijd op rij dat hij de grens van dertig punten passeert. Rookie Dejounte Murray scoorde 24 punten, zijn hoogste aantal in zijn nog jonge carrière.

Bij de Nuggets speelde Nikola Jokic andermaal een fantastische pot. Met 35 punten, 12 rebounds en 4 assists maakte hij weer indruk. De Nuggets gaan de komende jaren heel veel plezier aan hem beleven.

De Los Angeles Clippers gaven in eigen huis een voorsprong van twaalf punten uit handen tegen de Minnesota Timberwolves. De bezoekers wonnen met 101-104. In de laatste zes minuten van de wedstrijd scoorde Karl-Anthony Towns in zijn eentje meer punten dan alle Clippers bij elkaar, vijftien om twaalf.

Towns was duidelijk de man van de wedstrijd, met 37 punten, 12 rebounds en 5 assists. Bij Minnesota viel Ricky Rubio uit met een heupblessure. De Timberwolves hebben deze week aangegeven Rubio te willen ruilen met een ander team. Een eventuele blessure komt nu op een bijzonder slecht moment.

De Clippers speelden zonder de geblesseerde Chris Paul en Blake Griffin. Beide heren zitten voorlopig nog in de ziekenboeg dus de fans zullen moeten wennen aan nederlagen. DeAndre Jordan hield met 29 punten en 16 rebounds de eer hoog. Vrije worpen zullen voor hem echter altijd een probeem blijven. De center maakte slechts vijf van zijn twaalf vrije worpen.

De New York Knicks gingen onderuit tegen de Washington Wizards, 110-113. Met achttien seconden te spelen en een achterstand van één punt miste Carmelo Anthony een jumper. John Wall pakte de rebound, kon ongehinderd het veld oversteken en dunkte zijn ploeg naar een voorsprong van drie punten. In het restant van de wedstrijd lukte het de Knicks niet om een schot te nemen, waardoor Washington winnend de kleedkamer op kon zoeken.

Carmelo Anthony verbeterde een clubrecord door in het tweede kwart 25 punten te maken. Hij eindige met 34 punten en 10 rebounds. John Wall leidde de Wizards met 29 punten en 13 assists.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Phoenix Suns 118-103
Miami Heat – Dallas Mavericks 99-95
New York Knicks – Washington Wizards 110-113
San Antonio Spurs – Denver Nuggets 118-104
Los Angeles Clippers – Minnesota Timberwolves 101-104

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 30-11
Toronto Raptors 28-14
Boston Celtics 26-16
Atlanta Hawks 24-18
Washington Wizards 23-19
Indiana Pacers 22-19
Charlotte Hornets 21-21
Milwaukee Bucks 20-21
Chicago Bulls 21-22
Detroit Pistons 20-24
New York Knicks 19-25
Orlando Magic 17-27
Philadelphia 76ers 14-26
Miami Heat 13-30
Brooklyn Nets 8-33


Western Conference

Golden State Warriors 36-6
San Antonio Spurs 32-9
Houston Rockets 33-12
Los Angeles Clippers 29-15
Utah Jazz 27-16
Memphis Grizzlies 25-19
Oklahoma City Thunder 25-19
Denver Nuggets 17-24
Portland Trail Blazers 18-26
New Orleans Pelicans 17-26
Sacramento Kings 16-25
Minnesota Timberwolves 15-28
Dallas Mavericks 14-28
Los Angeles Lakers 15-31
Phoenix Suns 13-29

 

Koenders: leider Gambia moet macht overdragen

De Gambiaanse leider Yahya Jammeh moet onmiddellijk een vreedzame machtsoverdracht toestaan. Daarvoor pleitte minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders vrijdag. Hij feliciteerde in een Engelstalig bericht op Twitter tevens Adama Barrow, die donderdag werd beëdigd. De inauguratie was in buurland Senegal, omdat Jammeh vooralsnog weigert te vertrekken.

Jammeh is sinds 1994 aan de macht in het West-Afrikaanse land. Hij erkende in eerste instantie zijn verkiezingsnederlaag, maar kwam daar later op terug. Landen uit de regio accepteren dat niet en stuurden donderdag militairen de grens over. Kort daarna legden ze de operatie tijdelijk stil en gaven Jammeh nog "een laatste kans"om op te stappen. Hij moet dat nog vrijdag doen.

Koenders: leider Gambia moet macht overdragen
Koenders: leider Gambia moet macht overdragen (Foto: ANP)

Toeschouwer overlijdt na crash Rally van Monte Carlo

Bij de Rally van Monte Carlo is gisteravond na een crash van coureur Hayden Paddon een toeschouwer overleden. De Nieuw-Zeelander crashte met zijn Hyundai i20 Coupe WRC bij het ingaan van een bocht en raakte een 50-jarige Spanjaard die foto's aan het maken was. Zowel de organisatie als Hyundai hebben haar medeleven aan de nabestaanden betuigd.

De organisatie gaf een verklaring af. "De toeschouwer werd per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis van Nice. Ondanks alle inspanningen van de medische ploeg, is hij overleden."

