FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 november 2016

Palmer langer bij Renault F1

Jolyon Palmer zal ook volgend jaar voor het Formule 1-team Renault uit gaan komen. De 25-jarige Brit wordt de teamgenoot van Nico Hülkenberg die al eerder vastgelegd werd. In 2015 was Palmer al derde coureur voor de renstal uit Enstone.

Palmer pakte dit jaar in Maleisië zijn eerste punt in de Formule 1. Hij is naar eigen zeggen 'in de wolken' dat hij weer een zitje heeft voor volgend jaar. "Ik kan niet wachten om het vertrouwen dat het team in mij heeft met prestaties op de baan te belonen. Ik ben sinds 2015 aan het team uit Enstone verbonden en kan zeggen dat ze dit jaar een goede infrastructuur opgebouwd hebben. Ik kijk net als het team vol enthousiasme uit naar de 2017-auto."

"Het rijden in de Formule 1 is voor mij dit jaar een steile leercurve geweest, ik presteer beter dan ooit en er zit nog meer in het vat. Er is enorme gedrevenheid in Enstone en Viry voor volgend jaar en ik ben blij dat ik onderdeel van het team uitmaak."

Jett Rebel geeft vol gas met piep in de oren

Jett Rebel kampt met gehoorschade. Desondanks geeft de 25-jarige artiest vol gas en heeft hij internationale plannen. "Ik probeer er zo min mogelijk aan te denken", vertelde Jelte Tuinstra, beter bekend als Jett Rebel, woensdag in Van der Vorst ziet sterren.

"Ik heb een gehoorbeschadiging, sinds een paar maanden. Het is best wel kwalijk", zei Jett Rebel tegen Peter van der Vorst. "Ik speel gewoon op hard volume en werk heel veel, dus mijn oren zijn een beetje overbelast. Ik heb een piep in m'n oren." Zolang hij er niet op focust, heeft de zanger en componist nauwelijks last van de kwaal. "Maar ik heb er wel nachten van wakker gelegen en me heel kut gevoeld."

Met Van der Vorst sprak Jett Rebel ook over een veelgehoord gerucht: dat hij homoseksueel zou zijn. "Ik denk dat heel veel mensen denken dat ik een soort 'in the closet' homofiel ben. Dat is niet zo. Ik ben gewoon absoluut een man en echt overdreven gek op vrouwen. Als er een homofiel of biseksueel iets in mij zat, dan had ik het zeker geleefd."

Dat hij zich graag in vrouwenkleding hijst en make-up draagt, heeft dan ook niets met zijn geaardheid te maken. "Het is niet zo dat ik een vrouw wil zijn, er zijn gewoon bepaalde vrouwelijke dingen die mij heel erg aanspreken. Ik voel me geen vrouw, ik voel me gewoon zoals ik ben. Ik ben een jongetje met een piemel in m'n broek. Een erg mooi exemplaar, al zeg ik het zelf. Hij doet z'n werk goed."

Jett Rebel geeft vol gas met piep in de oren
Jett Rebel geeft vol gas met piep in de oren (Foto: BuzzE)

'München overweegt Linux de rug toe te keren'

In 2004 haalde München het wereldnieuws omdat de Zuid-Duitse stad al zijn Microsoft-software bij het grof vuil zette. Ambtenaren moesten massaal over op Linux en OpenOffice en tot op heden leek de overstap prima te bevallen, maar volgens TechRepublic klinkt de roep om terug te keren naar Windows en Office steeds luider.

De complete transitie naar de op maat gesneden Linux-versie LiMux en OpenOffice (dat later LibreOffice werd) nam zo'n negen jaar in beslag. München wilde niet alleen een voorbeeld stellen voor andere Europese steden, maar de Duitsers hoopten ook goedkoper uit te zijn en minder systeemonderhoud te hoeven uitvoeren. Vooral dat laatste zorgt nu voor gemor. Het regent op sommige departementen klachten over systeemfouten, vastlopers en printproblemen.

De grootste problemen lijken zich voor te doen bij de afdeling human resources en het mag dan ook geen verrassing heten dat juist die afdeling nu wil overstappen op Windows 10 en Microsoft Office. Matthias Kirschner van de Free Software Foundation Europe (FSFE) heeft zijn bedenkingen bij de argumenten. Hij wijst erop dat een andere Linux-versie een hoop kan oplossen. Ook plaatst hij vraagtekens bij het aanstellen van Accenture voor een kostenberekening van een eventuele overstap. Accenture heeft namelijk een joint-venture met Microsoft en bij Kirschner wekt dat argwaan.

'München overweegt Linux de rug toe te keren'
'München overweegt Linux de rug toe te keren' (Foto: BuzzT)

Amy Schumer blijft ondanks belofte toch in VS

Voor veel stemmers waarschijnlijk doorslaggevend was dat Amy Schumer had beloofd om te verhuizen naar Canada zodra Donald Trump de verkiezingen zou winnen. Nu dat werkelijkheid is geworden, blijkt het toch een grapje te zijn geweest. Daarmee laat ze doorschemeren dat ze het tot een goed politica zou moeten kunnen schoppen.

De cabaretière heeft nu de uitslag bekend is op Instagram haar grap uitgelegd, zoals ze dat bij de rest van haar grappen eigenlijk ook zou moeten doen. Daarbij bekritiseert ze vooral de lezers van het nieuws, die volgens haar niet meer nodig hebben dan een headline om het verhaal te geloven. "Iedereen die zegt te willen emigreren omdat hij gekozen is, is net zo walgelijk als deze racistische, homofobe vrouwenmishandelaar," zo licht ze toe in haar verhaal.

 

First of all the interview where I said I would move was in London and was said in jest. Not that anyone needs more than a headline to count something as official news. Anyone saying pack your bags is just as disgusting as anyone who voted for this racist homophobic openly disrespectful woman abuser. Like the rest of us I am grieving today. My heart is in a million pieces. My heart breaks for my niece and my friends who are pregnant bringing children into the world right now. Like everyone else I am horrified that people believed these bumper sticker slogans filled with hate he spewed. People who voted for him you are weak. You are not just misinformed. You didn't even attempt information. You say lock her up and you know something about the word email but what was in the emails? You have no clue. Well I'll tell you if you were able to read this far through the holes in your sheet. They said nothing incriminating. Nothing. She dedicated her entire life to public service and got our children Heath care and education without discrimination. he didn't pay his workers. Started a fake college. Ripped people off. Never paid his taxes and sexually assaulted women and on and on She would have taken care of us. I personally would have had to pay higher taxes. All the celebrities backing her would have. People asked how much I was paid to stand with her. Nothing. None of us were paid a dollar. We would have had to pay a lot more because we are fortunate enough to make a high income. But we all wanted to do it to take care of the people in need. She was fighting to take care of you kicking and screaming babies. Yelling about emails you know nothing about and not liking her clothes or her hair she wanted to protect you even you. Well you've gotten what you asked for and now you can watch the sky open up. Literally. I am furious. I cry for her and for all the smart people I love who know what's right and I cry for you people who fell for shiny hats and reality catch phrases. She would have protected you. Today we grieve tomorrow we begin again. Yes this quote is fake but it doesn't matter

A photo posted by @amyschumer onNov 9, 2016 at 8:18am PST

Nederlaag voetbalsters FC Twente tegen FC Barcelona

De voetbalsters van FC Twente hebben in de achtste finales van de Champions League een kleine nederlaag geleden. FC Barcelona was in eigen huis met 1-0 te sterk.

Twente, wat vorig jaar in achtste finales werd uitgeschakeld door Barcelona, begon goed aan de wedstrijd. Barcelona nam echter al snel het initiatief over en kwam op voorsprong via Jennifer Hermoso. In de rest van de wedstrijd kregen de Spaanse dames nog een reeks kansen, maar op een afgekeurde goal na deze werden niet benut. Hierdoor heeft Twente nog altijd uitzicht op de kwartfinales.

Bayern München versloeg voor eigen publiek Rossijanka uit Rusland met 4-0. De Nederlandse international Vivianne Miedema scoorde na de rust  twee keer. Stefanie van der Gragt speelde eveneens de gehele wedstrijd bij Bayern. Jacintha Weimar bleef op de bank.

Ubisoft praat met Netflix over serie

Ubisoft is (naast een film, projecten over The Division, een 6-delig tafelservies en een bouquetroman) aan het onderhandelen met Netflix over een serie. 

Ubisoft is aan het onderhandelen over een serie met Netflix, dit om de overname door Vivendi (bekend als grootste aandeelhouder van Activision-Blizzard) te verhinderen/verijdelen. Vivendi is al enige tijd bezig met het opkopen van aandelen in de Frans/Canadese spellenboer. Nu is Netflix waarschijnlijk alleen bedoeld als publicatie-platform, Ubi heeft al haar eigen studio: 'Ubisoft Motion Pictures', die op dit moment bezig is met de aanstaande Assassin's Creed-film. Waar Vivendi heeft laten weten geen vijandige overname te willen doen heeft het bedrijf alsnog veel aandelen in handen (20%). Daarbij hebben ze Guillemot's 'mobile-gaming' studio Gameloft al wel vijandig weten over te nemen, dit ondanks felle weerstand van Guillemot die tevergeefs naar de rechter stapte.

Ubisoft heeft trouwens eerder een (interactieve) serie uitgebracht: Rabbids Invasion, over de Raving Rabbids uit Rayman.

Call of Duty: Infinite Warfare launch niet zonder problemen

Een update aan de FAQ van Activision heeft een naar detailtje toegevoegd; als je de Windows 10-versie hebt gekocht kan je niet met spelers op Steam spelen. Smakeloze streek van Windows om Steam te naaien of is er meer aan de hand?

Er is dus geen multiplayer tussen Windows 10 en Steam op de PC. Raar en bovenal zeer ontactisch (immers, Steam is het dominante platform op de PC). Wat is er precies aan de hand? Microsoft wast zijn handen Pilatus-stijl in onschuld: "wij staan 'cross-platform-play' toe tussen systemen als de partners dat toestaan" aldus een zegsman van Microsoft. Indirect zeggen ze dus dat Activision niet wil hebben dat er tussen Steam en Windows 10-store gespeeld wordt.

Microsoft is wel zo vriendelijk om eenieder die de digitale woestenij van Windows-10 Call of Duty onverhoopt heeft aangeschaft zonder enige problemen zijn geld terug krijgt. Op dit moment is er nog geen reactie van Activision die (nodige) tekst en uitleg geeft. Zodra die aanwezig is lees je het uiteraard hier. 

General Motors zet mes in personeelbestand

De Amerikaanse automaker General Motors (GM) zet het mes in het personeelsbestand. Het concern kondigde woensdag aan de productie in een tweetal fabrieken in Ohio en Michigan te verlagen. Daarbij worden circa 2000 banen geschrapt.

GM trapt op de rem bij de productie van de sportwagen Chevrolet Camaro. Ook van de compacte Chevrolet Cruze zullen vanwege tegenvallende verkoopcijfers minder auto's van de band rollen.

De verkopen van de Chevy Cruze bleven dit jaar tot en met oktober 20 procent achter bij de verkopen over dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt mede door de tanende verkopen aan leasemaatschappijen. De Camaro werd 9 procent minder verkocht. Dit komt mede doordat de vraag naar sportauto's in het algemeen achterblijft.

GM zei wel 900 miljoen dollar in een drietal fabrieken te investeren. Maar daarbij zullen geen extra banen worden gecreëerd.

General Motors zet mes in personeelbestand
General Motors zet mes in personeelbestand (Foto: ANP)

Horizon Go omgedoopt in Ziggo GO

Horizon Go is niet meer. Kabelaar Ziggo heeft de app voor iOS en Android omgedoopt in Ziggo GO. Het webadres van de dienst is ook aangepast. Als je vanaf een laptop of desktop naar Ziggo GO wilt kijken, surf je voortaan niet meer naar horizon.tv, maar naar ziggogo.tv.

Volgens de kabelaar is de naamswijziging van zijn interactieve tv-dienst de eerste in een reeks van wijzigingen. Zo komen er per 1 januari een aantal nieuwe zenderpakketten. In een van de pakketten zit onder meer materiaal van HBO, waaronder Game of Thrones en The Sopranos. Goed nieuws voor liefhebbers van de series, want HBO zelf heeft besloten de Nederlandse markt te verlaten.

Volgens Ziggo moeten de nieuwe productnamen zorgen voor een duidelijker aanbod.

Horizon Go omgedoopt in Ziggo GO
Horizon Go omgedoopt in Ziggo GO (Foto: BuzzT)

Grieks voetbal stilgelegd na aanval op huis scheidsrechtersbaas

De Griekse voetbalbond heeft alle competities in het land voorlopig stilgelegd. De beslissing komt nadat het huis van de baas van het scheidsrechterscomité ernstige schade opliep na een brand.

Men vermoedt dat bij de brand in het huis van Giorgos Bikas mogelijk kwade opzet in het spel is. Zowel Bikas als zijn gezin waren op het moment van de brand niet thuis. Het huis liep ernstige schade op. Zolang het onderzoek loopt laat de Griekse voetbalbond de competities in principe niet verder gaan.

In februari 2015 lag het Griekse voetbal ook een tijdje stil in een poging het geweld rondom de sport in te dammen. Destijds werden ook huizen van scheidsrechters aangevallen, terwijl men rondom de wedstrijden velden bestormde. 

