Een Amerikaanse trol

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik begin mij onderhand dood te ergeren aan de verkiezingsstrijd in Amerika. De vele beelden op tv draai ik resoluut weg. De walging wanneer ik naar Trump kijk is niet meer te onderdrukken. Ik heb nog niet eerder zo’n ‘onmens’ gezien. Ik zou A4tjes kunnen vullen met negatieve superlatieven. Ik begrijp die Amerikanen die op hem stemmen echt niet meer. Zijn ze daar massaal krankzinnig geworden? Hun motivatie om op deze clown te stemmen is dat ze de eerlijkheid en directheid terug willen.

En dan is er ook nog een professor Allan Lichtman, ook alweer een Amerikaan, die voorspelt dat deze levensgrote trol gaat winnen. Die Lichtman heeft een systeem ontworpen waarmee hij bij zeker kan voorspellen wie de volgende president van Amerika wordt. Hij heeft er in dertig jaar slechts een maal naast gezeten. Ook al niet hoopgevend.

Amerika diskwalificeert zich in de rest van de wereld alhoewel ik wel eens begin te geloven of de Amerikanen zich wel bewust zijn van een rest van de wereld. Die tomeloze arrogantie. De nageboorte Trump heeft definitie gegeven aan deze arrogantie. Er wordt door beide kandidaten al helemaal niet meer over de echte problemen van de Amerikanen gesproken, het zijn alleen persoonlijke aanvallen op elkaar en op minderheden. Alleen met deze feiten kun je scoren. Daarmee is het politieke ambt president van Amerika een wassen beeld, zij het met hier en daar een vetorecht, maar aangezien het huis en de senaat al jarenlang een republikeins kamp zijn stelt dit ook niet meer zoveel voor.

Gaat het hier nu echt anders dan? Niet echt. Geld lijkt te winnen in de wereld. Het meer en meer verzamelen van geld door een selecte groep personen maakt de wereld anders. Een van die uitwassen van het kapitalisme in persoon is Trump. Hij is vele malen miljardair en miljardairs zijn per definitie onschendbaar. Onschendbaar voor de wet en ‘menselijke normen en waarden’. Ze hebben een absoluut gebrek aan empathisch vermogen. Geld doet dat met mensen, geld geeft je de macht te onderdrukken. Trump heeft het bijvoorbeeld over de vele honderduizenden banen die uit Amerika verdwijnen naar lagelonenlanden, maar vergeet dat zijn torens ook werden gebouwd door Mexicanen.

Ik houd inderdaad mijn hart vast wanneer deze trol werkelijk de codes van de kernwapens van Amerika krijgt. Of kan het nog zo zijn dat hij na een eventuele winst toch nog een normaal denkend mens wordt? Ik denk het niet. Als je deze man een beetje gevolgd hebt in zijn leven dan zie je dat hij een echte arrogante trol is die nergens voor terugdeinst. Nogmaals, ik houd vandaag mijn adem in...