'34 doden, 136 gewonden bij aanslagen Brussel'

In de Belgische hoofdstad Brussel zijn vanmorgen meerdere aanslagen gepleegd. Op vliegveld Zaventem zijn twee bommen ontploft, met zeker elf doden als gevolg, en is vermoedelijk nog een derde explosief gevonden. Ook metrostation Maalbeek is getroffen: een bom in een treinstel is ontploft en heeft geleid tot zeker tien doden. België ligt volledig plat, terwijl diverse Europese - waaronder Nederlandse - vliegvelden en treinstations de beveiliging stevig opgeschroefd hebben. We houden je verder op de hoogte. 

Er is een speciaal noodnummer geopend: +32 2 506 711. Ook kan gebeld worden met 1771, het noodnummer van het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken in België, hoewel ook die nummers overbelast lijken te raken.

Update 14:17
Op vliegveld Zaventem is door de politie een bomgordel gevonden die niet is ontploft. De ontmijningsdienst DOVO zal de gordel later op de dag gecontroleerd tot ontploffing brengen. 

Marc Decramer van het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg zegt dat de terroristen vermoedelijk minstens één spijkerbom gebruikt hebben op het vliegveld van Brussel. Er zijn spijkers gevonden in de lichamen van slachtoffers, zegt hij. 

Ondertussen wordt de kerncentrale van Tihange geëvacueerd, maar het is niet bekend of dat gaat om een concrete dreiging. Het zou te maken hebben met het opschalen van het dreigingsniveau in België naar niveau 4. 

Update 13:55
Ondertussen zijn er nieuwe aantallen slachtoffers bekend gemaakt. In totaal zijn er 34 doden te betreuren. 14 in Zaventem en 20 bij het metrostation in Maalbeek. Ook het aantal gewonden is naar boven bijgesteld naar 136: 81 op het vliegveld en 55 bij het metrostation.

De politie heeft inmiddels ook meer informatie vrijgegeven over de 2 aangehouden DHL bezorgers. Ze zouden de aanwijzingen van agenten genegeerd hebben.

Onder het kopje 'zet je alu-hoedje maar op', heeft ook de Oekraïne gereageerd op de aanslagen. Volgens onze vrienden in Oost-Europa zou Rusland achter de aanslagen zitten:

De berichten over de ontruiming van het Sanoma gebouw worden door velen bevestigd. Wat de oorzaak van de ontruiming is, is echter onbekend. Er gaan geruchten over een bommelding, maar er wordt ook gesproken over het verruimen van de afzetting rondom het station in Hoofddorp.

Update 13:40
Uit livebeelden van onze vrienden bij de NOS blijkt dat het station Hoofddorp nog steeds helemaal afgesloten is. De trein is wel vrijgegeven en er lijkt niks ernstigs aan de hand. 

Onze immer betrouwbare collega's bij Hart van Nederland melden echter dat men nog verder gaat in Hoofddorp. Onder andere de redactie van NU.nl is ontruimd. 

Update 13:33
De PVV-fractie heeft een geplande flyeractie afgeblazen. Morgen zou de PVV in Loosduinen flyeren in verband met het naderende referendum. Wilders: 'Onze gedachten zijn nu vooral bij de slachtoffers, nabestaanden en betrokkenen. Nu flyeren zou ongepast zijn.' 

Update 13:23
Wat de status is van de situatie in Hoofddorp is momenteel nog onduidelijk. Wat wel bekend is, is dat er twee DHL bezorgers geboeid zijn afgevoerd door de politie. Dezelfde politie meldt via Twitter dat er niets verdachts is gevonden in de trein, maar deze rijdt niet verder. Ook zou het station zelf vrijgegeven zijn. NU.nl meldt echter dat de afzetting juist is uitgebreid na de arrestatie van de twee bezorgers.

Het laatste nieuws uit België is dat er bij één van de daders een Kalashnikov gevonden zou zijn.

Update 13:13
Je verwacht het niet, maar de aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat.

Update 13:00
Er is door alle gewonden een ernstig tekort aan O-negatief. Iedereen wordt opgeroepen bloed te komen doneren.  

