FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 januari 2017

Verdachte gokbaas claimt miljoenenschade

De verdachte oprichter van het Eindhovense online gokbedrijf Bubble Group heeft de Staat aansprakelijk gesteld voor de schade die hij heeft geleden door zijn arrestatie in 2013. Van het gokimperium van Stijn Flapper (38) is door de slepende strafzaak tegen hem niks meer over. Zijn schade komt volgens een eerste schatting uit op zeker 75 miljoen euro, zei zijn advocaat Jules van Wijk maandagochtend naar aanleiding van een bericht in Het Financieele Dagblad.

Stijn Flapper uit Best en de broers Michel en Maurice G. uit Geldrop en Koewacht worden ervan verdacht dat ze meer dan 100 miljoen euro opbrengst uit onlinegokspelletjes hebben witgewassen. Ze worden bovendien beschuldigd van valsheid in geschrifte. Er werd volgens het Openbaar Ministerie (OM) gesjoemeld met de prijzen en uitkeringskansen. De verdachten ontkennen dat ze gokkers hebben opgelicht.

Verdachte gokbaas claimt miljoenenschade
Verdachte gokbaas claimt miljoenenschade (Foto: ANP)

Werkloosheid in eurozone stabiliseert

De werkloosheid in de eurozone is in november gestabiliseerd op het laagste niveau sinds juli 2009. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat maandag.

In november had 9,8 procent van de beroepsbevolking in de eurolanden geen betaalde baan, net zoals in oktober. In november 2015 bedroeg de werkloosheid nog 10,5 procent. Eurostat telde iets minder dan 15,9 miljoen werklozen in de muntunie. Dat betekende een daling met 15.000 ten opzichte van oktober.

In vrijwel alle landen binnen de eurozone daalde de werkloosheid ten opzichte van een jaar eerder. Dat gold echter niet voor Italië. Daar liep de werkloosheid op naar 11,9 procent van de beroepsbevolking, tegen 11,5 procent in november 2015.

In Nederland zat in november 5,6 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis. Dat percentage lag gelijk aan een maand eerder. In november 2015 had 6,7 procent van de Nederlanders ongewenst geen betaalde baan.

Werkloosheid in eurozone stabiliseert
Werkloosheid in eurozone stabiliseert (Foto: ANP)

Borsato en Douwe Bob op Vrienden van Amstel

Marco Borsato, Douwe Bob, Nicky Romero en Golden Earring zijn vanaf volgende week donderdag te zien bij De Vrienden van Amstel Live in Rotterdam Ahoy. Het evenement is al lange tijd uitverkocht, maar de artiesten zijn pas maandag bekend gemaakt. Ook BLØF, Typhoon, VanVelzen, Rowwen Hèze en Diggy Dex staan op het podium van 'de grootste kroeg van Nederland'.

De eerste van de negen avonden van De Vrienden van Amstel Live (VVAL) is volgende week donderdag en de reeks eindigt op 28 januari. De organisatie verwacht ruim 125.000 bezoekers.

Nick Schilder, van Simon, onthulde de namen maandag. Naast de rol van gastheren treedt het duo tijdens het evenement ook op in Ahoy. Marco Borsato zei erg uit te kijken naar de concertreeks. De laatste keer dat hij van de partij was, in 2014, kreeg hij een TIA en moest hij voortijdig stoppen. "De samenwerkingsverbanden tijdens De Vrienden van Amstel Live zijn uniek. Je ziet combinaties van artiesten en muziekstijlen, die verzin je niet. Dit jaar heb ik ook een hele leuke verrassende combinatie die ik nooit eerder heb gedaan." Met wie dat is, wilde de zanger nog niet verklappen.

De voorverkoop voor de jubileumeditie van De Vrienden van Amstel Live in 2018 begint dinsdag al. Het gaat om de eerste 25.000 kaarten voor de shows, die volgend jaar staan gepland op 20 tot en met 22 en 24 tot en met 29 januari. Voor het eerst gaan er negen avonden direct in de verkoop.

Borsato en Douwe Bob op Vrienden van Amstel
Borsato en Douwe Bob op Vrienden van Amstel (Foto: BuzzE)

'Juwelen Kim te koop aangeboden in Antwerpen'

Gestolen juwelen van Kim Kardashian zijn te koop aangeboden in Antwerpen. Het Vlaamse VTM Nieuws zegt dat vernomen te hebben in 'Franse gerechtelijke kringen'.

Kim werd begin oktober bruut beroofd in Parijs. De realityster, die in de Franse hoofdstad was in verband met Fashion Week, werd bedreigd en opgesloten in de badkamer van haar appartement. De dieven, die zich voordeden als politieagenten, maakten zo'n 9 miljoen euro aan sieraden buit.

Een deel van de juwelen is via handlangers van de daders in Antwerpen beland, meldt VTM Nieuws. Zij zouden de sieraden hebben willen slijten in de Vlaamse stad die bekendstaat om de handel in diamanten.

Maandag werd bekend dat de Franse politie zeker vijftien verdachten heeft aangehouden in verband met de gewelddadige roofoverval. Een van de verdachten zou in de zeventig zijn.

'Juwelen Kim te koop aangeboden in Antwerpen'
'Juwelen Kim te koop aangeboden in Antwerpen' (Foto: BuzzE)

Een strak lichaam in 7 minuten. Kan dat?

Zeer goed nieuws voor luie topFok!kers die met zeer weinig moeite en inspanning een maximum resultaat willen krijgen op het gebied van fysieke fitheid. Voordeeltje; het kost je geen lidmaatschap van een sportschool, waar je alleen binnen geweest bent op het moment dat je lid werd, plus: je hoeft er geen dure apparatuur voor te kopen. Fok! legt u uit hoe dit zit.

Het kan! En... gewoon op je zolderkamer: een totale workout in slechts zeven minuten. Volgens de wetenschap werkt het, DUS is het waar. Sterker nog; dit artikel legt uit dat je met deze methode op een slimme manier verschillende spiergroepen traint. Het geeft de spiergroepen precies de juiste dosis inspanning en rust. Super-efficiënt en super-effectief. Het zou je gezondheid verbeteren en kan je helpen verlossen van de overtollige kilo's die je naar binnen werkt in de overige 1433 minuten van de dag.

Nu is het natuurlijk geen wondermiddel om net zo'n lichaam te krijgen als MarcusViridis een zeer atletisch lichaam te krijgen. Bovendien moeten beginnende sporters, ondanks de korte duur van de oefening, er rekening mee houden dat ze niet elke dag een bovenmatige inspanning van 7 minuten kunnen doen. Maar, zo stelt het artikel, als je het goed doet, dan.... ga je duidelijk zien dat je gezondheid er met sprongetjes op vooruit gaat. Zo zou je bijvoorbeeld de trap kunnen oprennen, zonder dat je boven een slechte imitatie van Darth Vader doet.

Wat we nodig hebben is: een beetje bewegingsruimte, je eigen lichaamsgewicht, een muur, een stoel en gesloten gordijnen. Daarna doen we onderstaande oefeningen in de beschreven volgorde. Elke oefening doe je (maar liefst) dertig seconden, gevolgd door 10 seconden rust. Een snelle berekening leert dat je daarmee waarschijnlijk bovende zeven minuten komt, maar wie ben ik om aan de wetenschap te twijfelen?

  1. De Jumping Jack. Omdat een omschrijving hiervan maken zowel onmogelijk als zinloos is, doet Jan-Willem het hier even voor.

  2.  De Wall-Sit. Een zoutelozecomputerstem legt deze oefening even uit.

  3. De Push-Up. Oftewel, opdrukken. Een oefening die iedereen wel kent. (Toch?). Voor de absolute noobs op dit gebied; dit dus.

  4. De buikspiertjes gaan worden getergd met de Crunch. Velen doen 'm. Velen doen 'm verkeerd. Maar zo moet/hoort het. Nog even volhouden, je bent er bijna.

  5. De Step-Up. Het klinkt niet moeilijk en dat is het ook niet. Stap op een stoel en stap er weer van af. Hoewel dit misschien een beetje kort door de bocht is. Uitleg hier.Voor de zekerheid heb ik dit filmpje iets vaker bekeken dan gemiddeld.

  6.  De Squat. Niet te verwarren van 'scat'. Lekker voor de bovenbenen. En vooral ook lekker de dag daarna. Je doet 'm op deze manier en laat jezelf vooral niet afleiden!

  7. De Triceps-Dip. De tweede keer dat je de stoel nodig hebt. Hopelijk is het een stevige. Hier de uitleg van deze ietwat irritante oefening.

  8. De Plank. Ook een leuke. Nee, echt. Een beetje een laag-bij-de-grondse training, die je op deze wijze uitvoert.

  9. High-Knees. De naam zegt het al. Maar voor de zekerheid...

  10. Lunge. Met een g. Een soort karate-oefening, maar dan met een gebogen been.

  11. Omdat het te makkelijk gaat tot nu toe de Push-Up with Rotation. Dit was de reden waarom de gordijnen dicht moesten.

  12. Als laatste: de Side-Plank

Dat is het. Doe dit onder een lekker opzwepend deuntje van Slayer of zoiets en neem daarna een dikverdiende douche van een minuut of 30. Niet in je onderbroek natuurlijk, want dat is voor stakkers. Alle oefeningen gaan het beste zonder de aanwezigheid van een bijdehante kat.



Sotnikov zet aanval op De Rooy in

De tweede week van de Dakar rally is begonnen met een aanval op de leidende positie van Gerard de Rooy in het vrachtwagenklassement. Dmitry Sotnikov won in de tot 141 kilometer zevende etappe ruim vier minuten terug op de Nederlander en staat in het klassement nog twee minuten achter op de Iveco-coureur.

Vooraf was al de verwachting dat Kamaz in de marathonetappe de aanval op De Rooy in zou zetten en deze kwam er ook. De Rooy en zijn teamgenoten reden prima tijden, maar konden niet voorkomen dat Sotnikov met de dagzege aan de haal ging, drie minuten voor Ton van Genugten en Frederico Villagra. De Rooy werd vandaag vierde, terwijl Hans Stacey (zesde op zeven minuten) en Pascal de Baar (tiende op negen minuten) het ook uitstekend deden. Dit gold niet voor Maurik van den Heuvel die met zijn Scania op zijn zij kwam te liggen.

De Rooy verdedigt morgen nog maar een voorsprong van twee minuten op Sotnikov. Eduard Nikolaev (Kamaz) staat op zes minuten derde, voor Airat Mardeev (Kamaz) die op twintig minuten vierde is. De Baar bezet op 37 minuten een fraaie zesde plaats, voor Stacey (zevende op 46 minuten), terwijl Peter Versluis met plek negen (op 56 minuten) ook in de top tien staat.

Duits onderzoek vliegramp Eurowings afgesloten

De Duitse autoriteiten hebben hun onderzoek naar het neerstorten van een passagiersvliegtuig van Eurowings in de Franse Alpen afgesloten. Hun conclusie luidt dat copiloot Andreas Lubitz als enige schuldig was aan het ongeluk, dat in maart 2015 aan 150 mensen het leven kostte. Er is geen aanleiding een strafrechtelijk onderzoek te beginnen tegen een levende persoon, zei officier van justitie Christoph Kumpa maandag.

Lubitz liet de Airbus A320 op een vlucht van Barcelona naar Düsseldorf opzettelijk verongelukken nadat hij de gezagvoerder had buitengesloten. Volgens het Openbaar Ministerie kampte hij vanaf december 2014 met een 'psychotische depressieve episode', maar hield hij dit verborgen voor zijn werkgever en familie. Ook de artsen die hem behandelden hadden geen aanwijzingen dat Lubitz zelfmoord wilde plegen.

Duits onderzoek vliegramp Eurowings afgesloten
Duits onderzoek vliegramp Eurowings afgesloten (Foto: ANP)

'Weinig mis met beveiliging overheidssites'

Er is niet zoveel mis met de beveiliging van overheidswebsites als in de media wordt beweerd. Dat heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Met de brief reageert Plasterk op vragen van PvdA-Kamerleden over berichten dat in minder dan de helft van de gevallen overheidswebsites van een versleutelde verbinding gebruikmaken.

Plasterk meent dat het beveiligen van de verbinding naar een overheidswebsite afhangt van de vraag of er '(persoons-)gevoelige informatie' wordt uitgewisseld. Hij wijst erop dat organisaties zelf verantwoordelijk zijn voor de beveiliging. Het kabinet onderschrijft tegelijkertijd het belang van versleuteling en streeft er volgens de minister naar om eind 2017 alle websites waar gevoelige informatie wordt uitgewisseld beveiligd te hebben.

Websites die nu nog niet beveiligd zijn, maar dat volgens een richtlijn van de overheid wel moeten zijn, worden aangepakt. Het gaat bijvoorbeeld om de website van het UWV. Volgens Plasterk wordt die website dit jaar nog aangepakt. In de brief wijst Plasterk van de hand dat de overheid beter moet presteren op dit gebied, zoals bijvoorbeeld burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom eerder heeft gezegd.

'Weinig mis met beveiliging overheidssites'
'Weinig mis met beveiliging overheidssites' (Foto: BuzzT)

Filemon onderzoekt 'autistische trekken'

Filemon Wesselink gaat in zijn nieuwe programma uitzoeken of hij autistisch is. De BNN-presentator is vanaf 19 januari op NPO 3 te zien in Het is hier autistisch, maakte de omroep maandag bekend.

"Er wordt mij vaak verweten dat ik autistische trekken heb", aldus Filemon, die zich in het verleden 'een halve autist' noemde. "Doe niet zo autistisch, krijgt ik vaak naar mijn hoofd geslingerd. Maar wat is autisme nu precies? Er is nog zoveel onduidelijk rondom deze stoornis. Ik ben benieuwd of ik het zelf heb en wat het betekent om het etiket autisme te krijgen."

Filemon duikt 'een intensief diagnosetraject' in om te laten onderzoeken of hij autisme heeft, maar volgt ook verschillende mensen die al weten dat ze de stoornis hebben. Zo ontmoet hij in de Verenigde Staten een jongen met een fascinatie voor knikkers en spreekt hij een tiener die vanwege zijn autisme op geen enkele middelbare school terechtkan. Ook ziet Filemon hoe mensen met autisme worden getraind voor banen in de hightechsector in Silicon Valley.

