FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 maart 2016

IS: er komen zwarte dagen

Islamitische Staat heeft dinsdagmiddag in een verklaring laten weten dat 'er zwarte dagen zullen komen' als antwoord op de agressie die tegen de organisatie is gericht.

"Wij beloven dat er voor de alliantie tegen Islamitische Staat zwarte dagen zullen komen", aldus een via internet verspreide verklaring van IS, nadat de extremisten eerder al de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel hadden opgeëist.

IS: er komen zwarte dagen
IS: er komen zwarte dagen (Foto: ANP)

'Nintendo staakt productie Wii U'

Nintendo stopt met de productie van spelcomputer Wii U. Dat meldde de Japanse zakenkrant Nikkei dinsdag op basis van ingewijden.

De Japanse spelcomputerfabrikant zou de Wii U nog dit jaar in de mottenballen willen stoppen. De opvolger van de ooit wel razend populaire Wii moet het al lange tijd afleggen tegen concurrenten als de PlayStation van Sony en de Xbox van Microsoft. Daardoor valt ook de verkoop van spelletjes voor de console tegen.

Nintendo zou later dit jaar een nieuwe spelcomputer willen presenteren.

'Nintendo staakt productie Wii U'
'Nintendo staakt productie Wii U' (Foto: BuzzT)

Dijkhoff: meer actie Brussel voor terugkeer

Mensen die geen recht hebben op asiel binnen Europa, moeten sneller terugkeren naar hun herkomstland. "Dat is een taak van de Europese Commissie en daar mag wel een tandje bij. Er moeten betere afspraken met de landen van herkomst worden gemaakt."

Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) dinsdag in Rome na afloop van overleg met de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano en staatssecretaris Sandro Gozi voor Immigratiezaken. De terugkeer kan volgens Dijkhoff sneller verlopen, nu het ook beter gaat met de selectie van de vluchtelingen nadat ze op Europees gebied zijn aangekomen.

Hij ziet een soepeler samenwerking binnen Europa onstaan, nu de belangen van verschillende landen tegelijk worden gediend met de bewaking van de buitengrenzen en het onder controle krijgen van de instroom.

Dijkhoff: meer actie Brussel voor terugkeer
Dijkhoff: meer actie Brussel voor terugkeer (Foto: ANP)

Tabárez: "Suárez moet alleen aan voetbal denken"

Bondscoach van Uruguay Oscar Tabárez verwacht dat Luis Suárez niet opnieuw in de fout gaat door iemand te bijten. De spits staat voor een terugkeer bij zijn land.

Suárez werd negen interlands geschorst nadat hij Giorgio Chiellini had gebeten op het WK in 2014. Daarnaast kreeg hij een boete en werd hij voor vier maanden uitgesloten van voetbalgerelateerde activiteiten. Vrijdag speelt Uruguay de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Brazilië en vier dagen later wacht Peru.

"Hij moet gevoelens hebben en een van de doelen is om te proberen om hem alleen aan voetbal te laten denken. Niet anders, niets dat hem kan storen", vertelde Tabárez tijdens een persconferentie. "We zullen alles doen om te verkomen dat het gevoel van rust verstoort kan worden. Natuurlijk, dat zou altijd met hem besproken worden. Dat is het idee dat we hebben."

"Dit is niet het juiste moment, maar enkele serieuze dingen zijn er gebeurd. Het minste wat we kunnen verwachten is dat het weer gebeurd. Alleen dat. Ik erken hoe belangrijk hij is als een speler, het symbool dat hij vertegenwoordigt voor dit land, maar hij komt om een team te vergezellen."

"Hij zal geconfronteerd worden met teams die weten hoe waardevol hij is en ze zullen er alles aan doen om hem aan banden te leggen en hij moet fris zijn." Zelfs zonder Suárez is Uruguay uitstekend gestart aan de kwalificatie. Drie van de vier wedstrijden werden gewonnen waardoor de ploeg twee staat in de kwalificatiegroep.

Turken pakken tien IS-extremisten op

Turkse veiligheidstroepen hebben dinsdag tien militanten van Islamitische Staat opgepakt. Dat speelde zich af nabij de grens met Syrië, zo heeft het Turkse leger in de hoofdstad Ankara meegedeeld.

Volgens het leger probeerde het tiental Turkije binnen te dringen via een illegale route.

Islamitische Staat eiste zaterdag de verantwoordelijkheid op voor de aanslag die in een drukke winkelstraat in het centrum van Istanbul werd gepleegd. Vijf mensen kwamen om het leven en 36 anderen raakten gewond toen een terrorist zichzelf tussen het winkelend publiek opblies.

Turken pakken tien IS-extremisten op
Turken pakken tien IS-extremisten op (Foto: ANP)

Win een The Huntsman Winter's War prijzenpakket!

In de spectaculaire actie-avonturenfilm The Huntsman: Winter's War keren Chris Hemsworth en Charlize Theron terug als jager Eric en Queen Ravenna uit Snow White and the Huntsman. Ze worden bijgestaan door Emily Blunt en Jessica Chastain.

Na de dood van haar zus schakelt de jonge ijskoningin Freya (Emily Blunt) haar soldaten in om de magische spiegel voor haar te bemachtigen. Ze ontdekt dat Ravenna tot leven kan worden gewekt met de duistere krachten van de spiegel en samen blijken ze machtiger te zijn dan de meest duistere krachten die het land ooit hebben bedreigd.

Winnen?!
In samenwerking met Universal Pictures mogen wij 3 prijzenpakketten weggeven, met daarin de volgende prijzen:

  • 2 vrijkaarten voor de film The Huntsman; Winter's War
  • Huntsman Paraplu
  • Huntsman Shoppingbag

Wil jij kans maken op één van deze drie prijzenpakketten?
Ga dan naar de volgende pagina en beantwoord uiteindelijk de vraag met het juiste antwoord!

Meedoen kan tot en met 29 maart 2016.

Star Ocean: Integrity & Faithlessness deze zomer naar Europa

Star Ocean: Integrity & Faithlessness, ook wel bekend als Star Ocean V, komt deze zomer naar Europa. Een meer concrete releasedatum is niet bekendgemaakt. De PS4-exclusive is een Japanse actie-RPG van tri-ACE een Square Enix. De game krijgt Engelse stemmen, maar Square Enix zegt dat je ook de Japanse stemmen kunt selecteren.

De wachttijd voor westerse fans is relatief kort, de game komt pas namelijk op 31 maart uit in Japan. Bekijk de nieuwe Engelse trailer hieronder.

Hongarije: schuld 'Brussel' bij asielzoekers

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag een rechtstreeks verband gelegd tussen vluchtelingenstroom naar Europa en de aanslagen in Brussel.

Minister Peter Szijjarto zei dat er nauwelijks nog verstandige mensen in Europa zijn die in twijfel durven trekken dat een relatie bestaat tussen het toegenomen gevaar voor terreur en de "ongecontroleerde, illegale immigratie", meldt het Hongaarse staatspersbureau MTI. De regering van premier Viktor Orban heeft al eerder gewezen op de relatie tussen de vluchtelingenstroom en het terrorisme.

De aanslagen in Brussel zijn opgeëist door IS.

Hongarije: schuld 'Brussel' bij asielzoekers
Hongarije: schuld 'Brussel' bij asielzoekers (Foto: ANP)

Kickstarter-game Hyper Light Drifter lanceert deze maand nog

Hyper Light Drifter komt op 31 maart uit voor pc en Mac. De PS4- en Xbox One-versies moeten ook nog deze lente verschijnen terwijl de PS Vita- en Wii U-versies wat later dit jaar uitkomen. De Kickstarter-game haalde in september 2013 $645,158 dollar op.

Hyper Light Drifter is geïnspireerd door 16-bit klassiekers zoals A Link to the Past, terwijl het ook een Diablo-achtige loot-element bevat. De game valt op de vrij unieke grafische stijl. Bekijk een nieuwe trailer hieronder.

Lorenzo heeft alleen aanbieding van Yamaha

MotoGP-wereldkampioen Jorge Lorenzo is aan het einde van het lopende seizoen zonder contract. De Spanjaard, die afgelopen weekend de seizoensopener in Qatar won, zegt dat hij snel duidelijkheid zal geven over zijn toekomst. "Ik zal mijn keuze binnen enkele dagen maken," stelt de Mallorcaan. "Hooguit over twee of drie weken." Of Lorenzo veel te kiezen heeft valt echter nog te bezien. Ondanks hardnekkige geruchten heeft hij naar eigen zeggen immers alleen een aanbieding liggen van zijn huidige werkgever Yamaha.

De geruchtenmolen koppelde Lorenzo de afgelopen maanden meermaals aan Ducati. Vooralsnog werden de Italianen dus niet concreet. "Ik heb alleen een aanbieding van Yamaha," zegt Lorenzo. Mocht hij echter toch de overstap maken naar een ander team, verwacht hij niet dat teamgenoot Valentino Rossi de rest van het jaar de voorkeur krijgt van Yamaha. "Ik denk niet dat dat zal gebeuren, want Yamaha is een Japans team en die zijn heel serieus in dat soort zaken. Zij zullen mij hetzelfde materiaal en mogelijkheden geven als Rossi." Lorenzo voelt zich ook niet ondergewaardeerd door zijn team, zoals eerder in de media werd gesuggereerd. "Dat is wel eens gezegd, maar nooit door mij."

Sony sluit Driveclub-ontwikkelaar Evolution Studios

Evolution Studios sluit haar deuren. De racing-game ontwikkelaar uit Engeland is door Sony gesloten. De studio werd bekend met racing games zoals WRC, MotorStorm en meer recent Driveclub. Evolutions laatste game is Driveclub Bikes, een opzichzelfstaande uitbreiding.

Evolution was een Virtual Reality-versie van Driveclub aan het maken, maar dat gaat vermoedelijk niet meer door. Toekomstige updates en onderhoud voor Driveclub worden intern door Sony opgevangen. Sony zegt verder dat ze zullen proberen om de Evolution-medewerkers in andere first-party studios te plaatsen.

Paul Rustchynsky, president van de studio, heeft op twitter een afscheidsbericht geplaatst:

Sony zelf kwam met deze statement:

Regular reviews take place throughout SCE Worldwide Studios, ensuring that the resources that we have in such a competitive landscape can create and produce high quality, innovative and commercially viable projects. As part of this process we have reviewed and assessed all current projects and plans for the short and medium term and have decided to make some changes to the European studios structure. As a result, it has been decided that Evolution Studio will close.

It is regrettable that this decision will lead to compulsory redundancies. We accept that this decision will mean that we risk losing high calibre staff but by focusing on other Studios that already have exciting new projects in development we believe we will be in a stronger position going forward and able to offer the best possible content of the highest quality for our consumers.

Where possible we will try to reallocate people onto other projects. If appropriate opportunities are not possible within the company, we will assist staff in any way we can, including speaking with local employers and with other development companies. Evolution has been an important part of SCE Worldwide Studios for over 10 years - working on ground-breaking racing titles like WRC, Motorstorm and DRIVECLUB. This decision should not take anything away from the great work that Evolution has produced.

'Schoten bij Amsterdam CS'

Ooggetuigen melden dinsdagavond dat er is geschoten in de buurt van Amsterdam Centraal Station. De politie kon dat nog niet bevestigen en zoekt uit wat er is gebeurd.

Mogelijk is er iemand gearresteerd.

Update:

'Schoten bij Amsterdam CS'
'Schoten bij Amsterdam CS' (Foto: ANP)

Waterpolosters lijden puntenverlies tegen Rusland

De Nederlandse waterpolosters hebben vanavond puntenverlies geleden tegen Rusland op het OKT in Gouda. De ploeg van Arno Havenga wist een 8-4 voorsprong niet met een overwinning te verzilveren, maar zag Rusland zich terugknokken tot een 8-8 (1-3, 3-1, 4-0, 0-4).

Net als gisteren tegen Frankrijk had Oranje moeite om in de wedstrijd te komen, het eerste kwart werd dan ook afgesloten met een kleine achterstand. Langzaamaan begon Nederland beter in de wedstrijd te komen en kon er vanaf een 4-4 met rust zelfs een ruime 8-4 voorsprong opgebouwd worden. In de laatste periode begonnen de aanvallen echter slordiger te worden en ook de overtal sitiuaties werden niet afgemaakt. Rusland daarentegen begon de aanvallen beter op te bouwen, en kwam meerdere keren tot scoren.

Morgen om 18:30 speelt Nederland tegen het ook lastige Italië, een belangrijke wedstrijd om de poule-overwinning.

Heracles Almelo verder met kwartet

Joey Pelupessy, Iliass Bel Hassani, Wout Weghorst en Mark-Jan Fledderus spelen ook in de nieuwe voetbaljaargang voor Heracles Almelo. De ploeg uit Almelo heeft de contracten van de vier spelers, die wekelijks in de basis staan, met een jaar verlengd.

Bij Fledderus was dit een automatisch proces, aangezien de verlenging van zijn overeenkomst op basis van het aantal gespeelde wedstrijden heeft plaatsgevonden. Bij Pelupessy, Bel Hassani en Weghorst zijn de opties in het contract gelicht.

Voor Rick Hemmink, Gino Bosz, Menno Heerkes en Bas Sibum lijkt het doek te vallen. Zij komen in Almelo nauwelijks aan spelen toe en kregen te horen dat de opties in hun overeenkomsten niet gelicht zullen worden.

