Intel toont draadloze VR

Het is nog een prototype, maar het ziet er veelbelovend uit. Intel toont op CES 2017 een draadloze virtual reality-variant waarbij augmented reality wordt geïntegreerd. Je hebt alleen een headset nodig, waar reeds een pc is ingebouwd. De open source code wordt dit jaar nog vrijgegeven.

Intel noemt het concept 'Project Alloy' en de headset gebruikt meerdere Intel Real Sense camera’s. Hiermee wordt er een 3D-kaart van de ruimte om je heen gemaakt. De software projecteert daar vervolgens iets overheen, zodat je tafel bijvoorbeeld een kist wordt en je bank transformeert in een generator. Met je controllers kun je vervolgens objecten uit de lucht schieten. Gelukkig kun je je ook verstoppen achter de objecten in de kamer. De stroomvoorziening zit aan de achterkant van de headset vast en rust dus op je achterhoofd. Helaas is het niet duidelijk hoeveel het geheel weegt, hoelang je kunt spelen met een volle batterij of hoe lang het duurt om de batterij op te laden.

Intel Project Alloy

Met Project Alloy kun je je eigen handen en vrienden zien en tegelijk de gameomgeving. De mengeling van virtual reality en augmented reality noemt Intel ‘merged reality’. Op zich een logische naam voor augmented reality 2.0. Dit concept is ook met twee personen te ervaren zoals je in onderstaand filmpje vanaf 2:06 kunt zien. Er zijn natuurlijk vele toepassingen te bedenken. Als het inderdaad mogelijk is om een andere skin over objecten om je omgeving te projecteren en tegelijk je partner te kunnen zien, dan is het in theorie ook mogelijk om je partner eruit te laten zien als prinses Peach en jijzelf als Bowser.

De software (API’s) om voor Project Alloy te kunnen programmeren wordt open source. Dat betekent dat ontwikkelaars de code zonder problemen kunnen gebruiken, aanpassen en verbeteren. Op het moment zijn er al reeds een aantal ontwikkelaars bezig om software te schrijven voor Project Alloy, maar er zijn geen namen bekend gemaakt. De tech demo die Intel toonde op Intel Developer Forum afgelopen augustus was reeds veelbelovend. Voor degenen die willen weten wat er precies in Project Alloy zit en hoe het werkt kun je dit technische filmpje bekijken.

Intel werkt nauw samen met Microsoft en er komen dan ook geoptimaliseerde Windows-toepassingen voor Project Alloy. Natuurlijk laat Project Alloy je ook snel aan Microsoft’s HoloLens denken. De ontwikkelaarsversie van HoloLens is verkrijgbaar voor $3300,- en de richtprijs voor Project Alloy is nog niet bekend. Intel laat een wel heel optimistische toekomstvisie zien in hun promofilmpje. We hebben in ieder geval iets moois om naar uit te kijken.