FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 januari 2017

Script voor Uncharted-film is af

Schrijver Joe Carnahan heeft op Instagram triomfantelijk een foto gezet van het script voor de Uncharted-film. Verhalen over de film gonzen al sinds 2009 rond in Hollywood. Het is nog niet bekend wie de hoofdrol van Nathan Drake op zich neemt. Mark Wahlberg was bevestigd, maar ziet bij nader inzien af van dit buitenkansje.

De regisseur Shawn Levy staat klaar om te beginnen. Sony Pictures Entertainment en strip-film producer Avi Arad zijn de grote namen achter de financiële aspecten. Wanneer wij het eindresultaat mogen bewonderen is nog een mysterie.

Janssen uitgelachen op BBC

Vincent Janssen komt bij Tottenham Hotspur in een steeds lastiger situatie terecht. Ook tegen Aston Villa kon de aanvaller zondag geen potten breken.

Janssen kreeg in het FA Cup-duel een basisplaats en Tottenham won uiteindelijk met 2-0. Beide treffers werden echter pas gemaakt nadat de wederom teleurstellende spits was gewisseld. De wedstrijd tegen Aston Villa werd live uitgezonden op de BBC en hun analisten waren na afloop niet bepaald mild in hun commentaar.

In de studio op White Hart Lane werd Janssen door Gary Lineker, zelf oud-speler van de Spurs, een 'slap aftreksel van Roberto Soldado' genoemd. De Spaanse aanvaller speelde twee jaar voor Tottenham en hij faalde hopeloos. De andere BBC-analisten (Alan Shearer, Dion Dublin en Jermaine Jenas) zeiden medelijden met Janssen te hebben.

"De manager moest hem er wel afhalen. Zijn reputatie staat op zo'n moment ook op het spel", aldus Shearer. Janssen werd na een uur vervangen voor Dele Alli. Namens de Spurs wisten Ben Davies en Heung-Min Son daarna te scoren, waardoor het 2-0 werd.

Prins en Mandigers vroeg klaar op Lakeside, 'Wolfie' kruipt door oog van de naald

Sharon Prins en Willem Mandigers hebben hun eerste partij op Lakeside niet weten te winnen. Prins verloor van Lisa Ashton en Willem Mandigers kwam niet voorbij Krzysztof Ratajski. Van de Nederlandse darters die nu in acite zijn gekomen heeft alleen Aileen de Graaf haar partij in de eerste ronde weten te winnen. 

Prins kon in de eerste set tegen de als tweede geplaatste Aston goed mee. Ze miste zelfs op 2-2 bullseye on de eerste set te kunnen pakken. De set ging alsnog naar de Engelse, waarna het eigenlijk gespeeld was. In de tweede set ging bij Ashton het gas erop en trok de tweede set met 3-0, en daarmee de partij, naar haar toe.  

Mandigers moest Lakeside beginnen in de voorronde. Hij plaatste zich voor Lakeside via het kwalificatietoernooi. Hij in het duel tegen Ratajski steeds op voorsprong maar kon het nooit afmaken. Er was een tiebreak nodig in de beslissende set. Op 3-3 wist Ratajski de beslissende break te plaatsen en vervolgens met een 104-finish de partij uit te gooien. 

Ook Martin Adams kwam weer in actie. De 60-jarige Engelsman is bezig aan zijn 24e optreden op het WK van de BDO. Hij opende zijn toernooi tegen Ryan Joyce en zag zijn tegenstander tot twee keer toe op voorsprong komen. Adams kon steeds terugkomen, waardoor een beslissende set nodig was.

In de beslissende set kwam Joyce snel op 2-0 voorsprong maar met finishes van 129 en 86, maar Adams bracht de wedstrijd tot een verlenging. Via een 115 finish strafte hij missers van Joyce af maar kon de wedstrijd niet afmaken. Joyce kwam terug en gooide 164 uit om er een sudden death-leg te forceren. Adams liet vervolgens zien wie er de betere speler was en trok de partij naar zich toe. 

Uitslagen Lakeside 2017 - zondag 8 januari - eerste ronde (tenzij anders aangegeven) 

Martin Adams (Eng) - Ryan Joyce (Eng) 3-2
Tom Sawyer (USA) - Paul Hogan (Eng) 0-3 (voorronde)
Lisa Ashton (Eng) - Sharon Prins (Ned) 2-0 (vrouwen)
Scott Mitchell (Eng) - Mark McGrath (N-Z) 3-0

Krzysztof Ratajski (Pol) - Willem Mandigers (Ned) 3-2 (voorronde)
Fallon Sherrock (Eng) - Olive Byamukama (Sch)  2-0 (vrouwen) 
Raymond Smith (Aus) - Davy van Baelen (Bel) - 3-2 (voorronde)
Jamie Hughes (Eng) - Martin Atkins (Eng) - 3-1

FOK! sportfoto-onderschrift week 1

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is BB-King met het volgende onderschrift: "Ik voel het al, u heeft iets te zwaar getafeld afgelopen kerst!"

De opgave van deze week:

De technische staf van ADO Den Haag is druk bezig met een laptop tijdens het trainingskamp van de club, waar zijn de heren mee bezig? (Pro Shots / Marcel Bonte)
De technische staf van ADO Den Haag is druk bezig met een laptop tijdens het trainingskamp van de club, waar zijn de heren mee bezig? (Pro Shots / Marcel Bonte)

Viertal DCTV-series verlengd, Constantine terug als animatie

Voor wie nog geen genoeg heeft van de avonturen van Green Arrow, the Flash, Supergirl, the Atom, Vixen, White Canary en nog een berg anderen heeft The CW goed nieuws voor je: het viertal DCTV-series van de tv-zender keert na de zomer gewoon terug met nieuwe seizoenen.

De series zijn nu op winterstop; later deze maand vervolgen het vijfde seizoen van Arrow, het tweede seizoen van Supergirl, het derde seizoen van The Flash en het tweede seizoen van Legends of Tomorrow. In Nederland betekent dat ook een vervolg voor Arrow (dat bij Netflix te zien is); de andere series zijn bij ons niet legaal te zien, behalve The Flash, dat bij FOX wordt uitgezonden, maar achterloopt met afleveringen.

The CW maakte de vernieuwing van de series bekend tegelijk met het nieuws over hetzelfde lot voor Supernatural, Jane the Virgin en Crazy Ex-Girlfriend. Tegelijk werd bekend dat John Constantine, het DC-personage dat in 2014 een tv-serie had en in 2015, nadat de serie geannuleerd was, een gastrol beleefde in Arrow, een doorstart maakt in animatievorm. The CW heeft een Constantine-serie besteld voor hun onlineplatform CW Seed, waar ook de animatieserie Vixen wordt uitgezonden. Vixen speelt zich af in hetzelfde universum als de live-action series (het personage had kort een gastrol in Arrow en een familielid is te zien in tijdreisserie Legends of Tomorrow), en dat zal ook gelden voor Constantine. Matt Ryan, die in de NBC-serie de rol speelde, zal hier de stem inspreken.

DCTV crossover promo

Jimmy Butler leidt Chicago Bulls langs Toronto Raptors

Acht wedstrijden werden er afgelopen nacht gespeeld in de NBA. De meest opmerkelijke prestatie werd geleverd door Jimmy Butler van de Chicago Bulls. De forward had een belangrijk aandeel in het ongedaan maken van een achterstand van 19 punten en het behalen van een overwinning in verlenging.

De Toronto Raptors staan al een tijd op de tweede plaats in de Eastern Conference. Ver achter de ongenaakbare Cleveland Cavaliers, maar ruim voor een pak achtervolgers waar Chicago ook toe behoort. Chicago kent een heel wisselvallig seizoen. De ploeg zag Derrick Rose, Pau Gasol en Joakim Noah vertrekken, heeft nauwelijks schutters en heeft te maken met een onhandelbare Rajon Rondo. Desalniettemin sprokkelt de ploeg genoeg overwinningen bij elkaar om zich te handhaven in het oosten.

De belangrijkste reden voor het relatieve succes van de Bulls is forward Jimmy Butler. De afgelopen weken heeft hij een paar maal bijna in zijn eentje zijn ploeg in de slotfase naar de overwinning gesleept, met een 52-punts wedstrijd tegen Charlotte als hoogtepunt.

In de wedstrijd van afgelopen nacht nam Toronto in de eerste helft een ruime voorsprong, 48-61. Laat in het derde kwart bedroeg de maximale voorsprong van de Raptors 19 punten. In het vierde kwart, aangespoord door een enthousiast publiek in de United Center, wisten de Bulls in rap tempo terug te komen en de voorsprong te pakken. Doug McDermott en Nikola Mirotic maakten twee belangrijke driepunters voor de Bulls, DeMar DeRozan scoorde de laatste zes punten voor de Raptors, 111-111.

De verlenging ging lange tijd gelijk op. In de laatste minuut legde Butler aan met een 118-116 voorspong. Hij miste, maar zijn Braziliaanse ploeggenoot Felicio pakte te rebound. Butler kreeg een herkansing en faalde niet. Met een driepunter bracht hij het verschil op vijf. Toronto wist niet meer terug te komen, waardoor de Bulls met een zwaarbevochten 123-118 overwinning tevreden konden gaan douchen.

Butler eindige voor de derde keer in de laatste zes wedstrijden met 40 punten of meer. Hij noteerde 42 punten, 10 rebounds en 5 assists. Dwyane Wade en Doug McDermott voegden 20 en 17 punten toe.

Highlights van de Bulls tegen de Raptors. Bron: YouTube.

Bij de Raptors was DeMar DeRozan goed voor 36 punten. Kyle Lowry liet zich met 27 punten, 9 rebounds en 12 assists verre van onbetuigd. De enige NBA ploeg uit Canada ziet na de vierde nederlaag in zes wedstrijden de Boston Celtics dicht naderen op de ranglijst.

Boston boekte een tamelijk onbedreigde overwinning op de New Orleans Pelicans, 117-108. De kleine grote man Isaiah Thomas leverde weer een indrukwekkende wedstrijd af. De kleinste man in de NBA scoorde 38 punten. Boston heeft nu tien van de laatste twaalf wedstrijden gewonnen.

Bij de New Orleans Pelicans was Anthony Davis met 36 punten en 15 rebounds weer erg dominant. Donatas Motiejunas debuteerde bij de Pelicans. De Litouwer kwam over van de Houston Rockets. Hij speelde vanaf de bank een aardige wedstrijd met 11 punten, 5 rebounds, 4 assists.

De Oklahoma City Thunder boekte een eenvoudige zege op de Denver Nuggets, 121-106. Na drie nederlagen op rij een welkom resultaat voor de Thunder. Uiteraard was Russell Westbrook de grote man bij OKC. Met 32 punten, 17 rebounds en 11 assists noteerde hij zijn 17e triple double van het seizoen. Alleen Magic Johnson, Oscar Robertson en Wilt Chamberlain wisten dit aantal in één seizoen te halen.

Nuggets guard Emmanuel Mudiay zal slecht slapen. Niet alleen had hij de niet te benijden taak om Westbrook te verdedigen, hij eindigde de wedstrijd met 0 punten. Mudiay miste al zijn negen schotpogingen. Wilson Chandler werd met 24 punten topscorer bij de Nuggets.

De San Antonio Spurs blijven in het spoor van de Golden State Warriors. In een dominante tweede helft werd gewonnen van de Charlotte Hornets, 102-85. De Spurs zagen in Davis Bertans een onwaarschijnlijke topscorer. De Letse rookie speelde slechts 18 minuten, maar hij miste slechts één schot op weg naar 21 punten. Het is de kracht van de Spurs dat op elke willekeurige avond elke speler op kan staan en het verschil kan maken. Pau Gasol (5 punten), Tony Parker (2) en Manu Ginobili (3) lieten het collectief afweten.

Uitslagen

Indiana Pacers – New York Knicks 123-109
Boston Celtics – New Orleans Pelicans 117-08
Chicago Bulls – Toronto Raptors 123-118 (OT)
Oklahoma City Thunder – Denver Nuggets 121-106
Minnesota Timberwolves – Utah Jazz 92-94
Dallas Mavericks – Atlanta Hawks 82-97
San Antonio Spurs – Charlotte Hornets 102-85

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 27-8
Toronto Raptors 24-12
Boston Celtics 23-14
Atlanta Hawks 21-16
Charlotte Hornets 20-18
Indiana Pacers 20-18
Milwaukee Bucks 18-17
Chicago Bulls 19-18
Washington Wizards 17-18
New York Knicks 17-20
Detroit Pistons 17-21
Orlando Magic 17-21
Miami Heat 11-27
Philadelphia 76ers 9-25
Brooklyn Nets 8-27


Western Conference

Golden State Warriors 31-6
San Antonio Spurs 30-7
Houston Rockets 29-9
Los Angeles Clippers 25-14
Utah Jazz 23-15
Memphis Grizzlies 23-16
Oklahoma City Thunder 22-16
Sacramento Kings 15-21
Portland Trail Blazers 16-22
Denver Nuggets 14-22
New Orleans Pelicans 14-24
Los Angeles Lakers 14-24
Phoenix Suns 12-25
Minnesota Timberwolves 11-26
Dallas Mavericks 11-26

Verbeek: "Zou best Twente willen trainen"

Gertjan Verbeek heeft nog altijd de wens om ooit FC Twente te coachen. Dat liet de huidige trainer van VfL Bochum in een interview weten.