Filemon onderzoekt 'autistische trekken'
Filemon onderzoekt 'autistische trekken' (Foto: BuzzE)

Kamer wil opheldering over 'doorlaten drugs'

De ChristenUnie, de SP en D66 willen tekst en uitleg van minister Ard van der Steur over de bewering van een politie-informant dat de politie partijen drugs zou hebben doorgelaten. De drie partijen wijzen erop dat die praktijk, bedoeld om 'grote vissen' te kunnen pakken, sinds de IRT-affaire is verboden.

CU-leider Gert-Jan Segers, SP'er Michiel van Nispen en hun D66-collega Kees Verhoeven zijn geschrokken van de berichtgeving van EenVandaag over de zaak. Het actualiteitenprogramma liet informant 'Paul' aan het woord, die beweert de politie tegen betaling te hebben getipt over de invoer van cocaïne, die zij vervolgens zou hebben doorgelaten.

Als de verklaringen van de informant kloppen is dat volgens Van Nispen 'wel echt zeer ernstig'. Segers vreest voor 'IRT revisited' en noemt de grens tussen boven- en onderwereld kennelijk flinterdun.

Kamer wil opheldering over 'doorlaten drugs'
Kamer wil opheldering over 'doorlaten drugs' (Foto: ANP)

Drie vulkaanbeklimmers omgekomen

Drie mensen zijn op de flanken van de vulkaan Acatenango in Guatemala door onderkoeling om het leven gekomen. Het gaat om beklimmers van 21, 23 en 28 jaar oud. Het is nog niet duidelijk waar ze vandaan komen.

Reddingsteams zeggen dat een onverwachte sterke daling van de temperatuur de oorzaak is. Het drietal maakte deel uit van een groep van zes die zaterdag begon aan de beklimming van 3975 meter hoge vulkaan. De geleidelijk stijgende Acatenango is een populaire bestemming onder toeristen. De vulkaan was voor het laatst actief in 1972.

Drie vulkaanbeklimmers omgekomen
Drie vulkaanbeklimmers omgekomen (Foto: ANP)

Peterhansel klopt Loeb in eerste deel marathonetappe

Stephane Peterhansel heeft in de Dakar rally het eerste deel van de marathonetappe bij de auto's op zijn naam geschreven. In de ingekorte zevende proef was de Peugeot-coureur 48 seconden sneller dan teamgenoot Sébastien Loeb.

Loeb moest de sporen uitzetten en deed dit in de 161 kilometer lange etappe niet onverdienstelijk. Peterhansel verklaarde na afloop hier profijt van te hebben gehad door de sporen te volgen. Hierdoor kon de Fransman zijn landgenoot kloppen. Giniel de Villiers was met zijn Toyota de nummer drie op ruim drie minuten. Mikko Hirvonen leverde met zijn Mini ruim vijf minuten in. Beste Nederlander was Erik van Loon op plek dertien met een kwartier achterstand. Hij verloor in de slotfase veel tijd door twee lekke banden.

Peterhansel heeft in het klassement bijna twee minuten op Loeb gepakt. Derde is Nani Roma op ruim elf minuten, Voor Cyril Despres die veertien minuten toegeeft. Van Loon is beste Nederlander op plek 19 met 4,5 uur achterstand. Maik Willems doet het met 31e stek op ruim negen uur ook goed.

Ruim 1 miljoen overstappers zorgverzekering

Ruim 1 miljoen verzekerden zijn dit jaar overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het informatiecentrum voor de zorg Vektis. Voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland maakte de cijfers maandag bekend bij zijn nieuwjaarstoespraak.

Het aantal overstappers lijkt dit jaar wat lager te liggen dan voorgaande jaren. Volgens Vektis heeft dit jaar 6,1 procent van alle verzekerden gekozen voor een andere zorgverzekeraar. In 2016 stapte 6,3 procent van de verzekerden over, in 2015 was dat 6,8 procent. De definitieve cijfers over het aantal mensen dat voor 2017 voor een andere zorgverzekering koos, komen in februari.

Ruim 1 miljoen overstappers zorgverzekering
Ruim 1 miljoen overstappers zorgverzekering (Foto: ANP)

McDonald's verkoopt Chinese activiteiten

Fastfoodconcern McDonald's verkoopt zijn Chinese activiteiten aan een consortium bestaande uit het Chinese staatsconglomeraat Citic en de Amerikaanse investeerder Carlyle Group.

Citic en Carlyle nemen een belang van 80 procent in de Chinese activiteiten van McDonald's, dat zelf de rest behoudt. De bezittingen worden gewaardeerd op bijna 2,1 miljard dollar. Het fastfoodbedrijf heeft ruim 2400 vestigingen op het Chinese vasteland en meer dan 240 restaurants In Hongkong.

McDonald's, dat recent in China te maken kreeg met diverse voedselschandalen, wil in Azië overstappen op een minder kapitaalintensief franchisemodel. De kopers mogen de filialen twintig jaar runnen onder de vlag van McDonald's. Verder willen de partijen de komende vijf jaar meer dan 1500 nieuwe vestigingen openen in China.

McDonald's verkoopt Chinese activiteiten
McDonald's verkoopt Chinese activiteiten (Foto: ANP)

Horeca hekelt dominantie reserveringssites

Boekingssites rekenen een te hoog percentage bemiddelingskosten, waarmee ze een te groot deel van de horeca-omzet afsnoepen. Dat vindt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De brancheorganisatie zou graag zien dat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoek doet naar de dominante marktpositie van sites als Booking.com en Iens.nl.

Afgelopen jaar steeg de omzet in de horeca naar 18,2 miljard euro, van 17,2 miljard euro in 2015. Maar door het toenemende aantal horecazaken en de afdracht aan boekingssites kwam de omzet per bedrijf onder druk te staan. Verder werd de omzetgroei gedempt door winkeliers die steeds vaker horecadiensten aanbieden in hun zaak.

KHN is voorstander van 'gezonde concurrentie', maar wel met dezelfde regels voor iedereen. Daarom zouden bij sportverenigingen, cultuurhuizen en platformen als Airbnb gelijke regels moeten gelden voor horeca-aanbod, meent de organisatie. "Doordat de Nederlandse overheid niet durft in te grijpen, ontstaat er een enorme wildgroei, overlast en enorme veiligheidsrisico's voor consumenten", aldus KHN.

Vraagtekens
Verder zet KHN zijn vraagtekens bij de nieuwe Wet werk en zekerheid, die te beperkend zou zijn voor horeca-ondernemers. In de praktijk is het volgens KHN voor ondernemers een te groot risico om mensen in vaste dienst te nemen. ,,Wordt een werknemer ziek dan moet je minimaal twee jaar het loon doorbetalen, iets wat voor een kleine ondernemer het einde van zijn bedrijf kan betekenen", aldus de brancheorganisatie.

Het aantal banen in de horeca is in de periode 2009 tot en met 2016 met 19 procent gestegen tot 380.000. Wel neemt het aantal vaste banen in de branche volgens KHN af ten faveure van flexbanen.

Horeca hekelt dominantie reserveringssites
Horeca hekelt dominantie reserveringssites (Foto: ANP)

Woensdag werkoverleg boze NS'ers in Utrecht

Ontevreden machinisten en conducteurs van de Nederlandse Spoorwegen houden woensdag om 13.00 uur werkoverleg bij het hoofdkantoor in Utrecht. Ze willen daar een 'lijst van ongenoegens' aanbieden aan de NS-directie. De nieuwe dienstregeling heeft voor rijdend personeel nare gevolgen, vinden ze.

Wat de gevolgen zijn voor treinreizigers, is volgens de initiatiefnemer het Amsterdams Machinisten Kollectief (AMK), nog moeilijk te zeggen. "Het is voor ons nog volstrekt onbekend of machinisten en conducteurs van hun trein afstappen om naar het overleg te gaan", aldus een AMK-woordvoerder maandag. "Er is veel belangstelling voor de meeting. Veel rijdend personeel heeft vrij genomen om naar de bijeenkomst te komen."

Hij waarschuwt dat als drie of meer machinisten besluiten hun trein in Utrecht stil te zetten voor het werkoverleg, dat veel gevolgen kan hebben voor het treinverkeer in het hele land.

Woensdag werkoverleg boze NS'ers in Utrecht
Woensdag werkoverleg boze NS'ers in Utrecht (Foto: ANP)

Deel Den Haag uren in het donker

Een deel van Den Haag moest het maandagavond door een storing zonder straatverlichting doen.

Volgens netbeheerder Stedin ging het om een groot deel van Scheveningen en van het Statenkwartier. De lantaarnpalen sprongen niet automatisch aan door een storing in de aansturing van de straatverlichting. "Normaal gesproken wordt er vanuit de centrale een signaal gestuurd waardoor de verlichting aanspringt", aldus een woordvoerder van Stedin. "Maar door een kapot component is dat niet gebeurd."

Medewerkers van Stedin reden maandagavond rond in de wijken om de straatverlichting handmatig aan te doen. Rond 22.00 uur was het euvel verholpen en kon de verlichting weer centraal worden aangestuurd.

Deel Den Haag uren in het donker
Deel Den Haag uren in het donker (Foto: ANP)

Eerste dagzege Brabec in Dakar rally

Ricky Brabec heeft zijn eerste dagzege in de Dakar rally te pakken. De Amerikaan was met zijn Honda in de ingekorte zevende etappe tussen La Paz en Uyuni bijna twee minuten sneller dan merkgenoot Paulo Goncalves.

Klassementsleider Sam Sunderland mocht het bal openen in de marathonetappe, maar verloor tijd door verkeerd te rijden. De Brit kreeg echter hulp van Goncalves en samen met de Chileen reed hij naar de finish, waardoor zijn tijdverlies beperkt bleef tot bijna vijf minuten op dagwinnaar Brabec. Hij liep echter wel flink uit op concurrenten Pablo Quintanilla en Adrien van Beveren. Beste Nederlander vandaag was Maikel Verkade op plek 41 met ruim een half uur achterstand.

In het klassement heeft Sunderland nu bijna achttien minuten voorsprong op nummer twee Quintanilla. Derde is Van Beveren met ruim 22 minuten achterstand. Verkade is beste Nederlander op plek 47 met 4,5 uur achterstand.

Quads
Kees Koolen kon de stunt van afgelopen vrijdag bij de quads niet herhalen. De Nederlander won toen met ruime marge, maar vandaag had hij technische problemen en kwam op ruim een uur van dagwinnaar Sergey Karyakin binnen. Axel Dutrie werd op drie minuten tweede, voor Ignacio Casale die bijna tien minuten meer nodig had dan Karyakin. Bastian Nijen Twilhaar eindigde op een verdienstelijke tiende positie.

In het klassement heeft Karyakin na vandaag ruim vijf minuten voorsprong op Simon Vitse en Dutrie. Koolen is met ruim twee uur achterstand negende, terwijl Nijen Twilhaar achttiende staat.

NFL Play-offs: Uitslagen 'wildcard round'

Afgelopen weekend zijn de eerste wedstrijden van de NFL play-offs gespeeld. Er waren geen verassingen en de favorieten wonnen allemaal met ruime cijfers. Van de twaalf play-off teams zijn er nu nog acht over, die volgende week tijdens de 'divisional round' in actie mogen komen.

Oakland Raiders @ Houston Texans
In een play-off onwaardige wedstrijd hebben de Houston Texans met 27-7 gewonnen van de Oakland Raiders. De Texans-quarterback Brock Osweiler speelde tegen alle verwachtingen in foutloos, waardoor de Texans volgende week bij de New England Patriots op bezoek mogen. De slecht presterende Osweiler werd enkele weken geleden, onder luid gejuich van de Texansfans, gewisseld voor back-up quarterback Tom Savage. Na een ongelukkige val raakte Savage tijdens de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen geblesseerd, waardoor Osweiler alsnog de kans kreeg om te starten tijdens de play-offs. 

De quarterbacksituatie bij de Raiders was nog zorgwekkender. Derek Carr, die normaal gesproken de startende quarterback is, brak tijdens het reguliere seizoen zijn kuitbeen. Zijn back-up, Matt McGloin, raakte een week later ook geblesseerd. Hierdoor moest rookie Connor Cook voor het eerst in zijn carrière in een NFL-wedstrijd starten. De sterke verdediging van de Texans maakte zijn leven behoorlijk zuur. Cook gooide in totaal 161 yards, een touchdown en drie interceptions.

Na een saaie wedstrijd, waar vooral de sterke verdediging van de Texans indruk maakte, wonnen de Texans met ruime cijfers. Volgende week mogen ze afreizen naar Foxborough om tegen de Patriots te spelen. De Patriots scoorden in het reguliere seizoen ruim 27 punten per wedstrijd en hebben statistisch gezien de beste verdediging in de NFL, dus het wordt zowel aanvallend als verdedigend een hele zware klus voor de Texans.

Detriot Lions @ Seattle Seahawks
Tijdens een leuke maar niet al te spannende wedstrijd hebben de Seahawks met 26-6 gewonnen van de Detroit Lions. De Lions, die de afgelopen zes seizoenen drie keer de play-offs hebben behaald stelden weer teleur. In alle drie de seizoenen werd er verloren tijdens de 'wildcard round'. 

De Seahawks domineerden van begin tot eind. De verdediging stond goed opgesteld en liet geen grote gaten vallen. Het aanvallende team leek eindelijk ook op één lijn te zitten. Runningback Thomas Rawls had een prima dag met 161 rushing yards en een touchdown. Quarterback Russell Wilson leek ook in vorm te zijn met 224 passing yards en twee touchdowns. Wilson werd wel geholpen door een paar geweldige acties van wide receivers Doug Baldwin en Paul Richardson. Vooral de eerste touchdown van de Seahawks was prachtig om te zien. Richardson ving de bal met één hand, terwijl er een verdediger in de weg stond.

De Lions speelden zowel aanvallend als verdedigend niet overtuigend en zijn dus voor de derde keer op rij uitgeschakeld in de play-offs zonder ook maar een wedstrijd te winnen. De Seahawks mogen volgende week afreizen naar Atlanta om tegen de Atlanta Falcons te spelen. De Falcons hebben het beste aanvallende team in de NFL, maar de verdediging is redelijk zwak. Het lijkt er dan ook op dat het een ware shootout gaat worden in de Georgia Dome.