Rus dreigt olympisch zilver van Rio kwijt te raken

De Russische bokser Misha Aloyan dreigt zijn in Rio de Janeiro verdiende olympische zilveren medaille weer in te moeten leveren. De tweevoudig wereldkampioen verloor in augustus in de finale van het vlieggewicht van de Oezbeek Shakhobidin Zoirov, nadat hij vier jaar eerder in Londen brons pakte.

De Russische hackersgroep Fancy Bears bracht in september naar buiten dat onder meer Aloyan positief getest zouden hebben op verboden middelen. De meeste sporters hadden een doktersattest voor die middelen, maar voor Aloyan - die ogenschijnlijk een neusspray gebruikte tegen een verkoudheid - gold dat niet. Zijn positieve test kwam op 21 augustus, de dag van zijn verloren finale.

De coach van Aloyan liet in Russische media weten dat zijn pupil het middel tijdens trainingen gebruikt heeft en dat dat is toegestaan. De zaak tegen Aloyan loopt inmiddels bij sporttribunaal CAS. Wanneer hij te horen krijgt of hij zijn medaille in moet leveren is nog niet bekend. 

Aloyan is de eerste Rus die tijdens de Spelen van Rio positief heeft getest.

World of Tanks Blitz gelanceerd op Steam

World of Tanks Blitz is gelanceerd op Steam. Degenen die het spelen op de smartphones en tablets kunnen vanaf vanavond ook hun slag slaan met pc-gebruikers. Uiteraard kun je zelf kiezen of je op dezelfde platform of in een crossplatform-match wil spelen.

Bijna 200.000 spelers hebben met de twee bèta weekend meegedaan. De feedback van deze tankers die het cross-platform hebben uitgeprobeerd was enorm belangrijk voor het eindresultaat. Met de lancering op Steam is World of Tanks Blitz te spelen op iOS, Android, Windows en Mac OS X. Degenen met een Wargaming.net ID hebben direct toegang op alle apparaten met al hun in-game content, ervaringen en credits.

World of Tanks Blitz is de free-to-play PvP hit die commandanten tegenover elkaar zet in 7-vs-7 tankgevechten, met meer dan 200 unieke voertuigen uit Duitsland, Japan, Frankrijk, het VK, de VS, de Sovjet-Unie en China die je meester kunt worden. Spelers kunnen 4 verschillende Pioneer Packs tijdens de release pakken, die de unieke Panther 8.8, VK 45.03 en de Großtraktor Krupp tanks bevatten. Als extra krijgen spelers ook speciale Steam camouflage “Breakthrough” echter is die enkel beschikbaar tussen 9 en 18 november.

World of Tanks Blitz keyart (Foto: Wargaming)

Nederlander snelste met kubus

Mats Valk (20) uit Amstelveen was zondag razendsnel met Rubik's kubus. Bij het Jawa Timur Open 2016 in Indonesië had hij 4,74 seconden nodig om de kubus op te lossen en nu mag hij zich wereldkampioen noemen.

Dat is trouwens niet de eerste keer, want 3 jaar geleden verbrak hij het wereldrecord ook al eens met 5,5 seconden. Later raakte hij de titel weer kwijt toen iemand de kubus in 4,90 seconden deed, maar Valk wist dat het mogelijk moest zijn om het nog sneller te doen. Thuis deed hij het al eens in 3,81 seconden. Volgens Valk is het wel afhankelijk van de beginstand van de kubus of zo'n tijd tijdens een officieel tournooi mogelijk is.

Afgelopen zomer brak hij trouwens ook al het Europees record met een tijd van 5,13 seconden. Toch bleef een Duitser hem in andere rondes voor en moest hij genoegen nemen met een tweede plaats.

WK-organisatie: "WK voetbal in Qatar zonder alcohol"

Voor lallande Oranje-supporters hoeven we waarschijnlijk niet bang te zijn tijdens het WK voetbal in Qatar in 2022. Natuurlijk moeten het Nederlands elftal zich eerst kwalificeren, maar als Oranje naar het oliestaatje mag afreizen dan kunnen de fans daar geen biertje drinken als het aan de organisatie ligt.

Hassan Al-Thawadi, de voorzitter van het organisatiecomité, heeft laten weten dat er tijdens het WK gewoon een alcoholverbod zal gelden in de stadions en de straten van Qatar. "Wij zijn tegen alcohol in de stadions en de omgeving daarvan", zo laat hij duidelijk weten.

Het alcoholverbod is nog niet besproken met wereldvoetbalbond FIFA. "Ik weet dat de FIFA druk uitoefent op Rusland (waar in 2018 het WK voetbal is, red.) om sommige wetten te veranderen. Maar ons standpunt is duidelijk: "We zullen alleen dingen aanpassen die in lijn zijn met de wetten en tradities in Qatar", aldus de uitgesproken Al-Thawadi.

WK-organisatie: "WK voetbal in Qatar zonder alcohol" (Pro Shots / Action Images)
WK-organisatie: "WK voetbal in Qatar zonder alcohol" (Pro Shots / Action Images)

Win het tweede seizoen van Gotham op blu-ray!

Gotham is nog steeds een stad met een probleem. De criminaliteit neemt steeds serieuzere vormen aan en zorgt op zijn plaats dus ook weer voor nieuwe problemen voor de GCPD. De machtsstrijd neemt zowel de GCPD als de gehele stad over, als een nieuw gezicht een gooi doet naar het burgemeesterschap. Maar is de gedoodverfde kandidaat, Theo Galavan, wel helemaal wie die zegt dat hij is? Of schuilt er toch iets meer achter die charmante lach? Bruce Wayne is ondertussen nog steeds geobsedeerd door de moord op zijn ouders en zal er alles aan doen om erachter te komen wie ze op die bewuste nacht van het leven heeft beroofd. Hij krijgt daarbij ook nog steeds de hulp van James Gordon, maar die lijkt ook met zijn eigen demonen te worstelen. Elk personage zal moeten kiezen: leef je je leven zoals het hoort of laat je het monster naar buiten wat daar eigenlijk altijd al heeft gezeten?

FOK! mag 5x deze vette serie weggeven op blu-ray! Alles wat je hoeft te doen is een goed antwoord geven op de volgende vraag:

Hoe heet de slechterik The Penguin echt?

- Edward Nygma

- Jonathan Crane

- Oswald Cobblepot

Geef je antwoord snel hier door en je maakt direct kans!

Morgana is kattig in Persona 5

Vandaag heeft Deep Silver een andere Phantom Thief uit Persona 5 bekendgemaakt. Elk goed team heeft een mascotte nodig, en die rol is bij de Phantom Thieves weggelegd voor het antropomorfische, katachtige… ding dat Morgana wordt genoemd.

Waarschijnlijk heb je nu geen idee waar we het over hebben, omdat dat “ding” overduidelijk een kat is. Maar we kunnen je vertellen dat Morgana veel meer is dan dat. Dit mysterieuze wezen uit een andere wereld is een professionele dief en doet dienst als mentor voor de ontevreden jongeren van de Phantom Thieves. Belangrijker nog is de rol van Morgana vervult als het onvervangbare hart en de ziel van het team. Oh ja, hij kan ook in een bus veranderen.

Persona 5 gaat over de interne en externe conflicten van een groep verwarde middelbare scholieren – de hoofdrolspeler en een verzameling lotgenoten die hij in de loop van het verhaal ontmoet – die een dubbelleven leiden als een club genaamd Phantom Thieves. Hun leven ziet eruit als dat van elke andere leerling in Tokio: ze gaan naar school, nemen deel aan naschoolse activiteiten en hebben bijbaantjes. Maar ze beleven ook fantastische avonturen, waarbij ze met bovennatuurlijke krachten de harten van mensen binnendringen. Hun kracht komt van de Persona, het Jungiaanse concept van het “Zelf”.

De helden van het spel beseffen dat de maatschappij mensen dwingt om maskers te dragen die hun innerlijke kwetsbaarheden beschermen. Alleen door deze beschermende maskers letterlijk af te rukken en mensen te confronteren met hun innerlijke zelf kunnen ze hun innerlijke kracht ontdekken, en deze gebruiken om mensen in nood te helpen. Uiteindelijk streeft de groep Phantom Thieves ernaar om hun dagelijkse wereld te veranderen zodat deze overeenstemt met wat zij zien, voorbij de maskers die de hedendaagse samenleving draagt.

Persona 5 komt 14 februari uit op PlayStation 4 en PlayStation 3.

Internationaal gezochte witwasser opgepakt

Een 44-jarige man uit Rijswijk is dinsdagavond laat op de A16 bij Zevenbergschen Hoek aangehouden omdat hij reed in een auto met een kapotte lamp. Bij controle bleek de man internationaal gesignaleerd te staan.

Hij had een tas met 107.000 Britse ponden bij zich, dat is omgerekend ongeveer 120.000 euro. De man wilde niet vertellen waar het geld vandaan kwam. De ponden zijn in beslag genomen op verdenking van witwassen, laat de politie woensdag weten.

De Franse autoriteiten hebben om de uitlevering van de Rijswijker gevraagd in verband met een onderzoek naar witwassen uit 2011. Toen werd er een half miljoen euro in zijn auto gevonden. Hij zit vast en wordt zo snel mogelijk aan Frankrijk uitgeleverd.

Vergelijking van Assassin's Creed Ezio Collection

Ubisoft heeft een nieuwe vergelijkingstrailer online gezet van Assassin’s Creed: The Ezio Collection. Het vergelijkt de remaster-bundel met de drie PlayStation 3-versies van Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed Brotherhood en Assassin’s Creed Revelations.

Assassin’s Creed The Ezio Collection bevat de singleplayercampagnes en singleplayer-uitbreidingen van Assassin’s Creed II, Assassin’s Creed Brotherhood en Assassin’s Creed Revelations met verbeterde graphics en in 1080p voor PlayStation 4 en Xbox One. Als aanvulling op de singleplayercontent bevat Assassin’s Creed The Ezio Collection ook de complete korte films Assassin’s Creed Lineage en Assassin’s Creed Embers. Deze korte films werpen een blik op de achtergrond van Ezio Auditore da Firenze, van begin tot eind.

Assassin’s Creed: The Ezio Collection komt 17 november uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Bekijk Red Alert 2 in VR met HTC Vive

Ádám Horváth is een Hongaar met een voorliefde voor programmeren. Leuke bijkomstigheid is dat hij er behoorlijk bekwaam in is, vooral in het werken met UnrealEngine 4. Eerder al maakte hij een virtuele spiegel die het mogelijk maakt om in AR (Augmented Reality) kleren te passen op je eigen spiegelbeeld via een Kinect-sensor. Nu heeft de beste man een proof-of-concept laten zien van Red Alert 2 in virtual reality, en het ziet er behoorlijk tof uit.

Het is onwaarschijnljik dat er daadwerkelijk een virtual reality-versie komt van Red Alert 2, maar het toont wel aan waar de techniek toe in staat en het lijkt erop dat virtual reality ook in RTS-games een leuke extra dimensie kunnen bieden. In de demonstratie zien we Horváth die één Vive-controller gebruikt om eenheden en gebouwen op het speelveld te besturen, en de andere controller als een in-game tablet waarmee gebouwen en troepen gebouwd kunnen worden. Veel van de assets in het filmpje zijn afkomstig van moddb-gebruiker Slye_Fox, die zich inzet voor een 3D-remake van Red Alert 2 en diens uitbreiding Yuri's Revenge.

Command & Conquer: Red Alert 2 kwam uit in 2000 en is nog steeds een van de meest gewaardeerde RTS-games aller tijden.

Post-orderbonus bij Atelier Shallie Plus

Koei Tecmo heeft vandaag nieuwe features van Atelier Shallie Plus: Alchemists of the Dusk Sea bekendgemaakt, samen met de bonus die je krijgt als je de RPG-game tot een maand na release koopt.

Spelers die de game tot een maand na release kopen via de NIS America Europe Online Store of digitaal via de PlayStation Store krijgen er vijf kostuums bij: Administrator Suit, Hero Girl, Cosmo Fighter, Sophie Style en Plachta Style. Er zijn ook muzieknummers uit de serie te downloaden.

In Atelier Shallie Plus: Alchemists of the Dusk Sea kom je meer bekende personages uit de serie tegen dan de niet-plus-versie. Escha Malier, Logix Ficsario en Ayesha Altugle passeren de revu. Je kunt deze personages in je party zetten en ook nieuwe scenario's spelen die niet in het originele Atelier Shallie: Alchemists of the Dusk Sea te vinden zijn. In Atelier-games ga je naast het vechten met vijanden ook aan de gang met het zoeken van recepten en ingrediënten om betere drankjes en gear te brouwen. Meer over het origele deel kun je hier lezen.

Atelier Shallie Plus: Alchemists of the Dusk Sea komt 20 januari uit op PlayStation Vita.

First Black President

Over een kleine tien weken komt er een einde aan het presidentschap van de eerste zwarte president van de VS.

Drie decennia geleden werd er nog lacherig gedaan over het dit idee. De maffe Amerikaanse artiest Blowfly, die eerder dit jaar overleed, kwam in 1983 met een funky track waarin het vooruitzicht werd geparodieerd.