"Ik zou best trainer van FC Twente willen zijn. Als jongetje woonde ik bij meerdere spelers van het eerste elftal van Twente in de straat. Een deel van mijn hart ligt nog steeds bij die club", zei Verbeek dit weekend volgens Berkelland Nieuws tijdens een forumavond in Eibergen.

Verbeek heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij FC Twente een warm hart toedraagt. In zijn periode bij AZ was de 54-jarige trainer al in beeld bij de Tukkers, die toen een opvolger zochten voor Steve McClaren. Na zijn periode in Alkmaar vertrok de Deventernaar echter naar Duitsland.

Na één jaar bij 1. FC Nürnberg kwam Verbeek in december 2014 bij VfL Bochum terecht. Met die club staat hij momenteel op de elfde plaats in de Tweede Bundesliga.

Eerste huizen Ede weer aangesloten op gas

De eerste woningen in de wijk Maandereng in Ede worden zondagavond tussen 18.00 en 22.00 weer aangesloten op het gasnet. Dat bevestigt netbeheerder Liander. Maandagmorgen gaat het bedrijf verder met de gasaansluitingen.

De gasstoring die zaterdag in Ede ontstond door een gat in een leiding onder een afrit van de A12, zorgde ervoor dat ongeveer vijfhonderd huishoudens zonder gas kwamen te zitten. Door de breuk kwam er water in de leidingen terecht waardoor de gasleidingen eerst moesten worden schoongemaakt. Zondagmiddag meldde Liander nog dat de "zeer vervelende situatie nog enkele dagen kan duren".

Drie scholen in de getroffen wijk blijven maandag dicht, maar een kinderdagverblijf in dezelfde buurt gaat maandag wel open. De gedupeerden krijgen van Liander compensatie voor de gasonderbreking.

Eerste huizen Ede weer aangesloten op gas
Eerste huizen Ede weer aangesloten op gas (Foto: ANP)

Geen witte kerst, toch druk op de weg

Niet vaak stonden er tijdens de kerstvakantie zoveel files als afgelopen keer. De VerkeersInformatieDienst spreekt van de drukste kerstvakantie in de afgelopen vijf jaar. Best bijzonder, vindt de VID, want langdurige winterse perikelen bleven uit, op één dag ijzel na.

De vorige kerstrecords, in 2009 en 2010, werden veroorzaakt door aanhoudend winters weer. Toen was er wel sprake van een witte kerst.

De verkeersdienst zoekt de oorzaak bij de aantrekkende economie, waardoor veel mensen deze vakantie de auto pakten richting pretparken, meubelboulevards en bouwmarkten. Vooral de Efteling, Dierenpark Amersfoort en de shows van Freek Vonk trokken veel publiek. Ook waren er de vuurwerkfiles: flinke drukte in Duitsland, net over de grens, door vuurwerkkopers uit Nederland.

Geen witte kerst, toch druk op de weg
Geen witte kerst, toch druk op de weg (Foto: ANP)

Miljoenen voor bewaken spoorovergangen

Het kabinet trekt nog eens 25 miljoen euro uit om tot dusver onbewaakte spoorwegovergangen toch te beveiligen. Sommige overwegen verdwijnen, andere krijgen bijvoorbeeld spoorbomen of worden uitgerust met waarschuwingssignalen.

Voor het beveiligen van de overgangen lag al 10 miljoen euro klaar, maar staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) doet daar nog eens 25 miljoen bij. Dijksma hoopt provincies en gemeenten zover te krijgen ook wat extra geld op tafel te leggen, zei ze in het Overijsselse praatprogramma Politiek in de Pol.

Nederland telt nog ruim honderd onbewaakte overwegen. Eind vorig jaar vielen achttien gewonden bij een aanrijding tussen een trein en een melkwagen op een onbewaakte spoorwegovergang in het Groningse Winsum. Die overweg, waar de afgelopen jaren al tweemaal een dode viel, is inmiddels gesloten.

Miljoenen voor bewaken spoorovergangen
Miljoenen voor bewaken spoorovergangen (Foto: ANP)

Kramer soeverein naar Europese titel

Sven Kramer is voor de negende keer Europees kampioen allround schaatsen geworden. Hij reed op de tien kilometer bijna op zijn gemakje naar de afstandszege en de Europese titel.

Kramer nam het in slotrit op tegen zijn landgenoot Jan Blokhuijsen, op wie de Fries al een grote voorsprong had. De twee reden lang gelijk op maar met nog drie rondjes te gaan vond Kramer het tijd om deze veilig te stellen. Hij eindigde uiteindelijk met een rondje 28,4 en klopte Blokhuijsen met vijf seconden, 13.06,30 om 13.11,95.

De derde plek in het klassement leek lang te gaan naar de Noor Sverre Lunde Pedersen, maar hij stortte in de laatste rondes in gaf zo zijn derde plek nog weg. Die was nu voor de Belg Bart Swings.


Sven Kramer viert de overwinning op de 10 kilometer (Pro Shots / Erik Pasman)

Uitslag 10.000 meter

# Naam Tijd
1 Sven Kramer (Ned) 13.06,30
2 Jan Blokhuijsen (Ned) 13.11,95
3 Bart Swings (Bel) 13.15,54
4 Douwe de Vries (Ned) 13.24,83
5 Andrea Giovannini (Ita) 13.41,37

Eindklassement

# Naam Punten
1 Sven Kramer (Ned) 148.699
2 Jan Blokhuijsen (Ned) 149.816
3 Bart Swings (Bel) 151.293
4 Sverre Pedersen (Noo) 151.933
5 Douwe de Vries (Ned) 152.251

Awesome Games Done Quick 2017 van start

Om 18:00 uur Nederlandse tijd is Awesome Games Done Quick 2017 begonnen, een evenement waarin speedrunners van over de hele wereld samenkomen om in één week games zo snel mogelijk uit te spelen om geld op te halen voor het goede doel.

Voor AGDQ 2017 gaat het geld naar de Prevent Cancer Foundation. Vorig jaar werd ruim 1,2 miljoen dollar opgehaald met dit event. Het is in ieder geval tof om naar te kijken. Het schema is hier te bekijken, de stream kun je hier vinden op Twitch of als je wil hieronder. Op moment van schrijven is Iongravirei bezig met zijn speedrun van Ape Escape 2

Singer-songwriter Peter Sarstedt overleden

Op 75-jarige leeftijd is de Brits-Indiase singer-songwriter Peter Sarstedt overleden. Begin 1969 scoorde de in Delhi geboren zanger een wereldhit met Where Do You Go To My Lovely. Uit een verklaring van zijn familie aan de BBC blijkt dat hij al zes jaar ziek was, hij leed aan een zeldzame hersenziekte.

Where Do You Go To My Lovely stond in 1969 vier weken op de hoogste plaats in de Britse charts en belandde ook in andere landen bovenaan de hitlijsten. Recent stond het nummer nog in de Top 2000, op plaats 1748. Het nummer is eveneens te horen in de Amerikaanse korte film Hotel Chevalier uit 2007.

Andere nummers van Sarstedt zijn Beirut, Take Off Your Clothes, I Am A Cathedral en Frozen Orange Juice.

Singer-songwriter Peter Sarstedt overleden
Singer-songwriter Peter Sarstedt overleden (Foto: BuzzE)

Grunberg geeft rondje aan Volkskrantlezers

Arnon Grunberg houdt woord. De schrijver organiseerde zondag een borrelavond voor zo'n 1000 lezers van de Volkskrant in het Amsterdamse hotel American. De schrijver voorspelde vorig jaar dat Hillary Clinton de Amerikaanse verkiezingen zou winnen. Zo niet, schreef Grunberg in zijn column, dan beloofde hij om duizend lezers van de Volkskrant op wodka en wijn te trakteren.

Na de verkiezingen bleek dat niet Hillary maar Donald Trump de verkiezingen had gewonnen en schreef hij dat hij zijn belofte zou nakomen: "Laten we een avond in januari 2017 organiseren". Lezers konden zich via een mailadres aanmelden. Binnen een paar uur was de limiet van duizend aanmeldingen al overschreden.

Volgens de Volkskrant vreest Grunberg dat hij de kosten van de avond voor eigen rekening moet nemen, al hoopt hij dat 'de Volkskrant iets kan bijdragen als het echt uit de hand loopt.'

Grunberg geeft rondje aan Volkskrantlezers
Grunberg geeft rondje aan Volkskrantlezers (Foto: BuzzE)

Open huis Velsertunnel trekt 10.000 man

Zo'n 10.000 mensen hebben zondag de Velsertunnel van binnen en van buiten bekeken. De tunnel tussen IJmuiden en Beverwijk was maandenlang dicht en is grondig gerenoveerd. Zondag mocht het publiek komen kijken.

Dat kon oorspronkelijk zaterdag ook, maar door het extreme weer was dat afgelast. Rijkswaterstaat had voor beide dagen zo'n 11.000 kaarten vergeven en had besloten dat ook mensen met een zaterdagkaartje op zondag welkom waren. Daarvoor zijn wel veel extra medewerkers en beveiligers ingezet en ook was er meer catering, parkeerruimte en fietsrekken geregeld.

Verreweg de meeste mensen kwamen uit de regio, volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Die rijden ook het vaakst door de tunnel en hebben ook best last gehad van de lange afsluiting."Maandagmorgen 16 januari heropent de tunnel en kan het spitsverkeer er om uiterlijk 05.00 uur weer doorheen.

Open huis Velsertunnel trekt 10.000 man
Open huis Velsertunnel trekt 10.000 man (Foto: ANP)

Truck rijdt in op voetgangers in Jeruzalem

Minstens drie mensen zijn zondag om het leven gekomen toen in Jeruzalem een vrachtwagen op een promenade inreed op voetgangers. Minstens vijftien anderen raakten gewond, van wie twee ernstig. De Israëlische politie spreekt van een terroristische daad.

De chauffeur van de truck is doodgeschoten, zo berichtte de radio.

De aanslag vond plaats direct bij de muur die de oude binnenstad van Jeruzalem omgeeft. Volgens de politie lagen er na de aanrijding overal op de promenade lichamen van slachtoffers.

Update 17:00 uur:
Bij deze aanslag zijn minstens vier Israëliërs doodgereden. Vijftien anderen raakten gewond, zo meldden hulpverleners ter plaatse. De politie deelde mee dat de slachtoffers soldaten zijn. De doden zijn drie jonge vrouwen en een man.

De dader is volgens diverse media doodgeschoten. Het zou gaan om een Palestijn uit de wijk Jabel Mukaber in Jeruzalem. De politie deelde mee dat de chauffeur 'buiten gevecht is gesteld.' Enkele gewonden zitten nog steeds vastgeklemd onder de vrachtwagen.

De chauffeur reed volgens de politie bewust in op de groep soldaten die zojuist uit een autobus was gestapt.

De wijk Armon Hanaziv, waar de aanslag plaatsvond, ligt sinds 1967 in het door Israël veroverde deel van Jeruzalem. De Palestijnen eisen het stadsdeel sindsdien op. Israël beschouwt Jeruzalem als zijn eeuwige, ondeelbare hoofdstad. Sinds de herfst van 2015 is het onrustig in Armon Hanaziv en komen er aanslagen voor

IS
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag gezegd dat er aanwijzingen zijn dat de Palestijnse vrachtwagenchauffeur een aanhanger is van Islamitische Staat.

"We kennen de identiteit van de aanvaller en alles wijst er op dat hij een aanhanger is van Islamitische Staat. We hebben de wijk waar hij vandaan kwam, Jabel Mukaber, afgesloten en we nemen verdere maatregelen waarover ik verder niet in detail wil gaan'', zei Netanyahu in een verklaring.

Het incident was de dodelijkste Palestijnse aanslag in Jeruzalem in maanden en was gericht op officieren in opleiding die uitstapten bij een bushalte op de Armon Hanatziv-promenade.

