Trump wordt nieuwe president van Amerika

Donald Trump heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen met overtuigende meerderheid gewonnen. 

De Amerikaanse bevolking kiest vandaag, dinsdag 8 november, een nieuwe president. Na acht jaar zal Barack Obama het stokje overgeven aan zijn partijgenoot Hillary Clinton van de Democraten of aan de Republikein Donald Trump. Om middernacht Nederlandse tijd gaan in de eerste staten, Kentucky en Indiana, de stemlokalen dicht. Beter gezegd: men kan dan niet meer in de rij gaan staan. Stemgerechtigden die dan nog in de lijn staan mogen blijven tot ze gestemd hebben, waardoor het nog wel een tijdje kan duren voor de eerste serieuze uitslagen binnenkomen.

Op FOK! volgen we de uitslagen tot bekend is wie zich de opvolger van Obama mag noemen. Daarvoor gebruiken we onder meer de handige, interactieve kaart van 270 to win. Daarop kun je zelf de staten verdelen op welke manier je wilt, om zo te spelen met allerlei 'wat als?'-scenario's. Nog voor de eerste uitslagen binnen zijn hebben wij alvast een aantal staten ingevuld. Van deze staten kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gezegd worden dat de Democraten of Republikeinen de winst zullen pakken. De rest van de staten zullen we gedurende de nacht invullen op basis van de uitslagen.

De getallen boven de kaart geven het totaal aantal kiesmannen voor de kandidaten weer. Om te winnen moet een kandidaat 270 kiesmannen achter zich krijgen en dus weten we in principe wie er gewonnen heeft als iemand de 270 aantikt.

Clinton vs Trump (Bron: 270towin.com)
Clinton vs Trump (Bron: 270towin.com)

Update 09.00 uur

Trump is president (bron: google)
Trump is president (bron: google)

Update 08.00 uur

In Pennsylvania moeten nog een handvol kiesdistricten hun resultaten inleveren, maar dat zijn er zo weinig dat met genoeg zekerheid gezegd kan worden dat Trump de twintig kiesmannen van Pennsylvania op zijn naam schrijft. Hij is de eerste Republikein sinds 1988 die in Pennsylvania wint, wat genoeg lijkt te zeggen over de verkiezingen van dit jaar. Door de winst van Pennsylvania en de vrijwel zekere winst van Alaska komt Trump op 268 kiesmannen en heeft hij er nog twee nodig: winst in Arizona, Michigan of Wisconsin - drie staten waarin hij op voorsprong staat - is voldoende. 

Maine wordt aan Clinton gegeven, maar dat zet geen zoden meer aan de dijk voor de kandidate van de Democraten.

Update 07.30 uur

In de zeven staten die we een half uur geleden noemden wordt nog altijd druk geteld, maar heel veel lijkt er niet meer te veranderen. Voor Clinton is het met name hopen op wonderen in bijvoorbeeld Detroit, Michigan en Tucson, Arizona, maar dat zit er normaliter niet in. 

Ondertussen zijn de camera's in het hoofdkwartier van Trump al gericht op het grote podium, want het heeft er alle schijn van dat hij elk moment het podium op kan komen om de zege te claimen.

Update 07.00 uur

Zoals vrijwel alle media kennen ook wij Colorado en Nevada toe aan Clinton: het lijkt onwaarschijnlijk dat ze die twee staten verliest. In Pennsylvania begint Trump afstand te nemen en ook in Michigan wordt het gat weer groter. New Hampshire gaat de Republikeinse kant weer op en in Wisconsin en Arizona staat Trump nog altijd aan de leiding. Een overzicht per staat:

- Wisconsin (10 kiesmannen): Trump staat ruim voor
- Arizona (11 kiesmannen): Trump staat ruim voor
- Michigan (16 kiesmannen): Trump staat licht voor, maar zijn voorsprong groeit
- Pennsylvania (20 kiesmannen): Trump staat licht voor, maar zijn voorsprong groeit
- New Hampshire (4 kiesmannen): Het gaat volledig gelijk op
- Maine (4 kiesmannen): Clinton staat op een relatief veilige voorsprong
- Minnesota (10 kiesmannen): Clinton staat op een relatief veilige voorsprong

Trump heeft nog 25 kiesmannen nodig en zoals uit het lijstje hierboven te halen valt zijn er behoorlijk veel mogelijke combinaties waarmee hij dat zou halen. De kans dat Clinton wint lijkt daarmee verkeken.  

