Blu-ray: Gotham (Seizoen 2)

Er wordt wel eens gezegd dat DC het misschien moet houden bij zijn televisieseries. The Flash, Arrow en nu ook Gotham doen het goed en krijgen enorm goede kritieken. De films laten het nog wat afweten, met het debacle dat Batman v Superman heet en Suicide Squad, die het beiden goed deden wat betreft publieksopkomst, maar bij de recensenten het niet echt voor elkaar wisten te boksen. Het tweede seizoen van de razendpopulaire serie Gotham laat maar weer eens zien dat DC inderdaad het erg goed voor elkaar weet te krijgen in die vorm van televisieserie. Het geesteskindje van Bruno Heller, bekend als het brein achter Rome en The Mentalist, is een genot om naar te kijken. Dit kan nu ook eindelijk in de goede volgorde (en niet af en toe eens een aflevering die Veronica uitzendt) op blu-ray.

Gotham is nog steeds een stad met een probleem. De criminaliteit neemt steeds serieuzere vormen aan en zorgt op zijn plaats dus ook weer voor nieuwe problemen voor de GCPD. De machtsstrijd neemt zowel de GCPD als de gehele stad over, als een nieuw gezicht een gooi doet naar het burgemeesterschap. Maar is de gedoodverfde kandidaat, Theo Galavan, wel helemaal wie die zegt dat hij is? Of schuilt er toch iets meer achter die charmante lach? Bruce Wayne is ondertussen nog steeds geobsedeerd door de moord op zijn ouders en zal er alles aan doen om erachter te komen wie ze op die bewuste nacht van het leven heeft beroofd. Hij krijgt daarbij ook nog steeds de hulp van James Gordon, maar die lijkt ook met zijn eigen demonen te worstelen. Elk personage zal moeten kiezen: leef je je leven zoals het hoort of laat je het monster naar buiten wat daar eigenlijk altijd al heeft gezeten?

Allereerst is Ben McKenzie net zoals in het eerste seizoen geweldig als de stugge James Gordon. Voor de humoristischere toon is daar ook nog steeds zijn partner Harvey Bullock, die weigert een blad voor zijn mond te nemen. Naarmate het verhaal zich verder ontpopt is er ook meer aandacht voor het achterliggende verhaal van de meeste personages, en dan in het bijzonder Gordon. De personageontwikkeling is over het algemeen een heel sterk punt in dit seizoen, niet alleen bij de goeieriken, maar zeker ook bij de slechteriken. Met DC-slechteriken zoals Mr. Freeze, Azrael en The Riddler is er genoeg ruimte voor meer dan een knipoog naar de comics. Sterker nog, de comics worden omarmd door de schrijvers en regisseurs van dit seizoen. Een minpunt aan de grote hoeveelheid personages is dat sommigen, zoals Kristen Kringle en Lee Thompkins, die in het eerste seizoen nog een belangrijke rol speelden, nu wat snel worden afgeschilderd als bijpersonages en niet meer worden gezien als een belangrijke factor voor de hoofdpersonen.

Nog even over die slechteriken, en dan in het bijzonder de rol van The Penguin. Ook het personage van Robin Lord Taylor maakt een aantal interessante ontwikkelingen door in dit seizoen. Van King of Gotham naar veroordeeld in Arkham Asylum, het kan allemaal in maar een gering aantal afleveringen. De dynamiek wat betreft dit personage is enorm indrukwekkend en Taylor zet het op een fantastische manier neer. Het is dan ook afwachten of Penguin weer net zo goed gebruikt wordt in het derde seizoen, wat overigens inmiddels in Amerika al van start gegaan is. In Nederland is er nog niets bekend over een eventuele zender die het zal gaan uitzenden. 

Voordat het derde seizoen dus bekeken kan worden, is het eerst een aanrader om deze blu-ray aan te schaffen en te genieten van ook nog eens negentig minuten aan extra's. Deze featurettes zoomen onder meer in op Victor Fries/Mr. Freeze, Alfred Pennyworth en de stad Gotham op zichzelf. Een heerlijke voorbereiding dus op het volgende seizoen. Wij kunnen in ieder geval niet wachten!