Het ongeval gebeurde al tijdens de eerste proef van de wedstrijd, bijna aan het einde van het parcours. De auto van Paddon begon te spinnen en klapte rechts tegen een rotsblok. De auto kwam op zijn zij tot stilstand, waarbij Paddon en zijn navigator John Kennard ongedeerd waren. Dat gold niet voor de toeschouwer die vol geraakt werd en door de lucht vloog. Pogingen om hem te reanimeren waren tevergeefs. De organisatie heeft daarop de proef afgelast.

Romain Degeer, een jonge Belgische coureur die toevallig in de buurt was, verklaarde aan La Dernière Heure dat de Spaanse toeschouwer onverantwoorde risico's nam. "We stonden amper tien meter verderop. We zagen hoe de man een Go Pro camera op de weg zette en dan een meter verderop tegen de rotswand ging staan. Iedereen riep hem nog toe om daar niet te gaan staan. Hij luisterde niet en toen de wagen van Paddon slipte, werd hij gegrepen."

"Het slachtoffer vloog omhoog en viel met zijn hoofd naar beneden weer op de weg. Een brandweerman probeerde de man nog vruchteloos te redden met hartmassage. Een minuut lang voelde hij nog een polsslag, maar daarna niets meer. Het duurde enorm lang voor de hulpdiensten ter plaatse kwamen, wel 20 minuten. Toen was het slachtoffer al een tijdje overleden."

Bekijk hieronder de schokkende beelden van het ongeval:

PDC Q-School dag 1: Nederlandse darters grijpen naast tourkaart

De eerste dag van de Q-School van dartbond PDC heeft geen tourkaart opgeleverd voor de Nederlandse darters. In totaal begonnen 23 Nederlanders aan de eerste van vier dagen. De vier dagwinnaars verdienen een tourkaart voor de komende twee jaar, terwijl de verliezers in de laatste paar ronden punten voor de ranglijst krijgen. Na vier dagen krijgen de hoogstgeklasseerde darters op die ranglijst ook een tourkaart.

Op donderdag eindigde de eerste dag voor negen Nederlanders, waaronder Ryan de Vreede en Jerry Hendriks, al in de eerste ronde. Mario Robbe en twee andere Nederlanders konden na ronde twee inpakken, terwijl de derde ronde het eindstation was voor Jimmy Hendriks en drie landgenoten. Zeven man schopten het tot de beste 64, maar Mareno Michels en nog vier andere Nederlanders gingen daarin onderuit.

Bij de laatste 32 moest Arjan Konterman zijn meerdere erkennen in Stephen Burton, terwijl Sven Groen nog in het toernooi bleef. Hij kwam zelfs tot de kwartfinales en was dus nog maar één zege verwijderd van een tourkaart. Daarin ging hij echter met 2-5 onderuit tegen de 45-jarige Schot Jim Brown, die enkele maanden geleden zijn vrouw aan kanker verloor en besloot om zich voor de Q-School in te schrijven. 

De Britse Indiër Prakash Jiwa was de eerste die een kaart veroverde, zoals hij elke twee jaar lijkt te doen - waarna hij op de tour dan weer niks presteert. Lee Bryant, verantwoordelijk voor de uitschakeling van Michels, was nummer twee. Stephen Burton, de man die Konterman uit het toernooi speelde, pakte kaart nummer drie en voor Brown was de laatste kaart van de dag weggelegd.

Door zijn plek in de kwartfinales krijgt Groen negen punten, waardoor hij met nog drie anderen gedeeld eerste staat. 

Rojer en Tecau verslaan Koolhof en Middelkoop in Melbourne

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft zich op de Australian Open geplaatst voor de derde ronde van het mannendubbelspel. Samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau rekende Rojer af met het Nederlandse duo Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop.

Rojer en Tecau stonden de gehele wedstrijd strak te serveren, terwijl het volledig Nederlandse duo daar meer moeite mee had. Eén keer wisten ze een breakpunt op het bord te krijgen, maar die werd weggeserveerd. Zelf werden de Nederlanders in beide sets één keer gebroken door Rojer en zijn Roemeense kompaan en dat bleek voldoende om de wedstrijd te beslissen: 6-3, 6-4.

In de derde ronde staan Rojer en Tecau tegenover het Australische duo Marc Polmans en Andrew Whittington. Tiener Polmans won in 2015 het juniorentoernooi bij de dubbels, terwijl Whittington in 2014 in de kwartfinale van het mannendubbel stond. 

Mooie tegenstander voor MMA-vechter Mousasi

Gegard Mousasi (31) mag zich gaan opmaken voor zijn eerste tegenstander binnen de top vijf van de middengewichtklasse bij de UFC. De MMA-vechter uit Leiden zal op 8 april tijdens UFC 210 tegen de voormalig kampioen Chris Weidman gaan vechten voor zijn vijfde achtereenvolgende overwinning. Weidman nam in 2013 tot ieders verbazing de titel over van de, tot dan toe, onoverwinnelijk geschatte Anderson Silva. Weidman staat op positie drie in deze gewichtsklasse.