Miami Dolphins @ Pittsburgh Steelers 
Er lijkt een vloek te rusten op de quarterbacks van de AFC play-offteams. Naast de Houston Texans en Oakland Raiders hadden ook de Miami Dolphins problemen met de quarterbackpositie. De startende quarterback Ryan Tannehill raakte tijden het reguliere seizoen geblesseerd, waardoor de 32-jarige Matt Moore moest invallen. Hoewel Moore het tijdens de reguliere wedstrijden best goed deed was hij nog niet klaar voor een play-off wedstrijd. Moore maakte op belangrijke momenten grote fouten en dat koste de Dolphins keer op keer belangrijke punten.

De Pittsburgh Steelers, die in week 6 nog met 15-30 verloren van de Dolphins, waren duidelijk uit op wraak. Er werd hard gespeeld en soms werd het zelfs vuil. Tijdens de wedstrijd ontstonden hierdoor meerdere opstootjes, maar het liep gelukkig nooit uit de hand. Het was voor het eerst dat de drie 'Killer B's' van de Steelers samen op het veld stonden. Quarterback (Big) Ben Roethlisberger, runningback Le'Veon Bell en wide receiver Antonio Brown waren niet te stoppen en hadden een heel groot aandeel in de makkelijke overwinning.

Na de 30-12 winst op de Dolphins mogen de Steelers het volgende week het opnemen tegen de Kansas City Chiefs. De Steelers zijn de underdogs tijdens deze wedstrijd, maar het zal niemand verbazen als ze zouden winnen. Het lijkt er in ieder geval op dat het een spannende wedstrijd gaat worden met twee teams die erg op elkaar lijken.

New York Giants @ Green Bay Packers
Een temperatuur van -12 graden Celsius met een bijbehorende gevoelstemperatuur van -18 graden Celsius en een volle Lambeau Field in Green Bay. Het is een beeld die de afgelopen acht seizoenen al terugkomt en voor velen het ultieme NFL play-offgevoel.

Na een sterke start van zowel het aanvallende als het verdedigende teams kwamen de Giants op voorsprong. Packers-quarterback Aaron Rodgers kreeg het tijdens de eerste twee kwarten niet voor elkaar om door de verdediging van de Giants te komen en het leek er een lange tijd op dat de Giants weer met een overwinning naar huis zouden gaan. Toen Jordy Nelson, één van de belangrijkste wide receivers van de Packers, met een blessure van het veld moest leek het helemaal gedaan voor de Packers. Niks was echter minder waar.

Rodgers was ontketend in het derde en vierde kwart en de verdediging van de Giants wist geen manier te verzinnen om hem te stoppen. Rodgers gooide uiteindelijk maar liefst 362 yards en vier touchdowns! Giants-quarterback Eli Manning deed het statistisch gezien ook niet slecht met 299 yards en een touchdown, maar kwam op cruciale momenten toch iets tekort. Het hielp daarbij niet dat de wide receivers redelijk makkelijke ballen niet wisten te vangen.

De Packers reizen volgende week af naar het warme Dallas om tegen de Dallas Cowboys te spelen. Dit wordt volgens velen wel de mooiste wedstrijd van de 'divisional round'. Met Packers-quarterback Aaron Rodgers, Cowboys-quarterback Dak Prescott en Cowboys-runningback Ezekiel Elliott lijkt het een ware spektakel te gaan worden, dus absoluut een wedstrijd die men niet moet missen!

Uitslagen wildcard round
Oakland Raiders 14 @ Houston Texans 27
Detroit Lions 6 @ Seattle Seahawks 26
Miami Dolphins 12 @ Pittsburgh Steelers 30
New York Giants 13 @ Green Bay Packers 38

Speelschema divisional round
Zaterdag 14 januari
Seattle Seahawks @ Atlanta Falcons
Houston Texans @ New England Patriots

Zondag 15 januari
Pittsburgh Steelers @ Kansas City Chiefs
Green Bay Packers @ Dallas Cowboys

AH-filiaal in Alkmaar overvallen

Omstreeks half acht vanavond werd een Albert Heijn filiaal in Alkmaar overvallen door een 'getinte man'. Bij de overval raakte niemand gewond aldus een woordvoerder van de politie. 

De gewapende man ging na de overval richting winkelcentrum De Mare. Hij is in het zwart gekleed en had een plastic tas van de Dekamarkt bij zich. Het is onbekend wat voor wapen hij bij zich had, evenmin is het duidelijk of hij iets heeft buitgemaakt. 

De politie heeft een burgernetalert verzonden, tot op heden zonder resultaat.

Platinum Games' Scalebound geannuleerd

Jammerlijk nieuws voor fans van Platinum Games en Scalebound. Volgens Kotaku is de game geannuleerd na een problematieke ontwikkeling. Hoewel Microsoft zelf nog niet heeft gereageerd op de geruchten, komt het bedrijf snel met een antwoord.

Scalebound is alweer in 2014 voor het eerst getoond tijdens de E3 van dat jaar en werd één van de meest geanticipeerde titels voor Xbox One. Helaas lijkt aan die droom een einde te zijn gekomen: de officiële pagina is van de Xbox-website afgehaald en de game ontbrak in de vooruitblikken van Microsoft voor het huidige jaar. 

Of Scalebound echt geannuleerd is, is natuurlijk nog afwachten. Microsoft zou snel moeten reageren, maar de maandenlange stilte en het bovenstaande zijn weinig hoopvol. Voor wie is vergeten wat Scalebound ook alweer is: hieronder vind je een trailer.

Update 21:56
Zojuist heeft Microsoft middels de volgende boodschap bevestigd dat Scalebound inderdaad is geannuleerd: “Na zorgvuldig overleg heeft Microsoft Studios besloten de productie van Scalebound te beëindigen. We werken er hard aan om onze fans dit jaar een fantastische lineup van games te presenteren, waaronder Halo Wars 2, Crackdown 3, State of Decay 2, Sea of Thieves en andere toffe ervaringen.” Er wordt dus geen enkele reden gegeven wat de aanleiding was voor deze rigoureuze beslissing. Deze lekt vanzelf wel uit, dus een beetje geduld.

iPhone viert tiende verjaardag

Exact tien jaar geleden stapte wijlen Apple-CEO Steve Jobs op het podium om een nieuw apparaat van het bedrijf aan te kondigen dat de smartphonemarkt voorgoed zou veranderen. Na maandenlang speculeren onthulde Jobs de iPhone. En hoewel Apple complimenten kreeg voor de looks van het toestel, waren de eerste reacties overwegend kritisch.

Jobs introduceerde het apparaat als een iPod waarmee je ook kon bellen en internetten, maar dat laatste ging wel gepaard met de nodige handicaps. Zo ondersteunde de eerste iPhone geen 3G en waren er maar een paar, door Apple gemaakte, apps beschikbaar. Het toevoegen van apps ging alleen als je de iPhone kraakte want volgens Jobs waren apps van derden niet nodig. Hij voorzag een toekomst waarin apps compleet op het web zouden draaien. Apple kwam op dat laatste redelijk snel terug met de introductie van de App Store in 2008.

Voor Nederlanders was de eerste iPhone niet bepaald een makkelijk toestel om in handen te krijgen. De iPhone werd in eerste instantie alleen in Amerika uitgebracht en pas later dat jaar in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Ierland en Oostenrijk. In ons land is de eerste iPhone, of iPhone 2G zoals het later ging heten, nooit officieel op de markt gekomen. Importeren was de enige manier om aan de iPhone te komen en ook dat leverde de nodige nieuwe hindernissen op. Om het apparaat fatsoenlijk op Nederlandse netwerken en in de Nederlandse taal te kunnen gebruiken, moest er wederom een jailbreak aan te pas komen.

Ontvangst
Dat dat jailbreaken redelijk eenvoudig was, werd vrij snel na de lancering duidelijk. Aan de beveiliging van de iPhone mankeerde dan ook van alles. Apple heeft dat overigens vrij snel opgelost door iPhone OS in korte tijd een stuk volwassener te maken en uiteindelijk te laten transformeren in iOS.

En hoewel er genoeg was aan te merken op de eerste iPhone, veranderde het apparaat de kijk op slimme telefoons voorgoed. Android, dat al in ontwikkeling was, werd na de lancering van de iPhone compleet op de schop gegooid. In de jaren die volgden sneuvelde vervolgens onder meer Windows Mobile, BlackBerry OS, Maemo/MeeGo en Symbian als platforms voor het grote publiek. Het hoongelach waarmee vooral Microsoft en Nokia de iPhone ontvingen, pakte voor beide bedrijven slecht uit. De iPhone werd een succes en hun rol op de smartphonemarkt marginaliseerde.

Apple is inmiddels aanbeland bij de iPhone 7S en volgens critici is de innovatie bij het bedrijf er een beetje uit. Datzelfde werd in 2007 trouwens gezegd over Nokia en Microsoft.

iPhone viert tiende verjaardag
iPhone viert tiende verjaardag (Foto: BuzzT)

Verdachten aangehouden in zaak-Kardashian

De Franse politie heeft zeker vijftien verdachten aangehouden in verband met de gewelddadige roofoverval op de Amerikaanse realityster Kim Kardashian. Dat melden Franse media op basis van bronnen. De verdachten werden deels opgespoord aan de hand van DNA-materiaal dat was aangetroffen op een deel van de buit dat de overvallers hadden laten vallen, meldde BFMTV.

Kardashian werd begin oktober overvallen door gewapende en gemaskerde indringers in haar appartement in het centrum van Parijs. Zij werd vastgebonden terwijl de overvallers zo'n 9 miljoen euro aan sieraden buitmaakten.

De daders hielden de beveiliger van haar woning onder schot en dwongen deze de deur te openen. De overvallers droegen bivakmutsen en kleding met politie-emblemen. Volgens de zender RTL gingen zij er te voet of op de fiets vandoor.

In het nieuwe seizoen van Keeping up with the Kardashians, dat binnenkort van start gaat, zal de realityster voor het eerst uitgebreid vertellen over de overval.

Verdachten aangehouden in zaak-Kardashian
Verdachten aangehouden in zaak-Kardashian (Foto: BuzzE)

Ruim 90.000 ov-kaarten voor mbo'ers

Op de eerste schooldag van het jaar waarin ook minderjarige mbo'ers gratis kunnen reizen, blijkt dat ruim 90.000 studenten de ov-studentenkaart hebben aangevraagd. De besparingen met een dergelijke kaart kunnen voor studenten en hun ouders oplopen tot zo'n 600 tot 700 euro per jaar, aldus het ministerie van Onderwijs op maandag. Ongeveer 120.000 minderjarige mbo-studenten met een beroepsopleidende leerweg hebben vanaf 1 januari recht op de kaart.

"Mooi dat al zo veel mbo-studenten de kaart vanaf de eerste schooldag kunnen gebruiken", zegt minister Jet Bussemaker. "Het is een langgekoesterde wens van de studenten en hun ouders. Terecht, want hiermee kunnen mbo'ers een bewustere studiekeuze maken en worden schoolkosten voor ouders beperkt. Dat sluit goed aan bij mijn aanpak gelijke kansen", aldus de bewindsvrouw.

Ruim 90.000 ov-kaarten voor mbo'ers
Ruim 90.000 ov-kaarten voor mbo'ers (Foto: ANP)

Waarschuwing voor peace-teken op selfie

De Japanse hoogleraar Isao Echizu waarschuwt dat mensen op moeten passen met het maken van het vredesteken met de vingers op een selfie. Volgens hem kunnen met dit soort foto's eenvoudig vingerafdrukken worden 'gestolen'.

Echizu werkt voor het Japanse Nationale Instituut voor Informatica. Volgens hem kunnen vingerafdrukken zelfs worden gestolen als een foto op drie meter afstand wordt genomen. En dat is een groot risico, omdat steeds meer diensten werken met biometrische informatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontgrendelen van een telefoon of laptop. Dit geldt niet alleen voor vingerafdrukken, maar ook voor de iris. Met een irisscan kan bijvoorbeeld op een luchthaven het inchecken sneller verlopen.

Volgens Echizu was deze vorm van misbruik voorheen nog niet gebruikelijk. Inmiddels is dit soort biometrische informatie steeds vaker via internet terug te vinden en kunnen criminelen steeds makkelijker aan deze informatie komen. "Biometrische informatie zoals vingerafdrukken veranderen niet in een mensenleven. Ik wil mensen waarschuwen hoe ze deze gegevens kunnen beschermen."

Waarschuwing voor peace-teken op selfie
Waarschuwing voor peace-teken op selfie (Foto: BuzzT)

Zlatan wint dopingzaak van sportarts

Zlatan Ibrahimovic is in het gelijk gesteld door de rechter in de zaak omtrent dopingbeschuldigingen aan het adres van de Zweed. De spits won de rechtszaak die hij aanspande tegen Ulf Karlsson, oud-bondscoach van de nationale atletiekploeg van Zweden. Reden voor de rechtszaak waren de uitlatingen van Karlsson vorig jaar. Karlsson beschuldigde Zlatan daarbij publiekelijk van dopinggebruik gedurende zijn periode bij Juventus.

De oud-bondscoach, tevens voormalig sportarts, is door de Zweedse rechter veroordeeld tot een boete van 2.500 euro wegens smaad. De afgelopen maand moest Karlsson zich al verantwoorden in de rechtszaal. 

Mino Raiola, zaakwaarnemer van Zlatan, liet vrijwel direct na de gedane uitlatingen weten dat de voormalig sportarts aangeklaagd zou worden. "Misschien is die arts een mislukte atleet of gewoon jaloers. Eén ding is zeker: hij heeft een grote fout gemaakt. Zijn leven na zijn verklaring zal heel anders zijn dan zijn leven ervóór. Die man verspreidt leugens."

Zlatan IbrahimovicZlatan wint dopingzaak van sportarts (Foto: Getty Images)

Crimineel financieel lastig te plukken

Het ontnemen van crimineel verkregen geld bij veroordeelde misdadigers verloopt niet altijd even succesvol. Dat valt op te maken uit onderzoek van wetenschapper Edwin Kruisbergen die maandag promoveert op een onderzoek naar de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Tussen 1996 en 2015 eiste het Openbaar Ministerie 62 miljoen euro van 102 veroordeelden. Na rechterlijke uitspraken tot aan de Hoge Raad toe bleef daar ruim 27 miljoen van over waarvan uiteindelijk ruim 11 miljoen daadwerkelijk werd geïncasseerd. In twintig zaken loopt de incasso nog.

Volgens hem verbergen daders hun vermogen vaak voor een deel in het buitenland. De autoriteiten slagen er niet in dat vermogen volledig op te sporen. Ook besluiten rechters wel eens een korting op de vordering toe te passen omdat de rechtszaak lang voortsleept.