Google schrapt naam Chrome uit Chromecast

Google gaat de naam van zijn webbrowser en besturingssysteem Chrome uit Chromecast schrappen. In een blogpost laat het bedrijf weten dat het vanaf nu zijn streamtechniek gaat aanduiden als Google Cast.

Dat Google de naam Chromecast laat vallen, komt niet echt als een verrassing. De techniek wordt inmiddels veel breder ingezet dan alleen binnen het Chrome-platform. Zo gebruikt Google Cast ook als streamtechniek in het Android-platform.

Bestaande apps met de naam Chromecast krijgen in de komende week een update met de naamswijziging.

Google schrapt naam Chrome uit Chromecast
Google schrapt naam Chrome uit Chromecast (Foto: BuzzT)

De Graafschap zegt twaalf contracten formeel op

De Graafschap lijkt de bezem door de selectie te halen en heeft de contracten van liefst twaalf spelers formeel opgezegd. Klein  detail; het grootste deel van de spelers staat wekelijks in de basis.

Het gaat in dit geval om de overeenkomsten met Ted van de Pavert, Robin Pröpper, Thijs Bouma, Andrew Driver, Lion Kaak, Piotr Parzyszek, Cas Peters, Karim Tarfi, Jeroen Tesselaar, Vincent Vermeij, Kristopher Vida en Nathaniel Will.

De contracten tussen De Graafschap en de genoemde spelers lopen aan het einde van het seizoen af. Daarom moet de directie van De Superboeren de overeenkomsten voor 1 april formeel opzeggen, anders worden deze allemaal met een jaar verlengd.

In een later stadium kan De Graafschap altijd nog beslissen met een deel van de spelers door te gaan, maar dat hangt ook af van het feit of de ploeg in de Eredivisie actief blijft.

Bertens nu wel langs Vekic, naar hoofdtoernooi Miami

Kiki Bertens heeft zich voor het hoofdtoernooi geplaatst bij het WTA-toernooi van Miami. In de tweede en laatste kwalificatieronde versloeg ze de Kroatische Donna Vekic in twee sets; 6-3 en 7-5.

Vorige week verloor Bertens nog in twee sets van Vekic en ook vorig jaar was de nummer 90 van de wereld al eens beter dan de Nederlandse. Dit keer was de Wateringse wel sterk genoeg en wist vier van de zeven breekpunten die ze tegen kreeg weg te werken.

Het is nog onbekend wie Bertens treft in het hoofdtoernooi. Wel zal ze geen geplaatste speelster treffen, aangezien die de eerste ronde zijn vrijgeloot.

Dwars door Vlaanderen gaat vooralsnog door

De Belgische semi-klassieker Dwars door Vlaanderen gaat morgen vooralsnog gewoon gewoon door. De organisatie heeft dit na overleg met de autoriteiten besloten dat de wielerwedstrijd wat hen betreft gewoon kan doorgaan.

Vanwege de aanslagen eerder vandaag in Brussel was het even onduidelijk of de wielerkoers doorgang zou vinden, maar de organisatie heeft na overleg met de politie besloten de koers morgen te laten verrijden. Wel wordt de wedstrijd een stuk versobert. Zo wordt de podiumceremonie aangepast en neemt het peloton bij de start één minuut stilte in acht.

“Startplaats Roeselare en aankomstplek Waregem lieten weten dat ze de veiligheid van de karavaan en de toeschouwers kunnen garanderen”, gaf organisator Guy Delesie mee. “En ook van de kant van de bereden politie zijn er momenteel geen aanwijzingen dat ze niet aanwezig zullen zijn.”

Toch houden de organisatoren nog één slag om de arm. “De provinciegouverneur van West-Vlaanderen is in overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Als er vanuit het federaal parlement beslist wordt dat de wedstrijd wordt afgelast, leggen wij daar ons bij neer. Maar voorlopig is er geen indicatie in die richting.”

Overigens zal het veld niet helemaal compleet zijn. Zo zal Giant-Alpacin niet aan de start verschijnen. Zij zouden al met maar zes renners starten, maar vier daarvan zouden vandaag naar Brussel vliegen. Om begrijpelijke redenen is hun dat niet gelukt en heeft de ploeg besloten zich terug te trekken. De Spaanse ploeg Movistar start ook maar met vier van de oorspronkelijk geplande acht renners.

Billy Ocean en Typhoon naar Parkpop

De Britse zanger Billy Ocean en rapper Typhoon treden op 26 juni op tijdens Parkpop in Den Haag. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. Ook Mojo Man en Emmaly Brown maken hun opwachting op het festival.

De organisatie meldde eerder al dat Jett Rebel, Marky Ramone en De Kraaien het podium betreden in het Haagse Zuiderpark. Op de dag voorafgaand aan Parkpop vindt Night at the Park plaats. Onder anderen Anastacia en Racoon treden dan op.

Billy Ocean en Typhoon naar Parkpop
Billy Ocean en Typhoon naar Parkpop (Foto: BuzzE)

Schijf van Vijf: meer groente, minder vlees

Voor een gezond eetpatroon moeten mensen iedere week een keer peulvruchten eten en minderen met vlees, vooral rood vlees. Dat staat in de nieuwe Schijf van Vijf, die het Voedingscentrum dinsdag heeft gepubliceerd. In de Schijf van Vijf zijn de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad verwerkt.

Het Voedingscentrum raadt nu aan per dag 250 gram groente te eten, 50 gram meer dan in de vorige Schijf van Vijf. En waar voorheen het advies was: twee keer per week vis waarvan één keer vette vis, is dat nu teruggebracht naar eens per week vette vis. Ook adviseert het Voedingscentrum per dag 25 gram ongezouten noten en drie koppen groene of zwarte thee.

Vruchtensap wordt niet langer aanbevolen. Eerder werd een glas vruchtensap nog aangeraden om de fruitconsumptie op te krikken, maar in de nieuwe Schijf van Vijf wordt het eten van fruit gezonder gevonden dan het drinken van sap.

Vijf vakken
In de Schijf van Vijf zijn snoep, snacks, koeken, vleeswaren en zoet broodbeleg niet opgenomen. Dat betekent niet dat mensen dat niet moeten eten, zegt het Voedingscentrum, maar probeer het niet te vaak te doen, bijvoorbeeld hooguit drie tot vijf keer per dag iets kleins (vruchtenhagel op de boterham, een lepel satésaus bij de kipspies), en maximaal drie keer per week een grotere snack (croissant, klein zakje chips, stuk taart). Alcohol wordt ook niet aangeraden, maar voor wie het niet kan laten: maximaal één glas per dag is het advies.

Over het algemeen geldt dat onbewerkte producten gezonder zijn dan bewerkte producten. Die laatste bevatten vaak meer suiker, zout of verzadigd vet.

De Schijf van Vijf bestaat uit vijf vakken: groente en fruit; smeerbare vetten en bak- en braadproducten; vis, vlees, peulvruchten, ei, zuivel en noten; brood, graanproducten en aardappelen; dranken.

Schijf van Vijf: meer groente, minder vlees
Schijf van Vijf: meer groente, minder vlees (Foto: ANP)

Voormalig 'crack-burgemeester' Toronto dood

De flamboyante oud-burgemeester van Toronto Rob Ford, die wereldfaam verwierf met zijn voorliefde voor crack en zijn klare taal, is dinsdag overleden aan kanker. Hij is 46 geworden.

De rechtse Ford won in 2010 de burgemeestersverkiezingen in de Canadese stad met grote overmacht. Zijn aantreden bracht de gevestigde politieke orde, die de weinig diplomatieke Ford afschilderde als een olifant in een porseleinkast, in grote beroering. In 2014 werd hij afgezet en toen hij zich een jaar later opmaakte voor een nieuwe gooi naar de ambtsketen, stak kanker daar een stokje voor.

Omstreden ex-burgemeester Toronto overleden
Voormalig 'crack-burgemeester' Toronto dood (Foto: ANP)

FIFA gaat toewijzing WK 2006 onderzoeken

Wereldvoetbalbond FIFA gaat de toewijzing van het wereldkampioenschap van 2006 aan Duitsland onderzoeken. Er is mogelijk sprake van omkoping geweest. Franz Beckenbauer, Theo Zwanziger, Horst Schmidt en Stefan Hans hebben mogelijk verdachte betalingen gedaan en hebben mogelijk verdachte contracten afgesloten.

Ook voormalig DFB-voorzitter Wolfgang Niersbach en Helmut Sandrock worden onder de loep genomen. Zij zouden geweten hebben van de verdachte praktijken, maar hierover niet aan de bel getrokken hebben. Beckenbauer was in 2006 voorzitter van het organisatiecomité van het WK.

Aanleiding voor het onderzoek van de FIFA is het rapport van advocatenkantoor Freshfields dat drie weken geleden verscheen. In opdracht van de Duitse voetbalbond is onderzocht of de bewering van Der Spiegel dat het WK van 2006 gekocht was klopte. Uit het rapport bleek dat ondanks dat er dubieuze betalingen werden vastgesteld kon omkoping niet bewezen worden.

'SNS moet staatsbank blijven'

De genationaliseerde SNS Bank moet in handen van de overheid blijven. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde dinsdag de oproep van regeringspartij PvdA en de SP aan het kabinet om de mogelijkheid te onderzoeken.

Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en SP'er Arnold Merkies wil een zeer groot deel van de bevolking dat er een staatsbank komt. Zij stellen dat een staatsbank een belangrijke maatschappelijke behoefte vervult en bijdraagt aan de stabiliteit van het financiële stelsel. Zij kan een positief voorbeeld vormen voor andere banken.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maakte vorige week nog duidelijk dat hij bankieren in principe een taak van de private markt vindt. Het kabinet moet nog een besluit nemen over de privatisering van de SNS Bank en wacht op adviezen.

Tweede Kamer: SNS moet staatsbank blijven
'SNS moet staatsbank blijven' (Foto: ANP)

VVD eist minstens vier nieuwe onderzeeboten

De aanschaf van minder dan vier nieuwe onderzeeboten is voor de VVD geen optie. "Ga je voor minder, dan kun je je afvragen of de onderzeedienst nog wel bestaansrecht heeft", zegt het liberale Tweede Kamerlid en defensiewoordvoerder Ronald Vuijk dinsdag.

De regeringspartij wil net als minister Jeanine Hennis (Defensie) dat de boten wereldwijd inzetbaar zijn. Met kleinere boten krijg je volgens Vuijk 'een soort onderzeekustwacht'. De Tweede Kamer praat woensdag met Hennis over de kwestie. De huidige vier onderzeeboten moeten vanaf 2025 worden vervangen.

"Van vier naar drie is een no-go", zegt Vuijk. Dan komt de marine in de problemen want de vier boten zijn volgens hem constant bezet. Een onderzeeboot is altijd op missie, de tweede bereidt zich voor op missie of is op training, de derde ligt aan de kant voor onderhoud en de vierde komt terug van missie.

VVD eist minstens vier nieuwe onderzeeboten
VVD eist minstens vier nieuwe onderzeeboten (Foto: ANP)

Termen allochtoon en autochtoon onder de loep

Minister Lodewijk Asscher (Integratie) moet de termen allochtoon en autochtoon onder de loep nemen. De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van SP en PvdA daarover aangenomen.

Volgens Sadet Karabulut van de SP moet de achtergrond van mensen alleen worden benoemd als die relevant is bij bepaalde problemen en kan helpen naar het zoeken van een oplossing.

In het algemeen is het niet meer van deze tijd om mensen allochtoon of autochtoon te noemen, vindt ze. "Die termen zijn ooit verzonnen voor een doelgroepen- en achterstandenbeleid. Maar dat is niet meer aan de orde. En er zijn hier mensen van de tweede en derde generatie die het heel goed doen en die zich afvragen: wanneer ben ik nou eens Nederlander?" Niet de afkomst, maar de gezamenlijke toekomst telt, vindt het Kamerlid.

Het gaat de SP en de PvdA vooral om het gebruik van de termen door onderzoekers en beleidsmakers en niet door de bevolking in het algemeen.

Termen allochtoon en autochtoon onder de loep
Termen allochtoon en autochtoon onder de loep (Foto: ANP)

Kamer zet mes in stemmingsbrij

Als het kabinet het eens is met een motie uit de Tweede Kamer, wordt er toch altijd over die motie gestemd. Onzin, vond Kees van der Staaij van de SGP. Hij kreeg dinsdag een meerderheid voor zijn voorstel om dat te veranderen en zulke moties niet meer in stemming te brengen.

Tegen veel moties bestaat geen enkel bezwaar en er zijn er zelfs die door een minister worden gezien als 'ondersteuning van beleid'. Indieners hebben toch vaak de neiging om luid rond te toeteren dat hun motie is aangenomen, aldus de SGP, ook als dat nogal wiedes is.

Bij de SGP hopen ze nu dat het onaantrekkelijker wordt om onnodige moties in te dienen en dat er niet zoveel tijd meer opgaat aan moties waar een minister het toch wel mee eens is. Elke dinsdag en donderdag worden er hele stemmingslijsten afgewerkt in de Kamer.

Een wijziging van het reglement van orde van de Tweede Kamer moet de stemmingsbrij gaan beperken.

