DVD: Keet & Koen: De Speurtocht naar Bassie & Adriaan

Het was nogal wat. Na jaren van afwezigheid waren ze daar opeens weer: Bassie en Adriaan. Dit keer alleen niet in de hoofdrol van een nieuwe televisieserie, maar als doel voor nieuwe helden, genaamd Keet en Koen. Dat dat soms enigszins tegen het zere been is van de echte fans, wordt in deze film genegeerd. Regisseur Annemarie Mooren wilde een film maken voor een nieuwe generatie en daarin de nostalgische elementen een rol laten spelen, maar niet de overhand daar aan geven. En dat lijkt haar nog best aardig gelukt te zijn.

In het nieuwe avontuur moeten entertainers Keet & Koen het veld ruimen wanneer er uit het park waar zij in werken hele kostbare vogels worden gestolen. Zij draaien op voor de diefstal. En laat Keet nou net het nichtje zijn van Bassie de Clown. Wanneer het duo langs wil gaan bij de twee bekendste kindervrienden van Nederland, blijken zij echter niet meer aanwezig te zijn in hun kasteelwoning. Zou het iets te maken hebben met de Gouden Slagroompunt die ze allebei zouden ontvangen als dank voor hun strijd tegen de boevenmisdaad? Keet & Koen zoeken het uit en stuiten daarbij op de Jonkheer, familie van de alom bekende Baron. En wanneer er dan plots levens op het spel staan, moet het duo strijden tegen de klok.

Al eerder bekeek FOK! de film in de bioscoop en kwam toen tot de conclusie dat de sfeer die overgebracht wordt in de film nog weinig te vinden is in de kinderfilms van tegenwoordig, en dat zelfs voor de stoïcijnse Bassie en Adriaan-fan er wat wils is en genoeg nostalgie om van te genieten. De home video-uitgave zorgt er nu voor dat die pret ook in huis gehaald kan worden. De keuze om de film alleen op DVD uit te brengen en niet op het blu-ray formaat uit te geven, zal er waarschijnlijk één met een financiële gedachte geweest zijn. Een extra ronde, in dit geval, blu-ray's had wel leuk geweest voor de fans die graag genieten van de hoogste beeldkwaliteit. Wel is het dan tegelijkertijd zo dat de verzamel-'Caravanbox', die ter gelegenheid van het formele afscheid van Bassie en Adriaan uitgebracht is, ook enkel de series op DVD bevat en er ook geen plannen bekend zijn om over te gaan op het blu-rayformaat. 

Als extra materiaal is er op de DVD de videoclip te vinden van de titelsong van de film, 'Altijd Samen', gezongen door het duo dat toch wel de hoofdrol speelt, Keet & Koen. Er was misschien gehoopt op meer Bassie & Adriaan, maar als er in ogenschouw gehouden wordt dat de heren allebei de 70 inmiddels zijn gepasseerd, is het misschien nog niet eens zo gek dat filmopnames simpelweg te zwaar zijn. En mooi afscheid van een van Nederlands bekendste duo is de uitkomst van dit project.