Dreigingsniveau Nederland blijft substantieel

Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd "substantieel". Dat betekent dat de kans reëel is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt. Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen dat er aanslagen in of tegen Nederland worden voorbereid. Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dat woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De NCTV spreekt van een "complex dreigingsbeeld" waarbij vanuit verschillende hoeken, zoals bijvoorbeeld terroristische organisaties, transnationale netwerken, kleinschalige cellen en eenlingen, dreiging kan komen voor aanslagen. De dreiging van jihadistisch-terroristische aanslagen is erg groot. Nog niet eerder werden er in één jaar op deze grondslag zoveel aanslagen in westerse landen gepleegd als in 2015, namelijk veertien. Dat zijn er twee keer zoveel als in 2014.

Naast de jihadistische dreiging is er ook aandacht voor de dreiging van links- en rechtsextremisme. De NCTV noemt de toename van het aantal bedreigingen, intimiderende acties en geweldsincidenten, rond de maatschappelijke discussie over asielzoekers, migranten en islam in Nederland zorgelijk. "Er is sprake van extra alertheid ten aanzien van de veiligheidssituatie van moskeeën, zowel op het lokale als het nationale niveau."

Dreigingsniveau Nederland blijft substantieel
Dreigingsniveau Nederland blijft substantieel (Foto: ANP)