Kamer zet mes in stemmingsbrij
Kamer zet mes in stemmingsbrij (Foto: ANP)

'Laatste overblijfsel Koude Oorlog begraven'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdagochtend (lokale tijd) in Havana gezegd dat hij naar Cuba is gekomen "om het laatste overblijfsel van de Koude Oorlog op het Amerikaans continent te begraven".

In een toespraak in het Grote Theater in de Cubaanse hoofdstad, die rechtstreeks op nationale televisie werd uitgezonden, deed Obama een gepassioneerde oproep voor meer politieke vrijheden, inclusief vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Hij zei tevens een hand van vriendschap naar het Cubaanse volk uit te steken.

"Kiezers zouden hun regeringen moeten kunnen kiezen in vrije en eerlijke verkiezingen", sprak hij tot zijn toehoorders, onder wie de Cubaanse president Raúl Castro, die een communistische regering aanvoert. Obama noemde ook de mensenrechten ,,een universeel recht voor het Amerikaanse volk, het Cubaanse volk en volkeren over de hele wereld".

'Laatste overblijfsel Koude Oorlog begraven'
'Laatste overblijfsel Koude Oorlog begraven' (Foto: ANP)

Kleine verliezen op Europese beurzen

Onzekerheid na de aanslagen in Brussel zette de meeste Europese aandelenbeurzen dinsdag op verlies. De belangrijkste graadmeters gingen omlaag, al liepen de verliezen in de loop van de dag wel wat terug. Vooral luchtvaartbedrijven, hotelketens en reisorganisaties zagen hun beurswaarde slinken.

De AEX-index in Amsterdam noteerde rond 15.55 uur 0,5 procent lager op 441,79 punten. De MidKap ging 0,3 procent omlaag tot 672,38 punten. Parijs en Frankfurt zakten tot 0,4 procent. De beurs in Brussel stond vlak. De FTSE in Londen steeg 0,1 procent.

De Belgische hoofdstad werd in de ochtend getroffen door verschillende aanslagen. Bij explosies op de nationale luchthaven Zaventem en in de metro van de stad vielen tientallen doden en gewonden.

Toerisme
Luchtvaartbedrijven kregen op de beurzen de zwaarste klappen te verwerken. Air France-KLM stond 3,9 procent lager. Lufthansa zakte 2,2 procent. Prijsvechter easyJet verloor 0,7 procent en Ryanair speelde 2,5 procent kwijt.

Ook de toerismesector stond onder druk, met minnen van 4,5 en 2 procent procent voor hotelketens Accor en InterContinental Hotels. Reisorganisaties Thomas Cook en TUI daalden 3,2 en 3,6 procent.

TomTom
In Amsterdam stond navigatiedienstverlener TomTom in de belangstelling, na de oproep van een aandeelhouder tot splitsing van de onderneming. Het aandeel steeg 3,7 procent en was daarmee lijstaanvoerder bij de middelgrote fondsen.

Het best presterende hoofdfonds was Gemalto met plus van 1 procent. Staalconcern ArcelorMittal stond in de AEX onderaan met een min van 2,4 procent.

Kopenhagen
In Kopenhagen won Bang & Olufsen 0,7 procent. De Deense producent van dure televisies en audiosystemen voert gesprekken met een Chinese partij over een verkoop van het bedrijf. In Londen zakte de verkoper van dure schoenen en modeaccessoires Jimmy Choo 2,2 procent, na de presentatie van jaarcijfers.

De prijs een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 41,54 dollar. Brent werd 0,5 procent duurder op 41,73 dollar. De euro was 1,1234 dollar waard, tegen 1,1245 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Kleine verliezen op Europese beurzen
Kleine verliezen op Europese beurzen (Foto: ANP)

Carice van Houten shopt voor baby

Carice van Houten bereidt zich langzamerhand voor op de komst van haar eerste kindje. De actrice is er dinsdag op uit getrokken om babyspullen in te slaan. "Mijn eerste introductie in de wondere wereld van speendoekjes, aankleedhoezen en boxbumpers", schrijft Carice op Instagram bij een foto van allerlei doekjes en knuffeltjes.

Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat Carice en haar vriend Guy Pearce een baby verwachten. De twee leerden elkaar kennen op de set van de film Brimstone.

Carice van Houten shopt voor baby
Carice van Houten shopt voor baby (Foto: BuzzE)

22 jaar voor Oekraïense pilote

Een Russische rechter heeft de Oekraïense pilote Nadesjda Savtsjenko dinsdag tot 22 jaar gevangenisstraf veroordeeld, melden Russische persbureaus.

De rechter achtte haar schuldig aan medeplichtigheid aan moord op twee Russische journalisten. Zij zou als lid van een vrijwilligersbataljon in het oosten van Oekraïne coördinaten hebben doorgegeven voor een mortierbeschieting waarbij zij omkwamen.

Er was geen reden om aan de verklaringen van getuigen te twijfelen, zei rechter Leonid Stepanenko in het Russische grensstadje Donetsk. Dit ondanks dat de pilote stelt te zijn ontvoerd voordat de journalisten omkwamen.

22 jaar voor Oekraïense pilote
22 jaar voor Oekraïense pilote (Foto: ANP)

Mike Boddé stopt met cabaret

Mike Boddé is klaar met cabaret en satire. Hij wil zich voortaan alleen nog richten op het maken van muziek, schrijft de Volkskrant dinsdag. Boddé twijfelde al langer over zijn bestaan als cabaretier. Hij vond het steeds meer een last om almaar grappig te moeten zijn.

De 49-jarige Rotterdammer heeft de VARA laten weten na drie seizoenen te stoppen met het cabaretprogramma Cojones. Eerder was hij onder meer te zien in shows als Kopspijkers, Koppensnellers en Kanniewaarzijn. Ook had hij met Thomas van Luyn enige tijd zijn eigen programma op televisie: De Mike & Thomas Show.

De laatste tijd liet Boddé al meer van zijn andere kant zien. Zo is hij de vaste musicus in het klassiekemuziekprogramma Podium Witteman van Paul Witteman.

Mike Boddé stopt met cabaret
Mike Boddé stopt met cabaret (Foto: BuzzE)

Blok praat met banken over 'onterechte' rente

Woonminister Stef Blok gaat binnenkort met de banken praten over de extra rente bij het verlengen of oversluiten van aflossingsvrije hypotheken. Dat zei hij dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van de VVD.

Steeds meer hypotheekverstrekkers zouden zo'n extra rente opleggen. Volgens de Vereniging Eigen Huis betalen vooral ouderen daardoor onterecht honderden euro's per jaar extra voor hun hypotheek. Dat zou onterecht zijn, vooral omdat juist veel ouderen een meerwaarde op hun huis hebben en de banken in hun geval dus minder of geen risico lopen.

Blok had toch al een afspraak met de banken en beloofde dit onderwerp te zullen 'meenemen'.

Blok praat met banken over 'onterechte' rente
Blok praat met banken over 'onterechte' rente (Foto: ANP)

Contactloos betalen in Europa in opmars

Betalen door je pinpas tegen een pinapparaat aan te houden kan ook steeds vaker over de grens. Het contactloos betalen heeft in Nederland in korte tijd een snelle opmars gemaakt en werkt ook steeds vaker in andere landen van de Europese Unie, zegt een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

Binnen de EU gelden sinds augustus 2014 de SEPA-regels voor betalingsverkeer. Sindsdien moeten betalingen met een pinpas in alle Europese landen verplicht hetzelfde werken. Met contactloos pinnen lukt dat nog niet altijd en overal. Er wordt volgens de DNB-zegsman gewerkt aan het gelijktrekken van de gebruikte computerchips.

Steeds meer banken en telefoonaanbieders maken ook contactloze betalingen met de mobiele telefoon mogelijk. Ook dat gaat over de grens nog niet altijd vlekkeloos. DNB constateert dat verschillende versies van software en apps elkaar nog vaak in de weg zitten.

Tsjechië, Polen en Slowakije zijn in Europa koplopers met de mogelijkheden voor contactloos betalen. Net als in Nederland heeft in die landen meer dan de helft van de mensen een pas die contactloos betalen mogelijk maakt. Nederland loopt wel achter op de koplopers met het aandeel van de pinapparaten dat de techniek ondersteunt.

Contactloos betalen in Europa in opmars
Contactloos betalen in Europa in opmars (Foto: BuzzT)

Kamp kan door met windparken op zee

De Eerste Kamer heeft dinsdag groen licht gegeven voor het plan waarmee minister Henk Kamp (Economische Zaken) snel windmolenparken op zee wil realiseren. De eerste twee grote parken komen voor de kust van Zeeland.

Kamp wil vaart maken met de komst van grote windmolenparken voor de kust omdat anders de afspraken uit het energieakkoord niet worden gehaald. In dat energieakkoord spraken werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties en de overheid onder meer af dat in 2020 14 procent van alle energie duurzaam moet worden opgewekt. De windparken voor de Zeeuwse kust kunnen helpen dat doel te halen, aldus Kamp.

Kamp kan door met windparken op zee
Kamp kan door met windparken op zee (Foto: ANP)

Jumbo toch akkoord met cao distributiecentra

Jumbo is alsnog akkoord gegaan met de nieuwe cao voor medewerkers van distributiecentra, waar de top van de supermarktketen onlangs nog een streep doorhaalde. Dat meldden vakbonden CNV en FNV dinsdag. Door het akkoord zijn dreigende stakingsacties van de baan.

In de nieuwe afspraken, die op 1 april ingaan, kunnen de 3000 werknemers uitkijken naar een salarisverhoging van 1,75 procent. Daarnaast wordt het volwassen loon voortaan vanaf 22 jaar betaald in plaats van 23 jaar en kunnen werknemers al vanaf 61 jaar vrije tijd ruilen voor geld.

Eerder werd de onderhandelaar van Jumbo na het bereiken van het akkoord teruggefloten door de raad van bestuur. Daarop dreigden de bonden met acties in de drukke periode voor Pasen. De nieuwe overeenkomst heeft een looptijd van een jaar.

Jumbo toch akkoord met cao distributiecentra
Jumbo toch akkoord met cao distributiecentra (Foto: ANP)

Russische worstelcoach: "We houden niemand over na dopingstraffen"

De kans bestaat dat er geen Russische worstelaars in actie zullen komen tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deze zomer. De Russische worstelbond zou overwegen helemaal geen ploeg af te vaardigen naar de Spelen vanwege de vele dopinggevallen.

Doping en Rusland zijn al maanden onlosmakelijk aan elkaar verbonden en na het recente verbod op het gebruik van meldonium regent het positieve dopingtesten. Bondsvoorzitter Michail Mamiasjvili ziet het zwaar in voor de kansen om met een Russische worstelploeg deel te nemen in Rio. "De tientallen gevallen van positieve controles in de Russische sport zijn een epidemie die grenst aan een catastrofe. Het zou kunnen dat we niemand overhouden om naar de Spelen te sturen", zo liet de bezorgde bobo weten.

Lichtgetinten doen 'vervelend' tegen Brusselse politie

Een aantal knullen met een lichtgetint uiterlijk leek het vanmiddag een strak plan om de Brusselse politie bij de luchthaven lastig te vallen met 'vervelend' gedrag, meldt HLN.be.

Een van de knuppeltjes deed moeilijk over zijn identiteit en is afgevoerd voor nader onderzoek. De rest had wat moeite met autoriteit en aanwijzingen opvolgen.

Update 15.30 uur
En nog een groep kleintjes die het verpest voor de rest.

Yakuza 0 in 2017 naar Europa

Sega kondigt met veel plezier aan dat het langverwachte Yakuza 0 begin 2017 naar Europa komt. Het spel verschijnt zowel fysiek als digitaal voor PlayStation 4.

Yakuza 0 vertelt het oorspronkelijke verhaal van Kazuma Kiryu en hoe hij opklom in de gelederen van de Yakuza, de naam die wordt gegeven aan Japans beruchte misdaadorganisaties. Nieuwkomers in de Yakuza-serie kunnen het avontuur meemaken vanaf Kazuya’s allereerste stappen in de schimmige onderwereld van Japan, terwijl Yakuza-fans blij kunnen worden van het feit dat ze nu de kans krijgen om zelf te spelen als Majima Goro, oftewel de 'Mad Dog' van Shimano.

In de onderwereld draait alles om geld, en je kunt in de game op duizenden manieren geld pakken, verdienen of uitgeven. Als gangster kun je geld uit de zakken van andere bendeleden kloppen, of het ‘eerlijk’ verdienen met de zogenaamde Telephone Clubs, Disco Halls, en Pocket Circuit autoraces.

Yakuza 0 krijgt Japanse voice-overs met Engelse ondertiteling.

Fajah Lourens weer single

Fajah Lourens is weer vrijgezel. De actrice en dj heeft haar relatie met de elf jaar jongere Gijs Scheeringa verbroken.

"Helaas maar waar. Het is over tussen Gijs en mij", schrijft Fajah op haar website. "Ik heb een fantastische tijd achter de rug waar ik met heel veel plezier naar terugkijk. We gaan als vrienden uit elkaar omdat we toch beide andere richtingen op willen met ons leven en heel erg druk zijn met onze eigen carrière waar we beide de focus op willen leggen."

