Wereld reageert op speech Trump

Europese leiders hebben geschokt gereageerd op de inauguratierede van de Amerikaanse president Donald Trump. Het Europees Parlementslid Guy Verhofstadt noemde die speech vijandig. "We kunnen niet wachten en hopen op Amerikaanse steun en samenwerking. Europa moet zijn eigen lot en veiligheid in eigen handen nemen."

De Duitse minister voor economische zaken en vice-bondskanselier Sigmar Gabriel liet weten dat Europa zich op moet maken voor "een ruwe rit". Hij vindt dat de Europese landen samen hun belangen moeten verdedigen. "Als Trump een handelsoorlog met China begint, hebben Duitsland en Europa een economische strategie nodig die gericht is op China en Azië."

Ook de Franse president François Hollande haalde uit naar Trumps protectionisme. Hij noemde het een slecht idee om de grenzen te sluiten, "zoals sommigen, die vandaag hun ambtseed afleggen, ons aanraden." "We maken deel uit van een wereldwijde en open economie."

Wilders
Positieve geluiden waren er ook. Geert Wilders feliciteerde Trump op Twitter en liet weten diens voorbeeld te willen volgen. "Ook in Nederland moet de macht terug naar de mensen in het land. Het Nederlandse volk weer aan de macht!"


Felicitaties waren er ook van de Taiwanese president Tsai Ing-wen die op Twitter schreef dat democratie Taiwan en de VS bindt. "Ik kijk er naar uit om onze vriendschap en partnerschap uit te diepen." Trump en Tsai haalden zich eerder de woede van China op de hals toen Tsai Trump belde om hem te feliciteren met zijn verkiezingszege.

Indrukwekkend
De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto feliciteerde Trump ook en gaf aan de banden te willen aanhalen, maar waarschuwde meteen dat de Mexicaanse soevereiniteit, nationale belangen en bescherming van de bevolking het belangrijkst zijn. Trump zette kwaad bloed bij Mexicanen toen hij ze uitmaakte voor verkrachters en moordenaars tijdens de campagne. Daarom wil hij een muur bouwen aan de grens met het land, waar Mexico voor zou moeten betalen.

De Russische parlementariër Konstantin Kossatsjov vond Trumps speech indrukwekkend. "De nieuwe leider heeft nu alle kans een nieuwe bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis te schrijven." Ook voormalig Ukip-leider Nigel Farage was positief. De Brit noemde de rede van Trump zeer sterk. Hij kreeg bijval van VNL-Kamerlid Louis Bontes. Die noemde de toespraak "indrukwekkend, inspirerend en bevlogen."

Rellen
Ook waren er vrijdag in Washington rellen na de speech van Donald Trump. Actievoerders raakten slaags met agenten, die in groten getale aanwezig zijn. Twee politieagenten raakten licht gewond. Bijna honderd mensen zijn aangehouden en de politie zette traangas en flitsgranaten in om de menigte uiteen te drijven.

Al voor de ceremonie van start was gegaan was het onrustig in het politieke hart van de VS. Een groep van ongeveer vijfhonderd in het zwart geklede betogers had het voorzien op winkelruiten en auto's. Onder andere een filiaal van McDonald's en een winkel van Starbucks moesten eraan geloven. Agenten kregen flessen en stenen naar het hoofd gegooid. Ook werden er brandjes gesticht op straat. De demonstranten zouden met hamers en breekijzers bewapend zijn.

De onrust hield aan en ook na de toespraak van Trump kwam het tot rellen. In de stad hangt volgens Amerikaanse media een gespannen sfeer. De oproerpolitie heeft al charges uitgevoerd en de politie probeert de actievoerders weg te krijgen van de route waar later op de dag een parade voorbij komt.