Dode worstelaar raakt olympisch zilver toch niet kwijt

heywoodu

Worstelaar Besik Kudukhov hoeft zijn olympische zilveren medaille van de Spelen van 2012 niet in te leveren. Of beter gezegd: zijn familie mag de medaille houden, want Kudukhov is inmiddels overleden. Dit jaar bleek bij hertesten dat de Rus tijdens de Spelen in Londen aan de verboden middelen zat, wat normaal gesproken betekent dat de medaille ingeleverd moet worden.

Kudukhov verloor in Londen in de finale van Toghrul Asgarov uit Azerbeidzjan en moest genoegen nemen met zilver. Ruim een jaar later, in december 2013, kwam de viervoudig wereldkampioen op 27-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk in het zuiden van Rusland.

De positieve test van Kudukhov zou betekenen dat de Indiër Yogeshwar Dutt zijn bronzen medaille in mag leveren voor een zilveren exemplaar, maar hij liet eerder al weten dat helemaal niet te willen. "Menselijkheid is belangrijk en als het zilver in het bezit van zijn familie blijft, zal hun eer nog intact kunnen blijven", aldus Dutt.

Volgens de Russische worstelbond wordt de zaak tegen Kudukhov helemaal gestopt, maar het Internationaal Olympisch Comité heeft dat nog niet bevestigd. Zo zou het wellicht nog mogelijk kunnen zijn dat Kudukhov wel uit de officiële uitslag geschrapt wordt, wat gezien zijn dopinggebruik niet geheel vreemd zou zijn. Wie dan het brons zou krijgen is niet duidelijk, maar het lijkt tussen een Bulgaar en een Noord-Koreaan te gaan.