Update 06.30 uur

Nevada en Colorado worden door diverse media aan Clinton gegeven, wat haar vijftien kiesmannen op zou leveren. Er moeten nog veel stemmen geteld worden, dus wij wachten er nog even mee. Clinton heeft in New Hampshire de leiding overgenomen van Trump, wat haar vier kiesmannen op kan leveren. In Pennsylvania gaat het ondertussen volkomen gelijk op, terwijl Clinton in Michigan op een kleine achterstand blijft. 

Het lijkt alsmaar lastiger te worden om Arizona of Wisconsin te winnen en als die beiden naar Trump gaan is het voor Clinton, normaliter, afgleopen.

Update 06.15 uur

Iowa kan inmiddels definitief aan Trump gegeven worden. In Michigan, Wisconsin en Arizona is het in meer of mindere mate nog enigszins spannend, maar Trump zou zojuist wel eens de genadeklap uitgedeeld kunnen hebben. In Pennsylvania, goed voor twintig kiesmannen, heeft de Republikein de leiding gepakt nadat Clinton urenlang relatief ruim aan kop ging. Als Trump Pennsylvania inderdaad kan veroveren is de race nagenoeg zeker gelopen.

Daar staat tegenover dat Clinton in Michigan het gat bijna compleet gedicht heeft. Als ze Pennsylvania weet te behouden en Michigan weer terug naar haar kant kan draaien is de race mogelijk nog open.

Update 06.00 uur

De ochtend breekt aan in Nederland en in de VS gaan in de allerlaatste staat de stembureau's dicht: mensen in Alaska zijn de laatsten die mogen stemmen. Een mooi moment om een overzicht te geven van wat er nog mogelijk lijkt te zijn. 

Om Clinton als nieuwe president te zien zal ze koste wat het kost haar achterstand in Michigan om moeten buigen, waarbij haar hoop vooral gevestigd lijkt op Detroit. Als dat lukt, en ze weet ook Arizona om te draaien - waarbij ze het vooral van Tucson moet hebben - moet ze haar voorsprong in Pennsylvania, Maine, Colorado, Nevada en Minnesota vasthouden om over de 270 kiesmannen te gaan.

Trump heeft nog 37 kiesmannen nodig om de grens te halen. Iowa en Utah lijken zo goed als zeker, goed voor twaalf kiesmannen. Als hij de tien van Wisconsin, de elf van Arizona en de vier van New Hampshire - staten waar hij op voorsprong staat - vast kan houden wordt Trump de nieuwe president. 

De conclusie is simpel: Clinton heeft een wonder nodig en Trump is hard op weg naar het Witte Huis. 

Update 05.30 uur

Trump heeft een enorme dreun uitgedeeld: van zowel Florida als North Carolina, twee van de grootste battleground states, kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gezegd worden dat de Republikeinse kandidaat er gewonnen heeft. In Wisconsin en Michigan gaat hij nog altijd aan de leiding, wat hem op het randje van de overwinning brengt. Ook de zes kiesmannen van Iowa en de vier van New Hampshire lijken zijn kant op te gaan, terwijl hij in Utah ruimschoots aan de leiding gaat. 

Ondertussen lijkt New Mexico beslist in het voordeel van Clinton, dus die kennen we bij dezen aan haar toe. Het brengt de stand op 233-200 in het voordeel van Trump. Verrassend genoeg gaat de Republikein na dik tien procent van de stemmen ook aan de leiding in Washington, wat hem met twaalf kiesmannen al bijna definitief over de streep zou kunnen trekken - mits hij de voorsprong daar vasthoudt. Daar moet wel bij vermeld worden dat de grootste stad, Democratisch bolwerk Seattle, nog veel stemmen bekend moet maken. 

Update 05.00 uur

Aan de Amerikaanse westkust gaan de stembureau's dicht: Washington, Oregon en Californië, terwijl ook Hawaii de potloden neer moet leggen. Normaal gesproken gaan alle vier staten overtuigend naar Clinton, dus we houden de aandacht op de staten waar het spannend is. Virginia wordt door diverse media aan Clinton toegekend en aangezien met name Democratische districten nog stemmen in moeten leveren gaan wij daarin mee. 

De stemmen uit Florida komen al een tijdje niet meer binnen, dus we wachten toch nog even met het definitief aan Trump toekennen van die staat - ook al lijkt de kans dat Clinton terugkomt nihil. New Mexico en Colorado zijn vrij zeker van winst voor Clinton, maar we wachten nog even tot minstens tweederde van de stemmen geteld zijn.