Zijn eerste zwarte president is een vrouwonvriendelijk figuur met een grote mond. Hoe ironisch. Een Duitser was zo vriendelijk het nummer te voorzien van een filmpje, dat-ie overigens zelf omschrijft als scheiße. Maar dat mag de pret niet drukken.

Arrival

Denis Villeneuve, de regisseur van filmhuishits als Sicario en Enemy, brengt met Arrival een film over buitenaards leven. Echter is de film wars van de clichés die we kennen over aliens. Daarentegen vindt de Canadese regisseur juist een uitstekende balans tussen ratio en gevoel, roept veel boeiende vragen op en behandelt bovendien een aantal interessante thema's over ons - de mens. 

Sinterklaasjournaal met zwarte en witte piet

In het eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal waren een zwarte en een witte piet te zien. De zwarte geverfde piet was acteur Maarten Wansink. De witte piet was acteur Martijn Hellenius.

De NTR zendt het Sinterklaasjournaal al sinds jaar en dag uit. Veel intochtorganisaties wachten op hoe het programma inhoud geeft aan de figuur zwarte piet, vanwege de maatschappelijke discussie erover.

Ze zullen echter nog eventjes geduld moeten hebben, naar verluidt wordt vrijdag pas duidelijk hoe het met de verdeling zit. Dus ook of er schoorsteenpieten gaan opduiken.

Sinterklaasjournaal met zwarte en witte piet
Sinterklaasjournaal met zwarte en witte piet (Foto: ANP)

Rutte: vervolging Joden blijven herdenken

Het is nodig de vervolging van Joden te blijven herdenken. Dat zei premier Mark Rutte woensdag in Amsterdam bij de herdenking van de pogrom tegen Joden in de nacht van 9 op 10 november 1938 in nazi-Duitsland, de zogenoemde Kristallnacht.

"Door te herdenken bewijzen wij eer aan de slachtoffers van toen. Maar we spreken ook uit dat we waakzaam zijn in het hier en nu tegen antisemitisme, discriminatie en onverdraagzaamheid", aldus Rutte in zijn toespraak in de Portugese synagoge. Hij wees op de spreekkoren in voetbalstadions, de bekladding van synagoges en de dreigementen tegen Joden en Joodse organisaties.

"Kristallnacht waarschuwt ons: we mogen het nooit gewoon gaan vinden. Want in het kleine en gewone, in de gewenning aan steeds een stap verder, daarin schuilt het grootste kwaad", aldus Rutte.

Rutte: vervolging Joden blijven herdenken
Rutte: vervolging Joden blijven herdenken (Foto: ANP)

AEX sluit hoger na hectische Trump-sessie

De Europese beurzen zijn woensdag, na een hectische sessie, met flinke winsten de handel uitgegaan. De overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgde in eerste instantie voor een zeer nerveuze stemming bij beleggers en dieprode koersborden. Trumps verzoenende overwinningstoespraak haalde echter de rauwe randen van de handelssessie af. Plussen op Wall Street stuwden het sentiment verder.

De AEX-index sloot uiteindelijk met een winst van 0,9 procent op 454,36 punten. De MidKap eindigde met een plus van 0,4 procent op 645,94 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs werden eerder verliezen eveneens omgebogen in winsten van 1,1 tot tot 1,6 procent.

Heineken was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen op het Damrak met een min van 2,2 procent. De bierbrouwer is sterk vertegenwoordigd in Mexico, waar het presidentschap van Trump naar verwachting nadelig zal uitpakken.

AEX sluit hoger na hectische Trump-sessie
AEX sluit hoger na hectische Trump-sessie (Foto: ANP)

Ibrahimovic: "Ik ga met United de Premier League winnen"

Manchester United-aanvaller Zlatan Ibrahimovic zit nooit verlegen om een opmerkelijk uitspraak, niet zelden vol vertrouwen in eigen kunnen. Ook vandaag heeft de Zweed weer van zich laten horen, hij gelooft namelijk nog steeds heilig in het winnen van de Premier League.

Terwijl het toch alleszins moeizaam gaat bij United, de club heeft acht punten achterstand op koploper Liverpool, geeft Ibrahimovic niet op. "We hebben een beetje pech gehad in sommige wedstrijden, maar we geloven erin. En als je gelooft dan gebeurt het ook. Hopelijk kan ik winnen en ik ga winnen," zo liet Zlatan weten. Dat de aanvaller afgelopen weekend na twee maanden zonder doelpunten eindelijk weer scoorde zal zeker helpen in de jacht op de titel.

Ibrahimovic: "Ik ga met United de Premier League winnen" (Pro Shots / Action Images)
Ibrahimovic: "Ik ga met United de Premier League winnen" (Pro Shots / Action Images)

Turken houden VN-rechter aan

Turkije heeft een rechter die werkt bij een tribunaal van de Verenigde Naties in Den Haag aangehouden. De man is van Turkse komaf. De aanhouding van Aydin Sedaf Akay heeft te maken met de couppoging in juli in Turkije.

De rechter is betrokken bij zaken die te maken hebben met de Joegoslavische burgeroorlog en de genocide in Rwanda. Hij geniet feitelijk diplomatieke onschendbaarheid, maar is desondanks opgepakt, zo zei president Theodor Meron van het VN-tribunaal.

Meron zei dat Turkije zijn verzoek om een bezoek aan zijn collega te mogen brengen, naast zich heeft neergelegd. Volgens hem is Akay al op 21 september opgepakt. De VN hebben inmiddels formeel om vrijlating van de rechter gevraagd.

Turken houden VN-rechter aan
Turken houden VN-rechter aan (Foto: ANP)

Olympisch honk- en softbal in Fukushima

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2020, in het Japanse Tokyo, heeft toestemming gegeven om wedstrijden in het honkbal en softbal in Fukushima te houden. Die stad werd in 2011 getroffen door een aardbeving en tsunami, wat een kernramp tot gevolgen had. Duizenden mensen verloren destijds het leven.

Honkbal en softbal staan in 2020 in principe eenmalig op het programma, nadat de sporten na de Spelen van 2008 geschrapt werden. Fans hoeven er overigens niet al te veel van te verwachten: er doen vermoedelijk niet meer dan acht teams mee. 

De gouverneur van Fukushima, Masao Uchibori, sprak woensdag met de voorzitter van het organisatiecomité, Yoshiro Mori. "We gaan nu hard aan het werk om een precieze locatie te bepalen en zullen er alles aan doen om de wedstrijden in Fukushima tot een succes te maken", liet Uchibori na afloop weten. 

De president van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, en de Japanse premier Shinzo Abe spraken tijdens hun ontmoeting vorige maand al over het houden van wedstrijden in of rond het getroffen Fukushima. Eerder dit jaar werd het WK honkbal voor spelers tot 15 jaar al in de stad gehouden. Het uitvoerend comité van het IOC moet het plan nog wel goedkeuren en kan dat begin december doen. 

Winst Trump jaren geleden al voorspeld

Door niemand minder dan de Simpsons, of in ieder geval de schrijvers ervan.

In maart 2000 was in aflevering ‘Bart to the Future’ zien dat Lisa, het zusje van Bart Simpson, verwijst naar Donald Trump als toekomstige president van Amerika. Een vooruitziende blik die realiteit is geworden.

Watch Dogs 2 is door de beveiliging

Daar is hij dan: de launchtrailer van Watch Dogs 2. Heel binnenkort kun je in de huid van Marcus Holloway kruipen, de charismatische hacker die als onderdeel van DedSec San Francisco op zijn kop gaat zetten.

Marcus Holloway, een jonge hacker van de San Francisco Bay Area, wordt ontdekt door de beruchte hackersgroep Dedsec. Zij zien in hem een geniale hacker, iemand die ze goed kunnen gebruiken. De groep heeft namelijk de geheimen van een machtig technologisch bedrijf ontdekt, dat mensen op grote schaal tracht te manipuleren. Marcus sluit zich aan bij Dedsec om de controle terug in de handen van mensen te krijgen.

Watch Dogs 2 is vanaf 15 november verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One, en vanaf 29 november voor pc.

Popov begraven in Duitsland

Oleg Popov is woensdag begraven in zijn Duitse woonplaats Egloffstein, in Beieren. De wereldvermaarde clown overleed een week geleden op 86-jarige leeftijd in de Russische plaats Rostov aan de Don, waar hij op tournee was.

Popov werd in aanwezigheid van ongeveer honderd genodigden bijgezet. De geboren Rus woonde al 25 jaar met zijn vrouw Gabriela in het Duitse dorp.

Popov begraven in Duitsland
Popov begraven in Duitsland (Foto: ANP)

Goud en bitcoin in trek na winst Trump

De prijzen van onder meer goud, andere edelmetalen en bitcoins zitten woensdag na de verkiezingswinst van Donald Trump in de Verenigde Staten flink in de lift. Investeerders en spaarders zoeken een veilige bestemming voor hun geld, in reactie op de onzekerheid over onder meer het economisch beleid van Trump.

De stijging van de prijs van goud, een belangrijke vluchthaven voor investeerders in tijden van onzekerheid, piekte op 4,8 procent, de grootste toename sinds het brexitreferendum eind juni. Ook zilver, koper en aluminium stegen sinds ongeveer middernacht, toen de voorsprong van Trump in de voorlopige uitslagen duidelijk werd, enkele procenten in waarde.

Ook andere alternatieve beleggingen zoals de digitale munt bitcoin werden meer waard. De waarde van de bitcoin steeg van krap 645 euro naar 662 euro.

Goud en bitcoin in trek na winst Trump
Goud en bitcoin in trek na winst Trump (Foto: ANP)

Raamprostitutie Utrecht mag weer

Aan de Einsteindreef in Utrecht mag een nieuwe prostitutiezone komen. De Raad van State verklaarde de bezwaren van bewoners tegen het bestemmingsplan Het Nieuwe Zandpad woensdag ongegrond.

Inwoners van de wijk Antoniuskwartier, waarin de Einsteindreef ligt, waren tegen het bestemmingsplan van de gemeente Utrecht in beroep gegaan. Zij vinden dat de gemeenteraad niet had mogen kiezen voor deze locatie in de buurt van hun woonwijk. Die biedt ruimte aan 162 prostitutieramen. De bewoners vrezen overlast van bezoekers en pooiers en zeggen dat cijfers over de behoefte aan raamprostitutie ontbreken.

Aanleiding voor het nieuwe bestemmingsplan was het besluit van de gemeente in 2013 alle vergunningen voor raamprostitutie in te trekken, omdat er aanwijzingen waren voor mensenhandel. De gemeenteraad heeft voor de terugkeer van raamprostitutie een locatie gekozen die goed bereikbaar is, maar niet te dicht bij een woongebied ligt. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verwacht op die plek geen onaanvaardbare overlast.

Raamprostitutie Utrecht mag weer
Raamprostitutie Utrecht mag weer (Foto: ANP)

In weekeind minder treinen rond Schiphol

Komend weekeinde rijden er minder treinen van en naar Schiphol door werkzaamheden. Reizigers moeten daarom rekening houden met een langere reistijd, waarschuwt de NS op de site. De werkzaamheden beginnen in de nacht van vrijdag op zaterdag en duren tot maandagochtend 05.00 uur.

Op het traject tussen Schiphol Airport en Amsterdam Sloterdijk, Duivendrecht, Diemen Zuid en Amsterdam Bijlmer Arena rijden geen treinen maar wel bussen en metro's. De treinen tussen Schiphol Airport en Leiden, Den Haag en Rotterdam rijden wel.

Rond de luchthaven wordt dit weekeinde het spoor vernieuwd.

In weekeind minder treinen rond Schiphol
In weekeind minder treinen rond Schiphol (Foto: ANP)

Monumenten- en scholingsaftrek niet geschrapt

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) gaat de aftrek voor monumenten en die voor scholing volgend jaar toch niet schrappen. Zij heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Ze komt daarmee tegemoet aan de wens van de Kamer.

Omdat de belastingaftrek voor het onderhoud van monumentale panden volgend jaar niet verdwijnt moet zij nog wel 25 miljoen euro op haar begroting zien te vinden. Dat bedrag kan nog hoger worden omdat zij vreest dat eigenaren van monumentenpanden nu versneld werkzaamheden gaan uitvoeren.

Oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie en SP vonden het plan van Bussemaker om de monumentenaftrek te schrappen te onduidelijk en niet goed onderbouwd.

Bussemaker gaat de komende tijd werken aan nieuwe voorstellen om beide fiscale aftrekregelingen te vervangen. De PvdA is tevreden. "Het is goed nieuws voor eigenaren van monumenten en voor mensen die veel kosten voor bijscholing maken", aldus Kamerlid Ed Groot.

Monumenten- en scholingsaftrek niet geschrapt
Monumenten- en scholingsaftrek niet geschrapt (Foto: ANP)

'Russen verjagen Nederlandse onderzeeër'

Russische schepen hebben op de Middellandse Zee een Nederlandse onderzeeër verjaagd. De onderzeeër zou dicht in de buurt van de schepen "gevaarlijke manoeuvres" hebben gemaakt, meldt het Russische persbureau Interfax.

Volgens het Russische ministerie van Defensie proberen NAVO-schepen op de Middellandse Zee de bewegingen van de Russische vloot te volgen. Het Nederlandse ministerie van Defensie zegt geen uitlatingen te doen over onderzeebootoperaties.

De Russische vloot is in het zeegebied in verband met de Russische operaties in Syrië.