Update 12:57
De hoogste Soennitische leider heeft vol afschuw gereageerd op de gebeurtenissen in Brussel en verklaart dat dit haaks staat op de lessen uit de Islam

Update 12:53
De situatie in Hoofddorp duurt onverminderd voort. Het treinstel naar Schiphol wordt ontruimd; een voor een moeten de passagiers met de handen omhoog de trein verlaten. Er schijnt één arrestatie verricht te zijn, maar dit is nog onbevestigd. 

Update 12:20
Over de situatie in Hoofddorp is inmiddels iets meer bekend. De politie zou de boel ontruimd hebben vanwege een mogelijke dreiging aan boord van de trein van Brussel naar Amsterdam. "Met politiehonden werd elke stoel in de hele trein gecontroleerd", aldus een ooggetuige tegen RTL Nieuws.

Bij de gevangenis in Brugge is een verdacht pakketje gevonden. Dat meldt de politie van Brugge. De ontruimingsdienst is ter plaatse, enkele woningen zijn ontruimd en in een straal van 200 meter wordt niemand toegelaten. De gevangenis in Brugge is de plek waar de afgelopen week opgepakte terrorist Saleh Abdeslam vast zit.

Het Nieuwsblad meldt op basis van een politiebron dat tijdens onderzoek in vliegveld Zaventem een zak met vuurwapens gevonden is. Officieel is hier verder nog niks over gemeld.  

Update 12:10
De Belgische minister van volksgezondheid, Maggie De Block, heeft cijfers bekendgemaakt over het aantal doden en gewonden. Op vliegveld Zaventem staat het officiële dodental op elf, terwijl zeker 81 mensen gewond zijn geraakt. De aanslag op metrostation Maalbeek heeft minstens vijftien mensen het leven gekost, terwijl 55 mensen gewond zijn geraakt.  

Update 12:00
Charlotte van Driessche, medewerkster van het Belgische VRT, zat in de metro achter de metro waar de aanslag plaatsgevonden heeft. "We hebben een kwartier vastgezeten in de koker van de metro, waarna we teruggelopen zijn naar metrostation Kunst-Wet/Art-Loi. De ontploffing gebeurde om 09.10 uur en de metro was op dat moment enorm vol. We hoorden een duidelijke explosie en voelden een enorme impact. We zijn nog zo'n drie seconden doorgereden en daarna stonden we stil", vertelt ze. 

Update 11:54
Een internationale trein staat op het moment stil op station Hoofddorp, dat eerder ontruimd leek te worden. Er is veel politie op de been op en rond het station, maar wat er exact aan de hand is is nog niet bekend. 

Update 11:52
Nederland heeft verscherpte grenscontroles aan de gehele zuidgrens ingevoerd. Dat zegt Yvonne Wiggers, woordvoerdster van het Ministerie van Justitie & Veiligheid, tegenover FOK!.

Update 11:41
SkyNews meldt ondertussen dat er ook op een politiebureau in de buurt van metrostation Maalbeek doden zijn gevallen. Dit zou een woordvoerder van de politie aan persbureau Belga hebben laten weten.

Update 11:40
Even doken geruchten op over een nieuwe explosie in het centrum van Brussel. Daar heeft zich weliswaar inderdaad een ontploffing voorgedaan, maar het ging er om een gecontroleerde ontploffing door de ontruimingsdienst Dovo.

De autoriteiten van het openbaar vervoer in België meldden zojuist dat er bij station Maalbeek vijftien doden gevallen zouden zijn. Dit is nog niet officieel bevestigd. Ook zouden er tien zwaargewonden en 45 lichtgewonden zijn. 

Frankrijk zegt 1600 extra agenten in te zetten voor grensbewaking en algemene beveiliging. Ook Groot-Brittannië neemt de nodige extra veiligheidsmaatregelen. 

Update 11:30
Er zijn beelden opgedoken die vermoedelijk het moment van de explosie op vliegveld Zaventem laten zien, met de dag van vandaag als tijdsaanduiding:

 

Op een niet nader genoemde Amsterdamse school wordt niet al te treurig gereageerd op de aanslagen. Sterker nog, volgens een leerlinge wordt er in haar klas gelachen, gefeest en gehoopt dat er 'kanker veel doden' vallen. 

Update 11:20
Op Amsterdam Centraal wordt perron 14 ontruimd, zo meldt Martijn Brink van de NOS. Een reden wordt niet gegeven, maar het lijkt te maken te hebben met de Thalys die daar zou arriveren.  