Fajah en Gijs hadden ruim een jaar een relatie. Vorig jaar zomer lieten ze nog elkaars namen op hun lijf tatoeëren.

Fajah Lourens weer single
Fajah Lourens weer single (Foto: BuzzE)

Hoe praat je met je kind over terrorisme?

Na de aanslagen van dinsdag in Brussel is er vanuit heel de wereld met afschuw gereageerd. Veel mensen vragen zich ook af of en hoe ze met hun kinderen over de aanslagen moeten praten. Kinderen zijn ook niet gek, die weten heel goed dat er wat speelt en kunnen daar vragen over hebben. Een eenduidig antwoord lijkt er niet te zijn op die vraag, maar er zijn wat tips over te vinden op het internet die we graag met jullie delen.

  • Neem de tijd om met je kind(eren) over de gebeurtenissen te praten: praat in duidelijke maar eenvoudige taal, en denk niet dat je kind te jong is, het stelt niet voor niets vragen! 
  • Wees eerlijk: je kind heeft er niets aan als je leugens vertelt. Als je iets niet weet zeg dat gewoon. Zorg dat je rustig bent en blijft tijdens het gesprek: een bange onrustige ouder zal het kind het gevoel geven dat diegene hen niet kan beschermen. 
  • Houd vast aan gewone routines: ga je kind niet ineens met de auto naar school brengen als het altijd mag fietsen, door het gewone leven door te laten gaan zorg je dat de angst niet de overhand krijgt. 
  • Kijk naar je kind: sommige kinderen uiten zich niet, maar gaan zich wel anders gedragen: ze worden stiller, juist opstandiger of ze gaan weer in hun bed plassen. 

Ford heeft zin in vijfde Indiana Jones

Harrison Ford kan niet wachten om weer in de huid te kruipen van Indiana Jones. De 73-jarige acteur gaat voor de vijfde keer de avontuurlijke archeoloog spelen.

"Ik ben erg enthousiast", zei Ford in de talkshow van Jimmy Kimmel. "Het is erg leuk om deze rol te spelen en ik ben bovendien erg blij dat ik weer de kans krijg om met Steven Spielberg te werken. Ik kijk ernaar uit."

Walt Disney maakte vorige week bekend dat er een nieuwe Indiana Jones aan zit te komen. Het vijfde deel in de reeks moet in juli 2019 uitkomen.

Ford heeft zin in vijfde Indiana Jones
Ford heeft zin in vijfde Indiana Jones (Foto: BuzzE)

Productie huisvuil terug op peil 1995

De hoeveelheid afval die in Nederland wordt geproduceerd per persoon is gedaald naar het niveau van twintig jaar geleden. De daling van de afvalproductie werd aan het begin van de economische crisis ingezet, maar houdt ook aan nu de economie zich herstelt. Dat blijkt dinsdag uit gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De 527 kilo afval waar één persoon in 2014 gemiddeld goed voor was, was zelfs iets minder dan de 539 kilo in 1995. Gemiddeld produceren Nederlanders wel meer afval dan het Europees gemiddelde van 475 kilo.

Duitsland is kampioen hergebruik van afval. Het land recyclet en composteert bijna twee derde van zijn afval. Nederland blijft op het vlak van recyclen wat achter bij het gemiddelde van de Europese Unie, maar is na Oostenrijk koploper met composteren. In totaal wordt in Nederland de helft van het afval hergebruikt. De rest gaat de verbrandingsovens in.

De lage afvalproductie van Nederlandse huishoudens en bedrijven zorgt ervoor dat afvalverwerkingsbedrijven honderdduizenden tonnen vuilnis importeren uit andere landen. Sinds de crisis is er in Nederland niet genoeg eigen afval voorhanden om de verbrandingsovens optimaal te laten branden.

Productie huisvuil terug op peil 1995
Productie huisvuil terug op peil 1995 (Foto: ANP)

UWV: onderzoek doorstroom WW'er naar bijstand

Betere begeleiding van werklozen met een WW-uitkering kan de doorstroom naar de bijstand mogelijk fors inperken. Dat komt volgens het UWV naar voren uit een eerste proef in Den Bosch. De uitkeringsinstantie pleit dinsdag in een rapport voor nader onderzoek.

Werklozen die na afloop van hun WW in de bijstand terechtkomen zorgen voor grote druk op budgetten van gemeenten. Vooral de grotere gemeenten hebben daar last van, omdat die verhoudingsgewijs vaak meer laagopgeleiden, alleenstaanden en 55-plussers hebben, die lastiger weer aan de bak komen na het verliezen van hun baan.

Bij de proef in Den Bosch kregen WW'er s drie maanden voor afloop van hun uitkering extra hulp bij het zoeken naar werk. Dat leidde tot een verminderde doorstroom naar de bijstand van 30 tot 40 procent.

Economisch herstel
Gemeenten met de grootste doorstroom naar bijstand zijn Den Haag, Delft, Groningen en Leeuwarden met rond de 10 procent van de WW'ers die een stap terug doen. Kleinere gemeenten hebben soms zelfs helemaal geen doorstromers.

Het aantal mensen dat na afloop van de WW-uitkering in de bijstand komt, groeide in de afgelopen vijf jaar onder invloed van de economische crisis van 22.000 naar 33.000. Naar verwachting groeit de doorstroom de komende jaren niet verder vanwege het economisch herstel. Het percentage doorstromers schommelt al jaren rond de 6,5 procent en loopt naar verwachting iets terug tot 6 procent.

UWV: onderzoek doorstroom WW'er naar bijstand
UWV: onderzoek doorstroom WW'er naar bijstand (Foto: ANP)

Beleggers duiken in goud

Beleggers stortten zich dinsdag op goud en op de yen. De aanslagen in Brussel zorgden voor rumoer op de financiële markten. Beleggers zochten naar een veilig heenkomen en kwamen zodoende traditioneel uit bij onder meer het edelmetaal en de Japanse munt.

Kort nadat het nieuws over explosies op luchthaven Zaventem bekend werden, veerde de goudprijs duidelijk op. Voor een troy ounce (31,1 gram) moest rond 12.30 uur 1252 dollar worden betaald. Dit betekende een prijsstijging van ruim 7 dollar, waar eerder een nog sterkere stijging viel te noteren. Naast goud werd ook zilver duurder. Ook de waarde van de Japanse yen steeg ten opzichte van de meeste andere valuta.

Beleggers duiken in goud
Beleggers duiken in goud (Foto: ANP)

Scooter hoofdact Solar Weekend

Festival Solar Weekend heeft dancelegende Scooter weten te strikken als hoofdact. Dat meldt nieuwssite 1Limburg. Scooter sluit het festival af op zondagavond 7 augustus.

Scooter werd in de jaren 90 bekend met hits als Hyper Hyper, How Much is the Fish en Weekend. In thuisland Duitsland geniet de Hamburgse raveband nog steeds een enorme cultstatus. Scooter verkocht daar meer dan dertig miljoen albums.

Solar Weekend vindt plaats aan de Maasplassen in Roermond. Het festival begint op donderdag 4 augustus en duurt tot en met zondag 7 augustus. Naast Scooter treden onder meer De Jeugd van Tegenwoordig, FeestDJRuud en Kraantje Pappie op.


Scooter - Hyper Hyper (Video: YouTube)


Scooter - Weekend (Video: YouTube)

Overleg over veiligheid rond The Passion

De politie, gemeente Amersfoort en de producent van The Passion voeren dinsdagmiddag overleg over de veiligheid na de aanslagen in Brussel, meldt RTV Utrecht. Het jaarlijkse tv-spektakel rond Pasen is donderdagavond op en rond het Eemplein. Er zijn al veel veiligheidsmaatregelen van kracht.

Amersfoorters spreken hardop hun angst uit over een mogelijke aanslag bij The Passion. Op Facebook zeggen mensen niet meer naar het Eemplein te willen na 'Brussel'.

"Er is al een aanpak voor veiligheid", zegt een woordvoerder van de gemeente Amersfoort. "Er zijn al afspraken met politie en gemeenten. En er zijn nog geen nieuwe maatregelen genomen, ook omdat het nieuws zich nu nog snel opvolgt."

Overleg over veiligheid rond The Passion
Overleg over veiligheid rond The Passion (Foto: BuzzE)

'34 doden, 136 gewonden bij aanslagen Brussel'

In de Belgische hoofdstad Brussel zijn vanmorgen meerdere aanslagen gepleegd. Op vliegveld Zaventem zijn twee bommen ontploft, met zeker elf doden als gevolg, en is vermoedelijk nog een derde explosief gevonden. Ook metrostation Maalbeek is getroffen: een bom in een treinstel is ontploft en heeft geleid tot zeker tien doden. België ligt volledig plat, terwijl diverse Europese - waaronder Nederlandse - vliegvelden en treinstations de beveiliging stevig opgeschroefd hebben. We houden je verder op de hoogte. 

Er is een speciaal noodnummer geopend: +32 2 506 711. Ook kan gebeld worden met 1771, het noodnummer van het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken in België, hoewel ook die nummers overbelast lijken te raken.

Update 14:17
Op vliegveld Zaventem is door de politie een bomgordel gevonden die niet is ontploft. De ontmijningsdienst DOVO zal de gordel later op de dag gecontroleerd tot ontploffing brengen. 

Marc Decramer van het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg zegt dat de terroristen vermoedelijk minstens één spijkerbom gebruikt hebben op het vliegveld van Brussel. Er zijn spijkers gevonden in de lichamen van slachtoffers, zegt hij. 

Ondertussen wordt de kerncentrale van Tihange geëvacueerd, maar het is niet bekend of dat gaat om een concrete dreiging. Het zou te maken hebben met het opschalen van het dreigingsniveau in België naar niveau 4. 

Update 13:55
Ondertussen zijn er nieuwe aantallen slachtoffers bekend gemaakt. In totaal zijn er 34 doden te betreuren. 14 in Zaventem en 20 bij het metrostation in Maalbeek. Ook het aantal gewonden is naar boven bijgesteld naar 136: 81 op het vliegveld en 55 bij het metrostation.

De politie heeft inmiddels ook meer informatie vrijgegeven over de 2 aangehouden DHL bezorgers. Ze zouden de aanwijzingen van agenten genegeerd hebben.

Onder het kopje 'zet je alu-hoedje maar op', heeft ook de Oekraïne gereageerd op de aanslagen. Volgens onze vrienden in Oost-Europa zou Rusland achter de aanslagen zitten:

De berichten over de ontruiming van het Sanoma gebouw worden door velen bevestigd. Wat de oorzaak van de ontruiming is, is echter onbekend. Er gaan geruchten over een bommelding, maar er wordt ook gesproken over het verruimen van de afzetting rondom het station in Hoofddorp.

Update 13:40
Uit livebeelden van onze vrienden bij de NOS blijkt dat het station Hoofddorp nog steeds helemaal afgesloten is. De trein is wel vrijgegeven en er lijkt niks ernstigs aan de hand. 

Onze immer betrouwbare collega's bij Hart van Nederland melden echter dat men nog verder gaat in Hoofddorp. Onder andere de redactie van NU.nl is ontruimd. 

Update 13:33
De PVV-fractie heeft een geplande flyeractie afgeblazen. Morgen zou de PVV in Loosduinen flyeren in verband met het naderende referendum. Wilders: 'Onze gedachten zijn nu vooral bij de slachtoffers, nabestaanden en betrokkenen. Nu flyeren zou ongepast zijn.' 

Update 13:23
Wat de status is van de situatie in Hoofddorp is momenteel nog onduidelijk. Wat wel bekend is, is dat er twee DHL bezorgers geboeid zijn afgevoerd door de politie. Dezelfde politie meldt via Twitter dat er niets verdachts is gevonden in de trein, maar deze rijdt niet verder. Ook zou het station zelf vrijgegeven zijn. NU.nl meldt echter dat de afzetting juist is uitgebreid na de arrestatie van de twee bezorgers.

Het laatste nieuws uit België is dat er bij één van de daders een Kalashnikov gevonden zou zijn.

Update 13:13
Je verwacht het niet, maar de aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat.

Update 13:00
Er is door alle gewonden een ernstig tekort aan O-negatief. Iedereen wordt opgeroepen bloed te komen doneren.  

Update 12:57
De hoogste Soennitische leider heeft vol afschuw gereageerd op de gebeurtenissen in Brussel en verklaart dat dit haaks staat op de lessen uit de Islam

Update 12:53
De situatie in Hoofddorp duurt onverminderd voort. Het treinstel naar Schiphol wordt ontruimd; een voor een moeten de passagiers met de handen omhoog de trein verlaten. Er schijnt één arrestatie verricht te zijn, maar dit is nog onbevestigd. 

Update 12:20
Over de situatie in Hoofddorp is inmiddels iets meer bekend. De politie zou de boel ontruimd hebben vanwege een mogelijke dreiging aan boord van de trein van Brussel naar Amsterdam. "Met politiehonden werd elke stoel in de hele trein gecontroleerd", aldus een ooggetuige tegen RTL Nieuws.

Bij de gevangenis in Brugge is een verdacht pakketje gevonden. Dat meldt de politie van Brugge. De ontruimingsdienst is ter plaatse, enkele woningen zijn ontruimd en in een straal van 200 meter wordt niemand toegelaten. De gevangenis in Brugge is de plek waar de afgelopen week opgepakte terrorist Saleh Abdeslam vast zit.