Van der Poel en Vos Nederlands kampioen veldrijden

Onder gladde omstandigheden is Mathieu van der Poel zondagmiddag voor de derde keer op rij Nederlands kampioen geworden. De andere podiumplaatsen werden in genomen door Corné van Kessel en Joris Nieuwenhuis, laatstgenoemde is ook Nederlands kampioen bij de beloften categorie. Bij de vrouwen werd Marianne Vos kampioen voor Lucinda Brand en Sophie de Boer.

Om 13.30 uur gingen in totaal 56 elite- en belofterenners van start om uit te maken wie de nieuwe Nederlands kampioen zou worden.

Corné van Kessel en Sieben Wouters hadden de beste start. Van de favorieten had alleen David van der Poel een slechte start. Na de eerste ronde was er een kopgroep van vijf renners met Van Kessel, Nieuwenhuis, Van der Poel, Wouters en Van der Haar. 

Even later scheidden Van Kessel, Nieuwenhuis en Van der Poel zich af van de rest. In ronde drie nam van der Poel voor het eerst de leiding in de wedstrijd en reed hij direct weg. Vanaf dat moment kon alleen pech de overwinning nog in de weg staan.

Voor plaats twee maakten Van Kessel en belofterenner Nieuwenhuis er een mooie strijd van. Uiteindelijk trok Van Kessel aan het langste einde. Wegrenner Lars Boom kon op dit gladde en bochtige parcours geen rol van betekenis spelen en finishte op een tiende plaats.

Marianne Vos voor de zesde keer in haar carrière Nederlands kampioen geworden. Al in de eerste ronde ging de Brabantse er vandoor. Lucinda Brand en Sophie de Boer finishten respectievelijk op plaats twee en drie. 

Thalita de Jong had bij de start kettingproblemen en moest vanuit het achterveld de achtervolging inzetten. De kampioene van vorig jaar kon daardoor geen rol van betekenis spelen.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel
2. Corné van Kessel
3. Joris Nieuwenhuis (kampioen belofte categorie)
4. Lars van der Haar
5. David van der Poel

Uitslag vrouwen
1. Marianne Vos
2. Lucinda Brand
3. Sophie de boer
4. Maud Kaptheijns
5. Thalita de Jong

Intel toont draadloze VR

Het is nog een prototype, maar het ziet er veelbelovend uit. Intel toont op CES 2017 een draadloze virtual reality-variant waarbij augmented reality wordt geïntegreerd. Je hebt alleen een headset nodig, waar reeds een pc is ingebouwd. De open source code wordt dit jaar nog vrijgegeven.

Intel noemt het concept 'Project Alloy' en de headset gebruikt meerdere Intel Real Sense camera’s. Hiermee wordt er een 3D-kaart van de ruimte om je heen gemaakt. De software projecteert daar vervolgens iets overheen, zodat je tafel bijvoorbeeld een kist wordt en je bank transformeert in een generator. Met je controllers kun je vervolgens objecten uit de lucht schieten. Gelukkig kun je je ook verstoppen achter de objecten in de kamer. De stroomvoorziening zit aan de achterkant van de headset vast en rust dus op je achterhoofd. Helaas is het niet duidelijk hoeveel het geheel weegt, hoelang je kunt spelen met een volle batterij of hoe lang het duurt om de batterij op te laden.

Intel Project Alloy

Met Project Alloy kun je je eigen handen en vrienden zien en tegelijk de gameomgeving. De mengeling van virtual reality en augmented reality noemt Intel ‘merged reality’. Op zich een logische naam voor augmented reality 2.0. Dit concept is ook met twee personen te ervaren zoals je in onderstaand filmpje vanaf 2:06 kunt zien. Er zijn natuurlijk vele toepassingen te bedenken. Als het inderdaad mogelijk is om een andere skin over objecten om je omgeving te projecteren en tegelijk je partner te kunnen zien, dan is het in theorie ook mogelijk om je partner eruit te laten zien als prinses Peach en jijzelf als Bowser.

De software (API’s) om voor Project Alloy te kunnen programmeren wordt open source. Dat betekent dat ontwikkelaars de code zonder problemen kunnen gebruiken, aanpassen en verbeteren. Op het moment zijn er al reeds een aantal ontwikkelaars bezig om software te schrijven voor Project Alloy, maar er zijn geen namen bekend gemaakt. De tech demo die Intel toonde op Intel Developer Forum afgelopen augustus was reeds veelbelovend. Voor degenen die willen weten wat er precies in Project Alloy zit en hoe het werkt kun je dit technische filmpje bekijken.

Intel werkt nauw samen met Microsoft en er komen dan ook geoptimaliseerde Windows-toepassingen voor Project Alloy. Natuurlijk laat Project Alloy je ook snel aan Microsoft’s HoloLens denken. De ontwikkelaarsversie van HoloLens is verkrijgbaar voor $3300,- en de richtprijs voor Project Alloy is nog niet bekend. Intel laat een wel heel optimistische toekomstvisie zien in hun promofilmpje. We hebben in ieder geval iets moois om naar uit te kijken.

Groenen: seksdiensten gehandicapten vergoed

De Groenen in Duitsland willen dat het ziekenfonds seksdiensten voor gehandicapten vergoedt. Dat heeft Elisabeth Scharfenberg van de Groenen gezegd in een interview met de Welt am Sonntag. "Financiering van seksdiensten voor gehandicapten is voor mij denkbaar", zegt de politica.

In Duitsland is seks in de zorg een trend. Steeds meer prostituees bieden hun diensten aan gehandicapten aan, er bestaan echter grote kwaliteitsverschillen. Financiering van seksassistenten voor gehandicapten of dementen is niet onomstreden in Duitsland. Sommigen noemen het mensonterend, anderen juist een zegen.

Scharfenberg zegt zich te baseren op Nederland, waar gehandicapten onder bepaalde voorwaarden sekswerkers op kosten van de gemeente kunnen inhuren.

Groenen: seksdiensten gehandicapten vergoed
Groenen: seksdiensten gehandicapten vergoed (Foto: ANP)

Erbanova houdt Ter Mors van zich af en is de eerste Europees kampioene sprint

Karolina Erbanova is de allereerste Europees kampioene sprint. De Tsjechische schaatsster wist haar leidende positie ternauwernood vast te houden. Jorien ter Mors pakte dankzij een ijzersterkte slotrace het zilver. Plek drie is voor Olga Fatkulina. 

Erbanova en Fatkulina, die als laatsten het ijs op kwamen werden op de proef gesteld door Ter Mors. De Nederlandse stelde het duo op de proef door Een tijd van 1.14,88 te noteren. Erbanova mocht 1,13 seconden verspelen op de laatste afstand en hield uiteindelijk 0,18 seconden over. Ze noteerde 1.15,83 en dat was voldoende. Fatkulina bezweek wel onder de druk. De Russische noteerde werd met 1.16,46 uiteindelijk vierde op de slotafstand. In het klassement zakte in het klassement van plaats twee naar drie.

Marrit Leenstra eindigde in 1.16,35 als derde op de 1000 meter en sloot haar EK sprint af op de voor haar bekende vierde plaats. De Friezin werd vorig jaar ook al vierde bij het WK sprint. Sanneke de Neeling werd vijfde op de 1000 meter (1.16,74), De 20-jarige Rotterdamse is daardoor de nummer zeven in het eindklassement.

Erbanova zegeviert op de sprint. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Erbanova zegeviert op de sprint. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Uitslag tweede 1000 meter

# Naam Land Tijd
1 Jorien  ter Mors Ned 1:14.88
2 Karolina  Erbanova Tsj 1:15.83
3 Marrit  Leenstra Ned 1:16.35
4 Olga  Fatkulina Rus 1:16.46
5 Sanneke  de Neeling Ned 1:16.74
6 Hege  Bøkko Noo 1:16.95
7 Yekaterina  Shikhova Rus 1:17.22
8 Roxane  Dufter Dui 1:18.01
9 Vanessa  Herzog Oos 1:18.17
10 Gabriele  Hirschbichler Dui 1:18.80

Eindklassement 

# Naam Land Punten
1 Karolina Erbanova Tsj 152.180
2 Jorien ter Mors Ned 152.270
3 Olga Fatkulina Rus 152.535
4 Marrit Leenstra Ned 153.580
5 Hege Bøkko Noo 154.595
6 Yekaterina Shikhova Rus 154.655
7 Sanneke de Neeling Ned 154.715
8 Vanessa Herzog Oos 156.130
9 Gabriele Hirschbichler Dui 156.820
10 Martine Ripsrud Noo 158.600

Hoodfrolspeelstser Brimstone mag eigen film niet zien op première

Een van de hoofdrolspelers uit Brimstone, de nieuwe film van regisseur Martin Koolhoven, mag maandagavond niet aanwezig zijn bij de Nederlandse première van de film in Amsterdam. De nu 14-jarige Emilia Jones speelt in de film een meisje dat in een bordeel werkt. Maar de regels van de Kijkwijzer verbieden haar in de zaal te zitten als de western, die een keuring van 16 jaar en ouder heeft, wordt gedraaid.

Dat heeft distributeur Paradiso Films zondag laten weten. De Britse actrice, die dertien was toen de film werd opgenomen, zag Brimstone wel tijdens de wereldpremière op het festival van Venetië. Maar de Nederlandse regels op dit gebied zijn strenger.

Bioscopen kunnen een boete van vele duizenden euro's krijgen als iemand onder de zestien wordt toegelaten bij een film met een 'volwassen' keuring. "Er zitten nu eenmaal een paar scènes in die de film ongeschikt maken voor kinderen onder de zestien", stelt directeur Dirk de Lille van Paradiso. "Maar het is jammer voor Emilia dat ze uitgerekend bij een film over sterke vrouwen na het applaus bij de aankondiging van de film de zaal uit moet. Ze wilde hem heel graag nog een keer zien in het prachtige Tuschinski-theater."

Eigen werk
Ook regisseur Martin Koolhoven vindt het "natuurlijk gek dat je je eigen werk niet mag bekijken. Emilia kan het heus wel aan. Maar ja, nu zal ze een borrel moeten nemen tijdens de film. Of mag dat ook al niet hier?"

De Nederlandse première vindt maandag plaats in het bijzijn van de andere vrouwelijke hoofdrolspeelster, Dakota Fanning, die speciaal voor de vertoning overvliegt uit Hollywood. Verder is ook componist Tom Holkenborg aanwezig.

Brimstone, dat vertelt over een demonische priester die het gemunt heeft op een onschuldige vrouw, draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen. Nederland is, na een aantal festivalvertoningen, het eerste land ter wereld waar de film voor gewoon publiek te zien is.

Het Nicam is in Nederland de organisatie die toezicht houdt op de Kijkwijzer. "Distributeurs bepalen zelf wat de keuring is, en als een bezoeker daar een klacht over heeft, toetsen wij die keuring'', zegt een woordvoerster. "Een eventueel besluit of er een uitzondering kan worden gemaakt voor een minderjarige actrice bij een première van een 16-plus-film, is geen taak van Nicam. Over eventuele aanpassingen van de wet gaat het ministerie van veiligheid en justitie."


Ster Brimstone mag film niet zien op première
Ster Brimstone mag film niet zien op première (Foto: BuzzE)

Politiewagen glijdt tegen groep meiden

Een politiewagen is zondagochtend vroeg in het Noord-Brabantse Heeze aangereden tegen vijf meisjes die daar liepen. Het voertuig gleed door de gladheid in een flauwe bocht van de weg. Bij een van de meisjes raakte een schouder uit de kom. Een ander moest uit voorzorg een nachtje in het ziekenhuis blijven. De andere drie zijn ook nagekeken, maar zij konden naar huis.

De agenten in de auto raakten niet gewond. De bestuurder heeft nog geprobeerd de meisjes te ontwijken, maar door de gladheid lukte dat niet. De politiewagen is tegen een boom gegleden en vlak voor een volgende boom tot stilstand gekomen

De meisjes van zestien en zeventien jaar zijn afkomstig uit Schiedam, Heeze, Hellevoetsluis en Geldrop.

De Landelijke Eenheid van de politie doet onderzoek naar het ongeluk. De ironie wil dat de politie in Heeze een aantal uur voor het ongeval nog een waarschuwing op Twitter uit liet gaan in verband met regen en gladheid. 

Politiewagen rijdt tegen vijf meisjes
Politiewagen rijdt tegen vijf meisjes (Foto: ANP)

FOK! Kiest: De kleine Christelijke partijen

Met minder dan drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen probeert FOK! een overzicht te geven van wat er te kiezen valt. In de rubriek FOK! Kiest nemen we iedere week een grote en een kleinere partij onder de loep. In de vierde aflevering: de ChristenUnie en de SGP.