Kruisbergen werkt bij het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Crimineel financieel lastig te plukken
Crimineel financieel lastig te plukken (Foto: ANP)

Verzekeraars: ijzelschade 1 tot 2 miljoen

De schade als gevolg van de gladheid van afgelopen weekeinde zal ergens tussen de 1 en 2 miljoen euro liggen. Dat liet een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars maandag weten. Hij sprak daarbij wel van 'een erg ruwe schatting'.

De brancheorganisatie gaat bij een dag sneeuw en vorst volgens de zegsman uit van gemiddeld zo'n vijfhonderd extra verkeersongelukken. Nu kwam er ook ijzel bij. Dat is nog verraderlijker, maar ook erg plaatselijk. Daarom is het moeilijk een preciezere inschatting te maken van de schade, aldus de zegsman.

Verzekeraars: ijzelschade 1 tot 2 miljoen
Verzekeraars: ijzelschade 1 tot 2 miljoen (Foto: ANP)

Rolls-Royce dicht bij verkooprecord in 2016

Rolls-Royce heeft afgelopen jaar 4011 auto's verkocht, 6 procent meer dan een jaar eerder. Het is het op een na hoogste aantal in de 113-jarige geschiedenis van de roemruchte Britse autobouwer. Alleen in 2014 bracht het bedrijf meer luxewagens aan de man: 4063 stuks.

Van de lastige marktomstandigheden in de luxebranche heeft Rolls-Royce afgelopen jaar naar eigen zeggen weinig last gehad. In Noord- en Latijns-Amerika, de grootste afzetmarkt voor het autobedrijf, namen de verkopen met 12 procent toe, in Europa met 28 procent en in Azië met 5 procent.

Alleen in het Midden-Oosten merkte het bedrijf dat de oliesjeiks het in verband met politieke onrust en aanhoudend lage olieprijzen minder breed lieten hangen. De regio bleef desondanks een van de belangrijkste markten voor Rolls-Royce. Geen dealer ter wereld wist zo veel bolides van het luxemerk te slijten als die in Dubai.

Rolls-Royce dicht bij verkooprecord in 2016
Rolls-Royce dicht bij verkooprecord in 2016 (Foto: ANP)

Passagiersrecord voor luchthaven Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft in 2016 het recordaantal van 63,6 miljoen passagiers verwerkt, een stijging van ruim 9 procent ten opzichte van 2015. Dat maakte luchthavenbedrijf Schiphol Group maandag bekend op basis van voorlopige cijfers.

Verder nam het vrachtvolume met 1,8 procent toe naar 1,7 miljoen ton. Het aantal vliegbewegingen op Schiphol kwam vorig jaar uit op 479.000, met in totaal 322 bestemmingen.

Het bedrijf meldde verder dat Eindhoven Airport het passagiersaantal met 9,3 procent zag stijgen tot 4,7 miljoen, terwijl bij Rotterdam The Hague Airport het aantal reizigers licht steeg naar 1,6 miljoen.

Passagiersrecord voor luchthaven Schiphol
Passagiersrecord voor luchthaven Schiphol (Foto: ANP)

Level 42 en UB40 op Night at the Park

Level 42, UB40 en Garland Jeffreys staan op de komende editie van Night at the Park in Den Haag. Het evenement vindt dit jaar plaats op zaterdag 24 juni, de dag voorafgaand aan Parkpop, in het Zuiderpark.

Voor het eerst dit jaar zijn er geen jeugdige bezoekers welkom, maakte de organisatie maandag bekend. De leeftijd is de komende editie opgeschroefd naar achttien jaar en ouder.

Night at the Park biedt plek aan ruim 25.000 bezoekers. De kaartverkoop begint op 16 januari. De komende tijd worden nog meer artiesten bekendgemaakt.

Level 42 en UB40 op Night at the Park
Level 42 en UB40 op Night at the Park (Foto: BuzzE)

Wijzig je username voor Lenthe - laatste dag!

Zoals de actieve FOK!er misschien al heeft vernomen en de minder actieve nu gaat lezen, is user ueberduitser bezig met een Dream or Donate-actie voor zijn meervoudig gehandicapte dochtertje Lenthe. Naarmate hun dochter ouder wordt ontkomen ze er niet aan een rolstoelbus aan te schaffen, helaas kan in Duitsland geen aanspraak worden gemaakt op fondsen en subsidies en zelf een dergelijke bus aanschaffen is helaas ook duur.

Om namens FOK! extra geld in te zamelen hebben we de volgende actie bedacht:

Verander je username
Voor € 30,= kan je je username eenmalig laten veranderen! Ja je leest het goed! Iedere user die dat wil hoeft slechts € 30,= euro te doneren om vanaf eind volgende week met een nieuwe username door het FOK!leven te gaan!

Deze actie is aan een aantal voorwaarden verbonden:
- de nieuwe nick mag nog NIET bestaan
- terugveranderen is NIET mogelijk
- de nieuwe nick mag geen scheldwoorden, url's, denigrerende of beledigende termen bevatten, geen illegale zooi of rare tekens bevatten, niet sterk lijken op een andere nick of de naam van iemand anders bevatten.
- uiteindelijk bepaalt Danny of een nick wel of niet mogelijk is. Zo nee zal hij dat doorgeven aan de user en die heeft dan de mogelijkheid een andere nick te kiezen.

Via het Fotoboek kun je controleren of de door jou gewenste naam al bestaat
Type de je nieuwe gewenste naam in de URL en je kun zien of de gewenste naam mogelijk is: http://fotoboek.fok.nl/jouwnieuwenaam is dus beschikbaar

De procedure gaat als volgt
- Je geeft in dit topic een reactie met je huidige username en de naam waarin je je naam veranderd wilt zien. Let op de bovengenoemde criteria.
- Je doet een donatie van minstens € 30,= via de Dream or Donatie-pagina van ueberduitser. Zorg er voor dat de donatie niet anoniem is en schrijf in het bericht "FOK! actie oude-username --> nieuwe-username"
- Als je hebt gedoneerd zal je naam worden doorgegeven en ga je vanaf volgende week door het leven onder je nieuwe naam. De eerste tijd zal je een tagje krijgen, zodat voor de rest van het forum duidelijk is wie je was.
- Doneren is vanaf nu mogelijk, de actie loopt tot 10 januari 23:59:59 MET. Zorg dat voor deze tijd hebt gedoneerd en je nieuwe naam hier hebt doorgegeven.

P.S. Uiteraard mag je ook doneren als je geen flitsende nieuwe username nodig hebt. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, is welkom.

Update 07-01-2017 15:25 uur
Inmiddels is bijna een kwart van het beoogde bedrag opgehaald! Je hebt nog slechts drie dagen de kans om een nieuwe username te verzinnen!  Reeds 13 anderen gingen je voor  

Update 09-01-2017 20:40 uur
LET OP! Je kunt nog maar één dag van dit aanbod gebruik maken!  

Huub Stapel zingt carnavalshit van regisseur

Filmregisseur Pieter Kuijpers en acteur Huub Stapel hebben samen een carnavalskraker gemaakt. Het nummer Altied Get (Altijd Wat) beleeft maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur de wereldpremière op regionale zender L1. Het lied is voor het eerst te horen in een radioprogramma voor Limburgse muziek.

Daarna is Altied Get beschikbaar op Spotify. "Het hoogst haalbare voor een Limburger is eens in je leven een carnavalslied te schrijven", legt Van God los-regisseur Kuijpers uit. "Dus heb ik dat geprobeerd. Het pakte best goed uit, en volgens mij was er niemand die het lied beter kon zingen dan Huub." Het tweetal werkte al eerder samen aan de film Hemel op aarde. "Huub was er meteen voor te porren. Bovendien heeft hij in het verleden al vaker een carnavalshit opgenomen."

Het nummer werd onlangs opgenomen, in samenwerking met muziekproducent Arno Krabman. "Qua geluid is het lied geïnspireerd op muzikale helden uit de jaren zeventig en tachtig, zoals Normaal, Status Quo en Queen."Stapel kan overigens tijdens de carnavalsperiode niet optreden met het lied. De 62-jarige acteur heeft vlak na het opnemen van het lied een spier gescheurd en moet zes weken rust houden.

Huub Stapel zingt carnavalshit van regisseur
Huub Stapel zingt carnavalshit van regisseur (Foto: BuzzE)

'Werkdruk universitair docent ongezond hoog'

Het gros van de wetenschappers en ondersteunend personeel op Nederlandse universiteiten ervaart een te hoge werkdruk. Dat meldt vakbond FNV maandag op basis van onderzoek onder 2500 medewerkers.

In de afgelopen drie jaar heeft 60 procent van de ondervraagden lichamelijke of psychische klachten gehad hierdoor. Ruim 90 procent heeft in die periode vanwege de hoge werkdruk tijdens ziekte toch doorgewerkt, variërend van enkele dagen tot meer dan een maand.

Een van de belangrijkste redenen waarom docenten veel harder moeten lopen is de forse groei van het aantal studenten de afgelopen jaren, terwijl er nauwelijks banen bijkwamen. Ook moeten wetenschappers vaker overwerken door bezuinigingen op ondersteunend personeel. De helft van de ondervraagden zegt onvoldoende tijd te hebben om zich goed voor te bereiden op de te geven lessen.

'Werkdruk universitair docent ongezond hoog'
'Werkdruk universitair docent ongezond hoog' (Foto: ANP)

Bestuurder Volkswagen opgepakt in VS

Een hooggeplaatste bestuurder van Volkswagen is in de Verenigde Staten gearresteerd in verband met de sjoemelsoftwarefraude bij de autobouwer. Het gaat om Oliver Schmidt die er tot maart 2015 voor verantwoordelijk was dat het Duitse concern in de VS aan alle milieuregels voldeed.

Schmidt werd zaterdag in de kraag gevat en moest maandag voor een rechter verschijnen in de Amerikaanse stad Miami. Hij wordt er van verdacht bewust autoriteiten te hebben misleid.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn. Volgens ingewijden blijft het waarschijnlijk niet bij deze arrestatie en worden aanklachten tegen meer Volkswagen-bestuurders voorbereid.

Bestuurder Volkswagen opgepakt in VS
Bestuurder Volkswagen opgepakt in VS (Foto: ANP)

Coalitieregering Noord-Ierland valt

De vicepremier van de Britse regio Noord-Ierland, Martin McGuinness, is maandag afgetreden in een ruzie over het beleid van zijn coalitiegenoot en chef, premier Arlene Foster. Hij eist nieuwe verkiezingen namens zijn partij, de republikeinse Sinn Féin (Wij Zelf).

De partij heeft Foster gevraagd op te stappen omdat ze verantwoordelijk zou zijn voor wanbeleid inzake duurzame energiewinning. Daarmee zou de regio van circa 1,8 miljoen inwoners een vermogen hebben verspeeld. Foster heeft echter geweigerd op te stappen.

Foster is van de Partij van de Democratische Unionisten (DUP), die de band met het Verenigd Koninkrijk zou nauw mogelijk wil houden. McGuinness is van de republikeinse Sinn Féin, die naar aansluiting bij de republiek Ierland streeft.

Verkiezingen in Noord-Ierland in de tijd dat Londen probeert uit de Europese Unie te treden (brexit), kunnen de politieke spanningen over de brexit verder opdrijven. Noord-Ierland grenst aan de republiek en wil in meerderheid niet uit de EU.

Coalitieregering Noord-Ierland valt
Coalitieregering Noord-Ierland valt (Foto: ANP)

'Memphis Depay en mooie Lori Harvey verloofd'

Het heeft er alle schijn van dat Manchester United-speler Memphis Depay zich heeft verloofd met de stiefdochter van de Amerikaanse presentator en comedian Steve Harvey. De dame in kwestie, Lori Harvey, plaatste een foto op Instagram waarop het koppel hand in hand te bewonderen is. In de onderstaande tekst wordt de foto begeleid met de afbeelding van een ring. 

Hoewel de letterlijke betekenis van de foto zich enigszins laat raden, feliciteren grote aantallen fans het stel al met de verloving. De foto ontving maar liefst 18.000 likes, inclusief reacties als 'welkom bij de United-familie' en 'hét stel van 2017'. 

De topvoetballer weet de aandacht sinds zijn komst naar Manchester nauwelijks sportief op zich te vestigen. Zijn gedrag buiten de lijnen, waaronder de relatie met Harvey, weet doorgaans wél de spotlight op zich gericht. Depay en Harvey zijn sinds begin vorig jaar samen. De Amerikaanse schone kwam voor het eerst in beeld tijdens het afscheid van Depay bij zijn oude club PSV. Destijds was zij nog een onbekende figuur aan de zijde van de multimiljonair.

 

💍

Een foto die is geplaatst door Lori Harvey (@lori_harvey_) op7 Jan 2017 om 3:36 PST

Politie gaat uit van brandstichting toekomstige moskee

De politie gaat ervan uit dat het voormalige zwembad aan de Multatulilaan in Culemborg eind vorig jaar in brand is gestoken. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd. Het zwembad is aangekocht door de vereniging Islamitische Gemeenschap Culemborg, die er een moskee en een studiecentrum van wilde maken.

Het Nederlands Forensisch Instituut NFI moet volgens de politie nog uitsluitsel geven over sporen die in het afgebrande zwembad zijn gevonden, maar brandstichting lijkt wel zeker.

Het gebouw was al niet meer in gebruik en gas en licht waren afgesloten. Op dezelfde avond dat het voormalige zwembad tot de grond toe afbrandde, gingen zes auto's in vlammen op. De autobranden waren aangestoken. 

De Islamitische Gemeenschap Culemborg kon het gebouw in 2015 voor vier ton kopen met donaties van verenigingsleden. Het pand was nog niet verzekerd. Maandag was al ongeveer 350.000 euro ingezameld om op de plek van het zwembad alsnog een moskee te kunnen bouwen.

Politie gaat uit van brandstichting zwembad
Politie gaat uit van brandstichting zwembad (Foto: ANP)

Overuren Rode Kruis door bar winterweer

Het Rode Kruis draait overuren door het barre winterweer in grote delen van Europa. In sommige landen daalt de temperatuur tot 30 graden onder nul. Het aantal dodelijke slachtoffers is opgelopen tot zeker veertig. In de zwaarst getroffen gebieden zijn noodteams van de hulporganisatie aan het werk. Ze delen warme kleren, dekens en voedsel uit en verlenen medische zorg aan met name bewoners van vluchtelingenkampen, ouderen en daklozen.