Gegard Mousasi (Foto: Getty)

Mousasi probeerde de voormalig kampioen al langer te verleiden tot een gevecht. Eén van de grote ergernissen van Mousasi is namelijk dat hij, als voormalig kampioen bij Strikeforce en Dream, steeds maar geen aansprekende tegenstander krijgt en daardoor een eventuele titelstrijd kan vergeten. De UFC begint namelijk steeds meer een populariteitshow te worden, waarbij tv-gelden belangrijker lijken dan sportieve winst. The Dreamcatcher probeerde de afgelopen periode dan ook wat brutaler in de media over te komen, met als doel om in de schijnwerpers te komen. En die strategie werpt nu zijn vruchten af.


Voorbeschouwing Mousasi vs Weidman (Bron: Youtube)

Op zijn vierde vluchtte Mousasi met zijn ouders uit geboorteland Irak naar Nederland, waar ze in Leiden gingen wonen. Op zijn achtste jaar begon Mousasi met het volgen van judolessen, waarna hij op zijn vijftiende begon met boksen. Na één jaar werd hij al Nederlands amateurkampioen en het duurde niet lang voordat hij begon met MMA. Wereldwijde successen boekte hij bij de legendarische organisaties Dream, Pride en Strikeforce. In 2013 debuteerde hij in de UFC en daar heeft hij inmiddels acht van zijn elf gevechten gewonnen. Een overwinning op Weidman zou Mousasi erg dichtbij een titelgevecht brengen.

Bos bepleit winstplafond voor farmabedrijven

De winst van farmaceutische bedrijven moet aan een maximum worden gebonden om dure medicijnen betaalbaar te houden. Dat zegt bestuursvoorzitter Wouter Bos van het VU medisch centrum in een vrijdag gepubliceerd interview met Het Financieele Dagblad.

De oud-minister van Financiën pleit in de krant voor een winstnorm van maximaal 10 procent. Dat is volgens hem nodig omdat initiatieven van de farmaceutische industrie zelf "geen zoden aan de dijk zetten".

Bos heeft bijvoorbeeld weinig fiducie in een voorstel om alleen nog te betalen voor middelen die bij individuele patiënten werkelijk effectief blijken. "Zolang aandeelhouders een winstmarge van 20 procent eisen, betekent die formule alleen dat we extra gaan betalen voor medicijnen die wel werken", aldus de ziekenhuisdirecteur. "Ik vind dat ongehoord. We laten commercie een dominante rol spelen, richting patiënten die geen keuze hebben."

Bos bepleit winstplafond voor farmabedrijven
Bos bepleit winstplafond voor farmabedrijven (Foto: ANP)

Mannen uit Randstad domineren kieslijsten

Op de lijsten van de politieke partijen staan bijna alleen hoogopgeleide kandidaten uit de Randstad met politieke ervaring. Een op de drie kandidaten die na de verkiezingen van 15 maart in de Tweede Kamer kan komen, is vrouw. Van alle kandidaten heeft 9 procent ten minste een ouder die afkomstig is uit een niet-westers land.

Dat blijkt vrijdag uit een analyse van de kandidatenlijsten door het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) van de Universiteit van Leiden op verzoek van dagblad Trouw. Het PDC keek alleen naar de verkiesbare plaatsen op de lijsten van partijen die nu in de Tweede Kamer zitten.

Gemiddeld hebben partijen hooguit drie nieuwe gezichten op een verkiesbare plek op de lijst. Alleen op de PvdA-lijst staan vijf debutanten.

De PVV heeft volgens deze analyse net als andere partijen veel kandidaten uit de Randstad, maar telt wel iets minder kandidaten die aan de universiteit studeerden. Op de lijsten staan nauwelijks echte nieuwkomers.

Mannen uit Randstad domineren kieslijsten
Mannen uit Randstad domineren kieslijsten (Foto: ANP)

Sterkste stijging huizenprijzen sinds 2002

De huizenprijzen zijn vorige maand het sterkst toegenomen sinds mei 2002. Koopwoningen waren in december 6,7 procent duurder dan in dezelfde maand in 2015, meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vrijdag.

In heel 2016 zijn de prijzen door de bank genomen zo'n 5 procent omhoog gegaan. De huizenprijzen laten al een paar jaar weer een stijgende lijn zien. Vergeleken met het dieptepunt van de woningmarkt in juni 2013 zijn huizen bijna 14 procent duurder geworden. De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen bevindt zich inmiddels weer op het niveau van november 2005. Dat is wel nog altijd een kleine 11 procent onder het piekniveau van augustus 2008.

Dinsdag werd al gemeld dat het aantal verkochte woningen in december ruim een zesde hoger lag dan een jaar eerder. In totaal wisselden in de laatste maand van vorig jaar 25.280 huizen van eigenaar.