Ze worden vaak in één adem genoemd, staan vaak in de schaduw van het grote CDA maar zijn meer dan eens bereid gebleken om op constructieve wijze het kabinetsbeleid te steunen, doen meer dan alleen in de Bijbel lezen hebben naast diverse overeenkomsten toch duidelijke verschillen: de ChristenUnie van Gert-Jan Segers en de Staatkundig Gereformeerde Partij van Kees van der Staaij. Op zondag.

De geschiedenis van de ChristenUnie
De ChristenUnie bestaat sinds het jaar 2000, toen de fracties van de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) en het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) besloten samen te gaan. Na de al snel vergeten Kars Veling werd André Rouvoet in 2003 de politiek leider, een uitstekend debater die onder meer het gezicht was in de campagne tegen de Europese Grondwet.

Bij de verkiezingen van 2006 scoorde de partij goed en hielp de ChristenUnie het CDA en de PvdA aan een meerderheid voor het kabinet Balkenende IV. André Rouvoet werd vicepremier (samen met Wouter Bos) en ook minister voor Jeugd en Gezin. Dit projectministerschap (maar met portefeuille) kan gezien worden als een kadootje aan de partij als dank voor de deelname, maar Rouvoet nam zijn taak serieus. Onder zijn leiding werden onder meer de Centra voor Jeugd en Gezin opgericht, en het Kindgebonden Budget ingesteld.

Hoewel de ChristenUnie zelf tevreden was over de opbrengsten van de regeringsdeelname (Rouvoet: “Opvang voor tienermoeders is een serieus alternatief voor abortus geworden, naast adoptie, maar dat kon altijd al. De beschermwaardigheid van het leven is in het beleid opgenomen. Er kwam een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers. We hebben het (program)ministerie van jeugd en gezin gekregen, een grote wens van ons. Wij kunnen niet ontevreden zijn”), zag de achterban dat iets minder, want de partij verloor licht bij de volgende verkiezingen. Rouvoet stopte (is tegenwoordig voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland) en droeg het stokje over aan Arie Slob. Hoewel niet altijd even zichtbaar, hield hij vast aan de uitgangspunten van de partij en het belang van de rol van het gezin daarin. In 2015 werd Arie Slob opgevolgd door Gert-Jan Segers, die iets meer de schijnwerpers opzoekt en bovendien bij de Algemene Beschouwingen een sterke indruk maakte.

De standpunten van de ChristenUnie
Gert-Jan Segers presenteerde in oktober het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. In een document van ruim 100 pagina's wil de partij vanuit haar Christelijke normen, waarden en tradities vooral aandacht geven aan kinderen, duurzaamheid en samenleven in vrijheid. Hiervoor is 'moreel leiderschap' nodig: "We hebben behoefte aan een moreel antwoord dat ten diepste gaat over de vraag: wat voor samenleving willen we zijn?".

De CU wil het beste voor de generaties van de toekomst. Daarom wil ze 1 miljard uittrekken voor de verhoging van de kinderbijslag en het kindgebonden budget, en voor uitbreiding van ouderschaps- en zorgverlof. Eenzelfde bedrag moet naar het onderwijs, waarmee de basisbeurs weer kan worden ingevoerd en er meer geld beschikbaar komt voor leraren en voor 'levenslang leren'. Zeer opvallend: de ChristenUnie wil niet het bijzonder onderwijs afschaffen, maar juist de openbare scholen. De Onderwijsinspectie moet de kwaliteit bewaken, maar hoe er les wordt gegeven is „aan de schoolgemeenschap op basis van een gezamenlijk gedragen identiteit en visie”

In het partijprogramma wordt John F. Kennedy geciteerd om de maatschappelijke dienstplicht te verdedigen: "Vraag niet wat je land voor jou kan doen, maar vraag wat je voor je land kunt betekenen". Iedereen moet tussen zijn 18e en 28e een half jaar dienstplicht vervullen binnen een groot spectrum van maatschappelijke sectoren. Verdringing op de arbeidsmarkt zou hiermee moeten worden voorkomen door te definiëren wat vrijwilligerswerk inhoudt. Per stageuur wordt een vergoeding van €4,50 gerekend die indien gewenst van de studieschuld kan worden afgetrokken, en gezamenlijk gefinancierd moet worden door overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven.

Als de jongeren dan klaar zijn met opleiding en dienstplicht, moet hun positie op de arbeidsmarkt versterkt worden door aanpassing van de flexwet en de WW-regeling. Een langere periode van flexwerken moet bestaan uit steeds langere flexcontracten. De loondoorbetaling bij ziekte voor kleine bedrijven moet worden teruggebracht naar één jaar. De overheid gaat bedrijven financieel tegemoetkomen voor het in dienst nemen van ouderen, arbeidsgehandicapten, langdurig werklozen en mantelzorgers.

De lasten op arbeid moeten omlaag. Daarnaast wordt het belastingstelsel versimpeld naar een systeem met twee schijven: 35% tot 70.000 euro en 49% daarboven. Pensioenpotjes worden persoonlijk. Burgers moeten meer invloed krijgen op het beleid van verzekeraars, en het aantal polissen (nu meer dan 1400) moet omlaag. Nog een opvallende uitspraak: "Er kan een moment komen dat de gemeenschappelijke munt opgegeven moet worden om de Europese Unie te behouden. Dat zullen we echter nooit eenzijdig doen".

Op het gebied van integratie stelt de ChristenUnie een verplicht twee jaar durend leer-werktraject voor met taalles, burgerschapsvorming en vrijwilligerswerk. Daarmee moeten nieuwkomers vanaf dag één 'echt burger van dit land' worden. Gedurende deze tijd krijgen ze geen inkomen, maar wel onderdak, zorg, onderwijs en indien nodig leefgeld.

De geschiedenis van de SGP
De Staatkundig Gereformeerde Partij is opgericht in 1918 en sinds 1922 onafgebroken vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, en is daarmee de oudste nog ongewijzigd bestaande politieke partij. De omvang van de partij is bijzonder constant: sinds de uitbreiding naar 150 zetels in 1956 waren er altijd twee of drie SGP’ers in de Tweede Kamer te vinden, waarbij de stemmen altijd voor het grootste deel uit de zogenaamde Biblebelt komen. Meeregeren deed de SGP nog nooit.

In het beginselprogramma van de SGP staat dat ze streeft naar een theocratie: een regering die is ingericht naar het voorbeeld uit de Bijbel. Doel is daarbij niet om een meerderheid van de kiezers voor dat idee te winnen, maar om te zorgen voor handhaving en doorwerking van die beginselen. De SGP wordt daarom ook wel een getuigenispartij genoemd.

De vorige leider van de SGP was Bas van der Vlies, het langst zittende Kamerlid ooit met een bijna mythische status. Hij was 10.599 dagen volksvertegenwoordiger en werd wel het staatsrechtelijk geweten van de Tweede Kamer genoemd. Hoewel de streng religieuze standpunten zeker niet door iedereen werden gedeeld, werd hij alom gewaardeerd om zijn inhoudelijke kennis en zijn beschaafde manier van debatteren. Van der Vlies kwam in 1986 in de Kamer, en brak in 2005 pas met de gewoonte om niet op televisie (het kastje van de duivel) te verschijnen. In juni 2010 volgde Kees van der Staaij hem op.

De standpunten van de SGP
In november presenteerde Kees van de Staaij het verkiezingsprogramma, getiteld ‘Stem voor het Leven’. In 82 pagina’s beschrijft de partij de hedendaagse uitvoering van het streven naar een theocratie. God is goed vertegenwoordigd in het programma, maar de hedendaagse problemen en uitdagingen in de samenleving komen ook duidelijk ter sprake en Van der Staaij hoopt naar eigen zeggen ook kiezers te winnen die weinig op hebben met de kerkelijke achtergrond van de partij.

Naast de religieuze achtergrond vaart de SGP een duidelijk rechtsere koers van de ChristenUnie. Dit zien we bijvoorbeeld terug op de gebieden veiligheid (5000 extra agenten), defensie (3-4 miljard extra) en Europese Samenwerking (niet meer bevoegdheden naar Brussel). De SGP is nog nooit te betrappen geweest op populisme, en de volgende twee standpunten komen dan ook echt voort uit de eigen achtergrond: geen (lokaal) stemrecht voor mensen zonder de Nederlandse nationaliteit, en een verbod op gebedsoproepen uit minaretten (niet op kerkklokken uiteraard).

We vinden de te verwachten SGP-standpunten ook terug in de bescherming van de vrijheid van onderwijs, het verbod op Godslastering, het in stand houden van de tekst ‘bij de gratie Gods’, de wet op de zondagsrust etc. etc. Recent vond in de Kamer de discussie over een vrijwillig levenseinde plaats. Het was een van de eerste keren dat de SGP echt lijnrecht tegenover het kabinetsbeleid stond.

Het verkiezingsprogramma van de SGP kwam afgelopen week nog in het nieuws. Voor het eerst staat namelijk de afschaffing van het homohuwelijk niet meer expliciet in het programma, en -nog meer voer voor discussie- de herinvoering van de doodstraf ook niet. De reden om ze weg te laten was niet omdat de partij daar niet meer achter staat, maar omdat de SGP daar bijna alleen in staat, en ze telkens veel aandacht trekken en dus afleiden van andere, belangrijkere standpunten. Lokale afdelingen willen ze nu toch graag opgenomen zien in het programma. Het partijcongres beslist daar komende zaterdag over.

De kandidaten
Voor de ChristenUnie staat Gert-Jan Segers uiteraard bovenaan. Segers is 47, opgegroeid in Leeuwarden en studeerde politicologie in Leiden. Hij komt voort uit de RPF-tak van de CU en werkte eerder onder meer voor de EO en de Gereformeerde Zendingsbond in Egypte. Voordat hij lijsttrekker werd heeft hij regelmatig deelgenomen aan maatschappelijke debatten over integratie.

Verder kent de bovenkant van de lijst geen verrassingen: de huidige kamerfractie bezet de bovenste 5 plaatsen. Op plek twee staat Carola Schouten, politiek talent van 2011, die we onder andere kennen omdat ze de voorzitter was van de kamercommissie die onderzoek deed naar de het lekken van informatie uit de ‘commissie Stiekem’.

Kees van der Staaij vinden we natuurlijk bovenaan de SGP-lijst. Hij is 48, studeerde rechten in Leiden en werkte daarna onder meer voor de Raad van State. Sinds 1998 zit hij in de Tweede Kamer. Afgelopen november won hij de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid: hij werd geroemd om zijn heldere formuleringen en zijn humor. Ook bij de SGP zijn de bovenste plaatsen ingeruimd voor de huidige fractie.

Waarom zou je op de ChristenUnie stemmen?
Omdat je vanuit je Christelijke (protestantse) roots normen en waarden belangrijk vindt, en de positie van het gezin, en kinderen in het bijzonder, wil beschermen. De jeugd moet onbezorgd zijn, maar ook vormen, en daar speelt een maatschappelijke dienstplicht een rol in. Zoek je een confessionele partij met een wat linksere sociale koers, dan zit je bij de CU op de juiste plek. Lijsttrekker Segers voert de Kamerdebatten misschien met een protestantse achtergrond, maar laat de hedendaagse realiteit duidelijk leiden bij zijn voorstellen.

Waarom zou je op de SGP stemmen?
Waarschijnlijk omdat je ouders dat ook doen, en omdat je gisteren (je leest dit immers pas maandag) van de dominee hebt gehoord dat dat de enige manier is om aan de toorn Gods te ontsnappen. Maar nu serieuzer: als je bescherming van het leven of rust op zondag belangrijk vindt, net als een heldere visie op onze staatsinrichting waarvan de basis in Den Haag ligt en niet in Brussel, dan kun je bij de SGP terecht. Als je met je stem een tegengeluid wil laten horen tegen het huidige beleid, en niet bij een populistische maar wel bij een rechts-conservatieve partij wil zijn, dan zou je de SGP kunnen overwegen. Als je voorstander bent van de doodstraf kan het overigens ook, maar de kans dat die weer wordt ingevoerd is nihil.

Waarom zou je niet op ze stemmen?
Omdat je vindt dat God geen plek hoort te hebben in de politiek. Er zijn dan op rechts of links voldoende alternatieven voor je te vinden.

Meediscussiëren over de ChristenUnie of de SGP kan op ons Verkiezingenforum.

In de volgende aflevering: de SP.