Het Nieuwsblad meldt op basis van een politiebron dat tijdens onderzoek in vliegveld Zaventem een zak met vuurwapens gevonden is. Officieel is hier verder nog niks over gemeld.  

Update 12:10
De Belgische minister van volksgezondheid, Maggie De Block, heeft cijfers bekendgemaakt over het aantal doden en gewonden. Op vliegveld Zaventem staat het officiële dodental op elf, terwijl zeker 81 mensen gewond zijn geraakt. De aanslag op metrostation Maalbeek heeft minstens vijftien mensen het leven gekost, terwijl 55 mensen gewond zijn geraakt.  

Update 12:00
Charlotte van Driessche, medewerkster van het Belgische VRT, zat in de metro achter de metro waar de aanslag plaatsgevonden heeft. "We hebben een kwartier vastgezeten in de koker van de metro, waarna we teruggelopen zijn naar metrostation Kunst-Wet/Art-Loi. De ontploffing gebeurde om 09.10 uur en de metro was op dat moment enorm vol. We hoorden een duidelijke explosie en voelden een enorme impact. We zijn nog zo'n drie seconden doorgereden en daarna stonden we stil", vertelt ze. 

Update 11:54
Een internationale trein staat op het moment stil op station Hoofddorp, dat eerder ontruimd leek te worden. Er is veel politie op de been op en rond het station, maar wat er exact aan de hand is is nog niet bekend. 

Update 11:52
Nederland heeft verscherpte grenscontroles aan de gehele zuidgrens ingevoerd. Dat zegt Yvonne Wiggers, woordvoerdster van het Ministerie van Justitie & Veiligheid, tegenover FOK!.

Update 11:41
SkyNews meldt ondertussen dat er ook op een politiebureau in de buurt van metrostation Maalbeek doden zijn gevallen. Dit zou een woordvoerder van de politie aan persbureau Belga hebben laten weten.

Update 11:40
Even doken geruchten op over een nieuwe explosie in het centrum van Brussel. Daar heeft zich weliswaar inderdaad een ontploffing voorgedaan, maar het ging er om een gecontroleerde ontploffing door de ontruimingsdienst Dovo.

De autoriteiten van het openbaar vervoer in België meldden zojuist dat er bij station Maalbeek vijftien doden gevallen zouden zijn. Dit is nog niet officieel bevestigd. Ook zouden er tien zwaargewonden en 45 lichtgewonden zijn. 

Frankrijk zegt 1600 extra agenten in te zetten voor grensbewaking en algemene beveiliging. Ook Groot-Brittannië neemt de nodige extra veiligheidsmaatregelen. 

Update 11:30
Er zijn beelden opgedoken die vermoedelijk het moment van de explosie op vliegveld Zaventem laten zien, met de dag van vandaag als tijdsaanduiding:

 

Op een niet nader genoemde Amsterdamse school wordt niet al te treurig gereageerd op de aanslagen. Sterker nog, volgens een leerlinge wordt er in haar klas gelachen, gefeest en gehoopt dat er 'kanker veel doden' vallen. 

Update 11:20
Op Amsterdam Centraal wordt perron 14 ontruimd, zo meldt Martijn Brink van de NOS. Een reden wordt niet gegeven, maar het lijkt te maken te hebben met de Thalys die daar zou arriveren.  

Update 11:05
Volgens De Redactie is een bericht van het Federaal Parket binnengekomen waarin men oproept dat iedereen in België binnen moet blijven.

RTBF meldt dat de Frans-Belgische grens is afgesloten.

De situatie bij station Maalbeek (Foto: Screenshot Eén)
De situatie bij station Maalbeek (Foto: Screenshot Eén)

Het dodental lijkt vooralsnog op 21 te staan: elf mensen op het vliegveld en tien doden bij metrostation Maalbeek. Deze cijfers zijn afkomstig van de Brusselse brandweer en zijn nog niet officieel bevestigd.

Ook zijn er beelden en foto's opgedoken van het metrostel waar de aanslag bij Maalbeek plaatsvond en vanuit het vliegveld Zaventem: 

Update 10:50
Niet geheel verrassend worden alle treinen die richting Brussel rijden aan de rand van de stad tegengehouden, aangezien het openbaar vervoer in de hoofdstad volledig is afgesloten. Het Centraal Station van Antwerpen is inmiddels ook afgesloten en ontruimd.

De situatie bij metrostation Schuman, waar mensen naar boven zijn gekomen die vermoedelijk in de buurt van de explosie bij station Maalbeek waren (Screenshot Eén)
De situatie bij metrostation Schuman, waar mensen naar boven zijn gekomen die vermoedelijk in de buurt van de explosie bij station Maalbeek waren (Screenshot Eén)

Volgens Eén is het aantal doden op het vliegveld iets naar beneden bijgesteld. Het zou vooralsnog gaan om elf in plaats van dertien doden. Zeker één persoon is in een ziekenhuis bezweken aan de verwondingen. Ziekenhuizen in heel Brussel zijn druk bezig om operatiekamers vrij te maken, terwijl chirurgen klaar staan voor 'zware operaties'.

Update 10:40
Veel geëvacueerden worden opgevangen in de sporthal van Zaventem.

Alle winkelcentra in Brussel zijn gesloten, maar met de lockdown aan de gang kan men verwachten dat er al niet veel mensen meer aanwezig waren. 

De Thalys richting Parijs zou gestopt zijn op station Leuven, wat vooral een voorzorgsmaatregel lijkt te zijn.

De grote treinstations in Nederland - Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag - worden op het moment extra beveiligd. Voor Schiphol rampenscenario Grip 2 afgekondigd, wat vermoedelijk eveneens een voorzorgsmaatregel is.

Update 10:33
Belgische media melden dat er 'slechts' één ontploffing is geweest in het Brusselse metrosysteem en wel bij station Maalbeek. Berichten over Schuman en Art-Loi gaan vermoedelijk over mensen die daar geëvacueerd zijn of die in de buurt van de explosie bij Maalbeek, even verderop, waren. De explosie vond vermoedelijk plaats in een metrostel.

Op het Paleizenplein, dichtbij Brussel Centraal, zou volgens HLN een verdacht pakketje gevonden zijn, maar meer informatie hierover ontbreekt vooralsnog.

Het vliegveld van Brussel zal zeker tot 06.00 uur morgenochtend geen aankomsten en vertrekken zien, zo melden Belgische media.

De vicepremier van het land, Alexander De Croo, roept mensen op om vooral geen telefonisch contact met elkaar te zoeken. "Gebruik internet en dataverbindingen zoals WhatsApp, Twitter en Facebook", tweet hij.  

Update 10:25
Volgens De Redactie is er op metrostation Maalbeek sprake van vijftien gewonden, terwijl er over doden niks gezegd wordt. Het lijkt dus nog onduidelijk hoe het daar daadwerkelijk zit met het aantal slachtoffers, al dan niet dodelijk. Wel gingen er al berichten rond over mensen die zwaargewond het metrostation uitgesleept werden en mensen die op de stoep werden gereanimeerd.

Al het openbaar vervoer in de Belgische hoofdstad is volledig stilgelegd. Metro's, treinen en bussen door heel Brussel rijden allemaal niet meer. Voor de hele stad geldt inmiddels zelfs een lockdown: iedereen moet thuis/binnen blijven. Zo is op de Belgische tv te zien dat de Wetstraat ontruimd wordt.

De Vrije Universiteit Brussel heeft studenten opgeroepen om vandaag niet meer te komen als men nog moet vertrekken.

Update 10:08
Er is een speciaal noodnummer geopend voor mensen die vrienden of familie missen na de aanslagen. Gebeld kan worden met +32 2 506 711. De reguliere mobiele verbindingen liggen grootdeels plat.

Verder wordt gemeld dat het leger extra militairen aan het oproepen is om de politie te helpen. Een staat van beleg zou in de maak zijn.

Alle tunnels in Brussel zijn inmiddels afgesloten.  

Update 10:04
Het Niewsblad meldt dat bij metrostation Maalbeek zeker tien doden gevallen zijn, hoewel dit nog niet door officiele bronnen bevestigd is. Over de mogelijke schoten op vliegveld Zaventem wordt nauwelijks meer iets gemeld. Dit zou het totale aantal doden al op zeker 23 brengen.

Update 9:55
Diverse media melden dat er op het moment zelfs (weer?) geschoten wordt op het vliegveld in Brussel. Dit is nog onbevestigd. 

Update 09:49
Eén meldt dat officieel bekend zou zijn gemaakt dat er zeker dertien doden zijn gevallen. Ook spreekt men over 35 gewonden. Beide cijfers gaan ogenschijnlijk alleen over het aantal slachtoffers op vliegveld Zaventem.

Hetzelfde kanaal meldt dat op metrostation Maalbeek sprake was van een zelfmoordaanslag. 

Update 09:42
Ondertussen lijkt het goed mogelijk dat de berichten over metrostations Maalbeek en Schuman over dezelfde ontploffing gaan. De twee stations liggen immers dicht bij elkaar. Een aanslag op het station Maalbeek is officieel bevestigd. 

Update 09:40
De aanslagen in Brussel zorgt in heel Europa uiteraard voor de nodige reacties. Op vliegveld Fiumicino in Rome is de dreiging voor een terreuraanslag opgeschaald naar het hoogste niveau. Ook op het vliegveld van Frankfurt is de beveiliging aangescherpt, terwijl de Marechaussee op Schiphol zichtbaarder dan ooit aanwezig is. 

Update 09:28
Het Belgische Eén meldt dat intussen bevestigd is dat bij metrostation Maalbeek ook een aanslag is gepleegd. Ook bij metrostation Schuman zouden mensen onder het bloed naar buiten komen.

Alle metrostations in Brussel worden op het moment gesloten. 

Update 09:23
Er gaan alsmaar meer geruchten dat er ook in de Brusselse metro 'iets' aan de hand zou zijn. Ooggetuigen melden dat er bebloede mensen uit het metrostation Maalbeek komen en een foto op Twitter toont opstijgende rook vanuit de ingang. Een medewerker van een kantoor rechtstreeks boven het metrostation zegt dat er trillingen te voelen waren.

Het Centraal Station in Brussel wordt inmiddels ontruimd.

Update 09:11
De Belgische politie heeft inmiddels bevestigd dat er inderdaad een derde explosief pakket gevonden is. Ook heeft de politie het bericht van de brandweer over het aantal van elf doden nog niet bevestigd. De federale politie houdt het officieel vooralsnog bij één dode. 

Het dreigingsniveau in België is inmiddels naar niveau 4 gegaan, het hoogste niveau. Dat geldt voor het hele land. 

Update 09:06
HLN.be meldt dat getuigen verklaard hebben dat er eerst geschoten werd en voor de explosie iets in het Arabisch werd geroepen.

Update 08:58
De brandweer meldt dat er nog meer bommen zijn gevonden en de luchthaven eerst volledig ontruimd wordt. De RTBF meldt dat het GSM-netwerk rond de luchthaven het aantal telefoontjes en SMS'jes inmiddels niet meer aankan.

Update 08:52
Er zouden tenminste elf doden zijn gevallen en nog minstens 25 gewonden, zo melden diverse nieuwsmedia.

Update 08:48
De luchthavenpolitie heeft tegenover het nieuwsblad verklaard dat er momenteel informatie wordt vergaard. Er zou sprake zijn van een aanslag. Hulpdiensten zijn inmiddels aanwezen en het rampenplan is in werking getreded. Treinverkeer van en naar Brussels Airport ligt volledig plat. Mogelijk zouden er meerdere doden zijn gevallen.

Update 08:41
Livestream:

Update 08:37
Volgens de Belgische radio is er een dode gevallen en zijn er gewonden. De explosie zou in de buurt van de balie van American Airlines zijn. 

Spijkerbroekenportret Senna even in Nederland

Het spijkerbroekenportret van de in 1994 overleden coureur Ayrton Senna was maandag even te zien in Amsterdam. Ondernemer en kunstliefhebber Hans van der Schroeff liet het maken door kunstenaar Ian Berry.

Van der Schroeff is gefascineerd door de mens Senna, nog meer dan de coureur Senna. Het portret zou eerst geveild worden maar toen Senna's moeder zo emotioneel werd toen ze het portret zag besloot Van der Schroeff het aan haar te geven. Het kunstwerk gaat dus defintief naar Brazilië. Berry maakte het portret van spijkerbroeken. Ook familieleden van Senna doneerden broeken die in het schilderij werden verwerkt.

 

'Schrap studie zonder baankans'

Opleidingen waarvan de studenten na hun afstuderen moeilijk aan het werk komen, moeten worden geschrapt. Met die stelling 'gooit de VVD de knuppel in het hoenderhok', schrijft De Telegraaf dinsdag.

Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg van de VVD wil bestaande studies aan dezelfde toets onderwerpen als nieuwe studies. Dat betekent dat er streng gekeken moet worden naar de kansen die een afgestudeerde heeft op de arbeidsmarkt. Volgens de liberaal moet er dringend een einde komen aan opleidingen 'waarmee studenten uiteindelijk alleen in de kaartenbak van het UWV belanden'.