Update 11:05
Volgens De Redactie is een bericht van het Federaal Parket binnengekomen waarin men oproept dat iedereen in België binnen moet blijven.

RTBF meldt dat de Frans-Belgische grens is afgesloten.

De situatie bij station Maalbeek (Foto: Screenshot Eén)
De situatie bij station Maalbeek (Foto: Screenshot Eén)

Het dodental lijkt vooralsnog op 21 te staan: elf mensen op het vliegveld en tien doden bij metrostation Maalbeek. Deze cijfers zijn afkomstig van de Brusselse brandweer en zijn nog niet officieel bevestigd.

Ook zijn er beelden en foto's opgedoken van het metrostel waar de aanslag bij Maalbeek plaatsvond en vanuit het vliegveld Zaventem: 

Update 10:50
Niet geheel verrassend worden alle treinen die richting Brussel rijden aan de rand van de stad tegengehouden, aangezien het openbaar vervoer in de hoofdstad volledig is afgesloten. Het Centraal Station van Antwerpen is inmiddels ook afgesloten en ontruimd.

De situatie bij metrostation Schuman, waar mensen naar boven zijn gekomen die vermoedelijk in de buurt van de explosie bij station Maalbeek waren (Screenshot Eén)
De situatie bij metrostation Schuman, waar mensen naar boven zijn gekomen die vermoedelijk in de buurt van de explosie bij station Maalbeek waren (Screenshot Eén)

Volgens Eén is het aantal doden op het vliegveld iets naar beneden bijgesteld. Het zou vooralsnog gaan om elf in plaats van dertien doden. Zeker één persoon is in een ziekenhuis bezweken aan de verwondingen. Ziekenhuizen in heel Brussel zijn druk bezig om operatiekamers vrij te maken, terwijl chirurgen klaar staan voor 'zware operaties'.

Update 10:40
Veel geëvacueerden worden opgevangen in de sporthal van Zaventem.

Alle winkelcentra in Brussel zijn gesloten, maar met de lockdown aan de gang kan men verwachten dat er al niet veel mensen meer aanwezig waren. 

De Thalys richting Parijs zou gestopt zijn op station Leuven, wat vooral een voorzorgsmaatregel lijkt te zijn.

De grote treinstations in Nederland - Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag - worden op het moment extra beveiligd. Voor Schiphol rampenscenario Grip 2 afgekondigd, wat vermoedelijk eveneens een voorzorgsmaatregel is.

Update 10:33
Belgische media melden dat er 'slechts' één ontploffing is geweest in het Brusselse metrosysteem en wel bij station Maalbeek. Berichten over Schuman en Art-Loi gaan vermoedelijk over mensen die daar geëvacueerd zijn of die in de buurt van de explosie bij Maalbeek, even verderop, waren. De explosie vond vermoedelijk plaats in een metrostel.

Op het Paleizenplein, dichtbij Brussel Centraal, zou volgens HLN een verdacht pakketje gevonden zijn, maar meer informatie hierover ontbreekt vooralsnog.

Het vliegveld van Brussel zal zeker tot 06.00 uur morgenochtend geen aankomsten en vertrekken zien, zo melden Belgische media.

De vicepremier van het land, Alexander De Croo, roept mensen op om vooral geen telefonisch contact met elkaar te zoeken. "Gebruik internet en dataverbindingen zoals WhatsApp, Twitter en Facebook", tweet hij.  

Update 10:25
Volgens De Redactie is er op metrostation Maalbeek sprake van vijftien gewonden, terwijl er over doden niks gezegd wordt. Het lijkt dus nog onduidelijk hoe het daar daadwerkelijk zit met het aantal slachtoffers, al dan niet dodelijk. Wel gingen er al berichten rond over mensen die zwaargewond het metrostation uitgesleept werden en mensen die op de stoep werden gereanimeerd.

Al het openbaar vervoer in de Belgische hoofdstad is volledig stilgelegd. Metro's, treinen en bussen door heel Brussel rijden allemaal niet meer. Voor de hele stad geldt inmiddels zelfs een lockdown: iedereen moet thuis/binnen blijven. Zo is op de Belgische tv te zien dat de Wetstraat ontruimd wordt.

De Vrije Universiteit Brussel heeft studenten opgeroepen om vandaag niet meer te komen als men nog moet vertrekken.