Yuskov wint 1.500m, Kramer vergroot voorsprong

Sven Kramer lijkt zijn negende Europese allroundtitel nauwelijks nog te kunnen ontgaan. Hij vergrootte op de 1.500 meter zijn voorsprong op zijn belangrijkste concurrent Jan Blokhuijsen maar won die afstand niet, Dennis Yuskov was één honderdste sneller.

Yuskov won in Heerenveen in een tijd van 1.46,54. In de slotrit reden Kramer en Blokhuijsen tegen elkaar en deelde Kramer na een goede race de genadeklap uit. Hij reed 1.46,55 terwijl Blokhuisen niet verder kwam dan 1.48,31. Met alleen nog de tien kilometer te gaan heeft Kramer zestien seconden voorsprong op Blokhuijsen.

Uitslag 1.500m

# Naam Tijd
1 Denis Yuskov (Rus) 1.46,54
2 Sven Kramer (Ned) 1.46,55
3 Sindre Henriksen (Noo) 1.47,82
4 Konrád Niedzwiedzki (Pol) 1.47,83
5 Bart Swings (Bel) 1.48,02
7 Jan Blokhuijsen (Ned) 1.48,31
11 Douwe de Vries (Ned) 1.48,75

Tussenklassement na 1.500m

# Naam Punten Verschil op 10km
1 Sven Kramer (Ned) 109.384  
2 Jan Blokhuijsen (Ned) 110.219 16,70
3 Denis Yuskov (Rus) 110.642 25,16
4 Sverre Pedersen (Noo) 110.793 28,18
5 Bart Swings (Bel) 111.516 42,64
8 Douwe de Vries (Ned) 112.010 52,52

Assassin's Creed heeft nieuw boek

Assassin’s Creed houdt van multimedia: de film gebaseerd op de Assassin’s Creed-serie is net in de Nederlandse bioscopen en het tweede boek over jongeren die spelen met de Animus is nu beschikbaar. In  Tomb of the Khan draait het om een historisch gevecht in China tegen het Mongoolse rijk.

Assassin’s Creed - Tomb of the Khan

De hoofdrolspelers uit het eerste deel van Last Descendants zijn terug en de vriendengroep is uit elkaar gevallen. Owen en Javier kiezen voor de Brotherhood of Assassins, terwijl de rest zich aansluit bij de Orde der Tempeliers. Je kan via deze link het eerste hoofdstuk lezen. Het boek is hier in digitale vorm te bestellen.

Strooiwagens 2,5 keer de wereld rond

Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben flink wat zout gestrooid op de Nederlandse snelwegen. Sinds vrijdag is vanwege de gladheid 14,9 miljoen kilo over het wegdek verspreid. Alles bij elkaar werd 103.000 kilometer gereden, meldde de dienst zondag. Dat is ongeveer tweeënhalf keer de wereld rond.

In totaal waren 546 strooiwagen op pad vanwege de ijzel die over ons land trok. De eerste wagens reden vrijdagavond in het westen uit, zondagochtend om 11.00 stopten de laatste in Limburg.

Bij Rijkswaterstaat waren 1200 man bezig met de gevolgen van het weer. Behalve strooiwagens werden ook enkele speciale wagens ingezet waarmee met warme vloeistof ijsplakkaten van de weg kunnen worden gehaald.

Strooiwagens 2,5 keer de wereld rond
Strooiwagens 2,5 keer de wereld rond (Foto: ANP)

DSB-horzel Lakeman naar Forum voor Democratie

Econometrist Pieter Lakeman, die bekend werd als voorman van gedupeerde rekeninghouders van onder meer DSB Bank, sluit zich aan bij Forum voor Democratie (FvD). Of hij aan de kandidatenlijst voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen wordt toegevoegd is nog onduidelijk. De partij van lijsttrekker Thierry Baudet stelt de lijst zaterdag vast.

Lakeman schreef in de jaren negentig een kritisch boek over immigratie. Hij gaat zich voor FvD bezighouden met de kosten van immigratie, pensioenen en pensioenfondsen en de kosten van het hoger onderwijs.

De 74-jarige Lakeman wierp zich acht jaar geleden tijdens de bankencrisis op als belangenbehartiger van rekeninghouders van DSB Bank, die hun spaargeld in gevaar zagen. Hij deed onder meer een omstreden oproep tot een zogeheten bankrun.

DSB-horzel Lakeman naar Forum voor Democratie
DSB-horzel Lakeman naar Forum voor Democratie (Foto: ANP)

Ter Mors stijgt naar derde plek in klassement, Fatkulina wint tweede 500 meter

Jorien ter Mors staat met nog één afstand te gaan op de derde plaats in het klassement van de Europese kampioenschappen sprint. De Nederlandse eindigde zondag als derde op de tweede 500 meter moest Olga Fatkulina en Karolina Erbanova voor zich dulden. 

Ter Mors moet later op zondag op de afsluitende 1000 meter 1,13 seconde goedmaken op de Tsjechische Erbanova en 1,05 seconde op de Russische Fatkulina. Ter Mors kwam een stuk sneller uit de startblokken dan zaterdag. Met 38,29 was ze bijna een halve seconde sneller dan op de openingsafstand van het toernooi. Fatkulina was met 38,07 net als zaterdag de snelste, terwijl Erbanova (38,19) weer tweede werd.

Marrit Leenstra noteerde 38,77.  Ze werd zevende en moest in het klassement zakte ze van plek derde naar vier. Het podium lijkt nu ver weg voor de Friezin, die op de 1000 meter 1,15 seconde zal moeten inlopen op Ter Mors en meer dan twee seconden op Fatkulina en Erbanova.

Sanneke de Neeling reed een persoonlijk record op de 500 meter. Met 38,77 was ze 0,09 seconde sneller dan haar oude PR en bijna viertienden sneller dan haar tijd van zaterdag (39,14). In het klassemen steeg ze een plaatsje, naar plek zeven. Ze staat op 4,16 seconde van Erbanova.

Uitslag tweede 500 meter 

# Naam Land Tijd
1 Olga  Fatkulina Rus 38.07
2 Karolina  Erbanova Tsj 38.19
3 Jorien  ter Mors Ned 38.29
4 Sanneke  de Neeling Ned 38.77
5 Hege  Bøkko Noo 38.78
6 Vanessa  Herzog Oos 38.82
7 Marrit  Leenstra Ned 38.88
8 Yekaterina  Shikhova Rus 38.91
9 Martine  Ripsrud Noo 39.27
10 Gabriele  Hirschbichler Dui 39.38

Klassement na tweede 500 meter

# Naam Land Punten Verschil op 1000 meter
1 Karolina Erbanova Tsj 114.265  
2 Olga Fatkulina Rus 114.305 +0.08
3 Jorien ter Mors Ned 114.830 +1.13
4 Marrit Leenstra Ned 115.405 +2.28
5 Yekaterina Shikhova Rus 116.045 +3.56
6 Hege Bøkko Noo 116.120 +3.71
7 Sanneke de Neeling Ned 116.345 +4.16
8 Vanessa Herzog Oos 117.045 +5.56
9 Gabriele Hirschbichler Dui 117.420 +6.31
10 Martine Ripsrud Noo 118.665 +8.80

Labyad: "Wilde per se terug naar Nederland"

Zakaria Labyad verbond zich afgelopen week tot de zomer van 2020 aan FC Utrecht. De aanvallende middenvelder is op zoek naar sportief eerherstel.

De Marokkaanse middenvelder was clubloos, nadat zijn contract bij Sporting Portugal was ontbonden. "Ik kon bij genoeg subtoppers in Frankrijk en Spanje tekenen, maar ik wilde per se terug naar Nederland", vertelde Labyad tegen het Algemeen Dagblad.

"In Nederland kennen ze mijn kwaliteiten beter dan waar dan ook. Ik ben vastbesloten weer de Zakaria Labyad te laten zien die ik bij PSV en Vitesse was." De 23-jarige verliet in 2012 Nederland en speelde vervolgens voor Sporting Portugal, Vitesse, Sporting Portugal 2 en zijn laatste minuten maakte hij voor Fulham.

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag speelde een grote rol in zijn komst naar de club. "Met Fred Rutten heeft hij me bij PSV volwassen gemaakt. Voetballend en mentaal. Ik kwam er als zestienjarige in het eerste. Mensen vergeten weleens wat er dan op je af komt allemaal. Bij PSV móet je kampioen worden, de druk is groot. Maar ik heb er dankzij deze twee trainers wel geleerd voor mezelf op te komen en me staande te houden."

Gedoe rond overdracht spullen MH17

Tijdens de overdracht zaterdag van spullen die mogelijk afkomstig zijn van de gecrashte MH17 is de indruk ontstaan dat mogelijk niet alle voor het onderzoek relevante voorwerpen vrijwillig zouden worden afgestaan. De bagage van journalist Michel Spekkers en een medereiziger is daarom zaterdag op Schiphol in beslag genomen, meldde het Openbaar Ministerie zondag.

Volgens het OM was de afspraak dat Spekkers de spullen bij aankomst op Schiphol aan de politie zou geven. Zijn medereiziger was met een rugzak van Spekkers echter op weg naar de uitgang. Hierin bleken diverse zakjes met vermoedelijk metaaldelen te zitten en één voorwerp dat mogelijk een menselijke rest zou kunnen zijn.

Spekkers weigerde vervolgens foto- en filmmateriaal van de crashsite in Oekraïne beschikbaar stellen voor het onderzoek en ook bleek hij heimelijke geluidsopnamen te hebben gemaakt, aldus het OM.

Gedoe rond overdracht spullen MH17
Gedoe rond overdracht spullen MH17 (Foto: ANP)

LB: 'Peter Jan Rens trouwt Virginia op Tenerife'

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

Peter Jan Rens en Virigina van Eck trouwen dinsdag 17 januari op Tenerife, volgens De Telegraaf heeft de productiemaatschappij van hun reallifesoap alle voorbereidingen voor de ceremonie al getroffen.

De locatie wordt voor de buitenwereld afgesloten, want beelden van de huwelijksplechtigheid zijn exclusief voor de realityserie.

Peter Jan (66) vroeg zijn vriendin Virginia eind november ten huwelijk tijdens een optreden van Django Wagner. Dat is dinsdag te zien in de tweede aflevering van de realityserie. Omdat het stel al in januari wil trouwen, moet er in korte tijd een hoop geregeld worden. Virigina gaat op zoek naar een trouwjurk en begint met een streng dieet.

Update 13.15 uur
Dankzij een tip van user Maraca in feedback kan ik jullie er op attenderen dat er op het forum nog véél meer te roddelen valt over deze komedie.

'Peter Jan Rens trouwt Virginia op Tenerife'
'Peter Jan Rens trouwt Virginia op Tenerife' (Foto: BuzzE)

'Nederlandse' start-up wint in Vegas

De start-up Siren Care heeft met de ontwikkeling van zijn high tech-sokken de TechCrunch Hardware Battlefield gewonnen. Het bedrijfje, met een Nederlander als medeoprichter en een van de directeuren, sleepte daarmee een bedrag van 50.000 dollar (ongeveer 47.500 euro) in de wacht.

De sokken zijn een vondst voor diabetespatiënten. Dankzij kleine elektronische sensoren wordt de temperatuur op verschillende punten van de voet opgemeten. Daarmee kunnen zweren worden voorspeld voor ze opduiken.

De concurrenten in de wedstrijd van website TechCrunch waren een wearable die weeën bij zwangere vrouwen in de gaten houdt, sensoren die op bouwplaatsen het risico op brand-, water- en schimmelschade in de gaten houden en een apparaat dat verschillende pillen kan identificeren.

FBI sluit terrorisme nog niet uit

De FBI sluit nog niet dat Esteban Santiago met zijn schietpartij op de luchthaven van Fort Lauderdale terroristische motieven had. Het onderzoek wijst uit dat de 26-jarige Irak-veteraan zijn aanslag in elk geval zorgvuldig had gepland.

Santiago schoot vrijdag in Florida vijf mensen dood, zes anderen raakten gewond. Hij verschijnt maandag voor een federale rechtbank voor een hoorzitting. De openbaar aanklager sluit niet dat hij de doodstraf tegen de schutter zal eisen, zo melden diverse Amerikaanse media.

Los van eventuele terroristische motieven, staat vast dat de dader psychische problemen had. Hij heeft onder meer in november zelf de FBI opgezocht en gezegd dat hij stemmen in zijn hoofd hoorde. Esteban Santiago reisde vrijdag vanuit Anchorage in Alaska met een wapen op zak naar Fort Lauderdale, waar hij in een terminal van de luchthaven het vuur opende.