"Onze vrijwilligers zijn op de been van Turkije tot Noord-Europa waar de strenge winter een serieus gevaar vormt voor kwetsbare mensen", zei Simon Missiri maandag namens het Rode Kruis en de Rode Halvemaan. "We dringen erop aan binnen te blijven waar mogelijk en de weerberichten te volgen. Verder proberen we ervoor te zorgen dat de mensen een noodvoorraad hebben, zoals eten, water en zaklantaarns."

Overuren Rode Kruis door bar winterweer
Overuren Rode Kruis door bar winterweer (Foto: ANP)

Ruim honderd huizen Ede hebben weer gas

Netbeheerder Liander heeft 113 van de ongeveer vijfhonderd Edese woningen die sinds zaterdag door een storing zonder gas zaten, weer op het gasnet aangesloten.

De bewoners van de 487 woningen in de wijk Maandereng kwamen zonder gas te zitten door een gat in een leiding onder een afrit van de A12. Door de breuk kwam er water in de leidingen terecht waardoor de gasleidingen eerst moeten worden schoongemaakt. Het opnieuw aansluiten is een lastige en tijdrovende klus. Liander-medewerkers moeten alle huizen langs om de leiding te controleren en de kraan weer open te zetten.

Personeel van Liander werkt maandag tot 22.00 uur door om zoveel mogelijk mensen te helpen. De afgelopen dagen deelde de gemeente 250 straalkachels uit aan getroffen bewoners om de huizen warm te stoken. In congrescentrum en theater De Reehorst kunnen mensen douchen, koffie drinken of overnachten. Sinds zaterdag werd daar 48 keer gedoucht en werden er zes kamers gebruikt om te overnachten. Gedupeerden kregen een schadevergoeding van de netbeheerder voor de periode dat ze het zonder gas moesten stellen.

Maandag hadden ook drie basisscholen in de wijk geen gas waardoor de kinderen niet naar school konden. In de loop van de dag zijn de scholen volgens de gemeente weer aangesloten. Naar verwachting kan het nog enkele dagen duren voordat alle woningen weer gas hebben.

Ruim honderd huizen Ede hebben weer gas
Ruim honderd huizen Ede hebben weer gas (Foto: ANP)

Video Essay: Marvel Cinematic Universe problemen

Video Essays doen je vaak nadenken over een specifiek onderwerp. Zo ook in dit geval.

De Marvel Cinematic Universe is de franchise met de hoogste omzet ooit, maar wat zijn de valkuilen van zo'n Cinematic Universe?  Heeft het nut om te doen alsof een personage op het punt staat te sterven als vooraf bekend is dat hij in een volgend deel of een andere film gewoon weer mee doet?  Deze gaat niet specifiek over Marvel, maar het is wel een main focus.

En dan de muziek. Kun je de muziek van Star Wars neuriën? of van Harry Potter? Natuurlijk. Maar kun je ook muziek uit een van de Marvel films neuriën? En waarom kunnen we dat niet?

Update:

En waarom zien de films er eigenlijk zo stoffig uit?

Justice League is klaar voor actie in nieuwe foto

Het wachten op de eerste échte trailer voor Justice League duurt nog immer voort (misschien bij de Superbowl? Geen idee!), maar kleine stukjes beeldmateriaal of aspecten van het verhaal houden ons tot die tijd zoet. Zo is er deze week een nieuwe foto van het team verschenen, als onderdeel van USA Today's filmspecial voor 2017.

Op de foto is het hele team te zien zoals we dat initieel in de film zullen zien - Superman ontbreekt, maar die is ofwel nog niet terug tot leven gekomen, of die gebeurtenis is nog niet bekend bij Bruce Wayne en zijn vriendjes. Als Kal-El zich eenmaal bij het team voegt, zal er wellicht enige onenigheid zijn over wie de leiding van het nieuw gevormde team - inderdaad, de Justice League - moet krijgen: hij of Batman. Tot nu toe richten de promoties van de film, zoals de Comic-Con sneak peek, deze foto en de officiële beschrijving van de flm, zich op een vijfkoppig team.

Justice League: Batman, Wonder Woman, Cyborg, The Flash, Aquaman (uitsnede)
Batman, Wonder Woman, Cyborg, The Flash, Aquaman (uitsnede, klik voor groter)

In Justice League zien we hoe Bruce en Diana, na de gebeurtenissen in Batman v Superman: Dawn of Justice, pogingen doen de andere metahumans te vinden en een team te vormen. Met z'n vijven moeten ze een nieuwe dreiging tegengaan, die de potentie heeft het einde van de wereld te betekenen.

Volgens Zack Snyder vormen Justice League en Wonder Woman, die enkele maanden na elkaar in de bioscoop verschijnen, samen een mooie karakterontwikkeling voor Diana. In de eerste film, die op 1 juni verschijnt, realiseert ze zich dat "de mensheid niet altijd zo vriendelijk en geweldig is" als het altijd heeft geleken, zo licht Snyder toe in USA Today. In Justice League, dat zich zo'n honderd jaar later afspeelt, zal ze zich hebben gerealiseerd dat de mensheid het waard is om voor te vechten, aldus Snyder. "Ze is zo van, okay, nu moet ik ervoor gaan."

De andere leden van het team zijn al even verschenen in Batman v Superman (en Batman en The Flash ook in Suicide Squad), maar voor Flash en Aquaman komt een volledige eigen film pas volgend jaar. Cyborgs solofilm volgt in 2020. Justice League is te zien in november van dit jaar.

Reacties op facebookmartelvideo

Afgelopen week werd een blanke, zwakbegaafde jongen ontvoerd en twee dagen lang vastgebonden en gemarteld door twee zwarte mannen en twee zwarte vrouwen, allen 18 jaar. Tijdens de martelingen werd live gestreamed door de daders.

Hoewel in de video veelvuldig 'Fuck Donald Trump' wordt geroepen zou dit volgens de politie en veel media geen politiek gemotiveerde misdaad zijn.

Hoewel in de video veelvuldig wordt geroepen 'fuck whites' (en soortgelijke termen) zou dit volgens de politie en veel media geen 'hatecrime' zijn en zou het misdrijf niets met racisme van doen hebben.

Sterker nog; politie en verslaggevers hebben het over 'kwajongensstreken'.

En GradeAUnderA denkt er zo het zijne van...

Net als The Amazing Atheist:

En Philip DeFranco

'Sylvana moet partijnaam Artikel 1 wijzigen'

Het is goed mogelijk dat Sylvana Simons de naam van de partij waarmee ze wil meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van komende maart, moet wijzigen. De naam die ze voor ogen heeft, 'Artikel 1', is namelijk al in gebruik.

In het hele land staan namelijk anti-discriminatieloketten die de naam gebruiken, en de naam 'Artikel 1' al in 2009 bij een merkenbureau hebben vastgelegd. De afdeling Midden-Nederland beraadt zich nu op juridische stappen, om te zorgen dat Simons de naam gaat veranderen.

De anti-discriminatieloketten worden door gemeenten ingehuurd om klachten over discriminatie te beoordelen en behandelen, en zijn dus expliciet niet verbonden aan een politieke partij - ook niet aan die van Simons. De gelijke naam zou bij klanten al tot verwarring hebben gezaaid, en de bureaus vrezen dat burgers geen gebruik meer durven maken van de diensten van het loket.

Artikel1 al opgericht voor vertrek Sylvana (Foto: ANP)
Zwarte dag voor Sylvana? (Foto: ANP)

Bejaarde man woont in huis vol met wapens

De politie heeft een 85-jarige man aangehouden die in zijn woning in Spijkenisse een heel wapenarsenaal hield. De politie vond onder meer een kruis- en handboog met pijlen, duizenden hulzen en kogelpunten en meerdere dozen kruit om munitie mee te maken. Ook had de man in een kluis, die onder stroom stond, een luchtbuks, een alarmpistool en diverse onderdelen van vuurwapens.

De man is vrijdagmiddag in zijn huis in de wijk De Akkers aangehouden, liet de politie maandag weten. De man is volgens de politie in de war, er wordt psychische hulp voor hem gezocht. Alle wapens zijn in beslag genomen.

Inbreker belt politie om hulp

Een inbreker in Duitsland heeft in het weekeinde de politie moeten bellen om hulp. Hij was zaterdagavond tijdens een klus in Kiel gewond geraakt en kon niet meer op eigen kracht wegkomen uit een pand waar hij zich had laten insluiten.

De 34-jarige man was ongemerkt het centrum van een kerkgemeenschap binnengeslopen. Toen iedereen weg was, probeerde hij via het verlaagd plafond naar een andere ruimte te kruipen, waar hij dacht buit te vinden. Maar het plafond hield hem niet en hij viel op de grond. Daarbij bezeerde hij een scheenbeen dusdanig, dat hij niet op eigen kracht weer naar boven kon klauteren, terwijl alle deuren en ramen op slot zaten.

Ten einde raad belde hij de politie, die hem 'bevrijdde'. Hij werd meegenomen naar het bureau, waar zijn gegevens werden genoteerd voordat hij in afwachting van verdere stappen werd heengezonden.

Inbreker belt politie om hulp
Inbreker belt politie om hulp (Foto: BuzzO)

'Explosief' in Roermond is dompelpomp

Bij winkelcentrum Designer Outlet Roermond is maandag even ophef geweest nadat bij werkzaamheden iets verdachts was aangetroffen in de grond. Het vermoeden was dat het om een explosief ging uit de Tweede Wereldoorlog, maar het bleek een deel van een waterpomp, een zogenoemde dompelpomp. De omgeving werd tijdelijk afgezet, het winkelcentrum hoefde niet ontruimd, aldus de politie.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld, maar bleek niet nodig.

'Explosief' in Roermond is dompelpomp
'Explosief' in Roermond is dompelpomp (Foto: ANP)

Opnieuw gewijzigde etappe in Dakar rally

Het zit de organisatie van de Dakar editie 2017 niet mee. De natte weersomstandigheden in Bolivia hebben er al voor gezorgd dat de vijfde etappe ingekort werd en de zesde afgelast. Ook de zevende proef van vandaag wordt hierdoor geraakt, want deze is zowel ingekort als aangepast.

Oorspronkelijk zouden er tussen La Paz en Uyuni 322 getimede kilometers zijn, maar door de aanpassing blijven er 161 kilometer over. Ook is het parcours gewijzigd, waardoor er een combinatie is ontstaan van de zesde en zevende etappe. Er moet eerst 400 kilometer verbindingsroute worden afgelegd, waarna er een proef over een zanderig parcours volgt. Daarna mogen de deelnemers nog eens 240 kilometer afleggen naar Uyuni. Omdat vandaag en morgen aangemerkt is als een marathonetappe is er geen service van de teams tussendoor en moeten alle equipes zelf aan hun voertuigen sleutelen.

Mass Effect: Andromeda krijgt geen season pass

De vice-president van BioWare, Aaryn Flynn, beantwoordt op Twitter vragen van fans. Zo weten wij nu dat Mass Effect: Andromeda geen season pass krijgt. Op de vraag of we kunnen racen met Nomads slaakt Flynn slechts een oerkreet.

Mass Effect: Andromeda komt 23 maart uit voor pc (Windows), PlayStation 4 en Xbox One.

 Mass Effect: Andromeda - Ark

Mass Effect: Andromeda - Flora en Techniek

Mass Effect: Andromeda - Brug

Mass Effect: Andromeda - Woestijn

Coenen vecht in maart voor titel

Nadat het gevecht in mei afgelast was door een blessure van tegenstander Julia Budd, mag Marloes Coenen (35) het toch nog proberen om de MMA-titel in het vedergewicht bij vechtsportorganisatie Bellator te winnen. Tegenstander op 3 maart is dan dezelfde Budd.

Afgelopen jaar was een weinig succesvol jaar voor de gelauwerde Coenen. De vervanger van Budd in mei was Alexis Dufresne die tot verbazing van iedereen Coenen versloeg. De partij in november tegen Talita Noguiera werd afgelast, omdat Noguiera haar streefgewicht niet kon bereiken. In maart kan Coenen dan toch nog voor haar eerste titel bij Bellator gaan strijden.

Coenen startte haar professionele carrière in MMA in het jaar 2000, waarna ze direct haar eerste acht partijen won. Ze was in 2010 en 2011 titelhouder in het bantamgewicht bij de, inmiddels opgeheven, organisatie Strikeforce en ze heeft inmiddels al 30 gevechten in de octagon gestaan, waarvan ze er 23 gewonnen heeft. Coenen hoort dan ook al jaren tot de top in het vrouwen-MMA.

Budd is trouwens geen misselijke tegenstander voor Coenen. Ze komt oorspronkelijk uit het Muay Thai-boksen en heeft, sinds ze startte met MMA in 2010, elf partijen gevochten, waarvan ze er negen gewonnen heeft. Haar enige verliespartijen waren tegen voormalig UFC-kampioene Ronda Rousey en huidig UFC-kampioene Amanda Nunes. Een zware dobber voor Coenen dus.

Vechtsportorganisatie Bellator is, naast de UFC, de tweede grote MMA-organisatie en heeft al grote vechters als Hector Lombard, Ben Askren en Eddie Alvarez als kampioenen gehad. De gala’s zijn vaak op zaterdagavond gratis te zien op SpikeTV, welke ook in Nederland op de kabel te zien is. Elk jaar organiseren ze spectaculaire toernooien waarna de toernooiwinnaar zich te allen tijde beschikbaar moet stellen om zijn titel te verdedigen. Dit in tegenstelling tot de UFC, die soms willekeurige partijen op het programma zet, om maar vooral veel kijkers te trekken.

Bellator 174 met het titelgevecht van Marloes Coenen tegen Julia Budd wordt op vrijdag 3 maart 2017 gehouden in Thackerville, Oklahoma.

De paddo op recept?

De naam van de paddo was slecht. Voordat ze verboden waren stapte er nog wel eens een toerist uit een Amsterdams hotelraam na het eten van zo'n geestverruimende paddenstoel. Een paar weken geleden publiceerden 2 vooraanstaande universiteiten studies waarin de paddo een probaat middel blijkt tegen depressies bij kankerpatiënten. Zelfs als ze al in het terminale stadium zijn. "Gebruikers zien grotere verbanden en accepteren hun ziekte en naderende dood veel gemakkelijker", aldus een onderzoeker in Newsweek.