Sterkste stijging huizenprijzen sinds 2002
Sterkste stijging huizenprijzen sinds 2002 (Foto: ANP)

Dierenmishandeling op filmset; oordeel zelf

De première zaterdag in Hollywood van de film A Dog's Purpose gaat niet door. Dit nadat woensdag videobeelden opdoken waarop te zien is hoe een hond op de set werd gedwongen het water in te gaan waar hij dit niet wilde.

In de video, die al snel viral ging, is te zien hoe een hondentrainer een Duitse herder met veel moeite in het water krijgt. De hond probeert te ontsnappen, maar wordt door de trainer tegengehouden.

Het filmpje zorgde voor een stortvloed aan kritiek op sociale media en van dierenrechtenorganisaties. Ook acteur Josh Gad, die de stem insprak van een van de honden in het verhaal, reageerde: "Ik ben geschokt en bedroefd", liet Gad aan People weten.

A Dog's Purpose vertelt het verhaal van de hond Bailey gedurende zijn leven en zijn relatie met mensen.

Producent Universal besloot tot het afzeggen van de filmpremière om te voorkomen dat het incident de boventoon zou voeren. "We willen niet dat deze film over de mooie relatie tussen mens en dier wordt overschaduwd door het incident", aldus de producent in een verklaring.

De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA, die zelf enige controverse niet onbekend is, heeft na de publicatie van de video opgeroepen de film te boycotten, ondanks excuses van de Zweedse regisseur Lasse Hallström. Die beloofde ook dat er een uitvoerig onderzoek wordt gestart naar het incident. 

Wat vinden jullie? Is dit dierenmishandeling, of wordt er toch misschien een beetje overtrokken gereageerd?


De video in kwestie. Oordeel zelf.

Speech Trump wordt persoonlijk en filosofisch

De eerste speech van de 45e president van de Verenigde Staten, Donald Trump, wordt vrijdag persoonlijk en filosofisch. Dat heeft zijn persmedewerker Sean Spicer gezegd.

Trump die de eed om 18.00 uur onze tijd aflegt, zal dan spreken over "wat het betekent Amerikaan te zijn en de uitdagingen die voor ons liggen. Het wordt een erg persoonlijke en eerlijke toespraak over Trumps visie voor het land".

De omstreden Republikein Trump werd 8 november tot president gekozen met 46 procent van de stemmen. Zijn Democratische rivaal Hillary Clinton kreeg bijna 2,8 miljoen stemmen meer, maar verloor door het kiesstelsel. In Washington zelf stemde bijna niemand op Trump, want 92,8 procent van de stemmen gingen er naar Clinton.

Obama
De Democratische president Barack Obama vertrekt na de inauguratie van zijn opvolger met zijn gezin naar Californië. Hij logeert in Palm Springs op het landgoed van de scheidende Amerikaanse ambassadeur in Spanje, James Costos en diens partner de ontwerper Michael Smith. Plaatselijke media speculeren dat de Obama's in de streek willen gaan wonen.

Speech Trump wordt persoonlijk en filosofisch
Speech Trump wordt persoonlijk en filosofisch (Foto: ANP)

Moeder van Joop Braakhekke overleden

Ruim een maand na de dood van Joop Braakhekke is ook zijn 106 jaar oude moeder overleden. Woensdagavond overleed Loek Braakhekke in haar slaap, thuis in Hindeloopen, meldt De Telegraaf.

"Ze is rustig, zonder lijden en drama heengegaan'', vertelt Joop's neef Dick Braakhekke in de krant. "Ze was óp. Oma's dood kwam ook niet onverwacht. We wisten dat haar gezondheid heel broos was."

De moeder van Joop Braakhekke leed aan dementie. "Met kerst was ze wat apathisch en afwezig, ze had ook helemaal niet door wie er allemaal aan tafel zat. Begin vorige week had oma nog even een opleving en toen wist ze ineens wél weer wie wij waren."

Moeder van Joop Braakhekke overleden
Moeder van Joop Braakhekke overleden (Foto: BuzzE)

Trump treedt aan als 45e president VS

Om 18.00 uur Nederlandse tijd is het zover, dan neemt Donald Trump het stokje over van Barack Obama en wordt hij de 45e president van de Verenigde Staten. En met Republikeinse meerderheden in het Congres zal Trump de komende jaren weinig tegenstand kennen.

De ceremonie begint een half uur voordat Trump de eed aflegt, rond 17.30 uur. Later op de dag volgt een parade van het Capitool naar het Witte Huis. In de avond zijn er de gebruikelijke gala's, drie in totaal.

De inauguratie zal overigens niet door de voltallige politieke klasse worden bijgewoond. Congreslid John Lewis is een van de mensen die heeft afgezegd. Lewis liep in 1965 met Martin Luther King mee in de mars van Selma naar Montgomery, werd afgetuigd door de politie en liep daarbij een schedelbasisfractuur op.

Het burgerrechtenicoon zei vorige week Trumps verkiezing als "niet legitiem te beschouwen"vanwege inmenging door Rusland in de verkiezingen, en de beëdiging daarom niet bij te wonen. Trump haalde hard uit naar Lewis, wat hem vanuit zowel Democratische als Republikeinse hoek op forse kritiek kwam te staan.