Volgens het Russische ministerie werd de onderzeeër op 20 kilometer afstand voor het eerst gespot. Na een uur werden de Nederlanders verjaagd, zei een woordvoerder tegen de nieuwsdienst Sputnik. "Dergelijke onbeholpen pogingen om in de buurt van de Russische schepen te manoeuvreren, hadden tot ernstige ongelukken kunnen leiden."Hij voegde eraan toe dat dergelijke onderzeeërs helemaal niet geschikt zijn voor verkenningsexpedities.

'Russen verjagen Nederlandse onderzeeër'
'Russen verjagen Nederlandse onderzeeër' (Foto: ANP)

Drie staten VS voor legaliseren marihuana

In de Amerikaanse staten Californië, Massachusetts en Nevada heeft een meerderheid van de kiezers dinsdag gestemd voor het het legaliseren van marihuana voor recreatief gebruik. In Arizona wezen de kiezers legalisering af.

Ook in Maine konden de kiezers stemmen over het legaliseren van marihuana. De uitslag is nog niet bekend.

Eerder is het gebruik van marihuana gelegaliseerd in onder meer de staten Washington en Colorado.

Drie staten voor legaliseren marihuana
Drie staten VS voor legaliseren marihuana (Foto: ANP)

Herverdeling migranten over EU stokt

De verspreiding over Europa van vluchtelingen uit Griekenland en Italië stagneert. EU-landen lieten de afgelopen vijf weken 1212 migranten overkomen uit beide landen.

Het herverdelingstempo is afgenomen, maar de Europese Commissie denkt dat dit een tijdelijke "uitzondering" is, en geen langetermijntrend. Meer inspanningen van de lidstaten zijn echter snel nodig om de afspraken van ruim een jaar geleden over de herverdeling van 160.000 mensen na te komen, aldus EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) woensdag.

Het doel om iedereen die daarvoor in aanmerking komt door te laten reizen voor september 2017 kan nog gehaald worden als EU-landen meer plekken beschikbaar stellen. In Griekenland staan 24.000 mensen klaar om naar een ander Europees land te gaan en in Italië ruim 20.000.

Ook de hervestiging van vluchtelingen uit landen buiten Europa vordert langzaam. De EU-lidstaten spraken in juli 2015 af er 22.504 op te nemen. De laatste weken waren dat er 1157, waarmee het totaal komt op 11.852.

Herverdeling migranten over EU stokt
Herverdeling migranten over EU stokt (Foto: ANP)

Erdogan: Europa gaat consequenties voelen

De Europese Unie moet de consequenties aanvaarden als ze besluit de lidmaatschapsonderhandelingen met Turkije stil te leggen. Dat heeft de woordvoerder van de Turkse president Erdogan woensdag gezegd.

"Als ze terugvallen op dergelijke maatregelen, zullen ze moeten leven met de gevolgen", zei Ibrahim Kalin in een televisie-interview.

De uitlatingen volgen op opmerkingen vanuit Brussel dat Turkije de mensenrechtenschendingen van na de couppoging moet terugdraaien of anders het risico loopt dat de onderhandelingen komen stil te liggen.

Erdogan: Europa gaat consequenties voelen
Erdogan: Europa gaat consequenties voelen (Foto: ANP)

Meer mensen stemden op Clinton dan op Trump

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft in absolute termen meer kiezers achter zich gekregen dan de gekozen president, Donald Trump. Volgens de laatste tellingen heeft Clinton 47,6 procent van de stemmen, tegen 47,5 voor Trump. Ruim 90 procent van de stemmen is inmiddels geteld.

In de einduitslag maakt dat niet uit: in het Amerikaanse kiesstelsel is het belangrijk om per staat kiesmannen te winnen, die in een kiescollege uiteindelijk de nieuwe president aanwijzen. Trump heeft 289 kiesmannen verzameld, ruim voldoende voor de benodigde 270 stemmen in het kiescollege.

Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand president wordt zonder dat hij de 'popular vote' achter zich heeft. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2000, toen Al Gore ondanks een meerderheid aan stemmen naast de macht greep, ten gunst van George W. Bush.

Clinton heeft meer kiezers dan Trump
Meer mensen stemden op Clinton dan op Trump (Foto: ANP)

Dishonored 2 is er klaar voor

Om de lancering van Dishonored 2 te vieren, heeft Bethesda alvast een officiële launchtrailer van de game vrijgegeven.

Delilah, een geschifte heks uitgerust met krachtige zwarte magie, heeft de troon van Empress Emily Kaldwin ingenomen en voor een onzekere toekomst gezorgd. Treed in de voetsporen van Emily Kaldwin of Corvo Attano en reis verder dan de legendarische straten van Dunwall tot Karnaca; een eens florerende kuststad die de sleutel bevat om Emily terug op de troon te krijgen. Gewapend met het teken van de Outsider en nieuwe bovennatuurlijke krachten is het aan jou om je vijanden achterna te jagen en de toekomst van het koninkrijk veilig te stellen.

Dishonored 2 lanceert officieel wereldwijd op 11 november voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Veel steun voor presidentschap Kanye in 2020

Nu Donald Trump het tot het Witte Huis heeft geschopt, zijn duizenden Amerikanen er van overtuigd dat Kanye West over vier jaar een goede kans maakt. Op sociale media regent het na de overwinningsspeech van Trump in ieder geval steunbetuigingen voor de rapper. Op Twitter werd zelfs de hashtag #kanye2020 trending topic.

Kanye liet vorig jaar augustus tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards weten dat hij in 2020 een gooi wil doen naar het Amerikaanse presidentschap. Velen deden daar lacherig over maar Kanye was bloedserieus, zo liet hij recent nog weten op BBC Radio 1.

"Toen ik sprak over het idee om president te worden, zei ik niet dat ik enig politiek inzicht heb", zo zei Kanye eerlijk. "Ik heb dat niet, maar ik heb wel een idee over de mensheid, over mensen en de waarheid. Als ik iets kan doen met mijn tijd en het verschil kan maken in dit leven, ga ik dat ook proberen."

Op de overwinning van Trump heeft Kanye nog niet gereageerd.

Veel steun voor presidentschap Kanye in 2020
Veel steun voor presidentschap Kanye in 2020 (Foto: BuzzE)

Vijf doden door tramongeval Londen

Door een ongeval met een tram in een voorstad van Londen zijn woensdag vijf mensen om het leven gekomen. Meer dan vijftig mensen raakten gewond. De bestuurder van de tram is aangehouden, meldde de politie.

De tram sloeg om in Croydon, ten zuiden van de Britse hoofdstad. Waardoor de twee rijtuigen omsloegen is niet duidelijk. Reddingsdiensten rukten massaal uit en de politie sprak van een "ernstig incident".

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, uitte via Twitter zijn medeleven met de slachtoffers en nabestaanden.

Vijf doden door tramongeval Londen
Vijf doden door tramongeval Londen (Foto: ANP)

Epic Games' Tim Sweeney doneert 15 miljoen aan natuurbehoud

De oprichter van Epic Games, Tim Sweeney, heeft vijftien miljoen dollar gedoneerd ten behoeve van de permanente bescherming van zo'n zesduizend hectare bosgebied in zijn thuisstaat North Carolina. Het geld komt terecht bij de U.S. Fish and Wildlife Service.

De donatie, met een duur woord conservation easement, verzekert de donerende partij ervan dat er geen projectontwikkeling op of onderverdeling van het grondgebied plaats kan vinden. Sweeneys vijftien miljoen is de grootste conservation easement door een individu in de geschiedenis van de staat North Carolina. Het is niet de eerste keer dat de gameontwikkelaar investeert in zijn thuisstaat: inmiddels staat de  bescherming van 40.000 acres (ruim 16.000 hectare) op zijn naam.

Dat de jongens van Epic Games in de slappe was zitten was al langer bekend. Zo is co-oprichter Mark Rein mede-eigenaar van NHL's Carolina Hurricanes, en werd er in 2012 door het Chinese internetbedrijf Tencent 330 miljoen dollar betaald voor een aandeel in Epic Games. Epic Games schepte bekendheid met de ontwikkeling van spellen als Unreal, Unreal Tournament, Gears of War en, niet te vergeten, Jazz Jackrabbit.

'Magnussen tekent bij Haas F1'

Kevin Magnussen zal komend jaar gaan racen voor het Formule 1-team van Haas, zo meldt Autosport. De 24-jarige Deen zal bij de Amerikaanse renstal teamgenoot worden van Romain Grosjean.

Magnussen komt dit jaar uit voor Renault en had ook volgend jaar graag voor de Franse renstal gereden. Het team heeft voor volgend jaar een optie op de Deen, maar doet er erg lang over om de teamgenoot van de al eerder vastgelegde Nico Hülkenberg bekend te maken. Dit tot frustratie van Magnussen die volgens Autosport niet de eerste keus zou zijn voor het tweede zitje.

De Deen besloot daarom niet af te gaan wachten en in gesprek te gaan met andere renstallen. De onderhandelingen met Haas zouden na de race in Mexico in een stroomversnelling zijn gekomen, waardoor de Amerikanen nu een contract met Magnussen voor 2017 hebben afgesloten.

Momenteel racet Esteban Gutierrez nog voor Haas, maar de Mexicaan heeft in tegenstelling tot teamgenoot Grosjean nog geen punten weten te behalen. Hij zou echter weer in beeld zijn bij Renault, net als Joylon Palmer die nu al voor het Franse team uitkomt. Ook denken de Fransen nog steeds aan Esteban Ocon, hoewel het erop lijkt dat de Fransman komend jaar voor Force India zal gaan rijden.

Jaar cel voor filmen in doucheruimte camping

Voor onder meer het filmen van mensen in de doucheruimte van een camping in het Utrechtse Doorn is een 34-jarige inwoner van die plaats veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De rechtbank Midden-Nederland acht bewezen dat hij in 2013 heimelijk filmopnamen heeft gemaakt van mensen die in de wasruimte van de camping stonden te douchen. Het gaat om vier mensen, onder wie één minderjarige. Hij deed dat door een videocamera in een schoen en een pot gel te stoppen en die dan onder de deur van de douchecabine door te schuiven. De man had veel kinder- en dierenporno in bezit, zo'n 16.000 afbeeldingen en 1900 films. Daarnaast bleek hij tientallen stuks kinderondergoed en -badkleding te hebben gestolen.

Bij de strafmaat is rekening gehouden met de lange duur van het onderzoek, dat begon met een eerste verhoor in augustus 2013. De man wordt psychologisch onderzocht en moet van de rechtbank een behandeling ondergaan.

Jaar cel voor filmen in doucheruimte camping
Jaar cel voor filmen in doucheruimte camping (Foto: ANP)

Politiek legt link naar verkiezing Nederland

De politiek in Nederland legt een link tussen de zege van Donald Trump en de komende Kamerverkiezingen hier. Er zijn partijen die willen voorkomen dat ook in Nederland een "populist" aan de macht komt, andere partijen zien de overwinning van Trump als steun in de rug.

De verkiezing van Trump geeft aan dat er ook hier in Nederland een opdracht ligt om een antwoord te geven op het groeiend gevoel van steeds meer mensen dat de vooruitgang er niet voor hen is, stelt PvdA-kopstuk Diederik Samsom: "Anders krijg je ook hier dit soort uitslagen."

Volgens CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma zijn de zorgen van Amerikaanse kiezers ook in Nederland te zien: "Het signaal dat de Amerikaanse kiezer geeft, is zeker een signaal dat ook in Nederland bestaat: grote zorgen over globalisering en grote veranderingen."

Harde campagne
Hier zou wel eens een vergelijkbare harde campagne als in de VS kunnen komen, denkt Emile Roemer van de SP. "Ook in Nederland wordt de campagne steeds harder, of we dat nu leuk vinden of niet. Maar de verschillen worden steeds groter en die kun je dan ook duidelijker op tafel leggen."

GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver ziet in Nederland "het gevaar dat populisten opstaan en de verkiezingen naar zich toe trekken." Hij zegt maar één boodschap voor PVV-leider Geert Wilders te hebben: "Vergeet het. We laten dit land niet uit elkaar trekken."

Wilders zelf reageerde opgetogen: "De mensen pakken hun land terug. Dan gaan wij ook doen", twitterde hij. De PVV-leider vergeleek zichzelf eerder dit jaar al met Trump.

Politiek legt link naar verkiezing Nederland
Politiek legt link naar verkiezing Nederland (Foto: ANP)

Liefst 40 minuten gameplay van Yakuza 6

Yakuza 6 komt op 8 december uit in Japan. Het is de eerste Yakuza-game dat exclusief voor de PS4 wordt ontworpen, iets dat de graphics een nette boost heeft gegeven. Een release voor het Westen is nog niet aangekondigd, maar we kunnen alvast 40 minuten gameplay bekijken van een recente livestream.

Yakuza is een serie dat draait om misdaaddrama met een dikke saus gekkigheid daar bovenop. Net als de meeste delen speelt Yakuza 6 zich voornamelijk af in Kamurocho, een parodie op Kabukicho (Tokio's rosse buurt). We zien in de beelden hoofdpersoon Kiryu door dit district lopen.

