CD: De Geweldigheid - Word Lid

Vaag, vreemd en verdacht! Dat zijn de eerste termen die in de luisteraar op zullen komen bij het beluisteren van dit opvallend sterke debuutalbum van de band uit Overijssel. Word Lid is namelijk het eerste album van de zeskoppige Nederlandstalige band uit de omgeving van Kampen die met deze plaat toch wel één van de meest gestoorde platen van de afgelopen jaren heeft uitgebracht.

De Geweldigheid - Word Lid

Voor de opnames van Word Lid doken de mannen van De Geweldigheid de studio in met producer Guido Aalbers, een muzikale duizendpoot die eerder al bij bands als No Doubt, Krezip, Coldplay en Bertolf achter de welbekende knoppen en schuiven plaats mocht nemen. Muzikaal gezien doet De Geweldigheid aan diverse bands uit heden en verleden denken. Zo moeten we bij het beluisteren van het album regelmatig denken aan artiesten zoals Spinvis, De Raggende Manne, Het Goede Doel en Orgaanklap moeten denken, maar dan wel samengevoegd in een enorme blender.

Met Word Lid heeft De Geweldigheid een enorm gevarieerd album afgeleverd, waarbij je zo nu en dan het gevoel krijgt alsof je naar een nogal chaotisch verzamelalbum met allerlei onbekende bandjes zit te luisteren. Echt elk nummer heeft namelijk een andere stijl en is zo mogelijk nog absurdistischer dan de voorgaande tracks. Je krijgt als luisteraar dan ook geen enkel moment om je echt te kunnen vervelen. Of het nou gaat om de uitleg waarom pruimen gezond zijn ('Pruimen Zijn Gezond') of het heerlijke zuigen van 'De Kruimeldief', de mannen van De Geweldigheid weten er een onnavolgbare tekst boordevol heerlijke zwartgallige humor over te brouwen.

Ben je dus wel in de stemming voor een fijne plaat vol dubbelzinnige teksten dan kunnen we je zeker aanraden om deze fijne schijf van De Geweldigheid eens te gaan beluisteren. Vies geveurlijke klanken uit de stad waar men ooit koeien op de toren hees om gras van de dakpannen te vreten en waar ze een steur een belletje omhangen om hem terug te vinden. Neem daarbij het prachtige door Lyza Mazur Illustratie ontworpen hoesje, met een boekje dat we eigenlijk het beste kunnen omschrijven als kut met appels en je weet dat je een bijzondere release in handen hebt zoals je ze niet al te gekke vaak meemaakt. Niet geschikt voor tere zieltjes dus!