Trump treedt aan als 45e president VS
Trump treedt aan als 45e president VS (Foto: ANP)

D66: tweede studie moet veel goedkoper

Studenten die een tweede studie willen volgen na hun eerste, zouden daarvoor evenveel collegegeld moeten betalen. Daarvoor pleit D66. Momenteel kan het collegegeld voor een tweede studie oplopen tot tienduizenden euro's.

Sinds 2011 springt het Rijk niet meer bij in de kosten als mensen een tweede studie willen volgen. Voor een eerste studie bedraagt het collegegeld momenteel een kleine 2000 euro per jaar, maar voor een tweede studie kan dit enorm oplopen. Zo bedragen de kosten voor een studie geneeskunde in Maastricht bijvoorbeeld 32.000 euro per jaar als het een tweede studie betreft. Daar moet wat D66 betreft een einde aan komen.

"Nederland kan geen kenniseconomie zijn zonder te investeren in kennis", zegt Tweede Kamerlid Paul van Meenen. "Door gemiddeld 13.000 euro per jaar te vragen voor een tweede studie maak je dat voor deze studenten bijna onmogelijk." De partij wil 200 miljoen euro vrijmaken om de kosten voor een tweede studie te drukken.

De Landelijke Studentenvakbond steunt het plan. "Het is een grote fout geweest om het zo duur te maken om een tweede studie te volgen", zegt LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout. "Wie verder wil studeren moet dat gewoon kunnen doen en dat moet niet moeilijker, maar makkelijker worden. Daarom is verlaging van het collegegeld zo ontzettend belangrijk."

D66: tweede studie moet veel goedkoper
D66: tweede studie moet veel goedkoper (Foto: ANP)

Blijf bij je volle verstand in Call of Cthulhu

Call of Cthulhu, gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal van H.P. Lovecraft, heeft een nieuwe trailer gekregen.

Call of Cthulhu is een psychologische horror RPG met stealth- en detective-elementen. De game wordt gemaakt door Cyanide, ontwikkelaar van onder andere de Blood Bowl en Styx-series. Call of Cthulhu staat gepland voor later dit jaar voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

AustraliŰr gedood door krokodil

In Australië is donderdag een man om het leven gekomen toen hij tijdens het oversteken van een rivier door een krokodil werd aangevallen. Hij werd een paar uur later en zo'n twee kilometer stroomafwaarts gevonden in het bijzijn van het 3,5 meter lange watermonster. De politie heeft de krokodil doodgeschoten, meldt de Australische omroep ABC.

De 47-jarige man wilde met twee vrouwen de East Alligator River in het noorden van Australië te voet oversteken op een doorwaadbare plaats. De politie noemt een dergelijke actie "dwaas", vanwege de vele krokodillen. Geadviseerd wordt de rivier alleen over te steken met hoge SUV's of pick-uptrucks.

In tegenstelling tot de man haalden de vrouwen de overkant wel. Zij zagen volgens de politie niet dat de man werd aangevallen, maar sloegen alarm toen ze zich realiseerden dat hij was verdwenen.

Australische man gedood door krokodil
Australiër gedood door krokodil (Foto: ANP)

Madurodam breidt uit met overdekte paviljoens

Attractiepark Madurodam gaat uitbreiden. Het park dat Nederland in het klein toont wil met overdekte paviljoens bijvoorbeeld minder afhankelijk worden van het weer. Daar is wel extra ruimte voor nodig, wat ten koste gaat van bosgebied.

In de uiteindelijke plannen die het in 1952 geopende Madurodam aan de gemeente Den Haag heeft gepresenteerd, wordt een stuk minder natuur opgeofferd dan het park eerst voor ogen had: 0,7 hectare. In een eerste uitbreidingsplan dacht de directie nog 4,5 hectare nodig te hebben, maar daar was veel kritiek op.

"Als geen ander realiseren wij ons dat mensen zeer gesteld zijn op bos en groen", aldus directeur Joris van Dijk vrijdag. Hij erkent dat het plan "nog steeds iets vraagt van de stad en de politiek", maar stelt daar "een toekomstbestendig Madurodam" tegenover.

In het themapark zelf komen meer bomen en ander groen. De nieuwe paviljoens worden tussen 2020 en 2030 gebouwd.

Madurodam breidt uit met overdekte paviljoens
Madurodam breidt uit met overdekte paviljoens (Foto: ANP)

Obama neemt afscheid van Merkel

Vertrekkend president Barack Obama heeft donderdag telefonisch afscheid genomen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij dankte Merkel en haar man voor hun vriendschap en voor hun inspanningen om de goede band tussen Duitsland en de Verenigde Staten te verdiepen.

Obama voegde eraan toe dat dit het laatste telefoontje is geweest in zijn hoedanigheid als president. Vrijdag draagt hij de macht over aan Donald Trump.

De president prees Merkel voor haar moedige en standvastige leiding. Hij had de kanselier in november ook al bedankt, tijdens een bezoek aan Duitsland. Obama liet zich toen ontvallen dat hij op Merkel zou stemmen als hij een Duitser was.