De New York University en John Hopkins University deden studies met kleine aantallen patiënten. Viervijfde van de in totaal 80 deelnemers had baat bij de hallucinogene middelen, vaak zelfs maanden na de behandeling nog. En ondanks de kleine aantallen van dit onderzoek past het op de groeiende lijst van studies die de heilzame werking van dit soort middelen onderstrepen.

Volgens Kim Kuypers van de Universiteit Maastricht, die zelf onderzoek doet naar de partydrug XTC, is het vooral het imago. "Drugs hebben een stigma dat het moeilijk maakt ze bij patiënten aan te prijzen. Maar de werkzame stoffen zijn heel interessant."

Meestal worden dit soort middelen met genot en verslaving in verband gebracht. Daardoor zien veel mensen de nuttige psychomedische toepassingen niet, is de mening van steeds meer neurowetenschappers. Het Britse Imperial College publiceerde een reeks studies waarin het effect van psilocybine op depressies wordt aangetoond. "De resultaten suggereren een veel sterkere en langduriger verbetering dan antidepressiva", aldus 1 van de onderzoekers. 

Het onderzoek naar hallucinogenen is trouwens niet nieuw. In 1943 kreeg onderzoeker Albert Hofmann van het Zwitserse Sandoz, terwijl hij op zoek was naar bloedvatvernauwers, per ongeluk een kleine dosis lyserginezuurdiëthylamide binnen en ervoer fascinerende hallucinaties. Hij bracht de stof LSD op de markt voor medisch gebruik.

In Nederland is er in de jaren 50 en 60 ook mee geëxperimenteerd. Zo wilde psychiater Jan Bastiaans er oorlogstraumas mee verlichten. Maar grootschalig recreatief gebruik en verbanden met moordpartijen in de VS zorgden ervoor dat het vrijwel overal verboden werd.

De paddostof psilocybine lijkt veel op synthetische LSD maar heeft een korter effect, zo'n 4 tot 6 uur in plaats van 12 uur voor LSD. Daardoor leent het zich volgens Kim Kuypers beter voor therapeutische toepassingen. Ze wil nu het werkingsmechanisme van XTC ontrafelen tot op het niveau van de betrokken neuroreceptoren ewn dan een stof vinden die hetzelfde doet maar niet XTC heet.

@Gettyimages

Het gamejaar van Pornhub

Pornhub is zo vriendelijk geweest om wederom de meest gezochte gamesearches op hun eerbare site bekend te maken, en de meeste zijn niet erg verrassend.

Laten we wel wezen, de gemiddelde FOK!'er heeft Pornhub natuurlijk gebookmarked en dat is oké: iedereen doet het. Kunnen we net zo goed de statistieken eens goed analyseren, nietwaar?

Hier kunnen we dus overduidelijk zien dat het bij release absoluut iets deed met onze rukkende medemens, maar wat maakt Overwatch nu zo populair? Het 'Tracer Butt' incident gecombineerd met dat mensen in de bèta makkelijk de 3D-models konden rippen en dus makkelijk porno ervan konden maken, dat weer in combinatie met rule 34 = meer porno. En een zeer populaire game + Rule 34 = sowieso populaire porno.

Men ziet hier ook overduidelijk het 'Tracer Butt' incident terug. Verder standaard namen als Misty, Lara Croft en Zelda. Zelf heb ik mijn twijfels bij Pikachu en voornamelijk Mileena (hoe bedenkt men dit? Zijn hier blowjob filmpjes van? Ik durf het niet uit te zoeken).

Verbaast iemand dit (behalve het shemale gedeelte)? Uiteraard adverteren ze het niet zo, maar net zoals het internet ergens goed voor is, is ook VR overduidelijk gemaakt met een doel.

Laatste 'inzicht' van Pornhub is dat spelers op de 3DS en PlayStation 4 het meeste op Pornhub zitten. Is dat een direct gevolg van de PlayStation 4 en 3DS hun populariteit of kan daar een andere conclusie uit getrokken worden? Zegt u het maar.

Win Assassin's Creed Collector's Case met een Apple

Het jaar is nog maar net begonnen, maar we beginnen nu al met een prijsvraag. En niet zo maar een! Vanaf 5 januari draait de Assassin’s Creed-film in de bioscopen en Ubisoft heeft voor die gelegenheid een tof prijzenpakket voor ons apart gelegd.

We mogen een Collector’s Case van Assassin’s Creed The Ezio Collection voor PlayStation 4 weggeven. De winnaar krijgt niet alleen deze uitverkochte versie van het spel, maar ook een Ubicollectible-figurine van de Apple of Eden. Die is ondertussen ook uitverkocht, maar gelukkig vond Ubisoft nog een exemplaar in een hooibaal.

Wil je je deze Collector's Case voor PlayStation 4 en de Apple of Eden winnen, dan moet je wel laten zien dat je een Assassin's Creed-fanaat bent. Plaatjes zeggen meer dan woorden dus maak een foto waaruit blijkt dat jij deze prijs wil winnen. Denk aan bv je bestaande verzameling Assassin's Creed-games en/of -goodies of bv een foto van jezelf in een indrukwekkende Ezio-cosplay terwijl je in een hooibaal springt. De foto mag je in dit forumtopic plaatsen, zodat we ze allemaal bij elkaar hebben staan. Meedoen kan tot en met 9 januari.

Ezio Collection Assassin's Creed-prijsvraag (Foto: Ubisoft)

Apple of Eden Assassin's Creed-prijsvraag (Foto: Ubisoft)

a

De Boer: "Het liefst vanaf volgend seizoen weer trainer zijn"

Frank de Boer werd in november als hoofdtrainer ontslagen bij Internazionale. De 46-jarige trainer is niet aan zichzelf gaan twijfelen nadien.

"Of ik mij beschadigd voel als trainer? Nee, helemaal niet", vertelde De Boer in gesprek met de Telegraaf. "Ik wist van tevoren dat dit een heel moeilijk project zou zijn. Inter is wereldwijd nog steeds een topclub. Als je dan zou slagen, zou dat heel mooi zijn geweest. Daardoor heb ik niet het gevoel dat mijn naam beschadigd is. Dat er nog steeds Inter-supporters zijn die me een hart onder de riem steken, geeft me een goed gevoel."

De Boer had na zijn ontslag over interesse van nieuwe clubs niet te klagen. "Na twee dagen kon ik al ergens anders aan de slag, maar ik begin het liefst vanaf volgend seizoen weer. Er zijn vier, vijf clubs die aan me getrokken hebben of dat nog steeds doen, maar op dit moment kies ik voor mezelf. Ik weet nu dat een hele goede voorbereiding cruciaal is. Daarom wacht ik, denk ik, tot mei."

Eis tot acht maanden na gooien Feyenoord-fan

Tegen vier achterlijke asociale relschoppers van de Tilburgse eredivisieclub Willem II is maandag in de rechtbank in Breda tot acht maanden cel geëist. De vier mannen zouden twee supporters van Feyenoord hebben mishandeld en één van hen over de reling hebben gegooid tijdens de wedstrijd Willem II - Feyenoord, op 2 oktober vorig jaar.

De Rotterdammers, die in het vak van de Tilburgers zaten, provoceerden na het tweede doelpunt van Feyenoord. Daarop explodeerden de Tilburgers. Twee van hen bekenden hun rol, de twee anderen niet. De politierechter doet maandagmiddag uitspraak.

Eis tot acht maanden na gooien Feyenoord-fan
Eis tot acht maanden na gooien Feyenoord-fan (Foto: ANP)

Toneelstuk over Moszkowicz krijgt andere naam

De Toneelgroep Maastricht heeft besloten de titel van het toneelstuk Moszkowicz te veranderen. De voorstelling, geïnspireerd op de opkomst en ondergang van strafpleiter Bram Moszkowicz, krijgt nu als naam De advocaat.

Het gezelschap heeft dit besloten na een sommatie van Moszkowicz Advocaten. Het kantoor stelt in de sommatie dat Max Moszkowicz junior de familienaam als merk heeft laten registreren en ernstige bezwaren heeft tegen het gebruik van de naam als titel van het toneelstuk.

"Hoewel ik van mening ben dat Max de geslachtsnaam Moszkowicz niet kan monopoliseren - het toneelstuk gaat immers over zijn oom Bram - heeft Toneelgroep Maastricht uit proceseconomische motieven besloten gevolg te geven aan de sommatie", laat de advocaat van Toneelgroep Maastricht weten.

De voorstelling wordt geregisseerd door artistiek leider Michel Sluysmans. De hoofdrol wordt gespeeld door Porgy Franssen. De voorstelling gaat op 5 maart in première in Maastricht en is tot half mei te zien in de Nederlandse theaters.

Toneelstuk over Moszkowicz krijgt andere naam
Toneelstuk over Moszkowicz krijgt andere naam (Foto: BuzzE)

Syrië bereid over 'alles' te onderhandelen

De Syrische regering is bereid tijdens de vredesgesprekken in Kazachstan over alles te onderhandelen. President Assad van Syrië zei tegen Franse media dat het wachten is op een datum en informatie over welke rebellengroeperingen aan de onderhandelingstafel zullen aanschuiven.

Assad klaagde over het schenden door rebellen van het staakt-het-vuren dat op initiatief van Turkije en Rusland in Syrië van kracht is. Ook maakte hij zich zorgen over het feit dat rebellen in de buurt van de hoofdstad de watervoorraden van Damascus in handen hebben. Hij vindt het een taak van het leger de rebellen daar te verdrijven.

De president maakte duidelijk dat hij zich niet zomaar laat wegsturen, mocht dat tijdens de onderhandelingen worden geëist. ,,Mijn functie maakt onderdeel uit van de grondwet. Wie mijn positie ter discussie wil stellen, moet over de grondwet praten." Een verandering van de grondwet vergt een referendum, zo voegde hij nadrukkelijk toe. Het is niet voor het eerst dat Assad op voorhand laat weten niet zonder slag of stoot te zullen vertrekken.

Syrië bereid over 'alles' te onderhandelen
Syrië bereid over 'alles' te onderhandelen (Foto: ANP)

Vrouw bidt jarenlang tot elf in plaats van heilige

De hoogbejaarde overgrootmoeder van de Braziliaanse Gabriela Brandão heeft jarenlang gebeden voor een beeldje van patroonheilige Antonius. Althans; dat dacht ze.

Toen Gabriela het beeldje zag dacht ze het ergens van te herkennen, en na enig onderzoek op internet kwam ze het beeldje tegen. Het bleek niet te gaan om de patroonheilige Antonius, maar om niemand minder dan Elrond van Rivendell, de elf uit Lord of the Rings die in de filmreeks wordt vertolkt door Hugo Weaving.

"Mijn oma bidt elke dag tot dit poppetje van de heilige Antonius", zette Gabriela op Facebook, waarbij ze de foto's van het Lord of the Rings-poppetje plaatste. Inmiddels heeft haar overgrootmoeder wél een echt beeldje van Antonius.

Elrond van Rivendell
Het bewuste poppetje

LB: Simone Kleinsma krijgt hem niet meer omhoog

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

Simone Kleinsma vindt het moeilijk dat ze ouder wordt. De 58-jarige moet nu accepteren dat ze niet alles meer kan.

"Fysiek vind ik het lastig, helemaal omdat mijn hoofd nog zo jong is", zegt Simone maandag in het AD. Zo vloekt ze bijvoorbeeld als haar been niet meer zo hoog wil. "Ik moet dat ook niet meer willen. Het hóéft ook niet meer. Ik kan genoeg doen waar ik nog wel van geniet."

Simone Kleinsma wil nog jaren door

Simone Kleinsma wil nog jaren door (Foto: BuzzE)

NBA: Detroit Pistons in thriller langs Portland

In de NBA werden vannacht negen wedstrijden gespeeld. De koplopers in de Eastern en Western Conference kwamen in actie. Ook het sterkst spelende team op dit moment, de Houston Rockets, betrad het veld. De fans die het meeste waar voor hun geld kregen zaten echter in Portland. De Trail Blazers en de Pistons schotelden de bezoekers een ware thriller voor, die pas na twee verlengingen werd beslist.

Detroit en Portland kennen tot nu toe een teleurstellend seizoen. Beide ploegen haalden vorig jaar de play-offs. Detroit verloor weliswaar in de eerste ronde met 4-0 van Cleveland, maar de wedstrijden waren close en met een jonge selectie was er hoop op meer dit seizoen. Hetzelfde geldt in extreme mate voor de Trail Blazers. Zij versloegen vorig jaar de Los Angeles Clippers in de eerste ronde van de play-offs, waarna ze de Golden State Warriors knap partij gaven en eervol met 4-2 ten onder gingen. Met Damian Lillard en CJ McCollum heeft Portland bovendien twee spelers die in de All Star game niet zouden misstaan.

Detroit staat op dit moment echter slechts elfde in het oosten. Portland staat ternauwernood achtste in het westen, maar ze staan een straatlengte achter op de nummer zeven. Bovendien wijst de statistische analyse uit dat de Trail Blazers de slechts verdedigende ploeg zijn van de NBA.

Dit alles stond een mooie wedstrijd vannacht niet in de weg. De wedstrijd golfde op een neer, geen ploeg had een voorsprong groter dan tien punten. Detroit ging de slotminuut in met een 100-104 voorsprong. Allen Crabbe verkleinde met een driepunter het gat tot één punt. In de volgende aanval scoorde Reggie Jackson een belangrijke jumper op Detroit op 106-103 te brengen. Er stonden nog 24 seconden op de klok. Tijd voor één aanval en Portland moest een driepunter maken.

Het was CJ McCollum die met 8 seconden te spelen de stand gelijk trok. De Pistons kregen nog één kans. Reggie Jackson miste de lay-up en de eerste verlenging was een feit.

De verlenging kende een gelijk scoreverloop als het slot van de reguliere speeltijd. Het was weer Jackson die Detroit met 24 seconden te spelen op drie punten voorsprong bracht, 111-114. Het was ook weer McCollum die de stand met een driepunter gelijk trok. En, over gelijk scorverloop gesproken, Reggie Jackson kreeg weer een ultieme kans om de wedstrijd te beslissen, maar faalde. McCollum maakte alle acht punten voor Portland in deze verlenging.

In de twee verlenging maakte Portland de eerste vijf schoten, op weg naar een 124-119 voorsprong. De laatste zes punten waren echter voor Detroit. Kentavious Caldwell-Pope maakte de twee belangrijke driepunters en sleepte daarmee de 124-125 zege binnen. McCollum miste een laatste poging in de buzzer.