FBI sluit terrorisme nog niet uit
FBI sluit terrorisme nog niet uit (Foto: ANP)

Zelfs Russen kijken op van koude

De overval die de ijskou op Europa pleegt is op sommige plekken zo hevig dat zelfs de Russen, die wel wat gewend zijn, erdoor worden verrast. In de hoofdstad Moskou stopte de thermometer in de nacht van zaterdag op zondag pas bij min 28 graden.

In het dorp Klin even ten noordwesten van Moskou werd door meteorologen 35,9 graden onder het vriespunt gemeten. Daarmee liggen de temperaturen in het westen van Rusland gemiddeld 15 graden lager dan normaal in deze tijd van de winter.

De koude beïnvloedde vooral het vliegverkeer zondag. Op de grote internationale luchthavens Sjeremetjevo en Domodedovo bij Moskou werden meer dan tachtig vluchten geschrapt. Dat verstoort met name het drukke kerstverkeer. De Russen vieren dit weekeinde Kerstmis.

Zelfs Russen kijken op van koude
Zelfs Russen kijken op van koude (Foto: ANP)

NFL play-offs: Uitslag Oakland Raiders - Houston Texans

In een NFL play-off onwaardige wedstrijd hebben de Houston Texans met 27-7 gewonnen van de Oakland Raiders. De Texans-quarterback Brock Osweiler speelde tegen alle verwachtingen in foutloos, waardoor de Texans volgende week mogen uitkomen in een 'divisional round' wedstrijd.

Het eerste kwart begon veelbelovend. Texans-kicker Nick Novak opende de score met een 50-yards field goal . De Raiders-quarterback Connor Cook, die voor het eerst in een NFL wedstrijd mocht starten, maakte in het eerste kwart een kostbare fout. Een pass werd diep in eigen gebied onderschept door de verdediging van de Texans, waardoor running backLamar Miller uiteindelijk eenvoudig een touchdown kon scoren en de stand op 10-0 bracht. Running backLatavius Murray bracht de Raiders meteen weer terug in de wedstrijd door een touchdown te scoren en de achterstand terug te brengen naar drie punten.

In het tweede kwart domineerden de Texans. Met een makkelijke 38-yards field goal bracht Novak de stand naar 13-7. Enkele minuten later wist Osweiler na een 2-yards pass wide receiver DeAndre Hopkins te bereiken voor nog een touchdown en een ruststand van 20-7. In het, slaapverwekkende, derde kwart speelden beide teams erg conservatief en werd er niet gescoord.

De Texans liepen in het vierde kwart verder uit door een touchdown van Osweiler. Met een achterstand van 20 punten leken de Raiders kansloos, maar ze probeerden toch nog terug te komen. Na een mooie drive van Cook scoorden de Raiders een touchdown met wide receiver Andre Holmes. De Texans speelden de rest van het vierde kwart weer conservatief om zoveel mogelijk tijd te verbruiken. In de rest van het kwart werd niet meer gescoord, waardoor de Texans met een 27-14 overwinning richting de 'divisional round' mogen.

De Texans spelen de volgende wedstrijd uit, maar de tegenstander staat pas vast na de wedstrijd tussen de Miami Dolphins en de Pittsburgh Steelers. Indien de Dolphins winnen gaan de Texans naar Kansas City om tegen de Chiefs te spelen. Bij winst van de Steelers moeten de Texans naar Foxborough om tegen de New England Patriots te spelen. Met het spel van vandaag zullen de Texans waarschijnlijk kansloos zijn tegen beide teams, maar de verdediging van de Texans maakt veel goed en tijdens de play-offs zijn er geen zekerheden.

PVV daalt iets in peiling De Hond

Voor het eerst in twee maanden is de PVV iets gedaald in de peiling van Maurice de Hond. De partij van Geert Wilders zakt van 36 naar 35 zetels. Met name Forum voor Democratie van Thierry Baudet lijkt daarvan te profiteren, want dat komt op een zetel.

Verder gaat DENK deze week omlaag van twee zetels naar één. Het CDA gaat er eentje omhoog en komt virtueel op vijftien.

De Hond legde ook wat beschrijvingen van politici voor aan de deelnemers van zijn peiling. Mark Rutte scoort onder andere relatief hoog met 'goede spreker' (51 procent van de ondervraagden), 'behendig' (44 procent) en 'goed leider' (38 procent). Maar de VVD-leider scoort ook het hoogst met 'draaikont' (56 procent).

Goede spreker
Wilders eindigt onder meer hoog met 'komt goed op voor zijn kiezers' (50 procent), 'goede spreker' (43 procent) en 'heeft visie' (33 procent). Hij staat echter ook bovenaan bij 'wil ik absoluut niet als premier' (58 procent).

Jesse Klaver (GroenLinks) valt onder andere goed met 'heeft visie' (37 procent) en 'inspirerend' (31 procent). Alexander Pechtold van D66 scoort met 'goede spreker' (45 procent) en 'behendig' (beide 30 procent). Sybrand Buma (CDA) is de beste bij 'is betrouwbaar' (28 procent). Bij Lodewijk Asscher van de PvdA valt vooral op dat hij op geen enkele van de voorgelegde punten eruit springt, positief noch negatief, aldus De Hond.

PVV daalt iets in peiling De Hond
PVV daalt iets in peiling De Hond (Foto: ANP)

Gameplaybeelden van geannuleerde Halo-game

Microsoft was bezig met een Halo en Mega Bloks-mashup. Mega Bloks is één van de vele LEGO-klonen, in dit geval één die vooral beter bekend is in Noord-Amerika.

Mega Bloks Halo leek dan ook geïnspireerd te zijn door het succes van de LEGO-games van Traveller's Tales de afgelopen jaren. De game zou een zelfde soort grafische stijl krijgen, een hoop opties wat betreft customization en zou een stuk meer platforming krijgen dan we van de Halo-serie gewend zijn. Mega Bloks Halo werd gemaakt door n-Space, een Amerikaanse ontwikkelaar dat in 2005 Geist maakte voor GameCube, maar later vooral op handheld en mobile games ging richten. Mega Bloks Halo was echter een project voor Xbox 360, maar zoals inmiddels bekend heeft het het levenslicht nooit gezien.

De game is zelfs nooit uit de doeken gedaan, tot nu. In een filmpje van een prototype van één campaign-missie kunnen we goed zien hoe de game eruit had komen te zien. Spelend als een Spartan, vechtend tegen de Covenant en gebruik makend van Halo-wapens zoals Energy Swords en Needlers, is de Halo-stijl in ieder geval onmiskenbaar aanwezig. Bekijk hieronder ongeveer 10 minuten aan gameplay (vanaf 1:20) van het geannuleerde Mega Halo Bloks.

Fun met Funda #43: Monument in Gennep

In Gennep staat een "karakteristiek monumentaal woonhuis" te koop. Volgens de makelaar moet de gehele woning gerenoveerd worden. Dat is een understatement als je het mij vraagt. Dankzij een gigantisch gat in het dak stroomt het water vrijelijk naar binnen, in de muren zit asbest, sommige plafonds zijn ingezakt en diverse ruimtes zitten onder de schimmel. Dit paleisje moet 175.000 euro opbrengen. Slopen en er iets nieuws neerzetten zal niet mogen, want het is een monument, het kost je dus waarschijnlijk een veelvoud van dat bedrag om het weer op te knappen.

Achtergrond-info: Dit is de oude directiewoning van een Moutfabriek. De Wijkraad Gennep schreef er in 2013 meer over:

In 1896 komt de heer Servaas Mickina naar Gennep en bouwt in 1898 bij de kruising van de rijksweg met de spoorlijn een moutfabriek.
De fabriek is een groot, rechthoekig gebouw met drie verdiepingen en 2 kelders voor het kiemproces. Op de verdiepingen werd het mout gedroogd en ging het naar de poetsmolen. Vanaf daar ging het mout naar de bierbrouwerij. De aan en afvoer van de producten liep via het spoor van de NBDS. Wanneer de oprichter 47 jaar oud is, overlijdt hij plotseling. Dhr. Grutters is de volgende eigenaar van Aurora. Al snel treedt dhr. F. Beckers in dienst. Deze laatste heeft al een machinewerkplaats in Gennep (ter hoogte van het huidige Jan Lindersplein) en hij zorgt in de fabriek voor de mechanisatie. De moutbereiding is in handen van dhr. Reinhold. De moutproductie blijft ook in de jaren 30 op peil. In 1936 brandt de fabriek voor de 5de keer af, maar wordt ook weer opgebouwd. In de Tweede Wereldoorlog wordt de fabriek gebruikt als uitkijkpost. De kelders worden gebruikt als schuilkelders. Na de oorlog wordt de schade hersteld. De fabriek is relatief klein en levert per jaar 3500 ton mout. De grootste afnemers zijn Grolsch en Heineken maar in de jaren 90 haken deze bedrijven af. In 1991 stopt de moutfabriek de productie en het terrein wordt door een projectontwikkelaar aangekocht. Deze sloopt de fabriek en bouwt daar het appartementencomplex Aurora, zoals we het nu allemaal kennen. De oude directeurswoning staat nog steeds naast het appartementencomplex, aan het begin van de Heijenseweg. Deze woning is inmiddels wel aan een flinke opknapbeurt toe....
 
En dit is de laatste bewoonster., ze is in april vorig jaar overleden.

Verdachte schietincident Thialf nog spoorloos

De politie is nog altijd op zoek naar de verdachte van het schietincident zaterdag bij ijsstadion Thialf in Heerenveen. Directeur Bert Jonker van het ingenieursbureau Clafis raakte hierbij gewond aan zijn hand. De politie weet wie de verdachte is en heeft ook naar hem gezocht bij onder meer zijn huis, familie en vrienden, maar hij is nog niet gevonden.

"We hebben gisteravond gezegd, meld je bij ons want we weten wie je bent. Maar dat is nog niet gebeurd", aldus een woordvoerster van de politie zondag.

Jonker, die met zijn bedrijf de ploeg van onder anderen Jorrit Bergsma en Irene Schouten sponsort, maakt het naar omstandigheden goed. Hij heeft zich laten behandelen aan zijn hand in het ziekenhuis.

De politie blijft zondag alert bij het stadion, maar de hoop en de verwachting is dat het vooral een leuk schaatsfeest zal worden. In het uitverkochte ijsstadion is zondag de slotdag van de EK allround en EK sprint.

Verdachte schietincident Thialf nog spoorloos
Verdachte schietincident Thialf nog spoorloos (Foto: ANP)

Nieuwe EP David Bowie uitgebracht

Ter ere van de zeventigste geboortedag van David Bowie is zondag een nieuwe EP uitgebracht. Op het mini-album staan vier nummers, waaronder het al bekende Lazarus en drie nieuwe singles.

'No Plan', 'Killing a Little Time' en 'When I Met You' werden opgenomen voor de musical Lazarus. De liedjes verschenen in oktober al op de officiële soundtrack, maar werden toen gezongen door de cast. Van het nummer 'No Plan' is zondag ook een videoclip, geregisseerd door Tom Hingston, verschenen.

Bowie werd op 8 januari 1947 geboren in Londen. Vorig jaar op 10 januari overleed hij kort na het uitbrengen van zijn laatste plaat Blackstar. De zanger bleek al enige tijd ziek.

Paus aanvaardt de risico's van het vak

Paus Franciscus weet dat hij een potentieel doelwit is voor een aanslag. Toch is hij niet van plan zich door het leven te begeven in kogelvrije auto's of beschermd door andere veiligheidsmaatregelen.

Zijn voorgangers kozen wél voor beschermde pausmobielen of bepantserde limousines. Franciscus weigert dat omdat hij dichtbij de gewone mensen wil kunnen komen. "Maar ik ben me bewust van de risico's die ik daarmee neem", zegt hij in het voorwoord van een boek van de Italiaanse auteur Andrea Tornielli.

"Misschien ben ik wel roekeloos, maar ik moet erbij zeggen dat ik geen persoonlijke angst heb. Ik ben meer bezorgd voor degenen die met me mee reizen en vooral voor degenen die ik in allerlei landen ontmoet. Het risico op een dwaas blijft bestaan. Maar de Heer is altijd aanwezig."

De Italiaanse politie heeft de afgelopen twee jaar de veiligheidsmaatregelen rond het Vaticaan flink opgevoerd naar aanleiding van de aanslagen door terroristen. Maar wie wil, kan de paus dikwijls in zijn gewone blauwe Ford Focus door de straten van Rome zien rijden, nauwelijks omgeven door bescherming.

