Nederlandse pensioenpotten blindelings weggegeven

Het blijkt dat de Nederlandse pensioenfondsen nu onder Brussels beheer vallen. De fondsen zijn met tussen de 1200 tot 1400 miljard euro de grootse van Europa. Op 15 juni is er een overleg geweest over de Brusselse pensioenrichtlijnen vastgelegd in de Institutions for Occupational Retirement Provision II (IORP-II). De bekendmaking is via een ‘stilteprocedure’ door Jette Klijnsma opgeschoven tot na het brexit referendum om beïnvloeding van het referendum te voorkomen.

Door het akkoord met IORP-II kunnen de Nederlandse fondsen nu binnen alle Europese lidstaten worden ingezet indien nodig. Nog duidelijker gesteld, als bijvoorbeeld Spanje ineens onverwacht in een crisis beland dan kunnen onze pensioenfondsen ongevraagd worden ingezet.

Een ander nadeel van deze richtlijn is dat de fondsen nu naar een andere lidstaat kunnen ‘vluchten’ als de regels in Nederland niet goed uitkomen en die andere lidstaat ‘soepeler’ is met die regelgeving.

Tweede Kamerlid Pieter Omzigt (CDA) wil nu uitleg over deze inmiddels gesloten deal. PvdA, VVD en D66 zullen nu achteraf de gevolgen gaan bekijken en de 100 pagina’s tellende richtlijn gaan doornemen.