Update 04.30 uur

Geen sluitende stembureau's op dit tijdstip, dus kijken we naar de battlegrounds. In Florida moet nog een paar procent van de stemmen geteld worden, maar de Democratische bolwerken kunnen de achterstand daar eigenlijk niet meer goedmaken. We wachten nog even met inkleuren, maar Florida en haar 29 kiesmannen lijken binnen voor Trump. Georgia is nog altijd ruim in handen van Trump en in Ohio, met tweederde van de stemmen geteld, staat hij nog altijd ver aan de leiding.

In North Carolina zijn 70% van de stemmen geteld en gaat Trump nog altijd aan de leiding, terwijl hij ook in New Hampshire, Michigan en Wisconsin de voorsprong houdt. Het is dan ook niet verrassend dat de wedkantoren Trump inmiddels als de grote favoriet voor het presidentschap zien: de kans wordt op zo'n 80% geschat dat Trump het gaat halen.

Trump heeft in Ohio en Georgia inmiddels zo'n grote voorsprong, dat we besloten hebben om die staten definitief aan hem toe te kennen. Dat brengt Trump op 189 nagenoeg zekere kiesmannen, tegen 182 voor Clinton. Een kleine reminder: er zijn er 270 nodig om te winnen. 

Update 04.00 uur

Wederom gaan er stembureau's dicht, in vijf staten om precies te zijn. Er zitten geen staten met een groot aantal kiesmannen tussen, maar aangezien het op het moment erg dicht bij elkaar ligt wordt elke staat van potentieel doorslaggevend belang. Let vooral op Utah: Evan McMullin zou eventueel kunnen zorgen voor een stunt door de staat van Trump af te pakken.

Ondertussen loopt Trump in Ohio en Michigan verrassend uit op Clinton, die op haar beurt terug lijkt te slaan in Virginia. Met 81% van de stemmen heeft de Democrate na uren achterstand een minieme voorsprong gepakt. Georgia is vrij zeker voor Trump, in North Carolina houdt hij stand en ook in Florida lijkt de kans op een Republikeinse winnaar alsmaar groter. De twintig kiesmannen van Pennsylvania zijn alsmaar zekerder voor Clinton, nadat Trump er vroeg in de nacht even de leiding had. 

Als Trump Virginia uit zijn handen ziet glippen worden zijn kansen op het presidentschap zeker kleiner, maar met zijn huidige voorsprong in Wisconsin zou hij gelijk weer een deel van de in Virginia verloren kiesmannen terug kunnen pakken. Onze inschatting op dit moment? Too close to call, het gaat volledig gelijk op!

Update 03.30 uur

Er zijn op dit moment geen bureau's gesloten, maar de strijd laait in alle hevigheid op. Er wordt op dit moment vooral naar zes zeer belangrijke staten gekeken, te beginnen met Ohio, Michigan en Virginia. In alle drie de staten gaat Trump aan de leiding, terwijl Clinton vooraf gezien werd als favoriete. De strijd is zo spannend dat men in Michigan na bijna een miljoen stemmen een verschil kende van enkele tientallen.

In North Carolina heeft Trump de leiding weer overgenomen van Clinton en in Georgia gaat de Republikein al een tijd ruim aan de leiding. In Florida is het nog altijd niet gestreden, maar Trump lijkt steeds dichterbij een enigszins verrassende zege in de Sunshine State te komen. 

De gevolgen als Trump de zes genoemde staten allemaal pakt? Die zijn erg groot: hij zou aan bijvoorbeeld Arizona, of een combinatie van Utah en Alaska, genoeg hebben om zich de nieuwe president te mogen noemen. Invullen kunnen we het echter nog niet, want daarvoor zit het nog veel te dicht bij elkaar.

Bij de wedkantoren groeit het geloof in een zege van Trump overigens gestaag. Waar hij een uur geleden nog zo'n 20% kans kreeg, was hij enkele ogenblikken geleden zelfs heel even licht de favoriet om te winnen. 

Update 03.00 uur

Zo'n tien staten gooien de stembureau's om deze tijd op slot. Een aantal daarvan zijn interessant, met name Arizona, Minnesota en Wisconsin. Trump is de favoriet in Arizona, Clinton heeft de betere papieren in de andere twee staten. Op de kaart hebben we Illinois definitief toegekend aan Clinton, nadat ze een aanzienlijke voorsprong heeft genomen in een staat waar ze al de grote favoriete was.