"Zo is er nu weer een recordaantal psychologiestudenten, terwijl velen van hen daarna zonder werk komen te zitten of onder hun niveau aan de slag moeten. Omdat de opleidingen per student betaald krijgen, is er nu geen prikkel om dat te veranderen. Er moet veel meer gekeken worden of iemand na zijn opleiding ook een baan kan vinden," zegt het Kamerlid.

Doorgeslagen rendementsdenken
Coalitiepartner PvdA vindt dat Duisenberg veel 'te kort door de bocht' gaat. Juist dit 'doorgeslagen rendementsdenken' leidt tot groot verzet. Een jaar geleden ontstond groot oproer aan de Universiteit van Amsterdam toen deze kleine talenstudies wilde schrappen. Dit leidde tot een wekenlange bezetting van het Maagdenhuis.

PvdA-Kamerlid Mohamed Mohandis stelt: "Je kunt niet overal een rekensommetje op loslaten. Juist de arbeidsmarkt laat zich niet sturen."

Beide partijen zijn het er wel over eens dat studenten eerlijk geïnformeerd moeten worden over de baankansen die een opleiding biedt. Onderwijsinstellingen moeten 'transparanter worden' over de arbeidskansen van hun opleidingen. Daarom dringen beide partijen er bij minister Bussemaker (Onderwijs) op aan dat er een 'diepgravend onderzoek' gestart wordt naar de onafhankelijkheid van de informatie over baankansen die aan studenten gegeven wordt.

Protest tegen doorgeslagen rendementsdenken (Foto: ANP)
Protest tegen doorgeslagen rendementsdenken (Foto: ANP)

Adele probeert te twerken

Een concert van Adele staat allerminst in het teken van fysiek spektakel. Toch waagde ze een poging voor haar publiek in Londen te twerken.

Op een video is te zien dat de zangeres met haar achterwerk wiegt. "Volgens mij heb ik net getwerkt", reageert ze verheugd op haar fysieke inspanning die ze leverde. "Ik ben er niet erg goed in, mijn hele lichaam moet bewegen, kijk maar", zei ze waarna ze nogmaals haar twerk-kunsten liet zien. "Mijn kont zou mijn rug kunnen breken, zo groot is die."


Adele probeert te twerken (Video: YouTube)

Adele is momenteel bezig met een uitgebreide wereldtour langs louter uitverkochte zalen. Ook de vier concerten in juni in Amsterdam waren in een mum van tijd uitverkocht.

Adele probeert te twerken
Adele probeert te twerken (Foto: BuzzE)

Islamitische Staat eist aanslagen Brussel op

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Brussel. Dat meldt de Koerdische zender Rudaw. Bij de aanslagen vanmorgen in Belgie vonden zeker 26 mensen de dood en raakten ruim 135 mensen gewond.

Rond acht uur vanmorgen vonden twee explosies plaats in de vertrekhal van het vliegveld Zaventem. Later explodeerden ook bommen op metrostation.

Fabrikant: "Meldonium nog maanden traceerbaar"

De afbraakproducten van meldonium zijn nog verscheidene maanden traceerbaar in de urine van de gebruikers. Dat heeft fabrikant van het hartmedicijn, dat sinds 1 januari als doping geldt, maandag gezegd. Verscheidene atleten, voornamelijk uit Rusland, zijn sindsdien betrapt op het nu verboden middel, dat ook het uithoudingsvermogen zou verbeteren.

Onder anderen tennisster Maria Sharapova gaf toe jarenlang meldonium te hebben geslikt op doktersvoorschrift. Een aantal collega's dat bij een dopingtest positief was bevonden, beweerde gestopt te zijn met het middel ruim voordat wereldantidopingbureau WADA het op de lijst met verboden producten zette.

"Het kan maanden duren voordat ook de laatste sporen uit het lichaam zijn verdwenen", liet het Letse farmaceutische bedrijf Grindeks in een schriftelijke verklaring aan persbureau Reuters weten. Hoelang precies is afhankelijk van een reeks van factoren zoals de dosering, de duur van de behandeling en de gevoeligheid van de detectiemethode. De 'halfwaardetijd' van meldonium, ook bekend onder de merknaam Mildronate, ligt volgens de producent tussen de vier en zes uur.

Behalve Sharapova zijn nog tal van sporters voorlopig geschorst wegens gebruik van meldonium, onder wie langebaanschaatser Pavel Kulizhnikov en shorttracker Semen Elistratov. Voor sprintkanon Kulizhnikov zou het zelfs einde carrière kunnen betekenen omdat het zijn tweede overtreding van het dopingreglement is. In 2012 leverde hij een plasje in met de restanten van een stimulerend middel, dat hij binnen had gekregen om een verkoudheid te bestrijden.

Meldonium nog maanden traceerbaar
Meldonium nog maanden traceerbaar (Foto: ANP)

'Autoverkoop enige sector met krimp'

De autobranche is dit jaar weer de enige sector die te maken krijgt met krimp. Vorig jaar groeiden alle bedrijfssectoren, maar twee jaar geleden was de automobielhandel ook al de dissonant. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde sectorprognose van Rabobank.

De autoverkoop in Nederland kende eind vorig jaar een korte opleving door fiscale veranderingen, die op 1 januari ingingen. De wijzigingen joegen de verkopen in de laatste maanden van vorig jaar op. Veel bedrijven en particulieren vervroegden de aankoop van een nieuwe auto, waardoor dit jaar een dip in de verkopen is te zien.

De autobranche krimpt naar verwachting met 1 procent, aldus Rabo. Vorig jaar groeide de sector nog met 3 procent.

'Autoverkoop enige sector met krimp'
'Autoverkoop enige sector met krimp' (Foto: ANP)

Zayn: ik was niet authentiek in One Direction

De formule van de boyband One Direction stond niet toe dat Zayn Malik zichzelf kon zijn. Dat vertelt de zanger aan het blad Complex.

"Ik moest mijn eigen identiteit terzijde leggen, net als mijn muzikale interesses en motivaties", zo vertelt de zanger over zijn vertrek bij de boyband vorig jaar. "Dat speelde altijd een rol. Het was iets dat niet vanzelf over zou gaan, dus moest ik wel uit de band stappen." Hij vreesde dan ook dat hij door de mand zou vallen als hij dat niet zou doen. "Mensen hebben het in de gaten als je nep bent. Dat willen ze niet zien, ze willen een echt persoon."

Zo moest Malik zich bijvoorbeeld verplicht scheren om de tienerlook van de groep in stand te houden. "Ik mocht mijn baard niet laten staan. Op den duur rebelleerde ik daartegen en besloot ik mijn baard te houden, omdat ik er toch ouder uit zag dan de rest. Ook mocht ik mijn haar niet verven."

Wel wil de zanger, die onlangs zijn solocarrière lanceerde - benadrukken dat hij niet negatief terugkijkt op zijn tijd met One Direction. "Niemand kan zeggen dat ik ondankbaar was, ook al lijkt dat zo als ik praat over mijn frustraties", vertelt hij. "Het was alleen maar een frustratie waarmee ik moest omgaan. Met mijn muziek nu kan ik mezelf laten zien en heb ik die creatieve spanningen niet meer."

Zayn: ik was niet authentiek in One Direction
Zayn: ik was niet authentiek in One Direction (Foto: BuzzE)

Sneijder: "Een verloren seizoen"

Wesley Sneijder maakt, zoals hij zelf zegt, een verloren seizoen door. Met Galatasaray staat hij vijfde in de competitie en met het Nederlands elftal is hij niet actief op het EK.

"Sportief hebben we een moeilijk seizoen met ook de financiële problemen en de uitsluiting van Europees voetbal", vertelde Sneijder tegen de Telegraaf. "We zitten in de halve finale van de beker en een prijs winnen is iets waar je altijd voor gaat. Als je zo dichtbij bent, wil je die beker pakken." In de halve finale is Çaykur Rizespor de tegenstander. De andere halve finale gaat tussen Konyaspor en Fenerbahçe. "Maar het is een verloren seizoen geweest, ook bij Oranje."

"Mijn contract loopt nog twee jaar door en ik heb het prima naar mijn zin bij Galatasaray. Maar elke zomer kijk ik naar alle mogelijkheden die komen. Dan zie ik het wel." Sneijder is op dit moment bezig aan zijn vierde seizoen bij de club.

'Aandeelhouder wil TomTom opknippen'

Het aandeel van navigatiedienstverlener TomTom is ondergewaardeerd. De onderneming kan daarom beter in stukken worden opgeknipt, om die vervolgens te verkopen aan de hoogste bieder. Dat stelt minderheidsaandeelhouder TT International, aldus het Financieele Dagblad dinsdag.

De krant baseert zich op een op 10 maart verzonden brief aan het management en toezichthouders van het beursgenoteerde bedrijf. De Londense vermogensbeheerder belegt sinds 2013 in TomTom en heeft een belang van 1,85 procent. Dat zijn ruim 4,3 miljoen aandelen.

In de brief, waarvan een kopie in handen is van het Financieele Dagblad, schetst TT International onder meer dat het aandeel in het voorgestelde opknipvoorstel een waarde kan hebben van 18 euro. Dat is 10 euro boven het huidige koersniveau.

Here
Voor zijn kaarten en navigatiegegevens zou TomTom een vergelijkbaar bedrag als kaartenproducent Here moeten kunnen krijgen. Die ging voor 2,9 miljard euro van Nokia naar een groep Duitse autoproducenten. Voor de twee andere divisies, Telematics en consumentenartikelen (camera's, horloges en navigatiekastjes), rekent TT International op een opbrengst van 1,2 miljard euro.

TomTom verwees in een reactie naar zijn strategie, waarin het wijst op de samenhang van de verschillende onderdelen en het belang daarvan. TT wilde tegen de krant geen nadere toelichting geven op de brief.

'Aandeelhouder wil TomTom opknippen'
'Aandeelhouder wil TomTom opknippen' (Foto: BuzzT)

Tijdsdruk maakt Junkie XL bang

Junkie XL heeft soms moeite met de druk bij het maken van een soundtrack voor een film. Soms is er zo weinig tijd dat het echt eng wordt, zegt de componist en dj in de Volkskrant.

"Je wordt als componist op het laatst bij de film betrokken, maar er is meestal nog wel tijd", aldus Tom Holkenborg, de echte naam van Junkie XL. "Voor Batman v Superman hadden we acht, negen maanden. En die hadden we ook nodig. Soms is het veel benauwder, dan ben je nog aan het componeren terwijl je de commercials en de trailers voor je film al voorbij ziet komen. Dat is echt eng."

Holkenborg, die recent ook de muziek voor onder meer Deadpool en Mad Max: Fury Road maakte, verwerkt het liefst zoveel mogelijk van zijn eigen sound en stijl in een filmcompositie. "Muziek als een extra persoonlijkheid in de film", noemt hij dat. "Ik schrijf soundtracks waarnaar je moet luisteren, die je niet even uitzet. Mijn muziek kun je niet wegmoffelen onder een dialoogje ofzo en dat weet een regisseur die mij vraagt. Als die een behangetje wil, dan kan hij iemand anders vragen."

Tijdsdruk maakt Junkie XL bang
Tijdsdruk maakt Junkie XL bang (Foto: BuzzE)

Reactie Rutte op de Brusselse aanslagen

Om 11.30 uur heeft premier Mark Rutte een persconferentie gegeven om te reageren op het verschrikkelijke nieuws wat vanochtend uit Brussel is gekomen.

In de verklaring spreekt hij zijn solidariteit uit met onze zuiderburen en veroordeelt hij de 'afschuwelijke, laffe aanslagen' en noemt hij ze een 'rechtstreekse aanval op onze vrijheid en onze manier van leven'. 'Brussel is in het hart getrokken, België is in het hart getroffen, Europa is in het hart getroffen', gaat Rutte verder. Nederland heeft België de volle steun aangeboden.

Ook deed de premier uitspraak over wat de aanslagen voor ons land betekenen. Er is nog veel onbekend en we weten niet of en zo ja hoeveel Nederlandse slachtoffers gevallen zijn. Rutte meldt ook dat er in Nederland geen aanwijzingen zijn voor een directe aanval, het dreigingsniveau blijft 'onverminderd substantieel'. 

Hij sloot af met de volgende solidaire woorden: 'Nederland is één met onze zuiderburen in verdriet én vastberadenheid. Wijken voor geweld kan en mag nooit een optie zijn. We blijven een open, democratische samenleving die zich niet door angst laat regeren. Wij zijn met meer.' Welhaast een-op-een hetzelfde als na Parijs dus, maar wat kan je ook meer zeggen na deze gruwelijke misdaden?

Demi Lovato: whiplash na val met surfen

Demi Lovato staat er zelf ook van te kijken, maar ze heeft het voor elkaar gekregen een whiplash op te lopen bij een val tijdens het surfen.

"Op een dag ging ik surfen en paddleboarden zonder mijn bril of lenzen in en viel. Waardoor ik een whiplash kreeg", schrijft de zangeres op Twitter. Om nog zo'n ongeval in de toekomst te voorkomen hint ze erop dat ze deze week naar de oogarts gaat voor een behandeling. "Na donderdag heb ik nooit meer lenzen of brillen nodig."

Een andere oplossing voor haar klunzige gedrag wordt aangeboden door een van haar volgers die suggereert dat ze misschien beter in een bubbel kan gaan zitten. "Weet je nog dat ik mijn kuitbeen een keer brak tijdens het lopen??? Ja, tijd voor een bubbel."