Bij Detroit eindigde Reggie Jackson met 31 punten. Andre Drummond, die 51 minuten in het veld stond, noteerde 28 punten en 14 rebounds. Kentavious Caldwell-Pope eindigde met 26 punten. De ploeg houdt een play-off positie nog wel in het vizier.

Bij Portland werd CJ McCollum met 35 punten topscorer. Allen Crabbe kwam van de bank en noteerde een career high met 30 punten. De ploeg blijft achtste in het westen.

Highlights van de Trail Blazers tegen de Pistons. Bron: YouTube

De koploper in de NBA speelde vannacht ook. De Golden State Warriors spoelde de nare smaak van de nederlaag tegen Memphis weg met een overwinning op de Sacramento Kings. De Warriors maakten een achterstand van zestien punten in de eerste helft ongedaan en wonnen vrij eenvoudig met 106-117. Curry maakte 30 punten, Kevin Durant voegde 28 punten toe.

Ook Cleveland, de regerend NBA kampioen, speelde. De ploeg nam uit bij Phoenix een ruime voorsprong in het eerste kwart, 28-41. Toch zagen de Cavaliers de Suns nog aardig dichtbij komen, maar de overwinning kwam niet in gevaar: 116-120. Kevin Love keerde terug van een voedselvergiftiging en de grote drie is weer bijeen. LeBron James, Kyrie Irving en Kevin Love haalden allemaal de 25 punten en waren samen goed voor een totaal van 80 punten. Suns fans konden blij zijn met de prestatie van hun hoop in bange dagen, Devin Booker. De piepjonge guard speelde goed en bood met 28 punten prima partij tegen de kampioen.

De Houston Rockets blijven doordenderen in de NBA. De ploeg speelde uit bij Toronto en boekte er een 122-129 zege. Het was de achtste zege op rij en van de laatste 21 wedstrijden wist de ploeg er 19 te winnen. James Harden kwam tot 40 punten, 10 rebounds en 11 assists. Het was zijn tiende triple double van het seizoen. Dat hij ook 10 keer onnodig balverlies leed, zal hem door Rockets fans direct worden vergeven. Montrezl Harrell maakte zijn eerste elf schoten, vooral dunks en putbacks, en eindigde met 28 punten.

Voor Toronto is het de vijfde nederlaag in zeven wedstrijden. De ploeg speelt dinsdag uit tegen de Boston Celtics met als inzet de tweede plaats in de Eastern Conference.  Demar DeRozan kwam tot een totaal van 36 punten. Forward DeMarre Carroll voegde 26 punten en 8 rebounds toe. Kyle Lowry schoot slechts twee op zeven en bleef op twaalf punten steken.

De zorgen van de Los Angeles Clippers zijn helemaal voorbij. In zijn tweede wedstrijd sinds zijn terugkeer speelde Chris Paul weer fenomenaal. De point guard kwam tot 19 punten en 18 assists. Bovendien leed hij slechts één maal onnodig balverlies. De Miami Heat kwam er niet aan te pas en ging met een 98-86 nederlaag douchen. Chris Paul gaf voor de 8000e keer in zijn carriere een pass waaruit een tegenstander wist te scoren. Hij werd hiermee de tiende speler die deze mijlpaal haalt. Mocht hij John Stockton ooit willen inhalen, dan is er voor Paul nog een lange weg te gaan. De oud-speler van de Jazz kwam tot 15.806 assists in zijn carrière.

  

Uitslagen

Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers 95-105
Milwaukee Bucks – Washington Wizards 101-107
Los Angeles Clippers – Miami Heat 98-86
Toronto Raptors – Houston Rockets 122-129
Memphis Grizzlies – Utah Jazz 88-79
Phoenix Suns – Cleveland Cavaliers 116-120
Portland Trail Blazers – Detroit Pistons 124-125 (2OT)
Sacramento Kings – Golden State Warriors 106-117
Los Angeles Lakers – Orlando Magic 111-95

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 28-8
Toronto Raptors 24-13
Boston Celtics 23-14
Atlanta Hawks 21-16
Charlotte Hornets 20-18
Indiana Pacers 20-18
Chicago Bulls 19-18
Milwaukee Bucks 18-18
Washington Wizards 18-18
Detroit Pistons 18-21
New York Knicks 17-20
Orlando Magic 16-23
Philadelphia 76ers 10-25
Miami Heat 11-28
Brooklyn Nets 8-28


Western Conference

Golden State Warriors 32-6
San Antonio Spurs 30-7
Houston Rockets 30-9
Los Angeles Clippers 26-14
Memphis Grizzlies 24-16
Utah Jazz 23-16
Oklahoma City Thunder 22-16
Portland Trail Blazers 16-23
Sacramento Kings 15-22
Denver Nuggets 14-23
New Orleans Pelicans 14-24
Los Angeles Lakers 15-26
Phoenix Suns 12-26
Minnesota Timberwolves 11-26
Dallas Mavericks 11-26

Superhelden-knokspel Injustice 2 komt in mei uit

De superhelden-brawler Injustice 2 heeft een releasedatum gekregen en wel op 16 mei 2017. Dat maakte Ed Boon bekend op zijn persoonlijke Twitter-kanaal. 

Injustice 2 is het vervolg op het succesvolle Injustice: Gods Among Us uit 2013, de superhero-brawler van vechtgame-genieën NetherRealm Studios, tevens de studio achter de Mortal Kombat-games. Net als in het eerste deel biedt Injustice 2 een reeks superhelden om mee te vechten. Denk aan voor de hand liggende helden als Superman en Batman, maar ook personages als Black Manta, Harley Quinn en Aquaman.

De game komt op 16 mei uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

Angela wil weg uit Turkije!

Angela zit vanaf vrijdag al vast in de sneeuw en vast in Turkije. Hoe erg wil je het hebben? "Ik leef uit een tas en heb alleen een broek en een trui terwijl het buiten -6 is. Niet erg comfortabel."

 Samen met haar vriendinnetje, had Angela een paar weken genoten van een welverdiende vakantie in Kuala Lumpur. Ze wilden overstappen in Turkije, maar dat ging niet! "Toen we aankwamen in Istanbul had ik m'n korte broek nog aan, maar buiten lag een dik pak sneeuw. Onze vlucht naar Brussel had eerst een kwartiertje vertraging, toen een uur, toen een uur en 55 minuten en toen viel die zomaar van het scherm. Geannuleerd, ontdekten we later. Er werd helemaal niets omgeroepen."

In shock was Angela,  "Het was voor ons 5 uur 's nachts, we hadden een jetlag, dus besloten we niet af te wachten tot Turkish Airlines ons eindelijk zou helpen, maar hebben we zelf een visum en hotel geregeld." 
Sindsdien zit deze stoere meid nog steeds te wachten in haar hotel of te bibberen bij het vliegveld. "Nu sneeuwt het nog, er ligt ongeveer 40 cm, maar het blijft volgens het weerbericht vanavond helder. Ik heb er vertrouwen in, maar aan de andere kant: op het vliegveld kan niemand ons wat vertellen. Het is reisdag nummer vier en we kunnen niet bij onze bagage. We houden de moed erin, maar het zou fijn zijn als we eens naar huis kunnen."

Wellicht helpt het tweeten naar KLM wel?
 

Zojuist liet Angela weer van zich horen op Twitter. Ze gokt op een 20 procent kans dat ze vandaag weer naar Nederland kan reizen.

Laten we allemaal deze dagen bij de kachel even denken aan Angela, zou ze ooit uit de sneeuw kunnen komen? Komt ze ooit Turkije uit?

Kijkcijfers Planet Earth schieten omhoog

De natuurdocumentaireserie Planet Earth 2 heeft zondag op NPO 1 flink aan kijkers gewonnen. Naar de tweede aflevering keken 2,1 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Dat is ruim een half miljoen meer dan vorige week, toen de serie concurrentie had van de dartsfinale.

Planet Earth was ruimschoots het best bekeken programma primetime. Ook de TV-show van Ivo Niehe, dat erna werd uitgezonden kon rekenen op veel kijkers: 1,6 miljoen. Dat was net iets meer dan de start van het nieuwe seizoen van Moordvrouw op RTL 4 trok.

Kijkcijfers Planet Earth schieten omhoog
Kijkcijfers Planet Earth schieten omhoog (Foto: BuzzE)

Sponsorbaas verblijft elders na schietincident

Een dag nadat hij bij ijsstadion Thialf is beschoten, maakt Bert Jonker het "naar omstandigheden" goed. Wel is hij met zijn gezin ondergebracht op een veilige plek, "omdat de verdachte nog altijd voortvluchtig is", meldt zijn bedrijf Clafis zondag op de site. Het incident komt volgens die verklaring "vermoedelijk voort uit een bedrijfsaankoop die een aantal jaren geleden is gedaan".

Jonker is inmiddels geopereerd aan zijn hand. De politie zoekt nog steeds naar de man die hem zaterdag op het parkeerterrein bij het ijsstadion in Heerenveen beschoot. Zijn identiteit is bekend. Het zou om een zakelijk conflict gaan, vermoedde de politie zaterdag al.

Jonker sponsort met zijn ingenieursbureau de ploeg van onder anderen Jorrit Bergsma en Irene Schouten. Zijn collega's en medewerkers zeggen te hopen dat de verdachte snel wordt gevonden.

Sponsorbaas verblijft elders na schietincident
Sponsorbaas verblijft elders na schietincident (Foto: ANP)

Turkse coalitie doodt 48 IS-strijders

Door Turkije geleide grond- en luchtaanvallen hebben zondag in Syrië 48 strijders van Islamitische Staat het leven gekost. Turkse gevechtsvliegtuigen vernietigden tevens 23 gebouwen en schuilplaatsen van IS-strijders, liet het Turkse leger maandag weten.

Turkije ondersteunt in Noord-Syrië bevriende rebellen om IS bij de grenzen te verdrijven. De gevechten concentreren zich de laatste weken rond het stadje al-Bab. Vrijdag maakte het Turkse leger bekend dat sinds Turkije het noorden van Syrië binnenviel 1362 strijders van IS zijn gedood door de Turkse coalitie.

Tijdens de operatie hebben de Turken en hun bondgenoten naar eigen zeggen ook 291 Koerdische strijders om het leven gebracht tijdens gevechten.

Turkse coalitie doodt 48 IS-strijders
Turkse coalitie doodt 48 IS-strijders (Foto: ANP)

Noodkreten knagen aan mr. Frank Visser

Zijn nieuwe programma is mr. Frank Visser niet in de koude kleren gaan zitten. Voor 'Mr. Frank Visser rijdt visite' gaat de voormalig kantonrechter langs bij mensen die van mening zijn dat hen onrecht is aangedaan. De vaak schrijnende verhalen nam Visser mee naar huis.

"Ik vind het moeilijk om de zaken los te laten", zegt de voormalig Rijdende rechter tegen BuzzE. "Als ik uitspraak doe, dan hoop ik dat ik het goed heb gedaan en ga ik met een opgeruimd gevoel naar huis. Nu neem ik de zaken vaak mee naar huis, dan praat ik er nog over na met mijn vrouw en zegt zij ook: dat is wel erg."

Dat de juridische kwesties die hij krijgt voorgeschoteld in 'Mr. Frank Visser rijdt visite', dat vanaf maandagavond op SBS6 wordt uitgezonden, aan hem knagen, toont volgens de oud-rechter aan dat hij ongeschikt is als advocaat. "Het is nou ook weer niet zo dat ik er wakker van lig, maar vroeger trok ik de deur van de rechtbank achter me dicht en was ik het vergeten, nu stap ik in de auto en denk ik er toch nog vaak aan. Een oplossing daarvoor heb ik nog niet gevonden."

Bureaucratie
De schrijnendste zaak die Visser voor zijn nieuwe programma tegenkwam is die van een frietbakker uit Zoetermeer. "Die man stond al 32 jaar op hetzelfde plekje onder een viaduct met zijn kar, maar moest weg van de gemeente. Die had grootse plannen voor de omgeving, maar zes jaar later blijkt dat daar nog niets van terecht is gekomen."

Volgens Visser is die zaak 'een voorbeeld van hoe de overheid levens kapotmaakt'. "Niet opzettelijk, maar met de enorme bureaucratie en een gebrek aan empathie." 'Mr. Frank Visser rijdt visite' gaat volgens Visser vooral 'over mensen die stuklopen op grote organisaties, met name de overheid'.

Huisarts
Dergelijke zaken kwamen vaak niet voorbij in De rijdende rechter of 'Mr. Frank Visser doet uitspraak' omdat gemeenten volgens Visser vaak niet mee willen werken aan die programma's. "Dat is het grootste verschil met dit programma. Eerder zat ik als rechter tussen twee partijen en deed ik uitspraak, nu geef ik advies."

In plaats van oordelen is Vissers belangrijkste taak dit keer geruststellen. "Ik geef niet alleen juridisch advies, ook menselijk. De vraag die ik het meest krijg, is: hebben we er alles aan gedaan?" Volgens Visser gaat de vergelijking met een huisarts op. "Die rijdt ook visites, hoort de verhalen aan, geeft advies en stelt gerust. Ik geef een duwtje in de goede richting. Mensen kunnen veel meer dan ze denken."

Noodkreten knagen aan mr. Frank Visser
Noodkreten knagen aan mr. Frank Visser (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: wisselend

Goedemorgen!

De afgelopen avond en nacht was het bewolkt en droog. In het zuiden en oosten van het land kon het daarbij flink mistig zijn.

Vandaag zet dat weerbeeld zich voort, het blijft bewolkt met in de ochtend plaatselijk mist. Er kan overdag wat lichte motregen vallen, maar in de avond trekt er een actiever regengebied via het westen ons land binnen. Het wordt zo'n 5 graden.

De komende dagen blijft het als vandaag: wisselvallig en niet al te koud. Tegen het weekend gaat de temperatuur weer wat omlaag en dan is er kans op winterse neerslag.