Update 10:08
Er is een speciaal noodnummer geopend voor mensen die vrienden of familie missen na de aanslagen. Gebeld kan worden met +32 2 506 711. De reguliere mobiele verbindingen liggen grootdeels plat.

Verder wordt gemeld dat het leger extra militairen aan het oproepen is om de politie te helpen. Een staat van beleg zou in de maak zijn.

Alle tunnels in Brussel zijn inmiddels afgesloten.  

Update 10:04
Het Niewsblad meldt dat bij metrostation Maalbeek zeker tien doden gevallen zijn, hoewel dit nog niet door officiele bronnen bevestigd is. Over de mogelijke schoten op vliegveld Zaventem wordt nauwelijks meer iets gemeld. Dit zou het totale aantal doden al op zeker 23 brengen.

Update 9:55
Diverse media melden dat er op het moment zelfs (weer?) geschoten wordt op het vliegveld in Brussel. Dit is nog onbevestigd. 

Update 09:49
Eén meldt dat officieel bekend zou zijn gemaakt dat er zeker dertien doden zijn gevallen. Ook spreekt men over 35 gewonden. Beide cijfers gaan ogenschijnlijk alleen over het aantal slachtoffers op vliegveld Zaventem.

Hetzelfde kanaal meldt dat op metrostation Maalbeek sprake was van een zelfmoordaanslag. 

Update 09:42
Ondertussen lijkt het goed mogelijk dat de berichten over metrostations Maalbeek en Schuman over dezelfde ontploffing gaan. De twee stations liggen immers dicht bij elkaar. Een aanslag op het station Maalbeek is officieel bevestigd. 

Update 09:40
De aanslagen in Brussel zorgt in heel Europa uiteraard voor de nodige reacties. Op vliegveld Fiumicino in Rome is de dreiging voor een terreuraanslag opgeschaald naar het hoogste niveau. Ook op het vliegveld van Frankfurt is de beveiliging aangescherpt, terwijl de Marechaussee op Schiphol zichtbaarder dan ooit aanwezig is. 

Update 09:28
Het Belgische Eén meldt dat intussen bevestigd is dat bij metrostation Maalbeek ook een aanslag is gepleegd. Ook bij metrostation Schuman zouden mensen onder het bloed naar buiten komen.

Alle metrostations in Brussel worden op het moment gesloten. 

Update 09:23
Er gaan alsmaar meer geruchten dat er ook in de Brusselse metro 'iets' aan de hand zou zijn. Ooggetuigen melden dat er bebloede mensen uit het metrostation Maalbeek komen en een foto op Twitter toont opstijgende rook vanuit de ingang. Een medewerker van een kantoor rechtstreeks boven het metrostation zegt dat er trillingen te voelen waren.

Het Centraal Station in Brussel wordt inmiddels ontruimd.

Update 09:11
De Belgische politie heeft inmiddels bevestigd dat er inderdaad een derde explosief pakket gevonden is. Ook heeft de politie het bericht van de brandweer over het aantal van elf doden nog niet bevestigd. De federale politie houdt het officieel vooralsnog bij één dode. 

Het dreigingsniveau in België is inmiddels naar niveau 4 gegaan, het hoogste niveau. Dat geldt voor het hele land. 

Update 09:06
HLN.be meldt dat getuigen verklaard hebben dat er eerst geschoten werd en voor de explosie iets in het Arabisch werd geroepen.

Update 08:58
De brandweer meldt dat er nog meer bommen zijn gevonden en de luchthaven eerst volledig ontruimd wordt. De RTBF meldt dat het GSM-netwerk rond de luchthaven het aantal telefoontjes en SMS'jes inmiddels niet meer aankan.

Update 08:52
Er zouden tenminste elf doden zijn gevallen en nog minstens 25 gewonden, zo melden diverse nieuwsmedia.

Update 08:48
De luchthavenpolitie heeft tegenover het nieuwsblad verklaard dat er momenteel informatie wordt vergaard. Er zou sprake zijn van een aanslag. Hulpdiensten zijn inmiddels aanwezen en het rampenplan is in werking getreded. Treinverkeer van en naar Brussels Airport ligt volledig plat. Mogelijk zouden er meerdere doden zijn gevallen.

Update 08:41
Livestream:

Update 08:37
Volgens de Belgische radio is er een dode gevallen en zijn er gewonden. De explosie zou in de buurt van de balie van American Airlines zijn.