[KNVB beker] Uitslag Feyenoord - FC Utrecht

Feyenoord heeft eindelijk weer eens een prijs te pakken. De Rotterdammers versloegen FC Utrecht in De Kuip en zijn voor het eerst sinds 2008 winnaar van de KNVB Beker (2-1).

De finale tussen Feyenoord en FC Utrecht kwam eigenlijk pas een paar minuten voor rust los. Michiel Kramer klopte Filip Bednarek in de korte hoek met een kopbal na een prima voorzetje van Dirk Kuyt. Tot die tijd had het publiek niet heel veel reden tot opwinding. Vooral FC Utrecht was aanvallend armzalig en Feyenoord beperkte zich tot speldenprikjes.

Het was overigens niet de eerste kans voor Kramer, want in de twaalfde minuut speelde Utrechts rechtsachter Mark van der Maarel de bal zomaar in de voeten van de spits, die daar zo van leek te schrikken dat hij naast schoot. Dat Utrecht daar niets tegenover kon stellen, was ook wel de verdienste van Feyenoord, dat de Domstedelingen goed vastzette. De ploeg van trainer Erik ten Hag was zichzelf niet en toonde niet het lef waarmee het bijvoorbeeld een week eerder Ajax zenuwachtig wist te maken.

Kort na rust trok Utrecht de stand gelijk. De bal belandde na een vrije trap van Nacer Barazite eerst in de muur en daarna prompt voor de voeten van Ramon Leeuwin die op precies de juiste plek stond om zijn eerste goal voor de club in de touwen te jagen: 1-1. Na de gelijkmaker was Feyenoord het een tijdje kwijt, maar zo'n twintig minuten voor het einde stond de ploeg van Giovanni van Bronckhorst weer op. Eerst kon de jonge Utrecht-keeper Filip Bednarek nog opgelucht ademhalen toen Feyenoord verzuimde matig keepen van hem af te straffen: liet de bal los na een vrije trap van Jens Toornstra, maar daarna was hij de schlemiel toen Eljero Elia naar binnen draaide en via de paal én de doelman raak schoot: 2-1.

Barazite schoot nog naast, maar tot een echt slotoffensief kwam FC Utrecht niet. Bednarek voorkwam nog met een adequate redding dat Rick Karsdorp de 3-1 kon binnenkoppen. Elia had in de extra tijd dé kans de wedstrijd van z'n laatste spanning te beroven, maar schoof na een knappe actie de bal voorlangs. Zo wint Feyenoord voor de twaalfde keer in de clubhistorie de KNVB Beker, voor het eerst sinds 2008 eindelijk weer een prijs voor de Rotterdammers, die dat gaan vieren op de Coolsingel. De groepsfase van de Europa League is hiermee voor hen een feit, iets waar FC Utrecht nog in de play-offs én daarna eventueel in een voorronde voor zal moeten knokken.

Michiel Kramer viert zijn doelpunt met Rick Karsdorp (PRO SHOTS/  Kay Int Veen)