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Brazilië

header

Komende zondag wordt de Grand Prix van Brazilië verreden. Zoals gebruikelijk vindt de race plaats in de miljoenenstad Sao Paolo, op een circuit dat nog altijd het meeste bekend is onder diens vroegere naam: het Autódromo Interlagos. Het complex werd echter reeds in 1985 omgedoopt tot José Carlos Pace, als eerbetoon naar de in Sao Paolo geboren racecoureur. De relatief onbekende Pace - ook meervoudige kampioenen Emerson Fittipaldi en Ayrton Senna werden geboren in Sao Paolo - wint in zijn loopbaan slechts één Grand Prix, maar doet dat uitgerekend op Interlagos (1975). Twee jaar na Pace’s bejubelde zege komt de Hollywoodfilm Bobby Deerfield uit. De titelrol in de racefilm wordt gespeeld door Al Pacino maar de racescenes neemt Pace voor zijn rekening. Enkele maanden na de opnames vliegt de coureur als passagier mee met een klein vliegtuig. Het toestel raakt in de problemen door zwaar weer, de piloot verliest de controle, en het vliegtuig slaat te pletter tegen een heuvelwand. De populaire Carlos Pace sterft op 32-jarige leeftijd. 
 

Het Autódromo Interlagos wordt in 1940 geopend maar het zal nog tot 1972 duren voordat de Formule 1 het circuit voor het eerst aan doet. Brabham-coureur Carlos Reutemann wint vóór Ronnie Peterson en thuisfavoriet Wilson Fittipaldi de niet voor het WK meetellende race. Een aantal jaren later maakt het grondeffect zijn opkomst in de Formule 1. Het is een techniek waarbij neerwaartse druk wordt gegenereerd door gebruik te maken van de luchtstroming onder de wagens. Interlagos is daar echter volkomen ongeschikt voor door het veel te hobbelige asfalt. De wagens zijn nauwelijks te controleren, het gevaar neemt toe, en dus verkast de Braziliaanse GP mede daardoor naar het circuit van Jacarepaguá in Rio de Janeiro. Interlagos wordt ondertussen grondig verbouwd waarbij de baan bijna wordt gehalveerd. In 1990 komt de Formule 1 na tien jaar afwezigheid eindelijk weer terug in Sao Paolo om er vervolgens nooit meer weg te gaan. 

Het Autódromo José Carlos Pace is in diens huidige vorm 4,3 kilometer lang en kent de nodige hoogteverschillen. Meest opvallende aan het circuit is dat de coureurs tegen de klok in rijden, terwijl veruit de meeste circuits juist met de klok mee gaan. Dit houdt in dat de 71-ronden durende race een zware belasting is voor de nekspieren van de coureurs. De meeste van de in totaal vijftien bochten zitten in de middelste en langzaamste sector van de baan. Inhalen is op het circuit niet eenvoudig, de beste plek hiervoor is de ‘Senna S’ die aan het einde van het langste rechte stuk zit. In de loop der jaren lieten landgenoten de lokale bevolking flink juichen. Los van de zege van naamgever Pace, wisten Emerson Fittipaldi, Ayrton Senna en Felipe Massa ieder tweemaal te winnen. Laatstgenoemde bracht in 2008 miljoenen Brazilianen in vervoering toen hij zegevierend over de finish kwam. Ongeveer een halve minuut lang dacht Massa dat hij zojuist wereldkampioen was geworden, maar Lewis Hamilton gooide tijdens de laatste kilometer van het jaar nog roet in het eten. 

Ook dit jaar kan de wereldtitelstrijd beslist worden in Brazilië. Ditmaal zal het echter Hamilton zijn die in dat geval aan het kortste eind zal trekken. Wanneer zijn teamgenoot Nico Rosberg wint zal hij zich immers voor de eerste maal in zijn loopbaan ‘Wereldkampioen Formule 1’ mogen noemen. De Duitser met de Finse roots zal vertrouwen putten uit het feit dat hij de afgelopen twee jaar in Brazilië wist te winnen, terwijl Hamilton hier nog nooit won. De Britse titelverdediger zal er dan ook alles aan gelegen zijn om die negatieve reeks met een klinkende zege te doorbreken om zo zijn titelaspiraties in leven te houden. Wie eventueel nog roet in het Mercedeseten kunnen gooien zijn de mannen van Red Bull. Max Verstappen en Daniel Ricciardo lijken iedere wedstrijd dichterbij te komen en zijn mogelijk in staat om belangrijke punten van één van beide titelkandidaten af te snoepen. Speciale aandacht gaat uit naar Felipe Massa. De elfvoudig Grand Prix-winnaar gaat aan het einde van het seizoen met pensioen en zal nog één keer willen vlammen op de baan waar hij zijn mooiste successen vierde. 

kopje

circuit

 

FIA Grand Prix van Brazilië Informatie

Banden:

banden

kopje

Ronde Datum Grand Prix Plaats Local tijd NL tijd Winnaar
1 20 Maart Australie Melbourne 16:00 06:00 Rosberg
2 03 April Bahrain Sakhir 18:00 17:00 Rosberg
3 17 April China Shanhai 14:00 08:00 Rosberg
4 01 Mei Rusland Sotchi 15:00 14:00 Rosberg
5 15 Mei Spanje Barcelona 14:00 14:00 Verstappen
6 29 Mei Monaco Monte Carlo 14:00 14:00 Hamilton
7 12 Juni Canada Montreal 14:00 20:00 Hamilton
8 19 Juni Europa Baku 17:00 15:00 Rosberg
9 03 Juli Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00 Hamilton
10 10 Juli Engeland Silverstone 13:00 14:00 Hamilton
11 24 Juli Hongarije Budapest 14:00 14:00 Hamilton
12 31 Juli Duitsland Hockenheim 14:00 14:00 Hamilton
13 28 Augustus Belgie Spa 14:00 14:00 Rosberg
14 04 September Italie Monza 14:00 14:00 Rosberg
15 18 September Singapore Singapore 20:00 14:00 Rosberg
16 02 Oktober Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00 Ricciardo
17 09 Oktober Japan Suzuka 14:00 07:00 Rosberg
18 23 Oktober USA Austin 14:00 21:00 Hamilton
19 30 Oktober Mexico Mexico City 13:00 20:00 Hamilton
20 13 November Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00 -
21 27 November Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00 -

kopje

Stand Coureurs:

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 349
2 Lewis Hamilton Mercedes 330
3 Daniel Ricciardo Red Bull 242
4 Sebastian Vettel Ferrari 187
5 Kimi Räikkönen Ferrari 178
6 Max Verstappen Red Bull 177
7 Sergio Perez Force India 85
8 Valtteri Bottas Williams 85
9 Nico Hülkenberg Force India 60
10 Fernando Alonso McLaren 52
11 Felipe Massa Williams 51
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 38
13 Romain Grosjean Haas 29
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 21
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Jolyon Palmer Renault 1
18 Pascal Wehrlein Manor 1
19 Stoffel Vandoorne McLaren 1
20 Esteban Gutiérrez Haas 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0

Stand Constructeurs:

# Team Punten
1 Mercedes 679
2 Red Bull 422
3 Ferrari 370
4 Force India 145
5 Williams 136
6 McLaren 74
7 Toro Rosso 55
8 Haas 29
9 Renault 8
10 Manor 1
11 Sauber 0

 kopje

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 12 November Vrije training 1 13:00 - 14:30
  Vrije training 2 17:00 - 18:30
Zaterdag 12 November Vrije training 3 14:00 - 15:00
  Kwalificatie 17:00 - 18:00
Zondag 13 November Race 17:00

kopje

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 11 November Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 12 November Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 13 November Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

kopje

weer

Actueel weer Sao Paulo

Vechten op een vliegtuig in Street Fighter V

In Skies of Honor, de nieuwe DLC-stage in Street Fighter V, kun je letterlijk op een vliegtuig vechten terwijl deze door de lucht zoeft. De bewegende skyline op de achtergrond leidt wel een beetje af, waardoor het misschien op toernooien wordt verboden. Bekijk beelden van de stage hieronder.

Je kunt Skies of Honor kopen voor 70,000 Fight Money (in-game geld) of $3.99.

Madonna geeft niet op ondanks winst Trump

Madonna lijkt zich te hebben neergelegd bij de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ze kan natuurlijk ook weinig anders. Volgens de zangeres, een fervent Hillary Clinton-aanhanger, is een nieuw tijdperk aangebroken.

"Een nieuw vuur is ontstoken. We geven nooit op. We geven niet toe", schrijft Madonna op Twitter.

De afgelopen maanden was Madonna een van de drijvende krachten onder de sterren die de campagne van Clinton ondersteunden. Zo gaf ze afgelopen week nog een verrassingsconcert in New York, ging ze eerder uit de kleren en beloofde ze voor iedere man die op Clinton zou stemmen op de knieën te gaan voor een orale traktatie.

Naast Madonna werd Clinton ook gesteund door sterren als Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi en Lady Gaga. Die laatste was afgelopen nacht aanwezig in het Democratische kamp in New York, net als Katy Perry. Zij gaf in een laatste speech afgelopen nacht toe dat haar ouders op Trump hadden gestemd.

"Vanavond hebben mijn ouders op Trump gestemd. Maar weet je wat? We zullen evengoed met elkaar aan tafel zitten tijdens Thanksgiving", zo sprak ze verzoenend. "Wat is dit een geweldig land dat ons de vrijheid geeft om onze meningen, opinies, hoop en angst te delen. Dit is het moment dat we moeten herinneren dat we van onze ouders en kinderen houden."

Vooraf hadden veel Clinton-aanhangers van de daken geschreeuwd dat ze Amerika zouden verlaten mocht Trump winnen. Onder meer Miley Cyrus, Samuel L. Jackson, Cher, Barbra Streisand, Whoopi Goldberg, Amy Shumer en Lena Dunham kondigden hun vertrek aan. Of Hollywood straks echt leeg loopt, is nog afwachten.

Madonna geeft niet op ondanks winst Trump
Madonna geeft niet op ondanks winst Trump (Foto: BuzzE)

Katy Perry: huil niet, ga verder

Katy Perry heeft haar volgers op Twitter opgeroepen vooral niet bij de pakken neer te gaan zitten nu Donald Trump de nieuwe president van Amerika wordt.

"Zit niet stil. Huil niet. Ga verder. We zijn geen volk dat ons door haat zal laten leiden", schreef de zangeres in een reeks tweets. "We zullen nooit zwijgen."

Katy was de afgelopen maanden een van de gezichten van het team-Clinton. Ze liet geen moment onbenut om haar steun uit te spreken voor Hillary Clinton. Zo acteerde ze in spotjes en zong ze meermaals op campagnebijeenkomsten van Clinton.

Voor haar bestond er geen twijfel dat Clinton de verkiezingen zou winnen. Zo droeg ze afgelopen weekend tijdens een bijeenkomst in Philadelphia een cape met daarop de veelzeggende tekst 'I am with madame president'. De werkelijkheid pakte zoals bekend anders uit.

Katy Perry: huil niet, ga verder
Katy Perry: huil niet, ga verder (Foto: BuzzE)

Brussel nodigt Trump met spoed uit voor top

De EU nodigt Donald Trump uit voor een EU-VS-top in Brussel ,,zo snel het u schikt" om de ,,koers van onze relatie de komende vier jaar uit te zetten."

Dat schrijven EU-president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag aan de nieuwgekozen Amerikaanse president, die zij ,,welgemeend" feliciteren met de overwinning.

,,Het is vandaag de dag belangrijker dan ooit om de transatlantische betrekkingen te versterken. Alleen door hechte samenwerking kunnen de EU en de VS het verschil blijven maken bij ongekende uitdagingen als IS, de bedreiging van de soevereiniteit van Oekraïne en territoriale integriteit, klimaatverandering en migratie", schrijven zij.

Geworteld

,,Het strategische partnerschap tussen de EU en de VS is geworteld in onze gedeelde waarden over vrijheid, mensenrechten, democratie en een geloof in de markteconomie. In de loop der jaren hebben de EU en de VS samengewerkt om vrede en welvaren voor onze burgers en mensen in de hele wereld te verzekeren", aldus Tusk en Juncker.

,,We moeten de bruggen die wij hebben gebouwd versterken. Europeanen vertrouwen erop dat Amerika, met democratische idealen die wereldwijd altijd een baken van hoop zijn geweest, zal blijven investeren in de samenwerking met de vrienden en bondgenoten."

Tusk en Juncker wijzen er in hun lange brief op dat de strategische samenwerking ,,gelukkig breed en diep is" en uiteenloopt van gezamenlijke inspanningen om de energievoorziening veilig te stellen tot onderhandelingen over het beoogde vrijhandelsverdrag TTIP. ,,Geen moeite moet gespaard worden om onze banden sterk en duurzaam te houden."

Brussel nodigt Trump met spoed uit voor top
Brussel nodigt Trump met spoed uit voor top (Foto: ANP)

GoPro roept drones terug

GoPro heeft alle exemplaren van zijn Karma-drone teruggeroepen. Het apparaat kan er in de lucht mee ophouden en dan neerstorten.

Actiecameraproducent GoPro introduceerde de Karma eind augustus. Sindsdien waren er zo'n 2500 stuks van verkocht. Die moeten nu allemaal terug. Klanten krijgen dan hun geld terug.

GoPro stelt te onderzoeken hoe het kan dat het apparaat het niet goed doet. Tot die tijd verkoopt het de Karma niet meer.