Demi Lovato: whiplash na val met surfen
Demi Lovato: whiplash na val met surfen (Foto: BuzzE)

Oud-topman Intel Andy Grove overleden

Een van de grondleggers van Silicon Valley, oud-topman Andy Grove van Intel, is dood. Dat maakte de chipfabrikant in de nacht van maandag op dinsdag bekend. Huidig bestuursvoorzitter Brian Krzanich liet weten "diep bedroefd" te zijn om zijn overlijden. Grove is 79 jaar geworden.

Toen chippioniers Robert Noyce en Gordon Moore in 1968 Intel oprichtten, was Grove hun eerste werknemer. Vanaf 1979 was hij als bestuurder bij het bedrijf betrokken en in 1987 werd hij de hoogste baas. Van 1997 tot aan zijn pensionering in 2005 was hij voorzitter, een rol die te vergelijken is met die van de president-commissaris bij veel Nederlandse bedrijven.

Onder leiding van Grove verlegde Intel zijn werkterrein van geheugenchips naar rekenchips. Daarmee legde hij de basis voor het succes van de onderneming, die in het pc-tijdperk uitgroeide tot de absolute marktleider op het gebied van microprocessoren. De omzet ging in die jaren omhoog van 1,9 miljard naar meer dan 26 miljard dollar per jaar en de merknaam Intel werd bij een breed publiek bekend.

Mentor
Grove wordt daarnaast beschouwd als de man die veel knappe koppen in Silicon Valley leerde hoe zij geld konden verdienen met hun technologische vondsten. Hij gold als een mentor voor onder meer wijlen Steve Jobs (Apple), Larry Ellisson (Oracle) en Mark Zuckerberg (Facebook).

"Hij was een van de reuzen van de technologiewereld", twitterde huidig topman Tim Cook van Apple in een reactie op de dood van Grove, een geboren Hongaar die in de jaren vijftig de communistische repressie in zijn vaderland ontvluchtte. "Hij hield van ons land en belichaamde Amerika op zijn best." Satya Nadella, de hoogste baas van Microsoft roemde hem als "een pionier, een leider en een groots leraar."

Oud-topman Intel Andy Grove overleden
Oud-topman Intel Andy Grove overleden (Foto: ANP)

Een op tien langer dan vijf jaar flexwerker

Wie geen vaste maar een flexibele baan heeft, blijft hier soms lang in hangen. Een op de tien flexkrachten is langer dan vijf jaar aan het flexwerken, blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vier van de tien maken langer dan een jaar deel uit van de zogenoemde flexibele schil.

Het statistiekbureau deed onderzoek naar de 794.000 werknemers die in 2007 een flexibele baan kregen en geen onderwijs meer volgden. Vijf jaar later was 6 procent nog steeds uitzendkracht, tijdelijke of oproepkracht of stagiaire.

Van degenen die binnen vijf jaar wat anders gingen doen, stroomde 41 procent door naar een vast dienstverband, 22 procent zag zich gedwongen een uitkering aan te vragen en nog eens 22 procent kwam zonder werk te zitten zonder uitkering. Verder stroomde 8 procent uit om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Doorstroom
Sinds het begin van de economische crisis in 2008 is de doorstroom vanuit de flexibele schil naar een vast dienstverband afgenomen, constateert het CBS. Daarbij moeten werknemers die na 2008 als flexkracht zijn begonnen vaker hun toevlucht nemen tot een uitkering.

Uit het onderzoek blijkt dat flexkrachten in het openbaar bestuur de beste perspectieven hebben. Ongeveer twee derde van hen had vijf jaar later een vaste baan. In het onderwijs en de zorg was dit ruim de helft. In andere sectoren is het niet hebben van een vaste aanstelling een groter risico. In de landbouw, bosbouw en visserij lukte het slechts 19 procent van de voor de studie bekeken flexkrachten om een vast dienstverband te bemachtigen. In bijvoorbeeld de cultuursector, de sport en de recreatie gingen veel flexibele werknemers uiteindelijk als zelfstandige aan de slag.

FNV-bestuurder Mariëtte Patijn noemt het in een reactie 'triest' dat de kans om werkloos te worden na een flexbaan groter is dan de kans dat iemand vast werk krijgt. "Het wordt tijd dat werkgevers mensen gewoon weer aan gaan nemen en stoppen met het afwentelen van risico's op hun werknemers. En daarbij horen de grote werkgevers voorop te lopen."

Een op tien langer dan vijf jaar flexwerker
Een op tien langer dan vijf jaar flexwerker (Foto: ANP)

Meldingen kinderporno op internet verdubbeld

Elke maand krijgt de Landelijke Eenheid van de politie ongeveer vierhonderd meldingen binnen over de vondst van beeldmateriaal van kinderporno op internet. Het aantal meldingen is meer dan verdubbeld van 2240 in 2014 naar 4908 vorig jaar, vooral vanuit het buitenland. Dit jaar zal het aantal opnieuw sterk stijgen.

Dat is de verwachting van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) in een rapport, dat justitieminister Ard van der Steur dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde.

De stijging komt vooral door Amerikaanse regels die internetbedrijven ertoe verplicht melding te maken van het aantreffen van strafbaar materiaal. Dat leidt ertoe dat iedere nieuwe internetdienst op de markt een nieuwe stroom meldingen oplevert. Die trend zal zich de komende jaren doorzetten, verwachten ze.

Opsporingsmethoden

Verder is vorig jaar het aantal onderzoeken en interventies uitgekomen op 842. Dat zijn er 242 meer dan het streefcijfer van het kabinet. Dit komt onder meer doordat nu ook de eenvoudiger zaken worden meegeteld.

Het blijkt steeds lastiger voor de politie om verdachten op te sporen via een IP-adres van de computer. Dat komt omdat ze meer gebruik maken van internet via laptops, mobiele telefoons of via open netwerken of wifi-hotspots. Daarom moeten opsporingsmethoden verder worden ontwikkeld, bepleit de politie.

Van der Steur wil de (internationale) aanpak van kinderporno en kindersekstoerisme de komende jaren verder versterken.

Meldingen kinderporno op internet verdubbeld
Meldingen kinderporno op internet verdubbeld (Foto: BuzzT)

Beurzen fors lager na aanslag Zaventem

De Amsterdamse beurs is dinsdag lager aan de handelssessie begonnen. Ook in de rest van Europa gingen de koersen omlaag, in reactie op de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem. Aandelen van luchtvaartbedrijven stonden onder druk.

De AEX-index stond kort na de openingsbel 0,7 procent lager op 440,48 punten. De MidKap ging 0,5 procent omlaag tot 670,49 punten. Parijs zakte 0,7 procent, Frankfurt 1,1 procent en Londen 0,2 procent. De beurs in Brussel, de Bel20, noteerde 0,6 procent lager. De openingsindicatoren voor de beurs gaven eerder nog een rustige opening van de graadmeters aan.

Luchtvaartbedrijven behoorden tot de grotere verliezers. Zo zakte Air France-KLM 3,3 procent en daalde Lufthansa 3,5 procent. EasyJet zakte 3,7 procent.

Op Beursplein 5 wist navigatiedienstverlener TomTom de aandacht op zich gericht, na de oproep van een aandeelhouder tot splitsing van de onderneming. Het aandeel steeg bijna 5 procent.

Beurzen lager na explosies op Zaventem
Beurzen lager na explosies op Zaventem (Foto: ANP)

Nekklem hoeft niet in de ban

De nekklem wordt niet verboden. Bij de toepassing van deze methode om iemand aan te houden, overleed vorig jaar een man, Mitch Henriquez. De variant van de nekklem waarbij de luchtpijp wordt bekneld, moet echter wel goed worden onderzocht.

Bronnen in Den Haag bevestigen een bericht van de NOS over deze conclusie van de Inspectie voor Veiligheid en Justitie. De rapportage gaat later dinsdagochtend naar de Tweede Kamer. Justitieminister Ard van der Steur sluit zich aan bij de handhaving van de nekklem op zich.

De inspectie wil dat de variant van de verwurgingstechniek wordt afgewogen tegen de risico's die deze zwaarste vorm van de nekklem met zich meebrengt. Ook moeten agenten beter worden getraind om deze nekklem te gebruiken.

Nekklem hoeft niet in de ban
Nekklem hoeft niet in de ban (Foto: ANP)

Sony brengt PlayStation VR-bundel niet naar Europa

Sony had zo'n handige bundel aangekondigd tijdens GDC, maar nu blijkt dat het pakket met Move-controllers, PlayStation Camera, de game PlayStation VR Worlds en natuurlijk de headset niet naar Europa komt.

Er zijn geen plannen om het voor Amerika aangekondigde pakket in Europa op de markt te brengen. Daar kost deze 499 dollar. Wij Europeanen moeten de PlayStation Camera er nog los bij kopen, omdat deze nodig is om de headset te laten werken. PlayStation VR zelf kost 399 euro, de PlayStation Camera kost zo'n 60 euro en Move-controllers zijn 25 euro per stuk. Wat de prijs van PlayStation VR Worlds is, is nog niet bekend. Misschien dat de plannen nog wijzigen, want het is nogal apart om een VR-product te verkopen dat out-of-the-box niet werkt omdat je een camera mist.

PlayStation VR komt in oktober uit voor PlayStation 4.

Morpheus (Foto: Sony PlayStation)

Laatste Dead or Alive Xtreme 3 introductie-trailer laat Kasumi zien

Sommige mensen zullen juichen nu Koei Tecmo de laatste introductietrailer van Dead or Alive Xtreme 3 online heeft gezet, waarin we Kasumi zien bijkleuren in de zon.

In het spel ben jij de eigenaar van een vakantie-eiland en moet je de negen vakantievierders tevreden houden. Als eigenaar kun je naarmate je meer ervaringspunten krijgt meer items unlocken, zoals andere zwempakken die de meiden kunnen dragen tijdens alle mini-games of tijdens de fotosessies die je kunt doen. Als je relatie met ze goed is kleden ze zich voor je ogen om.

De betaalde versie van Dead or Alive Xtreme 3 komt 21 maart uit in Azië. VR-ondersteuning zal pas aan het eind van het jaar zijn, gezien dan de PlayStation VR uitkomt.

Kardashians aangeklaagd om beautyproducten

Het bedrijf dat investeerde in de beautyproducten van Kim, Kourtney en Khloé Kardashian voelt zich belazerd en sleept de gezusters daarom voor de rechter. Dat meldt RadarOnline.

Het bedrijf Hillair Capital Management stelt dat het in 2014 miljoenen uittrok om de noodlijdende Kardashian Beauty-producten te redden. De zussen moesten een zaak schikken met de voormalige distributeur nadat ze in de financiële problemen kwamen.

Maar nu hebben de drie het ook bij hun nieuwe investeerder verzaakt: "De Kardashians zijn na het sluiten van de deal gelijk gestopt met het marketen, promoten en steunen van de producten en lonkten naar nieuwe potentiële investeerders om Hillairs deel over te kopen", zo stelt het bedrijf in de aanklacht. "Kortom, de Kardashians wilde een betere, lucratievere deal."

De investeerder beschuldigt Kim, Kourtney en Khloé daarom onder meer van contractbreuk, schenden van goede trouw, fraude en onjuiste voorstelling van zaken. Hillair wil 10 miljoen dollar (8,9 miljoen euro) aan investeringen terug, plus de waarde van de productlijn die volgens het bedrijf ergens tussen de 64 en 180 miljoen dollar (57 en 160 miljoen euro) ligt.

Kardashians aangeklaagd om beautyproducten
Kardashians aangeklaagd om beautyproducten (Foto: BuzzE)

Mogelijk 816 Guineeërs in contact met ebola

Ongeveer 816 mensen in Guinee hebben mogelijk contact gehad met mensen die besmet zijn geraakt met het ebolavirus. Dat maakte het landelijke coördinatiecentrum voor ebola maandag (plaatselijke tijd) bekend.

De 816 inwoners worden in quarantaine geplaatst. Ze krijgen 21 dagen huisarrest. Als ze na die tijd geen symptomen van het virus hebben gekregen, mogen ze hun huis verlaten.

In het West-Afrikaanse Guinee heeft het virus weer de kop opgestoken. Door een nieuwe besmetting met het ebolavirus overleed zaterdag een vierde slachtoffer. "Zaterdag zijn we met onderzoek begonnen. Daaruit blijkt dat 816 mensen uit 107 families contact hebben gehad met slachtoffers van ebola", aldus de woordvoerder van het centrum.

In Guinee overleden sinds 2013 circa 2500 inwoners aan ebola. In december werd het land door wereldgezondheidsorganisatie WHO nog ebolavrij verklaard. In het gebied waar de besmettingen zijn ontdekt, worden vaccins uitgedeeld.

Mogelijk 816 Guineeërs in contact met ebola
Mogelijk 816 Guineeërs in contact met ebola (Foto: ANP)

Hulk Hogan krijgt nog eens 25 miljoen dollar

Hulk Hogan heeft nog eens 25,1 miljoen dollar (22,3 miljoen euro) toegewezen gekregen in de zaak rond het publiceren van zijn sekstape. Het bedrag komt bovenop de 115 miljoen dollar (102 miljoen euro) die hij vorige week al binnensleepte.

