Prachtige ontknoping World Cup skeleton op unieke baan St. Moritz

De World Cup skeleton strijkt vrijdag neer in het Zwitserse kuuroord St. Moritz, de geboortegrond van de sport waarbij men liggend op een sleetje head first naar beneden raast. De baan in St. Moritz is de enige niet-permanente baan ter wereld: elke winter wordt met man en macht gewerkt om de boel opnieuw op te bouwen, wat een lange en bovenal prachtige baan oplevert.

Vrijdagochtend stonden de mannen aan de start en dat leverde een prachtige strijd op. De Zuid-Koreaan Yun Sung-bin stond na de eerste run aan de leiding en had met 0,22 seconden een mooie voorsprong op Martins Dukurs. De twee werden gevolgd door een Russisch duo: Nikita Tregybov (+0,32) en olympisch kampioen Alexander Tretiakov (+0,34). 

In run twee hielden de Russen hun plek vast, waarna het de beurt was aan Dukurs. De Letse veelvoudig World Cup-kampioen liet weer eens een fantastische run zien en breidde zijn voorsprong op de Russen met grofweg een halve seconde uit. Yun kende vervolgens een minder sterk begin en leverde veel van zijn voorsprong in, tot hij nog 0,02 seconden over had. Iron Man kreeg de snelheid te pakken en bouwde zijn voorsprong uit naar 0,04 tellen op het laatste tussenpunt. Toch was het niet genoeg, want op de finish had hij weer een paar honderdsten ingeleverd: Dukurs won met 0,03 seconden verschil.

Om 13.00 uur gaan in St. Moritz de dames naar beneden voor de eerste run. Joska le Conté en Kimberley Bos zullen daar namens Nederland een gooi doen naar een topklassering. De eerste run is via onderstaande video live te zien.

Livestream eerste run dames (Bron: YouTube)