'Koffie beschermt de lever tegen drank'

Koffie. De olie van de economie, de drug om 's ochtends enigszins op te kunnen starten en een onmisbaar onderdeel om überhaupt het einde van de werkdag te halen. Daarbovenop is er een andere eigenschap ontdekt van deze aardse amrita, een studie laat namelijk zien dat het nuttigen van koffie een probaat middel is tegen een van de weinige nadelen van overmatig drankgebruik.

Wat specie is voor de fictieve wereld van Frank Herbert en zijn zoon, is koffie voor de non-fictionele westerse wereld en verre omstreken. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat koffie tevens de eigenschap heeft dat het leverproblemen kan voorkomen. Leverproblemen ontstaan veelal door het iets te enthousiast naar binnen kieperen van bier en/of andere alcoholische dranken

Voor het onderzoek werd er nog eens goed gekeken naar de beschikbare data van negen eerder gepubliceerde studies, waaruit naar voren kwam dat het drinken van twee extra kopjes koffie per dag, de kans op een levercirrose aanzienlijk vermindert. Met 44 procent namelijk.

Een cirrose kan erg vervelend zijn. Zo'n 1 miljoen mensen sterven elk jaar aan deze aandoening. Alleen een transplantatie van de lever kan tot genezing leiden.

In totaal werd de beschikbare data van zo'n 430.000 personen gebruikt. Een analyse hiervan maakte duidelijk dat de stelregel 'hoe meer koffie, hoe kleiner de kans op de cirrose' lijkt te kloppen. Vergeleken met mensen die geen koffie gebruiken (die bestaan), lopen gematigde koffiegebruikers, die een kopje per dag naar binnen gieten, 22 procent minder kans op een cirrose. Bij twee kopjes koffie liep dit op naar 43 procent, drie koppen was goed voor 57 procent en grootverbruikers die vier keer per dag naar de koffieautomaat lopen, was dit zels 65 procent.

"Een cirrose is potentieel dodelijk en kan niet genezen worden", vertelt Oliver Kennedy, een van de onderzoekers. "Het is significant dat de het risico op zo'n cirrose waarschijnlijk afneemt door het consumeren van koffie, een goedkope en makkelijk verkrijgbare drank".

Niet alleen alcohol is overigens een risicofactor, ook obesitas en diabetes spelen vaak een rol. Vreemd genoeg is niet helemaal duidelijk hoe het komt dat koffie zo'n heldenrol speelt bij de voorkoming van een cirrose. "Koffie is een complex mengsel dat honderden chemische verbindingen bevat. Het is niet helemaal duidelijk welk daarvan verantwoordelijk is voor de bescherming van de lever", aldus Kennedy.