[TOUR] Vijfhonderd meter te veel

De koplopers hielden lang stand
En Stuyven dacht: ‘het kan, het kan’
Maar hij kreeg niet die eerste plek
Want die was voor Sagan

Uit de eerste beelden bleek dat het niet alleen maar in Nederland regent. Verder bleek dat Voss vandaag niet de boss was op de bergjes. Stuyven stoof namelijk bij hem weg en pakte de punten.

De helpers van Cavendish reden op kop, maar meteen daarachter kon je zien dat Van Avermaet vandaag plannen had, want waarom reden daar anders de renners van BMC? Dom eigenlijk, die wielrenners. Nu wisten alle concurrenten dat Van Avermaet goede benen had.

Dat regen ook valpartijen kan veroorzaken, bleek ook nu weer. De sterren staan deze ronde tot nu toe niet goed voor Contador. Weer lag hij op de grond. Hij viel op dezelfde schouder als gisteren. Direct Energie stopte meteen met energie te stoppen in de achtervolging op de kopgroep. De Tour wacht dus wel eens op iemand.

Na de valpartij was het lange tijd wachten tot de renners bij de kust zouden komen. Weer hoopte ik op wind en waaiers, want er gebeurde verder niet veel. Er was nog wel een tussensprint. Dat breekt ook wel de sleur, maar duurt altijd maar kort.

Helaas kwam de waaiervorming er niet van. De regen was ook opgehouden, maar de straten werden toch nat. Als al die renners zo achter elkaar staan te plassen hoop ik altijd wel dat de wind goed staat voor ze.

Intussen werd de voorsprong  van de kopgroep wel weer groter. Zou het peloton zich weer eens gaan vergissen? Het leek erop dat niemand het gat wilde dichtrijden. Als de favorieten voor vandaag wilden winnen, moest het gat toch dicht; hetero of niet.

Ik vond het ook jammer dat Han Kock vandaag alleen maar Nederlanders en Belgen interviewde, want zijn Duits is zo leuk. Het is een Duitse variant van van Gaal.  

Herbert gaf weer eens een staaltje van zijn koerskennis. Bennet moest er af toen de weg omhoog liep en Herbert vond dat wel gek omdat Contador toch ook hard was gevallen. Ja, Herbert, maar Bennet is nou eenmaal geen klimmer van nature.

Maarten vond op een gegeven moment dat het peloton maar eens benen moest gaan maken omdat de voorsprong nog vrij groot was. Toen het peloton die benen had gemaakt, liep de voorsprong inderdaad snel terug, maar toch niet voldoende.

In de kopgroep was het op dat moment de tien kleine negertjes. Ze waren nog maar met drie. Stuyven deed het stuiven. Het peloton kreeg het gat niet dicht en de finish kwam steeds dichterbij. Het werd steeds spannender. Ik had overgeschakeld naar de Belg en die begonnen te geloven dat hun Jasper alle truien ging pakken.

Maar dan kwamen de klimmetjes van de laatste tien kilometer. Ineens waren er klassementsrenners voorin. Gedrang alom. BMC ging als een speer achter Stuyven aan, maar wat was dat? Porte pech, BMC weg.

Het werd steeds spannender. Ik denk dat iedereen Stuyven de etappe gunde, maar hij kreeg het wel steeds moeilijker, terwijl de punchers en de klimmers van het peloton steeds sneller gingen. Jasper zag voor zich de finish en achter zich een groep hongerige wolven die wel trek hadden in een Belgisch boutje. Uiteindelijk peuzelden ze hem vijfhonderd meter voor de streep op. De Hulk won. Er kan een streep door het klassement van Contador en Porte.

Tweet van de dag: Joke Roersma: Binnen tien kilometer onder de douche geweest, inclusief haren wassen.

Opmerking van de dag:  Ducrot: Het peloton is benen aan het maken.

De rit van morgen.

Morgen begint de rit in het Monaco van het Noorden. Een mooi stadje dat door wallen wordt omgeven en waar een vissers- en jachthaven te vinden is. Misschien ligt het zwarte geld van Preud’homme er wel in.

Mocht je er eens naar toe gaan dan moet je wel opletten voor sneeuw; zelfs in de zomer. Mensen kunnen er namelijk thalassotherapie ondergaan. Dat is een bepaalde zeewatertherapie. En er worden behandelingen met zee-algen pakkingen gegeven. De therapie is vooral goed voor mensen met psoriasis, dus vandaar die sneeuw in de zomer.

Vanuit Granville kun je leuke uitstapjes maken. Er is bijvoorbeeld een leuke wandeltocht van ongeveer 9 kilometer die de willows wordt genoemd en langs een lijn van wilgen voert. Onderweg terug kun je Fresville bezoeken. Een dorpje waar je een zadeldaktoren kunt zien. Dat soort torens zijn zeer zeldzaam. Als je ’s avonds moe van die tocht bent, kun je jezelf nog even lekker ontspannen in het casino. Maar eerst kun je  gaan genieten van één van de specialiteiten van het stadje in een van de restaurants. Bouchotmosselen van de baai van Mont-Saint-Michel, St.Jacobsschelp uit Normandië of Kwelderlam van Mont-Saint-Michel.

In de buurt van de aankomstplaats, Angers, kun je zelf ook leuk fietsen. Zo heb je daar de Chateaubriand route, genoemd naar het gelijknamige plaatsje daar. Tijdens die tocht kun je vijftien plaatsen bezoeken waar de Franse Schrijver Chateaubriand heeft vertoefd. En als je dan moe bent van het fietsen kun je ’s avonds in een restaurant vast wel een overheerlijke Chateaubriand bestellen. Lekker met kalfsfond, sjalotjes, een sausje van armanac, dragonblaadjes, haricots verts, witlofblaadjes en frieten. Bon Appétit.