Een jury in de Amerikaanse staat Florida vond het terecht dat Gawker - de website die de gelekte video publiceerde - voor straf nog eens 15 miljoen dollar moest betalen. De uitgever van de website, Nick Denton, werd individueel gestraft met 10 miljoen dollar. De redacteur die verantwoordelijk was voor het plaatsen van de video moet tot slot 100.000 dollar boete betalen. Het bedrag van 115 miljoen dollar van vorige week bestond slechts uit schadevergoedingen, niet uit straffende boetes.

"Ik denk dat we geschiedenis hebben geschreven omdat ik denk dat met deze uitspraak veel mensen niet mee hoeven maken wat ik mee heb moeten maken", reageerde de beroemde worstelaar die vermoedt dat de hoge boetes een afschrikkende werking hebben. De jury stelde dat de privacy van Hogan zwaar werd geschonden en wil met de financiële straf duidelijk maken dat Gawker duidelijk een grens heeft overschreden. Hulk Hogan meldde eerder al te hebben geleden onder de publicatie van de video waarop hij te zien was terwijl hij seks had met de vrouw van zijn toenmalige beste vriend.

Gawker heeft aangegeven van plan te zijn de uitspraak aan te gaan vechten.

Hulk Hogan krijgt nog eens 25 miljoen dollar
Hulk Hogan krijgt nog eens 25 miljoen dollar (Foto: BuzzE)

Zikavirus duikt op in Zuid-Korea

Het zikavirus is nu ook in Zuid-Korea opgedoken. Seoul heeft dinsdag het eerste geval van het virus bevestigd. Het gaat om een 43-jarige man die tijdens zijn reis naar Brazilië besmet geraakt is, aldus het nationale centrum voor gezondheidszorg.

Het zikavirus is voor ongeboren baby's en zwangere vrouwen heel gevaarlijk. Keiharde wetenschappelijke bewijzen dat het virus tot misvormde schedeltjes zou leiden, zijn er nog niet officieel, maar het staat vast dat het zikavirus de placenta en het zenuwstelsel kan beschadigen. Het kan tot allerlei neurologische storingen leiden. Het virus wordt over het algemeen overgedragen door een muggensoort, maar besmettingen als gevolg van geslachtsgemeenschap zijn ook mogelijk.

Zikavirus duikt op in Zuid-Korea
Zikavirus duikt op in Zuid-Korea (Foto: ANP)

Nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum in Den Haag presenteert dinsdag de nieuwe Schijf van Vijf. Daarin worden adviezen over de dagelijks voeding gegeven.

De nieuwe schijf is samengesteld op basis van recente richtlijnen over gezonde voeding die de Gezondheidsraad vorig jaar november presenteerde. In de aanbevolen voeding zit alles wat het lichaam nodig heeft. De adviezen sluiten aan bij de behoeften en gewoonten van verschillende doelgroepen.

De eerste schijf werd in 1953 gepresenteerd. Toen werd vooral advies gegeven over wat burgers moesten eten om geen tekorten te krijgen in een tijd van schaarste.

Nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum
Nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum (Foto: ANP)

FBI kan iPhone mogelijk zelf kraken

Justitie in Amerika heeft de hulp van technologiebedrijf Apple mogelijk niet meer nodig om een iPhone van de San Bernardino-schutter te ontgrendelen. Een derde partij heeft aan de FBI een potentiële methode voor ontgrendeling laten zien, aldus justitie. De openbare aanklager heeft daarom gevraagd de hoorzitting die dinsdag gepland staat niet door te laten gaan, meldde The New York Times.

Rizwan Farook schoot in december veertien mensen dood in Californië. Justitie wil in het kader van het strafrechtelijk onderzoek de informatie uit zijn telefoon. De nieuwe methode kan uitkomst bieden. "Onderzoek moet eerst aantonen of het een betrouwbare methode is die de data op de iPhone niet in gevaar brengt. Als dat zo is, is de hulp van Apple niet meer nodig", meldde justitie.

Het technologiebedrijf weigert mee te werken aan de ontgrendeling, omdat het bedrijf bang is dat hackers gebruik gaan maken van de software waarmee de toestellen gekraakt kunnen worden.

FBI kan iPhone mogelijk zelf kraken
FBI kan iPhone mogelijk zelf kraken (Foto: BuzzT)

Dijkhoff stopt terugkeerbonus voor Oekraïners

Afgewezen asielzoekers uit Oekraïne krijgen geen geld of andere ondersteuning meer als ze terugkeren naar hun eigen land. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) en minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) hebben de regeling voor deze personen per direct stopgezet vanwege onheus gebruik.

Sinds afgelopen zomer kwamen opeens steeds meer asielzoekers uit Oekraïne. Daar wordt in het oosten gevochten, maar uit onderzoek blijkt dat verreweg de meesten uit één regio in het westen komen: Ivano-Frankivsk. Dat gebied staat bekend als veilig dus Nederland wijst de meeste aanvragen af. Ook trekken betrokkenen het asielverzoek zelf in of maken ze al na het begin van hun procedure aanstalten om zelfstandig te vertrekken.

Om terugkeer makkelijker te maken, kunnen afgewezen asielzoekers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) geld of andere hulp krijgen. Dat geldt niet meer voor Oekraïners. Ze kunnen nog wel een vliegticket krijgen en 200 euro om na terugkeer de eerste kosten mee te betalen.  Dijkhoff overweegt Oekraïne op de lijst van veilige landen te plaatsen.

Dijkhoff stopt terugkeerbonus voor Oekraïners
Dijkhoff stopt terugkeerbonus voor Oekraïners (Foto: ANP)

Woning Schijndel volledig uitgebrand

Een rijtjeshuis aan de Beatrixstraat in Schijndel waar in de nacht van maandag op dinsdag brand woedt, is helemaal uitgebrand. "De woning moet als verloren worden beschouwd", meldde een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur in de woning is nog steeds niet uit. Rond 00.30 uur kregen de hulpdiensten melding van de brand. De vlammen sloegen toen de woning uit. De bewoonster was op dat moment niet thuis en er zijn verder ook geen gewonden gevallen.

Omdat de vlammen naar de andere huizen konden overslaan, zijn "de omliggende woningen uit voorzorg ontruimd", liet de zegsman weten. Het gaat om negen andere huizen. Een deel van de bewoners kan vanavond weer naar huis. Het andere deel moet de nacht elders doorbrengen. Hun huizen, vooral de omliggende woningen, hebben veel rook- en waterschade.

Regionale media meldden dat er in een tweede woning brand was ontstaan en dat het vuur dus was overgeslagen. De brandweer spreekt dit tegen. Nader onderzoek moet uitwijzen waar de brand precies is ontstaan en wat het veroorzaakt heeft.


Uitslaande brand Beatricstraat

FOK! Wat een weer: matig weer

Net als gisteren overheerst vandaag de bewolking met kans op lichte motregen. Later op de dag kan het zonnetje lokaal even doorbreken, de temperatuur ligt tussen de 8 en 11 graden. De zwak tot matige wind komt uit het noordwesten.

Zon op 06:36
Zon onder 18:57

Van Blind_Guardian kreeg ik een mooi uitzicht over Tilburg opgestuurd.

Uitzicht vanaf Interpolis op station Tilburg.  (Foto: Blind_Guardian)
Uitzicht vanaf Interpolis op station Tilburg. (Foto: Blind_Guardian)

En mijn lieftallige collega's qltel en Rewimo zijn op vakantie aan de Moezel.

Rewimo en qltel zijn op vakantie aan de Moezel. Een foto van de Moezel (Foto: qltel)
Rewimo en qltel zijn op vakantie aan de Moezel. Een foto van de Moezel (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1933 Het concentratiekamp Dachau werd geopend.
 1975 Teach-In won het 20e Eurovisiesongfestival met het nummer Ding-a-dong.
 1621 Hugo de Groot ontsnapte van Slot Loevestein door in een boekenkist te kruipen.
 1895 De gebroeders Lumière vertoonden de eerste film in een privé voorstelling.
 1995 Valeri Poljakov keerde terug na een recordverblijf van 438 dagen in de ruimte.


There will be no sorrow when you sing tomorrow ...

'Wel degelijk politieke gevangenen in Cuba'

Er zijn wel degelijk politieke gevangenen in Cuba en de Amerikaanse regering heeft een lijst met hun namen al eerder met de Cubaanse regering gedeeld. Dat heeft een medewerker van de Amerikaanse president Barack Obama maandag gezegd. Diens bezoek aan Cuba is het eerste van een Amerikaanse president in tientallen jaren.

De VS reageren op de bewering van Raúl Castro dat er geen politieke gevangenen meer in het land zijn. Na afloop van het onderhoud tussen Obama en de Cubaanse president, vroeg een verslaggever Castro naar het lot van politieke gevangenen. Castro, die hoogst zelden verslaggevers te woord staat, ontstak daarop in woede. "Geef me onmiddellijk een lijst van die politieke gevangenen en als die bestaat zullen ze voor de morgenstond worden vrijgelaten", zei de president. Volgens Cuba zit er niemand om politieke redenen achter de tralies. De Verenigde Staten zeggen dat er wel degelijk politieke gevangenen in Cuba zijn en dat het land al over een lijst beschikt.

De ontmoeting tussen Castro en Obama was maandag "open en vrijmoedig", aldus Obama. Volgens Castro zijn de verschillen tussen Cuba en de Verenigde Staten van blijvende aard, maar moet beschaafd samenleven mogelijk zijn. Ook de mensenrechten, die volgens de VS bij de Castro's niet in goede handen zijn, kwamen aan bod, zei de Amerikaanse president. Castro op zijn beurt had ook stevige kritiek op de Amerikaanse omgang met de mensenrechten. Hij sprak van een "dubbele standaard".

De Cubaanse president, de broer van oud-president Fidel Castro, drong aan op de opheffing van het Amerikaanse handelsembargo. Dat weet Obama vermoedelijk niet meer door het Congres te loodsen, maar hij kondigde wel onder meer rechtstreekse lijnvluchten van de VS naar Cuba aan. Toerisme moet volgens Obama "zeer binnenkort"mogelijk zijn.

'Wel degelijk politieke gevangenen in Cuba'
'Wel degelijk politieke gevangenen in Cuba' (Foto: ANP)

Lil' Kleine grote winnaar bij Edison Pop

Lil' Kleine is maandag meerdere keren in de prijzen gevallen tijdens Edison Pop 2016. De Nederlandse rapper won de prijs in de categorie Nieuwkomer en pakte daarnaast met het hiphopgezelschap New Wave een Edison in de categorie Album en de categorie Hip Hop.

Volgens de jury was 2015 het jaar waarin Lil' Kleine "met al zijn muzikale kwaliteiten, zijn brutale bravoure, zijn rake zinnen en zijn presence op het podium en daarbuiten, zijn plek in de Nederlandse popmuziek met een verbluffende vanzelfsprekendheid gewoonweg innam". Het debuutalbum van New Wave werd maandagavond in The Harbour Club in Amsterdam door de jury omschreven als een album dat catchy, ontroerende, opwindende, grappige en meeslepende liedjes bevat.

In de categorie Rock ging de Edison naar John Coffey. Douwe Bob, die Nederland over twee maanden vertegenwoordigt bij het Eurovisiesongfestival, viel in de prijzen in de categorie Pop. De Edison in de categorie Videoclip gaat naar de band De Staat. Ook Tiësto (Oeuvreprijs, begin maart al uitgereikt), Yellow Claw (Dance), My Baby (Alternative), Tino Martin (Volksmuziek) en Kenny B (Song) kregen een Edison.

De Edison Popprijzen worden sinds 1960 uitgereikt. Alle categorieën zijn juryprijzen die zich uitsluitend richten op artiesten van Nederlandse bodem. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Leon Verdonschot (schrijver/presentator), Angela Groothuizen (zangeres/coach), Dave Minneboo (Radio538), Joost Neelemans (Apple Music), Tijs van Liemt (3FM), Roland Snoeijer (100%NL), Joey Ruchtie (De Oosterpoort/Eurosonic Noorderslag) en Job de Wit (freelance journalist).

Lil' Kleine grote winnaar bij Edison Pop
Lil' Kleine grote winnaar bij Edison Pop (Foto: BuzzE)

Heerlijk die korte rokjes

Als mijn ogen handjes zouden hebben, zouden ze constant onder korte rokjes zitten. Maar mijn ogen voeden slechts mijn fantasie, meer niet en dat moet ook niet. Maar wat kunnen sommige vrouwen zich toch geil kleden. Je kunt het smerigste chocolaatje toch heerlijk laten lijken door de verpakking. Pas als de verpakking eraf is, is de magie ook weg. Dus aanhouden en afblijven zou ik zeggen. Laat het oog genieten, laat de vrouw zich vrouw voelen en de man daarmee man. Toch zijn er velen die daar anders over denken….

Laatste reviews en specials
review
Judgment
special
Fun met Funda #159 - Droomhuis in Aldtsjerk
review
Cadence of Hyrule: Crypt of the NecroDancer featuring The Legend of Zelda
review
Blood & Truth
special
Regisseur Shady El-Hamus & acteur Daniël Kolf over De Libi: 'Deze film gaat over de jongens die we niet horen'
special
E3 2019: Top en Flop
©FOK.nl e.a.