RTL draait zwarte Piet definitief de nek om

RTL dumpt zwarte Piet en zal alleen nog maar witte Pieten met wat vegen op het gezicht gebruiken in zijn programma's. Dat heeft de RTL-directie besloten, na veel gesprekken die zijn gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Uiteindelijk koos RTL de kant van de tegenstanders met een laf "In onze visie past Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld."

Schoorsteen Piet, die bij de zender vanaf nu alleen nog maar Piet heet, heeft zwarte vegen op zijn gezicht omdat hij door de schoorsteen komt. De laatste jaren is volgens RTL door de discussie over Zwarte Piet vooral verdeeldheid en onduidelijkheid ontstaan.

"Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar." RTL lost dit op door de kant van de kleine groep tegenstanders te kiezen.

Over het feit dat de schminck een daadwerkelijke functie heeft, namelijk dat oom Joris niet herkenbaar is voor kleine Tim, wordt door RTL uiteraard met geen woord gerept.

RTL kiest voor Schoorsteen Piet
Iemand die zich nodig moet wassen (Foto: ANP)