Obama neemt afscheid van Merkel
Obama neemt afscheid van Merkel (Foto: ANP)

Avontuurlijk Afrika? Nee, da's racisme!

Leuke vacature gezien bij de NOS als correspondent in Afrika? Wáág het dan niet zo'n baan 'avontuurlijk' te noemen, want dan verzint Seada Nourhussen er gewoon wat vooroordelen bij.

Ze deed het op Twitter, waar verslaggever Mustafa Marghadi twitterde 'Correspondent worden in Afrika. Voor de echte avonturier'. Prompt vond Nourhussen haar dikke duim en zoog er wat zelfbedachte zaken uit. 'Ja! Avontuur! Safari! Pot boven vuur met witte mensen erin! Hekserij! Got anymore clichés about your people, my fellow African @mousmar?'

Ziet ze nou echt niet zelf dat niet Marghadi maar zijzélf die 'clichés about her people' erbij haalde?

Jaap Rutten, theoretisch bioloog ( ) en feministisch SJW, legt het uit;

'het gaat hier om je gebruik van concepten: onze cultuur en Afrika daarbuiten waar avonturen ziin. Benadrukt een koloniale mindset.'

Of deze SJW's ook getriggered raken als je een baan op de Noordpool als avontuurlijk zou zien valt overigens zeer te betwijfelen. Let dus op je woorden en leg alles wat je zegt op een koloniaal, institutioneel racistische weegschaal, want voor je het weet heb je SJW's met een verknipt wereldbeeld op je dak.

'Racisme' is het favoriete woord van mensen die geen argumenten hebben. Don't mind them.

Smerige koloniaal en institutioneel racistsche tweet
Smerige koloniaal en institutioneel racistsche tweet

Duiding van zelfbenoemd feminist en overtuigd zelfschouderkloppend SJW
Duiding van zelfbenoemd feminist en overtuigd zelfschouderkloppend SJW

Integratieavond in Balk begint met vechtpartij

Een integratieavond in het Friese Balk is begonnen met een vechtpartij. Zo'n 4 vluchtelingen vlogen elkaar in de haren. De aanleiding hiervoor was een ruzie, de oorzaak van de ruzie is nog onbekend.

De avond was georganiseerd door studenten van de Stenden Hogeschool. Het doel was bewoners op een informele manier kennis te laten maken met asielzoekers en andersom. Maar voordat de zaal goed en wel gevuld was ontstond de vechtpartij.

Sinds september is er een AZC in Balk met ruimte voor 500 mensen. De vier asielzoekers werden door de politie meegenomen om op een rustige plek alles uit te praten. 

Carnaval in Final Fantasy XV

Sony PlayStation heeft een Final Fantasy XV-video online gezet waarin we zien hoe Noctis carnaval viert in de stad Altissia.

Chocobo's, moogles, game-director Tabata als restauranthouder: gelukkig is de PS4 Pro-patch nog niet af en kunnen de ontwikkelaars zich bezighouden met grappige features. Degene die het gratis Holiday Pack of de betaalde Holiday Pack+ downloaden, krijgen toegang tot het 'Moogle Chocobo Carnival'; een speciaal in-game event dat een festival in de stad Altissia realiseert. Het festival start op dinsdag 24 januari, voor een gelimiteerde periode. Het lijkt erop dat de rest van het gezelschap niet uitgenodigd is en dat Noctis alleen feest viert.

Final Fantasy XV is uit op PlayStation 4.

FOK! Wat een weer: koud en zonnig!

Nevels in januari opgestaan,
brengen een natte lente aan

Goedemorgen! Afgelopen nacht was weer een koud nachtje, -3 op de Wadden tot -7 lokaal in het oosten van het land. Komende dag wordt het zonnig, waar het noorden nog wel last heeft van wat bewolking. In de avond kan er in het noordoosten van het land wat lichte motregen vallen. De temperaturen liggen tussen de 3 en de 5 graden. Er staat een zwakke tot matige wind. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:36
Zon onder: 17:05
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1941 Franklin Delano Roosevelt wordt voor de derde maal als president geïnaugureerd, een unicum in de Amerikaanse geschiedenis.
1942 De nazi's beslissen op de Wannseeconferentie over de 'Endlösung der Judenfrage' ('oplossing van het Jodenvraagstuk')
1968  Een ontploffing en een brand in raffinaderij in het Nederlandse dorp Pernis maken twee doden en 70 gewonden en zorgen voor miljoenen schade.
1986 De laatste Bommelstrip verschijnt.
2009 Barack Obama wordt als eerste Afro-Amerikaanse president van de Verenigde Staten geïnaugureerd.
2012 De FBI haalt de website Megaupload.com uit de lucht. Hackersgroep Anonymous reageert met een grote aanval op websites van Amerikaanse overheidsinstellingen en de muziekindustrie. 

Papabear maakte deze schitterende foto. Ik ben jaloers op het uitzicht! 

Prachtig gekleurde zonsondergang in Alkmaar  (Foto: Papabear)
Prachtig gekleurde zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!