Paus aanvaardt de risico's van het vak
Paus aanvaardt de risico's van het vak (Foto: ANP)

Dartster De Graaf op overtuigende wijze naar kwartfinale Lakeside

Dartster Aileen de Graaf staat in de kwartfinale van Lakeside, het officieuze wereldkampioenschap darts van de BDO. De 26-jarige Buntschotense versloeg in de eerste ronde Rachel Brooks met 2-0 in sets. 

De Graaf was oppermachtig en moest alleen de openingsleg van de tweede set afstaan, maar ze nam direct wraak door 116 uit te gooien. Via dubbel tien trok de uiteindelijk de partij naar zich toe. In de kwartfinale wacht Trina Guilliver. Beide dames troffen elkaar vorig jaar in de halve finale en toen bleek de tienvoudigkampioene en titelverdedigster met 2-1 te sterk. 

Bij de heren waren ook nog drie partijen. Jeff Smith won met 3-1 van de Japanner Saigo Asada en de Nieuw-Zeelander Mark McGrath won met 3-2 van de Belg Roger Janssen. Tot slot had Tony O'Shea niets in te brengen tegen Jim Williams. O'Shea won slechts twee legs en ging er met 3-0 af. 

Zondag komen er op Lakeside twee Nederlanders in actie. Sharon Prins neemt het bij de vrouwen op tegen Lisa Ashton en Willem Mandigers speelt een voorrondeduel tegen Krzysztof Ratajski. 

Bomaanslag op markt in Bagdad

Een zware explosie van een bomauto bij een groentemarkt in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft zondagochtend aan minstens twaalf mensen het leven gekost. Zeker vijftig andere bezoekers raakten gewond.

Dat hebben de politie en medische bronnen bekendgemaakt. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

De ontploffing vond plaats in het oosten van de stad, in het voornamelijk sjiitische district Jamila. De afgelopen week zijn er diverse aanslagen in Bagdad gepleegd, waarbij tientallen mensen het leven lieten. Enkele van deze aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat.

Bomaanslag op markt in Bagdad
Bomaanslag op markt in Bagdad (Foto: ANP)

'Wij zijn de vuilnismannen van de telefonie'

Als een Afrikaan zijn mobiele telefoon dumpt, kan het toestel naar Europa komen. Niet omdat er opnieuw mee wordt gebeld, maar om uit elkaar te worden gehaald. Want in elke telefoon zitten kostbare metalen, zoals goud, zilver, koper, palladium en aluminium. Die kunnen opnieuw worden gebruikt. Dat levert geld op en spaart het milieu. "Wij zijn de vuilnismannen van de telecomwereld", zegt Joost de Kluijver van de organisatie Closing the Loop.

De Kluijver koopt afgedankte toestellen op in Afrika. In Europa krijgen de metalen een tweede leven. De Kluijver laat binnenkort ongeveer 700.000 dumptelefoons uit Zambia, Rwanda en Uganda verschepen. Die wegen bij elkaar 25.000 kilo. Daarin zal 5 tot 10 kilo goud zitten, meer dan 25 kilo zilver, 3000 kilo koper en ongeveer een kwart kilo palladium. De Kluijver schat dat hij er ruim 300.000 euro voor krijgt. Daarvan gaat meer dan de helft naar de vorige eigenaren in Afrika.

Recycling is onbekend in Afrika. Van elke dertig telefoons wordt er maar één netjes afgevoerd. Honderden miljoenen oude toestellen belanden elk jaar op de vuilnisbelt of worden in de openlucht verbrand. "Een miljard euro aan grondstoffen gaat verloren. Het betekent ook dat er elk jaar voor een miljard euro aan metalen uit mijnen wordt gehaald, terwijl dat niet had gehoeven."

Bergen
De Kluijver heeft bergen moeten verzetten. "In Uganda hebben we negen maanden lang moeten uitleggen wat recycling is, dat we geen verkeerde dingen doen. Ze begrepen niet wat we aan het doen waren." In Rwanda werkt de Nederlander sinds kort samen met een grote provider, die kapotte telefoons stuurt.

Eerder haalde Closing the Loop al 300.000 toestellen op uit Azië en Afrika. Die inzameling ging soms op zijn Afrikaans, zag De Kluijver. "De hele gemeenschap doet het samen. Bij kerkdiensten in Ghana ging naast het collectemandje nog een tweede mand rond waarin mensen hun oude telefoons deden. Die lagen ongebruikt in laatjes."

Competitie
Closing the Loop krijgt steun van onder meer ING en TMG. Voor elke telefoon die zij aan hun medewerkers geven, helpen ze om een toestel op te kopen in Afrika. Closing the Loop doet bovendien mee aan een internationale competitie voor sociale ondernemingen. De hoofdprijs is 1 miljoen dollar, genoeg om nog honderdduizenden afgedankte toestellen te redden van de afvalberg.

De metalen kunnen in nieuwe telefoons terechtkomen, of in andere apparaten, zoals wasmachines. Maar het goud kan nog een bestemming hebben. De Kluijver: "Ik heb de trouwring van mijn partner laten maken van het goud uit een paar oude telefoons."

'Wij zijn de vuilnismannen van de telefonie'
'Wij zijn de vuilnismannen van de telefonie' (Foto: ANP)

Best bekeken seizoensstart Wie is de Mol?

Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? is zaterdagavond op NPO 1 met een record begonnen. Ruim 2,9 miljoen mensen keken naar de eerste aflevering. Het was daarmee de best bekeken seizoensstart ooit, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Tot dusver stond het record op de start van het vijftiende seizoen, twee jaar geleden. Toen keken 2,5 miljoen mensen. Vorig jaar schakelden dik 2,1 miljoen mensen in. Ook het 'napraten' over de eerste aflevering in Moltalk, dit jaar voor het eerst op NPO 3, trok weer veel kijkers: 828.000 mensen.

RTL 4 kon op primetime als enige een beetje tegenwicht bieden met de film Gooische Vrouwen 2. Daar keken 1,2 miljoen mensen naar. Paul de Leeuw profiteerde van Wie is de Mol? De eerste aflevering van zijn nieuwe programma Wie steelt mijn show trok direct daarna 1,3 miljoen kijkers.

Wil je meepraten over wie is de mol of de analyses van anderen lezen, dan kan dat op het forum.

Best bekeken seizoensstart Wie is de mol?
Best bekeken seizoensstart Wie is de mol? (Foto: BuzzE)

Krokodillen ontsnapt uit Thaise dierentuin

In het zuiden van Thailand in Nakhon Si Thammarat zijn zaterdag ten minste tien krokodillen ontsnapt uit een dierentuin door een overstroming. De lokale autoriteiten hebben omwonenden gewaarschuwd voor de hongerige dieren, die mogelijk agressief zijn, meldt de Bangkok Post.

De dierentuin is onderdeel van een publiek park, waar naast krokodillen ook zeldzame vogelsoorten worden gehouden. Er wordt in het park druk gezocht naar de ontsnapte dieren, in de hoop de krokodillen, met lengtes tot vijf meter, te weren uit de bewoonde gebieden.

De storm die ook het noorden van Maleisië teistert, heeft in Thailand mogelijk aan achttien mensen het leven gekost.

Krokodillen ontsnapt uit Thaise dierentuin
Krokodillen ontsnapt uit Thaise dierentuin (Foto: ANP)

Machinist op z'n bek geslagen om verhelpen storing

In Konstanz, een stad in het zuiden van Duitsland, verhielp een treinmachinist een storing waardoor de deuren van de trein niet openden, meldt het AD.

Na 20 minuten ploeteren lukte het eindelijk om de deuren open te krijgen en konden de 150 passagiers van de trein hun weg vervolgen. In plaats van een bedankje bleek één van de passagiers nogal boos te zijn. Hij liep naar de machinist toe en stompte hem na een korte woordenwisseling in het gezicht.

De man is er direct vandoor gegaan. De 50-jarige machinist is met nog onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

(Foto: ANP)
(Foto: ANP)

Metro Londen zondagavond plat door staking

Een groot deel van het personeel van de Londense metrostations legt zondagavond om 18.00 uur voor 24 uur het werk neer. De staking volgt op mislukte onderhandelingen zaterdagmiddag tussen vakbonden en de London Underground.

Het personeel is boos over het verdwijnen van nog meer arbeidsplaatsen op de metrostations en over de sluiting van loketten. Vorig jaar verdwenen er 830 geüniformeerde medewerkers, volgens de vakbonden. De medewerkers klagen dat de metrostations hierdoor in toenemende mate onveilig worden.

Het vervoersbedrijf waarschuwt reizigers voor langere reistijden. Kaartjes voor de metro zijn geldig in de bus. Het overige openbaar vervoer functioneert wel.

Metro Londen zondagavond plat door staking
Metro Londen zondagavond plat door staking (Foto: ANP)

Stankklachten Rozenburg door gelekte kerosine

Vanuit Rozenburg (bij Rotterdam) kwamen zaterdagavond enkele tientallen klachten over stankoverlast. De milieudienst Rijnmond heeft de oorzaak ontdekt: zaterdagochtend is bij het bedrijf Vopak kerosine gelekt en in het water terechtgekomen. Het bedrijf is gemaand de kerosine 'acuut' op te ruimen.

De gelekte kerosine is niet goed opgeruimd en gaan uitdampen op het water, wat de stank veroorzaakte. Doordat de wind van richting veranderde, kwamen er in de loop van de avond ook klachten uit Maassluis, Heenvliet en Geervliet.

Stankklachten Rozenburg door gelekte kerosine
Stankklachten Rozenburg door gelekte kerosine (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Winter definitief weg? Nee hoor

Van harte welkom! De eerste échte winterperikelen hebben we inmiddels achter de rug. De gladheid bleef nog lang aanhouden in het zuiden en oosten. De iets zachtere lucht trok maar héééééél langzaam naar het zuidoosten toe. In het noordwesten werd het nog ruim 7 graden. Ikzelf maakte van alle weersomstandigheden niks mee, want ik lag gewoon te slapen. Alles gebeurde hier in de nacht, en toen ik wakker werd waren alle problemen hier alweer voorbij. Ik zag nog wat sneeuwresten liggen en een paar ijsplekken, maar voor ik er erg in had was dat ook allemaal weer weg. Mijn collega's waren gelukkig erg alert om jullie in te lichten via de frontpage.

Afgelopen nacht bleef het in het binnenland lokaal erg glad door opvriezing en hier en daar wat ijzel. In het westen en noordwesten bleef het ruim boven nul en was er van gladheid geen sprake. Is dit dan het einde van het winterweer? ... Nee, zoals de kaarten er nu uitzien zit er weer een nieuwe winterprik aan te komen. Wel een zogezegde 'vuile' winterprik. Ik leg dat zo uit. 

Even actueel voor vandaag: Ook in het zuiden en oosten verdwijnt de vorst nu wel. Op prachtig mooi weer hoeven we echter niet te rekenen, want er blijft over het algemeen vrij veel bewolking over. De zon breekt slechts op een paar plaatsen door. Het kwik ligt tussen de 6 en 8 graden en dat is dus flink zachter. De wind komt uit een variabele richting.

Nog even over de situatie van gisteren. Koude lucht laat zich maar moeilijk verdrijven, en dan krijg je nog te maken met opglijding. Warme lucht die over de koude lucht heen strijkt. Er ontstond hierdoor ook nevel en mist.

Maar nu even verder blikken: De eerstkomende dagen verlopen vrij zacht met veel bewolking, af en toe zon en zo her en der wat regen, maar het het ziet er nu naar uit dat er tegen het einde van de week opnieuw koude (re) lucht ons land kan gaan bereiken. Dat lijkt wel onstabiele lucht te zijn, en dus de aanvoer van buien. Dit kunnen echt winterse buien worden. Eigenlijk een soort 'Maartse buien' situatie. Dat wil zeggen dat het in de nacht en ochtend plaatselijk wit kan zijn door sneeuwbuien, terwijl dat overdag weer wegdooit.  Het is nog ver weg, maar het lijkt gewoon echt Hollands kwakkelweer te gaan worden.

Uiteraard volgen we dit op de voet en zullen hier de komende week zeker aandacht aan geven. 

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht 
Zon op: 08:49
Zon onder: 16:48
Zonkracht: 1 / 1
 
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1889 Herman Hollerith krijgt octrooi op de tabelleermachine.
1935 Arthur Cobb Hardy krijgt octrooi op de spectrofotometer.
1962 Treinramp bij Harmelen waarbij 93 doden vielen.
1998 Ontdekking van de chemische stof die maakt dat nicotine verslavend werkt.
2016 Otis Clay, een Amerikaans zanger overlijdt.