In Florida is het nog altijd razendspannend. Trump heeft een voorsprong van meer dan honderdduizend stemmen gepakt, maar er moeten nog veel stemmen komen uit Broward County - een bolwerk voor de Democraten. Een half uur geleden meldden we nog dat Clinton een flinke voorsprong had genomen in Ohio, North Carolina en Michigan, maar Trump lijkt er langzaam maar zeker terug te slaan. Clinton gaat nog wel aan de leiding, maar de marges slinken.

Eén ding is op het moment zeker: alle ogen zijn voorlopig gericht op Florida, want de 29 kiesmannen daar kunnen de doorslag geven. 

Update 02.30 uur

In Arkansas zijn de stembureau's gesloten, maar in Florida wordt nog volop 'gevochten'. Na het tellen van zo'n 90% van de stemmen gaat het er nog altijd vrijwel volledig gelijk op: na meer dan acht miljoen getelde stembiljetten was het verschil tussen de twee welgeteld 28 stemmen. 

Diverse media hebben de nodige staten in het oosten inmiddels toegewezen aan Clinton. Denk daarbij aan Maryland, New Jersey, Delaware en Massachusetts, die allemaal al blauwgekleurd waren in de voorspellingen. Ook Trump heeft een aantal 'zekere' staten binnen: South Carolina, Oklahoma en Tennessee. Het lijkt erop dat Clinton ook Illinois aan haar lijstje toe kan voegen en dat zou het eerste verschil maken op onze kaart: twintig kiesmannen in Clinton's voordeel als Illinois inderdaad naar de Democrate gaat.

In de belangrijke staten North Carolina, Michigan en Ohio moet nog een groot deel geteld worden, maar Clinton heeft er op het moment een vrij duidelijke voorsprong - dat zou de boel al bijna in haar voordeel kunnen beslissen, zeker als ze in Florida ook wint.

Update 02.00 uur

In grofweg twintig staten zijn de stembureau's gesloten. Het gros daarvan bestaat uit staten die in bovenstaande kaart al ingevuld zijn, maar vooral Michigan en Pennsylvania - met zestien en twintig kiesmannen - worden als zogenaamde battleground states gezien. 

Het tellen van de stemmen schiet inmiddels aardig op in Florida, waar Clinton de leiding overgenomen heeft dankzij een forse slag in Broward County. In North Carolina heeft Trump een minieme voorsprong, terwijl de Republikein in Ohio ook lichtjes aan de leiding gaat. Daar moet wel bij gezegd worden dat in de Buckeye State nog maar een handvol stemmen is geteld. In Virginia doet Trump het vooralsnog bijzonder goed, terwijl Clinton daar vooraf de favoriet was. 

West Virginia wordt door alle Amerikaanse media al toegekend aan Trump, zoals vooraf te verwachten viel. 

Update 01.30 uur

De volgende drie staten sluiten de stembureau's en vooral Ohio en North Carolina zijn bijzonder belangrijk. Trump lijkt een klein voordeel te hebben in Ohio, terwijl het in North Carolina 50/50 lijkt te zijn. Ook in West Virginia gaan de bureau's dicht, maar daar is Trump normaal gesproken zeker van de zege. 

In Florida is de strijd volop aan de gang: vooralsnog gaan Trump en Clinton er bijna gelijk op, waarbij zo nu en dan de leiding met enkele tienden van een procent wijzigt. 

Ondertussen komt van één prominente Republikein opvallend nieuws binnen: niemand minder dan oud-president George Bush heeft samen met zijn vrouw blanco gestemd. Bush steunt partijgenoot Trump dus niet. 

Update 01.00 uur

De stembureau's in Virginia, Florida, South Carolina, Georgia en Vermont zijn gesloten, men kan niet meer in de rij aansluiten. Vooral Florida lijkt bijzonder belangrijk te worden: er zijn maar liefst 29 kiesmannen te winnen en in weinig staten liggen de peilingen zo dicht bij elkaar, hoewel Clinton een klein voordeel lijkt te hebben. In bovenstaande kaart hebben we Virginia en Georgia ook nog niet ingevuld, maar zo spannend als in Florida lijkt het daar niet te worden. De Democraten hebben de beste papieren in Virginia, terwijl de zestien kiesmannen van Georgia vermoedelijk voor Trump zijn. 

Update 00.22 uur

In Indiana en Kentucky zijn de stembureau's inmiddels gesloten - tenzij je om middernacht Nederlandse tijd nog in de rij stond. Langzamerhand druppelen de eerste uitslagen uit Kentucky en Indiana binnen en weinig verrassend gaat Trump daar comfortabel aan de leiding. Om 01.00 uur komt de volgende 'golf' met staten die de bureau's sluiten, waaronder de volgens vele zeer belangrijke staat Florida.