Drie arrestaties om dood Lambada-zangeres

De politie van de staat Rio de Janeiro heeft donderdag drie verdachten gearresteerd in verband met de dood van zangeres Loala Braz, meldt de Braziliaanse televisiezender Globo.

De drie daders, jongens met de leeftijden van 23-, 21- en 18-jaar oud, worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 63-jarige Braz. De Lambada-zangeres werd donderdagochtend in een uitgebrande auto vlakbij haar woning aangetroffen. Volgens de politie was Braz in leven toen de auto in brand werd gestoken. De politie vermoedt dat Loala Braz slachtoffer is geworden van een roofmoord.

De jongens zouden geprobeerd hebben met messen Braz te beroven, maar de zangeres liet zich niet overmeesteren. Na vele messteken en snijwonden verloor de zangeres echter het bewustzijn waarna de daders het lichaam van Braz in haar auto plaatste en die vervolgens in een straat verderop in brand staken.

De 23-jarige Wallace De P.V. meldde zich donderdagavond bij de politie als getuige, maar nadat zijn verhaal bleek te rammelen onderwierp de politie hem aan een verhoor en bekende hij de misdaad. De andere twee verdachten waren eerder op donderdag aangehouden en bleken de mobiele telefoon en de pinpas van de zangeres op zak te hebben.

Dertig miljoen
Loala Braz verkocht gedurende haar carrière liefst dertig miljoen platen en was daarmee een van de succesvolste artiesten in Brazilië. Haar bekendste plaat was de Chorando se foi met de band Kaoma in 1989. In Nederland is het nummer bekend als de Lambada.

Malia Obama loopt stage in Hollywood

De oudste dochter van vertrekkend president Barack Obama, Malia, gaat stage lopen bij de beroemde producent Harvey Weinstein in Hollywood. Dat meldt Page Six op basis van bronnen.

De 18-jarige Malia timmert hard aan de weg. In de zomer van 2015 liep ze stage bij de opnames van de HBO-serie Girls. De stage bij Weinstein is een bewuste keuze van Malia, ze wil een jaar werkervaring opdoen voordat ze volgend jaar begint aan haar studie aan de prestigieuze universiteit Harvard.

The Weinstein Company is een van de grootste productiehuizen in Hollywood en mede-eigenaar Harvey Weinstein is een fanatieke aanhanger en geldschieter van Obama en de Democraten.

Malia Obama begint niet meteen bij Weinstein, ze gaat na de inauguratie van Donald Trump op vrijdag eerst even met haar familie op vakantie naar Palm Springs in Californië.

Malia Obama loopt stage in Hollywood
Malia Obama loopt stage in Hollywood (Foto: BuzzE)

Drugsbaron 'El Chapo' uitgeleverd aan VS

De Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzmán is uitgeleverd aan de VS. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte donderdag bekend dat 'El Chapo' is verplaatst van een gevangenis in Mexico naar het buurland, dat al tijden probeert de drugsbaron in handen te krijgen.

De VS beschuldigen Guzmán, die twee keer uit de gevangenis wist te ontsnappen, van moord, drugshandel, georganiseerde misdaad en het witwassen van geld. Vorig jaar maakte Mexico al bekend dat 'El Chapo' dit jaar zou worden uitgeleverd.

De advocaten van de drugbaron probeerden uitlevering te voorkomen, maar tevergeefs. De juristen betoogden dat Guzmán niet kan worden uitgeleverd, omdat hij in Texas de doodstraf kan krijgen. De VS hebben al toegezegd dat de drugsbaron niet ter dood zal worden gebracht.

Guzmán zat in een zwaarbeveiligde gevangenis in Ciudad Juarez, bij de Amerikaanse grens. In diezelfde regio had de voormalige baas van het Sinaloa-drugskartel een bloedige strijd gewonnen tussen rivaliserende drugsbendes. De drugsbaron wordt nu naar New York overgebracht.

In 2015 wist 's werelds machtigste drugshandelaar kans te ontsnappen uit een gevangenis bij Mexico-Stad via een meer dan een kilometer lange tunnel. Vorig jaar januari werd hij na een grote klopjacht weer opgepakt.

Drugsbaron 'El Chapo' uitgeleverd aan VS
Drugsbaron 'El Chapo' uitgeleverd aan VS (Foto: ANP)

Amerikaanse celebs demonstreren tegen Trump

Een reeks Amerikaanse sterren demonstreerde donderdag in New York, aan de vooravond van de inauguratie van Donald Trump, tegen de nieuwe president.

Acteurs Robert De Niro, Mark Ruffalo, filmmaker Michael Moore en zangeres Cher waren onder andere aanwezig en spraken enkele woorden tegen de duizenden opgekomen demonstranten. Alec Baldwin, die Trump parodieert in Saturday Night Live, deed live een sketch op het podium.

Er vielen weinig goede woorden over de aanstaande president. Filmmaker Michael Moore waarschuwde het publiek dat ze het ergste van Trump nog niet hebben meegemaakt. "We zijn op een gevaarlijk moment in de geschiedenis", aldus de filmmaker. Acteur Robert De Niro noemde Trump een slecht voorbeeld voor het land en de stad New York.

