Faeröer Eilanden onder 17 schrijft geschiedenis met plaatsing volgende ronde

Kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal voor spelers onder 17 jaar staan we niet iedere dag bij stil en al helemaal niet het team van de Faröer Eilanden. Toch is er vandaag iets gebeurd dat het vermelden waard is. Voor het eerst in de geschiedenis heeft een nationaal voetbalteam van de Faröer Eilanden zich geplaatst voor de volgende ronde van een UEFA-toernooi.

Het team moest deze week afreizen naar Zwitserland voor de kwalificatieronde voor het EK onder 17 volgend jaar in Kroatië. Na een 2-0 stunt tegen Tsjechië en een 3-0 nederlaag tegen Zwitserland, bleek een 2-2 woensdag tegen Luxemburg goed voor een tweede plaats in de groep.

De eilandbewoners eindigden achter groepswinnaar Zwitserland, dat zeven punten haalde. Faröer en Tsjechië hadden beiden vier punten, maar op basis van het onderlinge resultaat is Faröer tweede geworden en eindigde Tsjechië als derde. Door deze tweede plaats plaatst het team zich voor de Eliteronde, dat in het voorjaar van 2017 gespeeld zal worden.

Ook Oranje onder 17 haalde de Eliteronde. Het team won in de kwalificatieronde van Hongarije (4-0), Denemarken (2-0) en Liechtenstein (9-0). De Eliteronde bestaat uit 32 landen. De landen worden verdeeld in acht groepen van vier. De groepswinnaars en de zeven beste nummers twee plaatsen zich voor de echte eindronde in Kroatië.