Ebru zo snel als mogelijk naar Nederland

De Nederlandse columniste Ebru Umar is vrijgelaten, maar mag Turkije voorlopig niet verlaten. Dit meldt zij zelf via haar Twitter-account. Zij rept over 'landarrest'. De columniste kondigt aan dat zij later meer nieuws naar buiten brengt via Metro, ThePostOnline en GeenStijl.

Umar, een kritische Nederlandse columniste van Turkse afkomst, was in Turkije door de politie meegenomen, naar wordt aangenomen vanwege haar kritische tweets over de Turkse president Erdogan. Ze meldde toen telefonisch aan ThePostOnline dat ze in staat van beschuldiging zou worden gesteld voor het plaatsen van haar berichten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de zaak op de voet. Premier Mark Rutte heeft zaterdagavond nog telefonisch contact gehad met Umar. Hij belde de columniste nadat ze was meegenomen naar het politiebureau. "Ik heb telefonisch contact gehad met @umarebru gisteravond. Onze ambassade heeft nauw contact met haar voor bijstand. Koenders en BZ zitten er bovenop", aldus Rutte via Twitter.

Update 16.30 uur Ebru zo snel als mogelijk naar Nederland
Ebru Umar wil zo snel mogelijk terug naar Nederland. De columniste zei dit vlak na haar vrijlating tegen Metro. "Ik wil naar Nederland al is het alleen maar voor de Libelle Zomerweek", zei ze, gehuld in oranje shirt, verwijzend naar de jaarlijkse feestweek van het vrouwenblad waar ze voor schrijft.

Umar werd zondag vrijgelaten nadat ze zaterdag door twee agenten vanaf haar buitenhuis in het Turkse Kusadasi was meegenomen naar het politiebureau. "Ik moest mee vanwege twee tweets. Ik heb de hele avond vastgezeten, maar ik moet zeggen dat ik keurig ben behandeld. Ik heb een gezellige avond gehad met een 55-jarige man. We hebben over de Turkse politiek gepraat en dat het allemaal wel zal loslopen. Maar ik ben niet helemaal vrij, mag het land niet uit. Ik voel mij een soort Syriër. Er is een advocaat bezig om die reisbeperking op te heffen. Ik moet mij nu wel een paar dagen melden op het politiebureau.

Ebru Umar: vrijgelaten, maar 'landarrest'
Ebru Umar: vrijgelaten, maar 'landarrest' (Foto: ANP)