GoPro roept drones terug
GoPro roept drones terug (Foto: BuzzT)

Amsterdam past beleid coffeeshops aan

Amsterdam gaat het beleid rondom de sluiting van coffeeshops aanpassen. Voorheen werd een coffeeshop direct voor onbepaalde tijd gesloten als deze werd beschoten, maar eigenaars die een reeks maatregelen treffen en informatie delen met de politie worden tijdelijk ontzien, schrijft de gemeente in een verklaring. De hoop is dat met het aangepaste beleid een einde kan worden gemaakt aan de reeks beschietingen van coffeeshops.

Ondernemers moeten een verklaring ondertekenen waarin ze beloven een camerasysteem te installeren. Ook moeten ze na een eventuele beschieting zélf de zaak een week sluiten. Daarmee moet de rust terugkeren en kan politieonderzoek worden verricht. De ondernemer moet informatie die belang is voor het onderzoek met de politie delen.

Het afgelopen jaar is in totaal tien keer op een coffeeshop geschoten. Vooral de afgelopen twee maanden is het vaak raak. "Er kan sprake zijn van afpersing van eigenaren, maar ook een doelbewuste poging om de concurrentie uit te schakelen", zei de politie eerder tegen De Telegraaf.

Amsterdam past beleid coffeeshops aan
Amsterdam past beleid coffeeshops aan (Foto: ANP)

NAVO-chef feliciteert Trump

NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn verkiezing tot de volgende president van de Verenigde Staten. Hij ziet ernaar uit met hem samen te werken, liet hij weten in een verklaring.

De Noorse oud-premier wijst op de 'uitdagingen' op het gebied van internationale veiligheid. "Het leiderschap van de VS is belangrijker dan ooit. Een sterke NAVO is goed voor de VS en voor Europa." Hij hoopt volgend jaar op een top in Brussel afspraken met Trump te kunnen maken over "de weg vooruit".

Trump liet eerder weten veel meer te verwachten van Europa. Hij vindt dat de Europese landen veel te weinig bijdragen aan de militaire alliantie en zaaide twijfel over de veiligheidsgaranties die de NAVO biedt als een lidstaat zou worden aangevallen. Stoltenberg zei dat die garanties "onvoorwaardelijk" moeten zijn.

NAVO-chef feliciteert Trump
NAVO-chef feliciteert Trump (Foto: ANP)

'Chelsea en City op tribune voor Dolberg'

De geruchten over een vertrek van Kasper Dolberg bij Ajax nemen steeds sterkere vormen aan. Meerdere clubs zouden voor het Deense wonderkind op de tribune zitten. Hij heeft zich door een sterke seizoensstart in de kijker gespeeld bij menig topclub in Europa. De 19-jarige aanvaller brak onder trainer Peter Bosz door in de hoofdmacht van Ajax. Sindsdien gaat het razendsnel met zijn persoonlijke ontwikkeling.

Volgens The Sun hebben Chelsea en Manchester City scouts naar Nederland gestuurd om Dolberg in de gaten te houden. De twee Engelse grootmachten staan erom bekend tientallen miljoenen euro's te betalen voor Europese toptalenten neer te tellen.

Dolberg speelde tot dusver dit seizoen elf competitiewedstrijden waarin hij vijf keer het net vond voor Ajax. Hij begon al acht keer in de basis. Ajax haalde hem na het seizoen 2014/15 nog op bij Silkeborg uit Denemarken, waar hij zijn profdebuut al had gemaakt.

Vodafone stopt met winkels BelCompany

Vodafone Nederland gaat stoppen met zijn winkelformule BelCompany. Een deel van de huidige 88 BelCompany-winkels wordt omgebouwd tot filiaal met Vodafone op de gevel. Ook wordt een aantal vestigingen in de komende vijf jaar gesloten.

"Door te werken met twee winkelformules hebben we de afgelopen jaren met succes kunnen inspelen op verschillende klantbehoeftes. We zien echter dat BelCompany- en Vodafone-winkels qua doelgroep steeds meer naar elkaar toegroeien", verklaart retaildirecteur Marco Houtman van Vodafone woensdag. Het is de bedoeling dat het personeel intern wordt herplaatst.

BelCompany verkoopt onder meer mobiele telefoons en -accessoires. Vodafone nam de in de jaren negentig opgerichte keten in 2011 over van Macintosh Retail. Sindsdien is al een groot aantal winkels omgebouwd tot Vodafone-shops. Daarvan telt het bedrijf nu 140 zaken.

Vodafone stopt met winkels BelCompany
Vodafone stopt met winkels BelCompany (Foto: ANP)

Kylie Jenner laat grote diamanten ring zien

Kylie Jenner heeft de geruchten dat zij en Tyga verloofd zijn weer doen opwakkeren. De realityster deelde dinsdag een foto met een grote diamanten ring om haar vinger via Instagram.

Eerder deelde ze al een foto van haar en haar vriend met het mysterieuze bijschrift, "Ze weten het niet". Eerder op dinsdag werd het paar door Celebuzz gespot tijdens een lunch in Los Angeles, en ook daar was de ring van de partij.

Het is niet voor het eerst dat de 19-jarige Kylie met een grote diamant om haar ringvinger is gezien. Zij en de rapper, met wie ze op haar zeventiende voor het eerst werd gespot, gingen eerder dit jaar nog tijdelijk uit elkaar.

Kylie Jenner laat grote diamanten ring zien
Kylie Jenner laat grote diamanten ring zien (Foto: BuzzE)

'Regeling Jolie-Pitt niet definitief'

De regeling van Angelina Jolie en Brad Pitt voor het ouderlijk gezag over hun kinderen is niet definitief. Dat meldt USA Today op basis van een anonieme bron.

Angelina meldde in een mediaverklaring dat zij en Brad een wettelijke overeenkomst hadden gesloten voor het gezag over hun zes kinderen. Volgens deze regeling, die een week eerder door beide partijen getekend zou zijn, zou Angelina het volledige gezag over de kinderen krijgen. Brad zou slechts "therapeutische bezoekjes" aan zijn kinderen mogen brengen. Dat is bepaald door de kinderbescherming, aldus de woordvoerder.

Brad heeft nog niet gereageerd op de verklaring. Maar de bron weet dat deze regeling slechts een verlenging is van de bestaande tijdelijke regeling. Vrijdag verzocht Brad Pitt de rechter om gezamenlijke voogdij over de kinderen. Deze strijd lijkt nog niet voorbij te zijn.

Pitt heeft zijn kinderen sinds de breuk met Jolie in september twee keer gezien onder begeleiding van een psycholoog van de kinderbescherming. De acteur heeft volgens zijn ex geen goede invloed op de kinderen. Ze zegt dat hij verbaal en fysiek agressief is geweest tegen hun oudste zoon Maddox, iets wat Brad ontkent.

'Regeling Jolie-Pitt niet definitief'
'Regeling Jolie-Pitt niet definitief' (Foto: BuzzE)

Vattenfall bouwt enorm windpark in Oostzee

Energieconcern Vattenfall heeft de aanbesteding gewonnen voor de bouw van wat het grootste windmolenpark van Scandinavië moet worden. Dat maakte het Zweedse moederbedrijf van Nuon woensdag bekend.

Het windmolenpark komt te liggen in het Deense gedeelte van de Oostzee. Het moet een opwekcapaciteit krijgen van 600 megawatt, genoeg om bijna een kwart van alle huishoudens in Denemarken van elektriciteit te voorzien.

Vattenfall verwacht tussen de 1,1 en 1,3 miljard euro te investeren in het windmolenpark. Bestuursvoorzitter Magnus Hall sprak van een mijlpaal voor het bedrijf dat de productie van duurzame energie flink wil opvoeren. Het project zal helpen de kosten voor groene stroom te verlagen, aldus de topman.

Vattenfall bouwt enorm windpark in Oostzee
Vattenfall bouwt enorm windpark in Oostzee (Foto: ANP)

Onduidelijkheid blijft over dood baby Cuijk

De politie is nog niet klaar met het onderzoek naar de oorzaak van het overlijden van een baby dinsdagavond in een huis in Cuijk. Het kind werd onwel en overleed toen ambulancepersoneel naar het huis was gekomen om de moeder te helpen. De moeder werd naar het ziekenhuis gebracht en verblijft daar woensdag nog, aldus een politiewoordvoerder woensdag.

De omstandigheden waren reden voor de politie om een onderzoek te beginnen. Het forensisch onderzoek in het huis werd dinsdagavond afgerond.

Omdat de doodsoorzaak nog niet is vastgesteld wordt er vooralsnog niemand verdacht. Over de toestand van de moeder worden geen nadere mededelingen gedaan.

Trump wordt nieuwe president van Amerika

Donald Trump heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen met overtuigende meerderheid gewonnen. 

De Amerikaanse bevolking kiest vandaag, dinsdag 8 november, een nieuwe president. Na acht jaar zal Barack Obama het stokje overgeven aan zijn partijgenoot Hillary Clinton van de Democraten of aan de Republikein Donald Trump. Om middernacht Nederlandse tijd gaan in de eerste staten, Kentucky en Indiana, de stemlokalen dicht. Beter gezegd: men kan dan niet meer in de rij gaan staan. Stemgerechtigden die dan nog in de lijn staan mogen blijven tot ze gestemd hebben, waardoor het nog wel een tijdje kan duren voor de eerste serieuze uitslagen binnenkomen.

Op FOK! volgen we de uitslagen tot bekend is wie zich de opvolger van Obama mag noemen. Daarvoor gebruiken we onder meer de handige, interactieve kaart van 270 to win. Daarop kun je zelf de staten verdelen op welke manier je wilt, om zo te spelen met allerlei 'wat als?'-scenario's. Nog voor de eerste uitslagen binnen zijn hebben wij alvast een aantal staten ingevuld. Van deze staten kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gezegd worden dat de Democraten of Republikeinen de winst zullen pakken. De rest van de staten zullen we gedurende de nacht invullen op basis van de uitslagen.

De getallen boven de kaart geven het totaal aantal kiesmannen voor de kandidaten weer. Om te winnen moet een kandidaat 270 kiesmannen achter zich krijgen en dus weten we in principe wie er gewonnen heeft als iemand de 270 aantikt.

Clinton vs Trump (Bron: 270towin.com)
Clinton vs Trump (Bron: 270towin.com)

Update 09.00 uur

Trump is president (bron: google)
Trump is president (bron: google)

Update 08.00 uur

In Pennsylvania moeten nog een handvol kiesdistricten hun resultaten inleveren, maar dat zijn er zo weinig dat met genoeg zekerheid gezegd kan worden dat Trump de twintig kiesmannen van Pennsylvania op zijn naam schrijft. Hij is de eerste Republikein sinds 1988 die in Pennsylvania wint, wat genoeg lijkt te zeggen over de verkiezingen van dit jaar. Door de winst van Pennsylvania en de vrijwel zekere winst van Alaska komt Trump op 268 kiesmannen en heeft hij er nog twee nodig: winst in Arizona, Michigan of Wisconsin - drie staten waarin hij op voorsprong staat - is voldoende. 

Maine wordt aan Clinton gegeven, maar dat zet geen zoden meer aan de dijk voor de kandidate van de Democraten.

Update 07.30 uur

In de zeven staten die we een half uur geleden noemden wordt nog altijd druk geteld, maar heel veel lijkt er niet meer te veranderen. Voor Clinton is het met name hopen op wonderen in bijvoorbeeld Detroit, Michigan en Tucson, Arizona, maar dat zit er normaliter niet in. 

Ondertussen zijn de camera's in het hoofdkwartier van Trump al gericht op het grote podium, want het heeft er alle schijn van dat hij elk moment het podium op kan komen om de zege te claimen.

Update 07.00 uur

Zoals vrijwel alle media kennen ook wij Colorado en Nevada toe aan Clinton: het lijkt onwaarschijnlijk dat ze die twee staten verliest. In Pennsylvania begint Trump afstand te nemen en ook in Michigan wordt het gat weer groter. New Hampshire gaat de Republikeinse kant weer op en in Wisconsin en Arizona staat Trump nog altijd aan de leiding. Een overzicht per staat:

- Wisconsin (10 kiesmannen): Trump staat ruim voor
- Arizona (11 kiesmannen): Trump staat ruim voor
- Michigan (16 kiesmannen): Trump staat licht voor, maar zijn voorsprong groeit
- Pennsylvania (20 kiesmannen): Trump staat licht voor, maar zijn voorsprong groeit
- New Hampshire (4 kiesmannen): Het gaat volledig gelijk op
- Maine (4 kiesmannen): Clinton staat op een relatief veilige voorsprong
- Minnesota (10 kiesmannen): Clinton staat op een relatief veilige voorsprong

Trump heeft nog 25 kiesmannen nodig en zoals uit het lijstje hierboven te halen valt zijn er behoorlijk veel mogelijke combinaties waarmee hij dat zou halen. De kans dat Clinton wint lijkt daarmee verkeken.  

Update 06.30 uur

Nevada en Colorado worden door diverse media aan Clinton gegeven, wat haar vijftien kiesmannen op zou leveren. Er moeten nog veel stemmen geteld worden, dus wij wachten er nog even mee. Clinton heeft in New Hampshire de leiding overgenomen van Trump, wat haar vier kiesmannen op kan leveren. In Pennsylvania gaat het ondertussen volkomen gelijk op, terwijl Clinton in Michigan op een kleine achterstand blijft. 