De demonstratie werd gehouden voor het kantoor van de aanstaande president, de Trump Tower in New York. Volgens de politie trotseerden enkele duizenden mensen de kou om aanwezig te zijn. Zaterdag volgt nog een grote demonstratie van vrouwen en minderheden in Washington en ook daar zal een aantal beroemdheden acte de présence geven.

Amerikaanse sterren demonstreren tegen Trump
Amerikaanse sterren demonstreren tegen Trump (Foto: BuzzE)

Acteur Miguel Ferrer overleden

De Amerikaanse acteur Miguel Ferrer is gisteren op 61-jarige leeftijd overleden. Ferrer was bij velen bekend door zijn rollen in series als NCIS: Los Angeles en Crossing Jordan. De acteur leed al enige tijd aan keelkanker en stierf in zijn woning in Los Angeles.

Ferrer begon zijn filmloopbaan in de jaren tachtig met rolletjes in series als Magnum PI, Hill Street Blues en Miami Vice. De doorbraak bij een groter publiek zou in 1990 volgen toen hij in de cultserie Twin Peaks te zien was als de FBI Agent Albert Rosenfield. Op het witte doek was Ferrer te aanschouwen in klassiekers zoals Robocop (1987), Hot Shots! Part Deux (1993), The Night Flier (1997), Traffic (2000), The Manchurian Candidate (2004) en Four Assasins (2013).

Ferrer was ook actief als stemakteur. Zo was hij onder meer te horen in de films Mulan (1998) en Rio 2 (2014).

FIA: Liberty Media mag Formule 1 overnemen

De overname van alle aandelen van de Formule 1 door Liberty Media is een flinke stap dichterbij gekomen. De World Motor Sport Council van autosportfederatie FIA heeft in een speciale bijeenkomst toestemming gegeven om haar aandelen van de hand te doen.

Nadat de aandeelhouders van Liberty Media het licht al op groen hadden gezet voor de deal was het nu de beurt aan de FIA. Dat kreeg van de nieuwe eigenaar van de Formule 1 een presentatie voorgeschoteld. Na het behandelen van een aantal vragen stemde de WMSC unaniem in met de verkoop van de aandelen die de FIA in Delta Topco in handen had.

De autosportfederatie had een procent van de sport in handen en doet deze nu van de hand onder dezelfde condities waar grootaandeelhouders CVC Capital en de andere aandeelhouders ook mee akkoord gingen. Hiermee kan de transactie nog in het eerste kwartaal van dit jaar afgerond worden.

Na afloop gaf de FIA een verklaring uit: "De beslissing van de World Motor Sport Council onderschrijft de overtuiging van de FIA dat Liberty Media door haar expertise in zowel de sport- als entertainmentwereld in een uitgelezen positie zit om de koningsklasse van de autosport verder te laten groeien."

De rol van de FIA zal wederom die van regelgevend orgaan zijn, waarbij samengewerkt wordt met Liberty Media. De vraag is of het bedrijf verder wil met Bernie Ecclestone die tot nu de belangrijkste man in de sport was. Wel is al bekend dat de nieuwe eigenaar nadenkt over het invoeren van een budgetlimiet, er mogelijk meer races komen, sociale media een belangrijker rol zal gaan spelen en dat mogelijk het raceweekend op de schop gaat.

Verschoor naar Formule Renault 2.0

Richard Verschoor zal het komend seizoen in de Formule Renault 2.0 gaan racen. De 16-jarige Nederlander maakt onderdeel uit van het opleidingsprogramma van Red Bull en zal gaan rijden voor MP Motorsport. Met dat team won hij vorig jaar de Noord-Europese en Spaanse Formule 4. Zijn nieuwe teamgenoot wordt de 16-jarige Amerikaan Neil Verhagen die ook Red Bull Junior is.

Verschoor noemt de overstap naar de Formule Renault 2.0 een logische. "F4 met MP en de KNAF is echt een goede beslissing geweest voor mijn debuutseizoen in de autosport: ik heb me er geweldig mee in de kijker gereden. Het was daarom snel duidelijk wat ik in 2017 ging doen. In overleg met Red Bull heb ik opnieuw gekozen voor MP. Ik heb veel vertrouwen in het team en daarom kijk ik ook uit naar het komend seizoen. Ik heb deze winter genoeg testkilometers gemaakt in de Formule Renault-auto. Het doel is opnieuw om te winnen, al besef ik wel dat het nu dubbel lastig wordt tegen jongens die in hun tweede of derde seizoen Formule Renault zitten."

De Nederlander zit deze winter allerminst stil, want naast het voorbereiden op zijn nieuwe raceklasse komt hij ook nog uit in de Toyota Racing Series. In dit Nieuw-Zeelandse kampioenschap gaat hij na een raceweekend aan de leiding. Komend weekend zal hij racen op Teretonga Park.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
©FOK.nl e.a.