Zon op / onder / zonkracht 
Zon op: 08:44
Zon onder: 16:50
Zonkracht: 1 / 1
 
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1464 De allereerste Staten-Generaal van de Nederlanden wordt samengeroepen in het graafschap Vlaanderen in Brugge.
1998 Kosmologen kondigen in Science aan dat de expansiesnelheid van het universum aan het vergroten is.
2007 Op de Macworld EXPO wordt de eerste iPhone gepresenteerd.
2012 De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) meldt de ontdekking van Metslawier-zuid, het grootste gasveld op land sinds 1995.
2015 De twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo worden omsingeld en doodgeschoten nadat ze zich in een drukkerij in de Franse gemeente Dammartin-en-Goële hebben verschanst. Vrijwel tegelijkertijd wordt een gijzeling in een joodse supermarkt in Parijs, waarbij vier gegijzelden waren omgebracht, door de politie tot een eind gebracht. Een gijzelnemer komt hierbij om.

Park Berg en Bos in Apeldoorn, afgelopen zaterdagmiddag (Foto: di)
Park Berg en Bos in Apeldoorn, afgelopen zaterdagmiddag (Foto: disbatch)


Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Honderden marechaussees te kort op Schiphol'

Schiphol komt honderden marechaussees te kort voor de beveiliging van het vliegveld. Dat zegt Schiphol-directeur Jos Nijhuis in Het Financieele Dagblad maandag. Hij stelt dat het vliegveld een tekort heeft "van vierhonderd of vijfhonderd man".

"Ik vind dat de marechaussee te onderbezet is. Daar moet echt wat aan gedaan worden. De bezetting is ongeveer zoals in 2008 en 2009 - terwijl zowel de dreiging als het aantal passagiers fors is toegenomen", zegt Nijhuis. "Ik heb daar gewoon zorgen over."

Onlangs kreeg het vliegveld de toezegging van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat volgend jaar zomer 135 marechaussees extra worden ingezet voor de bewaking van luchthavens, met name op Schiphol. Maar dat is niet genoeg volgens de directeur, die verwacht dat het in 2017 nog drukker gaat worden op het vliegveld.

'Honderden marechaussees te kort op Schiphol'
'Honderden marechaussees te kort op Schiphol' (Foto: ANP)

Jongens leveren granaat af op politiebureau

Zondagavond was het politiebureau in Venlo tijdelijk afgezet, nadat drie jongens een granaat uit de Tweede Wereldoorlog hadden afgegeven. De granaat wordt maandagochtend door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) tot ontploffing gebracht, meldt de politie.

De jongens vonden het explosief eerder die middag op de hei en brachten het naar het bureau aan de Rijnbeekstraat. Agenten hebben de granaat op het parkeerterrein gelegd en zetten vervolgens de Rijnbeekstraat ter hoogte van het politiebureau af, in afwachting van de EOD.

Die arriveerde rond 02.30 uur om zich verder over de granaat te ontfermen. Maandagochtend wordt de granaat tot ontploffing gebracht op de hei in de buurt van Venlo.

Jongens leveren granaat af op politiebureau
Jongens leveren granaat af op politiebureau (Foto: ANP)

La La land grote winnaar bij de Golden Globe Awards

De afgelopen nacht vond de 74e editie plaats van de Golden Globe Awards, waarbij prijzen werden uitgereikt in verschillende categorieën voor de beste films en televisieprogramma's van 2016. De grote winnaar dit jaar is de film La La Land, die maar liefst zeven begeerde filmprijzen mocht ontvangen. Ook de film Elle van Paul Verhoeven, de miniserie The People v. O. J. Simpson: American Crime Story en de series The Crown, Atlanta en The Night Manager vielen meerdere keren in de prijzen.

De 74e editie van de Golden Globe Awards was er eentje met diverse verrassingen in petto. Dat La La Land meerdere prijzen in beslag zou gaan nemen was eerlijk gezegd geen grote verrassing omdat de film door velen ook als een grote gegadigde wordt gezien voor de nodige Oscars. Wat dat betreft was de strijd in de categorie Beste Dramafilm een stuk spannender. Winnaar Moonlight, die overigens vanaf komende donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn, moest het namelijk opnamen tegen kijkcijferkannonen als Hacksaw Ridge en Hell Or High Water.

Dat de Franse thriller Elle van de Nederlandse cineast Paul Verhoeven in de prijzen viel was zelfs voor de veteraan regisseur een verrassing. Volgens Verhoeven kent de film namelijk niet een hoofdpersoon waar je medelijden mee zou kunnen krijgen. In de film Elle draait het om een vrouw die na een verkrachting wraak neemt. Ook actrice Isabelle Huppert, die de hoofdrol vertolkt in Elle werd beloond met een Golden Globe Award. De Cecil B. DeMille Award voor een gehele filmcarrière was dit jaar voor actrice Meryl Streep die in haar dankwoord nog even stil stond bij het overlijden van Carrie Fisher en Debbie Reynolds.

Ook bij de TV-series waren de nodige verrassingen. Zo hadden velen wel verwacht dat de serie Westworld wel een aantal Golden Globe Awards binnen zou harken maar de bejubelde serie van HBO mocht met lege handen naar huis. De Britse historische dramaserie The Crown werd uitgeroepen tot Beste Dramaserie en actrice Claire Foy mocht eveneens een Golden Globe Award in ontvangst nemen voor haar rol van Koningin Elizabeth II in de peperdure Netflix serie.

Ook de populaire serie Atlanta viel meerdere malen in de prijzen. Zo werd de serie uitgeroepen tot Beste Komische of Muzikale Serie en won bedenker en hoofdrolspeler Donald Glover eveneens een Golden Globe Award in de categorie Beste Acteur in een Komische of Muzikale Serie. In de categorie televisie werden overigens de meeste prijzen binnengesleept door de miniserie The Night Manager. De serie van Susanne Bier, gebaseerd op de gelijkanmige spionageroman van auteur John le Carré, wist maar liefst drie Golden Globe Awards te verzilveren.

Kijk hieronder voor een volledig overzicht van alle genomineerden (waarbij de winnaars in bold zijn afgedrukt).

Film:

Beste dramafilm
Moonlight
Hacksaw Ridge
Hell or High Water
Lion
Manchester by the Sea

Beste komische of muzikale film
La La Land
20th Century Women
Deadpool
Florence Foster Jenkins
Sing Street

Beste regisseur
Damien Chazelle – La La Land
Tom Ford – Nocturnal Animals
Mel Gibson – Hacksaw Ridge
Barry Jenkins – Moonlight
Kenneth Lonergan – Manchester by the Sea

Beste acteur in een dramafilm
Casey Affleck – Manchester by the Sea
Joel Edgerton – Loving
Andrew Garfield – Hacksaw Ridge
Viggo Mortensen – Captain Fantastic
Denzel Washington – Fences

Beste actrice in een dramafilm
Isabelle Huppert – Elle
Amy Adams – Arrival
Jessica Chastain – Miss Sloane
Ruth Negga – Loving
Natalie Portman – Jackie

Beste acteur in een komische of muzikale film
Ryan Gosling – La La Land
Colin Farrell – The Lobster
Hugh Grant – Florence Foster Jenkins
Jonah Hill – War Dogs
Ryan Reynolds – Deadpool

Beste actrice in een komische of muzikale film
Emma Stone – La La Land
Annette Bening – 20th Century Women
Lily Collins – Rules Don't Apply
Hailee Steinfeld – Edge of Seventeen
Meryl Streep – Florence Foster Jenkins

Beste mannelijke bijrol
Aaron Taylor-Johnson – Nocturnal Animals
Mahershala Ali – Moonlight
Jeff Bridges – Hell or High Water
Simon Helberg – Florence Foster Jenkins
Dev Patel – Lion

Beste vrouwelijke bijrol
Viola Davis – Fences
Naomie Harris – Moonlight
Nicole Kidman – Lion
Octavia Spencer – Hidden Figures
Michelle Williams – Manchester by the Sea

Beste script
La La Land – Damien Chazelle
Nocturnal Animals – Tom Ford
Moonlight – Barry Jenkins en Tarell Alvin McCraney
Manchester by the Sea – Kenneth Lonergan
Hell or High Water – Taylor Sheridan

Beste filmmuziek
Justin Hurwitz – La La Land
Nicholas Britell – Moonlight
Jóhann Jóhannsson – Arrival
Dustin O'Halloran en Hauschka – Lion
Hans Zimmer, Pharrell Williams en Benjamin Wallfisch – Hidden Figures

Beste filmsong
'City of Stars' (Justin Hurwitz, Pasek and Paul) – La La Land
'Can't Stop the Feeling!' (Max Martin, Shellback en Justin Timberlake) – Trolls
'Faith' (Ryan Tedder, Stevie Wonder en Francis Farewell Starlite) – Sing
'Gold' (Stephen Gaghan, Danger Mouse, Daniel Pemberton en Iggy Pop) – Gold
'How Far I'll Go' (Lin-Manuel Miranda) – Moana

Beste buitenlandse film
Elle (Frankrijk)
Divines (Frankrijk)
Neruda (Chili)
The Salesman (Iran/Frankrijk)
Toni Erdmann (Duitsland)

Beste animatiefilm
Zootopia
Kubo and the Two Strings
Moana
Ma vie de Courgette
Sing

Cecil B. DeMille Award
Meryl Streep

TV-series:

Beste dramaserie
The Crown
Game of Thrones
Stranger Things
This Is Us
Westworld

Beste komische of muzikale serie
Atlanta
Black-ish
Mozart in the Jungle
Transparent
Veep

Beste miniserie of televisiefilm
The People v. O. J. Simpson: American Crime Story
American Crime
The Dresser
The Night Manager
The Night Of

Beste acteur in een dramaserie
Billy Bob Thornton - Goliath als Billy McBride
Rami Malek - Mr. Robot als Elliot Alderson
Bob Odenkirk - Better Call Saul als James Morgan 'Jimmy' McGill
Matthew Rhys - The Americans als Philip Jennings
Liev Schreiber - Ray Donovan als Raymond 'Ray' Donovan

Beste actrice in een dramaserie
Claire Foy - The Crown als Queen Elizabeth II
Caitriona Balfe - Outlander als Claire Beauchamp Randall/Fraser
Keri Russell - The Americans als Elizabeth Jennings
Winona Ryder - Stranger Things als Joyce Byers
Evan Rachel Wood - Westworld als Dolores Abernathy

Beste acteur in een komische of muzikale serie
Donald Glover - Atlanta als Earnest 'Earn' Marks
Anthony Anderson - Black-ish als Andre 'Dre' Johnson Sr.
Gael García Bernal - Mozart in the Jungle als Rodrigo De Souza
Nick Nolte - Graves als Richard Graves
Jeffrey Tambor - Transparent als Maura Pfefferman

Beste actrice in een komische of muzikale serie
Tracee Ellis Ross - Black-ish als Dr. Rainbow 'Bow' Johnson
Rachel Bloom - Crazy Ex-Girlfriend als Rebecca Nora Bunch
Julia Louis-Dreyfus - Veep als Selina Meyer
Sarah Jessica Parker - Divorce als Frances Dufresne
Issa Rae - Insecure als Issa Dee
Gina Rodriguez - Jane the Virgin als Jane Gloriana Villanueva

Beste acteur in een miniserie of televisiefilm
Tom Hiddleston - The Night Manager als Jonathan Pine
Riz Ahmed - The Night Of als Nasir 'Naz' Khan
Bryan Cranston - All the Way als President Lyndon B. Johnson
John Turturro - The Night Of als John Stone
Courtney B. Vance - The People v. O. J. Simpson: American Crime Story als Johnnie Cochran

Beste actrice in een miniserie of televisiefilm
Sarah Paulson - The People v. O. J. Simpson: American Crime Story als Marcia Clark
Felicity Huffman - American Crime als Barbara 'Barb' Hanlon
Riley Keough - The Girlfriend Experience als Christine Reade/'Chelsea Rayne'/'Amanda Hayes'
Charlotte Rampling - London Spy als Frances Turner
Kerry Washington - Confirmation als Anita Hill

Beste mannelijke bijrol in een televisieserie, miniserie of televisiefilm
Hugh Laurie - The Night Manager als Richard Onslow Roper
Sterling K. Brown - The People v. O. J. Simpson: American Crime Story als Christopher Darden
John Lithgow - The Crown als Winston Churchill
Christian Slater - Mr. Robot als Mr. Robot / Edward Alderson
John Travolta - The People v. O. J. Simpson: American Crime Story als Robert Shapiro

Beste vrouwelijke bijrol in een televisieserie, miniserie of televisiefilm
Olivia Colman - The Night Manager als Angela Burr
Lena Headey - Game of Thrones als Cersei Lannister
Chrissy Metz - This Is Us als Kate Pearson
Mandy Moore - This Is Us als Rebecca Pearson
Thandie Newton - Westworld als Maeve Millay

Gedetineerden krijgen 'coldcasekalender'

In vijf gevangenissen zijn aan gedetineerden kalenders uitgedeeld met daarop onopgeloste misdrijven. De politie hoopt dat de kalenders leiden tot nieuwe tips om zo de zaken alsnog op te lossen. Het gaat om een proef, meldt de politie maandag.

Volgens politie en justitie is onder gevangenen relatief veel kennis aanwezig over gepleegde misdrijven. Op de kalender staan 52 onopgeloste zaken uit het hele land, die veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt. De cold case-teams vermoeden dat nieuw onderzoek in deze zaken kansrijk is.

De kalenders zijn uitgedeeld in gevangenissen in Leeuwarden, Zutphen, Sittard, Zwaag en in Justitieel Complex Schiphol. Als de methode succesvol blijkt, worden de kalenders in alle gevangenissen uitgereikt.

Nederland telt ongeveer 1500 onopgeloste zaken die als cold case te boek staan. Vaak is daarbij iemand om het leven gekomen.

Gedetineerden krijgen 'coldcasekalender'
Gedetineerden krijgen 'coldcasekalender' (Foto: ANP)

'Trump accepteert conclusie Russische hacks'

Donald Trump aanvaardt de conclusie van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat Rusland achter de hacks van de Democratische Partij zit. Dat heeft toekomstige stafchef van Trump, Reince Priebus, gezegd.

De opmerkingen van Priebus staan haaks op eerdere uitlatingen van Trump. De toekomstige president deed beweringen dat de cyberaanvallen van Rusland het doel hadden hem in het zadel te helpen telkens af als nonsens. Volgens Trump kon China, Amerika zelf of een willekeurige hacker achter de cyberaanvallen zitten.

Trump staat onder grote druk van de Republikeinse Partij om de conclusies van de inlichtingendiensten te accepteren. Zou hij de conclusie niet aanvaarden, dan zou hij wellicht nog meer steun van de Republikeinen verliezen.

Trump accepteert conclusie Russische hacks
Trump accepteert conclusie Russische hacks (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.