Het lijkt alsmaar lastiger te worden om Arizona of Wisconsin te winnen en als die beiden naar Trump gaan is het voor Clinton, normaliter, afgleopen.

Update 06.15 uur

Iowa kan inmiddels definitief aan Trump gegeven worden. In Michigan, Wisconsin en Arizona is het in meer of mindere mate nog enigszins spannend, maar Trump zou zojuist wel eens de genadeklap uitgedeeld kunnen hebben. In Pennsylvania, goed voor twintig kiesmannen, heeft de Republikein de leiding gepakt nadat Clinton urenlang relatief ruim aan kop ging. Als Trump Pennsylvania inderdaad kan veroveren is de race nagenoeg zeker gelopen.

Daar staat tegenover dat Clinton in Michigan het gat bijna compleet gedicht heeft. Als ze Pennsylvania weet te behouden en Michigan weer terug naar haar kant kan draaien is de race mogelijk nog open.

Update 06.00 uur

De ochtend breekt aan in Nederland en in de VS gaan in de allerlaatste staat de stembureau's dicht: mensen in Alaska zijn de laatsten die mogen stemmen. Een mooi moment om een overzicht te geven van wat er nog mogelijk lijkt te zijn. 

Om Clinton als nieuwe president te zien zal ze koste wat het kost haar achterstand in Michigan om moeten buigen, waarbij haar hoop vooral gevestigd lijkt op Detroit. Als dat lukt, en ze weet ook Arizona om te draaien - waarbij ze het vooral van Tucson moet hebben - moet ze haar voorsprong in Pennsylvania, Maine, Colorado, Nevada en Minnesota vasthouden om over de 270 kiesmannen te gaan.

Trump heeft nog 37 kiesmannen nodig om de grens te halen. Iowa en Utah lijken zo goed als zeker, goed voor twaalf kiesmannen. Als hij de tien van Wisconsin, de elf van Arizona en de vier van New Hampshire - staten waar hij op voorsprong staat - vast kan houden wordt Trump de nieuwe president. 

De conclusie is simpel: Clinton heeft een wonder nodig en Trump is hard op weg naar het Witte Huis. 

Update 05.30 uur

Trump heeft een enorme dreun uitgedeeld: van zowel Florida als North Carolina, twee van de grootste battleground states, kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gezegd worden dat de Republikeinse kandidaat er gewonnen heeft. In Wisconsin en Michigan gaat hij nog altijd aan de leiding, wat hem op het randje van de overwinning brengt. Ook de zes kiesmannen van Iowa en de vier van New Hampshire lijken zijn kant op te gaan, terwijl hij in Utah ruimschoots aan de leiding gaat. 

Ondertussen lijkt New Mexico beslist in het voordeel van Clinton, dus die kennen we bij dezen aan haar toe. Het brengt de stand op 233-200 in het voordeel van Trump. Verrassend genoeg gaat de Republikein na dik tien procent van de stemmen ook aan de leiding in Washington, wat hem met twaalf kiesmannen al bijna definitief over de streep zou kunnen trekken - mits hij de voorsprong daar vasthoudt. Daar moet wel bij vermeld worden dat de grootste stad, Democratisch bolwerk Seattle, nog veel stemmen bekend moet maken. 

Update 05.00 uur

Aan de Amerikaanse westkust gaan de stembureau's dicht: Washington, Oregon en Californië, terwijl ook Hawaii de potloden neer moet leggen. Normaal gesproken gaan alle vier staten overtuigend naar Clinton, dus we houden de aandacht op de staten waar het spannend is. Virginia wordt door diverse media aan Clinton toegekend en aangezien met name Democratische districten nog stemmen in moeten leveren gaan wij daarin mee. 

De stemmen uit Florida komen al een tijdje niet meer binnen, dus we wachten toch nog even met het definitief aan Trump toekennen van die staat - ook al lijkt de kans dat Clinton terugkomt nihil. New Mexico en Colorado zijn vrij zeker van winst voor Clinton, maar we wachten nog even tot minstens tweederde van de stemmen geteld zijn.

Update 04.30 uur

Geen sluitende stembureau's op dit tijdstip, dus kijken we naar de battlegrounds. In Florida moet nog een paar procent van de stemmen geteld worden, maar de Democratische bolwerken kunnen de achterstand daar eigenlijk niet meer goedmaken. We wachten nog even met inkleuren, maar Florida en haar 29 kiesmannen lijken binnen voor Trump. Georgia is nog altijd ruim in handen van Trump en in Ohio, met tweederde van de stemmen geteld, staat hij nog altijd ver aan de leiding.

In North Carolina zijn 70% van de stemmen geteld en gaat Trump nog altijd aan de leiding, terwijl hij ook in New Hampshire, Michigan en Wisconsin de voorsprong houdt. Het is dan ook niet verrassend dat de wedkantoren Trump inmiddels als de grote favoriet voor het presidentschap zien: de kans wordt op zo'n 80% geschat dat Trump het gaat halen.

Trump heeft in Ohio en Georgia inmiddels zo'n grote voorsprong, dat we besloten hebben om die staten definitief aan hem toe te kennen. Dat brengt Trump op 189 nagenoeg zekere kiesmannen, tegen 182 voor Clinton. Een kleine reminder: er zijn er 270 nodig om te winnen. 

Update 04.00 uur

Wederom gaan er stembureau's dicht, in vijf staten om precies te zijn. Er zitten geen staten met een groot aantal kiesmannen tussen, maar aangezien het op het moment erg dicht bij elkaar ligt wordt elke staat van potentieel doorslaggevend belang. Let vooral op Utah: Evan McMullin zou eventueel kunnen zorgen voor een stunt door de staat van Trump af te pakken.

Ondertussen loopt Trump in Ohio en Michigan verrassend uit op Clinton, die op haar beurt terug lijkt te slaan in Virginia. Met 81% van de stemmen heeft de Democrate na uren achterstand een minieme voorsprong gepakt. Georgia is vrij zeker voor Trump, in North Carolina houdt hij stand en ook in Florida lijkt de kans op een Republikeinse winnaar alsmaar groter. De twintig kiesmannen van Pennsylvania zijn alsmaar zekerder voor Clinton, nadat Trump er vroeg in de nacht even de leiding had. 

Als Trump Virginia uit zijn handen ziet glippen worden zijn kansen op het presidentschap zeker kleiner, maar met zijn huidige voorsprong in Wisconsin zou hij gelijk weer een deel van de in Virginia verloren kiesmannen terug kunnen pakken. Onze inschatting op dit moment? Too close to call, het gaat volledig gelijk op!

Update 03.30 uur

Er zijn op dit moment geen bureau's gesloten, maar de strijd laait in alle hevigheid op. Er wordt op dit moment vooral naar zes zeer belangrijke staten gekeken, te beginnen met Ohio, Michigan en Virginia. In alle drie de staten gaat Trump aan de leiding, terwijl Clinton vooraf gezien werd als favoriete. De strijd is zo spannend dat men in Michigan na bijna een miljoen stemmen een verschil kende van enkele tientallen.

In North Carolina heeft Trump de leiding weer overgenomen van Clinton en in Georgia gaat de Republikein al een tijd ruim aan de leiding. In Florida is het nog altijd niet gestreden, maar Trump lijkt steeds dichterbij een enigszins verrassende zege in de Sunshine State te komen. 

De gevolgen als Trump de zes genoemde staten allemaal pakt? Die zijn erg groot: hij zou aan bijvoorbeeld Arizona, of een combinatie van Utah en Alaska, genoeg hebben om zich de nieuwe president te mogen noemen. Invullen kunnen we het echter nog niet, want daarvoor zit het nog veel te dicht bij elkaar.

Bij de wedkantoren groeit het geloof in een zege van Trump overigens gestaag. Waar hij een uur geleden nog zo'n 20% kans kreeg, was hij enkele ogenblikken geleden zelfs heel even licht de favoriet om te winnen. 

Update 03.00 uur

Zo'n tien staten gooien de stembureau's om deze tijd op slot. Een aantal daarvan zijn interessant, met name Arizona, Minnesota en Wisconsin. Trump is de favoriet in Arizona, Clinton heeft de betere papieren in de andere twee staten. Op de kaart hebben we Illinois definitief toegekend aan Clinton, nadat ze een aanzienlijke voorsprong heeft genomen in een staat waar ze al de grote favoriete was.

In Florida is het nog altijd razendspannend. Trump heeft een voorsprong van meer dan honderdduizend stemmen gepakt, maar er moeten nog veel stemmen komen uit Broward County - een bolwerk voor de Democraten. Een half uur geleden meldden we nog dat Clinton een flinke voorsprong had genomen in Ohio, North Carolina en Michigan, maar Trump lijkt er langzaam maar zeker terug te slaan. Clinton gaat nog wel aan de leiding, maar de marges slinken.

Eén ding is op het moment zeker: alle ogen zijn voorlopig gericht op Florida, want de 29 kiesmannen daar kunnen de doorslag geven. 

Update 02.30 uur

In Arkansas zijn de stembureau's gesloten, maar in Florida wordt nog volop 'gevochten'. Na het tellen van zo'n 90% van de stemmen gaat het er nog altijd vrijwel volledig gelijk op: na meer dan acht miljoen getelde stembiljetten was het verschil tussen de twee welgeteld 28 stemmen. 

Diverse media hebben de nodige staten in het oosten inmiddels toegewezen aan Clinton. Denk daarbij aan Maryland, New Jersey, Delaware en Massachusetts, die allemaal al blauwgekleurd waren in de voorspellingen. Ook Trump heeft een aantal 'zekere' staten binnen: South Carolina, Oklahoma en Tennessee. Het lijkt erop dat Clinton ook Illinois aan haar lijstje toe kan voegen en dat zou het eerste verschil maken op onze kaart: twintig kiesmannen in Clinton's voordeel als Illinois inderdaad naar de Democrate gaat.

In de belangrijke staten North Carolina, Michigan en Ohio moet nog een groot deel geteld worden, maar Clinton heeft er op het moment een vrij duidelijke voorsprong - dat zou de boel al bijna in haar voordeel kunnen beslissen, zeker als ze in Florida ook wint.

Update 02.00 uur

In grofweg twintig staten zijn de stembureau's gesloten. Het gros daarvan bestaat uit staten die in bovenstaande kaart al ingevuld zijn, maar vooral Michigan en Pennsylvania - met zestien en twintig kiesmannen - worden als zogenaamde battleground states gezien. 

Het tellen van de stemmen schiet inmiddels aardig op in Florida, waar Clinton de leiding overgenomen heeft dankzij een forse slag in Broward County. In North Carolina heeft Trump een minieme voorsprong, terwijl de Republikein in Ohio ook lichtjes aan de leiding gaat. Daar moet wel bij gezegd worden dat in de Buckeye State nog maar een handvol stemmen is geteld. In Virginia doet Trump het vooralsnog bijzonder goed, terwijl Clinton daar vooraf de favoriet was. 

West Virginia wordt door alle Amerikaanse media al toegekend aan Trump, zoals vooraf te verwachten viel. 

Update 01.30 uur

De volgende drie staten sluiten de stembureau's en vooral Ohio en North Carolina zijn bijzonder belangrijk. Trump lijkt een klein voordeel te hebben in Ohio, terwijl het in North Carolina 50/50 lijkt te zijn. Ook in West Virginia gaan de bureau's dicht, maar daar is Trump normaal gesproken zeker van de zege. 

In Florida is de strijd volop aan de gang: vooralsnog gaan Trump en Clinton er bijna gelijk op, waarbij zo nu en dan de leiding met enkele tienden van een procent wijzigt. 

Ondertussen komt van één prominente Republikein opvallend nieuws binnen: niemand minder dan oud-president George Bush heeft samen met zijn vrouw blanco gestemd. Bush steunt partijgenoot Trump dus niet. 

Update 01.00 uur

De stembureau's in Virginia, Florida, South Carolina, Georgia en Vermont zijn gesloten, men kan niet meer in de rij aansluiten. Vooral Florida lijkt bijzonder belangrijk te worden: er zijn maar liefst 29 kiesmannen te winnen en in weinig staten liggen de peilingen zo dicht bij elkaar, hoewel Clinton een klein voordeel lijkt te hebben. In bovenstaande kaart hebben we Virginia en Georgia ook nog niet ingevuld, maar zo spannend als in Florida lijkt het daar niet te worden. De Democraten hebben de beste papieren in Virginia, terwijl de zestien kiesmannen van Georgia vermoedelijk voor Trump zijn. 

Update 00.22 uur

In Indiana en Kentucky zijn de stembureau's inmiddels gesloten - tenzij je om middernacht Nederlandse tijd nog in de rij stond. Langzamerhand druppelen de eerste uitslagen uit Kentucky en Indiana binnen en weinig verrassend gaat Trump daar comfortabel aan de leiding. Om 01.00 uur komt de volgende 'golf' met staten die de bureau's sluiten, waaronder de volgens vele zeer belangrijke staat Florida.

Unieke rede Rutte in parlement Indonesië

Mark Rutte houdt later deze maand als eerste Nederlandse minister-president een toespraak in het parlement van Indonesië. De premier is dan in de voormalige kolonie voor een handelsmissie.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag is het niet gebruikelijk dat buitenlandse bewindslieden toespraken houden in het parlement in Jakarta. Naast de rede van Rutte op 23 november is er ook een ontmoeting met Indonesische volksvertegenwoordigers gepland.

