Olympisch honk- en softbal in Fukushima

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2020, in het Japanse Tokyo, heeft toestemming gegeven om wedstrijden in het honkbal en softbal in Fukushima te houden. Die stad werd in 2011 getroffen door een aardbeving en tsunami, wat een kernramp tot gevolgen had. Duizenden mensen verloren destijds het leven.

Honkbal en softbal staan in 2020 in principe eenmalig op het programma, nadat de sporten na de Spelen van 2008 geschrapt werden. Fans hoeven er overigens niet al te veel van te verwachten: er doen vermoedelijk niet meer dan acht teams mee. 

De gouverneur van Fukushima, Masao Uchibori, sprak woensdag met de voorzitter van het organisatiecomité, Yoshiro Mori. "We gaan nu hard aan het werk om een precieze locatie te bepalen en zullen er alles aan doen om de wedstrijden in Fukushima tot een succes te maken", liet Uchibori na afloop weten. 

De president van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, en de Japanse premier Shinzo Abe spraken tijdens hun ontmoeting vorige maand al over het houden van wedstrijden in of rond het getroffen Fukushima. Eerder dit jaar werd het WK honkbal voor spelers tot 15 jaar al in de stad gehouden. Het uitvoerend comité van het IOC moet het plan nog wel goedkeuren en kan dat begin december doen.