Oranje treft Noorwegen, België en Denemarken op EK vrouwenvoetbal

Boris (borisz)

De Oranjevrouwen stuiten volgend jaar op het Europees kampioenschap in eigen land op België, zo heeft de loting dinsdag in Rotterdam uitgewezen. Een pittige uitdaging voor het Nederlandse vrouwenteam. 

Noorwegen is de nummer elf van de FIFA-ranking, waarmee de ploeg één plaats boven Nederland staat. België is de mondiale nummer 26, Denemarken staat twintigste. De ploeg van bondscoach Arjan van der Laan opent op 16 juli in Utrecht tegen Noorwegen, de verliezend finalist van vier jaar geleden en tweevoudig Europees kampioen.

Denemarken wist in 2013 de halve finales te halen en België debuteert op het EK. De nummers één en twee van de poule gaan door naar de kwartfinales. Het duel tegen Denemarken wordt 20 julli gespeeld op Het Kasteel in Rotterdam, Vier dagen later is de laatste groepswedstrijd tegen België in Tilburg. 

De speelsteden zijn Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. De finale heeft op zondag 6 augustus 2017 plaats in Enschede. In 2013 kroonde Duitsland zich tot Europees kampioen. Nederland werd destijds al in de groepsfase uitgeschakeld. De Duitsers wonnen de afgelopen zes edities van het continentale eindtoernooi. 

Groep A L-R Nils Nielsen (Denemarken) Ives Serneels (Belgie) coach (Noorwegen) Arjan van der Laan (Nederland). (PRO SHOTS/Erwin Spek
Groep A L-R Nils Nielsen (Denemarken), Ives Serneels (Belgie), coach (Noorwegen) en Arjan van der Laan (Nederland). (PRO SHOTS/Erwin Spek