De banden tussen Nederland en Indonesië zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Handel domineert de relatie. Verscheidene bewindslieden zijn deze kabinetsperiode naar Indonesië gereisd. Voor de premier is het zijn tweede trip naar het land. Hij was er ook eind 2013 op handelsmissie.

Handelsmissie
In april was de Indonesische president Joko Widodo nog een dag in ons land. Dat was het eerste bezoek van een Indonesische staatshoofd in zestien jaar aan Nederland. Rutte spreekt tijdens de handelsmissie over twee weken ook weer met Widodo.

Naast Rutte nemen ook minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en minister Melanie Schultz en haar staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) deel aan de economische missie. In hun kielzog reist een delegatie van 110 bedrijven mee.

De handelsmissie is van 21 tot en met 24 november en richt zich onder meer op de maritieme sector, afvalmanagement, gezondheidszorg en tuinbouw. Rutte eindigt de handelsmissie in Singapore. Daar staan ontmoetingen met onder anderen met president Tony Tan premier Hsien Loong Lee op de agenda.

Unieke rede Rutte in parlement Indonesië
Unieke rede Rutte in parlement Indonesië (Foto: ANP)

Nederlandse industrie produceert meer

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 2,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De stijging is wat groter dan in augustus.

Al twaalf maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide opnieuw het sterkst. Dat is volgens het statistiekbureau te danken aan een stijging van het aantal geproduceerde personenauto's en vrachtwagens.

Ook de productie van de rubber- en kunststof-, de chemische en de machine-industrie groeide sterker dan gemiddeld. De productie van de farmaceutische, de elektrische-apparaten en de metaalproductenindustrie kromp daarentegen.

Nederlandse industrie produceert meer
Nederlandse industrie produceert meer (Foto: ANP)

CDA: zorgbuddy landelijk invoeren

Het CDA wil dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) het mogelijk maakt om zorgbuddy's landelijk in te voeren. Het gaat om opgeleide vrijwilligers die patiënten helpen de weg te vinden in het woud van zorg en behandelingen.

CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot zal woensdag tijdens een debat over de zorgbegroting pleiten voor de invoering. Volgens haar kunnen veel mensen hun weg niet goed vinden in hun tocht langs huisarts, ziekenhuizen en specialistische behandelingen. Ook vinden zij het bijvoorbeeld lastig om te onthouden wat de dokter heeft verteld.

Volgens Bruins Slot gaat het om miljoenen mensen die hier mee kampen, vooral in de ziekenhuiszorg en de zorg in de buurt. De zorgbuddy's zouden voor hen een uitkomst zijn.

CDA: zorgbuddy landelijk invoeren
CDA: zorgbuddy landelijk invoeren (Foto: ANP)

Mexicaanse munt keldert

De waarde van de Mexicaanse peso ten opzichte van de dollar is woensdag scherp gedaald. De toegenomen kansen van Donald Trump om de Amerikaanse verkiezingen te winnen zorgden voor de scherpste 'intraday' daling van de munt sinds 2008.

De peso heeft zich de afgelopen maanden ontwikkeld tot een van de belangrijkste financiële graadmeters in de Amerikaanse verkiezingsstrijd, vanwege de vele hatelijke opmerkingen van de vastgoedmagnaat over Mexicanen en zijn wens om het vrijhandelsverdrag met Mexico en Canada te verscheuren.

De peso kelderde tussentijds 11 procent ten opzichte van de dollar. De afgelopen vier handelsdagen won de munt nog bijna 6 procent aan waarde. Valutahandelaren spraken van paniek en vergeleken de daling met die van het Britse pond na het brexit-referendum.

Mexicaanse munt keldert
Mexicaanse munt keldert (Foto: ANP)

Aziatische beurzen hard onderuit

De aandelenbeurzen in Azië kleurden woensdag donkerrood. Beleggers reageerden zeer nerveus op de toegenomen kansen voor Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De toonaangevende Nikkei-index in Tokio daalde ruim 4 procent tot tussentijds 16.474,59 punten.

Een overwinning van Trump wordt door de financiële markten en economen gezien als slecht nieuws voor onder meer de wereldhandel. Japanse bedrijven die veel exporteren, zoals Toyota (min 5,7 procent), Mazda (min 7,2 procent en Nintendo (min 4 procent) stonden diep in het rood.

Ook de Hang Seng in Hongkong speelde flink terrein kwijt en daalde met 2,8 procent. De All Ordinaries in Sydney zakte 2 procent en de Kospi in Seoul speelde 2,5 procent kwijt.

Dollar
De openingsindicatoren voor de Amerikaanse beurshandel op woensdag toonden scherpe koersdalingen, met een puntenverlies van de Dow-Jonesindex bij de openingsbel woensdagmiddag van 750 punten. "We zitten vastgelijmd aan onze schermen", aldus een handelaar. Daarbij verkleinden de kansen op een renteverhoging in Amerika, in december, naar minder dan 50 procent.

De dollar liet een flinke daling ten opzichte van de yen, de euro en de Zwitserse frank zien. De euro werd verhandeld voor 1,1252 dollar, tegen 1,1040 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

Olieprijs
De olieprijs stond flink lager. Een vat Amerikaanse olie zakte 3,2 procent tot 43,53 dollar per vat. Brent verloor 2,7 procent tot 44,80 dollar per vat. Beleggers zijn bezorgd dat een Trump-overwinning de wereldeconomie kan schaden en tot een zwakkere vraag naar grondstoffen kan leiden.

Beleggers zochten naar veilige havens, zoals goud. De prijs van het edelmetaal liep sterk op tot ruim 1318 dollar per troy ounce. Ook de prijzen van zilver en platina zaten in de lift.

Aziatische beurzen hard onderuit
Aziatische beurzen hard onderuit (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: sneeuw!

In Noorwegen that is. Daar is afgelopen weekend een flink pak gevallen zoals je op de foto hieronder kunt zien. Hopelijk binnenkort ook hier! Afgelopen nacht kan er in het midden en oosten van het land een winterse bui zijn gevallen, met als gevolg zeer plaatselijke gladheid. Door langdurige opklaringen kan er ook mist optreden. 

In de ochtend neemt de bewolking van uit het zuidwesten toe en in het zuiden van ´t land gaat het regenen, waarbij er in de heuvels van Limburg zelfs kans op natte sneeuw is. Het noorden van het land heeft geluk, daar blijft het vooralsnog droog. De temperatuur komt niet boven de vier graden uit en de zuidoostenwind is boven land het meest matig; aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:50
Zon onder: 16:56
Zonkracht: 2 / 1
 

                Sneeuw! In Noorwegen dan..  (Foto: Leif Samuelsen)
Sneeuw! In Noorwegen dan.. (Foto: Leif Samuelsen)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1799 Staatsgreep van 18 Brumaire in Parijs, waarbij Napoleon in Frankrijk aan de macht komt.
1918 Novemberrevolution, de Duitse keizer Wilhelm II treedt gedwongen af, einde van het Duitse Keizerrijk; zowel de Duitse Republiek als de Radenrepubliek worden uitgeroepen.
1923 Bierkellerputsch / Hitlerputsch in München, eerste en mislukte poging van Adolf Hitler en zijn nazi's om de macht in Duitsland te grijpen (in de nacht van 8 op 9 november).
1938 (Reichs)kristallnacht, de eerste massale geweldpleging tegen Joden en hun eigendommen in nazi-Duitsland (in de nacht van 9 op 10 november).
1983 Biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer worden ontvoerd.


Reichskristallnacht -- Novemberpogrome 1938

Sinterklaasjournaal begint

Hoe zien de pieten in het Sinterklaasjournaal er dit jaar uit? Hoewel er de afgelopen tijd al druk werd gespeculeerd, wordt het woensdag echt duidelijk tijdens de eerste editie van het NTR-programma op NPO Zapp. De omroep wilde, net als voorgaande jaren, vooraf niet ingaan op het uiterlijk van de hulpjes van Sinterklaas.

De goedheiligman komt zaterdag aan in ons land aan. Dit keer is het de beurt aan Maassluis om de sint en zijn gevolg officieel te verwelkomen. De landelijke intocht is te zien in een extra lange uitzending van het Sinterklaasjournaal, dat wederom wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok.

Dit jaar vertrok een aantal oudgedienden bij het programma, omdat ze zich niet meer konden vinden in de manier waarop het programma omgaat met Zwarte Piet. Zo stapten Erik van Muiswinkel, Jochem Myjer en Dolores Leeuwin op.

RTL maakte al wel eerder bekend dit jaar Zwarte Piet in de ban te doen en over te stappen op de schoorsteenpiet. De discussie over het donkergekleurde hulpje van de sint loopt al enkele jaren. Tegenstanders vinden Zwarte Piet kwetsend en racistisch.

Sinterklaasjournaal begint
Sinterklaasjournaal begint (Foto: BuzzE)

Dionne is nog fris en fruitig & Canadese emigratiewebsite ligt plat

Dionne ziet er na een nachtje doorhalen nog lekker fris en fruitig uit.

De Canadese emigratiewebsite ligt eruit...

Hero Brinkman probeerde even de show te stelen:

Schietpartij in buurt stembureau's Californië, zeker één dode

Zeker een persoon is dinsdag gedood bij een schietpartij in Azusa, in de Amerikaanse staat Californië. Drie mensen raakten gewond, meldden Amerikaanse media. Volgens nieuwszender ABC werden agenten onder vuur genomen.

Volgens de lokale kiescommissie zitten er twee stembureaus in de buurt van waar de schoten werden gelost. Kiezers worden opgeroepen deze locaties te mijden. In zeker een stembureau moeten de aanwezigen binnen blijven, weet CNN.

De politie is nog op zoek naar de schutter, die volgens de krant Los Angeles Times zwaar bewapend is.

Dode gevallen bij stembureaus Californië
Dode gevallen bij stembureaus Californië (Foto: ANP)

Hero Brinkman op podium als Donald Trump

De Amerikaanse verkiezingen maakt onvermoede talenten los in sommige politici. Zo traden oud-PVV'er Hero Brinkman en onderwijsminister Jet Bussemaker dinsdagavond tijdens een verkiezingsavond in de Melkweg in Amsterdam op als presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton.

Op Twitter oogstte het duo veel lof voor hun vertolking. Op diverse plekken in de grote steden, zoals de Melkweg, worden de verkiezingen van minuut tot minuut gevolgd.

In de Stadsschouwburg Utrecht beleven dinsdagavond zo'n vierhonderd bezoekers het Amerikaanse verkiezingsspektakel door naar een 12 uur durende theatermarathon te kijken. Daar wordt live theater geschreven over de verkiezingen. Die sketches en reportages worden direct opgevoerd.

House of Cards
De schrijvers en acteurs worden gevoed via nationale en internationale televisie en 'eigen correspondenten' in Amerika. Als zich opvallende zaken voordoen, zoals relletjes of demonstraties, wordt dat direct vertaald in de sketches en andere scènes. De acteurs brengen het verhaal via een autocue ten tonele.

Uitvoerders zijn theatermakers van Orde van de Dag & Het Zuidelijk Toneel in samenwerking met het Nationale Toneel. Om de mensen vast te houden, wordt er net als in veel Amerikaanse series gewerkt met cliffhangers. "Vergelijk het met House of Cards", aldus een woordvoerder. "In die zin is het ook net binge watchen (veel afleveringen achter elkaar bekijken) wat de bezoekers gaan doen."

Hero Brinkman op podium als Donald Trump
Hero Brinkman op podium als Donald Trump (Foto: BuzzE)

Overleven is lastig in 2e uitbreiding The Division

Ubisoft is momenteel hun tweede uitbreiding voor The Division aan het testen. De uitbreiding heet Survival en Ubisoft zegt dat het zelfs voor hardcore gamers een uitdaging is. Wanneer Survival uitkomt is nog niet bekend.

Voor iedereen die ze heeft gemist hierbij de officiële trailers voor Survival, waarvan de laatste zojuist is verschenen. Trek warme sokken aan en geniet van de sneeuwpret.

Meerderheid wil af van macht van de rijken

Een meerderheid van 72 procent van de Amerikaanse kiezers wil af van de macht die de rijken hebben. De economie werkt permanent in het voordeel van die groep. Liefst 75 procent van het electoraat wil een sterke leider die de macht terug pakt van de bezittende klasse.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van Reuters/Ipsos national Election Day. Het ging om een peiling die onder meer dan 10.000 Amerikanen in alle staten werd gehouden, mensen die dinsdag hun stem bij de presidentsverkiezingen al hadden uitgebracht.

De kiezer, zo blijkt uit de peiling, heeft het niet zo begrepen op de huidige politieke partijen en de politici. Liefst 68 procent vindt dat de politiek zich weinig aan de 'gewone mensen' gelegen laat liggen. Ook de media, die verslag doen van wat de politiek doet en bezighoudt, komen er bepaald slecht vanaf. Driekwart (76 procent) van de kiezers vindt dat de grote media meer bezig zijn met geld verdienen dan met de waarheid vertellen.

Amerika, zo zei 57 procent van de ondervraagden, is Amerika niet meer. De kiezers kunnen zich niet goed meer met het land identificeren.

Meerderheid wil af van macht van de rijken
Meerderheid wil af van macht van de rijken (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.