LimburgLuuntje (Foto: Luuntje)
Een prachtige foto van Luuntje vanuit Limburg. ( foto: Luuntje)


Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Treinreizigers België tot tweemaal toe vast

Het winterse weer heeft zaterdag ook in België voor problemen gezorgd. Treinreizigers op de spoorverbinding Namen-Aarlen-Luxemburg kwamen tot twee keer toe vast te staan.

In de buurt van de plaatsen Ciney en Assesse, in de provincie Namen, kwamen rond 16.30 uur twee treinen vast te staan. Een extra trein die werd ingezet om de passagiers te redden, kon eveneens niet verder rijden, door de winterse omstandigheden.

Na uren van vertraging kwamen de meer dan vijfhonderd passagiers alsnog in Aarlen aan. Dat was tegen middernacht. De gedupeerden kregen wel een warm drankje geserveerd, meldt een woordvoerder van de Belgische spoorvervoerder NMBS.

Treinreizigers België tot tweemaal toe vast
Treinreizigers België tot tweemaal toe vast (Foto: ANP)

Maas-Waalkanaal weer beperkt open

Nadat het Maas-Waalkanaal sinds vorige week donderdag gestremd was, wordt de scheepvaart zondagochtend gedeeltelijk hervat. Schepen kunnen vanaf 10.00 uur weer beperkt gebruikmaken van de waterweg. Het traject tussen Heumen en Weurt wordt vrijgegeven van de sluis bij Weurt tot aan de Oostelijke Kanaalhaven.

De sluis bij Weurt wordt vanaf de ingebruikname nauwlettend in de gaten gehouden, afhankelijk van het verloop bepaalt Rijkswaterstaat hoeveel schepen per dag verantwoord kunnen worden doorgelaten. Voorwaarde voor het hervatten van de scheepvaart is in ieder geval dat het waterpeil in het Maas-Waalkanaal op voldoende niveau blijft.

Rijkswaterstaat hoopt dinsdag met een voorlopige oplossing te komen voor het gehele kanaal.

Het kanaal was gesloten voor scheepvaart sinds de stuw in de Maas bij Grave vorige week donderdagavond kapot werd gevaren. Het waterpeil in het kanaal zakte zo ver, dat er geen schepen meer door konden.

Maas-Waalkanaal weer beperkt open
Maas-Waalkanaal weer beperkt open (Foto: ANP)

Indonesië let strikter op buitenlanders

Indonesië gaat buitenlanders nauwlettend in de gaten houden. Een speciaal team moet ervoor zorgen dat ze geen misbruik maken van hun visum door illegaal in het land te werken, drugs te smokkelen of door er heen te gaan voor terroristische doeleinden.

Volgens The Jakarta Post helpt het team lokale autoriteiten bij het monitoren. Zo wil de Indonesische regering voorkomen dat buitenlanders uit het zicht verdwijnen als ze eenmaal de grens over zijn.

Eerder bestond al eenzelfde taskforce, onder toezicht van de politie, maar die werd in 2011 opgeheven toen een wet de bevoegdheden van de politie daaromtrent beperkte.

Indonesië neemt de maatregel nadat vorig jaar bijna 8000 buitenlanders zijn gestraft voor het overtreden van immigratieregels. onder wie veel Chinezen.

Indonesië let strikter op buitenlanders
Indonesië let strikter op buitenlanders (Foto: ANP)

EU nam 2672 Syriërs over van Turkije

Sinds de migratiedeal met Turkije zijn vorig jaar 2672 Syrische vluchtelingen legaal vanuit Turkije naar de EU gekomen. Iets meer dan duizend daarvan werden door Duitsland opgenomen. Nederland en Frankrijk hebben beide ruim vierhonderd Syrische vluchtelingen opgevangen, meldt het Duitse Welt am Sonntag.

De krant baseert zich op cijfers van de Europese Commissie. De EU stuurde op haar beurt 801 illegale migranten die via Turkije Griekenland binnenkwamen, terug. In meer dan de helft van de gevallen was dat in de eerste twee maanden na de in maart gesloten overeenkomst.

Onderdeel van de afspraken is dat Turkije alle migranten terugneemt die illegaal de oversteek hebben gemaakt naar Griekse eilanden. Voor iedere Syriër die wordt teruggestuurd, brengen de EU-landen een Syrische vluchteling die in Turkse kampen zit onder in Europa.

EU nam 2672 Syriërs over van Turkije
EU nam 2672 Syriërs over van Turkije (Foto: ANP)

Velsertunnel open voor wandelaars

De Velsertunnel tussen IJmuiden en Beverwijk is zondag het domein van de wandelaar. De tunnel heeft een ingrijpende renovatie achter de rug. Voordat het verkeer erdoorheen raast mag het publiek het resultaat van de grootscheepse opknapbeurt lopend komen bekijken.

De tunnel zou eigenlijk twee dagen open zijn, maar door het slechte weer was de wandeling voor zaterdag afgelast. Mensen die voor de zaterdag een kaartje hadden, zijn ook op zondag welkom.

De afgelopen negen maanden is de verbinding van binnen compleet gemoderniseerd. Rijkswaterstaat en bouwcombinatie Hyacint hebben de tunnel onder meer voorzien van een nieuw ventilatiesysteem, nieuwe vluchtwegen en een digitale besturing. Ook is de doorrijhoogte van de tunnel met 12 centimeter vergroot.

Maandagmorgen 16 januari heropent de tunnel en kan het spitsverkeer er om uiterlijk 05.00 uur weer doorheen. De Velsertunnel ligt in de A22 en is met het bouwjaar 1957 de oudste snelwegtunnel van Nederland.

Een dag wandelen door Velsertunnel
Een dag wandelen door Velsertunnel (Foto: ANP)

Hoge benzineprijs leidt tot protest in Mexico

Meer dan duizend mensen zijn in Mexico de afgelopen dagen opgepakt tijdens protesten tegen de verhoging van de brandstofprijzen. Honderden winkels werden geplunderd. De autoriteiten meldden vrijdag dat sinds begin dit jaar zeker 1500 mensen zijn gearresteerd.

Ook zaterdag trokken betogers de straat op in onder meer de staten Sonora, Chiapas, Guerrero, Jalisco, Tabasco en Puebla. "Nee tegen de verhoging brandstofprijzen, Peña eruit", klonk het onder meer in de hoofdstad Mexico-Stad. Met dat laatste wordt president Enrique Peña Nieto bedoeld, die geleidelijk de prijzen probeert te liberaliseren.

Die poging wordt hem door veel mensen niet in dank afgenomen. Sinds begin deze maand zijn de brandstofprijzen in het land met 14 tot 20 procent gestegen.

Hoge benzineprijs leidt tot protest in Mexico
Hoge benzineprijs leidt tot protest in Mexico (Foto: ANP)

Deal met muitende militairen Ivoorkust

De president van Ivoorkust Alassane Ouattara heeft gezegd dat er overeenstemming is bereikt met ontevreden militairen in zijn land. Hiermee moet een einde komen aan een twee dagen durende opstand in het West-Afrikaanse land.

Ouattara zei tegen zijn ministers en journalisten dat hij had afgesproken tegemoet te komen aan de eisen van de militairen. Zij willen loonsverhoging en betere leef- en werkomstandigheden.

"Maar ik zou wel willen zeggen dat deze manier van eisen stellen niet gepast is. Het tast het imago van ons land aan, na al onze inspanningen om de economie te doen herleven", zei Ouattara voordat hij een beroep deed op de militairen om terug te keren naar kazernes.

Toch is de rust niet helemaal teruggekeerd. Anderhalf uur na de overeenkomst openden militairen het vuur en omsingelden een huis met daarin de minister van Defensie in Bouaké, de tweede stad van het land. Behalve de minister zaten ook de plaatsvervangend commandant van de republikeinse garde, de burgemeester van Bouaké, andere lokale ambtenaren en journalisten opgesloten in de woning.

De boze militairen schreeuwden dat ze onmiddellijk geld willen en niet pas volgende week. Na enige tijd mocht de minister het pand verlaten, meldt een verslaggever van persbureau Reuters. Ook andere aanwezigen zijn vrijgelaten.

In verschillende Ivoriaanse steden was het sinds vrijdag onrustig. Sinds zaterdagochtend was regelmatig geweervuur van muitende militairen te horen. Opstandige militairen drongen zaterdagmiddag het hoofdkwartier van het Ivoriaanse ministerie van Defensie binnen.

De republiek Ivoorkust ligt in West-Afrika en telt ruim 23 miljoen inwoners.

Deal met muitende militairen Ivoorkust
Deal met muitende militairen Ivoorkust (Foto: ANP)

Politie gaf wapen aan schutter Florida terug

De schutter van de dodelijke schietpartij op het vliegveld van Fort Lauderdale moest eind vorig jaar zijn wapen inleveren toen hij een psychisch onderzoek onderging. De ex-militair kreeg zijn wapen terug, omdat hij niets verkeerds had gedaan, meldt de politie zaterdag.

De 26-jarige man, die vrijdag het vuur opende op het vliegveld, zei in november tegen FBI-agenten dat hij stemmen hoorde en dat hij werd beïnvloed door een Amerikaanse inlichtingendienst. Volgens de politie dacht de dader dat hij ook onder invloed van Islamitische Staat stond.

Het is niet duidelijk of het wapen dat hij begin vorige maand terugkreeg ook het wapen was waarmee hij vrijdag vijf mensen om het leven bracht.

Politie gaf wapen aan schutter Florida terug
Politie gaf wapen aan schutter Florida terug (Foto: ANP)

Erasmusbrug niet meer afgesloten om vallende ijspegels

De Erasmusbrug in Rotterdam is zaterdag aan het einde van de middag voor al het verkeer afgesloten omdat grote stukken ijs van de brug op het wegdek vallen. Dat meldt de politie.

In eerste instantie werden de fiets- en wandelpaden afgezet. Even later is besloten uit voorzorg de brug voor al het verkeer in beide richtingen af te sluiten. Hoe lang de stremming duurt, is nog niet bekend.

De politie maakt op Twitter melding van 'serieus grote stukken ijs' die naar beneden vallen.

Update 1.35 uur
De Erasmusbrug in Rotterdam is zaterdagavond rond 21.30 uur weer opengesteld voor al het verkeer. De bekende brug werd aan het einde van de middag afgesloten omdat grote stukken ijs van de tuien van de brug op het wegdek vielen.

Uit voorzorg besloot de politie om de oeververbinding voor zowel voetgangers en fietsers als auto's in beide richtingen af te sluiten.

Erasmusbrug afgesloten om vallende ijspegels
Erasmusbrug afgesloten om vallende ijspegels (Foto: ANP)

MH17-spullen overgedragen op Schiphol

Op Schiphol heeft de Nederlandse journalist Michel Spekkers spullen aan de politie overhandigd die hij naar eigen zeggen heeft meegenomen van de rampplek van de MH17 in Oekraïne.

Op Twitter meldt de Landelijke Eenheid dat een rechercheur en iemand van het Landelijk Team Forensische Opsporing de spullen zouden aannemen, en dat die 'gedegen' zullen worden onderzocht. Spekkers zelf zegt in een tweet dat het materiaal in beslag is genomen, evenals onder meer camera's, telefoons en en laptop.

De man meldde al eerder dat hij spullen op de rampplek heeft gevonden, waaronder mogelijk ook menselijke resten. Hij heeft alles in een vuilniszak meegenomen naar Nederland. De Stichting Vliegramp MH17, waarin nabestaanden zich hebben georganiseerd, reageerde dat niet erg respectvol te vinden.

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17, onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, met een Buk-raket uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne. Alle inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

MH17-spullen overgedragen op Schiphol
MH17-spullen overgedragen op Schiphol (Foto: ANP)

Verlaar Jr wint Qatar Amateur

Pierre Verlaar Jr heeft zaterdag het Qatar Amateur op zijn naam geschreven. De golfer won met drie slagen verschil van runner-up Saleh Ali Musbah Al Kaab uit Qatar.

De achttienjarige golfer verdiende dankzij zijn zege niet alleen een mooie beker, door de zege mag hij zich eind januari melden aan de start van de Qatar Masters op de Europese Tour. Naast Verlaar Jr doet Joost Luiten ook mee aan dit toernooi, dat in 2000 werd gewonnen door Rolf Muntz.

"Ik speel heel constant de laatste tijd en ging hier naar toe om te winnen. Ik kon vandaag echt heel laag gaan, alleen lukte dat niet door een paar foutjes. Ik maak deze week drie keer twee onder par en gelukkig was dat genoeg," aldus Verlaar Jr.

"Ik ben echt superblij dat ik straks mijn allereerste wedstrijd op de Europese Tour mag spelen." 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.