Ubisoft strijdt voor onafhankelijkheid

Een nieuwe dag, een nieuw hoofdstuk in het rustieke Frankrijk waar Vivendi Ubisoft wederom probeert te beroven van haar zo geliefde onafhankelijkheid. Liberté Toujours, aldus Ubisoft.

Ubisoft had vandaag de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering en daar bleek maar weer eens dat Vivendi nog altijd op de loer ligt om gehele controle van het bedrijf over te nemen. Spil van het verhaal; Vivendi wil hebben, Ubisoft wil onafhankelijk blijven. Vivendi, al enige tijd bezig met de meest bloedeloze coup d'état ever, heeft de neiging om haar eigen mensen in de raad van bestuur te sneaken om zo langzaam maar zeker een overname te faciliteren. 

Prima plan, al bleek vandaag dat Ubisoft-eindbaas Yves Guillemot is herkozen als CEO alsook Ubisoft Motion Picture CEO Gerard Guillemot en twee nieuwe leden, die een vertrekkend lid vervangen en een nieuw, onafhankelijk, lid aan de olijke groep toevoegen. Gevolg is dat er nu vijf 'founding' members en vijf onafhankelijke leden in de board plaatsnemen.

Dat betekent niet dat Ubisoft vrij is van de grijpende klauwen van Vivendi; Vivendi zal ongetwijfeld hun strategie aanpassen. De eerstvolgende kans voor Vivendi om mensen in de board of directors van Ubisoft te sneaken is volgend jaar (logisch, want jaarlijks).

De Franse wet dicteert dat als een bedrijf meer dan 30% van de aandelen in handen heeft het verplicht is om een bod te doen op de firma in kwestie - Vivendi zal ongetwijfeld geen zin hebben om een megasom neer te leggen. Op dit moment heeft Vivendi 23% van Ubisoft in handen.